26 Април, 2022 07:37 69 289 60

Сериозни заплахи за България

  • григор сарийски-
  • икономика-
  • инфлация-
  • българия-
  • свят

Сарийски: Инфлацията ще се ускорява

Сериозни заплахи за България - 1
Снимка: М. Богданова ©
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доцент Сарийски, какви са директните и индиректни заплахи за България от новата икономическа ситуация, която наблюдаваме след началото на войната в Украйна?

Рисковете са много. Ескалирането на конфликта и налагането на нови пакети от санкции ще доведе като минимум до намаляване на доставките на суровини, до ръст на цените на горивата, а оттам и до спиране на повечето базови производства, като например на изкуствени торове, строителни материали, полуфабрикати и пр. Ефектът от това постепенно ще се пренесе върху всички следващи сегменти по веригата на създаване на добавена стойност или с други думи производството ще се ограничи до степен на дефицит.

Както знаете, в условията на пазарна икономика понятието за дефицит има по-особено значение и ограничаването на производството няма да доведе толкова до опразване на витрините (макар че за някои категории продукти ще има и такива), колкото до по-трудно поносими цени, поне за голяма част от населението. Търсенето и предлагането ще се срещнат в една нова точка, при значително по-висока цена, или с други думи ще можем да наблюдаваме непосредствения ефект от конфликта в Украйна върху етикетите в магазина. Както знаете, март беше тринадесетият пореден месец, за който НСИ отчете ускоряване на темпа на потребителските цени, като по официални данни той достигна 12.4% спрямо същия месец на предходната година и това е само началото на ценовия шок. Лесно можете да добиете представа за инфлационния потенциал, който беше натрупан още преди началото на конфликта, ако погледнете котировките на суровините, или пък индексите на цените на производител в преработващата промишленост (17.9% на годишна база за м. Февруари). Тези проценти ще се пренасят постепенно в потребителската кошница, тъй като няма вариант, при който търговците ще купуват от производителя, стока която е с над 1/6 по-скъпа отколкото през миналата година, а ще я продават с по-малко оскъпяване.

Трябва да се отбележи, че това напрежение тепърва ще нараства, тъй като санкциите все още не са засегнали търговията с горива. Ограничението върху вноса на въглища ще влезе в сила едва през август, а тепърва очакваме налагането на забрана и върху търговията с руски нефт и газ (от които България е в почти пълна зависимост).

В момента никой не се наема да прогнозира какъв ще бъде изходът от този конфликт и съответно – докъде ще стигне увеличението на цените, като не е изключено да достигнем до точката на т. нар. „фазов преход“, или с други думи - до ново състояние на системата. Ако понижите температурата на чаша с вода, може да получите или чаша студена вода, или пък чаша с лед. Зависи от първоначалната температура и от степента на охлаждане. Проблемът с европейските икономики е, че още преди началото на конфликта повечето бяха съвсем близо до точката на замръзване.

Но за съжаление, при този бърз на темп на инфлация няма механизъм, по който да спрем спекулативното увеличаване на цените…

Не бих казал, че можем да определим сегашното поведение на стопанските агенти като спекула. При интензивно нарастващи цени в складовете на едро, каквито наблюдаваме в момента, търговецът не може да знае дали приходите от продажби ще му бъдат достатъчни за да може да зареди същото количество стоки и да покрие разходите за издръжка на основната си дейност. Тази несигурност съвсем естествено мотивира търговците да се опитат да изпреварят темпа на цените на едро, т. е. да сменят по-често етикетите в магазина. В момента виждаме именно наченките на подобно поведение и през следващите месеци ще станем свидетели на още по-интензивно нарастване на цените. Това е и един от основните проблеми при високата инфлация. Че когато се създаде едно общо усещане за несигурност, инфлацията започва да се самоиндуцира.

Частникът ще се възползва ли от тази ситуация?

