Last news in Fakti

29 Януари, 2022 19:41 5 775 34

Защо в Русия искат да забранят криптовалутите

  • биткойн-
  • русия-
  • финанси-
  • криптовалута-
  • рубла

Една от причините за исканата забрана е това, че Централната банка на Русия разработва собствена „дигитална“ рубла

Защо в Русия искат да забранят криптовалутите - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Централната банка на Русия иска да се въведе забрана за търговията и добива на криптовалути на територията на Руската федерация. Една от причините била ниската финансова грамотност на руснаците.

Инициативата на Централната банка за забрана на криптовалутите в Русия се обсъжда вече втора седмица. На 25 януари финансовото министерство не се съгласи с позицията на Централната банка. Вместо забрана, от министерството предложиха да се въведе механизъм за регулация.

Преди това от агенция Блумбърг съобщиха, че инициатор на искането за забрана на криптовалутите е Федералната служа за безопасност (ФСБ). В специалните служби очевидно се безпокоят от зачестилите случаи на анонимно финансиране на руската опозиция.

Но Централната банка си има и достатъчно други основания да предлага подобна радикална мярка, казват за ДВ експерти и участници в пазара на криптовалута. А забраната може и да не се окаже дълготрайна – възможно е примерът на други страни да накара Русия да преосмисли поведението си.

"Плащания, свързани с престъпна дейност"

В своя доклад Централната банка изрежда редица заплахи, свързани с криптовалутите. Посочва се например, че те „се използват масово за плащания, свързани с престъпна дейност“ - например за пране на пари, в търговията с наркотици или за финансиране на тероризма.

Експертите се опасяват също, че поради „недостатъчната финансова грамотност на населението“, криптовалутите могат да се превърнат в „потенциален риск за финансовата стабилност“. А начинът, по който се добиват криптовалути, застрашавал електроснабдяването, както и изпълнението на екологичната програма на Руската федерация.

Затова банкерите смятат, че забраната за добив и плащания с криптовалути ще е най-доброто решение на проблема. Предлага се да бъдат забранени също и борсите и обменните бюра за криптовалута. А пък финансовите институции да нямат право да държат валутни запаси в криптовалута.

Конкуренция на "дигиталната" рубла

Експертите на банката оценяват на 5 милиарда щатски долара обема на сделките на руските граждани с криптовалута. Но точната сума едва ли може да бъде определена, посочва Юлия Вимятнина - изследователка на криптовалутите. Според нея в предложението на Централната банка надделява патерналистичният подход, който се е проявявал и по други въпроси. Например, когато през декември 2021 банката предложи продажбите на сложни финансови продукти да бъдат ограничени за неквалифицирани инвеститори.

И още една причина за исканата забрана вижда Вимятнина: това, че Централната банка на Русия разработва собствена „дигитална“ рубла. Чиновниците разглеждат криптовалутите като конкурент на тяхното „дете“. А за целта населението трябва да бъде убедено, че има добра и лоша „дигитална“ валута – добрата е официалната, а лошата – всички останали.

Спорове за последиците от забраната

Основателят на социалните платформи "В контакте" и „Telegram“ Павел Дуров разкритикува предложението на Централната банка. Той предупреди руските власти да не забраняват криптовалутите, тъй като това може да доведе до отлив на IT-специалисти от страната и до унищожаване на редица сектори на високотехнологичната икономика.

Други наблюдатели пък смятат, че забраната на криптовалутите няма да засегне съществено високотехнологичния бизнес. Сред тях е например създателят на платформата за електронна търговия "Яндекс.Маркет" Дмитрий Завалишин. При това самият той е яростен критик на криптовалутите, защото вижда в тях инструмент за незаконни финансови операции.

Юлия Вимятнина е убедена, че дори да бъдат забранени операциите с криптовалути сега, след време това решение ще бъде отменено под влияние на опита от други страни. Икономистката смята, че „криптовалутите няма да отмрат, а напротив – ще продължат да се развиват и модифицират“.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    92 25 Отговор
    Защото не са идиоти , като западните глупаци !

    Коментиран от #19, #22

  • 2 ДаЗдраПерМа

    55 12 Отговор
    официалната теза (пропусната в статията) е екологията, руснаците смятат че криптовалутите харчат много енергия съответно емисии и други негативни последствия

    Коментиран от #17

  • 3 Sputnik

    71 4 Отговор
    Забраняват, защото някои искат да правят големи печалби използвайки евтина енергия. Да вървят да копаят в Англия, Америка или Германия. Копаят в Китай, Казахстан и Русия.

