Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Април, 2022 07:31 27 023 122

Доц. Сарийски: Русия затваря цикъла - от фермата до трапезата

  • григор сарийски-
  • русия-
  • украйна-
  • икономика-
  • санкции

Руската федерация е доста по-слабо уязвима от Европейския съюз

Доц. Сарийски: Русия затваря цикъла - от фермата до трапезата - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С налагането на нови пакети от санкции можем да очакваме, че ще започне процес на глобално преразпределение на пазарите, като по-голяма част от руския експорт ще се пренасочи към неутрални страни, предимно от Азия, Африка и Латинска Америка, при което РФ ще трябва да направи известни отстъпки. Това прогнозира в интервю за ФАКТИ икономистът доц. Григор Сарийски. „България не положи достатъчно усилия нито за диверсификацията на доставките, нито за подсигуряване на енергийния си баланс с местно производство на електроенергия, нито пък за трансформацията на икономиката си, с което да ограничи нейната енергоемкост“, категоричен е той. Какво да очакваме?

Господин Сарийски, санкциите срещу Русия във връзка със ситуацията около Украйна са основно в три сфери: авиация, банкова и IT сектора. Големите компании тотално затвориха всичко в Русия. На фона на това какво ще се случи и какво ще е отражението върху световната икономика?

Още новини от Украйна

Непосредственият ефект от наложените санкции е прекъсването на част от веригите на доставки. От една страна заради скока в цените на горивата разходите за транспорт рязко нараснаха, а от друга - времето за извършване на доставки продължи да се увеличава. Началото на тази неблагоприятна тенденция беше поставено още с първата вълна на пандемията, като например през 2019 г. пътят на един товар от Китай - към Америка и към Европа продължава съответно 50 и 60 дни, докато в началото на 2022 г. това време е почти двойно по-голямо и продължава да нараства за периода от началото на конфликта (достигайки съответно 111 и 118 дни към 17 април, т. г.).

Същинският ефект върху глобалната търговия обаче, ще започне да се проявява с началото на процеса на пренасочване на търговските потоци. Модерната икономика е твърде глобализирана и в някои случаи – силно зависима от ограничен брой доставчици на трудно заменими суровини. Така например Русия осигурява почти 40% от потреблението на газ в Европа и пак Русия осигурява над 35% от паладия в САЩ (рядък метал който е една от ключовите суровини за производството на полупроводници). Списъкът е дълъг и дава известна представа за негативите, които скоро ще понесат всички участници в световния търговски обмен, тъй като не може лесно да замените доставчика на 35-40 % от ресурсите, необходими за дадено производство.

С налагането на нови пакети от санкции можем да очакваме, че ще започне процес на глобално преразпределение на пазарите, като по-голяма част от руския експорт ще се пренасочи към неутрални страни, предимно от Азия, Африка и Латинска Америка, при което РФ ще трябва да направи известни отстъпки (стандартна практика в продажбата на ембаргови стоки). Икономиките от „Златния милиард“, които са основните участници в санкциите срещу РФ, от своя страна ще трябва бързо да намерят заместител на блокираните доставки. Това предполага допълнително оскъпяване на импорта заради удължения маршрут и увеличените транспортни разходи, но също и заради ограничените свободни количества. Само като пример може да се посочи позицията на Катар, чиито министър на енергетиката неотдавна заяви, че максималното количество което страната може да се пренасочи към европейските купувачи е около 15%. Това беше и причината, поради която доскоро колективният запад се въздържаше от по-резки движения и запази извън обхвата на санкциите например достъпа до системата SWIFT за банките, обслужващи разплащанията свързани с търговията с горива. В случай, обаче, че конфликтът продължи през следващите месеци и двата пакета от санкции (четвърти и пети), предвиждащи забрана на вноса на енергоизточници от РФ влязат в сила, то голяма част от европейската индустрия просто ще спре. Това ще доведе до дефицит при някои групи стоки и съответно до ускоряване на инфлационните темпове, като България ще бъде една от най-силно засегнатите държави, тъй като ние сме не само най-енергоемката икономика в ЕС, но също и най-силно зависимата от вноса на руски горива.

Ние не направихме и Александруполис, за да вземаме от Гърция. Нямаме резервен вариант.

