Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Февруари, 2022 10:00 6 093 81

Става ли Украйна втори Афганистан?

  • украйна-
  • русия-
  • конфликт

Военният конфликт в Украйна е голяма човешка трагедия. Загиват хора, милиони страдат под воя на сирените, мнозина напускат домовете си. Всички искат касапницата да спре час по-скоро, но как?

Става ли Украйна втори Афганистан? - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За да намерим пътя към трайния мир, трябва първо да потърсим корените на войната. Най-сериозният подход е да ги потърсим в геополитиката. Веднага след разпадането на Съветския съюз и на бившия социалистически лагер ястребите, които и тогава диктуваха политиката на Съединените щати, задействаха сценария за завладяване и унищожаване на Русия като световна сила. Тя трябваше да се превърне в полуколониална страна и по примера на Германия никога повече да не е заплаха за световното господство на САЩ. При управлението на Горбачов и Елцин този сценарий тръгна по ноти. Идването на власт на Путин и силите, които стояха зад него, обърка играта. В цялото му управление има една червена нишка – възстановяване на могъществото на Русия и връщането ѝ като велика сила. САЩ нито за миг не се отказаха от първоначалната си цел и партньорството НАТО – Русия постепенно премина в конфронтация.

Превратът в Киев през 2014 година беше решаващата брънка в цяла верига от действия, целящи обкръжаването и задушаването на Русия. Той се извърши с американска помощ и под американско ръководство и завари руските управляващи неподготвени. Въпреки изненадата с бърза и решителна реакция руснаците успяха да измъкнат Крим, Донецк и Луганск. В останалата част от страната украинската държава започна да се изгражда на антируска основа като плацдарм за бъдещи действия срещу Русия. Днешният отговор на Москва е на принципа „Забавям, но не забравям“.

Още новини от Украйна

Можеше ли да не се стигне дотук? Навярно можеше, но западните ръководители подцениха решимостта на Русия да си върне загубените позиции. А може и да са знаели, но не посмяха да отидат на отстъпки, които щяха да им костват репутацията. Същата тази репутация, която сега страда от безсилието им да спрат руското настъпление в Украйна.

През миналото лято Съединените щати понесоха в Афганистан най-тежкото си поражение на международната сцена след края на Виетнамската война. Изоставянето на въоръжение за милиарди там не е най-голямата загуба. По-тежката е загубата на доверие, че щом си съюзник на САЩ, значи си защитен. Сега като че ли кошмарът се повтаря.

След като много години бяха залъгвани с обещания за членство в НАТО и в ЕС украинците до последно вярваха, че западните съюзници няма да допуснат руска намеса в Украйна. Разбираемо е разочарованието на прозападно настроената част от обществото, което изрази самият президент Зеленски, оплаквайки се, че е оставен сам да се оправя срещу руската армия.

Каква е помощта на Запада за Украйна извън доставката на оръжие, голяма част от което вече е унищожено от руските ракети? Тя се изразява в поредица от санкции, една от друга по-безплодни. Основният ефект от тях е, че нанасят поражения на европейската и руската икономики и на обикновените граждани, без да влияят на политиката на Кремъл. Да напомним, че политиката на санкции беше задействана още през 2014 г. През осемте години оттогава Русия постигна в максимална степен икономическа самодостатъчност, натрупа огромни валутни резерви и разви въоръжените си сили до пълен стратегически паритет, а според някои експерти и до известно превъзходство спрямо Съединените щати. Най-тежката санкция срещу Путин сега изглежда спирането на „Северен поток 2“, с което Германия беше принудена да се съгласи. А някой задава ли въпроса за какво му е на Путин вече „Северен поток 2“ след поставянето под контрол на украинските тръбопроводи? Обиколният път през Балтика беше замислен като резервен вариант за износа на руски газ при спиране на транзита от враждебната на Москва власт в Киев. Замразяването на несъществуващите авоари на руския президент в западните банки е смешна закачка с човек, който е решил, че има да изпълни една историческа мисия до края на живота си.

Сега всички повторят, че светът вече не е същият, но кое е новото? Изглежда, че е нападението на една европейска държава над друга за първи път след 1945 г., но не съвсем. Голямата новост е, че Путин декларира намерение да използва пръв ядрено оръжие, ако натовски въоръжени сили се намесят в Украйна. Заяви го с такъв категоричен тон, че не остави никакво съмнение у западните лидери, че е готов да го стори.

Цялата система на колективна сигурност в Европа от Втората световна война досега се базираше на ядреното сдържане, предотвратяващо мащабна конвенционална война на континента. Принципът за неизползване пръв на ядрено оръжие беше приет официално от всички ядрени сили и закрепен в много международни документи. Сега този принцип беше нарушен от руския президент, макар и само като вербална заплаха. За разлика от 2014 година сега Западът беше изненадан. За да разберем сериозността на проблема ще задам един провокативен въпрос. Какво би станало, ако след Украйна Путин заповяда на руската армия да навлезе в Прибалтика и предупреди натовските сили там да не се месят под страх от употреба на ядрено оръжие. Имат ли в щаб-квартирата в Брюксел отработен отговор по въпроса?

