13 Юни, 2022 10:53 11 350 41

Ива Лазарова разкрива пред ФАКТИ каква субсидия на ден получават ГЕРБ, ДПС и БСП

  • ива лазарова-
  • герб-
  • дпс-
  • бсп-
  • пари-
  • субсидия-
  • партия

Партията, останала извън 47-то НС, но получаваща средства, е ВМРО-БНД, казва експертът от Института за развитие на публичната среда

Ива Лазарова разкрива пред ФАКТИ каква субсидия на ден получават ГЕРБ, ДПС и БСП - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди дни от Института за развитие на публичната среда разкриха, че политическите партии са разходвали повече средства от това, което са получили през миналата година. За повече подробности по темата се обърнахме към експерта Ива Лазарова. Ето какво разкри тя пред ФАКТИ.

- Г-жо Лазарова, какво показват данните за приходите на партиите през 2021 г., които са 38 391 735 лв. От какво се формират?
- Двата основни източника за финансиране на дейността на партиите са собствените им приходи и държавната субсидия. От своя страна собствените приходи могат да бъдат от членски внос, от недвижими имоти на партиите, от дарения и завещания от физически лица, от лихви по парични депозити в банки и доходи от ценни книжа, от стопанска дейност.

- Колко средства от държавната субсидия са получили партиите?
- Право на държавна субсидия имат формациите, излъчили представители в Народното събрание, както и партиите, получили повече от 1% подкрепа на последните парламентарни избори. Към настоящия момент размерът на субсидията възлиза на 8 лв. на получен действителен глас. Така, за миналата 2021 г., например, държавата е отделила 18.9 млн. лева за безвъзмездна помощ за партиите. Ако „класираме” политическите субекти, то ще видим, че най-много държавно финансиране са получили от ГЕРБ (вкл. и в коалиция със СДС). Техните приходи от субсидия възлизат на 6.5 млн. лв. Следват БСП (като коалиция от партии) с 4.3 млн. лв. и ДПС с 2.5 млн. лв. Така „реалната дневна ставка” за ГЕРБ възлиза на 17 915 лв. При БСП тя е 11 700 лв., а при ДПС – 6 940 лв. Това са и трите партии, участвали във всички народни събрания през 2021 г. След изборите през ноември – за периода до края на декември 2021 г., формациите, преминали бариерата от 1%, са получили общо 2 348 732 лв. Партията, останала извън 47-то НС, но пък получаваща субсидия, е ВМРО-БНД. В този период тя е получила 29 796 лв. или по около 640 лв. на ден. Тази информация обаче не е налична във финансовите отчети на политическите субекти, а в регистъра на Министерството на правосъдието.

- Значи съществуват проблеми с отчитането на партийната субсидия? Какви най-общо са те?
- Липсва публичност относно разходването на държавната субсидия. Формата, в която партиите се отчитат пред Сметната палата, не съдържа изискване за отделно посочване на държавната помощ. Тя следва разписанията в Закона за счетоводството, но без по никакъв начин да се отчита спецификата на политическата дейност - партиите се отчитат по същия образец като и всяка фирма в държавата. Именно затова, само на база финансовите отчети, не може да се проследи за какво се използва субсидията и дали направените разходи са присъщи на съответния политически субект.

- За същия период политическите централи са отчели разходи за 49 203 486 лв. Повече от приходите… Коя партия колко пари държи по сметки?
- Съгласно партийните отчети най-голямото разходно перо през 2021 година е било за административни услуги – почти 22.5 млн. лв. На второ място се нареждат „други, присъщи за дейността” разходи. В тази твърде обща категория са отчетени 12.3 млн. лева. Какво обаче се включва в това перо не може да стане ясно, защото Законът за политическите партии допуска такава категория, но без да дава ясна дефиниция какви може да са допустимите партийни активности в нея. И този дефицит позволява на формациите да включват в това перо широк кръг от разходи, сред които и пътувания до различни дестинации в чужбина, настаняване в хотели, подаръци за партийни лидери и др. От партийните отчети става ясно, че политическите формации са били на загуба за 2021 г. Очевидно този отрицателен финансов резултат е бил компенсиран от спестявания и депозити на партиите. Така например най-голямата опозиционна сила в момента - ГЕРБ, през 2020 г. е имала депозити на стойност 13.5 млн. лв. В края на 2021 г. тези средства вече са 6.4 млн. лв. Участващата в управляващата коалиция БСП също бележи намаление на депозитите си - от 1.03 млн. лв. през 2020 г. на 549 000 лв. през 2021 г.

