Last news in Fakti

26 Април, 2022 19:00 9 505 81

Кой има интерес да поддържа омразата между Северна Македония и България

  • северна македония-
  • членство в ес-
  • ес-
  • българия-
  • омраза-
  • история-
  • скопие-
  • сърбия-
  • кирил петков-
  • стево пендаровски-
  • втора световна война

От 1918 в Македония започва процес на дебългаризация, довел до идеята за македонски език и нация

Кой има интерес да поддържа омразата между Северна Македония и България - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Словесното напрежение между управлението на Република Северна Македония и България избухна за пореден път. За пореден път това рефлектира във вътрешнополитически сблъсъци в двете страни и за пореден път заплашва да върне назад отношенията между двете страни. Последствията могат да бъдат продължаване на българската блокада пред членството на Северна Македония за членство в ЕС. Което в дългосрочен план би било лошо за всички на Балканите и в ЕС. Освен за Русия и нейното прокси - Сърбия.

Поводът за скандала

Поводът за напрежението беше кръщаването на българския културен клуб в Битоля на името на Иван (Ванче) Михайлов, на което бяха премиерът Кирил Петков и делегация. Президентът Стево Пендаровски нарече Иван Михайлов „доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война”, който не може да бъде мост за сближаване. Външният министър Буяр Османи смята, че използването на името на Михайлов е провокация. Интересното е, че клубът носи това име от 2019 година, което му е дадено от местните българи.

Премиерът Димитър Ковачевски няколко пъти е казвал, че македонската идентичност е антифашистка и сега отново припомни тезата си: "Страната ни получава своята независимост след Втората световна война, в която гражданите участват в антифашистката национално-освободителна война. Антифашистката ангажираност на гражданите е част от нашата национална идентичност, с която се гордеем в демократична Европа".

Не е съвсем лесно обаче да се разбере за каква антифашистка борба говори той – навярно за партизанската съпротива в периода на българската окупация или управление от 1941 – 1944 год., когато България е на страната на Тристранния пакт. Интересно е и за каква независимост говори Ковачевски, тъй като след това страната става част от Титова Югославия. В този “хор” се включи и българския президент Румен Радев и каза, че след установяването на югославската диктатура в Македония, десетки хиляди хора са били изпратени и убити в концентрационни лагери. Пендаровски оцени това като лъжа за политически цели, защото “няма релевантен исторически източник, който да потвърди, че десет хиляди души са били в концлагери в Македония по това време”, а концентрационен лагер в Югославия съществувал само на Голи Оток.

Според официалната историческа версия на Скопие преминалите македонци през Голи Оток са 1000. Числото вероятно е силно занижено, защото според разсекретени от Хърватия списъци на УДБА през острова са минали над 16 000 души, а голяма част от тях са били македонци. Сред тях е почти целият президиум на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония (АСНОМ), както и видни македонски дейци като Пенко Брашнаров, поетът Венко Марковски, както и първият македонски премиер Никола Клюсев.

Тоест, дори при силно занижена бройка, през Голи Оток са преминали почти 1% от населението на Македония, както и най-видните и първи “антифашисти”. В разсекретените доклади на ЦРУ от есента на 1948 година пише, че хората в Югославска Македония имат традиционно български нагласи и маршал Тито взима възможно най-тежките мерки, включително депортации и масови арести, за да се справи с опасната за него ситуация, в резултат на което значителен брой македонци са избягали в България.

Време е Македония да спре да нарича България "фашистка"

Управляващите в Македония трябва да разберат, че ако наистина искат добросъседство, трябва да преразгледат говоренето си за българите като за фашисти. Макар да е част от Тристранния пакт, България все пак участва в бойни действия срещу Германия във втората фаза на войната и дава минимум 12 587 жертви на фронта.

Друг аргумент за “фашистката” същност на България са онези 11 000 души от еврейски произход от окупираните територии, които са депортирани в Треблинка и почти всички убити. В същото време българската общественост спасява от депортация и гибел близо 50 000 души и става единственият съюзник на Хитлеристка Германия, която успява да спаси мнозинството от еврейското население.

България трябва да се раздели с романтичните си представи

Българските управници пък е крайно време да се разделят с романтичните си представи за Македония, че там живеят българи, които говорят български език, и най-вече от общото клише “Македония е българска”. Да, Македония е част от българската история и култура, но отдавна е независима държава с отделен език и народ. Който твърди друго, просто няма представа или умишлено пропуска последните 100 години.

От 1918-та, когато Македония става част от кралство Югославия, започва процес на дебългаризация и сърбизация, така добре описан в свидетелствата на французина Анри Пози, довел до изкристализиране на идеята за създаване на македонски език и нация. Този процес по създаване на македонска нация е бил почти завършен през 1945 година - не без съдействието на Коминтерна. А следващите няколко поколения са израснали и учили от най-ранна възраст, че българите са фашисти, а сърбите - братя. Северна Македония днес е такава, каквато е. И няма как времето да се върне назад.

Какво всъщност искаме от Македония

При визитата на Кирил Петков в Скопие през януари беше съобщено, че е изпратена нота до ООН, че името Северна Македония засяга само страната, а не географската област и държавата няма териториални претенции.

Още тогава от дефинираните като спорни 5+1 въпроси, заради които беше наложено ветото, отпадна един. Остават: преодоляване на говора на омраза към България и българите, работата на историческата комисия и реабилитиране на жертвите на комунизма с българско самосъзнание. Тогава се очакваше, че спънка ще бъде добавената на последния КСНС точка, че правата на българите трябва да бъдат записани в Конституцията. Но македонското управление в момента твърди, че има съгласие между всички партии и това ще стане.

Причината за шума е, че решението е близо

И ако поводът за вдигнатия шум беше името на културния клуб в Битоля на името на Ванче Михайлов, то причината за обявените от ВМРО протести в България е, че правителството на Кирил Петков изглежда е намерило начин за излизане от омагьосания кръг на българо-македонските отношения. А именно, че слагането на вето по пътя към ЕС, заради антибългаризъм, създава още по-големи антибългарски настроения в Скопие, което втвърдява настроенията в София и така блокажът може да е вечен.

„Винаги съм вярвал, че ние не трябва просто да вдигнем ветото спрямо Северна Македония, а да го преместим“, каза пред „Нова" Кирил Петков. "Най-общо казано, промяната в Конституцията трябва да се случи преди първата преговорна глава за присъединяване и ние да ги качим на влаковите релси за Европа, но критериите, които трябва да изпълняват, да са ясно заложени от нас."

Петков обясни, че ако страната ни пусне РСМ към Европа с условието, че Конституцията трябва да бъде променена, това вече ще бъде договор с ЕС и тя трябва да го изпълни, не само защото така иска България. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен вече заяви, че европейските партньори са готови да бъдат гарант за това.

Кой губи и кой печели

Такова решение може да не е мечтаното историческо възмездие, но ще изведе топката извън полето на българските изборни страсти, където от антимакедонското говорене се възползват всички.

А от влизането на Северна Македония в ЕС печелим всички, печели и ЕС. Губи имперската политика на Владимир Путин, който гледа на Балканите като на полагаща му се васална територия, губи и сръбският великошовинизъм. Очевидно е, че в поддръжката на статуквото на омразата има руска (сръбска) намеса, което се видя от арестите в Македония и България в края на март. Двама служители на ДАНС и един от министерство, различно от вътрешното, се разследват за шпионаж в полза на Русия, а България обяви за персона нон грата първия секретар на руското посолство.

Автор Георги А. Ангелов


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    62 36 Отговор
    Как кой? Путин, разбира се! Путин каза, че азбуката е македонска!

    Коментиран от #13, #31

  • 2 Златев

    69 27 Отговор
    Русия и Сърбия единствено имат интерес. Така е било от 1913-а насам.

    Коментиран от #14

  • 3 Мики Маус

    52 23 Отговор
    Русия и Сърбия!!!

    Коментиран от #6

  • 4 Джон

    78 11 Отговор
    Кувейт-Ирак, Китай-Тайван, Украйна-Русия, Сърбия-Косово.....Кой ли има интерес??? И аз се чудя американските сенатори-лобисти знаят ли къде и какво е Македония?

