Last news in Fakti

28 Юли, 2021 08:37 10 619 46

Сарийски: За да управлявате българския избирател не ви трябва нищо повече от един обикновен телевизор

  • григор сарийски-
  • икономика-
  • политика-
  • демография

Основният проблем на България е демографията

Сарийски: За да управлявате българския избирател не ви трябва нищо повече от един обикновен телевизор - 1
Снимка: М. Богданова ©
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За пръв път от 1989 г. България влиза в поредица от избори. Политическият ефект всички го виждаме. Как обаче това ще се отрази на икономиката и в частност на чуждестранните инвеститори? От чисто икономическа гл. т. факторът липса на работна ръка е далеч по-определящ и важен за чуждестранните инвеститори, отколкото политическия. Защо? Отговор на този въпрос дава в интервю за ФАКТИ доц. д-р Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките.

Господин Сарийски, последните месеци наблюдаваме една миграция на чуждестранни предприемачи към Румъния и Сърбия, независимо, че последната не е в Европейския съюз. Поредицата от избори са само причината за това?

Де факто въпросите са два. Защо чуждестранните инвеститори напускат България и защо предпочитат именно Сърбия, при положение че тази страна е извън ЕС и няма нищо общо с еврозоната. Отговорът е в демографията. Инвестициите по правило предпочитат държави с младо, грамотно и квалифицирано население, т. е. с по-добро предлагане на пазара на труд.Сарийски: За да управлявате българския избирател не ви трябва нищо повече от един обикновен телевизор

Анализите на Световния икономически форум показват, че един от показателите, по които България постоянно се „влачи“ на опашката е способността на страната да привлича и задържа квалифицирани кадри. Страната ни заема едно от последните места сред 147-те държави включени в световната Класация за конкурентоспособност. Сърбия е доста по-напред и всеки бизнес, който иска да инвестира в реално производство съвсем естествено ще я предпочете като дестинация.

Лошата демография води и до втория проблем отблъскващ инвеститорите, а именно ограничения вътрешен пазар. Всеки предприемач иска да продава поне част от стоките които произвежда по възможност още на изхода на предприятието. Въпросът е, че трудно можете да продадете нещо в страна с все по-болно и застаряващо население. Дядото няма да си купи нова кола или телевизор. На едно застаряващо население може да продавате …

… Лекарства и хранителни добавки…

Точно така. В България тези стоки вървят най-добре. Както и бастуните, предполагам. В този смисъл основното, за което трябва да се бори една икономика е демографията, а за съжаление правителствата на прехода са изключително скарани с демографската политика.

Можете да се убедите в това, ако проследите изменението на коефициента на възрастова зависимост, или пък на т. нар. демографско заместване. Последният индикатор показва колко души заместват един, който излиза от пазара на труда. През 2004 г. например коефициентът е над 1.2, т.е. всеки излизащ от пазара на труда беше изцяло компенсиран (дори с малък излишък) от тези, които влизат на този пазар. За последните 15 години показателят се влошава почти двукратно, достигайки 0.65, което означава че на всеки трима излизащи влизат едва двама. Трудно ще привлечете сериозен инвеститор в страна с намаляваща работна ръка.

Коя европейска държава може да посочите като пример за водене на добра демографска политика?

Унгария, макар да е критикувана за това. В тази страна от години се води целенасочена политика за ограничаване на външната миграция и за стимулиране на раждаемостта сред коренното население. Първите резултати са вече налице и съвсем скоро ще видим как те преодоляват демографския си спад, при това изцяло за сметка на естествения прираст. Още по време на втория си мандат, Виктор Орбан ясно определи акцента на демографската си политика. В едно свое изказване пред парламента той заяви: „За мен демографията не е въпрос на числа, а въпрос на унгарци. Искам да знам колко унгарци ще се родят и израснат тук“.