- 48 формации (или 39%) от подалите отчети пред Сметната палата са декларирали, че не са похарчили никакви средства през изминалата година. Партии на хартия?
- В изборната 2021 г. се оказва, че една трета от политическите субекти у нас не са функционирали изобщо – не са проявили интерес нито към парламентарни, нито към президентски избори. Формално те отговарят на всички изисквания, регистрацията им е активна, но не извършват никаква дейност. Нямат разходи, свързани с поддръжка на офиси, централа, режийни, събрания на симпатизантите и членовете си например. Нямат и приходи от членски внос. Същевременно, тяхната партийна регистрация може да се използва от новосформирани политически проекти, ако бъдат потърсени. Все пак през 2023 г. предстоят местни избори и може да се прояви някаква партийна активизация на локално ниво.

- Най-голяма загуба от всички партии бележи ГЕРБ – 7 240 000 лв. Какви са обявените разходи?
- Според документите на партията нейните разходи възлизат общо на 14.9 млн. лв. Най-голям дял имат разходите за регламентирана дейност - те са 9.1 млн. лв., като 183 хил. лв. са за направени дарения. В допълнение, административните разходи на партията са за 5.8 млн. лв. От ГЕРБ са декларирали и 40 000 лв. финансови разходи, от които 9 000 за лихви.
- ДПС също е на загуба с 1,7 млн. лева. Разходите им са…
- Отчетените от партията разходи са за 4.96 млн. лв. Най-много средства са отделени за административни разходи - 3.7 млн. лв. Следват 1.034 млн. лв. за възнаграждения на ангажираните с политическите дела и 198 хил. лв. за данъци и осигуровки. И ДПС, и ГЕРБ са включили средствата, които по документи са отделили за изборите, в своите годишни финансови отчети. За съжаление обаче, от последните не може да се посочи в коя конкретна категория политическите формации са предпочели да опишат тези разходи. Това, както вече посочихме, е проблем, заложен изначално поради липсата на специфична форма за отчет на партиите, която да отговаря на характеристиката на тяхната дейност.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Психясъл

    52 13 Отговор
    Боже! ПП нищо не е получила! Как работят тогава?!:) Най-обичам да ме правят на идиот!

    Коментиран от #13

  • 5 Карлуково

    33 3 Отговор
    Какъв поглед има тая дама! Направо ме заплени!:)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Закон за политическите партии

    30 11 Отговор
    Ми . партия ПП - нЕма и е логично (и законно , и правилно) да не получават субсидия. Нещо нередно ли вижда някой в това ? ПП. Те и бездруго крадат така нагло и безогледно (и в такива мащаби) , че всички сме убедени , че не се нуждаят от никаква субсидия. Е , ако на предстоящите (съвсем скоро) предсрочни избори успеят да минат 1% (което е слабо вероятно) - тогава ще имат субсидия и те.

    Коментиран от #14

  • 8 Айде Бегай

    27 8 Отговор
    ПП и ДБ си дават дубсидиите на кухните за бедни и Червения Кръст, за това не са интересни.Лена б. си дарява 3/4 от заплатата на Института за благородни девици в Дулово.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 да допълня

    26 2 Отговор

    До коментар #8 от "Айде Бегай":

    А Кики си дава неговата (заплата) за наем на апартамент на ул. Иван Асен и за абонамент в сайтчето ГРИНДР.
  • 11 Охх баня охх кефффф.....

