4 Май, 2022 12:58 4 162 46

Калоян Паргов: Предстои формирането на нов световен ред

  • калоян паргов-
  • война-
  • украйна-
  • ес-
  • нато

Европа и държави като България ще загубят икономическата война, счита социалистът

Калоян Паргов: Предстои формирането на нов световен ред - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това, което предстои не само на Европа, но и на целия свят е формирането на нов световен ред. Това каза Калоян Паргов в встъпителния си доклад на дискусията „България и левицата на кръстопът“, организирана от Дискусионния клуб в БСП – София „Политика 21“. Форумът се състоя след повече от две години прекъсване заради пандемията.

По думите на Паргов войната в Украйна е между два славянски православни народа. Това изисква България, като единствения член на ЕС православна и славянска държава, да се отнася много внимателно към този конфликт. „Страните в него не са Русия и Украйна, а Русия и САЩ и западните им съюзници, към които по смисъла на евроатлантическите структури и ние принадлежим. Друг е въпросът какво е мнението на народа, който според различни проучвания, мисли доста различно от своите елити и ръководители“, каза той.

Според него първият крайъгълен камък е темата за войната и отношението към нея. Няма как тази темата да не е определяща и да не е разделителна линия в обществата – националното, европейското и световното.

„Трябва да започнем да разсъждаваме каква е европейската идентичност – Европа, която преди 77 години сложи край на войната и по чийто гръб белезите от нея още личат. Европа, която тръгна по пътя на международното сътрудничество, на справедливото разпределение на благата, основана на европейската идея и отказа от война или тази Европа, която днес подкрепя действията на профашистките бандеровски и азовски отряди. А ние в София кръщаваме кучешки алеи на тяхно име“, изтъкна общинският съветник.

Калоян Паргов обърна внимание на това, че войната катализира доста проблеми – инфлация, енергийната и газовата криза, стагфлационните процеси, санкциите и тяхното влияние. „Ако пандемията започна тези процеси, войната ги ускори“, счита той.

„Войната има три проявления – военните действия, информационната война и икономическата. В първото е очевидно превъзходството на руската армия. Русия губи информационната война. Икономическата, който ще има ефект и след края на военните действия, е свързана с последствията от санкциите и щетите от войната не само върху воюващите, но и върху европейските страни, а и в световен мащаб. Европа и държави като България ще загубят икономическата война“, категоричен е Паргов.

Той обясни, че войните идват, когато няма възможност за диалог и преговори. Те дават рестарт в отношенията, което има влияние във всички сфери. „След войноподобната пандемия, която донесе много щети, сегашната война ще сложи началото на разговор в целия свят за нов световен ред. Не в условията на еднополюсното влияние на евроатлантизма, а съобразявайки се с другите центрове на военно и икономическо влияние. Тук вече говорим не само за Русия, но и за Китай, Индия и обединения като БРИКС. Очевидно е, че едностранната световна система няма как да продължи да съществува след тази война“, каза социалистът.

Неговата прогноза е, че това няма да стане за година – две. „Това ще бъде процес, на който ще бъдем свидетели, а може би и участници във формирането на нов световен ред“, счита Паргов.

„Тук е и големият шанс за лявото да се възроди и изправи на крака. Имам предвид не само българската левица, а цялото европейско ляво. Това е възможност, която можем да използваме, стига да осъзнаем място и ролята си в новите процеси, в които лявото да се впише“, убеден е Калоян Паргов.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кое на ред след това

    51 21 Отговор
    ПП "Продължаваме Промяната": Варна може да се превърне
    в логистичен хъб за блокираните товари на Украйна.

    Демек за оръжейните доставки ! Браво зомбита , надминахте себе си !

    И накрая няма Варна , няма украинци , само убити българи !

    Коментиран от #22, #37

  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    73 22 Отговор
    СЕДЯТ ДВАМА РУСКИ ДЕСАНТНИЦИ
    НА СТЪПАЛАТА НА КАПИТОЛИЯ ВЪВ ФАШИНГТОН..
    ..... ПУШАТ ТРОФЕЙНИ ПУРИ И ВЪРТЯТ БУТИЛКА ТРОФЕЙНО УИСКИ
    ...
    И ИЗВЕДНЪЖ ЕДИНИЯ ВИКА
    " ОБАЧЕ ВАСЯ, МЕДИЙНАТА ВОЙНА Я ЗАГУБИХМЕ"

    Коментиран от #25, #43

  • 3 Къде видя икономика в България?

    51 5 Отговор
    Има само министър.
  • 4 Шаг на абарот

    24 26 Отговор
    Това някой в кварталната кръчма ли го е написал

    Коментиран от #9

  • 5 Венсеремост

    26 38 Отговор
    Комунистическа пропаганда БСП
  • 6 Нов Ред

    24 48 Отговор
    Ще има и в България когато изчезне БСП и други руски подлоги

    Коментиран от #12

  • 7 Радон Керанов

    28 48 Отговор
    Това социалистче говори откровени тъпни! Щяла Европа на загуби икономическата война!? И как ще стане това, като има срещу себе си Русия - икономическо джудже с некадърна армия с фалшива репутация!

    Коментиран от #24

  • 8 Геополитик и стратег съм, нали

    16 24 Отговор
    Такива хорица, сигурно като заговорят за "световен ред" и някак си в техните очи, все е едно се въздигат....
    "Щом говоря по такива теми, сигурно съм много просвете, направо анализатор", мислят си те....
    Жалка история....
  • 9 ха ха

    13 23 Отговор

    До коментар #4 от "Шаг на абарот":

    Не, това е умопомрачен руски бот кривнал у лево. Сънува как в Новия световен ред да цица от две крави, а защо не и от три... толкова много интереси за защитаване в многополюсен свят...
  • 10 мухаха

    15 21 Отговор
    Време е и Вие социалистите да решите с Путин ли сте или с Цивилизования свят.....

    Коментиран от #45

  • 11 антипутинист

    17 33 Отговор
    Този общински съветник живее в някакъв измислен свят, някаква приказка и няма реална представа за света!
    Моля Ви не публикувайте подобни статии!? Профашистките и бандеровски отряди, за които бленува господина, днес защитават свободата и независимостта на Украйна, умират за нея. И цяла Европа е зад Украйна. Не давайте трибунал на хора, които защитават агресори и убийци на мирни граждани! Не го правете!
  • 12 Gost

    22 5 Отговор

    До коментар #6 от "Нов Ред":

    Като ти гледам плюсовете и минусите, хората са на мнение ТИ и другите като теб да изчезнете! Глас народен, глас Божи!
  • 13 Да бе

    8 21 Отговор
    Ей умнико, ти що говориш от мое име, казвайки "народа"? Тъпи.я бг народ слуша овчарчета като теб, затова са настроени така.
  • 14 Да бе

    6 19 Отговор
    Ей умнико, ти що говориш от мое име, казвайки "народа"? Тъпи.я бг народ слуша овчарчета като теб, затова са настроени така.
  • 15 Русите отиват в рая а вие в ада

    5 17 Отговор
    По руската телевизия: Путин ще започне ядрена война, но поне ще отидем в рая

    Според Маргарита Симонян е по-вероятно да има световна война, отколкото Русия да загуби войната в Украйна
    Руската пропаганда вече подготвя гражданите на федерацията, че може да има Трета световна война, ако руската армия бъде победена в Украйна.
    Главната редакторка на руската пропагандна телевизия RT Маргарита Симонян заяви в предаване в ефира на „Россия 1“, че е по-вероятно Владимир Путин да започне ядрена война, отколкото Русия да загуби войната в Украйна. На 24 февруари руската армия по нареждане на Путин започна пълномащабна непредизвикана война срещу украинците, която навлезе вече в третия си месец.
    Руската армия беше разгромена в Киевска област и сега е съсредоточила офанзивата си в Донбас. От Москва редовно се чуват заплахи за използването на ядрени оръжия. Маргарита Симонян каза, че „познавайки ни, познавайки и нашия ръководител Владимир Владимирович Путин“, най-вероятният и реалистичен сценарий е Трета световна война с използването на ядрени бомби. Водещият Владимир Соловьов отговори: „Ще отидем в рая, а те просто ще умрат“.

