Last news in Fakti

6 Май, 2022 13:04 7 157 123

Даниел Смилов: Глашатаите на Путин объркват България

  • даниел смилов-
  • глашатаи-
  • путин-
  • объркват-
  • българия

Трябва да сме неутрални, защото сме най-близо до конфликта, в Украйна има българско малцинство и сме най-зависими от руски нефт и газ

Даниел Смилов: Глашатаите на Путин объркват България - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проблемът на България са не само откритите путинофили. Глашатаите на путинофилски тези са далеч по-широка група. Ето основните им идеологически лъжи, които карат днешна България да изглежда объркана и безпосочна.
Това коментира в свой анализ за DW политологът Даниел Смилов.

Проруски демонстранти в България

Българското “путинофилство” е определена политическа идеология, която залага на руското имперско евразийство, отрича европейската либералната демокрация, ЕС и НАТО, и се стреми да вкара България максимално плътно в руска орбита. В България има много руски икономически интереси, остатъци от Държавна сигурност на комунистическата държава и сътрудници на съветски и пост-съветски служби, които заедно спокойно могат да поддържат жив пламъка на путинофилството. Но проблемът не е в тези познати фактори, а в желанието и усърдието, с което уж про-европейски партии и политически играчи раздухват откровено путинофилски тези.

През последната седмица точно тези идеологеми – за войната в Украйна и спирането на газа от Русия – станаха не само доминиращи, но и изместиха всички други теми. Парадоксалното е, че техни основни говорители станаха не открито путинофилските партии, които целят излизането на България от ЕС и НАТО и пришиването ѝ към руския шинел, а президентът Румен Радев, БСП, ГЕРБ и ИТН. Радев и Корнелия Нинова заеха путинофилски позиции почти по целия спектър: от оръжието за Украйна и характера на конфликта там, през руския газ, та чак до Северна Македония. ГЕРБ се отличи основно по темата с газа, а заедно с ИТН и по македонската тема. Ето основните путинофилски идеологически "аргументи”, които правят невъзможен един про-европейски консенсус у нас. Заради отсъствието на такъв консенсус България започва да изглежда объркана и безпосочна държава.

Нещата в Украйна не са “черно бели”: Да, може да не са черно бели, но не са и червени като съветското знаме или пък жълто-черни като руските имперски георгиевски лентички. Всеки говорител, защитаващ позициите на Радев и БСП, излиза без изключение с “черно-белия” аргумент, като извинение за българска подкрепа или нюансирана позиция спрямо Русия. Незаемането на ясна позиция при агресия всъщност е де факто подкрепа за агресора.