Частникът има две основни задачи. Да формира печалба и по възможност да не фалира. При липса на централно планиране той няма гаранции нито за сигурността на доставките, нито за тяхната реализация. Бидейки подвластен изцяло на капризите на свободния пазар обикновеният търговец не може да прави друго освен да се пази от „невидимата ръка“ чрез някакви ценови маневри и да се надява че ще доживее до следващото успокояване на цените. Оцеляването е и задачата на обикновения потребител в подобни ситуации, а задачата на статистиката е да го убеждава че живее по-добре. Лесно можете да разберете как например НСИ се справя с тази задача, ако опитате да засечете някои от публикуваните на сайта им показатели. Според предварителните данни за 2021 г. например разходите за труд (заплати и осигуровки) нарастват с 9.5%, а хармонизираният индекс на цените - едва с 2.8%. Това би трябвало да означава че българинът се радва на по-високи реални доходи, но засечката с някои от другите им показатели показва че това не е точно така. Така например според допитването, проведено от НСИ в края на миналата година (по проекта „доходи и условия на живот“) онези, които успяват да свързват двата края, са малко над шест процента (6%) от всички анкетирани, т. е. едва един от всеки шестнадесет пълнолетни български граждани. Според същата анкета повече от половината домакинства са ограничили разходите за храна, а всяко шесто е изтеглило част от спестяванията си, за да се справи с по-високите цени. Това прилича на всичко друго, но не и на население с по-големи реални доходи. Подобен дисонанс може да се наблюдава и при сравнението на останалите показатели, или с други думи – българските граждани и официалната статистика живеят в два различни свята, които се отдалечават все повече.

Далеч ли сме от ситуацията, в която да има механизъм за спиране на покачване на цените от частника?

Разбира се. При положение че доставките идват на все по-висока цена, обикновеният частник няма друг избор освен да добавя нули върху етикетите. Що се отнася до останалите (които качват цените просто защото могат) мисля, че възможностите на администрацията да им противодейства са доста ограничени. Дългите години, в които България се налагаше едно изкривено понятие за пазарна икономика доведоха до там, че в момента не разполагаме с почти никакви работещи регулаторни механизми. На практика държавата се оттегли от изпълнението на една от своите базови функции, а именно създаването на условия за справедлив пазар. Така се достигна до сегашната ситуация, при която в много сектори възникнаха стопански мега-субекти, притежаващи потенциала да въздействат върху цените и да реализират свръх-печалби на сметка на българските потребители. Концентрацията на контрола на данъчни складове за търговия с горива е само един от многото примери в тази посока. За проблемите в този сектор се говори повече от десет години, но малкото смислени инициативи за преодоляването му (като например създаването на държавна петролна компания, която би могла да ограничи концентрацията) бяха ликвидирани още в зародиш.

Ситуацията около Русия и Украйна може ли да забави влизането ни в еврозоната?

Още преди конфликта у нас вече се наблюдаваше бързо покачване на на цените и може да се очаква че оттук насетне този процес ще се ускорява. Това със сигурност ще създаде проблем, тъй като бидейки на ниските етапи на добавена стойност, България не разполага с никакви буфери, с които да тушира например рязкото поскъпване на горивата. Това ще попречи на покриването на т. нар. инфлационен критерий и ако той не бъде суспендиран България не може да бъде приета, освен в нарушение на установените правила. Не бих изключил подобен сценарий, но мисля че е по-вероятно да видим известно забавяне на процеса по приемане на България в Еврозоната. Това, от своя страна, ще даде възможност да се подложи на една по-трезва преценка въпросът доколко е уместно това бързане за Еврозоната изобщо. Страна, чиито стандарт (измерен чрез БВП на човек по СПС) е едва 55% от средния за ЕС по никакъв начин не може да получи облаги от подобно членство, дори напротив. Ефектът ще бъде същият, като да регистрирате един състезател в по-горна категория, при положение че е почти с двукратно по-малко тегло от останалите.

Добре е да се отбележи, че ако изключим балтийските републики (които по много причини не могат да се вземат за показателни) страните извън Еврозоната по правило догонват Европа по-бързо, особено ако не са закотвени към единната валута. Така например Румъния, която преди влизането в ЕС имаше съпоставим с нашия стандарт, сега достига 75% от средния за ЕС и няма намерение да влиза във валутния съюз докато не се изравни с него изцяло. В противен случай рискува да последва примера на Словакия, която се присъедини към еврозоната при 73% и след частично догонване през първите 5-6 години от членството си, сега е вече по-зле, като през 2021 г. нейният стандарт спада до 68%. Друг интересен пример е Гърция, която се присъедини с по-благоприятни дори от словашките показатели, а в момента достига едва 65% от средното за ЕС.

Мисля, че отлагането на членството поне до момента, в който България не се изравни с европейски стандарт е най-разумното решение. Това в никакъв случай не противоречи на договора за присъединяване към Европейския съюз, доколкото страната ни е поела ангажимент за въвеждане на единната европейска валута, без обаче да определя краен срок за това. Повече от задължително е, да се проведе един референдум по тази тема (дали българските граждани държат на приемането на еврото в сега определения неразумен срок, или предпочитат това да се случи след изравняването с европейския стандарт). Такъв референдум е задължителен и не толкова за да разберем какво искат българите, тъй като социологическите проучвания показват достатъчно ясно какви са техните нагласи. Референдумът е необходим по-скоро като израз на политическа зрялост, тъй като е абсурдно след повече от три десетилетия строеж на демокрация и плурализъм, важните решения пак да се вземат от един тесен кръжец „отговорни другари“.

Възможно ли е да се получи един низ от причини за ръст на цените. Първо коронавирусът, после ситуацията в Украйна и на трето място обръщането на цените от левове в евро.

Тези шокове са само едно допълнение към тежките последствия от кризата през 2007-2008 г. За петнадесет години ЕЦБ не успя да измисли нищо друго, освен печатането на пари и така доведе европейските икономики почти до точката на замръзване. Точка, в която както големите концерни, така и повечето правителства нямат никакъв полезен ход, освен да финансират старите дългове като теглят нови - още по-големи заеми. Тази вратичка обаче ще бъде затворена, когато лихвите започнат да се покачват, а те със сигурност ще се покачат на фона на ускоряващата се инфлация, която идва в резултат на т. нар. „постпандемично възстановяване“, но и основно като резултат от конфликта в Украйна.

Що се отнася до обръщането на цените от левове в евро бих казал, че все още не можем да сме сигурни за курса по който ще бъде направено, тъй като може да се появи натиск в различни посоки. От една страна, ако левът бъде конвертиран при по-висок от сегашния курс, ще се предизвика т. нар. „мека девалвация“, т. е. част от инфлационния ефект на самото присъединяване ще се изтегли към неговия начален етап и това донякъде ще изглади динамиката на цените. Не можем да изключим и обратния сценарий, при който превалутирането ще се извърши при по-висок курс, тъй като от това зависи каква част от активите на управление „Емисионно“ ще преминат на разпореждане в ЕЦБ. Към края на март съотношението между парите в обращение и активите на „Емисионно“ управление е около 1.34, което означава че ако превалутирането се извърши днес по фиксирания в ЗБНБ курс, ще трябва да предоставим на ЕЦБ едва ¾ (или 48 млрд. лв.) от общите активи, с които обезпечаваме паричното обращение в страната. Колкото е по-висок курса, при който ще се извърши превалутирането, толкова по-голяма сума ще трябва да се преведе (и толкова по-малък ще бъде излишъка, който ще бъде оставен в БНБ) и поради тази причина е напълно възможно да бъдат предприети опити за преразглеждане на курса във възходяща посока.

Сценарий, който също не може да бъде изключен е този, при който постепенно доближаваме нормата на покритие до 100%. Така от една страна ще отпадне мотива, произтичащ от свръх-обезпечениетокоето предизвиква апетитите на участниците в този процес, а от друга страна ще се получи ефект, подобен на меката девалвация и така ще се изтегли част от инфлационния шок далеч преди датата на присъединяване. При положение че покритието на валутния борд устойчиво намалява, може да се каже че в известен смисъл обръщането на цените от левове в евро протича в момента.

Нещо положително за България?

Положителното за България е, че има свободни избори. Ако не друго, поне при следващото гласуване българите (за пореден път) ще имат възможността да излъчат един по-представителен политически елит. Елит, който да бъде по-загрижен за България и за интересите на нацията, отколкото за интересите на ЕС и НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 103 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2loop

    245 26 Отговор
    Санкции а? Те на ви санкции

    Коментиран от #22, #35

  • 2 Заради това,

    58 313 Отговор
    да помогнем на Украйна да се справи с руските окупатори по-бързо и да се фокусираме вече да възстановим световната икономика заедно, всички.

    Коментиран от #4, #5, #10, #15, #38, #50

  • 3 Каква е тая лудост

    269 12 Отговор
    9 лева таратор? Каква е тази надценка? Държавата къде е да упражни контрол над спекулата? Къде е?

