13 Февруари, 2022 19:00 4 410 34

Инфлацията в Европа: Защо цените тръгнаха нагоре и мерки за справяне

  • инфлация-
  • цени-
  • европа-
  • скок-
  • мерки за справяне

По последни данни на Европейската централна банка (ЕЦБ) потребителските цени в еврозоната са се повишили с рекордните 5,1% през миналия месец, опровергавайки очакванията за забавяне

Инфлацията в Европа: Защо цените тръгнаха нагоре и мерки за справяне - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Повишаването на цените в еврозоната достигна най-високото си ниво от 13 години насам, но през втората половина на годината би трябвало да започне да намалява.

Рязкото покачване на инфлацията, която показва увеличението на равнището на цените на стоките и услугите, привлече вниманието на медиите в цял свят, предизвиквайки безпокойство, тъй като през януари беше поставен нов рекорд.

По последни данни на Европейската централна банка (ЕЦБ) потребителските цени в еврозоната са се повишили с рекордните 5,1% през миналия месец, опровергавайки очакванията за забавяне.

Но какви са причините за това и какво може да се направи, за да се забави то?
Отговорите може да се намерят в коментара на Ефи Куцокоста за Евронюз, цитиран от БГНЕС

Високите цени се дължат преди всичко на рязко покачващите се разходи за енергия и на второ място - за храна. Цените на енергията в еврозоната през януари са с 28,6% по-високи спрямо същия месец на миналата година, което е рекордно покачване, докато растежът на разходите за непреработена храна се е ускорил до 5,2%. Цените на услугите продължават да се повишават с 2,4%, докато растежът на цените на стоките се забавя до 2,3%. Тези увеличения се дължат главно на промени, свързани с пандемията.

През 2021 г. европейските икономики се отвориха бавно, като все повече ограничения бяха премахнати. Хората започнаха отново да пътуват и да посещават ресторанти, като по този начин купуваха повече, харчейки част от парите, които не бяха похарчили по време на забраните.

Но логистиката не се движи със същите темпове. Компаниите изпитват трудности да се справят с бързо нарастващото търсене, докато възстановяват веригите за доставки, които бяха силно засегнати от пандемията. Предизвикателствата, като например недостигът на транспортни контейнери, правят транспортирането на стоки става все по-трудно и по-скъпо. Колкото по-дълго продължават тези трудности, толкова по-вероятно е компаниите да прехвърлят тези разходи върху клиентите си под формата на по-високи цени.

Петролът, газът и електроенергията също поскъпнаха в целия свят. Цените на енергоносителите се повишиха, тъй като производството на нефт и газ изостана от възстановяването на потребителското търсене след пандемията. Според ЕЦБ, тъй като голяма част от разходите на компаниите и хората са свързани с енергия, цената на петрола, газа и електроенергията има голямо значение за общата инфлация: половината от неотдавнашното увеличение на инфлацията се дължи на по-високите цени на енергията.

Колко дълго може да продължи това?

В четвъртък Европейската комисия заяви, че инфлационният натиск вероятно ще намалее през следващата година.

"След като през четвъртото тримесечие на миналата година достигна рекордно равнище от 4,6%, се очаква инфлацията в еврозоната да достигне своя връх от 4,8% през първото тримесечие на 2022 г. и да остане над 3% до третото тримесечие на годината", се казва в изявление на Комисията. "С отслабването на натиска от ограниченията в предлагането и високите цени на енергията се очаква инфлацията да спадне до 2,1% през последното тримесечие на годината, преди да се понижи под целта на Европейската централна банка от 2% през цялата 2023 г.", се казва още в съобщението.

Несигурността обаче остава висока, тъй като цялостните европейски икономически перспективи зависят от геополитическото напрежение между Украйна и Русия, но и от развитието на пандемията в целия свят.

Томас Визер, американско-австрийски икономист, който беше председател на работната група на Еврогрупата през трудните години на финансовата криза, обясни пред Евронюз, че е наистина трудно да се предвиди кога инфлацията наистина ще падне под целта на ЕЦБ.

"Ние не знаем. Нашата ситуация е по-добра, отколкото във Великобритания или САЩ, където особено американските източници на инфлация са частично различни от това, което имаме в еврозоната, особено защото фискалните стимули на върха на вече силно растящата икономика бяха много, много по-високи там, отколкото в Европа", каза той. "Второ, нямаме представа кога ще започнат да се решават проблемите във веригата на доставките. Има основания да се надяваме, че през втората половина на годината ситуацията ще бъде много по-добра. И на трето място, възстановяването на баланса между търсенето на стоки и услуги в нашата икономика ще започне да се засилва едва след като бъдат премахнати по-голямата част от ограниченията, включително ограниченията за пътуване. Отново можем да бъдем оптимисти за втората половина на годината, но никой не знае."