Точно така. Лъжливото усещане за сигурност, което ви дава редовното снабдяване често може да изиграе лоша шега. България не положи достатъчно усилия нито за диверсификацията на доставките, нито за подсигуряване на енергийния си баланс с местно производство на електроенергия, нито пък за трансформацията на икономиката си, с което да ограничи нейната енергоемкост. През 2020 г. местният бизнес изразходва 405 кг. нефтен еквивалент, за да произведе продукт на стойност 1000 EUR. За сравнение например Румъния има нужда от двукратно по-малко енергия (189 кг.) с което се доближава до средното за ЕС (116 кг.). С други думи България е най-гладната за енергия в ЕС и една от трите най-силно зависими страни-членки от доставките от РФ, а това че не беше направено нищо за решаването на тези проблеми е грешка, която ще ни струва скъпо. Осигуряването на някакво пространство за маневри трябва да бъде приоритет на всяко управление, но администрацията не е склонна да се товари с допълнителна работа. Не и докато не бъде притисната от обстоятелствата. Ако сравните основните показатели на европейските икономики с тези на РФ лесно ще забележите разликата.

Функционирането в режим на санкции на практика от 2014 г. насам принуди обитателите на „Кремъл“ да провеждат целенасочена политика към превръщането на руската икономика в самодостатъчна. Към изолирането ѝ от околния свят. За да сведе до минимум зависимостта от внос, Русия възприе твърда политика по отношение на местното производство на растителни суровини, без обаче да се ограничава само с тази категория. В страната действат множество програми, насочени към увеличаване на дела на местното участие на всеки етап от създаването на добавена стойност. Крайната цел е да се достигне ниво, при което нито един компонент и нито едно стъпало няма да бъде зависимо от външни доставки. Резултатът лесно може да се проследи чрез съотношението между обема на внос и БВП, което от 25% през 2002 г. сега намалява до 21 %, като за периода 2014-2020 г. този коефициент е относително постоянен, доколкото сега реформата засяга не толкова брутния обем, колкото неговото качество и стокова структура. От 2014 г. досега има 6 вълни на затягане на мерките и ако направите сравнение с аналогичния показател за ЕС (43% към края на 2020 г.) лесно можете да си дадете сметка колко по-слабо уязвима е Русия е към наложените санкции и колко по-пригодна е тази страна за връхлитащото ни бъдеще. Бъдеще, в което ще бъдем принудени да се лишим от голяма част от удобствата, които досега ни осигуряваше глобализирания пазар.

Не на последно място трябва да отчетем, че заради събитията, които се случиха на пазарите на енергийни ресурси тук през последните няколко месеца, Европа в момента разполага с празни хранилища.

В началото на април, подземните газови хранилища в ЕС са запълнени едва на 25%, което е с около 1/3 по-малко от средното за това време на годината отчетено за последните 5 г. Това е закономерен ефект от недомислената политика на Съюза, която ограничавайки дългосрочните договори за доставка на газ остави местните консуматори на произвола на свободния пазар. Така се достигна до един печално известен период отпреди близо година, когато началото на възходящия ценови тренд на пазара на суровини накара Европа да заеме изчаквателна позиция - в очакване на корекция, при която да бъдат закупени по-големи обеми на прилична цена. Такава корекция нямаше и сега Европа е с полупразни хранилища, които ще трябва да пълни в съкратени срокове и при доста по-висока цена.

Как ще коментирате фактът, че ЕС каза всяка страна членка сама да си договаря доставките на газ с Русия?

Първият завой в политиката на снабдяване с енергоизточници беше отказът от дългосрочни договори. След един продължителен период на затишие на пазара. страните от ЕС изглежда приеха за даденост ниските цени на суровините и решиха че е по-изгодно да купуват на свободния пазар, отколкото да поддържат стабилни и дългосрочни отношения с доставчиците. Разбира се, както обикновено пазарът напомни за себе си и сега Европа плаща доста по-скъпо от онези, които предпочетоха да запазят договорите си (като например Сърбия). През март, на срещата на върха в Брюксел европейските лидери поискаха от ЕК да измисли начин да наложи модела на общо договаряне, който познаваме от времето на СИВ. По този начин Съюзът се надява да спечели по-добри преговорни позиции неглижирайки обстоятелството, че така ще ощети страните които по различни причини имат възможност да сключат по-изгодни договори за доставка. Смятам че много от страните-членки ще възприемат тази мярка като несправедлива и че тя ще бъде поредната капка в чашата на европейските разногласия. Проблемът е, че това разногласие не е нито първото нито последното и че натрупването през годините може да застраши целостта на ЕС, поне в настоящия му вид. Неспособността на Съюза да намира балансирани решения сякаш извади наяве неговата основна слабост, а именно че той може да съществува само в условия, в които може да разпределя някакви облаги. ЕС няма работещи механизми за разпределение на загуби. Във всеки случай не и такива, които могат да се използват без да доведат до засилване на поляризацията при настъпване на някаква криза. Сега се намираме точно в началото на такъв период и е много вероятно до неговото приключване да имаме пред себе си един съвсем различен ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 147 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    173 24 Отговор
    Путин командва пазара в Русия,а в ЕС се вихри безнаказана спекула

