Last news in Fakti

23 Февруари, 2022 13:00 3 448 67

Огнян Минчев: Днес Украйна е името на нашата обща застрашена свобода

  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • путин

Сигурна е само тази граница, която и от двете страни се пази от руски войски

Огнян Минчев: Днес Украйна е името на нашата обща застрашена свобода - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За трезвомислещите хора оценката на случващото се трудно може да бъде по-ясна. Днес Украйна е името на нашата обща застрашена свобода.

Това коментира във "Фейсбук" Огнян Минчев.

Ако днес не подкрепим Украйна срещу агресията на Кремъл, следващите стъпки на възродения великодържавен империализъм ще бъдат Молдова, Прибалтика, България... Всичко това вече се е случвало - при това нееднократно. Всяка империя се основава на амбиция за екпанзия - в своята претенция за "универсум".

Но за Руската империя експанзията, подчиняването на нови и нови територии и народи е почти единствен смисъл на съществуването ѝ.

Насилие, варварство и грабеж -

това е съдбата на всеки народ, пред чийто праг се изправи завоевателната амбиция на Кремъл.
Русия има специални изисквания към своята сигурност. Сигурна е само тази граница, която и от двете страни се пази от руски войски. Русия има неограничени исторически права да владее другите. Тя има "право" на излаз на "топли морета".

Тя има "право" да осъществи "Третия Рим", прегазвайки всичко и всички по пътя към втория и първия Рим. Никой не е застрахован от попадане в списъка на териториите и народите, принадлежащи към "естествената сфера на влияние" на Москва. А ние знаем това по-добре от всеки друг - с изключение на поляци, литовци, естонци...

В България история не се учи. По-точно - учи се странна идеологизирана версия на историческа митология, която поставя Русия - най-сериозното препятствие пред изграждането на модерна национална държава в България - като най-добър приятел и "брат" на българите. Вярно е, че ние дадохме на Москва писменост и култура. Вярно е, че като следствие от една руско-турска война българската държава бе възродена и започна да върви по пътя на европейската модерност. Както е вярно също, че няма и няма да има по-голям противник на българската независимост от Русия.

В края на 19 век Стефан Стамболов парира руската амбиция за покоряване на България и включването ѝ в руската империя. Той се справи толкова добре, че получихме половин век отсрочка на руския имперски натиск... Докато не дойде 1944-та. Когато Москва под управлението на най-човеконенавистната идеология в човешката история - болшевизма (съперничещ само на нацизма) - прегази България и унищожи българската държава... Българската държава, която не можем да възстановим и до днес...

Затова сега, през третото десетилетие на 21 век продължаваме да говорим за мащабна корупция, за енергиен монопол, за продажни лидери и институции, редуциращи България до пария на Европа. Защото и днес - 30 години след рухването на съветския комунизъм -

ние сме част от колонилната квази империя на Путин - Газпром - Лукоил...

За три десетилетия след 1989 г. сме платили десетки милиарди колониален данък на метрополията Москва. Независимо, че можем да членуваме в НАТО и ЕС. Защото и парите от ЕС пак отиват в джобовете на същата олигархия., която е производна на Москва.

В България има нарастващ брой хора, които са все по-озлобени на Европа и на Запада. Те са упоени от все по-интензивната великодържавна пропаганда - хибридна война, която Кремъл води от повече от десетилетие, плащайки за все по-голям дял от българския медиен пазар с малка част от парите, които ограбва от нас през нефт, газ и системна корупция. Нарастващ брой българи вярват на тази хибридна свръхманипулация, убеждаваща хората, че Европа и Западът "ограбват" България. Как? Сигурно като ѝ дават еврофондове и необятни пазари...

В днешна България живеят няколко поколения, социализирани след 1989 г., които не познават Русия, не знаят руски език, нямат житейски опит, свързан с "прелестите" на руското управление на България чрез комунистическата клика през втората половина на 20 век. Тези поколения - водени като слепци от руската пета колона с нейните ченгета, медийни рупори, продажни политици и прикупени олигарси - са в състояние не просто да повярват в митологията на "евразийския рай".

Те са в състояние да пуснат обратно руския контрол върху България, тотално излъгани и заблудени за реалностите на живота на Изток и на Запад. Животът никъде не е рай. Но има места, където е много по-беден, несвободен и безперспективен, отколкото в останалия свят. И Евразия под управлението на великодържавната империя е такова пространство - на бедност, диктатура и произвол.

България е все още свободна страна поради факта,

че успя да влезе в цивилизования свят с усилията на поколенията знаещи и помнещи комунизма и руското управление. Ако не ценим тази свобода и не пазим свободата - своята и на другите нации около нас, чака ни ново робство, ново подчинение, поредно смазване на идентичност и перспектива. Ако не защитим Украйна днес, няма да можем да защитим себе си утре.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нормален човек

    1 18 Отговор
    Aко желаете България да стани супер държава, тогава ме издигнете да бъда владетел на България !
    Съгласни ли сте ?
    Запознайте се с мен !
    Искате ли ?