Трябва да сме неутрални, защото сме най-близо до конфликта, в Украйна има българско малцинство и сме най-зависими от руски нефт и газ. Не сме най-близо до Русия, нито сме най-зависими от нейните ресурси: това са просто неистини, тиражирани от най-високо място у нас – президентството. Вярно е, че имаме малцинство в Украйна, но нормален човек би си помислил, че би трябвало да го защитим, както можем, при агресия от трета страна;
Неизпращайки оръжие в Украйна се борим за мир: Тази теза, която е централна в позицията на президента Радев и левицата, е просто недоразумение и интелектуален срам. Първо, не е вярно, че не изпращаме оръжие в Украйна – напротив, България е сред сериозните износители за тази страна. Второ, една беззащитна Украйна наистина може бързо да бъде превзета от армиите на Путин, но това едва ли ще спре военните му амбиции за възстановяване на СССР и зоните му на влияние. Т.е. войната от Украйна ще се премести още по-близо до нас – тя вече пълзи към Молдова. Трето, който е против войната, подкрепя агресора, като отслабва жертвата.
България не може без руски газ: След спирането на доставките от Москва у нас гракна впечатляващ хор – от президенството, през ГЕРБ, та чак до гравитиращи около ВМРО – как ще останем на студено и гладни. Оказа се, обаче, че има български форми на живот и без “Газпром”.
Цената на неруския газ е непосилна: Математическата мощ на ГЕРБ – от Делян Добрев та чак до Десислава Атанасова – засмята с колко процента по-скъп ще стане газът, веднага след като стана ясно, че той все пак няма да изчезне. Размахаха се графики с “катастрофичните” + 35%. Оказа се, че и тук очите на страха и политическата лакомия са големи: прогнозите на правителството са за далеч по-умерени нива на поскъпване на газа – до 10% - при положение, че методът, който Газпром предлага за разплащане в рубли, също би довел до оскъпяване поне с 10% на газа. Т.е. про-европейската партия ГЕРБ с желание раздуха путинофилската тема за газов апокалипсис при спиране на руския газ.
Купуваме отново руски газ, но по-скъпо: Споменатият вече Делян Добрев се отличи с това си “откритие”, че при форсмажорното спиране на газа, сме купили микс от Гърция, в който сигурно има отново руски газ, но на по-високи цени от тези по нашия договор. Какво иска да каже ГЕРБ с този “аргумент”? Че трябва да си плащаме в рубли, за да си получаваме отново руския газ на старите цени? Явно не, защото самият Борисов бойко заяви, че ще подкрепи откачането ни от руския газ (за закачането ни към когото той има безспорен, гигантски принос). Ако няма да плащаме в рубли, обаче, явно трябва да купим възможно най-евтиния газ от други източници - в случая Гърция. Да, може би в тръбите на Гърция още има руски газ, но това няма да продължи дълго, защото в един момент и той ще бъде прекъснат и тогава “проблемът” на Делян Добрев ще изчезне от само себе си, като всеки фалшив проблем.
Европа ще остане разделена за руския газ и няма да има обща политика – ерго, всеки да се спасява сам: Още преди да е ясен отговорът на ЕС по газовата тема, от президентството, през БСП до ДАНС започнаха да говорят как едва ли не само ние ще останем без руски газ, а другите ще му намерят колая да си го получават. Дадоха се примери с частни компании, които ще плащат в рубли и т.н. И това въпреки заявките на всички държави от ЕС (може би без Унгария), че ще се съобразят с общата позиция за неплащане в рубли на руския газ. Откъде черпят информация нашите служби е отново интересен въпрос, но очевидно те не вярват на правителствата на съюзните ни държави.
Купуваме газ чрез “посредници” и това е много лошо: Темата за “посредниците”, която ГЕРБ използва, за да обвини правителството в корупция - има един-единствен смисъл в настоящата ситуация: че трябва да купуваме газ директно от “Газпром”. Това е централна путинофилска теза, залегнала в стратегията на новия руски империализъм. В действителност, обаче, България може да се опитва да сваля цената на газа само по два начина: първо, като разчита на общи европейски поръчки за синьо гориво (икономия от мащаба). Второ, като отвори газовия си пазар за всички възможни доставчици (икономия заради конкуренция). Незнайно защо ГЕРБ не разбират тези стратегически аргументи и прокарват тези, според които дългосрочното обвързване с един единствен източник е най-изгодно за нас. Това е и големият проблем на тяхното скъпо за България наследство: три милиарда лева за тръба за “Газпром”, който има договорно право да я използва (90%) десетилетия наред, плюс отказ от един милиард неустойки по съществуващи договори с руската страна. Тези около четири милиарда ще си останат чист пасив за България, ако доставките на руски газ трайно се прекратят, което изглежда е намерението на Москва. Това просто е рискът от обвързване с един доставчик.
Правителството не е сключило дългосрочни договори с други доставчици, а разчита на “посредници”. Това всъщност е заяждане на дребно в един очевидно преходен период. В момента очевидно не можем да се обвържем с дългосрочни договори с други доставчици, защото имаме задължения към “Газпром”.
Представете си, че подпишем договор с нов доставчик, но руснаците решат да пуснат газа отново. Тогава ще трябва да плащаме двойни количества и при продажбата им "на пожар" ще инкасираме значителни загуби. Тези загуби за един краткосрочен период може да се окажат сравними или по-големи от тези при закупуването на количества от “посредници” сега. Да, страната трябва да вземе стратегическо решение и да си осигури нови дългосрочни договори. Но това може да се случи след като решим какво правим с “Газпром”. А такива стратегически решения не трябва да се очакват седмица след настъпване на форсмажор и преди изясняването на отговора на ЕС по проблема.
Европа може да компенсира само 30% от руския газ, затова без него не може. Това е големият “аргумент” на путинофилството: Европа ще залезе без руски газ, затова трябва да се съобразява с имперските амбиции на Путин. В ЕС бавно, но сигурно, се налага обратната теза: Европа ще бъде разбита и унищожена, ако се подчини на Путиновите фантазии. Затова цената на ограничаването на руски газ и нефт ще бъде платена. Когато шантажът с ресурсите се провали, когато редът бъде възстановен след войната, ЕС ще си компенсира енергийните загуби многократно, защото Русия в един момент отново ще дойде да продава газа и петрола си на най-платежоспособния си и редовен клиент. Колкото по-категорична и единна е европейската позиция сега, толкова по-бързо денят на компенсиране на европейските загуби ще се случи.
Не трябва да се поддаваме на “големия натиск” от ЕС и САЩ за Северна Македония. Последната котва на путинофилството вече беше забита от президентството, БСП, ИТН, ГЕРБ и други в македонска земя. Няма да пускаме Северна Македония да започне преговори, докато не си промени конституцията! Не е приемливо да обещаят да я променят в периода между официалното започване на преговорите и отварянето на първата преговорна глава (както македонците са се съгласили), защото те и ЕС ще ни излъжат. Парите първо на масата и тогава ще вдигнем ветото. Тази външна политика не е даже путинофилска, тя е просто каруцарска. ЕС обаче не е панаир на конекрадци, които се надлъгват един друг, както путинофилите искат да го представят. ЕС си остава съюз на ценности, което изглежда все по-голяма част от политиците ни не разбират. Ако тази каруцарска логика се беше наложила през 90-те, президентът Желев нямаше да признае Македония като суверенна държава преди тя да беше записала в конституцията си нашите желания. За щастие Желев беше политик от голяма величина, който разбираше, че една суверенна Македония, приобщена към обединена Европа, е от първостепенен български национален интерес (дори и най-егоистично разбран). Сегашните лидери на страната обаче – волно или неволно – обслужват руския интерес от разединени Балкани, противопоставени на ЕС и НАТО.
Този нерадостен и дълъг списък показва, че проблемът не са (само) откритите путинофили. Глашатаите на путинофилски тези са далеч по-широка група в съвременна България. България обаче е избрала своя европейски път и ще го отстои, ако успее навреме да се осъзнае. Това е възможно и най-вероятно, въпреки заиграването с определени идеологеми.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 115 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дeмонoкратични калтациииииии