Какво може да се направи, за да се спре повишаването на инфлацията?

По-рано този месец президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, заяви, че не може категорично да изключи повишение на лихвените проценти по-късно през 2022 г., и заяви, че заседанието на 10 март ще бъде от решаващо значение за вземането на решение колко бързо централната банка ще прекрати дългогодишната си програма за изкупуване на облигации като пандемична кризисна подкрепа за икономиката.

"Ако инфлацията продължи, мисля, че има основания за оттегляне на стимулите сравнително скоро през 2022 г.", каза Визер. "Инфлацията е лоша за тези, които са спестители. Инфлацията е лоша за тези с фиксирани или сравнително стабилни номинални доходи, а това включва много хора с планове за пенсионни обезщетения, и затова високата степен на инфлация винаги е лоша.

Но тъй като по-бедните домакинства са най-засегнати, Гунтрам Волф, директор на брюкселския мозъчен тръст Bruegel, заяви, че са необходими по-смели мерки от страна на политиците.

"Това, което политиците могат да направят, е, разбира се, да окажат подкрепа на тези домакинства. Бих казал, че подкрепата не трябва да бъде намаляване на данъка върху добавената стойност върху енергията, а по-скоро директен трансфер, така че те да имат малко повече покупателна способност", каза Волф. "Но все пак искаме ценовият сигнал да работи, така че искаме домакинствата в известен смисъл да се опитат да осъзнаят потреблението си на енергия и да реагират на ценовия сигнал. Но мисля, че са необходими трансфери за бедните домакинства."

Докато експертите следят ситуацията в Европа и по света, е съвсем ясно, че тъй като пандемията не е засегнала еднакво всички страни, това се отнася и за инфлацията.

А дебатът за това как да се върви напред в ерата след пандемията няма да е лесен и стартира със сянката на геополитически и финансови заплахи, които витаят наоколо


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КРА

    95 3 Отговор
    Това е резултата от две години ковид измама, фалити на малък и среден бизнес и безконтролно печатане на пари. Сега ние глупаците ще платим сметката за неимоверното забогатяване на шепа психопати играещи си с човешките съдби. Бъдете проклети изроди.

    Коментиран от #3

  • 2 Путин виновен

    13 22 Отговор
    Веднага война с Русия

    Коментиран от #9

  • 3 Инфлация

    75 1 Отговор

    До коментар #1 от "КРА":

    Причината за инфлацията е много прозаична. Няма как да не се повиши инфлацията, когато ФЕД и ЕЦБ напечатаха стотици милиарди без никакво покпитие. Доходите ще се повишават също, но много по-бавно. И бедните ще станат още по-бедни, а богатите - още по-богати!
  • 4 БУЛЕКЗИТ

    65 3 Отговор
    Печатането на пари в комбинация с опосканите колонии,откъдето западът крадеше няколко столетия води до този резултат.Бъдещето е на Изток.
  • 5 Европеец

    70 0 Отговор
    "Високите цени се дължат преди всичко на рязко покачващите се разходи за енергия"

    Ами брюкселските чиновници да продължават да играят по свирката на краварите и да се противопоставят на Русия - ама всички санкции и други глупости засягат главно Европа - тъкмо по искане на краварите Европа се отказа от дългосрочните договори за газ от Русия, по искане на краварите отказахме Южен поток, по искане на краварите ще спират СП2, по искане на краварите затворихме 4 блока в Козлодуй и не построихме АЕЦ Белене.

    Краварите работят против Европа - те не искат силна Европа а подчинена такава.

    Коментиран от #7

  • 6 Hoho Boho

    46 1 Отговор
    Защо цените тръгнаха нагоре?

    Защото фарма мафията ни ограби генерално и съсипа света
    - хората останаха без работа и печатахте пари за издръжката им
    - плащахте "безплатните" ваксини с напечатани пари
    и т.н.
  • 7 име

    36 1 Отговор

    До коментар #5 от "Европеец":

    Не е така, не руснаците или американците са виновни че в ЕССР цената на газта скочи тройно, вместо двойно увеличение в Азиа и Сев. Америка. Това го правят фашистите, щото тяхните фирми произвеждат и монтират ветрогенератори, те изграждат и експлоатират соларни паркове върху плодородна земя. Тяхните фирми изкупуват фалиращи малки производители, или пък завземат пазарите им. А и в ЕССР 25% от цената на тока се оформя от цената на газта. И пак немското лоби б Брюксел настояваше да няма дългосрочни договори с Газпром иотделните държави, а да има борса. Отделно, че ЕЦБ напечата миналата година евро без пкритие и ги пусна в обращение.
  • 8 набухвател