    Коментиран от #56

  • 5 честен ционист

    7 38 Отговор
    Гърция, Сърбия, Русия, Македония и България. Ако я няма Македония, то няма да я има и Пиринска Македония, всичко ще е изкупено първо от гърци, после и от китайци.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 йхнкхйких

    56 16 Отговор
    американците палят фитила !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Имат интерес

    39 8 Отговор
    Сърбете !!!
  • 11 Jacques Yves Moineau

    72 9 Отговор
    Няма омраза МЕЖДУ България и РСМ. Омразата е само в есна посока: от Северна Македония към България, и то само от страна на политиците. Всичко друго е ала бала.
  • 12 ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ

    35 37 Отговор
    АГРЕСОРЪТ РУСИЯ ИМА ТОЗИ ОТВРАТИТЕЛНО ГАДЕН ИНТЕРЕС , ОТ 1500 г. ИМ Е ИНТЕРЕСА ДА НИ УНИЩОЖАТ И ЗАВЛАДЕЯТ ЧЕРНОМОРИЕТО,НО НЯМАТ КУРАЖА ДА ВОЮВАТ С ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ И СЕ МЪЧЕЛИ ДА ДОГОВОРЯТ С ТУРЦИЯ ПОДЯЛБА НА БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #53

  • 13 абе тъп бунак

    11 14 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":

    Двамата Братя са биле Ромеи....!

    Коментиран от #38

  • 14 Димо

    19 10 Отговор

    До коментар #2 от "Златев":

    И САЩ .
  • 15 Зззз

    38 9 Отговор
    Ама как кой Путин, разбира се. Аман от русофоби Идеята си нямате колко са гадни макетата.
  • 16 един от многото

    47 6 Отговор
    Не мога да разбера , как дрогата е забранена , а медийната дрога DW , която е и по опасна , не!
  • 17 Павел Николаев

    36 7 Отговор
    Хахахаха, как DW се включиха :) Македонците гонят ли гонят руснаци, нареждат ли нареждат булгари и тук изневиделица DW се включва и ни казва кой всъщност го прави: Путин. Той е толкова силен, че диктува думите на президента на Македония и експулсира сам самичък димпломати от Македония :) DW жалки сте с главно Ж. Не случайно ви обявиха за агент в Русия :) Четете се като отворена книга!
  • 18 коста

    27 18 Отговор
    И в Македония и в България проруските мекерета предатели с лопата да ги ринеш.
  • 19 Същите

    29 5 Отговор
    които в момента доведоха до разрушаването на Украйна и Русия...

    Коментиран от #23

  • 20 дядото

    29 3 Отговор
    през 1918 г.не е имало ссср,рф,още по-малко путин.интерес имат онези,които провокираха тогава дебългаризацията,които създадоха югославската федерация и т.н.а ние българите-все сме ощетявани и губещи,особено от безумни управляващи

    Коментиран от #32

  • 21 Лъжи, лъжи и пак лъжи

    31 3 Отговор
    От DW. Без омраза към БГ северномакедонците няма какво да си напишат в учебниците по история. Значи местните им чорбаджии имат нужда от омразата.
  • 22 Имат интерес...

    23 8 Отговор
    Англосаксонското племе! Така е било от време оно. Преди 100 години!Разделяй и владей! Никога не са искали силна и мощна държава на балканите! Югославия им беше трън в очите. Много хитро си изиграха картите там. Въоръжаваха мюсюлманите и ги настройваха против сърбите бавно но сигурно. И вкараха нато да ги бомбардира като се разгоря конфликта. Сега им е трън в очите Турция. Прекалено голяма. Добре въоръжена. С огромно население.но там няма да успеят защото е независима и с добро управление 😇

    Коментиран от #30

  • 23 ТОЧНО ТАКА 😇

    17 3 Отговор

    До коментар #19 от "Същите":