    Коментиран от #7

  • 4 Страхливци

    24 1 Отговор
    Ани Салич, Николай Дойнов, Юксел другите..... Да кажат какво е крипто валута, а не само да обобщават случилото се през 00 които другите са свършили
    Платили сме им и чакаме отговор а те се крият като мишки които няма да ги разпознаят по улиците.

    Коментиран от #10

  • 5 Небиулина

    1 17 Отговор
    е получила заповед да ги забрани, но Путин и намекна, че подобно решение не е особено подходящо.
  • 6 Зелената сделка

    40 5 Отговор
    Трябва да забрани криптовалутата.
  • 7 И в България

    20 6 Отговор

    До коментар #3 от "Sputnik":

    Тук енергията за криптовалута е безплатна.
  • 8 Sion

    38 6 Отговор
    Повече от добро решение... Всякакви измамници на пазара
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Законът ги защитава

    0 6 Отговор

    До коментар #4 от "Страхливци":

    "Те водят хорото, съжалявам това е законът" .
    Не можаха да ги съберат в "Домът на покойника" всички и ги разпръснаха на различни места, а оставка Военният телевизионен канал ВТК които никога не гледа
  • 11 нннн

    40 4 Отговор
    Парите не миришат, но криптовалутата ми намирисва на мошеничество и спекула.
  • 12 Копач

    44 3 Отговор
    "Посочва се например, че те „се използват масово за плащания, свързани с престъпна дейност“

    Криптовалутите са най-голямата съвременна пирамида - пари необезпечени със нищо, ама абсолютно нищо. Използват алчността на хората и про.стотията им също като навремето пирамидите. Повечето "копачи" си мислят как ей така без да работят ще спечелят докато си лежат - купуват си няколко видео карти и вече са богати. И парите почват да валят и видиш ли всички печелят и никой не губи - така увещаваха глупа.ците навремето "фараоните" - ще пратиш плик с 5 лв на 5 човека пък те ще ти върнат и не знам още какво си и ще спечелите.

    Не може всички да станем "копачи" и парите да идват от някъде - все някой трябва да работи и да произвежда стоки.

    Пък пирамидите с криптовалутите не са се сринали още защото ги ползват наркодилъри за разплащания и пране на пари и те ги крепят но ще е до време.

    Коментиран от #14

  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 11 Отговор

    До коментар #9 от "мечо":

    Тя не е нова.От давна от Догекойн синът ни спечели Доста реална пара.Сега не го знам дали държи догета!
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    25 1 Отговор

    До коментар #12 от "Копач":

    Не само за наркос,но и За службите е по евтино да субсидират своите клетки чрез Криптовалутите,а не от акциони на картини ,или ...Други подобни.

    Коментиран от #18

  • 15 Защото

    8 20 Отговор
    Путин не може да контролира кой колко пари има, кой какво прави, с кого търгува, и най вече, че някой може да го поръча, а никога да не се разбере кой
  • 16 Наркос

    9 17 Отговор
    И как точно ще ги забранят 😂 Още по-смешно е "плана" им да ги регулират 😂🤦‍♂️
  • 17 На руснаците им пука за екологията

    6 16 Отговор

    До коментар #2 от "ДаЗдраПерМа":

    много, нали? Глупости за пред народа
  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 7 Отговор

    До коментар #14 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Аукциони......такива грешки с химикал или писалка не стават.тук се намесва модератор факти и трябва да чета написаното..
  • 19 Друг пич

    27 5 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Западняците не са идиоти. С биткойна си пробутват долара, защото след създаването на БРИКС не само страните членки, а и други търтуващи с тях, не извършват плащанията в долари и балончето с въздух имаше опасност много да се свие, т.е. хартийките без покритие, наречени долари, хептен да станат неконвертируеми. А всички оправдания че така се избягвали банкови такси и дрън-дрън, са празни приказки. Винаги при обръщане на криптовалути към реални валути борсите за крипто си прибират процент, вкл.и за траназкцията към банковата ви сметка. Няма как да избягате от банките и таксите щом искате реални пари. Който се занимава с копане, го съветвам да тегли веднага, щом има достатъчно за трансфер и да не държи средства във балона "долар-биткойн". По-добре злато или недвижимост.

    Коментиран от #25

  • 20 Пирамида

    24 3 Отговор
    Биткойна се срина с 25%,което доказа, че е поредната пирамида. Китай също забрани криптовалутите и руснаците видяха от тях.
  • 21 Смешници

    18 3 Отговор
    Криптовалуитата е пирамида на ЦРУ,която след някоя друга година,като събере парите на Балъците ще експлоадира с гръми трясък.Кой малоумник си мисли че като харчи ток и събира(копае) криптовалута,без да е направил нищо ще забогатее.Докато има малоумници ще има и измамници.Иначе руснаците не са единствените които я забраняват.Сигурно искат да предпазят балъците от руски произход.Покажете ми само един милионер или милиардер,който има криптовалута,и не става дума за миионери на криптовалута,които са стръвта за балъците.Тях днеска ги има утре не,а за истински.