    36 0 Отговор
    Защо цените тръгнаха нагоре?Егати тъпия въпрос!Вижте коментарите от преди две години-там 90% от коментиращите без много усилия предсказаха това.
  • 9 Предсказател

    24 2 Отговор

    До коментар #2 от "Путин виновен":

    Третата Световна Война ще оправи всичко! Всички икономики ще работят на пълен капацитет, а хартийките наречени пари няма да струват нищо! Ще оцелеят само тези , които произвеждат някакви храни! Хората ще намалеят с 2-3 милиарда, ама и без това са прекалено много! Интернета го забравете! Е! Радиото може и да оцелее!:)
  • 10 Сергеев

    5 49 Отговор
    Цените тръгнаха нагоре заради ненаситния руския империализъм.

    Коментиран от #12, #17

  • 11 всичко объркано

    17 0 Отговор
    като се свърже,( защото няма самопроизволно възникнали събития, те обикновено са в някаква взаимосвързаност), изяснява картинката.
    1.ковид истериятя; 2.енергийния батак; 3.ръст на инфлацията; 4."прогнозираната" очаквана руска инвазия в Украйна, и т.н., и т.н. ...
  • 12 mi6osp

    16 3 Отговор

    До коментар #10 от "Сергеев":

    Ъхъ, и при соца империализма беше виновен за всичко.
    Впрочем, руският газ и нефт са най евтините енергоносители в Европа.
    Берем първите плодове на позеленяването на енергетиката.
    Оказа се, че миналата година Ла Ниня е била активна, а това значи намаляване на ветровете и валежите в Северното полукълбо-.
    А тази година Ла Ниня засега е още по активна.
  • 13 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    27 0 Отговор
    кафе нова бразилия от12лв на 21лв!?!?!? това е спекула, а не е инфлация!!!
  • 14 Пако

    32 0 Отговор
    ТЕЗИ КОИТО ИЗМИСЛИХА УПРАЖНЕНИЕТО С ВАКСИНИРАНЕТО СА СЪЩИТЕ КОИТО ПРЕДИЗВИКВАТ ИНФЛАЦИЯ ЧРЕЗ СПЕКУЛАТИВНОТО ПОСКЪПВАНЕ НА ЕНЕРГОНОСИТЕЛИТЕ. В МОМЕНТА ТЕЧЕ ОПЕРАЦИЯ ГОЛЯМОТО МАЩАБНО ОГРАБВАНЕ КОЕТО НЕ КАСАЕ ХИПЕРБОГАТИТЕ.
  • 15 ха ха

    16 0 Отговор
    На това муказват перфектна буря. Инфлацията щяла да започне да се забавя през втората половина на годината. Естествено! Дотогава ще удари 7%. Потреблението ще падне и може и да се забави. За година като се забави до 6.5% ще е голяма победа, нали? Обзалагам се, че ще тръбят победа и никой няма да намекне дори, че за няколко години ще обеднеем двойно. Също като онзи загриженият по-горе в текста, че инфлацията удряла спестителите... А, отрицателният лихвен процент кого удря последните 10 години, бе маймуняк?... Къде беше досега? На хранилката, нали?
  • 16 двойкаджия

    9 3 Отговор
    Пак препечатваме баналности без никаква стойност за читателите
  • 17 д-р ох боли

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сергеев":

    Като е казано 2 пъти на ден да ги пиеш,спазвай!Иначе виждаш ли какви простотии ръсиш
  • 18 Заради Ковид

    16 1 Отговор
    Няма начин да се отпечат милиарди и да няма инфлация. Всички ще плащаме, но тези които подкрепяха това и не виждаха очевидното ще им е абсолютно заслужено, а останалите ще ги носим на гръб. Бих искал да ги попитам "Сега как е, харесва ли ви?, Искате ли още?" Ако отговорът е "Да, искаме", означава, че трябва още да се печатат пари и още инфлация и още повече ще им хареса. Ще издържим и на това, давайте и успех, но не забравяйте, че няма безплатен обяд.
  • 19 НРБ

    10 2 Отговор
    Гледаме филма виденова зима 2. За да си оправят бакийте от 2008 , инфлация. Взели са 100 връщат 50. Кредитни милионери.
  • 20 Димо

    18 0 Отговор
    Създадена поредна криза от "добрите" 100 до 300 души ,управляващи света. Същите ,създали всички "случайно"възникнали епидемии и войни. Другите ,уж причини, са измислица на медиите,които пак са реално притежание на тези горните 100-300 човека.
  • 21 ежко

    18 1 Отговор
    Простичко е.цените тръгнаха нагоре защото се раздадоха едни пари, зад които не седи нито труд, нито стока, нито ресурс.Раздадоха се да подпомогнем тези дето са живели "на ръба на бръснача", да не са неговолни,въпреки неразумното си отношение към финансите си.Защото на политиците им трябват доволни граждани и избиратели.А като има много раздадени пари/да кажем два пъти повече/, а стоката е константа ,то е напълно закономерно за нещо което си плащал Х лева сега да струва двойно!