    Те така контролират заробват.
  • 24 Мдааа, така е

    8 2 Отговор
    Истината описана
  • 25 забулените тайни

    27 2 Отговор
    Странно дали Георги А. Ангелов сериозно задава въпрос в самото заглавие или си прави някаква гаргара? Как кой има интерес? Същия, който още в края на XIX век отне от България 90% от територията на Македония, а после я раздаде 52% на Гърция и 38% на Югославия! Защо се мълчи за македонците в Гърция, където още биват преследвани ако не говорят гръцки на обществени места. Същия, който отне западните покрайнини и ги даде на Сърбия! Същия, който в средата на XIX век обедини Влашко и Молдова, където дотогава се е пишело на кирилица и се говорело български, а богослужението се извършвало на църковнославянски и създаде държавата Румъния. ( справка: Румънска кирилица - Уикипедия) Мисля, че няма мисъл да продължавам, а това е достатъчно за да си отговорим сами на въпроса "Кой има интерес?".
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ВЪН

    34 10 Отговор
    НЯМА МАКЕДОНСКИ ЕЗИК! НЯМА МАКЕДОНСКА АЗБУКА! САМУИЛ И ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ СА БЪЛГАРИ! КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ Е БЪЛГАРИН! НЯМА МАКЕДОНСКА НАЦИЯ! ТОТАЛНИ РЕПРЕСИИ И АНТИБЪЛГАРИЗАЦИЯ В МАКЕДОНИЯ, ТОТАЛНО КРАДЕНЕ НА ИСТОРИЯ! ТЕ НИ ИМАТ ЗА ТАТАРИ И ФАШИСТИ! НЕ МОЖЕТЕ ДА НИ ИЗЛЪЖЕТЕ С "ДИПЛОМАТИЧЕСКИ" СКАЗКИ! С
  • 29 1984

    24 8 Отговор
    Същите , които са за изпращане на оръжие в украйна, същите които бяха за масова ваксинация, сега са за "смекчаване на тона" с Македония, за Консенсус.... Пълни продажници и българофоби!
  • 30 Да, ама не...

    15 2 Отговор

    До коментар #22 от "Имат интерес...":

    За Турция е само въпрос на време. Предложение за ново разпределение на териториите в Близкия Изток е направено още през 2016 от американския генерел-лейтенант Ралф Питърс. В нета има негова карта, където Турция е понамалена, но не чак толкова. Тогава времената бяха други и Турция все още беше надежден партньор. Сега вероятно ще има по сериозни размествания, но се изчаква най подходящия момент. Потърси с Гугъл: "Бъдещата карта на Близкия изток"
  • 31 Много сме прости

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":

    В конкретния момент ние сме уж против, това означава, че нашите господари са против. Ако РСМ влезе в ЕС печели ЕС + Сърбия и Русия.
  • 32 Ама тогава

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "дядото":

    не е създадена и Югославия.Просто територията Македония е разделена три- Пиринска за България, Вардарска за Сърбия и Егейска за Гърция.
  • 33 България

    8 30 Отговор
    втората световна война била чиракът на фашистката Германия в балканите и от тази позиция опитала да превземе територия от Гърция и от Сърбия който воювали и дали шумати жертви против фашизма.Това е истинския факт.Паметници от зверствата на българската окупация са навсякъде в Северна Гърция тоест Македония

    Коментиран от #43

  • 34 Ясно е всичко

    17 6 Отговор
    Русия и Сърбия, друг няма кой.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Истината

    13 9 Отговор
    Потомците на турчеещите се и гърчеещи кирякстевчовци преди освобождението, довели България до три национални катастрофи и сега ни тласкат към четвърта!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 България няма нужда от врагове,

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "абе тъп бунак":

    докато има долни предатели , като вас необразовани господине !
  • 39 Перо

    23 3 Отговор
    Джендърски и соросистки глупости! Ако българското население не е признато предварително като животворно население 55%, в Конституцията /Устава на РСМ/, после никой няма да ни пита и БГ ще бъде изолирана от преговорния процес по глави, и на бързо ще бъдат претупани преговорите, ще си влезнат в ЕС с македонизма и титовизма и ще ни се подиграват,като глупаци!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Сърбоманите

    20 3 Отговор
    Югокомунисти имат интерес да се поддържа македонизма=антибългарска идеология, създадена от същите тия с цел откъсване от България, също и русофил...стиците с имперски интерес на Балканите
  • 42 Мара Бунева