    Коментиран от #33

  • 22 руски сороаоиден кравар

    9 23 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Руснаците са може би най-простата нация на това свят.Мизерия с мизерни крепостни дебили.Това е Русия.Притежават всичките ресурси на тоя свят а живеят като оскотели крепостници.Ти малоумник ще ни обясняваш ,че най-развитите и богати държави били глупави,а неандарталците в руския обор били на прав шът ?! Разбери едно...В Русия ако се направи нещо ,то знаши е грешно и е просто отчаян ход при всички положение

    Коментиран от #26, #28

  • 23 ГанюБалкански

    12 2 Отговор
    като гледам коментарите, по зле сме и от мужиците !
  • 24 Hoho Boho

    12 2 Отговор
    Това са пари без покритие.
    Поредният Дот-ком балон.
    Едните балами облагодетелстват другите хитреци...
    НИЩО НЕ СЕ ГУБИ.
  • 25 Рошко

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "Друг пич":

    Напълно споделям твоето мнение, краварите точно това искаха, апропо Индия и Китай и те ги забраниха,
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    2 6 Отговор
    Искат да ги забранят, защото не стават за пиене
  • 28 Гост

    3 12 Отговор

    До коментар #22 от "руски сороаоиден кравар":

    Така е, но виж изплискалите русофилчета в коментарите. Като видят Русия, изпадат в екстаз и почват положителните коментари. Има хора вече милионери от крипто, пък вие си се изказвайте "компетентно". Със здраве да си харчите копейките!
  • 29 Крипто

    11 2 Отговор
    Криптото в днешната си форма е най-глупавото технологично нещо измисляно до момемта. Консумацията на енергия е гигантска. И това е сега, когато почти никой не прави транзакции, или поне с такава честота с каквато прави фиатни такива. Ако направи това за което е създадена- да замени мангизите, ще трябва да се правят поне 1 милион повече операции. Умрелите им мрежички сега се пукат по шевовете пък камо ли ако стане практика. Още много други негативни последици могат да се изброят. И кому е нужно? Само на тези които печелят от това. Потребителя не би му подобрила живота по никакъв начин. Веднага плащам в Занзибар така или иначе с дебитна карта.
  • 30 хххх

    7 11 Отговор

    До коментар #26 от "Рошко":

    Ето го поредния русофилистичен колхозник.Обяснява ни как с долари не можеш да си купиш нищо,ама щом имаш крава с мляко ,всичко ще е наред :D,По някога се чудя вие русофилите от един ... ли сте правени или просто сте мозъчно увредени продажници.Колкото до Русия ,нея си я знаем ,че си е ресурсно недоразумение,което е зависимо от запада.Върепки тези ресурси за които толкова лаете ,Русия си остава една бананова република,с мизерстващо и бедно население.Русия е със стандарт на живот по-беден и по-мизерен от този в Ливан и с развиието на Индонезия.Да ви имам ресурсите.Дръжте си ги.
  • 31 САТЪРА НА ХАНА

    7 3 Отговор
    КОЛКО НЕОБРАЗОВАНИ СА ЖУРНАЛИСТИТЕ ОТ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ? .... .... АМИ РУСИЯ Е ПОСЛЕДНАТА БАНКА ОТ ЧЛЕНКИТЕ НА СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ НА ООН , КОЯТО ИСКА ДА ЗАБРАНИ КРИПТОВАЛУТИТЕ СЛЕД АМЕРИКАНЦИТЕ, КИТАЙЦИТЕ ФРАНЦУЗИТЕ И БЕИТАНЦИТЕ , ПОНЕЖЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ОТ НАРКОКАРТЕЛИТЕ ИСЛЯМИСТИТЕ И МОСАД ЗА РАЗПАЩАНИЯ В ШЕКЕЛУ :)
  • 32 47732782

    2 0 Отговор
    Аме ,те вече не ги забраняват а ги сложиха на регулация без монеро щото е най -убавата криптовалута и се ползва от всички политици за умиване на паратата по света !
  • 33 Ааа

    0 3 Отговор

    До коментар #21 от "Смешници":

    МАЙКЪЛ Сейлър и куп още Милярдери, Илън Мъск
  • 34 Нанфо

    1 0 Отговор
    Догодина 1 $.