Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Май, 2022 16:00 4 071 39

Христо Стоянов: Закъснелите детски сълзи

  • христо стоянов-
  • украйна-
  • руска агресия-
  • бежанци

Разплаквам се докато детето ми казва: "Досвиданя.. Пока..". Войната ще продължи във вените му

Христо Стоянов: Закъснелите детски сълзи - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Седяха на съседната маса. Мъжът и детето бяха с гръб към мен. Мъжът беше с бели коси, очила с рогови рамки. Срещу мен жена, вероятно съпруга. И дъщеря им. Говореха на руски. Във Варна има много руснаци и вече е рядкост да се чуе българска реч. Особено в началото на лятото. На това разчитат варненци, от туризъм живеят. Казват, че руския турист бил най-добрия турист, защото не щадял парите. Западният турист във Варна по цял ден е в хотела, като някои от тях дори не стигат до морето. Сезонът сега не е нито за море, нито за туризъм обаче. Заговорих ги. Били украинци.

Това коментира във "Фейсбук" Христо Стоянов.

Още новини от Украйна

От Одеса. Бягат от войната.

Аз във вените си имам бежанска кръв. Гените ми така са подредени. Дезоксирибонуклеиновата ми киселина започва да ферментира при вида на емигранти. Завива ми се свят, нещо ме удря в главата, сърцето ще изхвръкне. Като че ли в гените ми са заложени онези нощи, в които сръбските граничари са изкарвали дядо ми на разстрел. След Ньойския договор. Дядо ми, който тръгва от родната си къща в България на война и след седем години се връща с девет куршума в тялото си в родната си къща в… Сърбия… Баба ми, току-що родила, казваше „Црва ми се влачиа“ тръгва след дядо ми, а родилната ѝ кръв оставя червена диря по снега. Досущ като Дезоксирибонуклеинова киселина след нея. Досущ като… И застава между пушките и дядо. Не го разстрелват. Но през 1945 година тръгват за България, от която ги дели една гранична бразда.

Защото там са Бугари. А отсам винаги бяха „Сърбите“…

Бягат, защото са българи, а се държат с тях като със сърби. Това нещо е в кръвта ми. Това е моят код, онази киселина, която ферментира при вида на това семейство. Усещам детето, то е с гръб към мене, че гледа с огромни тъжни очи.

Имам чувството, че ме наблюдава – защото очите на страха са на тила. Очите на бежанеца са на тила. И са огромни и тъжни. Огромни и тъжни. Понякога само тъжни, но никога само огромни. Каквото и да значи това. Заговарям ги на моя руски без падежи.

И без това светът така се е разпаднал.

Като славянски език, без падежи се е разпаднал светът. Били украинци. Украинци, пък помежду си говореха на руски. И усетих, че вече се срамуват. Те се срамуват да кажат, че са руснаци. И им разказвам за Юри Юрченко, роден в затвор в Одеса. В техния град. После завършва литературния институт „Максим Горки“, после се жени за френска актриса. А когато през 2014 година започва гражданската война излъгал жена си, че отива на семинар. И се записва доброволец. После – плен. Изтезания в плен. Строшени ръка, крак и няколко ребра.

Нощно време в шкафче. В ламаринено шкафче за дрехи. Широко около петдесет сантиметра, високо около метър и петдесет. На един крак, свит като в утроба с ребра, които се забиват в него. И със счупена ръка. Сутрин – изтезания. Нощем – пак. Месец. После замяна с украински пленници. От него имам снимки с убити деца, на годините на внучката. И си признавам, че за тази война сме виновни всички.

Защото мълчахме – от всички страни на границата.

И това сгромолясване в очите ми на Путин, когото мислех за голям политик.

Но „С ума сошол“, казвам. Защото смъртта на дете не се изкупува със смърт на друго дете. Смъртта на дете се изкупува с живот на друго дете. Достоевски бе казал, че „Щастието на целия свят не си заслужава, ако за него е пролята и една единствена детска сълза“… А тука иде реч за кръв. Не за сълза.

За реки от детска кръв. И това дете, което в гените си ще носи онзи мой ген на бежанец. Това дете, което ще расте без роднини – вуйчо, леля, стринка, съученици, братовчеди… Това дете, което с нищо не е предизвикало тази война. Но то цялото ще бъде резултат от тази война. Защото войната са разрушения, смърт… За година, две, пет години…

Но животът след нея е продължението ѝ. Защото войната ще продължи във вените на това дете. Във вените на неговото дете, във вените на неговите деца. И се разплаквам, докато то ми казва: „Досвиданя… Пока…“ И разбирам, че аз плача с детски сълзи. Онези, заради които щастието на целия свят не си заслужава…


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Възмутена

    77 41 Отговор
    Престанете вече с антируската пропаганда. Укрофашистите да си ходят - война се води само ве 1/10 от огромната територия на Бандерия.

    Коментиран от #3

  • 2 Михаил Вешим от "Стършел":

    38 70 Отговор
    "Просвещението е единственото лекарството срещу болния от русофилия български пациент.
    Да поддържаш днес агресора Русия или си много глупав или си платен". И лечението на душата му чрез Бог, бих добавил!

    Коментиран от #26

  • 3 Пен дехо

    14 37 Отговор

    До коментар #1 от "Възмутена":

    Значи косвени жертви викаш....
  • 4 BG PAPA

    22 52 Отговор
    Брех,пустият му Христо!!! Издигна ми се в очите. Смятах го за деградирал пияндурник ,но съм грешал!
  • 5 Вън сащ от България

    73 21 Отговор
    Ми така е, в украйна са руснаци. Ленин ги отдели и направи държавата, а американците ги обработиха и използват за пушечно месо срещу собствения си народ ,за болните им колониални цели.
  • 6 в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝

    72 20 Отговор
    Ква е тая празноглава статия???? "Закънелите детски сълзи" а убитите през 2014 русначета на възраст от 3 до 4ри год в Донбаск изкарани от детската градина и застреляни от славната украинска армия после погребани в общ гроб "Вече немогат да плачат". "Така че каквото почукало такова се обадило " или пък "Крадеца вика дръжте крадеца " много много сте жалки украински герои.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Роза

    30 18 Отговор
    Хубаво и прочувствено го е написал!Чела съм поне десетина книги от Хр. Стоянов.И макар че не винаги съм била съгласна с това,което пише в тях,едно му признавам-има талантливо писателско перо!Наистина,децата не могат да разберат политиката,нито защо е започнала войната.Те усещат само страданието,мъката,ужаса.Когато пораснат,някои от тях успяват да преодолеят тези чувства,други не.Остават си с тях цял живот.
  • 9 Биг дик

    16 45 Отговор

    До коментар #6 от "в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝":

    И кой вярва на тия рашистки лъжи!?

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мдааа

    39 14 Отговор
    Измишльотини на един @лкохолик.

    Коментиран от #30

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝

    28 9 Отговор

    До коментар #9 от "Биг дик":

    Отиди тогава и провери щом невярваш и ако не те е исрам говори с родителите на убитите деца.
  • 14 Крайно време е

    9 29 Отговор
    Кога ще ви светне крушката? Тук няма нито една украинка! Те са в Полша. Тук са на Путин кифлите. Хем ни спря газа, хем им плащаме!
  • 15 Гост

    21 38 Отговор
    Българските русофили най добрите русофили.Продажна измет, веднага ще те затрупат с факти, фалшиви като самите тях, но факти.Продали са майка ,род и родина, но горди русофили.Повечето руснаци, са против войната, но нашите русофили са на друго ниво.Не ги знам след като русия загуби войната, кви ще ги дървят.
  • 16 Путинофил

    15 31 Отговор
    Путин вече обяви, че ще проведе „референдум“ в Херсон за образуване на Херсонска народна республика. Скоро ще обяви и за Варненская народная республика и Бургаская народная республика.

    Коментиран от #20

  • 17 яаэаэй

    20 6 Отговор
    В Одеса няма война, уе. Наздраве...
  • 18 ХРИСТООО , ТОВА СА БАШ БРЪТВЕЖИ БЕ ,

    35 13 Отговор
    ОБЪРКАНИ И ОБЪРКВАЩИ БРЪТВЕЖИ ! СПРИ ПИЕНЕТО И ТОГАВА ПИШИ!

    Коментиран от #29

  • 19 Евалла

    26 11 Отговор
    Христо !...въпреки че съм на страната на Русия , децата никога не трябва да страдат!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 666

    15 28 Отговор
    Тъжно и страшно но руските изверги едвали ще ги трогне. Те се гаврят със собствените си деца като ги обличат с войнишки дрехи и мъкнат картонени танкове. Какво може да се очаква от тази колективна лудост....
  • 22 Перо

    26 5 Отговор
    И ционистко-бандеровският,превратаджииски режим се оповаваше,след 2014 г.на миролюбието на руския народ,международното право и морала и човек само може да предположи,какво е правил режима с другоговорящите за да излезнат руснаците от кожите си и да прекрачат червената линия за която циониста Зеленски е смятал,че никога няма да се пристъпи и си е правил каквото си поиска!
  • 23 Перо

    19 3 Отговор
    Както се казва “бог да пази от гнева на търпеливите”!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Стига глупoсти

    19 5 Отговор
    Щях да се разплача, ако не знаех кой е Христо Стоянов. Тоя бoклук беше от апологетите на Tиквaта. Жeнa му, (пета или шеста поред е не знам, той е романтична душа) e cлужитeл Кacкeтa
  • 26 Един непросветен

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "Михаил Вешим от "Стършел":":

    Г-н Вешим, спрях си абонамента за вашия "вестник" , защото ми писна от хумор облечен в политика! Вземете и в крайна сметка решете с какво искате да се занимавате - с политика или с хумор! Има някакви неосъществени амбиции във Вас. Но не е късно...да се заемете с това което ви носи удовлетворение...апропо , не бъркайте русофилията с бъргарофилията