Но и ще се води политика да останат да работят…

Много правилно казахте. Това е вторият голям проблем – колко ще останат. Рядко си даваме сметка че страните, които днес вземаме за еталон, като например Франция, Великобритания и изобщо всички могъщи европейски икономики в недалечното си миналото са провеждали строга миграционна политика, насочена изцяло в подкрепа на местното производство. В края на XVII в. във Франция например на квалифицираните манифактуристи е забранено да напускат страната, при това – под страх от смъртно наказание. Подобна е и политиката на Великобритания от онова време, като и двете страни насърчават привличането на „кадри“ от чужбина.

Примерите са много и далеч не се изчерпват само с тези – на стария континент. На практика всяка икономика, която сега произвежда стоки с висока добавена стойност е постигнала това благодарение на защитата на местното производство под най-различни форми. Сега тези страни се намират на високите нива в глобалните вериги на добавена стойност, могат да предложат по-добри заплати от останалите и съответно - да привличат квалифицирана работна ръка от цял свят, включително и от България.

Как ще коментирате процесите, които се случват в момента у нас?

Те ни обезкървяват. Една от програмите с най-голямо увеличение на финансирането в последния програмен период е „Еразъм+“, чийто основен ефект е засилването на склонността към миграция. Анализ на резултатите от „Еразъм“ отпреди 3-4 г. показа, че след преминаване през тази програма участниците в нея са много по-склонни да мигрират в чужбина. С други думи наред с останалите фактори, влошаването на демографската картина в България се стимулира и по линия на европейския бюджет. Не е лесно да осъзнаете мащаба на тези проблеми. Те са като хроничните заболявания и трудно бихте доловили промяна в рамките на няколко месеца, но ако наблюдавате процеса с години, ще можете да усетите устойчивата деградация и безнадеждността на цялата ситуация.

Друг фактор, който отблъсква инвеститорите е слабата предсказуемост на средата. Преди да се насочи към една страна, всеки голям бизнес търси възможност за постигане на някакъв привилегирован статут – търси гаранции, преференции (в т. ч. данъчни) и т. н. При положение че имате правителство с неясен състав и неизвестен хоризонт, е напълно естествено да се въздържите да инвестирате. Предсказуемостта и сигурността са ключови предпоставки за всяко сериозно начинание, а у нас човек не може да бъде сигурен дори в правото на собственост. В последната класация на Световния икономически форум по този показател България заема непривлекателното 105 място от общо 147 държави. Трудно ще се решите да направите вложение, ако не знаете колко време ще задържите правата върху новата си придобивка.

Според мен, сериозните инвеститори ще изчакат докато се състави правителство с ясно очертана политическа линия, което няма да е лесно. Виждаме че почти всички предизборни платформи страдат от тежък дефицит на ясни послания, ако не броим „изчегъртването“ на ГЕРБ и (поредната) смяна на сегашния модел на управление. Какви са целите на уж новите партии, освен „долу корупцията“ ? Не виждаме ясна позиция по отношение на наслоявани с години пороци, като например застаряването на населението, лошото образование, обидно ниските пенсии и т. н. Политическата платформа не е рекламна брошура и освен добри пожелания, тя трябва да съдържа конкретни стъпки за решаване на тези проблеми. Как ще се задържат младите хора в страната ? Как ще се повишат пенсиите и ще се решат затлачваните с десетилетия проблеми в здравеопазването и образованието и най-вече – за чия сметка ?

Смятам, че фундаменталният проблем на здравеопазването и образованието е поставянето им на пазарна основа. Основният приоритет на едно търговско дружество е печалбата. Не образованието и не здравето на хората. В началото на прословутите пазарни реформи българите постоянно бяха облъчвани с послания за това, как конкуренцията между лечебните заведения и частните училища ще ги мотивират да предлагат все по-качествени услуги на все по-ниска цена. Разбира се, това не се случи. Човешкото здраве не е плод и зеленчук и няма как да го пресметнете в левове за килограм, нито пък можете да правите сравнение между количествата, които се предлагат на различни сергии и да изберете по-доброто. Да не говорим че в много населени места сергията е една, или дори нито една. Така достигнахме до сегашната ситуация, с лошо, скъпо и трудно достъпно здравеопазване и разбира се – до поредната порция от идеи за „реформи“. А кой ще понесе отговорността за провала на предишните ?

Аналогична е и ситуацията с образованието. Реформаторските усилия в тази сфера ни докараха до дъното на Европа. През 2020 г. България е страната с най-голям дял на учениците, които не покриват базисните компетентности по четене, математика и природни науки, като за последните 5 г. този дял нараства с над 1/8 (от 40% през 2015 г. до 46% през 2020 г.). Управляващите си дават вид, че опитват да разрешат този проблем, но предлагат само по-голяма дигитализация и нови похвати, в които се губи най-важното – мотивацията на младия човек да мисли. Няма особено значение дали ще карате децата да зубрят един текст от страниците на книга, или от екрана на компютъра. Ако не развивате способността им да обработват получената информация и да дори да създават нова, цялото занимание е абсолютно безпредметно.

Ако сравните проблемите, които вълнуват младите хора пред 70-те години на миналия век и днес, ще получите представа за огромната пропаст между двете образователни системи и продуктите на тези системи. С всичките си недостатъци (и дефицит на компютри) онази система учеше децата да мислят и произвеждаше бунтари, докато сегашната произвежда единствено конформисти. Бих предложил на всеки, който се съмнява в подобна констатация да направи сравнение между броя на хората, които излязоха на площадите през 1989 г. и бройката на сегашните протести.

Със съжаление трябва да отбележа, че всички правителства на „демократичния преход“ без изключение стимулират конформизма под една или друга форма. Само като пример може да се посочи последния кабинет на Бойко Борисов, в чиито приоритети изведнъж попаднаха заплатите на учителите. Дали е случайно, че това се случва в годините, в които популярността на партията му започна да намалява, или просто някой си е дал сметка, че преподавателите формират съзнанието и нагласите на утрешните гласоподаватели и че за добрите резултати на утрешните избори трябва само да купи благоразположението на днешните учители?

Разбира се, медиите също играят своята роля. Можете да се убедите в това, ако сравните структурата на гласувалите през април и през юли. Между двете дати настъпиха множество събития, които би трябвало да окажат влияние върху нагласите в едно политически активно и осъзнато общество, но у нас те останаха почти без последствия. Нито изнесените данни за злоупотребите на ГЕРБ, нито резкият завой на ИТН към евроатлантизма можаха да отчуждят техните симпатизанти. Постоянното присъствие на екрана очевидно има неизличимо хипнотично въздействие върху широките маси, или с други думи в България можете управлявате съвсем спокойно с помощта на обикновен телевизор.

Какви са възможностите на избирателят да мисли?

Това е интересен въпрос. Предлагам на читателите да направят един простичък експеримент и да попитат хората от близкото си обкръжение дали са чели платформата на партията, за която са гласували. Нямам предвид преразкази от форумите и предизборни надпявания, а оригиналните програми във вида, в който са публикувани на сайтовете на партийните централи. Мога да ви уверя, че в 9 от 10 случая отговорът ще бъде отрицателен и това до голяма степен дава представа за нивото на местната политическа култура.

Хората рядко си дават сметка че в повечето случаи гласуват просто за лица, а не за идеи и този проблем не е присъщ само за нашия затънтен край. През 2008 г. например списание „Science“ публикува резултатите от експеримент с 680 швейцарски деца, на които показват колажи с кораб и лица с въпроса кой от хората на снимката трябва да бъде капитан на кораба. Децата не знаят, че лицата не са подбрани случайно, а са претенденти в последния кръг на президентските избори във Франция. Оказва се че 71% от децата са посочили победителя в изборите, което води до някои неприятни изводи относно модерната политическа култура. По всичко изглежда, че за да спечелите избори в XXI век платформата няма никакво значение. Трябва ви само фотогенично лице и достатъчно рекламно време.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    41 5 Отговор
    Ганчовците не вярват в нищо, преди да са го видели по телевизора.

    Коментиран от #18, #20, #38

  • 2 Факт

    47 7 Отговор
    Даже плащат допълнително 78ст. за да гледат простотии и евтина популистка пропаганда.
  • 3 Реалист 2

    27 5 Отговор
    Откъде кадри у нас ? 30 години американо-турска власт = 30 години разбито образование.

    Откъде хора - 70 българки абортират всеки ден, а не искат да родят в щатско-турската колония.

    Коментиран от #33

  • 4 русенец

    10 9 Отговор
    То хубаво, ама тези 60% , които не гледат телевизор и нямат Фб, до тях как достигате?
  • 5 браво

    49 2 Отговор
    Григор Сарийски с поредна, безкомпромисна оценка, основана само на факти и статистика.

    Коментиран от #14, #29, #43

  • 6 Рошко

    20 1 Отговор
    Само пи заглавието. Многго точно казано само зависи кой коя програма ше си пусне
  • 7 Българка

    25 4 Отговор
    Демографията е проблем,но това , че младите бягат от България е свързано с ниските доходи, корупцията и несигурността. Не само дядото няма да си купи нова кола, но и младежът също няма да си купи такава. И не защото не иска, а защото няма пари. Болшинството работещи са работещите- бедни. Заплатите стигат за покриване на сметките, лекарствата , уж "безплатното" здравеопазване и образование.
    Инвеститорите не идват или бягат и заради неустойчивото, противоречиво, лобиско и непрекъснато променящо се законодателство.
    В момента за България всички знаят, че има ширеща се корупция, рекет и изнудване/пречене на предприемачите от калинките в администрацията
    Надяваме се на коренна промяна
  • 8 Пламен

    21 2 Отговор
    Квалифицирани кадри има. Достойни заплати няма. Как, тогава да ги задържиш? Не може да плащаш 'на два пъти' щот банката и вноската за 'джипа' те притискат. 850лв. е смешна заплата за който и да е отрасъл в частния бизнес. За Северозападна България говоря.
  • 9 ха ха ха

    14 1 Отговор
    Не мога да се съглася... я попитайте здравното, дъл слушаме телевизора?

    Има друга причина за случващото се, тя се нарича продажни политици - всички до един са такива, затова и 60 % не отидоха да гласуват за тях, защото не си струват!
  • 10 Българин

    18 1 Отговор
    Демографските проблеми тепърваа ще се увеличават.
    Причината е че бг политиците се движат по лекия път - задоволяват интересите на Електората, ( а сега в България са пенсионери и роми)

    С такова мислене на политиците седвижим към катастрофа за българите.!
  • 11 1234

    10 2 Отговор
    От Възраждане го обясняват това от години, ама няма кой да чуе .

    Коментиран от #34

  • 12 Перо

    18 4 Отговор
    Не може да има система,която допуска криминален престъпник да стане премиер и престъпността да е държавна политика и да има благоденствие.За притежание на ловна пушка се иска свидетелство за съдимост,документи от НСлС,МВР и т.н.,а за премиер няма никакви изисквания! Когато всичко е окрадено и народа няма препитание,всички търсят някакво спасение,преди всичко в чужбина. За това няма кадри,няма раждаемост и по всички показатели сме на последно място! Вече престъпника си отиде,но правосъдието,което е създал,не може да го настигне!
  • 13 1234435

    8 2 Отговор
    Работа има, ама вски иска да роботи "престижна" работа в офиса с колежките/колегите, или да стане някакво youtube/insta инфлуенсърче, много са малко тези който искат да изцапат ръцете!
  • 14 Филип Георгиев

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "браво":