    Коментиран от #3

  • 2 1111111

    316 38 Отговор
    в европа иде глад и то вероятно следващите месеци. при тези световни цени на изкуствените торове есенните добиви ще бъдат трагични. и ако донякъде богатите европейски цени могат да си осигурят внос, с който да компенсират частично хранителните дефицити, в по-голямата част от страните на континента няма да имат тази възможност. ще благодарим с кървави сълзи за своето членство в ес, в резултат на което вместо да станем производител, се превърнахме във вносител на собствената си храна.

    Коментиран от #9, #26, #39

  • 3 Правилно

    58 166 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Така беше и по времето на СССР. Пазара беше контролиран, а в лошия запад се вихреше спекула. Лош, лош запад. Кога ще мигрираш за постоянно в Русия и ще спреш да ползваш интернет? Така всички ще сме щастливи

    Коментиран от #6, #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    64 173 Отговор
    И ние тихо си ЖИВУРКАМЕ.......а РУСИЯТА върви по пътя на СССР

    Коментиран от #44, #66, #100

  • 6 Верно ли

    104 21 Отговор

    До коментар #3 от "Правилно":

    Той и да мигрира, пак няма да си щастлив/а, умирайки от глад, ама отде мозък...

    Коментиран от #12

  • 7 Милен

    281 31 Отговор
    Една от малкото смислени статии които се публикуват в така наречените "новинарски статии"
  • 8 Ехаа

    227 14 Отговор

    До коментар #3 от "Правилно":

    Тогава може и така да е било, но сега ситуацията е съвсем друга. Не ако, а когато газта скочи с 50% и освободят цените на тока, с колко ще скочи цената му в България? А торовете се произвеждат само на газ, в момента вече има 100% увеличение на цената им, ще има още по-голямо такова, съответно и високите цени на горивата....тази 20%инфлация на хранителните стоки до сега, ще е само началото. Пък какво ще става с Русия изобщо не ме интересува, важното е, че ние ще сме на дъното...
  • 9 Doni Brasko

    71 232 Отговор

    До коментар #2 от "1111111":

    Призовавам те да отиваш в Русия там сълзи няма, има изобилие във всяко отношение. Бягай от тази поробена държава и ни остави да се мъчим в ЕС.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 1111111

    219 32 Отговор

    До коментар #9 от "Doni Brasko":

    като ти засвири цигулката в стомаха от глад, ще призоваваш ли още хората, които казват истината, да спрат да говорят?

    Коментиран от #14, #99

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 САТЪРА НА ХАНА

    144 10 Отговор
    РУСИЯ ЩЕ ИЗНАСЯ САМО ЗА ДРУЖЕСТВЕНИ ДЪРЖАВИ
    .....
    И ЩЕ КУПУВА ОТ ТЯХ КАФЕ, БАНАНИ И ПЛОД И ЗЕЛЕНЧУК :)
  • 14 Doni Brasko

    42 82 Отговор

    До коментар #11 от "1111111":

    Аз не ти забранявам да говориш, а да плюеш и да предложиш как да се излезе от положението. Най-лесно е да се храчи безразборно, но това няма да ти помогне. Аз съм сигурен, че все някъде имаш земя. Обработвай я и си произвеждай.

    Коментиран от #18, #75, #87

  • 15 Прав е човека

    34 141 Отговор
    Тея там са в каменната ера и консумират само водка и умрело нещо😂😂😂
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ал Бунди

    37 65 Отговор

    До коментар #14 от "Doni Brasko":

    Не се Аби да му наливаш акъл на тоя. Такива като него не са свикнали на работа а да пурцунят по цял ден пред компа и да се правят на умни. Тоя ако хване мотика, в най-добрия случай ще си посече краката.

    Коментиран от #61

  • 19 Верно ли

    135 16 Отговор

    До коментар #16 от "Като латерна на руски емигрант":

    Хахаха, един от най-добрите икономисти в БГто ако ти изглежда "явен трол", значи си много напред с материала, а? Били свършили телефоните и телевизорите, а? :))))

    Коментиран от #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тъп читател

    30 125 Отговор
    Този Сарийски си е рафиниран путинофил. Не е лошо .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ОбразУваниете не е порок

    23 5 Отговор

    До коментар #17 от "5232":

    капитал-рус.ру
  • 25 Възраждане

    21 79 Отговор
    Ние сме за възраждане на България. За въраждането и като послушко на рус ия.Казаха ,че азбуката им е от македо ния-съгласни. Ако кажат ,че сме македонци пак добре.Зарежете ги америка ните
  • 26 Възраждане

    34 58 Отговор

    До коментар #2 от "1111111":

    Прав си.Тук в България има само мъка.Бедна страна. Този ЕУ е гола вода. Затова заведенията пръщят по шевовете.Затова още не са заградили бъдещия строеж и апартаментите са разпродадени.Ходят на море по цял свят тези българи.Много са зле.Нека да се присъеденим към руси ята и пратим войска да им помогнем в Украина
  • 27 Вън сащ от България

    127 24 Отговор
    На есен когато заиграе дървото, се надявам соросоидите и американо-атлантическия слугинаж да не избягат, а останат в страната и ни нахранят с евроатлантическите си ценности.

    Някои вече се досещат защо ни взеха милиардите, а самолети няма да доставят никога!

    Коментиран от #73

  • 28 един от най-добрите икономисти в БГто

    17 66 Отговор

    До коментар #19 от "Верно ли":

    Преписваше заедно с нас в института. Ако си напиша името ще престане да ни занимава с Израждащите си идеи

    Коментиран от #74

  • 29 Пут ин

    18 40 Отговор
    "Само ви лъжат по новините.При нас щандовете са припълнени. За да не се развали стоката даже я даваме без пари.Горивата отказани от европа ще ги раздаваме на гражданите.Войната свърши и Руси я побети.Лъжат ви с фалшиви новини ,че още се водят сражения
  • 30 Върхът на техническата мисъл

    26 5 Отговор
    Импортозамещающую систему обогрева поездов метро разработали в Челябинской области
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Върхът на техническата мисъл

    22 10 Отговор
    Султанахмед Асалиев: «Санкции США не окажут влияния на производство завода “Дагдизель”»
  • 34 Драйфус

    42 13 Отговор
    Сега ще настане един невиждан приток на хора от западна Европа към Русия .
  • 35 Живея в Русия, Санкт-Петербург

    35 52 Отговор
    Копирна Хартия А4 500 листа - 32лв (РУ) 8лв(БГ)
    Превръзки Always 12бр - 20лв (РУ) 5лв (БГ)
    Кола/Пепси/Черноголовка 1.5л - 5лв (РУ) 2лв (БГ)
    Телевизор Самсунг 4К 50 инча - 2400лв (РУ) 780 лв ЕМАГ (БГ)
    Рено Логан средно оборудване - 40.000лв (РУ)
    Дачия Логан средно оборудване - 26.000лв (БГ)
    Закуска в Ресторант - 25лв (РУ) , 8-10лв (БГ)
    Средна саплата Санкт-Петербург 1050лв, Средна заплата Пловдив 1400лв.

    Коментиран от #45, #92, #112

  • 36 Стоян

    31 8 Отговор

    До коментар #10 от "Бягай в Русия":

    Нещо умно не можеш явно да напишеш та самоПростотии детински о може и да са под употреба на дрога
  • 37 Буха ха

    108 10 Отговор
    Много сте се загрижили за Русия, вместо да се замислили какво ни чака нас. Когато идва криза, страдат бедните. На макро скала, богатите и силни държави малко ще затегнат коланите, ще напечатат още зелени и разноцветни хартийки с големи числа, ще пуснат мигранти да им работят, ще завладеят някоя и друга държава, а какво правим ние, като тези опции не са на разположение за нас? Същото е и на микро скала, Наско Мутрата, пардон, Застрахователя ще продаде едно от трите си Поршета и ще ходи по-рядко на Малдивите, докато бай Данчо пенсионера ще обикаля половин ден по магазини и пазарчета с надеждата да намери 5 стотинки по-евтино кисело мляко, а като дойде зимата ще си изключи парното и ще стои в къщи с кожух и ушанка за да може да си плати кабелната телевизия и да слуша обещанията че ще се оправим.
  • 38 шщтштг

    42 18 Отговор
    Там където Русия ще продаде своите суровини на ниски цени с оскъпен транспорт досега някой друг е продавал. Нъй тъй. Тоя някой ако го изгонят от там ще продава другаде . Нъл тъй. Суровините са същото количество но ще се разхождат повече. Само , че ноу хауто и патентите към момента идват най-вече от западния свят. Не от Китай примерно. И тях по-бавно и трудно да си доставят руснаците. Бавно ще действат такива санкции. Ние като държава без суровини и ноу хау ще видим голям зор, но пък хората с наднормено тегло ще намалеят , което е оздравителен процес. Със здраве.

    Коментиран от #41, #46

  • 39 Komapak

    15 49 Отговор

    До коментар #2 от "1111111":

    80% от млякото в русия е внос. Внасят го Мегле и Данон. Толкова е самодостатъчна русия.

    Коментиран от #53

  • 40 КИРИЛ ПЕТКОВ

    61 7 Отговор
    БЛАГОДАРЯ НА ЯПОНСКИТЕ ВОЙНИЦИ И МЕКСИКАНСКАТА АРМИЯ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ МОРЯЦИ .

    Коментиран от #49

  • 41 Ал Бунди

    18 7 Отговор

    До коментар #38 от "шщтштг":

    Браво..жилезна логика. И да , добре е че ще намалеят тлъстаците ..десет от мен за коментара ти..Хахахахаха

    Коментиран от #43

  • 42 гост

    39 5 Отговор
    Изводът от публикацията: Плановата икономика основана на дългосрочно планиране и договаряне е по-стабилна и по-рантабилна от стихийната пазарна икономика!
  • 43 квдркв

    17 3 Отговор

    До коментар #41 от "Ал Бунди":

    За тлъстаците го видях в Турция. Ходя всяка година от двадесет години дао Одрин. В следствие на Ердоганизма там вече са по-малко и гледат някак по-сериозно вече.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Само питам

    33 6 Отговор

    До коментар #35 от "Живея в Русия, Санкт-Петербург":

    И защо живееш в С.Петербург? Може би защото не пишеш колко плащаш за отопление,ток,газ,за гориво за "Лагуната",колко е общественият транспорт.Това за кола колата е обаче смазващ аргумент.Апропо: Тя не е ли санкционна?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Раша фалира

    10 46 Отговор
    Свободни съчинения на професор,в Африка ходят боси, Азия също бедни и търговията им е основно с богатите сащ Великобритания и ЕС ,инфлацията в Раша е 20 процента,фалит,по магазините няма храна бият се за захар,спорът ли кранчето на газ от ЕС,раша от регионална сила става Еритрея 2

    Коментиран от #93

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Бат Мишо

    71 5 Отговор

    До коментар #40 от "КИРИЛ ПЕТКОВ":

    ИЗВИНЯВАЙ ама българските моряци3 от които познавам ЛИЧНО ги извади ДНР и РУСКАТА АРМИЯ след като украинската такава задръсти бухтата и морето с мини и обстреля и кораба - попаденията в него си се виждат и момчетата си го заявиха КОЙ ГИ Е ИЗВАДИЛ ОТ АДА и кой ги е ползвал за жив щит правейки си отбранителни позиции около кораба принуждавайки руснака да не ползва тежки оръжия и сонцепеците и да ги изрива с автоматите ДАЖЕ СА ГИ ПИТАЛИ КО ЧАКАХТЕ ДО СЕГА ДА СЕ ЕВАКУИРАТЕ ДА МОЖЕМ ДА БИЕМ ами ги прикривахте седейки- Което седене приключи и се организира евакуация СЛУЧАЙНО ЧАК СЛЕД като фронта подмина кораба и значението му на жив щит отпадна

    Коментиран от #64

  • 50 Иван

    5 45 Отговор
    Сарийски увеличи илача. Как си станал доцент и по какво преподаваш, само хабиш парите на държавата. Русия не произвежда почти никакви хранителни продукти, кашкавал, сирене, салами, масло, и мн.др. са внос или се произвеждат там със вносни продукти. В България също няма салами както и продуктите от мляко с малки изключения, който да се произвежда от наше месо и мляко, а от внос, изключвам домашно направените неща с домашна продукция.

    Коментиран от #55

  • 51 Толкова

    45 3 Отговор
    Рядко публикувате смислени статии, че тази е изключението, което потвърждава правилото.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ГИНО

    47 1 Отговор

    До коментар #39 от "Komapak":

    Данон,Мегле, Олимпус и т.н. изкупуват млякото от местните ферми, така както е и в БГ. Не го внасят .
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Развийш ли

    5 15 Отговор

    До коментар #55 от "Бат Мишо":

    Всичко това сънува ли го или някой гласове ти го нашепват Иди на лекар пич Нещо си се бутнал Даваш фира

    Коментиран от #60

  • 58 Миро

    32 2 Отговор
    Миналата година написах коментар тук за кризата която се задава в световен мащаб. Още миналата година и без тази война в Украйна се знаеше че кризата в цялата си прелест ще бъде през първите 6 месеца на 2023 г. Много държави умни се подготвят отдавна за това останалите са изненадани. И това не е от говорят ми звездите а е резултат от анализите на хора с мозък в главите.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Бат Мишо

    18 3 Отговор

    До коментар #57 от "Развийш ли":

    кое съм сънувал като сме съседи във Варна с 3 от моряците е керпеден и се знаем от деца откак построиха блока 1982

    Коментиран от #62

  • 61 Мотикаря

    16 3 Отговор

    До коментар #18 от "Ал Бунди":

    А ти мотика хващаш ли си?

    Коментиран от #78

  • 62 Бат Мишо

    30 9 Отговор

    До коментар #60 от "Бат Мишо":

    Държаха ги неевакуирани докато фронта не отмина кораба и не загуби значение на жив щит УМИШЛЕННО
    а УКРАИНСКАТА СТРАНА НЕ ГИ ЕВАКУИРА И НЕ ПОЗВОЛИ ТАКАВА ДОКАТО РАЙОНА НА КОРАБА БЕШЕ В РЪЦЕТЕ И
    И след като са дошли руснаците един от наще е слязъл при първия войник - от ДНР е бил и е помолил да ги извадят и руснака е казал
    Е ЩО ЧАКАХТЕ ДОСЕГА ДА НЕ МОЖЕМ ДА БИЕМ
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Джони

    20 45 Отговор

    До коментар #49 от "Бат Мишо":

    Бат Мишо, ако ватенките не бяха нахлули в Украйна нямаше да има нужда никой да спасява никого. Все една да те подпукам с една тръба и като те потроша да се обадя на 112 да изпратят линейка. И всички да ми се възхищават колко съм милостив.
    Сбъркано ви е мисленето, сбъркана ви е и ценностната система на путинофилите. Ще дойде обаче момент и всички дето тука врякате ще сте по ниски от тревата. Първобитни сте, идеални за азиатските степи.
  • 65 Благоев

    13 13 Отговор
    Така е. Европейците са политически тъпи! Винаги са помагали на Русия: срещу Швеция, срещу Наполеон, срещу Кайзера и срещу Фюрера. Сега е късно. Ха, ха...
  • 66 сороснерес

    37 7 Отговор

    До коментар #5 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    виждам обратен процес..ссср се разпадна..ОБАЧЕ Русия се разширява...само кретен от западен тип не може да види това..
  • 67 Теменужката

    31 7 Отговор
    ще се топлим на Байдън газовете.
  • 68 Това е

    45 7 Отговор
    Един от най-интелигентните българи. Коментарите му на икономически теми винаги са интересни. Не са обаче за тези с широко затворените очи за настъпващите неблагоприятни промени.
  • 69 Различен

    42 6 Отговор
    Сарийски е обективен, какъвто трябва да е винаги истинският учен. Явно не чака, като доста други, Сорос да му плати и да му каже какво да говори!
  • 70 Сашето

    9 0 Отговор
    Ццц , и Ко праим ся?

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Засега

    26 7 Отговор

    До коментар #71 от "Германия":

    Може и да не се усеща силно липса на стоки в Германия, но има време, ще се усети. Но нервност се усеща, нали? Пък и Германия, хем е за санкции срещу лошата Русия, хем не се пуща съвсем от полата й, т.и. от доставките на газ и нефт. За което пък Зеленски им се сърди много! Така ли е или да?
  • 73 Българин

    16 25 Отговор

    До коментар #27 от "Вън сащ от България":

    Всяка пролет чета коментарите на вас рубладжиите ккакво ще стане наесен, всяка есен ви чета коментарите какво ще стане зимата и все нищо не става.Живота си върви, електората на БСП намалява а могучая кочина затъва все повече и повече.
  • 74 и аз зная Сарийски - и днес

    13 2 Отговор

    До коментар #28 от "един от най-добрите икономисти в БГто":

    Я си кажи името и да видим откъде преписва Сарийски. Но по простотиите, които пишеш, Но СИ ЯСЕН. Добре, че на 100 души има един неграмотник като тебе.
  • 75 Защо не го направиш ти?

    22 3 Отговор

    До коментар #14 от "Doni Brasko":

    Боко ни пращаше да гледаме оФци и да садим картофи. Но пасле забрави. По-лесно му е да краде. И ни показа ЧУДЕСА!
  • 76 Sűle Bana Konkretno

    10 0 Отговор
    И ще си живеят във "Фермата" щастливо...
  • 77 !!!?

    13 16 Отговор
    Борис Немцов: "Не вярвайте нито дума на Путин"...и на КГБ апаратчици !!!?

  • 78 Радо Калинов

    10 9 Отговор

    До коментар #61 от "Мотикаря":

    Защо му е? Някой работим предимно с глава, затова и вземаме повече от тези с мотиката - на вилата наемам някой, дето може да работи само с мотика, за да ми върши физическата работа. Хем ми е по-евтино, хем и той нещо да руча... Икономика се нарича...

    Коментиран от #85

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 14 Отговор
    Руските мужици няма да направят тази самоубийствена грешка да спрат газа за България, докато сме тяхна губерния...
  • 82 Вуйчо

    9 25 Отговор
    Русия да върне ядрените оръжия които Украйна и предава 1994 съгласно договора от Будапеща

    Коментиран от #121

  • 83 Байчо

    13 19 Отговор
    Помня.
    Баба все на руски газ готвеше, с руски кюмюр се топлеше и с руски неФт си караше каруцата.
    Нема как.
    Руското джудже - най големото в света
    Руският часовник - най бързият в света
    Руският болен - най здравият в света
  • 84 Бай Благой

    34 6 Отговор
    Скоро Русия няма да внася никакви храни.
    По тази схема работят поне от 2013г - т.е почти 10 г.
    Ще внасят единствено банани и портокали...
    А ние скоро ще ядем евтино престояло полско месо, стар немски маргарин и всякакви боклуци които западняците няма да има къде да продават !
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 някой

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Doni Brasko":

    То не е толкова лесно , хоп и почваш ..тази година вече е изспусната
  • 88 някой

    29 4 Отговор
    Аз не съм професор или икономист, но ясно виждам как Европа е много по неподготвена от Русия за санкициите ,който налага под вещото ръководство на сащ. И както отбеляза едн човек по нагоре , Ханс просто няма да си купи новия модел кола , а ще кара старата си на две години ...обаче ние точно какво ще правим ...хич не съм оптимист . Стария ни премиер поне целуваше и на изток ... докато новия , за който гласувах , много глупаво и нерузмо постъпва,
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Живея в Русия, Санкт-Петербург

    4 12 Отговор
    Копирна Хартия А4 500 листа - 32лв (РУ) 8лв(БГ)
    Превръзки Always 12бр - 20лв (РУ) 5лв (БГ)
    Кола/Пепси/Черноголовка 1.5л - 5лв (РУ) 2лв (БГ)
    Телевизор Самсунг 4К 50 инча - 2400лв (РУ) 780 лв ЕМАГ (БГ)
    Рено Логан средно оборудване - 40.000лв (РУ)
    Дачия Логан средно оборудване - 26.000лв (БГ)
    Закуска в Ресторант - 25лв (РУ) , 8-10лв (БГ)
    Средна саплата Санкт-Петербург 1050лв, Средна заплата Пловдив 1400лв.

    Коментиран от #94, #95, #97

  • 91 Ноам

    4 2 Отговор

    До коментар #71 от "Германия":

    Живеещи в Германия друго казват.
  • 92 Да бе

    8 4 Отговор

    До коментар #35 от "Живея в Русия, Санкт-Петербург":

    Какво е (РУ) , република Украйна ли ? Защото съкратено на Русия е РФ . Другия път , повече подготовка .
  • 93 ХА ХА ХА

    7 1 Отговор

    До коментар #47 от "Раша фалира":

    Разсмиваш ме постоянно , завърши ли 4 клас ?
  • 94 Отегчен

    10 4 Отговор

    До коментар #90 от "Живея в Русия, Санкт-Петербург":

    Лъжата не може да стане истина , колкото и да се повтаря .
  • 95 ЧЕП НОРИС

    5 5 Отговор

    До коментар #90 от "Живея в Русия, Санкт-Петербург":

    Вярваш ли си или още летиш в Триполови пространства. Пий си хапчетата и си лягай.
  • 96 Непознат

