Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Април, 2022 19:00 8 423 47

Ще гонят ли украинските бежанци от хотелите след 15 април?

  • бежанци-
  • българия-
  • хотели-
  • хотел-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • украински бежанци-
  • бойко рашков-
  • мвр-
  • гранична полиция

Каква ще е съдбата на тези и очакваните нови бежанци след 15 април?

Ще гонят ли украинските бежанци от хотелите след 15 април? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Войната в Украйна e и бизнес. И не, не става въпрос за производителите на оръжие. Само за последните 4-5 дни над пет пъти са се увеличили автобусите от Украйна, които карат бежанци в България. Това създава огромно напрежение на ГКПП-Дуранкулак, откъдето влизат украинските бегълци, основно майки с деца. В следващите 48 часа автобусите ще пристигат като на конвейер - ако преди два дни са били десетина, може да надминат 50. Но сред тях вече има и български превозвачи, наемани директно от Украйна. Тарифата за превоз достига 400 евро на човек, научи Дойче Веле.

Какво става и как се справят властите?

Още новини от Украйна

Ключовата дата 15 април

Напливът в последните дни е поради няколко причини. Временната закрила за украинските бежанци в България ще е в сила без подаване на документ до 15 април, петък. Засега правителството не дава сигнали, че този срок ще бъде удължен - нагласите са по-скоро да не се случи.

Но 15 април е и крайният срок, в който програмата за настаняване в хотелите ще плаща независимо от това дали настанените там украински бежанци са регистрирани или не. След полунощ на 15 април този срок в хотелите няма да има как да бъдат настанени хора, които не са потърсили регистрация за временна закрила или не са вече регистрирани за такава. Регистрацията е особено важна - както за сигурността на майките, децата и възрастните от Украйна, така и за издирване на хора от семействата им, каквито опити вече има. Достъп до регистъра имат МВР и Държавната агенция за бежанците.

Схемата

Заради датата украински превозвачи създават паника сред хората, разпространявайки слухове, че след 15 април България няма да приема повече бежанци. В групите на украинските общности и доброволчески организации в социалните мрежи вече се появиха призиви към украинците да не вярват на това, също и да не плащат допълнителни такси за настаняване или резервация, каквито им искат.

Но почти половината от тях пристигат с резервация за български хотели, обясниха за Дойче Веле от Кризисния щаб към МС за бежанците от Украйна. Това означава, че действа определена схема между украински превозвачи и хотелиери в България, които получават по 40 лева за всеки украински бежанец. Общата стойност на заявките за изплащане е 14,3 милиона лева. Това е само за първите 5 седмици, откакто действа програмата, която е със срок до 31 май.

По непотвърдена официално информация установен е един от българските хотелиери в този тип “сделки”, но в областните дирекции на МВР няма особен ентусиазъм да се работи по тези случаи. По обясними причини украинската страна не може да съдейства, а в повечето случаи превозвачите се “легитимират” само с мобилен телефон и съобщение: “Настаняваме туристи в България”.

Регистрацията за временна закрила

Към 17 часа на 13 април в България са регистрирани 69 753 украински бежанци, а в страната са останали общо 81 962. Почти още толкова са преминали през България на път за Гърция или Турция. От всички регистрирани в хотели са настанени над 40 хиляди, поне по официални данни. Но в действителност са много повече, тъй като по стар навик - за да не плащат туристическа такса, хотелиерите крият реалния брой на настанените при тях украинци. Има случай на петзвезден хотел край морето, в който има 1390 души и едва… 13 регистрирани. Укриването на такива данни не дава реална представа на властите къде има свободни места за настаняване. За да се осъществи регистрацията максимално бързо, бяха създадени мобилни екипи и изнесени работни места.

Въпреки това България е сред първите в Европа по процент регистрирани за временна закрила хора, бягащи от войната в Украйна, на база общ брой престояващи - 85-86%. До петък (15 април) ще минем 92%, убеден е Васил Величков, съветник на вицепремиера Калина Константинова и член на Щаба. Според него една малка част от украинските бежанци ще се възползват от правото да останат 90 дни като туристи, като могат да ги удължат с още 90 дни. Временната закрила за хората от Украйна бе въведена за 1 година и може да бъде удължена при необходимост.