    136 11 Отговор
    Е, как тъй?! Нали наложихте пълна цензура над руската гледнa точка, бе квaл?

    Коментиран от #28

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тиква

    113 12 Отговор
    Симов от къде се извади и Ти или То си? Не е ясно. Не спират е с простотията и после ние плачем. Ни то си чел, нито имаш акъл.

    Коментиран от #16

  • 7 ХА ХА ХА

    126 10 Отговор
    ЕТО ОЩЕ ЕДИН , НА КОЙТО МУ ПЛАЩАТ ДЖЕНДЪРЛЯЦИТЕ И ФАШ !!!!
  • 8 Тахумба

    106 9 Отговор
    Аман от мошеници с научни звания!

    Коментиран от #103

  • 9 Виктория Плюланд

    93 6 Отговор
    грантоядите като Дани трябват да бъдат регистрирани и следени от полицията като опасни за националната сигурност

    Коментиран от #19

  • 10 00014

    102 7 Отговор
    Глашатаите на Ссорос заработват при всеки удачен случай. И борба, борба за издигане и власт.
  • 11 Статистик

    110 9 Отговор
    Във момента у нас действат "само" 86 НПО, свързани по един или друг начин със САЩ. И 0 (нула) НПО, свързани с Русия. И всички тези НПО са гласовити повече от допустимото.
    Та, да си дойдем на думата - кой промива повече мозъци?
  • 12 Лош материал

    18 97 Отговор
    Най многобройните шпиони в България са руските,следвани от турските и американските. Малка държава сме,но интересите на Русия са огромни а и българина сам предлага услугите си на предател срещу срамно заплащане.
    Който може трябва да се спасява в чужбина. Тук "мирния преход" ще продължи до безкрайност-материала е лош...много лош !

    Коментиран от #88

  • 13 SSSSSS

    113 14 Отговор
    Момче, ти даже не си разбрал че не Путин ти е проблема за “хибридната война”, а голямата маса българи , за които руския народ за над е братски народ! Набийте си го в тъпите тикви и го кажете на англо-саксонските приятели, че българите имаме много повече общо с русите отколкото със Запада! Внимателно си прочетете истинската история на България, древна и по-нова!

    Коментиран от #67

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ми то акъл ....много не му трябва на тоя

    76 4 Отговор

    До коментар #6 от "Тиква":

    Важното е , че пребира пачката !
    Утре ще пише против другите ......и ето ти пак пачка !!!!! Кой е ГЛУПАКА ??????
  • 17 СССРБарета

    75 6 Отговор
    Не знам за руската армия но рублата всеки ден постига нови и нови върхове и завоевания! А в първия ден след налагането на санкциите британската външна министърка гордо заяви че рублата е в свободно падане и е в ПАРИЙЙ!

    Коментиран от #81, #118

  • 18 Согди

    42 3 Отговор
    А что, DW не в падлу печатать?
  • 19 бай Ставри

    39 3 Отговор

    До коментар #9 от "Виктория Плюланд":

    Не не, разход на излишен ресурс е. Само бой и е..н е достатъчно.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Враг на САТАНАТА

    82 7 Отговор
    А глашатаите на краварските скотове , какво правят с Родината ни? - Уверено ни замесват в пълномащабна война!!!
  • 22 Къдън травест

    56 3 Отговор
    Кой си ти бе ми $ок и за какво се бориш?Знам ,че се бориш за парче от баницата ,но защо четейки пр осто тии те ти ,аз трябва да те подпомагам и ти ставам съучастник.
  • 23 СССРБарета

    73 5 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Старият международен ред Русия не го е създала а само го е признала но той се оказа измамен защото твърдеше че има свобода на словото свобода на стоки хора услуги и най-вече капитали! След като се оказа че старият международен ред обслужва само и единствено интересите на САЩ злоупотребявайки с Международния статут на долара се оказа че Русия няма място подобен международен ред и затова ще създаде друг защото е велика сила и има как да го направи след като САЩ не се съобразяват с интересите на другите А Само с техния собствен!
  • 24 Дойче зеле

    72 6 Отговор
    Поредното АКО пуснато от дойче зеле. Свиквайте. Българския народ в голяма част е проруски.Колкото повече говорите против народа, толкова повече ги настройвате срещу евро-атлантическата ви пеееРастия
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Кькьй

    52 4 Отговор
    Защо не пишете за демократите в Америка. Те вече открито признават, че са си направили обстоятелства за война с Русия. Ама и вие като CNN
  • 27 ГНУСНИ КОЗЯЦИ

    63 5 Отговор
    Така и не ви проумяха кухите кратуни, че не толкова харесваме Русия и Путин, а ненавиждаме краварите и тяхните машинации. Заради вас и краварите нямаме нови самолети. Ходете се бийте в Украйна щом толкова искате война. Ама не, по-лесно е някой друг да ви води войните, друг да ги плаща, да загива, чужди къщи да горят. А утре ако войната ни застигне първи ще избягате, страхливи подажници.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Боже

    4 38 Отговор
    Колко филски тролеи се изляли... Тц, тц, тц и само един българин писал коментар.

    Коментиран от #91

  • 32 Боже

    0 20 Отговор
    Станали повече. Извинете!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 kopeldak kravarski

    41 3 Отговор

    До коментар #36 от "Komapak":

    Изчезни, гнидо краварска!
  • 40 Българин

    13 51 Отговор
    Крайно време е проруската пропаганда да бъде третирана като заплаха за националната сигурност на България с всички произлизащи от закона последствия!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Komapak

    9 43 Отговор

    До коментар #34 от "kopeldak kravarski":

    Не харесвам и американците, но това изобщо не ми пречи да ненавиждам русНАЦИте. Българопродавците, които защитават рф са отговорни пред закона всъщност....

    Коментиран от #49

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 3 Отговор
    неутралитет
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Niki13

    47 2 Отговор
    Преминаха се всякакви граници, който не е с нас е путинофил, да ви имам демокрацията. Опита е показал, когато някое правителство обещае , че някава цена ще падне, ерзултата винаги е един и същ, цената яко се вдига. А темата за македония е дълга, признаване на бг малцинство в конституцията е национално предателство. Не, българите там не са малцинство, всичкото, което е македонец е българин. В конституцията трябва да се признае обща история.