    22 3 Отговор
    Г-н Ангелов, не зная каква книга на Анри Пози сте чели, но там и дума няма за някакви ,,македонци". И никаква ,,македонска нация" не съществува в 1945 г. . Този политически проект има две версии: сръбската на Новакович и съветската от 30-те години на 20-ти в. Със създаването на Титова Югославия двете македонистки измислици се надграждат до югославския македонизъм, добил истинските си очертания чак след три поколения. Вашият призив ,,да признаем реалностите" означава да се примирим с резултатите от престъпленията срещу човечеството, а за тях няма давност! Нека първо всичко да излезе наяве, хората да научат святата истина, да се освободят от страха и скопсхолмския си синдром към сръбските похитители и техните местни помагачи -- пък тогава ще се види кой кой е и какви са днешните жители на РСМ. Не сте Вие, който ще говорите от тяхно име и ще повтаряте глобалистките заклинания на Ивайлодичевци и сие!
  • 43 Радко

    20 4 Отговор

    До коментар #33 от "България":

    България не се е ,,опитала да вземе територии от Гърция и Сърбия", а си връща заграбените от тях стари български земи! И няма никакви паметници на фантастични ,,борци", а на гръцки и сръбски терористи, както и на комунистически диверсанти, платени от СССР, провъзгласени след ВСВ за ,,герои".
  • 44 Jes

    24 2 Отговор
    Ако тези хора не искат да са българи, ако не искат да бъдат гърци, ако не искат да бъдат сърби, турци, цигани, е допустимо. стига да не настояват да казват, че всичко им принадлежи исторически, културно, териториално и че няма други народи освен македонците, които Бог е създал отначало и че те после са открили човешката цивилизация и т.н., и т.н. Проблемът е техен.
  • 45 Боклуци

    14 4 Отговор
    Поредният грантаджия, който се мъчи да маже върху историята!
  • 46 Хahaha

    13 8 Отговор
    Как кой - САЩ и Великобритания. Целта е да има един потенциален конфликт на Балканита, но се застраховаха и с Косово и имат два потенциални конфликта. Никой друг по света няма полза от тази история на балканите.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Я пак?

    18 3 Отговор
    Всъщност точно Русия и Сърбия имат интерес РСМ да влезе в ЕС в този си вид - с македонизма (тяхно творение)! РСМ са марионетка на Сърбия, а Сърбия - марионетка на Русия. Тотална липса на професионализъм навсякъде, иначе в НАТО щяха да си напишат домашното и никога нямаше да пуснат такъв троянски кон като РСМ!
    Манипулация е, че ако не ги приемем, ще "станат" колония на Русия. Те СА, но ... са част от НАТО и няма къде да мърдат. Просто ще мътят нещата отвътре!
    Така че...хубав опит за манипулация-истини, истини и накрая лъжа, ама да мине покрай истините ;)
    Няма кой да се върже - РСМ настоява точно за това "преместване" на ветото - те подписват и обещават, а после не изпълняват, а намират хлъзгав начин да спечелят нашите "съюзници" на тяхна страна и да ги накарат да повярват на всичките им безумия и да са срещу нас. Така че "мерски" от такава гаранция на ЕС!
    А Петков тия "не е вдигане, а преместване" може да ги обяснява на някой олигофрен, но се съмнявам и той да повярва! Явно Петков се е продал или "съветниците" Тагарев и Чернева му обясняват хубавички неща!
    Никой не ви вярва, никой няма да ви прости, ако се отметнете от сегашната позиция - започване на преговорите САМО при изпълнение на ВСИЧКИТЕ ни условия! НЕ и ПРЕДИ това!
    Айде авторче-манипулаторче - лека вечер и да знаеш, че властта произтича от народа, а смазващото мнозинство от народа знае какво иска и не е това, което пропагандирате! Ще бъдете наказани жестоко, ако мине!
  • 50 Ясно е от всякъде

    7 5 Отговор
    Всичките проблеми с Македония ни идват от Москва!
  • 51 Без да чета статията

    10 4 Отговор
    Който направи Украйна луда фашистка държава, същите! Кой има полза, това е отговорът.
    За Русия е добре да има мир на Балканите, а за англосаксонците е обратното, кой спонсорира паметника на Самуил в Македония.
  • 52 Поддържам

    10 2 Отговор

    До коментар #48 от "Комон Сенс":

    Който храни омразата на Украйна срещу Русия, същите и в Македония отглеждат омраза към България.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Кой има интерес

    8 0 Отговор
    да сеподдържа враждата и войната между Украйна и Русия?