    АЗ ГО ХАРЕСВАМ САРИЙСКИ, НО ИЗНАСЯНЕТО НА ЧИСЛА НЕ ПРОМЕНЯ НИЩО. ФОРМУЛАТА Е ЯСНА. НИЩО НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧИ С УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИИ, МАЙЧИНСКИ, СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ И ПОДКРЕПА ЗА БИЗНЕСИ. ИЗМИСЛИХА ПАРАЗИТИРАЩИ СЛУЖБИЧКИ И ПРОЦЕСА Е БЕЗКРАЕН. ВЕЧЕ ИМА И КОВИД-АСИСТЕНТ. ОСВЕН ПОПУЛИЗЪМ, ВСИЧКО ТОВА СА СХЕМИ. ОТ ТЯХ СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ НАЙ ВЕЧЕ РАЗПРЕДЕЛЯЩИТЕ ГИ. А ПОЛУЧАВАЩИТЕ ГИ ЩЕ ГИ ПОЛЗВАТ ДОКАТО МОГАТ И ПОСЛЕ КАТО КЪРЛЕЖИТЕ ЩЕ ТЪРСЯТ НОВ ГОСТОПРИЕМНИК, БИЛО ТО НОВА ДЪРЖАВА, ОБЩЕСТВО ИЛИ ОБИКНОВЕН НАИВНИК. ЧОВЕК, СЕМЕЙСТВО, ОБЩНОСТ, ЕТНОС, НАЦИЯ, ДЪРЖАВА ОЦЕЛЯВАТ И ПРОСПЕРИРАТ ПРИ ТЕЖКИ И СУРОВИ УСЛОВИЯ. КОГАТО СПАСЕНИЕТО НА ДАВЕЩИЯ СЕ Е В РЪЦЕТЕ НА .... ЗНАЕТЕ.
  • 15 За да управлявате българския

    3 0 Отговор
    Изтребител Фърчило16 не ви трябва нищо друго освен лист и молив
  • 16 ЕЕЕ

    15 0 Отговор
    Много точен анализ. Аргументиран и балансиран. Харесва ми!
  • 17 глупости

    18 2 Отговор
    Демографската политика се налага отвън, не случайно не правят преброяване и не позволяват да се вдигат доходите... за да може младото население да напуска!

    Търсим си нашият Орбан, но той трябва да пожелае да бъде намерен... това наличното е продължение на същото, наведени слуги на чужди интереси!

    Коментиран от #21, #30

  • 18 аха

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    А рецепционистите в нищо, преди да са го получили на рецепцията.
  • 19 Елементарно

    13 2 Отговор
    Ами просто е, казано накратко:
    Сърбия нямат план Ран-Ът, а Унгария изгони Сорос. За да тръгне България напред, определено трябва да се избави от тези две неща- Ран-Ът и Сорос

    Коментиран от #35

  • 20 Оракула

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Прав си е Сарийски ,
    за телевизора и манипулацията на българския избирател!
    Слави Трифонов и неговото шоу ,
    е жив пример ,
    как от нищо,
    може чрез втълпяване, да се получи нещо ,
    което никой, да не може да управлява!

    Не дай боже и Бойко Борисов и Хунтата,
    да си признаят ,
    че тяхната телевизия ,Нова ТВ
    загуби напреварата ,
    с тази на Слави Трифонов,

    все пак "някой се изтърси 250 милона лева ",
    откраднати пари от държавата!
    Поне на документ!

    Защото нямаше "конкурс за управление,
    на държавата " в предаването и!

    Доста "лапнишарани" си помислиха,
    че това,
    е истинското шоу, на Слави ,
    но явно е ,
    че ще има и втора част!

    Коментиран от #23

  • 21 Тра ла ла

    14 1 Отговор

    До коментар #17 от "глупости":

    Много правилно и точно казано. За жалост това е целта на новите "партньори" - колонизатори. Не помня кой хамерски посланик в началото на 90-те години най - нагло се изцепи : - На НАС не ни трябвате повече от 4 милиона души.
    От тогава та до наши дни всичко в България се унищожава последователно и неотклонно. Така наречените политици задължително, без изключение отиват на стиковане във ФАЩ и се връщат тук да продължат унищожението на народ и държава. Всеки от тях спазва неотклонно сатанинския план за унищожение ран-ът. В това е заровено кучето. От тук трябва да тръгне спасяването на нацията и държавата. И разбира се виновните трябва да бъдат ЖЕСТОКО НАКАЗАНИ, без никакво изключение и милост.

    Коментиран от #36

  • 22 Ленин

    3 6 Отговор
    Избирателите като прочетат платформата на своята партия и какво?Така и така няма да я изпълнят.Тоя не е в час.Освен това тук става дума за протестен вот срещу статуквото,а не за разни платформи.

    Коментиран от #24

  • 23 и какво

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "Оракула":

    Само 10% олигофрени са гласували за Слави!

    Каква извадка е това?

    10% са зависимите от боковата система и са гласували за него и 5 % за останалите моруци... за какво говорим?

    Коментиран от #25, #40

  • 24 fete72

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ленин":

    Като видя тая щуротия, че "не става дума за платформи, а за протестен вот срещу статуквото" се сещам за принципа на Гьоринг. В момент на откровение той казва "Лесно е да водите хората за носа. Трябва само да им кажете че са нападнати и да посочите враг, а после да обвините пацифистите в липса на патриотизъм и излагане на страната на опасност. Сред идиотите това винаги работи."

    Коментиран от #26

  • 25 fio49

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "и какво":

    Говорим за резултати. ИТН и ГЕРБ получиха общо 128 депутата и толкоз. В политиката и в спорта "Only the result counts"
  • 26 Ленин

    2 7 Отговор

    До коментар #24 от "fete72":

    Ти вярваш ли на Гьоринг безусловно?Значи си нацист или сбъркан гербераст,я си кютай на платформата.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бежанец

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "браво":

    Много дълга и вярна.Затова от години призовавам да се загасят Лелевизорите и Лелефоните.
  • 30 асв

    0 6 Отговор

    До коментар #17 от "глупости":

    И преброяване ще има септември месец, и доходите са се вдигнали почти 3 пъти за 10 години. Ама трбява да се плюе само.

    Коментиран от #31

  • 31 ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "асв":

    А колко пъти отложиха преброяването и не само в България?... а защо?
  • 32 ееееееее

    5 1 Отговор
    ТОП АНАЛИЗ!!!!
    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НО ИСТИНА!!!!
  • 33 Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист 2":

    Щатско - турската колония, в която има регистрирани над 107000 руски фирми, в която монопоилист на пазара за горива е Лукойл, който притежава 89% от данъчните складове и не е внесъл една стотинка данък печалба.Щатско-турската колония, която плаща рекордни цени за православна руска газ, в която Нефтохим е руски, Булгаргаз е руски, Булгартабак е руски, Виваком е руски, ВЕИ са руски, Черноморието е руско и руски фирми изкупуват земя около големите градове докато комунистите и троловете им плашат Ганьо със САЩ и Турция.Руски партии, издигнат от руските служби президент...Американо-турската колония направи газопровод на Русия със собствени 3 милиарда, от КТБ клон на руската ВТБ изчезнаха 4,5 милиарда, в гьола АЕЦ Белене потънаха 10 милиарда, в Големия щит на коминиста Георги Първанов потънаха още 7 милиарда в посока Русия, сараите на руския агент Доган са на терен на Лукойл и между другото машините за електронното гласуване ги достави фирма на Лукойл.И така нататък, и така нататък...е*ах таз американо-турска колония.
  • 34 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "1234":

    Възраждане в Сибир!
    Как не ви омръзна толкова години да настъпвате руската мотика бе?
  • 35 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Елементарно":

    Елементарно е колко сте елементарни.Плана Ран-Ът не беше осъществен.Не случайно предприятията, които бяха купени от гадните западняци соросоиди още работят.За съжаление са твърде малко.Ран-Ът не предвиждаше червения олигарх Николай Банев да ликвидира 300 завода и да стне милиардер.Не предвиждаше почетния руски консул Георги Гергов да направи същото.Не предвиждаше Арабаджиев, Ковачки и т.н. приближени до БСП олигарси.
    Какви червени куфарчета?Раздавахме цели заводи.
    Нора Ананиева
    Ти ми пиши за Ран Ът.

