Last news in Fakti

29 Януари, 2022 05:53 3 490 53

190 години от рождението на Граф Игнатиев - успешният дипломат на 19-и век

  • граф игнатиев-
  • годишнина-
  • русия-
  • дипломация-
  • политика-
  • професор нина дюлгерова

Неговите успехи са доказателство, че възможностите на дипломацията и политиката са безгранични за защита на национални интереси

190 години от рождението на Граф Игнатиев - успешният дипломат на 19-и век - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всяка епоха и всеки период има своите специфики и ситуации, в които се проявяват личните качества и възможности на дипломата. Всяка личност, която оставя ярка и впечатляваща следа в своята епоха, с времето се превръща в обект на различни интерпретации. Такъв е случаят с граф Николай Павлович Игнатиев, който над две десетилетия играе важна роля в международните процеси в периода от Парижкия договор (1856 г.) до Берлинския конгрес (1878 г.) Този исторически период се характеризира с динамиката на национална идентификация на християнските общества под властта на Османската империя. Външната политика на Русия през тези години преминава под знака на утвърждаването на позиции в Черноморския регион и на Далечния Изток.

В геополитическото преструктуриране на това пространство граф Игнатиев играе ключова роля. Човек с отлична езикова и образователна подготовка с възможностите, които има като дипломат, съумява прекрасно да отстоява интересите на Руската империя. Това за първи път се проявява по време на преговорите в Париж след неуспешната за Русия Кримска война (1853-1856 г.), когато успява навреме да забележи и да предотврати изгубването на 200 км територия в европейската част на страната.

Следващият неоспорим успех на граф Игнатиев е свързан с подписването на Пекинския договор от 1860 г. Това дипломатическо достижение с дългосрочни, изгодни за Петербург, политически и икономически резултати е неоспоримо постижение на младия дипломат. Чрез сложни преговори с френските и английските представители той съумява да неутрализира военния разгром на Китай. В благодарност китайският император подписва договора, с който Русия получава Далечния Изток.

Наградата за постигнатия дипломатически успех е поставянето му през 1861 г. начело на най-важния департамент в Министреството на външните работи – Азиатския. През 1864 г. е изпратен като посланик в Османската империя. На тази позиция граф Игратиев е до пролетта на 1878 г. В този драматичен за борещите се за национално освобождение народи в османска Турция период, руският посланик се оказва в сложна ситуация. Бързо утвърждавайки се като най-авторитетната и влиятелна фигура в Константинопол, той се превръща в непреодолим фактор за решаването на редица проблеми. Неговата роля е безспорна в преговорите за преструктирането на балканските вилаети на Османската империя по време на Цариградската конференция 1876 г.

Неоспорим факт е, че руският посланик в Османската империя, следвайки указанията от Петербург, използва всяка възможност да защитава българските интереси. Безспорен е приносът на граф Игнатиев при съставянето на текста на прелиминарния (предварителен) договор между победената Османска империя и победителя Русия, подписан на 19 февруари (3 март – н.с) 1878 г. в Сан Стефано. В този договор се утвърждават реалните граници на българските територии и за десетилетия се формулира българския национален идеал, чиито конкретни резултати са Съединението на Княжество България с Източна Румелия от 6 септември 1885 г. и независимостта на България от 22 септември 1908 г.

Делото на граф Игнатиев не трябва да се забравя. Неговите успехи са доказателство, че възможностите на дипломацията и политиката са безгранични за защита на национални интереси. Това той го доказва по отношение както на Русия, така и на българските национални интереси.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Христо

    61 16 Отговор
    Това е човек, който със зъби и нокти се е борил срещу признаването на Българската екзархия. В Сан Стефанския договор се говори за територии с православно население. Никъде не се споменава думата "българи". А ние сме кръстили булевард на него! Иначе да, за Русия е бил успешен дипломат.

    Коментиран от #6

  • 3 Не, мерси

    58 14 Отговор
    Тази комунистка не спряха да я тикат по всички медии. Граф Игнатиев е доказан враг на България.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 някой си

    10 6 Отговор

    До коментар #2 от "Христо":

    Е и за граници на българската държава, ама това са подробности. Нър тъй? Да живей Гугъл. Ша ми обясняват разни професори, какво е било, че и анализи ша праят. Пфууу, то, в интернет всичко написано, бре!!!! Позовавал се на книжки, на факти...От къдя накъдя, бре? Не е ли написано в интернет, няма ли го във Фб, значи, не е било така.

