Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Април, 2022 21:00 8 321 178

Войната в Украйна: Ето как лъсна в чии ръце е съдбата на България

  • русофили-
  • българия-
  • война-
  • украйна-
  • румен радев-
  • дмитро кулеба-
  • проруски нагласи-
  • стефан янев-
  • помощ-
  • нато

Колко още можем да се снишаваме?

Войната в Украйна: Ето как лъсна в чии ръце е съдбата на България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Големите събития, ония, които ще бъдат изучавани в учебниците по история, имат ефекта на земетръс – както върху отделните хора, така и върху групи хора и цели общества. Страхливите, допреди труса изглеждащи неотличимо обикновени, лъсват като страхливци. Онези, които са стояли в разкрачено положение по важните обществени въпроси, се разчекват и разпадат. Или все пак се виждат принудени да вземат страна. Зле интегрираните индивиди и общества неминуемо застават на страната на неправдата, в името на имагинерни текущи свои ползи; интегрираните се подреждат на страната на правдата, в името на това да продължават да бъдат такива, каквито намират за редно да бъдат.

Така или инак, получава се фундаментално разделение. То затрупва всички предходни разделения и определя поведението, както и отсъждането за това поведение, за десетилетия напред. Войната в Украйна отекна по този начин в България, както направи и в другите европейски общества и народи. Под удара на този трус политическият, общественият и моралният пейзаж се преподрежда пред очите ни.

Още новини от Украйна

Какво се разкри пред очите ни

Бившият служебен премиер Стефан Янев, който първоначално изглеждаше като стабилен политически субект, се оказа особено рехаво скроен, зле интегриран и не твърде смел. От самото начало на войната търси начините, по които да повтаря основните теми на руската военна пропаганда – но някак така, че да не изглежда невъзпитано или страхливо. С напредъка на войната заорава все по-дълбоко, стигайки до путинската теза, че е било възможно украинците да нападнат първи. Това слага точка на всяко възможно уважение към него за десетилетие напред.

Липсата на стабилност у президента Радев също се разкри под напора на войната. По един удивителен начин точно човекът, който успя да застане начело на народното въстание през 2020 година не издържа теста на войната. Въстанието искаше България да стане напълно европейска страна, вместо да продължава да бъде ориенталско-руска имитация. При старта на войната в Украйна, която Русия води именно срещу Европа и нейните ценности – Радев обаче зае разкрачена позиция. И така предаде не само своето лидерство от периода на 2020 година, но и вярата, която мнозинството имаше в него поради тази му именно тогавашна роля. Национално унижение и срам бе сценката, при която украинският външен министър Кулеба съсече българския президент с репликата, че украинският и руският народ не са братски народи, както твърди самият Радев.

Страхливостта, разбира се, е отличителна черта на българския характер и тя изби на повърхността под напора на войната. В дадения случай, обаче, страхливостта се оказа съсредоточена в елита на българите – политици и общественици, т. е. при онези, които би трябвало да вдъхват кураж на обезкуражените. С продължението на войната все повече обикновени българи започнаха да намират у себе си кураж да застанат на правилната страна - на страната на жертвата, на Украйна, на европейската цивилизация, заплашена от азиатските орди.

Нищо подобно не се случи на българския елит. Дори пред лицето на пристигналия с риск за живота си Кулеба, българските предводители продължиха да практикуват бай-тошовото „да се снишим, другари, докато мине бурята“.

Срамно снишаване

Как изобщо е възможно хора, в чиито ръце сме поверили съдбата на държавата, във време на война да твърдят, че сме „малка страна“ и затова нямало да помагаме на Украйна много? Колко сме малка? С около процент по-малка от Англия. С по-голямо население от Дания. И в пъти по-огромна от Естония, която досега е помогнала на Украйна с около 12 пъти повече средства от нас, инак героичните българи, честващи годишнина от Априлското въстание.

Тези хора такива ли искат да бъдат, наистина? Дребни, изпотени от страх мижитурки? Те искат да ги следваме, във военно време, като наши предводители? Да им вярваме, като на наши представители? Гнусливо презрение е онова, на което ще се радват оттук насетне.

Как изобщо е възможно наглед сериозни политически лидери да ни обясняват, че ако дадем оръжие на украинските си братя, ще се окажем във война с Русия или ще продължим войната? Какво е в главите на тези хора? „Да продължим войната“ – т.е. да отложим момента на руската победа? Та нали след подобна победа Путин ще насочи цевите си насам, виждайки колко е страхлив и жалък е българският предводителски елит? Или тези наши политици си представят, че ще направят лични сделки с нахлуващите руски гаулайтери? От самата Украйна вече пристигат достатъчно свидетелства, че руснаците с удоволствие убиват именно онези, които най-много са им помагали срещу собствения си народ…

Как изобщо е възможно нашите предводители да не си дават сметка, че ако днес те не се втурнат да помагат на жертва на брутална агресия, то утре никой няма да помага и на нас, когато се окажем жертви? Това дори не опира до смелост или до заставането на страната на правдата. Това би трябвало да опира до елементарно чувство за самосъхранение, което пък би трябвало всички да носим в инстинктите си.

Нямаме никакво извинение

Унгарците поне имат идеологическа обосновка на подобно свое поведение: мразят Европа и нейните ценности, харесват модела на управление, наложен от Путин върху руснаците. Ние, българите, нямаме никакво извинение за сегашното си подло поведение в момент, в който се решава как ще изглежда светът утре. Той, светът, ще изглежда много по-добре, след като общността на цивилизованите страни прекърши Путин и върне обратно в блатата неговите варвари. Как ще гледа този свят на нас, които през цялото време се опитваме да се скрием и, когато ни зададат смислени въпроси – да хленчим?

Посочете ми човек, който твърди, че обича хленчещи, страхливи и себични хора и аз ще ви посоча лъжец. Няма такива хора. Войната постави нашите предводители пред избора: срам или помощ за жертвата на войната. Избраха срама. Няма да избегнат последствията на войната.

А в следващите 30 години споменът за тяхното поведение ще е унижение за всички българи. Те ще го виждат, чуват и чувстват на всяка крачка и при всеки контакт с онези достойни обитатели на Европа, които в момента правят всичко, за да спрат азиатското нахлуване в нашия общ дом.

Автор: Евгений Дайнов


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 160 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССРБарета

    180 55 Отговор
    Американски пидлогииииииии!

    Коментиран от #72, #128

  • 2 Левски

    147 43 Отговор
    Вие да не сте филиал на Дойче Веле Пуснете нещо на раша тудей?

    Коментиран от #65

  • 3 Пич

    159 37 Отговор
    Какъв българин си ти бе , слуга масонски !!! Такива продажници като тебе , и майка си не признават !!!

    Коментиран от #126

  • 4 9689

    146 24 Отговор
    DW няма нужда от коментар.Плочата е една,но скоро ще се изтърка.

    Коментиран от #129

  • 5 фбр

    164 26 Отговор
    Дойче зеле - кой Ви разрешава да говорите от името на всиечки българи? Евала на Орбан и унгарците ! Паоказват че са независима и горда нация , а не нация от послушковци !

    Коментиран от #165

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Киро

    132 19 Отговор
    Dw трябва се забрани.Недопустино е толкова гнусна пропаганда да се разпространява свободно!
  • 9 СРАМ

    85 15 Отговор
    МЕ Е КАТО БЪЛГАРИН...ТАКОВА УНИЖЕНИЕ НЕ СЪМ СИ И ПОМИСЛЯЛ, ЧЕ МОГА ДА ИЗЖИВЕЯ...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 1234

    134 27 Отговор
    Ще повърна от словестните диарии на Дайнов! И да Украйна и Русия са братски народи насъскани един срещу друг от такива като списвача на статията, който е едно продажно мекере дето за долари и майка си ще продаде. И не ме триите, всеки има право на лично мнение и точно това мисля за този НПО продажник.

    Коментиран от #47

  • 12 Моля някой да ми обясни

    128 22 Отговор
    Защо всички украински „бежанци“ разговарят помежду си на руски език!
    Защо бягат след като военни действия се водят само на Изток?
    Защо не бягат в Западна Украйна?
    Защо се настаняват в най луксозните хотели, а в други страни от ЕС се настаняват в палаткови лагери?

    Коментиран от #18, #130, #131

  • 13 Майна

    61 7 Отговор
    И свободно слово е под непрекъснато хакерски атаки, що е толкова неудобно..ИМА СВОБОДА НА СЛОВОТО , НАЛИ? ХА ХА ХА...
  • 14 Последния Софиянец

    87 18 Отговор
    Поздрави от Агора България пред Президентството!Не искаме чужда война!

    Коментиран от #27, #60, #136

  • 15 666

    101 18 Отговор
    От няколко дни всички медии и всякакви анонимници пропагандират за даване на оръжие,това нее мнението на по голямата част от народа срам няма друга дума
  • 16 Смях

    54 9 Отговор
    И пропаганда
  • 17 Бай Ганьо

    69 7 Отговор
    И пак хотелиерите са на далавера! С наши кинти!
  • 18 Да,бе

    97 17 Отговор

    До коментар #12 от "Моля някой да ми обясни":

    Днес в парка чух една такава бежанка да говори по телефона и се хвалеше,че у нас е на почивка и,че тук е по-хубаво от дома и.Война ли,война друг път.За повечето е безплатна шведска маса с джакузи.

    Коментиран от #46, #135

  • 19 мдааа

    48 11 Отговор
    Не знам защо трябва толкова да се пише като може да плювне два пъти и да завърши... то е ясно, че никой не чете до края!!!
  • 20 :))

    44 6 Отговор
    водка+ марихуана=гневна статийка в дв.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 васил

    17 41 Отговор
    който ни освободи - той ще ни пороби
    в.л.
  • 23 Гиго

    55 11 Отговор
    Наврете си пропагандата в телавивските дир..ци.
  • 24 ФАКТИ

    51 7 Отговор
    обезличихте се тотално с това преписване.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 нннн

    68 11 Отговор
    Стига сте си чесали езиците и направете референдум "Да даваме ли оръжие на Украйна?". Глас народен - глас Божи. Народът е по- важен от Сулю и Пулю.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 кунчев

    12 36 Отговор
    който ни освободи - той ще ни пороби
  • 29 в.иванов кунчев

    11 35 Отговор
    който ни освободи - той ще ни пороби
  • 30 ВЪН РУСКИТЕ ШПИОНИ ОТ ДУНДУРКОВ 1

    23 63 Отговор
    И ДУНДУРКОВ 2!
    ОСТАВКА НА КОМУНЯГО- БЕЗРОДНОТО ДС-ПРАВИТЕЛСТВО!
    ТЕЖКА МЕХАНИЗИРАНА ВОЕННА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА...ВЕДНАГА!!
  • 31 Ей,не ви ли

    27 5 Отговор
    омръзна да плюете постоянно,пфууу!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Лустрация

    17 42 Отговор
    Съд и затвор за комунисти и бандити,
    Никога не е късно!
  • 34 Перо

    56 6 Отговор
    А защо да избираме ционисткия режим,дошъл на власт,след държавен преврат и суспендиране на конституцията и какво му е демократичното? Да не говорим за геноцида и дискриминацията към не говорещите измисления език!
  • 35 Реалист

    66 8 Отговор
    Много ми е интересна тезата на евроатлантическите ястреби:
    "Да дадем оръжие, защото там умират хора."
    И как няма да умират ако дадем оръжие?
  • 36 Хихихи..

    49 4 Отговор
    Генчо пак се развихри като Рамбо с писалката.Ей ся ще се хукнем да се прайм на укри,най-тъпата сбирщина от времето на Адолф!Нанай!
  • 37 СУ 57

    26 10 Отговор
    То военните са най голямата мафия , но ще ми хареса 4-5 СУ 57 във формация да минат ниско над президентството...

    Коментиран от #55

  • 38 Този не беше ле

    25 4 Отговор
    обзи дебелак от кокошките на гала? ало, кудкудякай си колко си искаш, не ни пречиш.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ха ха

    12 30 Отговор
    Пета колона, Дайнооов! Тези, каквото и да се случи си подкрепят тиранията. Такива там се ползват за пушечно месо. Не трябва да се жалят. Останалото се е спасило през вековете...
  • 41 Зззз

    34 7 Отговор
    Като започне Денчо та завършва сътрудник на зелето и все пасквил ,подир пасквил.Интересно колсо плаща Козяк и НПО тата?.Дали колкото е по отвращаващ пасквила толкова повече пари цакат.
  • 42 КОЙ?

    23 5 Отговор
    Интегриран, зле интегриран??? Какво значи това? С промито съзнание и с по малко промито съзнание май :) о роб и по малко роб. ИНТЕГРИРАН в този прочит ми звучи ужасно. Много думи изказвате тук, но тезата не мога да я приема. И след това няма смисъл да чета по нататък...
  • 43 Сър Джефри

    22 7 Отговор
    Кулеба бил втвърдил тона..Аз нещо друго втвърдих,но пък изобщо не ме кефи.Засега пасс.
  • 44 Браво

    14 48 Отговор
    По точно не може да се каже .
    А троловете и предателите вият и не отговарят защо
    Са в България член на ЕС и НАТО , а не в раша
    Защо нямат и една руска машинка в домовете
    Защо не карат руски коли
    Защо децата им учат на Запад , а не в раша
    Защо пътуват пак на запад , а не в раша
    Добре , че не са много - само тук страхливците цвилят , а на площада ги няма
    Защо ??????

    Коментиран от #161

  • 45 Помагач

    21 4 Отговор
    Да им дадем самолета и оръдието !
  • 46 Аз пък чух

    5 12 Отговор

    До коментар #18 от "Да,бе":

    Че днес в парка си бил със смъкнати гащи

    Коментиран от #56, #78

  • 47 чудя се

    58 8 Отговор

    До коментар #11 от "1234":

    Дали хората в България, които смятам за различни някак от еврог..ското население осъзнават че тази война отдавна е фино провокирана от управлението на Сащ. Ужасно е да има война разбира се, страдащи хора и жертви. Безспорно. Но сякаш вината да се стигне дотук не е само на един Путин. Някак този артист Зеленски иска да вкара света в трета св война с особено нахалство като жертва на гаден окупатор. Мисля че Путин просто не иска отбор крещящи мажоретки на чичо Сам в задният си двор. А пък артиста е доста лаком и продажен. Поправете ме ако греша.
  • 48 Както винаги

    34 4 Отговор
    Предполагам,че както винаги досега ще застанем на грешната страна.Просто не вярвам,че България ще застане на ,,правилната,, ако изобщо има такава страна.Цар Борис се е опитал и е умрял,германците са ни повлиявали два пъти и после национални катастрофи.Сега пак се делим и се правим на умни,но умен не се става със закон или по принуда,нито пък с учене.Познавам много ,,образовани глупци,,.Все си мисля,че тъй както предполагам ще изпълним чужда воля накрая пак ще сме от ,,страната на булката,,Господ не е българин.

    Коментиран от #61

  • 49 Фин

    12 7 Отговор
    Това е написано от Евгени Дайнов бе тъпчовци! Даже не сте го прочели накрая.

    Коментиран от #162

  • 50 Бай Иван

    52 12 Отговор
    Всички соросоидни подлоги наискачаха и се опитват да ни въвлекат на страната на националистите-фашисти от Украйна. забравихте ли, че българите в Украйна бяха тормозени и тероризирани?
    1. Българинът инж. Иван Милев – жив изгорен в Одеса на 2 май 2014 г., деец на българската общност;
    2. Българинът Александър Николов – мирен протестиращ, разстрелян в Одеса на 2 май 2014 г.;
    3. Опожареният Български културен дом в Одеса на 2 май 2014 г.;
    4. Разкъсаните 15 български знамена в Киев на 7 юли 2015 г. преди посещението на българския президент;
    5. Оскверненият преди 3 март Паметник на българските опълченци 1877-1878 г. в Болград – поруганите им имена омазани с жълта и синя боя на 29 февруари 2017 и написаната върху паметника закана към местните българи „чемодан-вокзал-София“;
    6. Българинът Василий Кащи – публично жестоко пребит и залят в очите с антисептична течност пред залата на общинския съвет в Белгород на 30 май 2017 г.;
    7. Първият акт на преврата през 2014 г. – отмяната на законите, гарантиращи права на българския език.
    8. Прекрояването на Болградските общини през 2020 г., за да изгубят българите мнозинството си в тях, международно осъден акт с Декларация на Народното събрание на България от 20 май 2020 г.;
    9. „Законът за коренните народи“ от 1 юли 2021 г. грубо дискриминиращ живеещите от векове там българи.

    Коментиран от #64, #74

  • 51 Сър Джефри

    14 6 Отговор
    Кулеба бил втвърдил тона..Аз нещо друго втвърдих,но пък изобщо не ме кефи.Засега пасс.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Бежанец

    20 0 Отговор
    Отворко платен,защо не напишеш колко са крадците в България,освен високите етажи?
  • 55 Митраджия

    30 5 Отговор

    До коментар #37 от "СУ 57":

    Поредния предател .пълно е с такива . Надупени ...

    Коментиран от #67

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Данъкоплатец

    46 5 Отговор
    Платих преди време оръжия и мисии в Ирак, платих преди време оръжия и мисии в Афганистан, плащах, плащах, плащах. Обещаваха ми, че ще си върна притенс лихвите като почнат да възстановяват тези страни. Общо взето американците взеха петрола, а нас ни потупаха по гърба с "конграчулейшънс". Пари не видех. Даже ме принудиха да забравя за завмите към Ирак и Афганистан. Било партньорско и морално отговорно. Ами сори, но парата свърши. Не ме интересъват писъците на кулебата и денонощните клипчета на звленски. Вече ме е страх да вдигна капака на тоалетнста чиния, за да не ми поиска ...
  • 58 0928

    41 7 Отговор
    Евгени плаче за народен съд, готов е, фашист от ранга на гьобелс. Как го търпят хората около него, трябва да са напълно оскотели
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Потапяй се в мордор

    11 33 Отговор

    До коментар #48 от "Както винаги":

    Американците ще ви блъснат като бърз влак и ще питате за още..както стана ясно половината руски ракети съществуват на хартия други 50 процента няма да сработят при запуска..миришат ви краката много на вас както винаги само че тоя път няма кой да ви извади от киреча
  • 62 Ха-ха-ха! Дойче зеле!

    42 7 Отговор
    "Колко още можем да се снишаваме?" - пита Е. Дайнов за петаче от Дойче зеле.
    Колко още можете да се снишавате, мизерни иб рик чии от Дойче зеле?
    Колко още може да се снишава Е. Дайнов?
    ,
    Още ли можете?

    Ние, обикновените българи, не се снишаваме. Снишавате се вие, които сте иб рик чии на САЩ, нато, на дявола и му подмивате задника!

    За българите е въпрос на лично достойнство да не се намесваме в делата на вашия господар, чийто задник подмивате.

    Стойте в колозета на злото и го подмивайте, но без да скимтите като наритани псета!

    Коментиран от #80

  • 63 Уважаеми съграждани

    42 3 Отговор
    Трябва да знаете едно, а именно, че тези "пишурки@ са една каруца народа, но са големи пишялки. Те са доста продуктивни, понеже с това се изхранват, Козяк проза. Не им обръшайте никакви внимание. В крайна сметка тези няма да дойдат да ви платят сметките, нито пък украинци, американци, англичани, немци, никой. Всеки от вас ще си плаща сам сметките. Тези провокатори и подстрекатели не мислят доброто на никой от нас и на всеки биха се озъбили. Поздрави!
  • 64 Много

    11 29 Отговор

    До коментар #50 от "Бай Иван":

    Инфо
    Сега ли го измисли ????
    Проверено ли е и от кой ?????
    Нещо за избитите бесарабски българи от орките ?????
    Защо не пишеш
    Предател си .
    Защо не си в РФ да се радваш на свободата
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Гори част от руското министерство на отб

    7 13 Отговор
    Гори част от руското министерство на отбраната, има загинали
    .
    Твер - Централен изследователски институт
    Централният изследователски институт на руското министерството на отбраната пламна в Твер. Пожарът е тръгнал от втория етаж на сградата, но бързо се е разпространил към горните три етажа. По първоначални данни има загинали най малко 5-ма, а ранените са 25. А по информация на Спешната помощ на Твер починалите са 20 души, предаде bgonair.bg.

    По неофициална информация жертвите може да са над 20. Някои са загинали след вдишването на дима, други - при скачане от прозорците, за да се спасят от огъня.



    На място са пристигнали 14 линейки. В борбата с огъня участват 240 души и 69 единици техника, както и хеликоптер.



    Заради пожара се е срутил целият покрив на сградата. Специалисти казват, че няма риск пламъците да се прехвърлят към съседни сгради.



    Центърът на града е силно обгазен.

    Коментиран от #99

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Чудно

    23 3 Отговор
    някой вярва ли, ме дайнов някога е плащал данъци, за да иска да харчи нашите?! този, освен да разчита на подобни статийки няма как да преживее. може да разгледате писанията му по време на комунизъма. потресеащи са.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Комон Сенс

    7 5 Отговор
    За никакво "снишаване" не става въпрос.
    Навремето Живков се "снишаваше" в СИВ, защото България беше там.
    Ако сега бепе жив и все още ръководител, щешпе да се снишава и да се конформира с новите фактори в новият съюз.
    Отстояването на собствена позиция, е обрантото на снишаване.
    Совен това говорим за:
    1, Съвсем малка разлика межуд това което се иска от нас и това което правим,
    2. За нещо което няма ниаккво влияние върху военните действия.
    3. Нещо което не е изключение в напия клуб - ЕС/НАТО.

    така че си спестете йезиутшината.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Моряка

    23 5 Отговор
    Този мишок- пе.........ст има наглостта да нарича един от най смелите пилоти за всички времена в България страхливец.Защото пази бащински народа си в тия смутни времена на повсевместна американска бруталност и агресия.По добре се гушкай в гей парада и не говори за мъжество,боклук продажен.

    Коментиран от #120

  • 74 Хари Потър

    9 16 Отговор

    До коментар #50 от "Бай Иван":

    Изтърка се вече ,никой не вярва на тези безсмислици .всички българи върнали се от Украйна един не потвърди тези простотии. Продължавай да драскаш ,става още по смешно. копейкаджиа ние виждаме гробове и убити граждани от рашистите,но не видяхме едно доказателство за твоите твърдения . Бла Бла бла
  • 75 Искам да питам атлантиците

    37 2 Отговор
    Защо сте толкова агресивни и цинични спрямо нас, останалите хора? Защо постоянно ни навиквате, псувате, поучавате? Защо се мислите за най най? До сега за 33 години всичките ви обещания се оказаха балон. Вие сте си едни евтини измамници и за ваше съжаления, както и на вашите спонсори, няма как да ни лъжете, а ние спряхме да показваме, че ви вярваме. На изборите юни месец доста от вас ше изпаднат зад борда! Да не кажа всички от вас. Какво стана с обещанията на Христо И, който беше лансиран артистично пред Сарая, и избран за да бори Сарая.
  • 76 Краят ви идва бавно но славно

    7 33 Отговор
    Руските тролаци много активни..спокойно русороби..американците доставят през 3 дена оръжие за милиарди..след половин година ще сте тотално потънали икономически и със 100 000 убити поне и тогава ще омекнете

    Коментиран от #82

  • 77 Бай онзи

    27 3 Отговор
    Референдум по важни въпроси е нужен а не разни мърльовци като този да говорят от името на народа и да дават определения на политиците!
  • 78 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "Аз пък чух":

    И аз го чух.. 😆
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 хубаво

    21 2 Отговор

    До коментар #76 от "Краят ви идва бавно но славно":

    От какъв зор товагва е тази истерия ное да си даваме рехавото въоръжение?

    Искате да сме по-агресивни от мноизнството същзнически държави и то в противоречие с обшетсвното ни мнение.
    Тпва е би било диктат.

    Коментиран от #87

  • 83 Дайнов,

    11 3 Отговор
    няма да спонсорираме специалните операции (военни игри)на жид.овете руски и о.краински!!! Отворете сметки и на двете страни,който иска да дарява! И едните и другите,не стават!
  • 84 писна ми

    30 1 Отговор
    Зеленчуците от брюксел искат никоя страна да няма собствено мнение и външна политика . Да изкарат лозунга кой не скача е червен . Да се разпада тоя деградирал съюз . Къде е свободата на словото ? Къде са правата на гражданите ?

    Коментиран от #88

  • 85 45567

    32 1 Отговор
    В България в момента е признак на смелост да се обяваш за дипломация, всичките мишки си надпреварват да се докарат пред големия брат. Да наричаш обаче собствения си народ страхлив по природа е предателство, не забравяй, мишко, че пред същия този народ англичаните свалиха знамена в знак на почит, единствените страхливци в тази страна сте продажните еднодневки!
  • 86 Комон Сенс

    25 0 Отговор
    И ето как журналистиката се е превърнала в неприкрита и нелогична пропаганда.

    Да се опиташ да отстоиш донякъде на един брутален вънпен натиск и извиване на ръце, било снишаване, а да козируваш и изпълняваш на ммента всичко, което ти наредят, било "геройство".
  • 87 Защо ли

    0 20 Отговор

    До коментар #82 от "хубаво":

    Защото трябва да бъдете мачкани както ви мачка путлер..за да сте наясно къде отивате

    Коментиран от #94, #98

  • 88 Комон Сенс

    27 0 Отговор

    До коментар #84 от "писна ми":

    По-лошо е от това.
    Те искат ние да сме много по-крайни и ангажирани с този конфликт, отколкото другите наровски държави.
    Включили са ни в една група с Полша и балтийските.
    На нас не ни е позволено да копираме например френската или гръцката позиции.

    Ние трябва да отстоим правото си да вземаме собствени решения, особено когато тези решения не се отличават от взетите от други страни в нашия клуб.
  • 89 Резили

    10 2 Отговор
    И драскача и тоя дето изтипосан на снимката.Иди се снимай с Путин краварски продажник
  • 90 Искам да питам атлантиците

    26 1 Отговор
    Защо до този момента Украйна не е обявила война на Русия, защо до този момент Украйна продължава да пренася газ към Европа?! Защо самата Украйна спонсорира Русия?! Е тва ако ми кажете защо е? А ако не знаете, питайте кулебата или дайнов!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 БоБо

    1 3 Отговор

    До коментар #59 от "Кинжал":

    Хахаха е това даже и аз не мога да го измисля .хахаха голяма фантазия имаш .хахаха изумително блестящо . Браво готов си да те взема при мене на работа хахаха
  • 93 Само да кажа

    7 0 Отговор
    Сармат
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Къдън травест

    14 0 Отговор
    Абе не знам,що така даже и след тази яростна пропаганда продължила повече от месец,х@ х@ лите продължават да не ме кефят.Повече ме кефят говоряща жаба или златна рибка (само за тези която знаят вицовете)Ще кажете какво ни интересува изобщо тебе какво те кефи.Аз бих ви отговорил,какво ме интересува,какво е политкоректно да ме кефи ,или това какво се опитват да ми внушат някои.......логи.
  • 97 Тия предателски

    9 0 Отговор
    Боклуци що са застанали до портрета на ЛЕВСКИ. НАРАДЕЕЕЕЕ?????
  • 98 хубаво

    24 0 Отговор

    До коментар #87 от "Защо ли":

    Да го питаш форумното ченге, не може да каже защо ми изтри репликата.

    Повтарям:

    Не ме познаваш, за да ме категоризираш. Разменяй си подобни шаблонни рпелики с другите тролове.
    Аз зададох конкретен въпрос:
    След като те получават толкова много оръжие от този така или иначе превъоръжен свят, защо евентуална наша символична оръжейна помош да е толкова важна?
    За кого е важна?
    Не и за изхода на войната всеки случай!
  • 99 Чапай

    0 16 Отговор

    До коментар #66 от "Гори част от руското министерство на отб":

    Кво става ,много взеха да горят тия рашисти . И това не е поредния фейк като си мислят повечето ,доста заблудени пак ще викат че някой е запалил цигара .хахаха
  • 100 !!!?

    7 5 Отговор
    Без коментар !!!?

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 моля на кой

    0 1 Отговор
    Кул -а,дърт катър да е ба...Конска муха на фашкията...
  • 104 Тот

    19 0 Отговор
    Ами хайде тогава ,този който е писал статията да обуе ботушите и в Украйна да помага.След като е толкова смел.Драскачи и философи много ,Но когато трябват действия,започват оправдания.В ДВ работят хиляди един няма на фронта.Помощ трябва и в битките.Какво по долно е да нападаш друг народ ,които няма нищо общо с тази ситуация след което то си свит в дупката и провокираш.Тава не е статия ,Това е провокация.
  • 105 Хелга

    30 0 Отговор
    Хвана ме смях, когато прочетох, че авторът - мъж с обратна захапка - нарича военния Стефан Янев "особено рехаво скроен, зле интегриран и не твърде смел". Боже, боже, докъде стигнахме, да слушаме бръщолевенията на един нежен дядо и да ги вземаме насериозно!
  • 106 Потрес

    19 0 Отговор
    Представих си, че в Северна Македония започват да избиват етнически българи, след това какво правиме? Питам ви? Седиме и чакаме или ще защитим хората там? И ако отидеме да защитиме хората ни, какво ще направите ако на македонците започнат да им наливат ежедневно оръжия за да избиват българите! Мислете. Въпросът ми е свързан с бъдещи реални събития.
  • 107 Куки

    15 0 Отговор
    Проамерикански настроен чичак, който не е част от страхливите българи е заработил пари от плюене на разстояние.
  • 108 Тот

    9 0 Отговор
    А до заплатаджията които е писал този глупост.Ти си още по голям срам.Затади такива като него сме в тази ситуация.
  • 109 ComfortablyNumb

    0 10 Отговор
    Дайнов, доста честно си описал потомците на Страхил Божикравов и какво ги чака но някой неща си объркал. А това е пълна глупост:

    По един удивителен начин точно човекът, който успя да застане начело на народното въстание през 2020 година не издържа теста на войната. Въстанието искаше България да стане напълно европейска страна, вместо да продължава да бъде ориенталско-руска имитация

    Дайнов, всяка революция в България тръгва от обърканото съзнание на българина воден от руската хибридна ВОЙНА и не от вчера така. Целите на въстанието бяха да откърти поредното парче от българската държавност колкото е останала по пътя към задунайската губерния. Българина беше истеризиран на тема корупция ( не да я няма ама е колкото в Гърция и Италия според сериозни проучвания , където не стават революции...) и така хвърлен в перманентна революция. Смешното е че докато хибридчиците трашваха България за корупция пробутваха са пример руския модел на държава проядена изтърбушена от корупция ... Дайнов не се учудвай че някой клати и стола на Киро днес , ха познай кой !? Ами тоя който го сложи той ще го свали и сложи следващия да върви въстанието , революцията да победи ... и следващия и той ще бъде свален ... схващаш ли руската игра в България , на теб обяснявам и на другите ДБ-ейци който се поставихте в услуга (в тоя епизод в следващия пак не играете) ... и ей така хванати в политически хватки не се усетихме как изостанахме от румънците икономически и нямаме армия в кри
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Жълта Подводница

    16 0 Отговор
    Нека автора напише подобна статия и за Израел, но май няма да е политически коректно?
  • 112 Вън сащ от България

    28 3 Отговор
    Тия още не са разбрали, че България нито се снишава,нито я е страх, а не иска да помага на фашисти воюващи по американската свирка
  • 113 ??????

    19 1 Отговор
    Този какво е тръгнал по държавите да проси оръжие. Оръжие не заслужават да им даваме защото са фашисти и нацисти. Явно иска войната да продължи . Ако иска да спре не е тук мястото ,а да отива при Путин . Какво ще му целува не знам ,но само там могат да му решат въпроса.
  • 114 Иван

    15 0 Отговор
    Вкисналото зеле се размириса пак!
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 ??????

    12 3 Отговор
    Този какво е тръгнал по държавите да проси оръжие. Оръжие не заслужават да им даваме защото са фашисти и нацисти. Явно иска войната да продължи . Ако иска да спре не е тук мястото ,а да отива при Путин . Какво ще му целува не знам ,но само там могат да му решат въпроса.
  • 117 Мдааа

    3 14 Отговор
    Предатела Радев гласно ни залепи етикет “фашисти”, а пък сега трябвало да изпратим помощ. Ясно е че им е по важно добруването на Путин отколкото на Българския народ и са готови да ни изкарст от ЕС и НАТО !
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Милена

    25 0 Отговор
    Мен не ме е страх нито се снишавам, че руснаците ще дойдат, страх ме е, че американците ще останат. Защото от как са тук страната ми умира.
  • 120 Ал Бунди

    1 12 Отговор

    До коментар #73 от "Моряка":

    Пази той, таратанци пази . Най-обикновен боклук...загуби уважението ми, след като подви опашката пред оная руска мъ..ша, Гундяев, трафиканта на цигари и алкохол, вместо да удари по масата и да го изгони като мръсно коте..така че, правилно го охарактеризира.
  • 121 Русофил

    29 3 Отговор
    Виктор Орбан е политик от класа, за разлика от пишещия тази статия. За така наречените европейски ценности то е смешно дори да се говори. Нашата позиция е правилна и тя е НЕУТРАЛИТЕТ. Този украинец да ходи да дава акъл в Украйна, а не тук. Номера няма да мине, освен при предателите българи.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 А питам

    23 2 Отговор

    До коментар #122 от "Възмутена":

    А Слугите на фаша как да се наричат?
  • 124 Просто човек

    2 18 Отговор
    Украйна 🇺🇦, моля ви, прости ни...

    Коментиран от #134, #145, #157

  • 125 Българка

    31 4 Отговор
    Господин Дайнов, искрено Ви съжалявам. От написаното лъха на изключително комплексирано, долно и продажно човеченце. Дано спите спокойно, че голяма мръсотия носите в себе си, мирише на развалено отдалече

    Коментиран от #137

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Каква барета

    3 20 Отговор

    До коментар #1 от "СССРБарета":

    Какъв генерал е да не може да вземе едно правилно решение Финландия Естония Литва взеха решение че са съседи Ние като чуем путин и под леглото Няма мъже в това правителство

    Коментиран от #174

  • 129 Тя москва потъна

    1 12 Отговор

    До коментар #4 от "9689":

    Путин колкото и да е ненормален ама се пази от нато Защо не нападне друга страна /е освен българия може / Ето страшите дават оръжия но русия мълчи Сега ще им трябва доста армия за да си пази границите
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Защо ли

    2 13 Отговор

    До коментар #12 от "Моля някой да ми обясни":

    Защо имаме комунистическа партия и то в власта / къде при комунистите народа е добре /А за руския език Сталин им наложи в СССРвсички да говорят руски и там засели много руснаци и хора от други републики И сега Путин убива руснаци
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Борислав

    22 1 Отговор
    ДАЙнов,екскремент ,ти ли ще определяш българите какви са,тръгвай към Украйна,дай пример!
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 И аз чух в парка

    1 5 Отговор

    До коментар #18 от "Да,бе":

    Пенсионер казва Защо българите се оплакват като тук било наи евтено Министъра каза Пари в бюджета има трябва да се харчат Щом българите са добре Защо да не помогнем пенсионери има с над 2000 лв пенсии
  • 136 Уж софиянец

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    Ти имаш чужд министър председател и президент сега на русия
  • 137 Перо

    8 3 Отговор

    До коментар #125 от "Българка":

    Евала, како.......в десятката! Браво! Този е комплексиран нарко ман. Отврат!
  • 138 отврат

    19 1 Отговор
    Дайнов ти всъщност си Вземайнов, центове, шекели, какво ти дадат соросоиден продажнико!
  • 139 Матракчи

    16 1 Отговор
    Най гласовитите срещу Русия са много еркек с писалката.Иначе треперят от страх ,че е възможно да получат повиквателна от военните.
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Многознайко

    17 2 Отговор
    Прочетох част от писанията на дайнов.
    Толкова гнусни лъжи на едно място, направо рекордьор.
    Другите списвачи на зелето могат да се поучат от него.
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Влади

    12 0 Отговор
    Кулеба , щом България не може да е по средата , щом искаш ясен отговор дали ще си дадем оръжията на фашистките отряди Азов и десен сектор да убиват с Българско оръжие мирни Украйнски граждани и Руски войничета , ето ти отговора на България , ясен и категоричен НЕ ! България няма да дава никакви оръжия за убиване на хора на чужда държава в чужда война !!! Айде тръгвай си , махай се , не си желан повече на Българска земя Колеба !!! Получи отговора , разкарай се !!!
  • 144 Валери

    9 0 Отговор
    Доносникът пак се изказа! Колко е смел и не се снишава! Скрий се на село, не си оригинален, а изпълнен с омраза.
  • 145 Додо

    6 0 Отговор

    До коментар #124 от "Просто човек":

    Добре си се самоопределил Прост Човек , само едно ” о ” ти е в повече на ника
  • 146 hahaha

    9 0 Отговор
    Генчолайнов с анализ за българския характер - не си прехвърляй твоите лични качества върху народа!
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 бррр

    8 0 Отговор
    Как така някой си Кулебов Дмитрий ще не казва какво да правим? Да раздава акъл в Окарина. Айде, иди си с мир, че да не получиш един шут.
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #124 от "Просто човек":

    Че си просто ...е ясно.Защо не искаш прошка и от кюрди,сирийци,сърби,иракчани,афганистанци.Там усилено България помагаше на агресора,но ти хъркаше блажено.
  • 158 УжАс И сТрАх...