    12 1 Отговор
    Глупав човек се оправя само със глад и мизерия
    Умните хора създават добри времена
    Добрите времена създават глупави хора
    Глупавите хора създават лоши времена
    Лошите времена създават умни хора

    Ей сега ще поумнеете
  • 97 НемаИмев

    5 3 Отговор

    До коментар #90 от "Живея в Русия, Санкт-Петербург":

    Ами внасяй от БГ в РУ и праии далавера.
  • 98 хибридна статия

    7 5 Отговор
    Факт е че българския износ за Русия е само 5%. Дори Русия да блокира вноса, това няма да се отрази съществено. Повишаването на цените на горивата се преекспонира. През 2008 нефта беше 140 щд/барел. Сега се движи около 100. Просто много специалисти започнаха да правят пробнози.
  • 99 Велика България

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "1111111":

    Ами произвеждай де, ама нещо за ядене, а не само ла...на
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Голям праз

    9 1 Отговор
    Да повторя, защото някой трие!!!! С какво те храни ЕС , ние може да се храним сами , а и да храним ЕС, както е било и в миналото. Заради глупостите на разни идиоти внасяме домати от Полша. Да не говорим, че за нас като "най-богати" в ЕС и цените са най-високи.

    Коментиран от #115

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Реалист

    4 7 Отговор
    Не купувам никакви руски стоки. Не усещам никакъв дефицит. Има известно повишаване на някои цени, но има и намаления. Русия да му мисли. Там ще е много по-тежко.

    Коментиран от #108

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Голям праз

    3 1 Отговор

    До коментар #106 от "Реалист":

    Само един въпрос. С какво си караш колата?
  • 109 Генчо,Пенчо,Атанас и АЗ

    5 0 Отговор
    Нашата,вашата и тяхната коалиции,преди сега и за в бъдеще ще бъдат водени за носа от силните на деня.Когато Човек е подвластен,той е безжизнен.Умсъвеният процес изключи ли,движим се по инерция,докато спрем,житейски.
  • 110 По-неуязвима?

    4 5 Отговор
    Русия дори и да затваря цикъла от фермата до трапезата, огромната част от всичко останало ще им е скъпо. Ние не живеем само за да ядем.
    Русия ще има много по-големи проблеми от ЕС.
  • 111 Реалист

    3 4 Отговор
    Аз не карам кола, но дори и да карах не мисля, че бензина е толкова важен.

    Нека и аз да ти задам някои въпроси.
    А ти с какво си купил кола?
    А също така да си видял някой да кара руски коли?
    Аз не съм видял.

    Коментиран от #113, #116

  • 112 средна заплата не съществува

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Живея в Русия, Санкт-Петербург":

    бедните работят на минимална а богатите немогат да си похарчат парите
  • 113 няма четави части за руски коли и

    3 0 Отговор

    До коментар #111 от "Реалист":

    затова не се карат е истината
  • 114 Драги русороби

    3 3 Отговор
    Не си губете времето тук с писане ами заминавайте завинаги в матушка рус при вашия кумир жуже вместо да ни убеждавате колко приказно е там
  • 115 Ккккк

    1 0 Отговор

    До коментар #104 от "Голям праз":

    И яйца за Великден , като че ли свършиха българските кокошки.
  • 116 Голям праз

    4 2 Отговор

    До коментар #111 от "Реалист":

    Не караш кола, но използваш транспорт и електроенергия. Истината е, че в България сме зависими от руски енергоносители (петрол, газ, гориво за АЕЦ), така че използваш руски стоки. Не коментирам, дали това е добро или лошо и защо е така, но колкото и да не ти се иска, това е реалността в момента.

    Коментиран от #117

  • 117 Реалист

    1 2 Отговор

    До коментар #116 от "Голям праз":

    Това, че сме зависими от руски енергоносители е вярно. Но, ако една стока е произведена със суровини, някои от които са от Русия, не я прави руска стока. Затова продължавам да твърдя, че не използвам никакви руски стоки.

    Коментиран от #119, #122

  • 118 Компетентен

    3 1 Отговор
    Човека казва истината!Пилците се броят на есен,овцете на пролет.Американските подлоги ще хапнат дървото!
  • 119 Голям праз

    0 0 Отговор

    До коментар #117 от "Реалист":

    Добре.
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Перо

    0 1 Отговор

    До коментар #82 от "Вуйчо":

    Украйна да върне земята на царска Русия.
  • 122 Тъпан

    0 0 Отговор

    До коментар #117 от "Реалист":

    Автомобил управкяваш ли велосипедисте.