Войната в Украйна трябва да спре час по-скоро за да се предотвратят по-нататъшни жертви и разрушения. Дипломацията трябва да заглуши оръжията. Преговори между сегашната власт в Киев и Кремъл едва ли ще има. Преговорите трябва да се водят на максимално високо равнище между западните и руските ръководители. И още нещо. Не случайно Китай се самопредложи за посредник в преговорите. Украйна е само поводът. Основният залог е договарянето на нов световен ред и нова система за колективна сигурност, която този път трябва да излезе извън рамките на Европа и да пренапише правилата на играта за световните суперсили и техните сателити.

Новата система за сигурност може да се базира само на военно-стратегически паритет с колкото може по-ограничено количествено изражение. Такъв паритет беше постигнат с много тежки преговори през 70-те и 80-те години на миналия век. За съжаление тези договорености една по една отпаднаха и отвориха място на нова надпревара във въоръжаването. Ядреното сдържане трябва да се върне към принципа за неупотреба пръв на ядрено оръжие. Това върви ръка за ръка с договарянето на надеждни взаимни гаранции за сигурност.

Сигурността е неразривно свързана с икономиката. Колкото по-успешно търгуват държавите помежду си, толкова по-малка е вероятността да започнат да воюват. Ясно е, че към днешния ден санкциите „измиват лицето“ на западните ръководители, но не допринасят за приближаването на мира. Тяхното продължаване само ще вгорчава живота на обикновените хора от Атлантика до Сибир. Икономическото сътрудничество трябва да продължи, защото там, където търговците настъпват, войниците отстъпват.

Къде е България в цялата тази бъркотия? Засега все още на завет, но в списъка на потенциалните губещи. Колко големи ще са загубите зависи донякъде от нас и повече от международното положение. Въпросът е да направим поне това, което зависи от нас. Крайно време е да се разбере, че членството ни в НАТО и Европейския съюз не е цел, а средство за прокарване на националните ни интереси. Страната ни може да е малка, но това не ѝ пречи да играе ролята на гласа на разума на международната сцена. Нашите ръководители поне не са заплашени от загуба на авторитет, ако призовават за незабавно започване на сериозни преговори НАТО – Русия.

В хуманитарен план България започна евакуация на желаещите сънародници от Украйна. Човещината е в началото, но не трябва да се ограничаваме само с нея. Демографската катастрофа, надвиснала над България, е достатъчно сериозно основание да се борим за трайното оставане у нас на всеки новодошъл българин, предоставяйки му достойни условия за живот. Иначе хората ще минат оттук и ще заминат на Запад, както много други преди тях. Впрочем същият подход трябва да важи и за украинците от небългарски произход, които пожелаят да се заселят за постоянно в България.

Валентин Съйков
Председател на „Гражданска инициатива България 2050“


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 76 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    89 34 Отговор
    Американците и подлогите им бягат през глава от Украйна като в Афганистан.Това е приликата.

    Коментиран от #80

  • 2 Деси от Пелово

    57 79 Отговор
    Голямата и страшна руска мечка се оказа болна от остеопороза и с изпилени зъби 😂😂🤣

    Коментиран от #4

  • 3 Комуниста

    48 37 Отговор
    Окрайна е превзета новини и анализи от вчера са без значение днес!
  • 4 Шприцан в устата

    25 22 Отговор

    До коментар #2 от "Деси от Пелово":

    Оставаш гладен!
  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    20 29 Отговор
    НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ВТОРИ АФГАНИСТАН, ПОНЕЖЕ
    ПУТИН ИМА ПОЛК ИМЕНИ "АХМАД КАДИРОВ" И
    ... ...
    И ВИНАГИ МОЖЕ ДА ПОМОЛИ АЯТОЛАХА ЗА 20 000 КОНТРА ТЕРОРИСТИ ОТ СТРАЖИТЕ НА ИСЛЯМСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ :)

    Коментиран от #15, #43

  • 6 Първият Софиянец

    16 39 Отговор
    Гледам си ергенът и не ми дреме за украинци и други те да не мислят за мен та аз да мисля за тях
  • 7 Мдааа....

    71 21 Отговор
    Украйна само трябваше да не влиза във НАТО.Всичко това щеше да се избегне Защото нито Русия иска ,нито Китай иска във близост до тях да има американски каски.

    Коментиран от #18, #32

  • 8 Да....

    4 6 Отговор
    Става
  • 9 уви

    33 13 Отговор
    Горките ние /вкл. руснаци ,украинци и европейци/ - ще платим скъпо и пре-скъпо масрафа на управляващите ,а някои могат и да не видят края на този лицемерен фарс.
  • 10 Пропагандистите на сороснята

    49 22 Отговор
    Краварите са смели като Телешки бургер за пореден път бягат от Руската армия! От,, санкциите " ще пострада само Европа и САЩ. Не слушайте пропагандата на чичо Сам какви ги смята в сметката без руснаците.
  • 11 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    10 18 Отговор
    Ами тук поне не гориха знамената с много звезди като се изнасяха ‼️
  • 12 один $ = 100 000 рублей

    28 26 Отговор
    Бе , не знам за великите победи на руската армия , ама знам ,че в РФ скоро всички ще станат рублеви милионери и милиардери.

