1 Февруари, 2022 20:12 5 543 35

Гинка Върбакова осъди КЗК заради ЧЕЗ

  • гинка върбакова-
  • кзк-
  • чез

Бързината на съда изигра ключово значение кой да купи бизнеса на чехите

Гинка Върбакова осъди КЗК заради ЧЕЗ - 1
Снимка: БГНЕС

Компанията на Гинка Върбакова "Инерком България" окончателно осъди Комисията за защита на конкуренцията за незаконно блокиране на сделката ѝ за придобиването на българските активи на ЧЕЗ, предаде Mediapool. Решението на петчленния състав на Върховния административен съд е, че антимонополната комисия е използвала незаконни мотиви и връща казуса за ново произнасяне.

През юли 2018 г. КЗК спря сделката за придобиването на електроразпределителното и електроснабдителното дружество в Западна България с мотива, че така придобиващата го пазарджишка компания "Инерком" ще получи господстващо положение на пазара на електроенергия. Препъникамък се оказа притежаваният от фирмата на Гинка Върбакова бизнес с производство на слънчева електроенергия. Макар делът на соларните централи на "Инерком" да бе нищожен, компанията предложи да прехвърли тяхната собственост, но антимонополният орган не взе предвид това. Така срокът за финализиране на сделката, договорен между "Инерком" и ЧЕЗ изтече и чешката компания се отказа от сделката. След това бе сключена такава със застрахователния холдинг "Еврохолд". Тя също бе забранена от КЗК – този път с мотива, че новият собственик можел хипотетично да дава гаранции на енергийните дружества при търговия на борсата за ток. Това бе оспорено пред ВАС и в крайна сметка сделката получи одобрението на регулатора.

В този случай върховният съд се оказа от ключово значение, защото делото на "Еврохолд" срещу КЗК се разви много по-бързо от това на "Инерком", въпреки че започна по-късно. Така компанията получи предимство и успя да купи активите на ЧЕЗ.

Сегашното решение на петчленен състав на ВАС е окончателно. Това означава, че КЗК трябва да признае гафа си, но няма как да разреши сделката на Върбакова за ЧЕЗ, защото тя вече е невъзможна.

След това Гинка Върбакова ще получи възможност да осъди безпроблемно държавата за поне 5 милиона евро неустойки по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

Именно 5 млн. евро бе капарото, което "Инерком" загуби поради пропадналата сделка с ЧЕЗ. Отделно Върбакова може да претендира за милиони за пропуснати ползи, административни разходи и похарченото за адвокати. Това има потенциала да се превърне в най-голямото дело, заведено срещу държавата по реда на ЗОДОВ.

ВАС окончателно се произнася, че КЗК е блокирала сделката за активите на ЧЕЗ, без да изпълни първия задължителен етап от процедурата - оценка на концентрацията чрез ускорено проучване. Това нарушение е съществено, защото законът не позволява забрана на концентрацията без преди това да има проведено ускорено проучване.

Методиката, по която работи КЗК, определя, че когато общият пазарен не надхвърля 15% на съответния пазар, концентрацията не би възпрепятствала съществено конкуренцията.

По делото на "Инерком" срещу КЗК са назначени и изслушани две експертизи. Те показват, че делът на общите фотоволтаични мощности на ЧЕЗ и "Инерком" представляват дял от 2.5%. Те произвеждат 2.7% от соларната енергия в страната. Това е далеч по-малък дял от въпросните 15%., но КЗК просто не е направила проучване преди да вземе решение.

"Като се е произнесла направо с решение, с което е забранила концентрацията между предприятия, КЗК е нарушила предвидената в закона процедура", се казва в решението на съда.

Решението на антимонополната комисия за сделката на Върбакова бе взето в условия на силен политически натиск и неясни задкулисни машинации, включително от страна на чешкия енергиен концерн ЧЕЗ. Опозицията обвини правителството на Бойко Борисов в скрито придобиване на ЧЕЗ, след което Борисов определи сделката на "Инерком" за придобиване на българските активи на ЧЕЗ като "планирана операция" за сваляне на правителството, с участие на руско-грузински офшорки и български банки.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шерлок Холмс

    88 13 Отговор
    Гинка нямаше 5 лв да си купи баница извадила 5 милиона евро за капаро? Кой и даде 5 милиона евро да се раследва от ДАНС.

    Коментиран от #5

  • 2 Гласове от зайчарника в Банкя

    79 7 Отговор
    Скоро и другаря Бацо, ще осъди държавата, че го е притиснявала и лишила от приходи в кюлци и пачки!
  • 3 Кириос

    65 3 Отговор
    Пропадането ни е вече до най лошите в Африка .
  • 4 боко

    61 7 Отговор
    С такъв гл.прокурор и министър като теменугата която си беше подала оставката но Мутрата я убеди да остане какво да очаква народа сиреч да плаща на Гинка м------а

    Коментиран от #7

  • 5 Бибитко

    57 10 Отговор

    До коментар #1 от "Шерлок Холмс":