    Руските пропагандатори повтарят думи на Владимир Путин, казани преди четири години. Тогава президентът на РФ заяви, че „руснаците ще отидат в рая като мъченици в случай на ядрена война, докато нашите врагове просто ще умрат“. По руската телевизия обаче се крият фактите от случващото се в Украйна.

    https://fakti.bg/world/674536-po-ruskata-te
  • 16 хихи

    20 2 Отговор
    A България се очертава от страната на Булката!!
  • 17 Шамана на Монтерей

    12 11 Отговор
    Другарят Паргов вероятно е закусвал някакви гъби или е изпушил лулата на мира.Виденията за "Прекрасният Нов Свят" в който "лявото ще се възроди и изправи на крака" са наивно романтични и нямат връзка с реалноста.Освен ако под "ляво" не разбира възход на автократизма и диктатурата,които в момента властват в Китай,Русия и някои по-незначителни "лявоориентирани" държави.Слуховете,че Европа и Запада щели да изгубят икономическата война са силно преувеличени и вероятно са отзвук от генетичната памет на всяка промита от болшевистка пропаганда кратуна още от зората на "лявото движение".Чакат "загниващият запад" съвсем да изгние.Ако оставиме БСП и подобните им "лявоориентирани пророци" да ни управляват,със сигурност България ще понесе загуби поради факта,че тези другари правят всичко възможно,да останеме вързани енергийно единствено към Русия.Сега е момента да скъсаме веригите и да ги пратиме в Историята.
  • 18 червен маргинал

    19 7 Отговор
    Паргата "оправи" БСП-то и София, сега със Световния ред се е захванал...Бреее,"работно " момче брее..."Дялан камък" ,само ,че му личи , че нито зор е видял ,нито потен вода пил ,ами да хваща една мотика 5-ти номер и да ходи да блъска сухите буци на село ,за да види ,как се вади хляба ...
  • 19 паргов ДАДЕ ЛИ СИ ЗАПЛАТАТА ЗА УКРАЙНА

    10 6 Отговор
    ВСЪЩНОСТ ТИ КЪДЕ РАБОТИШ БЕ КЪРЛЕЖ ? ЦЯЛ ЖИВОТ ЛИ НЕ СИ РАБОТИЛ БЕ ПАРАЗИТ ?
  • 20 Мамул

    8 4 Отговор
    "Тук е и големият шанс за лявото да се възроди и изправи на крака. Имам предвид не само българската левица, а цялото европейско ляво." Но кое ляво Паргов? Либерал социалното американско ляво на американските социалисти от Демократическата партия, ли? Лявата либерастия, която е против класическите ценности, против нравствеността и традициите, която е против устоите на държавността, освобождавайки цялата власт за корпорациите. Това ли е "модерното" ляво?
  • 21 Пеяме

    8 10 Отговор
    Последовател на Джуджето! Комуняга!
  • 22 Марина

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "кое на ред след това":

    Копейкин нали е там?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Във Вашингтом може

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":

    и да стане ама в Тексас не го виждам. Червеновратите имат по осем пушки в къщи.
  • 26 Перо

    9 5 Отговор
    Конфликтът е между ционизма и християнството! Какво общо има украинския режим с православието?
  • 27 Doni Brasko

    6 8 Отговор
    Много популизъм и опрки спуснати от Решетников и Москва
  • 28 Моля

    5 3 Отговор
    Паргов от кога сме славянска или да съм по точен до кога сме славянска. Уточнявам за 2015 година по данни на съюза на началните учители в България 48 процента от първокласниците са с небългарски произход - цигани, турци, араби, арменци. Сега сме 2022 год. Провери какъвепроцента
  • 29 Добрева

    2 3 Отговор
    Абе ъоя за какъв се мисли???Някой яко го лъже,че има капацитет за нещо,а истината е,че е гола вода.Мислите му са,като на Цв.Цв.Нинова го попиля защото не й пристана.Как да й пристане,като той се има за политик -великан.Да ама не е!Е,малко по-приемлиев от паталогичната лъжкиня,но няма той да е този,който ще изведе БСП напред.От такива,като него и Нинова БСП е на този хал.Бесепари изхвърлете ги тези хора и тръгнете напред с нови,честни и млади.Има ги не ги ли виждате…..Днес в НС се разбра лицемерието на Нинова и компания.Вигенин от трибуната призова НС да подкрепи ПП.БСП-Нинова удариха дъното.Вместо с гръм и трясък да напуснат НС и да сложи край на тази мъка те подкрепят аферистите.Това говори,че и те са същите даже по-изпечени.Честито на шепата социалисти🐑🐑🐑🐑.
  • 30 Дика