    Коментиран от #44

  • 13 Манипулация

    27 40 Отговор
    Хората изритаха корумпираната марионетка на комуниста путин , а тоя дето е писал статията лъже че видиш ли било американска работа ...
  • 14 Руснаков

    27 35 Отговор
    Съйков...покажи си договора с Кремъл....плащат ли добре,заслужава ли си предателството....

    Коментиран от #26, #27, #33

  • 15 Аха

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "САТЪРА НА ХАНА":

    А честито ви съюзници!
  • 16 Българка

    23 47 Отговор
    Като жена не разбирам от военно дело и искам да попитам: Нима бруталното нахлуване на фашизоирани руски и беларуски войски на територияъа на свободна Украйна не е ли терористичен акт? Каква е разликата между нападението върху кулите близнаци в САЩ и нападението срещу независима Украйна. И в тоя дух питам защо още ООН, целият свят не се е обединил в искане Путин да бъде обяве за световен терорист номер 1 с всички последици за него? Да замразяват активи на олигарси е все едо да се бориш с мечка с бълхи

    Коментиран от #21, #29, #64

  • 17 Вальо

    5 3 Отговор
    Тъпото...
  • 18 Българка

    17 28 Отговор

    До коментар #7 от "Мдааа....":

    Какво значи "Русия не сика"? Русия може да си налага желанията на територията на собствената си страна. Нима ние искаме в близост до нас в анексирания Крим путинистите да разполагат ракети и военна техника?

    Коментиран от #42

  • 19 Димов

    51 9 Отговор
    Западът посегна на златната кокошка, на Русия. Украйна е ключова с нейните ресурси и производства. В годините на СССР Украйна е втората най-мощна икономика в страните, от съюза. Там е житото, там са пристанищата и пътищата за търговия през Европа и Черно море, 85% от трансфера на руски газ за ЕС минава от там. Там са въглищата, стоманата, цимента, мангана…. Една от най-мощните металургии е там. Украйна е абсолютен световен монополист в производство на титан, а той е определящ за направата на самолети, ракети, а в днешно време и за автомобили. Река Днепър е осеяна с ключови водохранилища и електроцентрали. Дори в сектора на туризма Украйна е осмата най-посещавана страна в света. И вие си мислите, че Путин ще остави западняците да му отмъкнат Украйна, изпод носа?! Че как? Надъхваха Зеленски, че го подкрепят за присъединяването му към ЕС…. Пращаха верният си слуга Ердоган, да му прави и той селями и да го блазни….. А сега Ердоган пръв тича при Путин, да търсел диалог, че като се знае каква фурнаджийска лопата го раздаваше….. И все пак смятам, че войната можеше да се избегне. Войната е провал на дипломатите, от който страдат невинни хора. Невинни украинци, в случая, защото онези, които разпалиха раздора си седят удобно в ЕП, и си играят на санкции, като само подклаждат огъня с "помощите си" от оръжия в тази братоубийсвена война.
  • 20 Параноя

    21 26 Отговор
    На крива ракета , космоса и пречи , та така на диктаторския режим на Путин все запада му е виновен и някой искал да го унищожава

    Коментиран от #41

  • 21 психиатър

    30 7 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    Моме много си се объркала! Щяла си да задаваш въпрос от военен характер а започваш с правен аспект! Е ли е нещо терористичен акт или не! Накрая минаваш през зоологията и отношението между медвед и бълха! Обърни се първо към семейството и роднините ти и ако те не могат да ти помогнат потърси медицинска помощ!

    Коментиран от #34

  • 22 Българин

    37 14 Отговор
    Един разумен коментар в морето соросоидна пропаганда.

    Това че краварите не могат да приемат че вече не са световни господари и светът става многополюсен не значи че ние трябва да се водим по техните интереси и да страдаме заради тях.

    Точно това им беше целта - да задушат Русия и да я превърнат във васал като нас. Опитаха цветни революции в Сърбия, Чечня, Грузия, Украйна, Беларус и Казахстан и в Украйна и Грузия им се получи и те решиха да разположат ракети до Москва в Украйна и вече ще са спечелили но им излязоха грешни сметките.

    Обединена и независима Европа също е голям проблем за тях за това англичаните излязохо от ЕС а окупирана Германия не е фактор макар и мощна икономически та затова и са санкциите които засягат само Европа и Русия но не засягат САЩ.

    Единствения вариант за мир е да изгоним марионетките на краварите и самите кравари от Европа и да сключат договори за сътрудничество с Русия.
  • 23 Ха ха ха🤣

    12 25 Отговор
    "Съображенията" на тази мурзилка са писани преди няколко дни. Какъв Северен поток 2!?! Те вече им унищожиха банковата система... Населението в русия е в паника. Оформят се бунтове и нищо чудно, пу да свърши в следващите дни като последния им цар...