    Как кой й даде парите - цар Тиквоций Първи Борисов от Банкя!
  • 6 Да,бе

    66 6 Отговор
    Егати и държавата,дето всяка пъча може да в осъди,но пак народа ще плаща,нали.
  • 7 Анонимен

    57 2 Отговор

    До коментар #4 от "боко":

    Сега трябва който не си е свършил работата да вади пари от джоба.
  • 8 Амнезия

    36 3 Отговор
    От ганкиното на Гинка,нищо не
    разбрах.Този ЧЕЗ,ту се появи ти
    зачезне.Нещо като подводница дето
    не може да потъне.Гинка ги копува,
    Борисов ги тълкува.Фигаро тук,там.
    И днес, кой ще ти каже ,кой регулира
    Чеза.Изгубени в трансформатора
    Сър.
  • 9 Хахаха

    28 4 Отговор
    А сега, Гешев ли е виновен или ВАС. Нещо се "заиграват" тез съдии. Има ли от тях членове на ССБ?
  • 10 А бе

    57 2 Отговор
    Без снайперисти няма да се оправи тази кочина.
  • 11 Омазаните

    28 3 Отговор
    до уши развързаха широко кесията да ги чистят , че знае ли се какво идва и какво ги чака ! Че и Теменужкината приятелка от 25 години , и тя !
  • 12 Боже какъв

    44 4 Отговор
    народ сме. Далавераджиите, ако не успеят да откраднат чрез Гинка, ще ни съдят за това дето не са успели да ни окрадат. Това наистина е Абсурдисан. Без калашник няма да се оправи държавата, но той трябваше да играе в началото, когато крадците не бяха станали "бизмесмени" и да си имат парламент, правителсто, съд, прокуратура и много калинки. Ужас.
  • 13 евлампи

    32 6 Отговор
    Явно много сме го закъсали щом Гинка циганката ще ни пуска и спира тока?!

    Коментиран от #22

  • 14 Помакинята

    33 5 Отговор
    искаше да купи ЧЕЗ с помощта на Теменужка Петкова за ена тиква -боко и един паша и разни сикажии..,.оклучава държава бокова дупка

    Коментиран от #18

  • 15 Опонент

    17 2 Отговор
    ✔Компанията на Гинка Върбакова "Инерком България" окончателно осъди Комисията за защита на конкуренцията за незаконно блокиране на сделката ѝ за придобиването на българските активи на ЧЕЗ✔
    😏А търите кусури на државната Автомагистрали, че няма нужния капитал сама да строи и наема подизпълнители.
    Гинка ИМА ли капитали за да придобие ЧЕЗ или щеше да ползва 90% заем от някой чехски милиардер, за да поизпере парите му?
    Съдебна реформа, чрез ясно разписани (а не като правило двусмислени) законови текстове са необходими, а персоналните при доказателства, а не зарад усещания.😏
  • 16 Убеден

    9 6 Отговор
    Осъдила е КЗК и това за нас е по-малкото зло, отколкото ако беше закупила ЧЕЗ.
  • 17 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    9 1 Отговор
    честен съд!
  • 18 друга помакиня

    14 2 Отговор

    До коментар #14 от "Помакинята":

    забравяш ...и за един Цеко М. един с банка , щото те са рода се помъчени от родопите !!!!
  • 19 шопо

    20 3 Отговор
    Гина мож да е немала пари, ама сега че има!
  • 20 гост

    9 4 Отговор
    Тая тъпа селска пръчка. Жива ли е

    Коментиран от #34

  • 21 Закс

    22 0 Отговор
    Само да питам : Кой ще плаща нечии грешки ? Как кой - аз, ти и всички хора плащащи данъци ... Е нема такъв народ ...
  • 22 Гинка е помакеса

    8 4 Отговор

    До коментар #13 от "евлампи":

    ние сиганита воним ена идея по малко,
  • 23 Мухаа,хаа!

    24 3 Отговор
    От стари хора съм чул една мъдра поговорка-" Гаранция- Франция,но България плаща! И сега ще плаща България,но през джоба на 6 милиона слънчасали чифтокопитни. Такъв театър на абсурда,няма никъде.Никому неизвестна кифла,да изкупи ЕРП ,което оперира върху 1/3 от територията на страната!? При условие,че банка ( няма да е цитирам) и отпуска ей така- на добра воля,цели 5 милиона! Само този факт подсказва и на най неукия,че замислената мега далавера е била подкрепена,и контролирана от най високо ниво.Ако беше станал пробив,това означаваше,дтотици милиони,годишна печалба.Колкотп до тази баята кифла,тя е чиста марионетка.Подставено лице- параван.А зад паравана,всеки се досеща кой стой.Жалкото е,че големите далавери- осъществени ,или не, винаги ги плащаме ние- народа!

