Last news in Fakti

25 Март, 2022 12:24 20 252 18

Елена Поптодорова за ФАКТИ: В Кремъл остават много изненадани от българската храброст

  • елена поптодорова-
  • дипломация-
  • българия-
  • елеонора митрофанова-
  • русия

"Г-жа Митрофанова не е кариерен дипломат. Тя идва тук с навици, с инерция на политическото назначение, без да има култивиран инстинкта на дипломата", коментира Поптодорова

Елена Поптодорова за ФАКТИ: В Кремъл остават много изненадани от българската храброст - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Първата стъпка е направена. Вече беше обявено намерението на българското правителство, което вече е на практика решение да се извика нашият посланик в Москва за консултации. Това фактически означава, че ответната страна - тоест Руската федерация, трябва да извика в Москва своя посланик - г-жа Митрофанова".

Това каза в интервю за ФАКТИ най-опитният български дипломат и вицепрезидент на Атлантическия клуб - Елена Поптодорова. Нейният коментар бе по повод засилващото се дипломатическо напрежение между София и Москва, породено от все по-непристойното поведение на руската страна в лицето на посланик Елеонора Митрофанова.

"Това е една обичайната дипломатическа практика в периоди на много силно изостряне на отношенията между страните и е стъпка преди окончателен разрив", уточни г-жа Поптодорова относно стъпката повикване за консултации в София на Атанас Кръстин - посланикът на България в Русия.

"Между другото, това ние сме го правили, когато се случи атентатът срещу папа Йоан Павел Втори. Тогава извикахме нашия тогавашен посланик от Рим в София, а ответната страна направи същото и трябва да ви кажа, че повече от 2 години, ако добре помня, двете страни нямахме посланици в София и Рим. В този смисъл това е едно предсказуемо развитие в дипломатически план между двете държави и почти е равностойно на деклариране на снемане доверието от посланика на Руската федерация у нас", припомни и допълни опитният дипломат.

"Реално консултации могат да се проведат по телефона или чрез интернет. Това е демарш, няма консултации тук. Това състояние ще продължи, докато не се появят белези на подобряване на отношенията. Решението би могло да се промени едва след срещи на ниво министри на външните работи, а защо не и на по-високо ниво. Стъпката е сериозна и няма да има лесно връщане назад, освен ако няма промяна в причините, довели до нейното предприемане", прогнозира Поптодорова.

Запитана от медията ни дали според нея посланик Митрофанова не се държи така умишлено, за да предизвика своето изгонване от България, бившият ни посланик в САЩ отхвърли тази възможност. "Смятам, че в Кремъл остават много изненадани от българската храброст. Казвам го като добродушна закачка, защото нашето досие показва точно обратното. А именно силно съобразяване с Кремъл. Това е едно много сериозно и обнадеждаващо развитие и промяна", добави Елена Поптодорова.

А на въпрос в какво все пак се коренят причините за поведението на Митрофанова, тя отговори така:

"Г-жа Митрофанова не е кариерен дипломат. Тя започва публичната си дейност в партията на Жириновски, от там се прехвърля в партията на Владимир Путин - "Единна Русия" и нейните назначения са били винаги партийни. Тя има едно-единствено международно назначение, което е в ЮНЕСКО, като постоянен представител на Руската федерация там. Но това не е типичната дипломатическа работа. Така че това е нейното първо дипломатическо назначение - като посланик в България. Поради това тя идва тук с навици, с инерция на политическото назначение, без да има култивиран инстинкта на дипломата, включително и задръжките, ограниченията, които всички ние имаме като дипломати, независимо коя държава представляваме.

Има и една друга причина - чувството при тях, че руската държава, независимо дали се нарича Съветски съюз или Руска федерация, има някакви особени права в България. Помня времето до 1990 година, моето постоянно работно място бе Министерство на външните работи до 1990 година, преди да вляза в парламента, и никога съветски посланик не беше прекрачвал прага на външно министерство. Това бе приемано като ниско ниво за съветския посланик и той се срещаше само с Тодор Живков. По специални случаи в МвНР идваше заместникът му, но той не отиваше в дирекциите при колегите му, а директно при министъра на външните работи. Това е един създаден инстинкт, че на тях им се полага много по-различно третиране и го има и при г-жа Митрофанова. Спомняте си, че съвсем неотдавна тя отказа да отиде във външно министерство и се наложи да я покани премиерът. Тогава вече тя отиде. След това се опита да каже, че се е извинила, но откровено казано не разбрах как точно е изказано това извинение. Тази среща бе опит от страна на Кирил Петков да се спаси дипломатическото приличие".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 199 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Точен

    430 63 Отговор
    Когато пускате интервю с Елена Поптодорова, веднага се вдига рейтингът на Русия. Продължавайте.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 коста

    114 296 Отговор
    На пук на тук пишещите братя нещата следват своя естествен ход. Скоро ще се разделим с Нейно Величество Митрофанова.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 sSс

    129 37 Отговор
    фашистките тролове нямаха търпение да стане тази война, за да псуват комуноидитските - аз само ям пуканки и се наслаждавам
  • 7 ТRIF

    245 35 Отговор
    "Това каза в интервю за ФАКТИ най-опитният български дипломат"....

    Малеиии.. Смях в залата...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ИСТИНА

    214 72 Отговор
    ОТ КОГА ПРЕДАТЕЛСТВОТО ГО НАРИЧАТ ХРАБРОСТ, ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ НАПРАВИ ТОЧНО ТОВА СПРЯМО РУСИЯ? ЕТО Я ПРИЧИНАТА ЗАРАДИ КОЯТО НИКОЙ НЕ НИ ВЯРВА И НЕ УВАЖАВА, НИКЪДЕ ПО СВЕТА - ПРЕДАТЕЛСТВО, ПРЕДАТЕЛИ СМЕ!
    ИСТИНА Е! НЕБЛАГОДАРНИ СМЕ И ПЛОДОВЕТЕ ОТ ТОВА, ЩЕ ГИ СЪБИРАТ И НАШИТЕ ВНУЦИ!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Левски съм мене руснаци ме обесиха

    42 120 Отговор
    Слава на саш и нато
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ЕВРОАТЛАНТИЧНА КРАВА

    69 14 Отговор
    ЧАКАМ ПОПТОДОРОВА ДА СЕ ИЗВИНИ НА ПОЛША ЗА НЕПРАВОМЕРНО ПРИСВОЕНОТО КРЕМЧЕ! АМА ЕДВА ЛИ ВЛАДЕЕ ДОСТАТЪЧНО "ДИПЛОМАТА"
  • 15 Мирото

    25 34 Отговор
    Мутрофан SUCKS! Да се пръждосва в Масквата тая никаквица!
  • 16 Митьо

    41 6 Отговор
    Защо медиите продължават да канят за анализатори откровени крадци и мошеници? Защо българските управляващи търпят около себе си комунистически кадри? Тези гадове трябва да се задраскат!
  • 17 С РАДОСТ БИХ НАПЪЛНИЛ ТАЯ

    10 0 Отговор
    ПОДЛОГА ДО ГОРЕ
  • 18 Хаяско

    1 0 Отговор
    Като гледам Поптодорова ми иде да открадна нещо от някой магазин