    Коментиран от #26, #31

  • 22 Миро

    14 1 Отговор
    Не ни казват истината какво се задава защото ще стане пълен хаос.
  • 23 Ефи Куцкоска

    1 1 Отговор
    Седех во купата со сено од 42-ра и така док не ни освободиjа. Пет пъти ме ръгаа со шишове ама не сам гакнала.
  • 24 Трак

    19 0 Отговор
    Толкова много приказки а насреща НИЩО казано. 1000 изречения в 1 статия и абсолютно нищо по същество. А авторката МОжеше само с 1 изречение да каже . Инфлацията е висока защото богатите ви ограбват а този грабеж е ОТНОВО на принципа на спекулата. ТОЧКА
  • 25 Уса

    14 1 Отговор
    Много е просто и това го учат американските деца в средните класове,че на всеки 10 години се създават условия за финансова криза чиято цел е изтръскване на "клоните"до които е достигнала средната класа.Господарите на дървото са добре закрепени с много финансови инструменти,но средната класа постоянно пълзи в стремежа си да стане богата докато бедните нямат такива стремежи.Когато блъсканицата за място стане голяма господарите нареждат яко тръскане и всички средняци падат като круши.Проверяват се изпадалите и ако е нужно се тръска още малко.Таман минаха 12 години от предишната криза.На тази тръскането вече спира,но ще са нужни от 2 до 5 години "клоните"да зараснат и средняците да плъзнат отново,защото са нужни на господарите
  • 26 Fool

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "ежко":

    Много правилно. Не само сега, години наред Драги също печата яко. Има страшно много компании "зомбита" живеещи благодарение на печатницата. Крайно време е да се спре това и според мен. Който може ще оцелее, така е в природата. Европа няма потенциал за развитие от много години, има отрицателен прираст на населението и се мъчи да го спаси с вкарване на арабухите. Трябва да приемем, че ще има бедност и рецесия, това с реалностите, другото е фантазия подпечатана с милиярди евро.
  • 27 mdaaaaaaaa

    4 1 Отговор
    Кирчо и пп са виновни :) че цените растат не само в БГ а и по света
  • 28 MEDIA WHORE

    0 0 Отговор
    ТОЛКОВА СЪМ УМНА ЧЕ ЩЕ РАЗНИЩЯ ЦЯЛАТС ИКОНОМИКА СЪС ЕДНА СТАТИЯ
  • 29 Читател

    1 3 Отговор
    М да! Инфлацията в еврозоната 5% а в Бг 12%. Но еврото е лошо,нали?!
  • 30 стига

    3 0 Отговор
    Кой повиши цената на енергията? И защо?
  • 31 Копипасте

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "ежко":

    Един пример като допълнение : Кристалина Георгиева "даде" на Сърбия назаем едни 900 милиона долара есенеска! И другаде са раздавани много милиони така! Откъде се взеха тия пари за раздаване?! И как и кой ще ги връща?! Откак е КОВИД-а "печатат" долари и евра като след война и после питат : Ти ли ме бутна или сам си паднах!? На практика за нас простосмъртните БГ граждани инфлацията е чист внос, но какво от това?!
  • 32 Ром ама кубински

    2 0 Отговор
    Искаме в известен смисъл домакинствата да осъзнаят разхода си на енергия....Сатанистите глобалисти които управляват,ясно ви казват свиквайте да стоите на студено и намалете къпането,по екологично е.
  • 33 СТАТИЯТА СЕ ОТНАСЯ ЗА САЩ ,

    0 0 Отговор
    САМО СА СМЕНЕНИ ИМЕНАТА
  • 34 СЛЕД ПРЕДАТЕЛЯ БОЙКО ДОЙДЕ ПОДЛОГАТА НА

    1 0 Отговор
    САЩ - КИРЧО ! ОТ ТРЪН , ТА НА ГЛОГ ! ЗАТОВА И САЩ СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА ОТЛАГАТ ДОСТАВКИТЕ СИ БЕЗНАКАЗАНО С ОЩЕ ГОДИНИ ------- ПОРАДИ КОВИД ........... ПОСЛЕ ДРУГА ПРИЧИНА ЩЕ ИМАТ !