    Коментиран от #29

  • 24 АМИ

    17 0 Отговор
    НЕКА ПОНЕ ВЕДНЪЖ ТИЯ ОСЪДЕНИТЕ ЗА ПРОВАЛА НА СДЕЛКАТА ОТ КЗК ДА ПЛАТЯТ ОТ ДЖОБА СИ СЛЕД КАТО ГИНКА ОСЪДИ ДЪРЖАВАТА И ЩЕ ПРЕСТАНАТ ДА ВЗЕМАТ РУШВЕТИ ! ИНАЧЕ НЯМА ОПРАВИЯ !
  • 25 Брей

    23 5 Отговор
    Гинка не беше ли дружка на Теменужка! А Теменужка не беше ли тая, която уж изгуби пътната карта с Газпром??? Сега, какво илиза,май зад целия цирк стои тиквата?!?!?! Ех ,бедни българино,как допусна, една нагла и глупава шайка,да те разкатае?!?!?!
  • 26 Опонент

    6 1 Отговор
    ✔Това нарушение е съществено, защото законът не позволява забрана на концентрацията без преди това да има проведено ускорено проучване.✔
    Е тия витиевати с "експертен" жаргон термини ако се поизчистят, ще поизпълнят със смисъл мантрата "съдебна реформа". При такива претендирани космически суми няма НЕПОДКУПЕН съдия.😪
  • 27 C Z

    8 1 Отговор
    Споко ве, съдиите ще си получат комисионната за това справедливо решение. Шопите вече ще плащат високи сметки за ток на Гинка, а не на алчните чехи.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 евлампи

    11 3 Отговор

    До коментар #23 от "Мухаа,хаа!":

    Нали се сещаш че тя е бушон ,ако стане гаф ще е виновна Гинка циганката , а банката ще чиста као момина сълза!!
    Въобще , продажбата на енерго-разпределителни дружества е такава партийна касичка дето я няма никъдепо целио свет!!! Ако прочетеш договора / 9 листа/ ,единственото което се разбира че: 1.Ток мое да има мое и да нема.
    2. Има нема ток ти си длъжен да плащаш колкото те кажат ! Инсталирах електомер гаранционна карта и доказана метрология и като резултат : Изненада -има разлика ,сещаш се в коя полза. Повдигам въпроса , замерват го , сменят го и така до следващия път. За 7 години е сменян 4 пъти. Пари не връщат заради невъзможност да докажа за какъв период е разликата и така всеки път. Накрая ми писна и както се казва в оня виц : Еб..,. и не питай ,така и аз плащам и не питам. Жалко че няма вече арменски поп на който да се оплача!!!
  • 30 Хах

    7 0 Отговор
    Ми то всички бяха еднакво бедни след 89 та,ама си купиха заводи техноимпекси летища кой ще ги разследва ?
  • 31 BULGIRISTAN ДЪРЖАВА МЕЧТА НА ЕДРИ ДАЛАВ

    4 1 Отговор
    ГИНКА ПОД ИЗПЪЛНИТЕЛЯ ИСКАШЕ ДА КУПИ... ЧЕЗ .... СЪС НАРОДНИ ПАРИ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛЯ ----- НЕ СЕ ЗНАЕ ЗА КОЯ ПРЕХОДНА ВЛАСТ . В ГОДИНИТЕ ТУК Е МАЛКО ...МЪГЛА....... ТЯ Е НА %01000..01100.... ГАРАНЦИЯ ДАВАМ
  • 32 Аритметика

    4 2 Отговор
    На чекмедже паша му е все едно на чие име ще се води бизнеса му. Така или иначе сметките ги плащаме ние.
  • 33 Колчо

    1 0 Отговор
    И бързо спечели застрахователния бизнес с приятел Царство Му . По негово време измислиха и обвързването на автомобил със задължителна застраховка дори и да не се ползва . Те ,заедно измислиха и "Служебно сваляне от регистрация " чрез репресивни органи като КАТ ,отново за благото на застрахователи. От една порода са и една история имат с Царство Му . Сикаджиите са си сикаджии, винаги и трябва да наливат в своите фирми вкл. държавни и бюджетни пари освен вашите лични средства . За тази година ,дори банкерите им завиждат вече . По-високи доходи имат и отново вдигат цените за хартийки и лепенки. Ех тези лепенки и стикерчета ? Как не са ни задължили още да ходим в определени хотели задължителнво на почивка поне една седмица , да купуваме храна поне веднъж седмично от определени магазини . Същото както едно време смачкваха собственици на заведения и хотели ако не пазарят от техните складове алкохол и цигари примерно. Задължително един път на опера ,един път на мач и все такива ,без да те питат от къде пари.
  • 34 Тъпанчев

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Тъпа ,тъпа ама ще е по-добре от преди. С нищо няма да се занимава и по-богата ще е от преди. Верно ,че и на тези съдии последните дето и отварят пътя към 10 милиона лв. ще кихне и ще има ресто , но пак ще има и за нея. Онези които и даваха уж на заем пари от банки щяха да я отсвирят веднага след покупката и най-много да излезе ,че нито ток има за продаване ,ни пари да върне на банките и щеше направо да я окотят . Това е прекрасно решение за нея и за този който и наля париците при това вината е изцяло на държавата в частност комисията ,но всички плащат както винаги. А основния тарикат още е постоянно из медиите и си купи ЧЕЗ през приятелите застрахователи. Не ,че е негов лично ,но процента е голям и редовен все още.
  • 35 Що ма Гине..........

    0 0 Отговор
    Що съдиш
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове