Last news in Fakti

27 Април, 2022 14:36 1 458 12

Словения купува бронетранспортьори за 343 милиона евро

  • оръжия-
  • словения-
  • бронетранспортьори-
  • бронетранспортьор-
  • нато-
  • боксер

Това е първият път, когато ведомството разкрива цената

Словения купува бронетранспортьори за 343 милиона евро - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Покупката на 45 бронетранспортьора "Боксер", които Словения планира да закупи чрез Организацията за съвместно сътрудничество в областта на въоръжението (OCCAR), ще бъде на стойност 343 милиона евро, включително данъци, съобщи словенското министерство на отбраната, цитирано от сайта "Словения таймс", предаде БТА.

Сделката включва 45 осемколесни превозни средства с въоръжение, логистични услуги и разходи за управление на проекта. Данък добавена стойност, който възлиза на близо 62 милиона евро, ще бъде платен от Словения, се казва в прессъобщение на Министерството на отбраната. Едно превозно средство трябва да бъде доставено през 2023 година, след това се очакват девет през 2024 година, 22 - през 2025 година и 13 - през 2026 година.

Цената не може да нараства с повече от 2,8 годишно, независимо от евентуалното увеличение на цените на материали. В сделката няма посредници. Цената за превозно средство, която Словения ще плати, е същата като цената, платена от други страни за същата конфигурация, казаха от министерството. Покупката е от изключително голямо значение за създаването на ключовия капацитет на словенските въоръжени сили, който отдавна се бави – средно голяма батальонна бойна група, с която Словения ще допринесе "като сериозен член на НАТО“.

Това е първият път, когато ведомството разкрива цената. Съобщението е направено само часове, след като конституционният съд обяви, че парламентът не е действал противоконституционно, когато гласува за забрана на референдума за сделката, който предложи партия Левица. Съдът се съгласи с депутатите, че международните договори не могат да бъдат предмет на референдум.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qwerty

    13 0 Отговор
    Словения получава безплатно Marder и Fuchs от Германия. В замяна на нещо си.
    хахахахахаха
  • 2 Последния Софиянец

    15 6 Отговор
    Старите ги взривиха по украинските гари .
  • 3 Да Денис

    14 7 Отговор
    Искаш да ми кажеш че парите вместо за гражданите на Европейския съюз който заради санкциите търпят липси и несгоди...... Се дават за покупка на оръжие и няколко бизнесмени забогатяват. Супер разбирам Украйна която вече не съществува за теб е много важна.... А не гражданите на Европейския съюз
  • 4 ами

    10 4 Отговор
    жамба купи си и ти ма малко ли центове изкара покрай войната?
  • 5 словенците

    3 8 Отговор
    Получават немски машини в замяна на тяхните Т-72
  • 6 Махмуд

    5 1 Отговор
    А тея пък са по- големи глупаци и от БГ подлогите.
    За какви тъпи неща си дават парите.
    Кой ще ги напада тея никакви в центъра на Европа та.

    Коментиран от #7

  • 7 Komapak

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "Махмуд":

    Съвсем близката история показа точно това. Словения беше първата нападната от сърбежите. За благодарност към хърватите че ги пропуснаха през територията си сърбия нападна и тях. И още.... И още..... Винаги ми е приятно да удължа с колкото се може повече престоя си в Словения. Хората там ни уважават доста повече отколкото сърбите.
  • 8 мафията ни

    6 3 Отговор
    А ние платихме 3,2 милиарда лева за 8 самолета, които няма дойдат още няколко години! И няма никаква неустойка за забавянето! Както няма и виновни! Гешев? ...Представете си колко такива машини бихме могли да купим с тези пари!
  • 9 hmhmhm

    2 1 Отговор
    та кой ги продава тия колички ... не разбрах кой прибира парата
  • 10 Да питам за един приятел?

    3 4 Отговор
    Това тАнеке на снимката ако приемем, че е на НАТО защо е с нацистки кръст?

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Съдията Дред

    0 0 Отговор
    Преди няколко години Литва купи за същите пари два пъти повече машини
Новини по държави: