Last news in Fakti

29 Май, 2013 12:28 3 349 2

Изказване, което предизвика възмущение

  • плевнелиев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчерашното изказване на президента Росев Плевнелиев по време на форум посветен на ерегениката в България, че цената на тока у нас е най-ниската в Европа, предизвика редица коментари и отворени писма към Президенството. На електронната поща на Факти.бг беше изпратено следното писмо от господин Светослав Ножаров - гражданин на Република България.

Уважаеми г-н Президент,

на дата 28.05.2013г. взехте участие на дебат за икономическите и екологичните ползи от създаването на енергийно ефективно и нисковъглеродно общество в България. В речта си, пред аудиторията в залата и по-широката общественост, чрез медиите заявихте:

„Енергията в България е най-евтина в Европа, тя е три пъти по-евтина от цената на тока в Дания, два пъти по-евтина от цената на тока в Англия, в Германия – защо тогава хората излязоха да протестират срещу високи сметки за ток, какво се случи, какво се обърка в нашите стратегии, така че въпреки поддържането на най-ниската цена, хората да бъдат толкова недоволни“ – източник: Dnes.bg / статия от 28 май 2013 13:47 “ Токът ни евтин, пък хората протестираха, чуди се Плевнелиев„.

В тази връзка не се и съмнявам в компетентността на Вашия екип. Включително специалисти и експерти, които ползвате по въпроси от национално значение и сигурност. Ето защо навярно за всички ни има едни и същи източници като : Евростат и Европейски Енергиен Портал – част от информацията  изпращана им, чрез Национален Статистически Институт в България.

Към дата 28.05.2013г. официалните данни за страните от ЕС с минимална работна заплата,както следва:

От изнесената статистика на тези две официални европейски институции се потвърждава правотата на думите Ви – наистина в Р. България е най-ниска цената на електроенергия за кВт. час – € 0.08406. Нещо повече при съотношението на минималната работна заплата в страната и евтина себестойност на услугата се вижда, че сме на предпоследно място, преди Румъния,  с възможност да закупим 1885,557 кВт. часа за един календарен месец. Съгласен съм с думите Ви от речта и сравнението между България и Дания, където един кВт. час за домакинствата струва 3 пъти повече € 0.30217, но дали е възможно да се направи и съпоставка с доходите на двата народа, с което и разбере реалната покупателна способност на единица трудоспобен човек за стоки от първа необходимост? За справка от таблица 1 във Великобритания при отразените параметри разликата е 6-7 пъти. Макар и цената в ток да е два пъти: 0.15470 кВт.часа срещу € 0.08406 в Родината ни..

Вярвам ще се съгласите, че ценообразуването на горивото (дизел) и електроенергията, имат решаваща роля за нормалния цикъл на икономиката – в това число не само да работи, но и развива бизнеса, включително и покупателността на населението. В случая, горната таблица1 показва още статистика и за ценообразуването на дизел в страни от ЕС, където сме на последно място с 119.622литра дизел. Това изглежда до някъде парадоксално, тъй като през изминалата 2012 година двама ваши бивши колеги – министри, г-н Трайчо Трайков и г-н Делян Добрев, в телевизионни интервюта (тук) твърдяха единодушно въпреки конфликтите по между им, че страната ни трябва да бъде на първо място в ЕС за най-ниска стойност на дизел и бензин!

За съжаление през годините от влизане на България в ЕС  до днес, запазваме стабилни позиции: 7-11място при дизел и 3-9 за бензин. Този „разумен баланс“ и парадоксално ценообразуване за българския потребител носи своите негативи в милярди. (повече детайли тук).

В заключение, напълно поддържам тезата Ви за „приоритет на приоритетите„. Осъзнавам, че за Вашия екип е изключително сложно да работи в тези динамични времена. Трудно би могло да се намери баланс, когато държавата от една страна няма интерес за намаляване на цени за горива (бензин и дизел) и електроенергия, довеждайки до по-слаб от заложения приход от ДДС. След като тези пера са едни от основните за постъпления в хазната, съвсем разбираемо като извинение в близко бъдеще да бъде отново ЕС, който постоянно изисква с правила и норми да доближим стандарта на останалите държави. От друга страна предизвикателството с повишението на работната заплата също води до не толкова позитиви, а и самата практическа невъзможност това да се случи, създава не само преса, но и „изуствена среда„, чиято зависимост се крепи крехко. Риска да има колапс в социалната и банкова политика/система значително завишава. Може би трябва да се радваме по-младите за далечното време за пенсиониране. Може би не трябва и да се замисляме, дали ще имаме възможност въобще да се пенсионираме, камо ли да взимаме някаква пенсия, след като днес нямаме яснота и отговори на тези деликатни въпроси. А може би не?

Тик-так, тик-так. Времето минава и на никого не прощава. По-възрастни от мен споделят, че идва момент в живота, когато теглиш черта и разбираш, че единственото нещо, което остава е „достойнството„.

Знам, че истината е винаги една – зависи от коя страна на масата си седнал.

С най-добри чувста към Президентската институция

29.05.2013г.                                                                  ………………………………..

София                                                                                 / Владислав Ножаров /

Токъв е евтин, но какви са заплатите, питат повечето читатели на Факти.бг, коментирайки казаното от президента Плевнелиев.

Соятн Дудеков не е съгласен с изказаното от президента мнение, тъй като разликата във възнаграждението в България и Дания е десет пъти.: “Господин президент, аз работя в Дания и знаете ли че тук заплатите са десет пъти по-големи от тези в България. Следователно енергията е повече от три пъти по-евтина. Вдигнете заплатите в България, а не намалявайтеенергията. Разбирате ли или се чудите защо е така?”

Иво Иванов, който живее в Германия също  не споделя мнението, че токъв у нас е евтин: “Лъжат,че имаме най-евтин ток . Аз съм в Германия и плащам 20 евро,за месец,и забележете плащам 20 евро в БГ БЕЗ ДА ЖИВЕЯ ТАМ”.

Ангел Атанасов се възмущава от демагогщината на политиците: “Айде стига с това сравнение с другите държави от ЕС.Тук все най-евтино.А заплатите на едно ниво.Че има хора който работят само да вадят за хляб.Да не говорим за другите "екстри"от живота.Хората забравиха какво е да ходиш на почивка,да ядеш скъпа храна,да си купуваш нови дрехи!Аман от демагози и политици!”

Йордан Стефанов пита политиците: “Господа политици кога най-после ще си признаете , че заплатите и пенсиите са ниски ?Защо сравнявате цените , а не сравнявате доходите с европейските ?” и заключава “Заплатите им ниски а те...протестират!”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Бързаков

    1 0 Отговор
    заглавието е объркано трябва да е "не тока е скъп, заплатите са ниски"
  • 2 Angel Petrov

    0 0 Отговор
    Подкрепям тезата на Г-н Бързаков. Не е луд този който яде от Баницата, а тези които Му я дадоха на тепсия. Ако можеше да смъкват по 10 кожи от гърба на народа ще го сторят и нищо няма да ги спре.Президент с голяма заплата ,какво го Боли за народа.Него дори го пазят от народа. Може да си позволи всичко.