    Коментиран от #24

  • 7 Страхул

    56 15 Отговор
    Руският консул в Османската империя граф Николай Игнатиев работи усърдно срещу свободата на България, независимостта на църквата ни и изиграва решаваща роля в обесването на Васил Левски.

    Коментиран от #8

  • 8 някой си

    17 22 Отговор

    До коментар #7 от "Страхул":

    Ъхъ...Занимавал се някой дипломат със съдбата на Левски. Всъщност, наясно ли си, защо е осъден на смърт?

    Коментиран от #9

  • 9 Страхул

    32 11 Отговор

    До коментар #8 от "някой си":

    Революционното ни движение възприема изцяло линията на Георги Раковски за освобождение със собствени сили и средства. Начело на БРЦК са негови ученици, а ръководителят Васил Левски неслучайно предупреждава, че „Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби”.

    След залавянето на Васил Левски лично граф Игнатиев настоява пред османските власти Апостола да бъде съден от специален съд.

    По настояване на графа в състава на съда са включени и българите:

    хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович, член на държавния съвет към империята.
    Мито Панов Каймакчийски – член на ръководството на българската църковно-училищна община
    Хаджи Мануил(Мано) Стоянов – член на софийският меджлис
    Петър(Пешо) Тодоров – Желявеца, член на софийският меджлис.
    Целта е ясна – обезглавяване на националното ни освободително движение и подчиняването му на целите на имперската дипломация. Граф Игнатиев е искал да бъде сигурен, че Апостола ще бъде осъден на смърт.

    След години хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович ще заяви: „Каква стана тя?! На нас графът ни каза, че съдим обикновен крадец, пък то какво било?!…”

    Коментиран от #10, #19

  • 10 някой си

    17 21 Отговор

    До коментар #9 от "Страхул":

    Пълни глупости! Както се доказа, Левски никога не е изричал тези думи. Още по-малко, някой се е намесвал в процеса, а българите са включени в състава на съда от местния паша. За представителство. И, за тази си дейност, Левски е трябвало да бъде заточен в Диарбакър, закона не е предвиждал смъртно наказание. Осъден е на смърт заради убийството на едно чираче- българче. При обир на чорбаджията му. Че, се е разкрещяло. Дали убийството е било необходимо или не, е друг въпрос.

    Коментиран от #18

  • 11 Антибългарин

    37 9 Отговор
    Този подлец е служил винаги против интересите на България Има и заслуга в обесването на В Левски Не се е застъпил за помилването му

    Коментиран от #13

  • 12 Шепа нещастни фашисти

    15 9 Отговор
    Това е човека сътворил първите антисемитски закони - фашист !
  • 13 някой си

    13 7 Отговор

    До коментар #11 от "Антибългарин":

    А, кой дипломат се е застъпил и работа ли им е въобще?
  • 14 Софиянец

    38 9 Отговор
    Професор не би написал тези глупости, срам русоробски. Графа е мразел България, виновен е за повечето наши беди и всеки българин го знае.

    Коментиран от #16

  • 15 Българин

    31 10 Отговор
    Граф Игнатиев е човекът приветствал обесването на Васил Левски , по негово настояване цялото ръководство на БПЦ е трябвало да бъде заточено в Диарбекир .

    Коментиран от #17

  • 16 хахахаха

    3 16 Отговор

    До коментар #14 от "Софиянец":

    България от кога я има бре? Седни си! Двойка по история.

    Коментиран от #53

  • 17 историк

    4 13 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    А, някакви доказателства за това, има ли? Явно дълбоко сте навлезли в османските архиви от онова време.
  • 18 Страхул

    20 9 Отговор

    До коментар #10 от "някой си":

    Кой го доказа това, клуб на русофиля Карлуково ли?

    Графа е настоявал за специализиран съд и смъртно наказание.За убийството Левски щеше да бъде заточен в Диарбекир.

    Коментиран от #43

  • 19 да знаеш

    9 26 Отговор

    До коментар #9 от "Страхул":

    Левски е осъден и обесен за две убийства , като криминален престъпник . Изобщо никой не е гледал на него като революционер-освободител. Това става след заловеният доносник Димитър Общи. Едното убийство е на едно ратайче , защото е можело да го издаде. И второто е на някакъв чорбаджия , който отказва да даде пари на комитета. Всички тези български организации , които работят за освобождението , са създадени с руска помощ и руски пари , чрез структури във Влашко и Сърбия .