    Коментиран от #100

  • 47 Амдертлиев

    35 2 Отговор
    Този е шо ро шпийска ма сти я.Консултант на отворено общество Будапеща 2002-2005.Как мислите ,идва ли Видов ден ?
  • 48 Смилов

    30 1 Отговор
    е боклук
  • 49 Колев–Босия

    1 17 Отговор

    До коментар #42 от "Komapak":

    И руснаците и американците са от един дол дренки. Едните са /ужким/ освободили крепостниците си през 1861 г., а другету няа слудващата, 1962 г., но робовладелческите им рефлекси не са пипнати!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Глашатаите на Путин

    9 39 Отговор
    са добре платени от кагебейският масов убиец.
  • 52 Такива

    37 5 Отговор

    До коментар #28 от "Komapak":

    говедороби като тебе ще бъдат първите пасажери, евакуиращи се на колесниците, на самолетите, на омитащите се краварстанци. Останалите тука ще бъдете съдени за предателство, в полза на чужда държава и подтикване за война. Ще бъдете уредени на работа по урановите мини и др. подобни обекти, та поне веднъж в безсмисления ви, вреден живот да има полза от вас за държавата.

    Коментиран от #56, #68, #117

  • 53 И това ли са правоверните

    34 2 Отговор
    Глашатаите на ...
    Дитирамбовците на Дъ и Бъ .. .
    Веселин Дремджиев Агент (БОГДАН) доностик на ДС ...
    Илиян василев агент (САШО) ДОНОСНИК на ДС...
    и още колко сте бре Смилофф...
  • 54 Сиромах

    40 3 Отговор
    Така ли не разбрахте,че това непрекъснато помпане с оръжия за Украйна може да доведе само до световна унищожителна за планетата война!Русия не може да си позволи да загуби воювайки с НАТО и САЩ!Плямпите,които дрънкат,че Русия не може да победи изглежда забравят,какво каза Путин, че ядрени оръжия ще бъдат използувани,ако се създаде опасност за съществуването на страната!Изглежда това искат на Запад!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Komapak

    7 34 Отговор

    До коментар #52 от "Такива":

    Комунизъм в действие. Мечти, мечти..... Червената чума трябва да бъде заличена от лицето на земята. За мен не се притеснявай. Аз съм добре образован и оценен в Европа. От много години не живея в България.
  • 57 Сиромах

    22 2 Отговор
    Така ли не разбрахте,че това непрекъснато помпане с оръжия за Украйна може да доведе само до световна унищожителна за планетата война!Русия не може да си позволи да загуби воювайки с НАТО и САЩ!Плямпите,които дрънкат,че Русия не може да победи изглежда забравят,какво каза Путин, че ядрени оръжия ще бъдат използувани,ако се създаде опасност за съществуването на страната!Изглежда това искат на Запад!

    Коментиран от #60

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 бункерният цар плъх

    7 21 Отговор
    се готви да нападне Молдова и Румъния, за да могат нацистите да ги "освободят" от евреите.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Ерес

    24 3 Отговор
    Не чета нищо от DW.
    Не коментирам нищо от т.н. журналисти на тази медия.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 оня

    26 2 Отговор
    Този тъпак здраво е захлебил. Дори не му че.та простотиите:))
  • 64 Смилов е байдъновист

    27 2 Отговор
    джендъровист и сатанист
  • 65 Баце

    29 3 Отговор
    А ти смилов на КОЙ си глашатай?
    Срещу какво?
    Срещу колко?
    От кога?
  • 66 Пинчери

    22 3 Отговор
    Който научи тези платени плямпала политолози, социолози и прочие увивни, да мислят, ще получи Нобелова награда в поне две категории.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 некомунист и нефашист

    18 2 Отговор

    До коментар #52 от "Такива":

    В кой век живееш-какви уранови мини,каква 16 република и КПСС те гонят?
  • 69 Пловдив 1912

    27 2 Отговор
    Смилов ли си къв си , отивай доброволец в Донбас...кво се плюнчиш тука , сега всеки има избор , като си такъв яростен доларджия , отивай в опълчението на Украйна...кой ви дава изобщо трибуна на такива като теб...изпълзяхте отвсякъде...
  • 70 Перо

    23 1 Отговор
    Джендърската пропаганда до втръсване и този джендър,създават атмосфера с обратен ефект в БГ. Вчера дадоха по ТВ забита кирка в предния капак на колата на украинец,в Бургас!
  • 71 кремълският масов убиец

    8 30 Отговор
    Кагебейското джудже пак размахва пръст. Вмето да купува яхти като другите олигарси, тозси фашист решава да избива евреи в чужди държави.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Гуй за вас

    17 1 Отговор
    мазни лицемери, пращате децата си да умрат, даже и не знаете защо
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Пламен

    8 34 Отговор
    Нищо объркано няма в България.
    Тя си е била и е винаги такава.
    Винаги взима губещата страна .
    Сега отново застана на губещата страна, фашистка русия.
    Цял свят знае, че антифашистката коалиция с Украйна ще победи.