    4 0 Отговор
    ....долни, жалки, страхливи и подкупни американски ПОДЛОГИ !!!
  • 159 Само питам

    7 1 Отговор

    До коментар #110 от "ComfortablyNumb":

    Комунистите ли гепиха F-ките или крадците са иззад океана?
  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Мейд ин чайна

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "Браво":

    Ами то днес всичко идва от Китай, по тази логика хващай куфарите и заминавай за Китай. А и В хитлеристка Германия е имало всичко най- модерно за времето си, включително и газовите камери.
  • 162 Просто...

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "Фин":

    А в заглавието....DW( Дойче зеле).Та кой е тъпчото?
  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Велин

    5 0 Отговор
    Г-н Дайнов, що няма и две думи за операцията на Турция в Ирак!?!? Не сте ли доста благосклонен към братската турска армия !? Ама тяхната операция е "сълза на дете".
  • 165 Митака

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "фбр":

    Когато някой иска да говори от името на всички българи това става с референдум, какъвто у нас не се е провеждал и няма да се проведе никога. Ние сме марионетка, каквото кажат евроатлантиците. Забравихме си историята, а бъдещето ни е ясно - без хляб, ток и горива, но с евроатлантическите ценности под ръка.
  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 КотДивоар

    3 1 Отговор
    Дайнов,това са пълни глупости! Освен това,каквото и да дадем на украинците,това няма да им помогне с нищо...А,относно Унгария,ти отиди да видиш как живеят там,и после ме кръщавай,че,видиш ли ,те са много заблудени и Орбан ги тормози,ама на тях така им харесва,хахаха! Нашият проблем е,че до политическото управление от години не могат и да припарят идеалисти...само послушковци и тежко зависими подлоги.Сигурно много се кефиш,че си"автор" на велето.Ръката която храни....и ти лаеш за хляба.Не съм впечатлен.
  • 171 РеалНо

    2 0 Отговор
    Ясно е в кои ръце е България в момента, ала къде е вината и на медии като DW за това, а?
    Защо от DW сложиха начело да българската си секция човек, който беше видна част от идеологическата пропаганда на комунистическа НРБ? Та като ще си говорим за "лъснали" истини, да ви напомня, че една от тези истини е, че точно медии като DW са част от този неадекватен неомарксистки буламач замъгляващ обективния поглед върху събитията, които се случват днес в Европа и по света. Защо досега се правихте на ударени и не виждахте проекта Радев какво представлява и кой стои зад него, а така дейно участвахте в погрома срещу българските институции, в полза на същия този кръг от интереси. Аман от лицемерие и простотия.
  • 172 Светла

    0 1 Отговор
    Все повече хора забравят за порядъка в тъй нареченото семейство и за границите на възможностите за права на съседи, общества, хора за намеса при породени обстоятелства по причини застрашаващи ценностите
  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Цачо

    1 1 Отговор
    Направете референдум и ще видите какви са народните нагласи.
  • 176 Marinov

    1 0 Отговор
    Господа,
    МНОЖЕСТВО са Официални ДОКУМЕНТИ в ООН в които ИЗРИЧНО се ОПРЕДЕЛЯ че СТРАНИ във Военните Кофликти са НЕ само Страните които ПРЯКО участват но и тези КОИТО ПРЕДОСТАВЯТ под каквато й да е форма ВЪОРАЖЕНИЯ и Военни !

    Така че Предоставянето под каквато й да е форма на КАКВИТО и да е ВЪОРАЖЕНИЯ от БГ ВКЛЮЧВАТ вече България като страна УЧАСТНИК във този Военен конфликт!
    А включването на БГ във този военен комфликт ще я ИЗЛОЖИ на опасни Рискове и трагедии Народа ни!

    А властимащите персони и СИЕ, щом са чак толкова ЗАГРИЖЕНИ и СОЛИДАРНИ с Украинските НАЦИОНАЛИСТИ и се Пишат за такива ГОЛЕМИ ПАТРИОТИ, вместо да КРЯКАТ по нашенско и Сумтят на ЗАВЕТ и ТОПЛИЧКО се ДОКАЖАТ като Такива и НЕЗАБАВНО да Отидат и се ПРИСАЕДИНЯТ към ДОБРОВОЛЧЕСКИТЕ звена и т.п. в Украйна а НЕ да се ОПИТВАЙТЕ да Вкарват и България в тази война и СТАНЕМ поредното НЕЧИЕ ПУШЕЧНО Месо! !
  • 177 Неутралитет!! България няма място в този

    1 1 Отговор
    Конфликт, Неутралитет! Нацистите КУЛЕБА Зеленски, мачкаха Българите в Украйна!! Сега да вървят по дяволите!!
  • 178 ФАКТ

    1 0 Отговор
    ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ СА СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ
    И ТРЯБВА ДА ИМ БЪДЕ ТЪРСЕНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОВА ЧЕ ИЗЛАГАТ БЪЛГАРИЯ ПРЕД ЦЯЛ СВЯТ!
    ТЕРОРИСТА СИ ОТИВА НО ИЗЛАГАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОСТАНЕ ГОДИНИ НАПРЕД!