    Коментиран от #7, #18, #39

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Dgd

    112 26 Отговор

    До коментар #2 от "Заради това,":

    Това което проповядваш, май мяза на комунизъм?!?!
  • 6 Пич

    251 21 Отговор
    Не е верно....... Я , Кире каква инициатива подхвана !!! Дари заплата - убий човек !!!???

    Коментиран от #58

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Какъв

    161 5 Отговор
    е тоя таратор за 9 лева ? Или и водката е в цената ?!

    Коментиран от #14, #40

  • 9 Въпрос

    165 3 Отговор
    Това депутатски ценоразпис ли е? Щото ние простите нямаме пари за половин литър 9 левов таратор!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дянков

    77 3 Отговор

    До коментар #4 от "Раданч Татлъту":

    И то не нашата, а световната?!?! Смех
  • 12 Ток

    214 11 Отговор
    Частния сектор плаща в пъти повече за ток, а това можеше да регулира от държавата. На АЕЦ Козлодуй не ѝ е проблем да е на печалба, но всичко е заради американските централи и те искат да се нагушат с милиарди. Аец Козлодуй произвежда най-евтиния ток в Европа, проблема е американското посолство и заповедите от там. Цените скочиха най-много заради тока.
  • 13 дядото

    114 6 Отговор
    ха ха.колко сме свободни и богати това българите

    Коментиран от #23

  • 14 един от многото

    49 1 Отговор

    До коментар #8 от "Какъв":

    Или а мастика!
  • 15 1957

    54 6 Отговор

    До коментар #2 от "Заради това,":

    Как санксии влияят на таратор?
  • 16 "Нас не ще ни уплаши врага."

    22 32 Отговор
    "Ние сме на всеки сантиметър и така до края на света ."
  • 17 олио от 3 лв на осем-

    62 6 Отговор
    "Не бих казал, че можем да определим сегашното поведение на стопанските агенти като спекула."-взимай си психотропните апчета за да не се наложи цру да ти казва и на тебе да не говориш с журналята като деменцията.12 % e на ден а не за 13 месеца
  • 18 Един

    96 5 Отговор

    До коментар #3 от "Каква е тая лудост":

    професор от тогава МЕИ, сега Техническия университет, беше казал: "Докато има говеда, ще има и касапи!". Тази крилата фраза важи за всички житейски аспекти.
  • 19 Е кой ви кара насила да плащате

    57 7 Отговор
    Таратор 9 пари?и бентлито струва 300 бона евра ама за това що не пищите😂😂😂
  • 20 Перо

    131 3 Отговор
    Ръста на цените в БГ не може да се оправдава с войната в Украйна, а със спекулата, защото в БГ има само картелна икономика! Вижте съотношението на стокообмена на БГ с ЕС и с Украйна и ще видите, че нищо от Украйна не може да повлияе на цените, стига да се замени малката част пшеница и торове с тези от Сърбия и др.страни! Петролът и газа се внасят директно от Русия!

    Коментиран от #45

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 вовкин

    17 28 Отговор

    До коментар #1 от "2loop":

    в просия всичко поевтиня със 32 процента
  • 23 геле

    41 4 Отговор

    До коментар #13 от "дядото":

    я мислим всички да се изнасяме русланд, там всичко евтиния за кога чакаме
  • 24 Две кафета и две води

    101 8 Отговор
    15 лева, приятели ме поканиха по работа. Те плащаха, не бих им дал и един лев. Собственикът се оказа познат, цените се вдигнаха ми вика, може и да е прав човекът. Ами вие го питам що не протестирате? нормален човек ще ги даде тези пари на Малдивите, в Испания, и Южна Америка, въпреки скъпият билет до последната дестинация, пак излиза по-изгодно в екзотични дестинации. При наличие, че България е производител на олио, месо, пшеница, защо внасяме изобщо храни, плодове, зеленчуци. Колегите ще кажат квоти ЕС, еми излизане от ЕС, Англия го направи.
  • 25 3232323232

    54 21 Отговор
    Абсолютно безсмислена статия. Последните изречения говорят за платена история. Няма да спрат долните гербаджии да драпат. Изтъняха им вратовете.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Milen

    34 20 Отговор
    Пълни глупости. Аман от пишман икономисти. Задачата на държавата била да създаде условия за "справедлив пазар", а пък частникът се пазел от невидимата ръка. В тая статия наистина има нещо замръзнало и това е науката от 90-те, на която авторът на тия бисери разчита.

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Свободен пазар

    58 1 Отговор

    До коментар #27 от "Milen":

    няма и няма да има. Голямите не разрешават на малките да им мътят водата.
  • 31 Селянджър

    25 8 Отговор
    Като не ви харесва ц ената елате да берете краставици,рано сутрин

    Коментиран от #33, #46

  • 32 dddddd

    47 2 Отговор
    До като има шарани да отиват и да се хранят с най обикновен долнопробин таратор за 10лв ще е така умрял народ
  • 33 йфйфй

    29 9 Отговор

    До коментар #31 от "Селянджър":

    Ако беше учил, нямаше да береш краставици.

    Коментиран от #34

  • 34 dddddd

    38 2 Отговор

    До коментар #33 от "йфйфй":

    Ти си станал ИТ специалист сигурно и кво взимаш много повече сигурно,познавам хора висшисти и пак ходят да берат краставици и нещо срамно ли има в това
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 иво

    22 11 Отговор
    хайье стига с тези паникьори, отървахме се от онези с вируса сега пък тамива пишман икономисти се пръкнаха.
  • 37 Хаха

    25 4 Отговор
    Центърът за изследване на глобалната либерастия обявява докторантура: " Влияние на менопаузата в политиката на ЕС и отражението и в икономиката".
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Инспектор

    9 6 Отговор

    До коментар #3 от "Каква е тая лудост":

    И за 99лв.може да го продаде мунчо
  • 40 пише си

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "Какъв":

    какъв е само дето не казват че е сниман в Банско а там цените винаги са тройни и петорни
  • 41 ХОУ

    26 3 Отговор
    ЧЕРВЕНОТО БЛАТО Е С НАЙ МНОГО ГЕНЕРАЛИ И ДОЦЕНТИ НА ГЛАВА ОТНАСЕЛЕНИЕТО НА ЕДИН ЖИТЕЛ СЕ ПАДАТ СТО ГЕНЕРАЛА И СТО ДОЦЕНТА

    Коментиран от #60

  • 42 Корги

    25 10 Отговор
    Американците си имат Стивън Кинг, ние си имаме Киро. Гледаме, изпитваме и носим всеки ужас, поднесен ни от тази шайка разглезени дечица с пари, върху гърбовете си.
  • 43 Човека е доста умен

    20 4 Отговор
    И е казал всичко точно, последния абзац обаче е най важен..
  • 44 Мухаа,хаа!

    33 6 Отговор
    Човека е висш пилотаж във областта си.А тук,разни функционално неграмотни му дават оценка? Ще видите и усетите на собствен гръб, колко е прав и точен в преценките си,още в късна есен- зима! Примитиви на всяка дума ползват Комунизъм. Лъохмани перфект класа.По кожодерска система от т.н" пазарна икономика" не е измислена до момента.Група търгаши си създават невидим картел в своята сфера.В тях и хляба и ножа.И ви заглавичкват със " пазарна икономика" и конкуренция.Ще надуват ценовия балон до пръсване. Котаеца по глупав ли е,от инж Ганчев? Защо там държавата контролира производство,доставка,продажба на ел.енергия,гориво,вода, добив на подземни богатства, цени на зърнени култури? Защото са много наивни вероятно,а? Но пак си имат частен бизнес- лека промишленост, производство на хранителни продукти.Но със заложен таван на печалба.Който може- оцелява! Останалото отпада от пазара! Моля,следващия! Тук ви хванаха на къса врътка! Днес киша,утре суша,след това Путин и Украйна винаги имат оправдание.Сега се сдържат- да мине лятото и да " ваканцувате".Да не им се спъва пак техния интерес на морето.Големия ще ви подпре директно за ЧНГ..Онези,който си внушават,че са " средна класа" ще го усетят най драстично.Бедняка си е свикнал с мизерията от 30 години.
  • 45 Joro

    27 1 Отговор

    До коментар #20 от "Перо":

    Прав си като цяло. Желязна руда
    примерно, обаче, се внася като суровина от Украйна и това влияе на строителния сектор. Оттам на цените на новите жилища(доколкото въобще ги купуват вече недовършени или "на зелено"). Тук има спекула на пшеницата за мен и на слънчогледовите продукти. Спекулата е силно подкрепена от това,че разни хитреци поддържат големи наличности по складове вместо да го извадят на пазара и цените скачат главоломно. Държавата не се намесва,което говори недвусмислено ,че и тя е в играта. После щели да се борят с инфлацията... Смешки.
  • 46 Димо