    Коментиран от #83

  • 77 Не споделям мнението на Смилов

    24 1 Отговор
    Интересното ми е,списваща на този пасквил съшит с бели конци,чий интереси обслужва!

    Коментиран от #87

  • 78 Аман

    16 3 Отговор
    От козяшки плазмодии.
  • 79 9689

    19 3 Отговор
    Много пише,нищо не казва.....Значи е платено.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 1234

    17 1 Отговор
    Гендерите трябва да подкупят като поне още 4 000 000 прозападни глашатаи, за да получат някакъв резултат.
  • 83 Дуай Липа

    10 0 Отговор

    До коментар #76 от "Пламен":

    nъци, сложи си сам едно плюсче баре, да не си kaпо
  • 84 УЖАС УЖАС

    4 16 Отговор
    "За щастие Желев беше политик от голяма величина .........."
  • 85 Игнорирайте ги и не ги четете

    16 1 Отговор
    Факти са лизачи и трият неудобните публикаии!За това сме и от последните места в класацията за свобода на словото!
  • 86 Ufff

    23 3 Отговор
    Ама че дълъг сороски пасквил.
  • 87 БСП на Бунището

    2 19 Отговор

    До коментар #77 от "Не споделям мнението на Смилов":

    Смилов оглавява Центъра за Либерални Стратегии..Щом и политическите анализатори от ЦЛС се загрижиха за Българската медийна среда ,нещата загрубяват...Извън контрол са...Време е за рестрикции спрямо медии , разпространяващи Руската пропагандна машина.

    Коментиран от #89

  • 88 Мамул

    18 1 Отговор

    До коментар #12 от "Лош материал":

    Кажи какви са "големите" интереси на Русия? Суровина ли, пазар ли, технологии ли, човешки ресурс ли...откъде толкова глупост в тази малка държава?

    Коментиран от #92

  • 89 Слузест Сфинктер

    13 1 Отговор

    До коментар #87 от "БСП на Бунището":

    ЦЛС са мазни грантояди, нищо повече. Мнението им не струва един фekaл
  • 90 АВТОМОНТЫР

    6 1 Отговор
    Септември–ще монтирам ГАЗГЕНЕРАТОР на автомобила!! (ДВИГАТЕЛ–РАБОТЕЩ С ДЪРВА 1935година)
  • 91 Отец Ангел

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Боже":

    Не споменавай всуе името Божие. Покай се!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Азиим

    15 1 Отговор
    Вече 15г. България върви по „ европейския път” и до къде стигна - до най- бедната държава в ЕС. И ще ставаме още по-бедни, поради недалновидното и лошо управление, което имаме днес.
  • 95 минувач

    11 2 Отговор
    всекакви боклуци се публикуват
  • 96 Путинофил

    8 6 Отговор
    Ама чекайте! В България 90% от населението са путинофили! Това са реалностите! Какво да направим?

    Коментиран от #101, #102

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Прозд

    6 1 Отговор

    До коментар #98 от "ПЕНКО":

    Прав си на! Щом има "българско" име Даниел, трябва да има и Данепил.
  • 100 крокодил

    12 2 Отговор

    До коментар #46 от "Niki13":

    Закона на мафията който не е с нас е против нас. Ние не сме нужни нито на Сащ нито на Русия. Нужна им е само територията откъдето може да атакуват противниковите обект, далеч от собствените територии. Населението е само пушечно месо- косвени жертви които трябва да паднат. На кой му пука за туземците важна е само печалбата от колонията. Самолети и нова техника ще видим когато слънцето изгрее от запад.