Под натиск

След 15 април обаче всички украински бежанци, които влизат, най-напред ще трябва да бъдат регистрирани преди настаняването им. Това ще окаже огромен натиск върху “Гранична полиция”, местните власти и областни управи, доброволците и украинските общности, които помагат. Управляващите разполагат с броени часове, за да създадат организация, която да отговаря и на засиления наплив, и на новите изисквания.

След като беше затворен бежанският център в Дома на културата и спорта във Варна, където автобусите стоварваха бежанците, от Щаба са се спрели на спортната зала във Владиславово. Залата е част от спортния комплекс, с РЗП 3718 кв. м. и в нея, подобно на опита на Полша, може да бъдат устроени места за отдих на бежанците и условия за денонощната им регистрация. Подготвени са първите 3000 хигиенни пакета, ще се преведат средства на областната управа, за да бъдат осигурени вода, топли напитки, плодове и др. Предвидено е да бъдат дислоцирани на първо време 12 военни автобуса и бусове за извозване на бежанци.

В парламентарната комисия по вътрешна сигурност от ГЕРБ запитаха вчера министъра на вътрешните работи Бойко Рашков какво прави МВР по контрола на украинските бежанци, които влизат в България. “МВР приема граждани от Украйна, които бягат от военни действия. Ако някои мисли, че на границата можем да правим проучвания за криминална регистрация на хора, които спасяват живота си - своя и на семейството си, не е в час и не е в училище”, заяви в отговор Рашков. В ситуация като тази едва ли е възможно да се иска от украинските служби проверка на техни граждани, стана ясно от думите му.

Огромно изпитание за българските власти

В следващите седмици нови и нови автобуси ще стоварват още майки с деца, бягащи от войната в Украйна - и не само заради бизнес схемите на превозвачи и хотелиери. Ако прогнозите за нова офанзива се сбъднат, още милиони ще напуснат, освен тези над 4,3 милиона досега. За разлика от Полша, Румъния, Унгария, Молдова и Словакия, бежанците в България са в пъти по-малко, но поставят на изпитание способността на изпълнителната власт, общините и бизнеса да работят ефективно в координация помежду си. А доброволците вече са напълно изтощени.

Автор Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    164 3 Отговор
    Теглим милиарди заеми за бежанците иза оръжие за Украйна.

    Коментиран от #6

  • 2 Зззз

    172 4 Отговор
    Условията ,които създават на тези предизвиква желание да стана бежанец в собствената си държава.
  • 3 СИГУРНО

    134 1 Отговор
    Сега повечето ще отидат в апартаментите си по морето !!
  • 4 Грульо

    179 2 Отговор
    До къде я докарахме - в ЕС по-добре да си бежанец отколкото българин.

    Коментиран от #7

  • 5 Винокурова

    154 2 Отговор
    Проклет да си продажен циганино Zеленски. За 3,3 трилиолна долара 25 биолаборатории. Да те стигне съдбата нс украинците-славяни-българи.

    Коментиран от #32

  • 6 ДаНо

    94 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да но после ще кажат, че ни се е вдигнал брутния въртешен продукт и така ще ни разрешат още по-големи заеми да вземат. Загробването му викат просперитет, нищо че взимаш все повече и все по-малко реално нещо произвеждаш
  • 7 ТеЗа

    91 0 Отговор

    До коментар #4 от "Грульо":

    Те за това ни искаха ... да им купуваме продуктите и да им даваме евтината работна ръка. Останалото са суровини, колко поискат да им даваме. Друго от нас не се е и искало, затова бежанците са и по-важни от нас. Новите братя накупиха мероприятия и суровини в Украйна и сега не могат да си ги ползват, това им е цялата драма там.
  • 8 Украинките разбраха

    129 2 Отговор
    от социалните мрежи, че само в България ги настаняват в луксозни хотели и затова напират да идват тук. Тук дават и най много пари.
  • 9 ComfortablyNumb

    109 0 Отговор
    Защо да ги гонят!? Да ги преместят в подземието и да им предложат работа като сервитьори, бармани и камериерки и готово.
  • 10 Митрофанова

    8 101 Отговор
    Руското посолство е много голямо. Защо Митрофанова не ги приюти там?

    Коментиран от #13, #35

  • 11 Пак ще напиша

    42 23 Отговор
    Едва ли в България има голям брой бежанци. И причината е, че ако станат бежанци у нас нямат право да напускат страната ни две години! Познавам украйнка която работи тук и отказва да е със статут на бежанец поради тази причина! А по хотелите спът богатите, и те си плащат сами престоя бедните са по палатките или остават в Украйна!