    Коментиран от #22, #26, #28, #30

  • 20 кривоуст орк

    21 3 Отговор
    това е убиеца на ЛЕВСКИЙ !
  • 21 Страхул

    28 5 Отговор
    Другарко проф. д.ик.н. Нина Дюлгерова, длъжен съм да ви информирам.

    „Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите“.
  • 22 Страхул

    26 6 Отговор

    До коментар #19 от "да знаеш":

    ТИ ДА ЗНАЕШ-В Османската империя, за криминални престъпления наказанието не е било смърт.Смъртно наказание се е прилагало само за престъпления против властта на Султана.Има издадена книга, но ти освен русофилски информ ПАРЦАЛИ, друго не си чел!

    Коментиран от #34

  • 23 Пламен

    26 8 Отговор
    Същият този граф настоява пред османските власти за смъртна присъда на Васил Левски. Целта му е пълно разгромяване на вътрешната революционна организация и пълна зависимост от русия
  • 24 Истината

    17 4 Отговор

    До коментар #6 от "някой си":

    подкрепя обесването на ЛЕВСКИ !!!!!
  • 25 Мартин

    13 6 Отговор
    Абе, я ми кажете от къде да се запозная с това, че Граф Игнатиев е отговорен за смъртта на Левски. Чел съм биографии писани преди 1944 за Левски, но такива работи не съм срещал. Та, къде мога да се запозная с подобен материал?

    Коментиран от #27, #44

  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 1 Отговор

    До коментар #19 от "да знаеш":

    А, прочети и защо Българите-опълченци се бият "с камънье и дърве" вместо с пушки... КOПИ-ПEЙCТ: ......C. И. Киcoв пишe зa пушкитe „Шacпo” „тe мoжeхa дa cлужaт caмo зa ръкoпaшeн бoй”. В cъщия дух Aтaнac Бeндeрeв oтбeлязвa в cвoитe cпoмeни, чe „пушкaтa „Шacпo” лecнo ce рaзвaляшe и нeйнитe мукaвяни oтвлъгвaщи пaтрoни въoбщe рaбoтa нe вършaт”.
    пaтрoни зa ШacпoOщe прeз врeмe нa Шипчeнcкитe бoeвe cтaнaлo яcнo, чe пушкитe „Шacпo” нe били пoдхoдящo oръжиe зa нaшитe oпълчeнци. Към тoзи мoмeнт тe вeчe били мoрaлнo ocтaрeли, тeхничecки нeнaдeждни и нe oтгoвaряли нa cъврeмeннитe зa тoвa врeмe cхвaщaния зa вoдeнe нa бoйнитe дeйcтвия. В cвoя рaпoрт oт 24 aвгуcт 1877 г. кoмaндирът нa 4-тa oпълчeнcкa дружинa мaйoр Рeдкин пишe, чe в бoeвeтe в пeриoдa 9–20 aвгуcт пушкитe „Шacпo” ce oкaзaли cъвършeнo нeгoдни зa упoтрeбa..........

    Коментиран от #45

  • 27 Маринчо

    6 4 Отговор

    До коментар #25 от "Мартин":

    https://fakti.bg/mnenia/448229-vasil-levski-i-istinskata-rola-na-graf-ignatiev

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Мартин

    13 6 Отговор

    До коментар #27 от "Маринчо":

    Ти изобщо пречете ли какво си дал?? Цитирам от твоя линк:

    "И до днес няма категоричен отговор на въпроса дали интервенцията на граф Игнатиев в делата на Високата порта в крайна сметка е допринесла за екзекуцията на Левски или пък е спасила неговата организация от пълен разгром..."

    И отново питам- кажете от къде да се запозная с това, че Граф Игнатиев е отговорен за смъртта на Левски. Чел съм биографии писани преди 1944 за Левски, но такива работи не съм срещал. Та, къде мога да се запозная с подобен материал?

    Коментиран от #37

  • 30 Мартин

    12 5 Отговор

    До коментар #19 от "да знаеш":

    Това не е вярно. За революционна дейност и подбуждане към въстание Левски е осъден на смърт, чрез обесване, с подписа на султана.

    И Факти, не ми трийте коментарите, спазил съм правилата на сайта ви.
  • 31 Роза

    21 5 Отговор
    Ами разбира се,че един руски дипломат ще гледа да защити преди всичко интересите на страната си.А доколко е защитавал интересите и независимостта на България-лично за мен е съмнително.По време на соца и дума не можеше да се каже против подобни исторически личности,но сега за тях наяве излизат много нелицеприятни неща.Затова аз си имам един девиз:Не идеализирай никого!Питай тези,които са живели или работили с него!Те го познават най-добре!

