Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 21:00 9 627 28

Ето как действа завладяната държава в България

  • гинка върбакова-
  • българия-
  • завладяна държава-
  • чез-
  • съд-
  • кзк

На тази новина почти никой не обърна внимание. Но от нея ясно се разбра как действа моделът на завладяната държава в България - и колко колосално трудна задача е неговото разбиване.

Ето как действа завладяната държава в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Ясен Бояджиев:

На тази новина почти никой не обърна внимание. Така става обикновено тук - и най-гръмките скандали след време приключват тихомълком.

Историята

По-паметливите сигурно не са забравили как преди четири години решилата да се освободи от българския си бизнес в електроразпределението и електроснабдяването чешка компания ЧЕЗ си беше избрала за купувач фирмата "Инерком" със собственик Гинка Върбакова. През юли 2018 обаче Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) набързо забрани сделката. Мотивът на комисията беше, че след като се обединят съществуващите фотоволтаични бизнеси на "Инерком" и ЧЕЗ, фирмата на Върбакова ще се сдобие с господстващо положение на пазара за електроенергия. Тя предложи да се освободи от фотоволтаиците си, но комисията изобщо не ѝ обърна внимание. Накрая уговореният срок за сделката изтече и тя пропадна.

Решението на съда

Още тогава беше ясно, че това си е пладнешки обир, извършен от държавен орган. Което сега вече е ясно документирано в съдебно решение. Тези дни Върховният административен съд окончателно се произнесе, че КЗК е блокирала сделката незаконно. Методиката, по която работи тя, определя, че концентрацията не би възпрепятствала конкуренцията, когато общият пазарен дял не надхвърля 15% на съответния пазар. Направените в рамките на съдебното дело експертизи показват, че делът на фотоволтаичните мощности на ЧЕЗ и "Инерком" е бил общо едва 2,5%. КЗК обаче взима решението си без изобщо да извърши задължителната по процедура оценка за концентрация. Това, че "Инерком" и Върбакова печелят делото, не означава, че могат да си върнат провалената сделка, тъй като активите на ЧЕЗ отдавна вече бяха продадени на друг. Те обаче ще бъдат богато обезщетени, след като осъдят държавата за понесените щети. Така ще си върнат разходите по делото, както и 5-те милиона, загубени като капаро по сделката. Но освен това могат да претендират и за пропуснати ползи. Във всеки случай данъкоплатците ще трябва да платят милиони за безхаберието на КЗК. Което всъщност изобщо не е безхаберие, а напълно съзнателно изпълнение на политическа поръчка.

Моделът

При това случаят с "Инерком" е само един от много подобни. Достатъчно е да припомним само сделката за "Нова", когато се оказа, че забраненото за един при определени условия е законно за друг при абсолютно същите условия. Или солената глоба, наложена с изсмукани от пръстите аргументи на верига магазини за детски играчки, чийто собственик си позволи да подкрепи публично протестите през 2020 година. Такива случаи спечелиха на КЗК прозвището "Комисия за защита ОТ конкуренцията". За награда в самия край на управлението на ГЕРБ мандатът на членовете на комисията бе удължен от 5 на 7 години.

Поуките

Поуките от тази история са няколко. Първо, дейността на КЗК е ярка илюстрация за това какво представлява, как действа и какъв е ефектът от модела на завладяната държава. Всъщност само една от илюстрациите. Защото КЗК съвсем не е единствена. Същото е положението практически навсякъде, където има някакъв материален политико-икономически интерес - „независими” регулатори и агенции, всевъзможни контролни органи (да не говорим за върха на тази пирамида - прокуратурата). Навсякъде общественият интерес и законът са подчинени на силните на деня, чиито поръчки се изпълняват от послушни и зависими хора.

Второ, тази история в много отношения обяснява защо държавата е на това дередже - защо например инвестициите са на и под санитарния минимум.

Трето, тя дава представа за това колко колосално трудна е задачата на новото управление, което се зарича да разбие модела на завладяната държава, да върне държавата обратно на хората и да я подчини на закона и на обществения интерес.

Изпълнението на тази задача, естествено, ще среща яростната съпротива на онези, които биха загубили позициите си. Но това не е единственият проблем. Промяната ще бъде затруднена и забавена и от коалиционния характер на управлението, събрало в себе си различни интереси. Пречка, която на места се забелязва с просто око, е липсата на достатъчно хора, които да са достатъчно подготвени за тази задача. Които да знаят как действат процедурите и механизмите в държавната машина.

И накрая - новите управляващи не трябва да се поддават на съблазънта на свой ред да овладяват институциите, като поставят в тях верни "наши" хора за сметка на експертността, независимостта и морала.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 102 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофилите и глашатаите на Борисов

    30 64 Отговор
    са нещастни, отчаяни, не особено интелигентни самотници. Без семейство, болшинството безработни и живеещи с родителите си все още. "Хора" които превръщат самотата и комплекса си за малоценност в злоба срещу всичко което ги заобикаля. Можете да ги срещнете тук, вечер, изливайки злобата си във формата наглупави коментари, лишени от всякакъв смисъл.. Дълги, самотни нощи. Самосъжаление и агресия към всички успели и щастливи.

    Коментиран от #6

  • 2 Помак

    81 7 Отговор
    .. Афторе, нали не ни земаш за будали и мезе или си аджамия!................. ... Чез трябваше да бъде купен Чрез върбакова и теменужка от задкулисието... Тиква, паша,сик, цеко... И Подобни кореноплодни и животни... мн се излагаш с тая статия!