    1 3 Отговор
    Де.ил...
  • 31 Европа няма шанс

    5 4 Отговор
    срещу Азия!
  • 32 Анонимен

    2 4 Отговор
    Лявото е дясно дясното ляво чукундури ще си останат робите в пенсия християни, не християни раждат и искат да са като Белгия, да не работят, а социала да плаща и се грижи за децата им. Стана квото стана, мили ми комунисти, разпръснати във всички партии за благинки. 33 г яко се накрадохте учените ви професори, навсякъде бе, под масата. Да живее ЕС и кой избяга от Бг спечели. Хубав ден.
  • 33 Анонимен

    2 2 Отговор
    Без значение дали си християнин, мюсюлманин. Бягат от Бг. Теглят заеми и пътуват за испания, италия ми казва пожарникаря роден след 1960 г. Напуснал пожарната и навън. Във смолян, пловдив, кърджали имоти, но не с крадени пари, а 16 г бате е бачкал и в пожарната пари ли били по време на бай тошо, а сега тук младите реват. 2 му деца, 4 внуци и те в Испания и не чака тати да им купи. Теглили пари от дск и заминали, но си купили жилища, и от Испания изплащат кредити И така е живял бате ви бойко и доган, техните комунисти в Бг.
  • 34 Анонимен

    1 6 Отговор
    Не искам да обидя българомохамеданите. Харесвам ги, красиви са, работливи са, но са прави... Българинът е свикнал на стол да стои, а те в Бг работят черната работа, бояджии, зидари, но все пак при близките, родата си. Борисов и карадайъ им е мъчно, че няма да могат да режат ленти, да ядат от тях млеко, кашкавал, сирене, бензиностанции, гаражи за гуми хихи. А карадайъ е техен човек, помак, братчед, не биллит какъв е, едни викат мелес бил между турчин и българомохамеданите. Дано дпс почерпят днес в НС баклава и мекици. От 2 до 4 байрам шекер.
  • 35 Анонимен

    4 1 Отговор
    В турция са роби в шивашките фирми, но са по добре от българските. Знаете ли, а и знаете, каква стока изнася на запад качествена, за дрехи де. Лукс. Нищо обшо с тая, която я продават по български пазари. Турчина работи и мълчи
  • 36 Иван

    8 0 Отговор
    Болен мозък, още сънува за износа на комунизъм завещан от Ленин
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ти да видиш

    2 3 Отговор
    руско фашистко ко пеле, майцепродавец и мизер ник! За няколко копейки си плюете в суратите бе да ви ....Новият световен ред го иска онзи вашия не нормалник кръволока путин. Ама не е познал у рода. Защото са толкова некадърни, че в тяхната кочина не произвеждат един гвоздей или един лист хартия.
  • 39 Прав си Калоян Паргов! След тази война

    2 0 Отговор
    Света няма дае Същия!!
  • 40 ComfortablyNumb

    0 3 Отговор
    Паргов не не е лъжа че идва нов световен ред но русия никаква я няма там , просто тая държава няма да я има в тоя и днешния вид от там всичките ти разсъждения са боклук ... ЗАПАДА НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ТАКАВА РУСИЯ ВЕЧЕ! Стой и гледай! Голям въпрос е след като идва тоя нов световен ред (разбирам вие скоро сте разбрали в БСП за него) то кой е виновен че България се оказва без армия в навечерието му и пълна енергийна зависимост от русия!? В кой виждаш вината !? В русофилите който на всяка крачка бяха против нови натовски самолети, ПВО , кораби и машини на пехотата и предпочитаха да дадат парите на пенсионерите ? В русофилите който бетонираха енергийната ни зависимост от русия когато отива работа днес на ембарго ? Или извънземните са виновни?
  • 41 Гейтака

    0 1 Отговор
    На тоя съм му правил "грил" с Иво Димчев.Скимтеше и мучеше от кеф !
  • 42 Лелин

    1 0 Отговор
    Идва коминтерна
  • 43 ножа дървен

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":

    гледай в тубата как ги замерят със снаряди. Тръгнат наляво - снаряд, тръгнат надясно - снаряд.
  • 44 АУУУУУ

    1 1 Отговор
    БСП В ПАНИКА.... ВЧЕРА Е ИМАЛО ОБАЖДАНЕ ОТ КРЕМЪЛ...... ПУТИН НЕ Е ДОВОЛЕН ОТ СВЪРШЕНАТА РАБОТА 😱😱😱😱😂😂😂😂😂
  • 45 Много гневна

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "мухаха":

    И кое точно му е цивилизационното на така наречения цивилизационн свят? Наркомания,проституция,корупция,джендърство и т.н.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.