    Коментиран от #17

  • 12 Спешно

    64 0 Отговор
    Дезинфекция против кърлежи!
  • 13 Винокурова

    61 0 Отговор

    До коментар #10 от "Митрофанова":

    По твоята логика, Родопи планина обезлюдени села колкото щеш. По-добре българи да се заселят, отколкото разни други чужденци!
  • 14 Путинофил

    11 64 Отговор
    Обожавам Путин. Той ще докара на русофилите стотици хиляди украинци!

    Коментиран от #15

  • 15 Винокурова

    23 1 Отговор

    До коментар #14 от "Путинофил":

    По-малко ! В Родопите има хотел Аркан😂 и сърби-българи да дойдат не е зле, а добре.
  • 16 А дано

    96 3 Отговор
    Дадохме им първоначален топъл прием, спасихме ги и сега е време да се оправят сами. Като нямат пари , това си е техен проблем. Достатъчно време ги издържахме. Заради тях са заплашени сега хиляди българи да си загубят прехраната и да понесат ужасяващи загуби ,защото иначе в хотелите им би имало туристи. До юни трябва да се намери разрешение и собствениците на хотелите да разполагат със своята собственост. Не сме им длъжни в крайна сметка, не и да ги издържаме докато им е угодно. Да се намеси държавата,да се построят жилищни контейнери,а не като сега тези наглеци да ми се местят от хотели 2,3 звезди в хотели с 4 и 5 звезди,защото им е безплатно. Претенции и условия ще ни поставят в собствената ни страна.Вън!
  • 17 Въпрос

    82 2 Отговор

    До коментар #11 от "Пак ще напиша":

    Сигурни ли сте ,че си плащат ? Може да има изключения, но повечето ги издържаме с държавни пари ,които се дават на хотелиерите. Пари ,които уж щели да се дадат на България от ЕС впоследствие. Засега ги храним с парите на данъкоплатеца.

    Коментиран от #36

  • 18 Димо

    109 2 Отговор
    Стига съчувствие за чужди и безразличие към бедни българи. И а хиляди бездомници в България . Тях ще ги настанят ли някъде ? Ще им се дават ли 40 лв на ден? Съжалявам за украинците, но нека да се постави срок колко да останат ,после да си ходят. Това да не важи за етническите българи. Иначе става така ,че има българи ,умиращи от глад в България ,а чужденците ги храним и поим,които си е жива дискриминация.
  • 19 Време е

    46 1 Отговор
    Трябва да си ходят вече но хотелите ще стоят празни лятото.
  • 20 пловдив

    26 0 Отговор
    Тука е пълно а украинци Най-вече майки с деца.

    Коментиран от #43

  • 21 Русофилчо

    36 0 Отговор
    Голям секс ще падне!!!
  • 22 БСП ТУРИСТИЧЕСКОТО МИНИСТЪРЧЕ

    19 4 Отговор
    Кво да направя. Безпомощен съм
  • 23 Задължително

    65 0 Отговор
    Да заминават за Америка Англия и Брюксел да ги интегрират със Сирийците.

    Коментиран от #26, #38

  • 24 Реалист

    78 2 Отговор
    Крсйно време е да се каже “край, не приемаме повече”! Сори, ама тия имат 50 милиона население, всички ли смятат да се местят в чужбина? Кой ще ги дундурка и храни? И това настаняване в хотели е самоубийствено за туризма. Лично аз няма са стъпя в хотел или къща за гости, където има нахални, пияни и крещящи укропитеци
  • 25 Pitanec

    12 31 Отговор
    Те ще се върнат обратно в Украйна, защото ВСУ побеждава, а и президента на Украйна изисква Европа да плаща 7млрд. евро на месец, така че, кой бяга от пет лева?!
  • 26 Винокурова

    4 15 Отговор

    До коментар #23 от "Задължително":

    Келтската кралица Маргрете II прие украинци в Дания за 2 години престой. Тя зададе ход какво да прави ЕС.
  • 27 Чета и съм потресен от Рашков

    44 5 Отговор
    Този човек наистина е хипер неадвкватен. Великобритания не само, че просерява същите тези бягащи от война, но им издава и визи. Та без визи тези бвжанци не припарват до ЮК. По стар обичай обаче ние сме готови да бъдем тъпкани от всякакви криминални гадини. Рашков, Петков, Кокорчов и Настя и тн, освободете ни от вашето присъствие! Подайте си оставките с мир! Съсипвате държавата НИ!
  • 28 Otoplitel