    Коментиран от #42

  • 36 Българин

    2 5 Отговор

    До коментар #21 от "Тра ла ла":

    А стига бе, значи гадните американци искат да унищожат бай Ганьо и да му вземат скъсаните цървули а?Ми що не направиха това с другите руски сателити?Я гледай Прибалтика.Те и без това са по 2-3 милиона.До сега да ги бяха унищожили и да си бяха наслагали ракетите на тяхна територия без да ги питат.
  • 37 Гост

    3 0 Отговор
    до коментар #27 факт Колко жалко, че някой се опитва вулгарно и публично да си разчиства сметки с колегите си. За да успокоиме този индивид, трябва да кажеме,че интервюто на господин Сарийски ни запознава по един интелигентен и достъпен начин с демогравската криза и отражението й върху целия ни живот. Дотук успехът на това интервю е негов. Що се отнася до интервюиращата заслугата й е че се е насочила към компетентен икономист по въпросната тема.
  • 38 СТАЛИН

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    БГ ИЗБИРАТЕЛИТЕ СА ПАТОЛОГИЧНИ ИНВАЛИДИ.....
  • 39 Пр0ста

    0 9 Отговор
    Този само като му видиш фейса си наясно колко му е м0зъка.
  • 40 Да така е

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "и какво":

    Защото Българина, не иска да гласува,
    така се получава ,когато отвратиш народа,
    с отвратително управление ,
    то резултата от изборите е за тези,
    които имат Телевизия и се правят на интересни
    Шоу- мени!!!
    Ще се намерят 10% , пълнежна маса ,шматки,
    за да се правят на политици и обслужат ,Хунтата!
  • 41 Верно ли искаш да знаеш

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "факт":

    По-малък от майка ти
  • 42 Елементарно

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Е, как плана Ран-Ът не бе осъществен, а сме най-бедни и с два милиона по-малко??
  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "браво":

    Това, което икономистът Сарийски е написал за учителите, е глупост. Няма нужда от много приказки. Образованието е процес. Всеки процес може да протича при определени условия. Едно от тези условия при образованието е доброто заплащане на учителите. В противен случай имаме псевдо- процес, т.е. псевдо-образование и в резултат започват проблемите.
    Ако инженерите у нас бяха калпави като икономистите ни, досега да сме се затрили от злополуки и аварии. Кризата е в резултат на риологично-акумулативни процеси. Периодът на натрупване на неблагоприятни фактори е много дълъг и без съществени видими проявления. Един път започнал, процесът не може да се спре. Финансовите катаклизми ще затихнат от самосебе си, при достигане на ново равновесно положение на банковата система. За да ядеш баница, най-напред трябва да ореш, да сееш, да ториш, да жънеш, да вършееш, да го носиш, да мелиш, да месиш, да печеш, да я нарежеш, ДА Я ЧАКАШ ДА ИЗСТИНЕ И ЧАК ТОГАВА ДА ЯДЕШ.

    Коментиран от #44

  • 44 брависимо

    2 2 Отговор

    До коментар #43 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Така, така. Хайде сега да ни споделиш ти в кое училище препРодаваш. Аман от такива, като тебе !

    Коментиран от #46

  • 45 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Този юнак от небето ли пада ?!?
    За френския избирател може да е достатъчен и един телевизор.
    За нашенеца трябва две кебапчета, едно кюфте и бутилка бира !!!
  • 46 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "брависимо":

    Май настъпих някой от ЛАПАЧИТЕ по мазола? Пардън гсподине!