    37 1 Отговор

    До коментар #31 от "Селянджър":

    Убеден съм ,че и ти не си от тия ,които берат краставици след като киснеш тук и имаш време да пишеш. А и какво от крайната цена стига до производителя ? Съгласен съм да давам и 5 лв за кило краставици ако знам,че половината пари отиват за производителите. А то отиват сигурно 1/10 ,т.е. 50 ст. за кг. Най-заслужилите получават най-малко ,а спекулантите получават най-много. После ми говорят ,че имало свободен пазар и държавата нямало как да се намеси. Има как,желание няма обаче.
  • 47 Ал Тъпоне

    14 1 Отговор
    Ще д$хаме и сумата и таратора!
  • 48 няма такава държава

    19 1 Отговор
    Слави да изгаси осветлението и да затвори вратата.
  • 49 минувач

    8 1 Отговор
    Таз снимка май е от бистрото на летището.
  • 50 Дарявайте

    34 3 Отговор

    До коментар #2 от "Заради това,":

    Хайде сега отрепките където искахте да давате оръжие на уКрите ДАРЯВАЙТЕ КИНТИ и пращайте каквото искате , а не правете с “чужда пита помен”
    Не може някакви крадливи краварски лизачи на ан.си да си правите далавери с мойте данъци ,а народа мизерства!
    Който иска да праща , да се бръкне !
    Писна ми от боклуци и …мамата
  • 51 Никой

    19 0 Отговор
    Всичко е спекула в България. 67 милиарда лева има влогове в нашата държава. Тези които ни увещават , те са слугите на заплата, че цените ще хвърчат още искат населението да ги изкара от банките и да се задвижи икономиката. Т. Е. населението да обеднее а парите му да отидат в други алчни джобове. Много пари на склад. Анадъм му.
  • 52 Ася

    29 2 Отговор
    Браво Факти, доцент Сарийски е много подготвен и безпристрастен икономист! Политиците ни помагат на нацистка Украйна! Ние българите се топим като население,умират хората от мизерия ,липса на лечение, стрес ,управляващите не Хаят! Нека покажат статистика колко хора за една година са починали! Ние сме стресирани от смърта на наши близки и приятели! Страшно е !!!!!
  • 53 Сатана Z

    18 1 Отговор
    Не забравяйте,че от сега нататък ще купуваме Рубли за газ,нефт и куп Руски стоки. Европа напечати необезпечени 7.5 трилиона Евраци и ако ние влезем в зоната този дълг става и наш.А ние не сме видели никакви пари от тези инфлационни евра.

    Z
  • 54 Кой предизвика това-

    13 4 Отговор
    Българското продажно правителство, кой си го избра и търпи - българския народ
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Тъп

    1 3 Отговор
    Тоя доцент Сарийски -комунист стигане няма . Всичко. знае......
  • 58 Някой си

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    Страхотен коментар! Бих добавил само едно има едни 260 човека с едни високи заплати, щом искат да ги подарят вероятно не им е проблем, а българският народ тънещ в мизерия да го оставят намира!
    Чудя се само приготвиха ли рублите или и без това почти нищо не произвеждащата ни индустрия съвсем ще бъде ликвидирана!
  • 59 ЯВНО ИМА ВРЪЗКА АКЦИЯТА НА КИРО

    2 0 Отговор
    ДА ДАРЯВА ЗАПЛАТИ ЗА ТРЕПАНЕ НА РЪСНАЦИ СЪС ВЕДНАГИЧЕСКОТО НИ СПИРАНЕ НА ГАЗА. А БЛОКИРАНЕТО НА ПОЩЕНСКИТЕ УСЛУГИ Е ШАНТАЖ ОТ ИНА ДРУГА МИЛИТАРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ С ЦЕЛ НАБУТВАНЕТО НИ В ТРЕТА СВЕТОВНА.
  • 60 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "ХОУ":

    Ти остави ама гледа на 6 май Радев колко генерала ще произведе още. Ще станат 1/3 от армията. Вождове вар, индианец йок. Българска му работа.