    14 21 Отговор
    Демографска и трудова криза вече няма.Бизнесът гарантира осигуряването на 200 000 работи места за бежанците.Правителството да искаже благодарност на украинския Посланник за оказаната ни помощ.Задължително за децата на украинците да се осигурява безплатно приемане и издръжка в ясли,детски градини,училища,институти без ред и административни спънки.Цялата Администрацията в РБ задължително да премине курсове по изучаване на украински език.
  • 29 Ай си..................

    43 2 Отговор
    Бежанците са в бежански лагери. Тия по хотелите са туристи-авантаджии.
  • 30 Не от хотелите

    41 3 Отговор
    от България ги изгонете тези наглеци!
  • 31 дончичо

    41 1 Отговор
    Ало,бежанците! Майка ми беше бежанка,на 10 години,спала на земята,в плевнята,копала сусам и бубак за единия хляб...помислете! бубак-памук
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Запомнете това

    42 2 Отговор
    Ако тая мръсна фашистка измет не бъде депортирана от държавата ни, най-късно до година ще предизвика гражданска война като в крайна 2014-та. Но май точно това е целта.
  • 34 Леле

    20 0 Отговор
    рецепционистката - старши лейтенант. Чистачките са барем най-малко сержанти.
  • 35 случаен

    24 1 Отговор

    До коментар #10 от "Митрофанова":

    да ги приюти тицин и веещите флагчетоим и кръстниците на улици
  • 36 случаен

    23 1 Отговор

    До коментар #17 от "Въпрос":

    от европа казаха,че ще дават до 10лв на парзит,и тях толкоз ги е грижа,ама как киро реши,че трябва по 40 не знам
  • 37 случаен

    17 0 Отговор
    от европа казаха,че ще дават до 10лв на парзит,и тях толкоз ги е грижа,ама как киро реши,че трябва по 40 не знам
  • 38 случаен

    21 0 Отговор

    До коментар #23 от "Задължително":

    писаха,че велика америка одобрила само20укри
  • 39 срам

    31 0 Отговор
    Ние не сме гранична държава и те не могат да са бежанци. Не беше нужно цялото това изпълнение най-бедната страна да помага за сметка на своите граждани, едвам плащащи храна и сметки. Това е абсурдно и престъпно. Да помагат богатите, забъркали този конфликт! Ама не, ние изпълняваме едно към едно заповедите на мусаката!
  • 40 ьььь

    33 0 Отговор
    писна ни от тях, нагли, с претенции...а моите деца не могат да вземат смешните детски, защото надвишавам дохода с три лева. Чудесна държава, за своите 0 кучета ги яли. За укрите - хотели, училища, здравеопазване. ЧЕ ЗАЩО БЕ?! Ако ние бяхме на тяхно място, сто процента съм убедена, че нямаше да има такива подаръци.
  • 41 АНТИЛОГИКА

    22 0 Отговор
    Това е все едно да имаш в джоба два лева, но да даваш заеми с лихви на някой, който има кола за двеста бона. Ето това прави нашата мила държава.
  • 42 Роко Скиавоне

    13 0 Отговор
    Ако съшествуваха мутри като едно време мижеше и да ги изгоните,сега ъе ще изгонят собствениците,поне ше гледаме сейр в стил бай Ганьо на море
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 абеее

    12 0 Отговор
    Айде стига толкова, докога ще ги приемаме и хрантутим, та те са милиони, може ли бедна България да ги храни всичките - НЕ. Тогава бъдете мъже и кажете - СТОП. Не сме единствената страна на планетата, алоооо!
  • 45 ИЖ 12 калибр

    4 0 Отговор
    Прочетете,какво се е случило при 9 Юнският метеж у нас през 1923г,Кои главорези са се подвизавали и убивали най-вече.
  • 46 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    киро,асан,НЕ МОГАТ,ДА СЕ ПРОТИВЯТ,НА НАЗНАЧИЛИТЕ ГИ,НА ВЛАСТ.
  • 47 турист

    1 0 Отговор
    и как ще ги изгонят? не трябваше да ги настаняват изобщо. сега отърване няма. няма и да има сезон по морето