    Коментиран от #32

  • 32 Мартин

    14 9 Отговор

    До коментар #31 от "Роза":

    О, чудо! Руската империя имала интереси. Както и Британската, ама не се плюе по тях и Дизраели.
    Вярно е, България дължи свободата си на "имперската" и "завоевателна" политика на Русия.
    ТЕ, Великобритани,Австро-Унгария,Франция, Германия и другите западни държави сякаш не са имали "завоевателна" и "имперска" политика, но това е отделен въпрос.
    С други думи, благодарение на "завоевателната" и "имперска" политика на Русия (която, независимо от тази политика, доброволно си изтегли войските от българска територия, кой знае защо?!) ние, българите, днес имаме Трета Българска държава. Ами, в такъв случай, слава Богу, че Русия е имала "имперска" и завоевателна" политика, защото иначе и до днес щяхме да си бъдем в Турция, като кюрдите, или направо щеше да ни е сполетяла участта на арменците, както и на гърците, и на всички други християни в Турция.
  • 33 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    13 6 Отговор
    Стига сте им давали трибуна на манипулативните русофили. Чии "национални" интереси е защитавал Игнатиев? От 1721 до 1917 г. Русия е империя с император. Защитавал е императора и империята. За Игнатиев на първо място са били инмерските интереси на Руската империя. Искали са да завземат Цариград и проливите Босфора и Дарданелите. Но и Британската империя и Франция са искал и същото. Българите са били една проста пешка в играта на шах между Британската Империя, Франция, Руската империя и Османската империя. Османската империя е загубила пешката България, но останалите 3 пешки империи са ке боричкали помежду си кой да ни окупира.

    Просто е имало съвпадение на българския и на руския интерес, Османците да бъдат изтласкани от Балканите и от българските земи.
  • 34 Пояснение

    11 6 Отговор

    До коментар #22 от "Страхул":

    Още нещо да знаеш . При своето залавяне Левски стреля със своя револвер по заптиетата и даже ранява едно от тях. И това е взето под внимание стрелба и опит за убийство(а) да държавен служител(и) .Като се обясняваш за престъпления срещу държавата . Няма съд при това положение , който да го пощади . Дори бат ти Бойко в едни много по-цивилизовани времена , нареди стрелба с гранатомет по жив човек , който отказваше да се предаде . Направо го взривиха в неговата къща.

    Коментиран от #40

  • 35 В.В.П.

    9 15 Отговор
    Поклон пред графа.!И ,българи ,турци,цигани ,помаци ,албанци,арменции др ,са благодарни на Руска империя и Графа,за Освобождението,,и създаване на третата България .Вечна памет

    Коментиран от #39

  • 36 В.В.П.

    12 5 Отговор
    Днес Българияi,отново е поробена !.Вече няма кой да ни освобождава.Всеки си носи кръста..
  • 37 Дядя

    6 8 Отговор

    До коментар #29 от "Мартин":

    От никъде, защото няма такива документи! Най-елементарна русофобска простотия!

    Коментиран от #38

  • 38 дядя

    1 4 Отговор

    До коментар #37 от "Дядя":

    лапай мойте .адя !
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 русофил=туркофил

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "Пояснение":

    но скоро ще има мор по 80%-те ☝
  • 41 В.В.П.

    10 7 Отговор
    Графа идва от Китай ,за да подготви България,за априлското въстание ,и събитията..Военен аташе ,специалист..Не е дошъл ,за да обеси Левски!.Категорично Щото не е чувал за Васил Кунчев .Това са седесарските измишльотини .Даже искат да спре да се чества 3ти март,гадинките .Да не дразнят ,турците. Иво Инджев
  • 42 Съвест ли

    11 6 Отговор
    По продажно пасквилче/в частта,касаеща България/не бях чела скоро.!Руският дипломат,който предаде Левски на бесилото,защото Русия нямаше никакъв интерес от национално-освободително движение!Иначе,как още пет века България ще е длъжна да целува задниците на "освободителите"Същите,които при Съединението,което не беше тяхно дело,подтикнаха Сърбия да ни нападне в гръб!И за благодарност нашите "патриоти"кръстиха централна улица в столицата на него!Какъв цинизъм щеше да бъде да бяха кръстили бул В.Левски на на въпросния дипломат!Огледайте се бе хора!Цялата страна е осеяна с руски и съветски паметници!Хиляди улици носят имена на руснаци!Вече се обърквам,къде се намирам,бе патриоти!!!В Задунайска губерния ли?!
  • 43 Гошо

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "Страхул":

    Напротив за убийство са давали смъртна присъда ,за бунтовничество заточение Левски е осъден на смърт заради убииство ,а и как мислиш тогава по онова време" Графа "в Цариград ,а делото в София ,дали въобще е знаел за него и най малкото пък кой е бил Левски
  • 44 Гошо

    4 7 Отговор

    До коментар #25 от "Мартин":

    Е тук във Форума ,я колко капацитети
    Аз лично ,мисля ,че въпросния Граф ,хич и представа не имал за Левски и кой е той
    Сега остава да кажат че и за присъдата на Димитър Общи също граф Игнатиев е виновен

    Коментиран от #47

  • 45 Гошо

    1 3 Отговор

    До коментар #26 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Е ти пък "Шаспо" във Френско -Пруската(1871) война били ефективни "французите едва ли не благодарение на тези пушки не обърнали хода на войната " 1878 не става ли за нищо. Гарибалди най добре е разбрал колко за нищо не ставали тия пушки

    Коментиран от #46

  • 46 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 1 Отговор

    До коментар #45 от "Гошо":

    Пушките са купени от Германия ЕВТИНО, били бракувани...
  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 6 Отговор

    До коментар #44 от "Гошо":

    Лъжеш се, още 1865 г. руската агентура се опитва да вербува Левски...., но удрят на камък. Това сигурно е било известно на руския посланик в Турция, граф Игнатиев...

    Коментиран от #48, #49

  • 48 Браво бе

    5 6 Отговор

    До коментар #47 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    "Това сигурно е било известно на руския посланик в Турция, граф Игнатиев... "

    най ми харесва "сигурно" - така се пише история, също като макетата
  • 49 Д'мин

    5 4 Отговор

    До коментар #47 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не пиши фантазии! Левски се размонашава през 1858 г., 1855-1858 е монах в Стара Загора.Какви опити за вербовки през 1865г. той е в Легията от 61-ва! Всички сведения за Левски руснаците получават от вицеконсула им в Пловдив, който е...приелия луско гражданство Найден Геров! Залавянето на Дякона е упоменато от последния в едно писмо до руския консул в Одрин! Думите за товаь че който ще ни освободи той ще ни пороби визирайки Русия са интерпретации на един проучващ писмената документация на Найден Геров с Евлоги Георгиев, но никъде няма такива написани думи от Левски! Найден Геров е внушавал, с писмата си че Дякона иска пари за себе си за да ги краде! Впоследствие всички знаем за тефтерчето на българския революционер! Не вдигайте с глупостите си костите на героите!

    Коментиран от #51

  • 50 Масони

    4 2 Отговор
    Отдавна е ясно,че Левски е създавал организация с масонски пари,но не я е предал на масоните. Левски на два пъти е ходил при Иванчо Хаджипенчович в Цариград ,посрещат е,давани са му пари. Накрая масоните като виждат,че е излязъл от контрол му виждат сметката. Хаджипенчович е бил масон,както и Митхад паша. Левски е тормозил чарбаджиите за пари и затова не е срещнал съчувствие от тях. Накрая масоните с цялата си гьонсуратщина направиха масонски паметник на Левски в центъра на София.
  • 51 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 4 Отговор

    До коментар #49 от "Д'мин":

    Уважаеми русофиле, прочетете книгата на историка, юрист Янко Гочев "Убийството на Васил Левски. Виновниците" , пък пак ела тук да вдигаш стойки...Всичко написано в нея е въз основа на документи, османски и о чудо, руски!

    Коментиран от #52

  • 52 Браво бе

    6 2 Отговор

    До коментар #51 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не го препоръчвай тоя Янко Гочев, защото преди време се закопа сам.
    Не ти е известно, но преди години този измислен историк публично заяви и твърдеше, че няма нито едно доказателство за съществуването на Санстефанския мирен договор. После, след години се оказа, че има и оригинал в Турския държавен архив, и още по-лошото е, че е напълно идентичен с копието което се намира в София-Националния исторически музей в Бояна.
  • 53 баба Гицка

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "хахахаха":

    От преди 681 година още. А Русия от кога я има?