    Коментиран от #3

  • 2 Мира

    81 11 Отговор
    Купен Огнян, промит Минчев.

    Коментиран от #41

  • 3 На Минчев

    82 9 Отговор

    До коментар #1 от "Нормален човек":

    ... са му застрашени грантовете!!! Измисли нещо по-оригинално само клишета!!! Маските ви паднаха, оказахте се жалки наследници на Бжежински!!!
  • 4 Моля

    73 8 Отговор
    С убийци на деца и неонацисти, банда престъпници като Ярош, Порошенко, Ющенко, Аваков, Яценюк, Парубий, Турчинов -нямам, и не искам да имам нищо общо. Денацификация трябва в Крайна.
  • 5 Майна

    53 4 Отговор
    ,,Не, не е фашизъм, капитализъм или комунизъм. Това е дигитален неофеодализъм и по жестокост ще надмине всички познати до тоя момент диктаторски форми на управление. Така няма да стане. Нямаме право да допуснем подобно развитие на събитията.

    Зелени сертификатчета, ваксини, пандемии, джендъризми, зелени сделки, базов доход, въглеродни отпечатъци, климатични промени и прочие простотии са обикновени димки. Унищожаването на земеделието и животновъдството се оказа просто ограбване на свободата и независимостта на населението и това беше подготовка за случващото се в момента. Всичко, което правеше Бойко, сега усърдно бива продължавано от тоя смешен кабинет на напудрените мозъци с остра интелектуална недостатъчност.

    В тоя ненормален комплот волно или неволно, съзнателно или несъзнателно участва цялата система от служители на държавна издръжка – политици, учители, лекари, администрация, полиция, военни.

    Тия душици съвсем не схващат в каква мръсна игра са се забъркали,,
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Селянин

    10 59 Отговор
    Вупреки ,че автора е малко краен адмирации за статията.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Либеро

    47 9 Отговор
    Какво разочарование!!! Уважаван от мен човек да пише такава пропаганда. Срам за интелектуалците гледащи само с половин ако.
  • 13 Деян Икебаната

    15 3 Отговор
    Иткенбидон.
  • 14 Иванушка

    64 4 Отговор
    Зад всеки охранен, бузест "политолог" се крие по един пълен идиoт. Кой е следващия празнолог за днес ?

    Коментиран от #45

  • 15 Ох и другият

    39 5 Отговор
    минджевизплува, аман от грантове за подлоги.
  • 16 Лъчо Мозъка

    24 7 Отговор
    Адмирации, 200/250 кг статия.
  • 17 Todo

    32 6 Отговор
    Крайно време е САЩ да разкарат този бездарен застъпник.
  • 18 УСА боклук

    41 5 Отговор
    Еййййй, чаках да се появиш Огняне. Не че ще те чета.
  • 19 Българския народ

    44 6 Отговор
    не го е страх от Русия.Пак ще ги посрещнем с хляб и сол,а за такива изме к яри като теб,в Белене,затова не правят атомна
  • 20 Майна

    41 5 Отговор
    Смешна статия на един псевдоинтелект...
  • 21 гражданин

    45 6 Отговор
    Спрете да давате трибуна на национални предатели и герберасти.
  • 22 евлампи

    37 5 Отговор
    Много си затлъстял! Добре ли хранят америчката асамбада????А ве , минчев ,оти не организирате референдум за НАТО а дрънкате тъпизми и се криете в бърлогите си и кътате кървави парички от предателството което вършите? Ма много ва е страх бе някой да не ви срещне изуитските физиомутри и да ги поразкраси малце!
  • 23 XYZ

    6 23 Отговор
    Всяка диктатура още в началото си носи зародиша на своята гибел! И ако осъвременим един стар болшевишки лозунг за Ленин и Партията: "Когато говорим за Русия - разбираме Путин! Когато говорим за Путин - разбираме Русия!" Докога ли ....
  • 24 Хахо

    40 4 Отговор
    Всички спонсорирани от американски фондации социолози, политолози и журналисти от вчера са наизскачали да пишат патетични речи в прослава на свободата. Ето и тоя дебелак. Да вземе да отива направо в Украйна, да му дадат един автомат и да почва да воюва с руснаците, като е толкова загрижен. Може да му отрази добре и да поотслабне малко, пък и ще вземе по голяма субсидия от Сорос
  • 25 Дернев