    Коментиран от #74

  • 24 Иванов

    30 7 Отговор
    В Одеса има достатъчно хора, които ще потърсят сметка на изро дите запалили живи жени и деца през 2014 . Но лично Кадиров води чеченския полк Восток, но не към Киев а в Мариопул, който е обграден от руската армия. В града се е барикадирал така наречения батальон Азов - наркомани и нацистки отре пки, избили и тормозили руското население там от 8 години. Та Кадиров се е обърнал със следното изречение към града ... нацисти в плен не взимаме, редовни украински войски не ще закачаме...

    Коментиран от #67

  • 25 Към автора

    22 1 Отговор
    Много добро предложение по отношение на демографската криза в България. В Украйна живеят много българи, а и украинците много бързо ще се впишат в нашия ген. Имаме много изоставени населени места с изградена инфраструктура, трябва малко да се стегнат и може да бъдат предоставени на желаещите от Украйна. В западна Европа има населени места, в които можете да закупите къща за едно евро, ако поемете някакви ангажименти към имота. ЕС сигурно ще отпусне пари за бежанците от Украйна, трябва да се научим да мислим един ход напред. В редица областни градове има голям дефицит на лекари и медицински сестри.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    31 5 Отговор

    До коментар #14 от "Руснаков":

    Човека е писал обективно за ситуацията от преди и сега, обяснил го е много разбираемо! На САЩ никога не им е пукало за Украйна, единствено ги е грижа да я отделят от Русия и там да разположат стратегически оръжия. Насъскват украинци срещу руснаците и си гонят техният интерес. Лошото е че водят и Европа за носа и сега ще ядем бахура всички. Видя се от 2014 г. че Русия санкции не я ловят, САЩ може и да станат Спасител на Европа с втечнен газ на петорни цени (може и по-вече).
    Европа е богага, ще издържи на ценови шок, а ние може да се върнем в 1996-7г с тия Стажанти дето са на власт....
  • 28 Стефан Петров

    20 5 Отговор
    Ето един смислен коментар с анализ за истинските причини за конфликта.Браво

    Коментиран от #39

  • 29 Антитрол

    28 3 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    Ами като не разбираш защо не си гледаш манджите ами си тръгнала политика да коментираш.

    Та американците като нападнаха Ирак, Либия, Сърбия каква беше разликата особено без резолюция на ООН за последната. Защо ли всичките соросоиди сте получили амнезия за войните на господарите ви.
  • 30 доко

    10 4 Отговор
    ВЧЕРА ГОВОРИХ С ПУТИН..ТОЙ КАЗА ТАКА НЕКА УКРАИНЦИТЕ ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ НАТО И ДА СТАНАТ ДЕМИЛИТАРИЗИРАНА ЗОНА ВЕДНАГА ДО 5 МИНУТИ ИЗТЕГЛЯМ ТАНКОВЕТЕ..ПАНИМАЕТЕ..ИЛИ НЕТ СКАЗАЛ ОН ..ИЛИ ДАЙТЕ ЗАЖИГАЛКА..РАМЗАН ЖДЕТ МОЯ КОМАНДА И МНОГО БОЛИ..
  • 31 Саки

    2 4 Отговор
    Че тя е такава от хиляди години, винаги е била територия на сблъсъци още от времето на скитите.
  • 32 ТОЧНО

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мдааа....":

    Наистина реален коментар, макар още да не са 100 % в нато
  • 33 Антитрол

    16 1 Отговор

    До коментар #14 от "Руснаков":

    Значи който не обслужва интересите на господарите ви и мисли за интересите на България е предател според соросоидите.

    Е така е, той е предател спрямо господарите ви, но вие сте предатели спрямо българите.
  • 34 МНЕНИЕ 2

    12 0 Отговор

    До коментар #21 от "психиатър":

    Много правилно си отговорил в случая,... то над 60% от нас не разбират какво и защо се случва, но е модерно да се тропа по клавиатурата
  • 35 Стоян

    3 1 Отговор
    Афганистанската операция през 1990 са казваше Тайфун. Тази как са я нарекли?
  • 36 Турчин

    8 9 Отговор
    не става нов Афганистан, става по зле. Не виждате ли какви неща се случват, пратиха ги в 19ти век. Руската мечка хахах цирк пълен. Путин как ще оправиш всичко това което ти се стовари на държавата? И да спечелиш ти вече си загубил.

    Коментиран от #40

  • 37 Тома Неверни

    12 2 Отговор
    Много добър и точен коментар! Авторът не разсъждава едностранчиво ,тоест само гледната точка на Запада /САЩ/. Учуден съм че е публикуван във " Факти"!

    Коментиран от #49

  • 38 Сър Пичук

    4 8 Отговор
    Само си изгубих времето за да чета някакви нелогични и несвързани писания, компилация от пропагандни клишета и опорни точки, претендиращи за външнополитически анализ.
  • 39 Тома Неверни

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Стефан Петров":

    Съгласен съм с Вас колега ,напълно!
  • 40 Сър Пичук

    8 8 Отговор

    До коментар #36 от "Турчин":

    Путин не може да се справи с Украйна, а се зъби на НАТО, които го превъзхождат по отношение на конвенционалните сили в пъти.

    Коментиран от #48

  • 41 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Параноя":

    Не да го унищожава, а да го обира.
  • 42 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    А как искаш америте да разполагат военни бази в съседна Турция? А как искаш да ги разполагат в България?
  • 43 Ал Бунди

    7 11 Отговор

    До коментар #5 от "САТЪРА НА ХАНА":

    А къде остана непобедимая..или и те омекнаха в китките...хахахахах...иранци да му вършат работата. И като гледам, май няма да се приберат много останали живи от чеченците. Щом вече жените и децата се хващат за оръжието. Нещо и избиха на мечката зъбите...а е едва четвърти ден от вероломното нападение. И веч клекчат в Гомел и чакат да преговарят. Как ми се иска Зеленски да им върже тенекията.Само толкова ли могат варягите...хахахаха.
  • 44 Дола умре бее

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "один $ = 100 000 рублей":

    Само ти ли не го разбра много напечатан нещо

    Коментиран от #47

  • 45 Става да, същата участ ще има.

    7 2 Отговор
    Първо СССР я трепаха, а краварите й палиха фитили и даваха оръжие, после господарите им ги почнаха и бягаха като овце. Сега е същото в Украйна, Русия ги трепе, краварите нариват оръжие, после краварите ще ги довърщат, като ги затрият.
  • 46 Стефан Петров

    10 5 Отговор
    Не е случаен факта,че никой у нас не пише какво става в Киев. След раздаването на населението на 10 000 автомата с по 60 патрона в града настъпи хаос. Масови са обирите на хора и грабежите на магазини. Увеличиха са убийствата на хора поради лични причини. Има вече доста случаи, когато украинските националисти раняват или убиват украински военни или цивилни лица, считани от тях за преоблечени руски диверсанти. В украинския Интернет има много обяви за продажба на автомати за около 50 000 гривни. В украинския Интернет дори се появиха призиви за обединяване на хората против масовия криминален и на националистите терор. Очаквам войната скоро да спре. На украинските войски и националисти ще им свършат боеприпасите. Запада не им дава нови, Украйна не успя да си произведе такива и болшинството патрони са още от СССР.

    Коментиран от #50

  • 47 кой ДОЛ - Бобов ли ?

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Дола умре бее":

    Бее , беее. Заблеяло ми агънце. И акъла ти е толкова (колкото на агне) , а па си грамотен ... остави се.

    Коментиран от #51

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Сър Пичук

    4 9 Отговор

    До коментар #37 от "Тома Неверни":

    Напротив, това е едно писание оправдаващо всички действия на Путин. Нито дума за войните в Чечня, за Приднестровието, Абхазия, Ю. Осетия, Грузия... И
    Не е вярно, че Западът и САЩ са целели превръщането на Русия в полуколониална страна за което говори всичката помощ за тях, инвестициите, износът на високи технологии, включването във всевъзможни съвети и международни организации, както и даването на домакинство на всевъзможни най-високи форуми. Колкото до разрушаване на фашисткия модел подобно на Германия, това може само да се приветства и жалко, че не успя.
    Дъвката за НАТО също вече се износи. НАТО никога не е обещавала на Украйна да я приеме, а тя започна да го иска едва след анекса на Крим и започването на необявената война срещу нея с отцепването на териториите в Луганска и Донецка области.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Н е бе от

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "кой ДОЛ - Бобов ли ?":

    -БРЕЗИ ДОЛ. То не че и ти си кой знае колко грамотем, ма нейсе. Нема да го тънчим толкова.
  • 52 Събуди се

    14 2 Отговор
    " Знам 100 начина да изкарам руската мечка от бърлогата й, но не знам нито един как да я върна обратно." Бисмарк В света много политици са забравили буквите, изгубили способността да четат. Само един пример, ЕС и САЩ налагат на Русия санкции за това, че тя не изпълнява Минските договорености. Всички демократични политици повтаряха " Русия не изпълнява Минските договорености". НО, Русия е ГАРАНТ, като Франция и Германия, но не е страна. Сега Путин изпълнява Минските договорености като ГАРАНТ на МИРА. Нали това са искали ?

    Коментиран от #54

  • 53 Аре бе Зеленски

    11 4 Отговор
    Предавай се с Кличко и другите фашисти, че да свърш ивойната. Ще поработите малко в Сибир, да видите как се изкарват пари, и Путин е Ви пусне.
  • 54 Сър Пичук

    3 3 Отговор

    До коментар #52 от "Събуди се":

    Нещо не си разбрал.
    Санкциите заради необявената война срещу Украйна, а не заради Минските споразумения.

    Коментиран от #58, #59

  • 55 Скорцени

    4 0 Отговор
    не!няма такива условия.освен в Карпатите.а и украинците не са пущуни
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 НИМРОД

    9 1 Отговор
    ДОРИ НЕ ПРОЧЕТОХ ПИСАНКИТЕ ВИ.

    КЪДЕ ВИДЯХТЕ ВОЙНАТА В УКРАИНСКИТЕ ГРАДОВЕ?!

    КЪДЕ ГИ РУСКИТЕ ТАНКОВЕ В КИЕВ ?
    КЪДЕ Е ПАРТИЗАНСКАТА ВИ ВОЙНА ?!

    Големите градове просто са БЛОКИРАНИ.

    МАГАЗИНИТЕ СА ПРАЗНИ
    ЛИПСВАТ ДОСТАВКИ НА ХРАНА , ВОДА.