    Защо САЩ, нАТО, ЕС дават оръжие за гражданската война в Украйна?

    Окрайна ли е руската Македония, или Македония е българската Окрайна?
  • 55 Гоце Делчев

    15 0 Отговор
    Голяма грешка ще е, ако се оставим от Брюксел да ни внушават и диктуват как и при какви условия да пуснем РСМ за преговори с ЕС! България следва да се ръководи не от имагинерните геополитически европейски интереси, а единствено от собствените си национални интереси, за които - както видяхме-- от Брюксел пет пари не дават!
  • 56 БОКО

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Джон":

    Явно нищо не си чувал за комисията Карнеги оглавявана от оглавявана от американеца Дейл Карнеги или пък за заплахта на америкаската делегация, че ще напусне парижката конференция ако България бъде рапарчетосана , както искат Сърбия и Гърция след първата световна война.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Същите

    7 0 Отговор
    които имат интерес да се мразят Русия и Украина.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 asdf

    3 1 Отговор

    До коментар #60 от "Има ли":

    И представа си нямате към какво „бъдеще“ се стремите!
  • 62 Макетата

    7 1 Отговор
    са тъпи парчета и никакъв ЕС не заслужават! Това е!
  • 63 Македонец в космоса

    11 1 Отговор
    България над всичко.. Вето до дупка и ще видите как маке политиците със строева крачка и българско знаме в ръка пеят българският химн на граничният пункг. България не иска прозвищата им и прокожена земя ,България не иска да асимилира бедното и глупаво сърбоманско клошарско население, България иска да защити българската история и достойнство на всички загинали по тези земи . Да живее България

    Коментиран от #68

  • 64 Сръбските

    7 1 Отговор
    Комунисти, русофили и слугите им в Скопие
  • 65 165454152

    9 0 Отговор
    поредната куха статия......"където от антимакедонското говорене се възползват всички" ......УВАЖАЕМИ ШВАБИ ПОЗИЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ НЕ Е АНТИМАКЕДОНСКА ..... А ПРОЕВРОПЕЙСКА.......В северна македония СЕ НАРУШАВАТ ОСНОВНИ ЧЕВЕШКИ ПРАВА ЗА САМООПРЕДЕЛЯНЕ И АКО ТРЯБВА ЩЕ ВИ ГО ПОВТАРЯМЕ 1000 ПЪТИ И АКО ТРЯБВА В СЛЕДВАЩИТЕ 1000 Г. северна македония ЩЕ ВИДИ ЕС ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН

    Коментиран от #67

  • 66 Българин 🇧🇬

    3 5 Отговор
    Само заблуждават макета и българи с подобни псевдопатриотични глупости ❗В същото време натото албанизират Македония , а България се турцизира .
  • 67 Ха ха ха

    1 4 Отговор

    До коментар #65 от "165454152":

    Така ли казва Москва?
  • 68 Чакала2

    7 0 Отговор

    До коментар #63 от "Македонец в космоса":

    Браво за силните и истински думи Да живее България и Българският народ. 🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 69 Когато се

    0 6 Отговор
    Прочита форума, може да се види одговор на насловот. Само навреди за македонците.