    Коментиран от #34

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Точен

    14 6 Отговор
    Христо, Христо, защо не отидеш в Донбас, че да видиш Алеята на ангелите? Писателят трябва да казва цялата истина, а не тази, която е удобна на днешната власт. Затова не ти вярват българите, прочети коментарите.
  • 29 Роза

    5 9 Отговор

    До коментар #18 от "ХРИСТООО , ТОВА СА БАШ БРЪТВЕЖИ БЕ ,":

    Ти откъде си сигурен,че Хр. Стоянов пие?Знаеш ли добре биографията му?Когато не си сигурен в нещо,защо клеветиш?Аз мога да ти кажа обратното-че Стоянов не пие никакъв алкохол повече от двадесет години!Това е нещо ,което знам със сигурност!Това,че е писател,не значи,че е пияница!
  • 30 Тодор Правешки

    3 8 Отговор

    До коментар #11 от "Мдааа":

    Ха. Такъв със сигурност е многоимотния товарищ Рашков! Милиционер по призвание и позитанец по убеждения!
  • 31 Бивш левскар

    4 2 Отговор
    Пий една водка за идеята текста алко.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хахаха

    7 3 Отговор
    Повърхностно описание на своите емоции и абсолютно непознаване на дълбочините на въпроса.
    Бил усещал, че се срамуват да казват, че са руснаци. А може би се страхуват, след това което се е случило в Одеса през 2014 година, когато укронацистите са изгорили живи много хора? Висяха, кой разговаря с тях, с какви нагласи спрямо Русия. Не, ние се гордеем, че сме руснаци, моля да не говорите от името на руснаците, още повече за субективното си усещание и от името на хората с неизвестна за автора националност.
    В Одеса живеят хора от много националности. Одеса винаги е бил руски град по своята същност, където живеят много руски евреи. Всички те са украински граждане сега. И всички говорят на руски. И това ли авторът не знае? Тогава да пише за емоциите си без да анализира ситуацията. Явно е некомпетентен.
    И да кажа следното: генетичната памет на руските хора, нашата, няма да допусне възраждането на нацизъма в света. А някои хора, явно, такава памет нямат. И не само срещу нацизъма. Въобще нямат памет.

    Коментиран от #35

  • 34 И аз да кажа

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Един непросветен":

    Ми политиката е най-важният фактор за живота ни, как да не е обект на хумор и сатира? Ти само мръсни вицове ли обичаш? Политиката да не е свещена крава, както при соца?
  • 35 Айде бе

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "Хахаха":

    Абе по- добре да не се занимавате със света, а?! Никой не ви кани да го "асвабаждавате" от фашистите му!
  • 36 user

    3 3 Отговор
    Лицемерно - гледай клиповете на азовските садисти как изнасилват руски дечица, като специално фокусират върху болката в очите им и тогава ми говори за справедливост ! Парцал ! Защо не се поинтересува за Ангелите на Донецк - 245 дечица драни, клани и разстрелвани пред очите на родителите им! За назидание - че не говорели украински ! Защо не се обади тогава нито един загрижен "украинец" от Киев а ? Лицемер ! Няма да има прошка ! Сега жънете онова, което посяхте тогава ! Слава на Русия !
  • 37 Българин

    3 3 Отговор
    Ас не съм със такъв речник като писателя, не ходя по ресторанти щото е скъпо и какви са тези бежанци щом си позволяват да ходят по ресторанти. По ресторанти а не по долни капанчета като малкото ходещи българи. Живея на мпрето и тук е пълчно със украинци и знам лично от тях за положението им у тях. Онзи ден си стягах лодката за лятото и при мен се спряха украинци жени няколко деца и двама мъже на по 50г. Единият се дуржеше малко от високо и ас директно му казах да не плямпа много щото за мене те са дезертйори. Убедени че не съм настроен про американски те ми се довериха. Единият каза ние сме етнически руснаци със украинско самосъзнание но никога не ще се обърнем срещу Русия. Ако бях останал там трябваше да се бия срещу братя а това никога няма да стане. Запитах ги защо избраха изгнаничесъво а не отидоха във западна Украйна там война няма. Тогава една от жените около 35 г, красавица ми каза,, Брат там бандеровците ще ни избият със камани, те от западна украйна ни мразят те и затова нацитата са толкова жестоки във источната част на страната и извуршват жестокости и убийста,, След като се разделихме се замислих и наистина тук по морето наистина се чува само руска реч и след като гледах клип по ю, туб как Азовци пребиват руско момиче расъблечено и как се кефят, как растрелват воено пленици и се смеят разбрах защо тези руско говпрящи хора бягат към братсла България. Не смеят да говорят щото виждат нагладата на управляващите и някои наши американски ясъреби
  • 38 Защо се сещате сега?

    0 1 Отговор
    Когато се създаде Ислямска държава, Идил и всякакви други терористични групировки. Защо тогава никой не си зададе въпроса, на какво са способни хора, които са видели децата им разкъсани от бомби, жените им изнасилени и убити и страдението на близките им? Отговорът го дадоха атентатите от 11.9.2001г. Когато си загубил по брутален и насилствен начин близките си, смисъла на живота ти е да отмъстиш за тях.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.