    19 6 Отговор
    "името на нашата обща застрашена свобода." е Франция и Германия, със слабите си и неда лновидни лидери. Досега армиите им трябваше да са обединени, те също с което да поставят началото на единна армия и на СЕЩ. Да ни покажат на останалите европейци, че миналото е забравено и единството е единствения път към бъдещето. Вместо това те, особено Германия, се 6рият зад Щатите и чакат те да им подредат континента. Това никога няма да стане защото интересите ни са различни. Този път води до гибел и виновни няма да са Щатите или русия, а Франция и Германия.
  • 26 3.14К

    26 6 Отговор
    Минчев е дебел(пълен) малоумник!
  • 27 No comment

    32 2 Отговор
    Роден е на 2 декември 1958 г. във Варна. Завършва английска гимназия в родния си град и социология в Софийския университет. 1
    До 1989 г. редовен член на Българската комунистическа партия (БКП), асистент в катедра „Научен комунизъм“ на Софийски университет „Климент Охридски“.2

    Коментиран от #39

  • 28 Перо

    27 3 Отговор
    Платена подлога! Украйна не е окупирана от Русия,а никой не може да и се меси във външната политика да признав,която си иска държава! Защо нямаше цвилене и мучене,когато признаваха Косово или Кипърската турска република и нямаше никакви санкции,а на чужди територии се създадоха най-големите чужди военни бази?
  • 29 Фърфалан

    25 3 Отговор
    Освен дойче зеле , сега изкараха и нашите грантаджии да говорят против Русия.
  • 30 От крачола

    26 3 Отговор
    Да деее... ,ама нашата обща застрашена свобода не може да бъде защитена от охранени шопари и джендъри. Путин им знае и кътните зъби на тия нефелници и затова даже няма да си направи труда да го премести от единия в другия крачаол. Козяк спешно да си тури на диета прокситата щото такива закръглени трябва да ги търкаля до Донбас...,а това е бавно упражнение.
  • 31 Хаха...

    24 3 Отговор
    Тоя шишко кой го застрашава?! Някой лекар-диетолог ли го е застрашил с принудителна диета?

    Коментиран от #52

  • 32 Оше

    27 3 Отговор
    Един пребоядисан. Къде беше когато убиваха жени и деца в Ирак, Либия, Сирия, и нашия съсед Сърбия. Ааа и да питам всички разбирачи, какво лошо направи Русия. Спря убийствата на руснаци и руски деца, за това е диктатор. Как посмя трябваше още.
  • 33 ПРОСТАК съм аз, НЕПОБЕДИМ

    22 4 Отговор
    Вадят от нафталина всички спящи клетки.
  • 34 малиййй

    18 4 Отговор
    И тоя тлъст ХИБРИДЧИК да те остане по назад се изтропа...
  • 35 Значи кво, а?

    7 5 Отговор
    Аз и бадеровците заедно се биеме за свобода?
  • 36 дико

    15 2 Отговор
    КУХ и мазен фекалиен контейнер .

    Коментиран от #65

  • 37 Попитали Господ Бог ...

    6 1 Отговор
    ... как да познаем лошите? Отговорът, Аз ще ги бележат. Ако този не е от белязаните... Лошите Сърби: "... нашите братя руснаци ... ". Хиляди юди, НЕправославни християни, вероотстъпници и продожници пълзят по тези земи. ГОСПОДИ, порази ги!
  • 38 Chernobyl

    2 19 Отговор
    Така е,авторът е абсолютно прав!
  • 39 Прекрасен хибридчик на байизкукуригал

    18 1 Отговор

    До коментар #27 от "No comment":

    Просто за му заведеш...

    ""Роден е на 2 декември 1958 г. във Варна. Завършва английска гимназия в родния си град и социология в Софийския университет. 1
    До 1989 г. редовен член на Българската комунистическа партия (БКП), асистент в катедра „Научен комунизъм“ на Софийски университет „Климент Охридски“.2"
  • 40 Отвратен

    20 2 Отговор
    Кой ни бръсне бе, господине. Държава с 30 хилядна армия, ще ни изметат. Луганск и Донецк имат общо 38 хилядна армия, която ще ни смачка. Какво остава за Русия. Дърдорко.
  • 41 кнаус 485

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "Мира":

    Минчев ,бедните не могат да бъдат свободни.....
  • 42 Жорж

    22 3 Отговор
    Ами,дебеланко,като си такъв ястреб, не пиши по форумите,а обличай камуфлажа,взимай автомата и отивай да сразиш руския "агресор".
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Японеца

    21 3 Отговор
    Страх тресе всички мишки! Няма да има грантове, гладни ще стоят!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Баба Пена

    16 3 Отговор
    Огнян Минчев - политолог. Въх, божкееее, добре че ни е кардиолог, чИ шъ стори някой сакътлък !
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 пьешу

    17 1 Отговор
    така е, огняне, така е, минчев. а стана грешка, а доста народ сте се наредили с чемоданами на восточний вокзал - има да се достроява аец "белене". та... трепери и... отслабвай. ;)
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ицо

    18 2 Отговор
    И какво общо има Украина с мойта свобода пишеш колкото да не заспиш
  • 51 Тексас е мексикански

    16 1 Отговор
    Я стига глупости-ти ще си първия с букет на "Орлов мост"!
  • 52 фитнес инструкрор

    14 2 Отговор

    До коментар #31 от "Хаха...":

    В Сибир ще отслабне доволно. Ще бъде на хранителна диета , и спорт с кирка . А ако посегне пак към тортата , ще има и бой. Така се става нормален човек , с нормално тегло .
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 099

    11 3 Отговор
    Пак тоя п о л у и д и о т. Защо все него ни пускате?
  • 59 Браво на Русия

    16 4 Отговор
    Дано дойдат руснаците и в България,защото ние 32 години не можем да се справим с (предатели) и това дебелото,което се изказва,щеше ли някой да му даде трибуна за мнение.Браво на Русия и браво на Путин.Доказа на света че САЩ и НАТО са една измама за да събират пари от наивниците,които си мислят че ги пазят.Офейкаха веднага както от Авганистан.Ще плашат със санкции.Ами ако има санкции , то Европа умира моментално.Цените на горивата скачат тройно и след тях всичко поскъпва двойно и какво правим.Слугуваме на най (гнусната) държава в света САЩ и нейния военен блок НАТО,който със сигурност няма да ни пази ако турци или гърци искат да влезнат в България.Те (банди) емигранти всеки ден влизат и то невъоръжени а какво става ако са въоръжени.Това (лакейско) правителство веднага да си подава оставката а американските (лакеи)от ПП.ДП ,ИТН и ГЕРБ,никога да не видят парламент.Излизане от евро.ейския съюз и излизане от агресивния блок НАТО.Нека има референдум и народа да реши а не продажните ни политици,които ни вкараха там без да ни питат.
  • 60 Има ли вероятност

    9 3 Отговор
    О.Минчев да е с украински произход? Съдейки по досегашните му изяви бях останал с впечатлението че е американец
  • 61 Министерство на Истината

    11 2 Отговор
    И тоя го изкараха на амбразурата. Вадят ги като илюзионист вади бели гугутки от шапката си. Какво падение е да се изтъпаниш и да рецитираш лъжливите опорки на господаря за няколко сребърника. Явно психясалите банкерчета са много уплашени от слабостта си и виждат жалкият си крах. Светът върви към промяна. Няма да има вече един, световен жандарм. Времето на психясалите ционистчета изтича.
  • 62 Троянски Кон

    8 1 Отговор
    Огнянчо я да вземеш първо да оправиш сина си наркоманина пък тогава говори за Русия ,щото и ти с на хранлката на чичко ти Сорос и не си независим ,а си много зависим .И нали знаеш хубавата Българска поговорка че който дава парите той поръчва музиката ,та и ти ще свириш каквото ти каже господарят чичко ти Сорос ,че иначе ще ти спре заплатката .
  • 63 михню

    5 0 Отговор
    дшаба хайят се изказа............
  • 64 боко

    5 0 Отговор
    Дебелата герберска св-----а и тя се соросоидна с индианците м---а
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Тъпо

    4 0 Отговор
    Гшупако ние отдавна не сме суверенна държава
  • 67 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    "........я другой такой страну не знаю, где так вольно дышат человек........ Имаше едни такива стихове в руска песен.Не знам , колко "вольно" диша руският човек, ама българският такава свобода го годи, че сме останали само 6.5 милиона, дето дишаме свободно.......Другите са отишли под робство.
    Ако Ст.Дтамболов е дал отпор на Руската империя навремето, защо горкия се проклина, че най-голямата му грешка в живота е курдисването на Кобурга Фердо за цар ? И то голяма свобода е било - над 300 000 загинали през триз войни, национална катастрофа и бягство посред нощ, по терлички на мераклията да влезе в Цариград на бял кон !?
    После отново голяма свобода. Свободно се режат глави, правят атентати и преврати, свободно се разнасят партизански глави и избиват дори деца !? Успява цар Борис Трети да спаси българина да не замръзне някъде около река Волга, кожите , сиренето и кашкавала, които не са успели да ограбят партизаните е заминавало за Източния фронт свободно.,
    Особено голяма свобода / осигурявана от руския ботуш/ ни е налегнала след 1947 година и малко след това със създаването на"текезетата".
    Най-голямата свобода настъпи след 1990 година, че и до ден днешен, когато янките шетат из къщата ни. И имаме и свобода на словото, не само свободата да се чудим , къде да си вадим хляба . без заводи, фабрики, занаяти, земеделие........ " Слънце Тракия огрява, над Пирина аленей, волно Огнян глупости лей !!!