    Коментиран от #70

  • 70 И како

    1 9 Отговор

    До коментар #69 от "Когато се":

    да кажеме че сме братски народи? Само навреди, блокади, уцени, лаги и лоши зборови за нас.Да не беше нашево барање за членство во ЕУ немаше да ги откриеме вашите искрени намери.
  • 71 Радецки

    9 1 Отговор
    Да имат да вземат! След като си приписват за македонци, български възрожденци, български воеводи и революционери, български царе, създателите на българската азбука, значи ще трябва да признаят и общите ни корени... Ще трябва да признаят и Комунистическия терор извършен спрямо българското население в същата таз македонска част на България! Искат признание от нас, значи и те трябва да ни признаят също!!!
  • 72 Радецки

    7 1 Отговор
    За жалост България пропусна възможността за въздействие върху извратената идентичност на тази хибридна държава, веднага след като България я призна първа в света, за независима! Наивността на българския политически елит от това време граничи с психично заболяване, което съвременните политически наследници доразвиват с ужасяваща сила!
  • 73 ГОГО

    6 1 Отговор
    "Такова решение може да не е мечтаното историческо възмездие, но ще изведе топката извън полето на българските изборни страсти,..."
    =========
    Полуистината на това писание е по-опасна от лъжата. Никой в България никога не е искал ("мечтал") "историческо възмездие".
    Антибългарската и антиевропейската политика на Северна Македония не е въпрос на "предизборни страсти", а на национална сигурност, а значи и на сигурността на ЕС.
  • 74 И да

    1 8 Отговор
    Не беше признаена од вас постоењето на Македонија е факт.

    Коментиран от #77

  • 75 Отговор

    5 3 Отговор
    Същият този, който има интерес да създава омраза между българския и руския народ!!!
  • 76 Мяу!

    4 0 Отговор
    СЕГА! ИЗОБЩО НЕ Е ТРУДНО ДА СЕ ДОСЕТИМ, КОЙ ИМПЛАНТИРА СРЪБСКОТО УРАВЛЕНИЕ В МАКЕДОНИЯ! ПО - ИНТЕРЕСЕН ЩЕ Е ПРОЦЕСЪТ НА ЕКСТРАКЦИЯ НА СРЪБСКАТА ВЪРХУШКА. СЪРБИЯ ВСЕ ОВЕЧЕ ЗАПРИЛИЧВА НА ГУЩЕР, КОЙТО Е ПОДГОНЕН ОТ КОТАРАК. ВСИЧКИТЕ ГРАБЕЖИ НА ТЕРИТОРИИ В НЕЙНАТА ИСТОРИЯ БАВНО, НО НЕУМОЛИМО СЕ СТЯГАТ КАТО ПРИМКА ОКОЛО НЕЙНАТА ШИЯ И ТЯ ТОЧНО КАТО ГУЩЕР ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ ОТКЪСНЕ ОПАШКАТА. УНГАРИЯ, АЛБАНИЯ, БЪЛГАРИЯ, БОСНА, ХЪРВАТСКА НЯМА ДА ИЗПУСНАТ ТОЗИ ШАНС.ПРОСТО Е НУЖНО ТЪРПЕНИЕ, КОТЕШКО ТЪРПЕНИЕ!
  • 77 Глупостта ви е до гроб!

    4 1 Отговор

    До коментар #74 от "И да":

    Центробежните сили в комичната република Македония (CРM) са толкова силни, че ще се молите за защита на всички. Едва тогава ще разберете, колко глупави и фалшиви сте били, в резултат на което едва ли някой би се полакомил за вас. А ние - ние няма да си изоставим родата!
  • 78 Нашата болка

    1 2 Отговор
    Помпозна тема, втръснала вече. Аз съм разочарован, чак в последния абзац се говори за руски шпиони, и други подобни. Бързичко да се пренапише статията, по-остричко, по-съвременно да звучи, а Путин да е още във второто изречение.
  • 79 Логика?

    1 1 Отговор
    Аз вече се обърках че Македония е българска. По тази логика, и Индия е английска, и Алжир е френски, и Конго е белгийско. Но и в РСМ трябва да внимават по-вече с реториката към нас.
  • 80 Копипасте

    0 0 Отговор
    "Кой има интерес да поддържа омразата между Северна Македония и България"
    Всички участници в Берлин след поредната война / 1877-78г./ между Руската и Отоманската империи взели решението българските земи да се разделят на парчета!
  • 81 почерка един

    0 0 Отговор
    По аналогия с войната в Украйна, където тези които отхвърлят руското подтисничество са наричани фашисти от Русия. По същи начин онези които се родят че са Българи са наричани фашисти в РСМ.