    Коментиран от #119

  • 101 Komapak

    5 14 Отговор

    До коментар #96 от "Путинофил":

    Путлеродебилите, също..... И от мен ако зависи още утре бих ви подкарал под строй към стадиона в стил Пиночет.
  • 102 Тахумба

    2 5 Отговор

    До коментар #96 от "Путинофил":

    Веднага ти отговарям. Върви на майн@та си!
  • 103 Сашко Тъпото по БТВ-то

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "Тахумба":

    Нахален и нагъл политолог, като типичен украинец. Ти му помагаш, той се държи като че си му длъжен. Като в оная реклама: "Дай 200 лв. назаем, ама ми ги донеси веднага! И като идваш ми вземи един дюнер".
  • 104 Пристрстен

    6 1 Отговор
    Какво те принуждава да мислиш драги авторе на този поръчков пасквил, че Путин е Русия, а светлите бъдещи дни на България виждаш в продължаващата канибалска връзка с НАТО н САЩ?
  • 105 дядото

    10 1 Отговор
    объркват я токова,колкото и платените подлоги на сащ и ес.
  • 106 ComfortablyNumb

    8 1 Отговор
    Пълни глупости, Смилов! Напълно не разбираш мотивацията на участниците във политическия водевил у нас... Какво очакваш от опозиционната ГЕРБ да направят по газовия проблем да ръкопляскат на Киро , защото са про-европейски!? Умно красавците като сте про-европейски защо се коалирахте с Курнела и Радев!? ПО темата Македония не ми се почва колко не си в час. Дали ще намериш 5% от българите да са с теб за падане на ветото на Македония !? Не се учудвай че ще вземете пак 5% на изборите там някъде ви е максимума ...
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Милена

    10 1 Отговор
    Брей, какъв тъпанар! Че има ли някоя от нашите така наречени телевизии да не плюе по Путин от сутрин до вечер. Не само путинофилите, всички мислещи и интелигентни хора са изхвърлени от медийното пространство. Само на тъпчовци като този им се дава думата.
  • 109 Дълъг

    6 1 Отговор
    Поръчков материал. Много добре написано! Ама кой ще ти го прочете?
  • 110 Точен

    7 1 Отговор
    Грантаджиите ала Смилов се ОПИТВАТ да объркат Българско. Но тези типове първи ще посрещнат русите с цветя на Орлов мост.
  • 111 Ххххх

    7 2 Отговор
    Първо си объркал заглавието-глашатаите на САЩ и Нато объркват България.
    И второ, цялата тази боза която си написал вече сме я чували от Американските глашатаи.
  • 112 До автора Даниел Смилов

    6 1 Отговор
    Младо момче когато минаха повече от 30 години от смяната на формата на държавното управление е недопустимо да говорите за комунизъм, какъвто в България никога не бил постигнат, а опита да се постигне етап от идеята за неговата реализация е като настоящата идея за демокрация . Щом като принципа на демократическия централизъм от остатък от социализма , а именно подчинение на малцинството на мнозинството и сега властва в управлението на демократичната държава. Всяка нова политическа сила поема жезъла на управление, но липсата на подготвени кадри ни управляват като всеки се рекламира без да познават или съобразяват със закона на философа Хегел за отрицание на отрицанието
    Всеки ни купува с обещания отричайки всичко хубаво от предишните управления и така годините минават. Комунисти няма, а партиите от идеологическия инкубатор са вече многоцифрени и явно умело ползват принципът на един руски философ ,за идеята кога става велика сила и за това всеки се бори да завладее масите до като го изберат, с след това...духат супата . Обективно никой няма право да определя кой кого трябва да обича защото и къде да членува.Криворазбраната демокрация и личната политическа симпатия не дават право на никого да обижда различно мислещите. Животът е борба на противоположностите , която е негова движещата сила.
  • 113 Смислов

    7 0 Отговор
    Отново се е и..закал.. преобладаващото болшинство от български граждани са признателни на Русия, считат я за братска държава и подкрепят нейния лидер. Не подкрепят джендърството, агресивния военен блок НАТО и зависимия статус на България под европейско управление. За толкова години тази кратуна не е разбрала няколко прости факта за народа си.
  • 114 Смилов

    2 0 Отговор
    Млъкни продажно платенолайно!
  • 115 Петя Енчева

    3 1 Отговор
    Не на войната ...... вън от Нато и ЕС

    Коментиран от #121

  • 116 Петя Енчева

    3 0 Отговор
    Лъжат ми за всичко. ....цените на хр. Продукти
  • 117 Онакива

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "Такива":

    Пии малко боршияк ,и отивай на Ххххххх
  • 118 Денис

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "СССРБарета":

    Върви си купи рубли и чакай да забогатееш интелектуален титан!!!
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Прочита човек ЧЕТВЪРТОТО изречение и.......всичко му става ясно !!
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Лео

    0 0 Отговор
    Едно е сигурно днес е 9 май Путин ще удари една водка след парада
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.