    Хората безпричинно се крият в дупки и мазета, а агресора го няма.

    КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ, КОГАТО СРАБОТЯТ ЧИСТО ЧОВЕШКИТЕ ИНСТИНКТИ ЗА НУЖДА ОТ ХРАНА , ВОДА КОИТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТ ДЕСЕН СЕКТОР И СС АЗОВ НЕ МОГАТ ДА ОСИГУРЯТ ?!!
  • 58 Събуди се

    5 2 Отговор

    До коментар #54 от "Сър Пичук":

    "Американският държавен секретар Джон Кери каза, че икономическите санкции срещу Русия ще останат в сила, докато не бъде напълно приложено мирното споразумение от Минск за Украйна, предаде ДПА.

    "Русия е изправена пред един прост избор: напълно да приложи договореностите от Минск или да продължи да бъде подложена на вредни за икономиката санкции", каза Кери по време на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщава БТА. " Та аз те питам, кога Джон Кери е бил държавен секретар ? За тези санкции забрави ? Въобще не ставаше въпрос за сегашните. Правилно каза Путин, че санкции ще има винаги, с повод и без повод. Целта им е не справедливост, а превръщане на Русия в поредната подлога на "цивилизована демокрация в цветовете на дъгата"

    Коментиран от #62

  • 59 Събуди се

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Сър Пичук":

    Имаш много къса памет
  • 60 И добре са

    3 0 Отговор
    Тази нощ 302 -ри зенитно ракетен полк,въоръжен с Бук М-1 се предал със се материалната част. И добре са направили.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Сър Пичук

    1 1 Отговор

    До коментар #58 от "Събуди се":

    Онези санкции бяха за Крим, които се разпространиха и за неспазването на Минските споразумения.
    Сега ситуацията е коренно различна. До анексирането на Крим Русия беше уважаван и равноправен член на международната общност с участие и тежест във всевъзможни организации и съвети. Западът се надпреварваше да инвестира там, което значи работа, по-високи доходи и по-стабилна и диверсифицирана икономика, а руснаците бяха добре дошли навсякъде по света. Тогава и позабогатяха та започнаха да купуват имоти у нас и да пътуват по света. И не е имало санкции и никой не се е опитвал и не би могъл да я превърна в "западна подлога". Ако някога си ходил в Русия и си виждал руския народ, ще знаеш че това са глупости без покритие.

    Коментиран от #65, #68

  • 63 Дика

    4 1 Отговор
    Какво значи Путин да използва пръв ядрено оръжие, ами една минута след това към него също ще тръгнат ядрените ракети. Ако е решил да се самоубива и да затрие Москва да, ама победа чрез ядрено оръжие няма. И много ясно, че НАТО ще отговори ако се нападне страна-членка.
  • 64 Про3д

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    Бомбардировките в Сърбия с бомби с обеднен уран какво е според теб? Демокрация? Жалкото е че заради геополитика ще страдат обикновени хора.
  • 65 Ами сега

    4 1 Отговор

    До коментар #62 от "Сър Пичук":

    Българка съм, 15 години живях в Донбас. Въпреки че беше отдавна, по-добре от теб зная какво и защо става в Украйна.

    Коментиран от #66

  • 66 Сър Пичук

    2 1 Отговор

    До коментар #65 от "Ами сега":

    Чудесно, но аз не коментирам Донбас.
    Говоря за санкциите според информациите по световните медии и от казано от приятели и колеги от Русия и Украйна.

    Коментиран от #69

  • 67 Иванов има едно но*********

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Иванов":

    Путин плати с ядрено оръжие Ами АЕЦ-те с какво са заредени Цяла европа пак може да живее в бункери Москва е на 800 км и Ако духне вятъра на там Какво ще стане Народа е казал «удавника се хваща за сламка « на Путин му е лесно ще иде в сибир
  • 68 Събуди се

    3 0 Отговор

    До коментар #62 от "Сър Пичук":

    ...които се разпространиха и за неспазването на Минските споразумения." И за новата конституция, и за друго мислене, и за това, че желаят да се чувстват в безопасност, и за онези система в Европа , които са " против заплахата от Иран", и за това, че не са съгласни с ръкопляскания на мюнхенската конференция, където Зеленски обяви, че и директно заплаши Русия с ядрено оръжие. Това беше последната капка на търпението. Ако имаха грам разум, на ЕС щеше да им светне червената лампичка, но те са предпочели да ръкопляскат. И съвсем не се замислиха, че З... е заплаха за Европа. Когато един престъпник постоянно измъкваш от затвора, в един момент той се смята за недосегаем и тогава трябва огромна смелост да го спреш. Европа има ли тази смелост ?
  • 69 А защо

    6 1 Отговор

    До коментар #66 от "Сър Пичук":

    не коментираш Донбас ? Нима там не живеят хора? Нима е нормално в 21 век да ги обстрелват? За жертвите там се спомена само когато беше убит етнически грък, а украинци, руснаци не са ли хора? Те нямат ли право на мирен живот ? А когато Порошенко каза,че децата в Донбас ще умират и гният в мазетата, къде беше цивилизования свят ? Тук виждам, там не виждам. Казват,че не може една жена да бъде Малко бременна.