    Коментиран от #13

  • 3 Русофил=Борисофил

    15 55 Отговор
    са нещастни, отчаяни от живота и себе си неудачници, и не особено интелигентни самотници. Без семейство, болшинството безработни и живеещи с родителите си все още. "Хора" които превръщат самотата и комплекса си за малоценност в злоба срещу всичко което ги заобикаля. Можете да ги срещнете тук, вечер, изливайки злобата си във формата наглупави коментари, лишени от всякакъв смисъл.. Дълги, самотни нощи. Самосъжаление и агресия към всички успели и щастливи

    Коментиран от #7, #8, #10

  • 4 Еииииййй

    21 15 Отговор
    Този път съм съгласен с всяка дума на DW
  • 5 Дар за реализации

    6 4 Отговор
    Светът се променя към ЖИВОТ, но и за мен трябва да има ЖИВОТ !
  • 6 Русофобите

    28 19 Отговор

    До коментар #1 от "Русофилите и глашатаите на Борисов":

    Не не са нищо друго освен фалшиви демократи гнусни доносници и мизантропи
  • 7 Русофобите

    25 15 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил=Борисофил":

    Не не са нищо друго освен фалшиви демократи гнусни доносници и мизантропи
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бу бу

    53 3 Отговор
    Тази Гичка е кукла на конци. Поставено лице на Дилянчо, но не Пеев, а Добрев! Опитват се да изграждат още слънчеви панели и продажбата на електроенергията на какви ли цени?
    Събуди се народе, спиш ли, мреш ли......
  • 10 Да питам

    20 8 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил=Борисофил":

    Ти какво правиш в този сайт,тази вечер?!За малко душевен оргазъм,като оплюеш някого ли?
  • 11 Цар

    21 4 Отговор
    Всички знаем,че ЧЕЗ е на баце
  • 12 В. Велева-доганосмукачката

    21 1 Отговор
    Туй момиче от наште ша знайте.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 34о6така

    8 8 Отговор
    Що за личност с експертност, независимост и морал ще отиде да работи за 4-5 хил.лв. месечно и да му е шеф някой Шнорхел, Мазния Руди или Корнелия Нинова?
  • 15 добрее

    19 5 Отговор
    Много показателен е фактът, че тази статия е на Дойче Зеле... Това показва в действителност кой кой е в картинката.
  • 16 Помак

    16 3 Отговор

    До коментар #13 от "Doni Brasko":

    Афторе, ас няма да чета статията , но ти се научи да пишеш а не в стил ...докато разберем кои кум ,кои сват кои на булката брат... ..плоска работа
  • 17 Аааааа

    10 0 Отговор
    Силно заключение!
    Едно високо морално управление и работеща прокуратура биха направили чудеса в посоченият от авторът контекст, но уви, идеализмът е устрем за "работника" и пречка пред "чорбаджията".
  • 18 Виталия

    8 0 Отговор
    Тая трена Гинка загуби когато Хръватия си купи Vivacom☺
  • 19 Русофоб

    10 5 Отговор
    Ние русофобите сме явни шекелофреници колабороционисти.
  • 20 Помнещ

    10 4 Отговор
    Нали зад нея беше ГЕРБ и Борисов бе. Що рев беше. Статия изсмукана от пръст да се харесаме на новите.
  • 21 резервист

    11 0 Отговор
    Така става, защото криейки се зад колективният характер на вземаните решение, КЗК в същност не носи никаква отговорност. Ако заради обявено за незаконно решение им се наложеше да платят разходите от джоба си, сигурно доста щяха да се замислят. А сега какво? Вместо да плащат получиха още 2 години сладки заплатки и бонусчита! И аз искам!!!!

    Коментиран от #25

  • 22 костас

    18 0 Отговор
    Здравейте, че ще е трудно връщането на нормалното и контролиращо функциониране на държавата няма съмнения,но нали под решението на комисията КЗК по този а и други случаи стоят имена и подписи. След решението на съда персонална отговорност носят тези които са взели и са подписали това решение на КЗК. Докога у нас ще се покрива и избягва персоналната отговорност. Това е причината поради която на важни и отговорни позиции се поставят хора без нужната експертиза и без подбор или конкурс, хора готови на всичко да задоволят егото си и послушно да полагат подписа си върху всичко което им се каже без дори да се замислят,защото знаят че след това всичко ще потъне в общата безотговорност. Примерите са безчет.

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Subaru STI

    6 0 Отговор
    Мутрата Борисов е изрод, който трябва да прекара остатъка в затвора, а не да "размазва и пали" опоненти!
  • 25 Subaru STI

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "резервист":

    КЗК са действали по нареждане на мутрата Борисов.
  • 26 ЛОПАТАТА

    2 0 Отговор
    Държавната и общинска администрации съкратете с 50/100.По 6-7 зам.кметове,хора,които си измислят трудовите характеристики.И не знаят,за какво получават заплати.И това е най-малкото.
  • 27 Наблюдател

    4 0 Отговор
    Алооо... DW!!! Зад тази абривиатура "КЗК стоят конкретни имена с конкретни подписи под конкретни договори и сделки!
    Това са Отговорните лица и от тях трябва да се търси Отговорност задъжително и Наказателна. а не да се прехвърлят пасивите на бъгарските данъкоплатци! Така ли сте свикнали в Германия бе умници?!!!
  • 28 ха ха

    1 0 Отговор
    Навсякъде общественият интерес и законът са подчинени на силните на деня, чиито поръчки се изпълняват от послушни и зависими хора./ а те сами ли са се настанили там ? или са били препоръчани за назначаване ?