    Коментиран от #78

  • 70 Анка Картечарката

    2 6 Отговор
    Една статия пълна с демагогия,издържана изцяло съгласно "опорките" на Кремъл.Автора и "някой си" от "нещо си".Не е необходимо кой знае какво въобръжение,за да схванете,че се касае за "рубладжия" на Кремълска хранилка.Толкова за това памфлетче.
  • 71 ТАРАНТУЛО

    1 3 Отговор
    ПРОПУТИНСКА СТАТИЯ. АКО ТОЛКОВА МНОГО МРАЗИТЕ ЗАПАДА ДА ВИ КАЖА, ЧЕ ЗАПАДЪТ ПОСТИГА БАВНО КАКВОТО СИ Е НАУМИЛ. РУСИЯ СТАВА ВСЕ ПО-БЕДНА. ВЕЧЕ Е 8, 9-А ПО ИКОНОМИКА, А БЕШЕ 5, 6-А. ВЕЧЕ И ИТАЛИЯ Е ПРЕДИ НЕЯ. СКОРО РУСИЯ ЩЕ ИЗПАДНЕ ОТ ДЕСЯТКАТА. УМНИТЕ ХОРА КАКТО В БЪЛГАРИЯ СЕ ИЗНАСЯТ ОТ ТАМ. НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ НИЩО И В БЛИЗКИТЕ 50 ГОДИНИ НЯМА ДА МОГАТ ДА ГО СТОРЯТ. СВЕТЪТ БАВНО ВЪРВИ КЪМ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ. АРАБИТЕ СЕ ОПИТВАТ ДА СЕ СПРАВЯТ, ВКАРВАТ ПАРИ В ДРУГИ БИЗНЕСИ. РУСИЯ НИЩО НЕ ПРАВИ, НЯМА С КАКВО, А НЯМА И КОГА. В МОМЕНТА СТРАТЕГИЯТА НА ЕВРОПА Е ДА НАМАЛЯТ ГАЗОВАТА ЗАВИСИМОСТ НА РУСИЯ ДО 20%. В МОМЕНТА Е 40. И КАКВО ЩЕ СТАНЕ, ЕДИН ГОЛ ЦАР ПУТИН И ЕДНИ ГЛАДНИ КРПОСТНИ. ТА И АКО УКРАЙНА СТАНЕ АФГАНИСТАН, ТЕЖКО ИМ. ИЗБИТИ ВОЙНИЦИ, УНИЩОЖЕНИ ТАНКОВЕ И ТО ОТ ШЕПА ФАНАТИЦИ. РУСИЯ СЕ ИЗТЕГЛИ ОТ АФГАНИСТАН. АМЕРИКА СЪЩО. КОЕТО ОЗНАЧАВА, ЧЕ НЕ Е САМО КОЛКО СИ ВОЕННО СИЛЕН. РУСИЯ СМЯТАШЕ ДА ВЛЕЗЕ В КИЕВ ДО 24 ЧАСА. В МОМЕНТА И ХАРКОВ СЕ ОПЪВА НА РУСНАЦИТЕ. ХМ. СТАТИЯТА Е ПРОПУТИНСКА И ПРОРУСКА. НАВСЯКЪДЕ ИМА ПУТИНОФИЛИ, КОИТО РАЗМАХВАТ НЕЩО ЗАПЛАШИТЕЛНО. ДО СЕГА НИ ЗАПЛАШВАХА С ВОЙНА, АКО НЕ МИРУВАМЕ. СЕГА ИЗВАДИХА ЯДРЕНИТЕ РАКЕТИ. АКО МАЛОУМНИКЪТ, КОЙТО Е НАПИСАЛ ТОВА ГО УСТРОЙВА, ПОВЕЧЕТО ХОРА НА ЗЕМЯТА, НЕ.
  • 72 ФАКТ

    5 1 Отговор
    ..АЙДЕ ВЕЧЕ ЗЕЛЕНСКИ ДА СЕ ПРЕДАДЕ..И ДА СЕ СПРЕ С КОНФЛИКТА..НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА ЗАРАДИ ЕДНА УКРАЙНА..ДА СЕ ВЪВЛИЧА В ВОЙНА ЦЕЛИЯ СВЯТ..ПРОСТО НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА..ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ ДУМАТА ВОЙНА В УКРАЙНА Е МАЛКО ПРЕУВЕЛИЧЕНА..ТЕ ВСИЧКИ ИЗБЯГАХА..КАКВА ВОЙНА ИМА ТАМ..РУСНАЦИТЕ СЕ ВЛИЗАТ В ВСЕКИ ГРАД В КОЙТО СИ ПОИСКАТ..БЕЗ НИКАКВА СЪПРОТИВА..ВОЙНА ИМАШЕ В СИРИЯ И В АФГАНИСТАН..ТОВА ТУК Е ПРОСТО ПРЕВЗЕМАНЕ ..РУСКИТЕ ВОЙНИЦИ СИ РАЗХОЖДАТ ПО ГРАДОВЕТЕ НА УКРАЙНА СЪВСЕМ СПОКОЙНО..ДОРИ СИ ГОВОРЯТ С ХОРАТА..ВИЕ ГОВОРИТЕ ЗА ВОЙНА....ЧЕ ТО САМИТЕ УКРАИНЦИ СИ БЯГАТ ОТ ДЪРЖАВАТА..А ИСКАТ ДРУГ ДА ИМ ПОМОГНЕ..ЧЕ ОТ КАКЪВ ЗОР....ЧУВАМ ТУКА САМО РАЗНИ ГЛУПОСТИ ОТ РАЗНИ УКРАИНЦИ..НИЕ СМЕ С УКРАЙНА..Е КАК СТЕ С УКРАЙНА КАТО ГЛЕДАТЕ ОТ СТРАНИ ЛИ.???...АМИ КАТО СТЕ С УКРАЙНА АМИ ХОДЕТЕ СИ В РОДИНАТА И ВОЮВАЙТЕ БЕ..КАК СТЕ С УКРАЙНА..КАТО СТЕ Я ОСТАВИЛИ БЕЗ ХОРА....ЕГАТИ И ЛИЦЕМЕРИЕТО ЕГАТИ И ЧУДОТО..ОСТАВИЛИ СТЕ ТАМ 5000 ВОЙНИКА ДА ВОЮВАТ С 100 000..И КАЗВАТЕ НИЕ СМЕ С ТЯХ..МНОГО ХИТРО..ТЕ ДА МРАТ НИЕ СМЕ С ТЯХ..А И СРЕЩУ КОГО ДА ВОЮВАТ ТЕЗИ УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ С АВТОМАТИ....КАТО СРЕЩУ ТЯХ ИДВАТ РУСКИ РАКЕТИТЕ ..??,,ПО РАКЕТИТЕ ЛИ ДА СТРЕЛЯТ....ИСКАЛИ ЕВРОПА ДА И ПОМОГНЕ..КАК ДА ИМ ПОМОГНЕ..ДА СИ СПРЕТНЕМ ЕДНА ТРЕТА ПОСЛЕДНА СВЕТОВНА..ЗАРАДИ ЕДНАТА УКРАЙНА..АЙДЕ НЯМА НУЖДА..СЪЖАЛЯВАМ ЗА УКРАЙНА НО НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ВИ КАЖЕ ЧЕ ОТ РУСКО РОБСТВО НЕ СЕ БЯГА ТАКА ЛЕСНО..
  • 73 Подкрепа

    6 2 Отговор
    Браво на автора. Нова система за сигурност, гарантираща паритет между военните съюзи, само това е начина за запазване на мира. За нападението върху Украйна имат голяма вина Америка и НАТО с приближаване до границите на Русия. Украйнците ако продължат да се съпротивляват ще се повтори Сирийският вариант. САЩ и Русия ще воюват на украинска земя в продължение на 8 години, последици разрушена държава осакатен народ, кому е нужно това? Хубаво демокрация, ама цената много висока, за обикновения човек няма кой знае каква разлика от демокрация и псевдодемокрация.
  • 74 ха ха ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ха ха ха🤣":

    Като се отгънеш, виж дали краката ти не са в контакта???
  • 75 Майк Алън Патън

    3 0 Отговор
    При това положение остава да чакаме извинението на САЩ към Афганистан , Иран , Ирак , Кирия , Ливан , Виетнам , Сърбия за неволно и случайно нанесените им мъки и хиляди избити ли ?
  • 76 леле КАКО

    3 0 Отговор
    И все пак има решение на кризата . Ето какво е то. Бат Бойко става доброволец , мята пушка на рамо. С него като оръженосец отива и най-доверения му човек - мис Бикини Борислава.Тя ще му носи противогаза и патроните. Щом го видат с пълно бойно снаряжение , воюващите страни ще се скъсат от......СМЯХ и няма да имат сили да продължат ! Не е ли възможно ?
  • 77 КОЙ

    0 0 Отговор
    Абе те Българите живеем не добре те искали да привличат украинците да останат, направо ще заминат с 200 към запада.
  • 78 Сър Пичук

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "А защо":

    Не коментирам Донбас, защото отговарях на друг въпрос, който нямаше нищо общо с него. Иначе, мнението ми за случващото се със сепаратистите е изцяло на съвестта изцяло на Путин и Кремъл. Офицери от руското разузнаване организираха окупацията на части от Украйна, където държат мирни хора за да ги използват като жив щит. Същевременно Русия ги снабдява с провизии, горива, муниции и оръжия, а също таака и с жива военна сила. Украинците водят война срещу чужди сили и сепаратисти и за съжаления гинат и невинни хора. Както във всяка война, както и в сегашната.
  • 79 Един

    1 0 Отговор
    Идеалната ситуация за НАТО и САЩ : те дават оръжие , а украинци и руснаци се бият! (То ние ако имахме армия , и ние щяхме да идем да попуцаме! Ама късмет!)
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 ИВо

    0 1 Отговор
    Авторът ми звучи дементно.
    Застарял дървен философ, правещ се на умен.
    До дни ватенките се изнасят от Украйни с нацапани гащи, а Украйна влиза в ЕС.