    16 1 Отговор
    Ама незаконно ли е това???
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Десантчик

    20 7 Отговор

    До коментар #7 от "Закон за политическите партии":

    Не си прав. Регистрираха партия. Макар и със закъснение. Когато вече бяха в парламента! А, иначе субсидията е взеха 3-и никому неизвестни партии чиято регистрация използваха за да се доберат до властта!!! За повече информация питай Героят Мустафа благодарение на който бяха спуснати двама парашутисти в България и които съвсем законно взеха властта! Толкова бяха нагли че единият дори не беше се отказал от чуждото си гражданство!!! Кой ще му търси сметка?! Той, е парашутист на САЩ! Ама, а де!:) Заядлив народ!:)
  • 15 Гламирчо

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хъхъ":

    Добре! Ама, тогава от де са им парите?!
  • 16 ормв

    13 22 Отговор
    Учиндолският чалгар нали щеше да иска субсидията да я направят 1лев а сега бягащото със субсидията ще плаща за чалга тв 7/8

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българка

    18 12 Отговор
    Ето затова гербавите мафиоти са силни !Получават толкова грешни пари и не мислят за народа а само с нашите пари купеват гласове!НАРОДЕ ОПОМНИ СЕ!НИКОГА ГЕРБАВИТЕ КРАДЦИ!НИКОГА ТИКНОТА ДИКТАТОР ББ!ЗАТВОР ЗА ТАХ ЧЕ ЗА 12 ГОДИНИ НИ ДОВЕДОХА ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА! НАРОДЕ МИСЛИ И НЕ ПОЗВОЛЯВАЙ ДА ТЕ ПОДКУПВАТ!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 И взима 1 лв.

    17 0 Отговор

    До коментар #16 от "ормв":

    А другите кога? Или е по важно да плащат за лъжи, с нашите пари?!
  • 22 Прокопа съм

    12 3 Отговор
    Всичките ми подлоги на амбразурата че отичаме!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Maман

    9 6 Отговор
    Тая и за магистралата не става да работи - ще плаши клиентите с тоя безумен поглед
  • 26 СТАЛЬНАЯ ГАРОТА

    5 2 Отговор
    МАНИ СУБСИДИИТЕ! КАЖИ ЗА НАГЛИЯ ПЕЛИКАН С ЧЕРВЕНИЯ КЛЮН, КОЛКО ЩЕ НАГУШИ ОТ БЮДЖЕТА ТАЯ ГОДИНА!
  • 27 НАГЪЛ ПТЕРОДАКТИЛ

    4 1 Отговор
    СУБСИДИИТЕ СА СТОТИНКИ ЗА ПОЛЕЗНИТЕ.... ДРУГОТО, КАЙМАКА Е ЗА МЕН! :)
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 НАГЪЛ ПТЕРОДАКТИЛ

    6 1 Отговор
    ИСКАМ И КОХЕЗИОННИТЕ ФОНДОВЕ, КРЕПОСТНА РАЯ!
  • 30 ПТЕРОДАКТИЛ ОСВОБОДИТЕЛ

    3 2 Отговор
    РАЯ, ВИЕ СЕГА, КАКВО ЩЕ ИСКАТЕ? ФРЕНСКА ЗАКУСКА? ПАЛАЧИНКИ ИЛИ ГОФРЕТИ СЪС СЛАДКО ОТ КЪПИНКИ, МАЛИНКИ, БОРОВИНКИ, ИЛИ МОРСКИ ДАРОВЕ? :) Е СЕГА, ЩЕ ГИ ЮРНЕМ КРЕПОСТНИТЕ ДА ВИ СГОТВЯТ! :)
  • 31 безпартиен

    14 1 Отговор
    Който иска партия-да си я финансира!Нищо от бюджета за партиите!Така ще е ясно КОЙ плаща за издръжката на политиците и най-важното за какво!Това вече ще е явно и от това кой предлага закони и за кого се отнасят,ще знаем коя партия на кого служи!Ако е само от членски внос,да са умрели от глад нашите политици!Да видим дали ще им стиска такова предложение и дали ще има кой да го предложи в НС!!!!
  • 32 Лудост

    11 4 Отговор
    на лудостите ! 9 милиона и повече лапнал герб само за рекламна дейност миналата година ?!
  • 33 Кирил

    14 9 Отговор
    Защо не казва тази мъ рла колко лапа ПП на ден?!
  • 34 Абе Бялата Злаатка

    9 2 Отговор
    С какво се прехранва?
  • 35 Ддд

    2 0 Отговор
    А ПП,ДБ,ИТН,Възраждане?
    Те са в парламента или с проценти за получаване на субсидии,от май месец миналата година.
  • 36 Ддд

    3 2 Отговор
    Нейния "инситут" с какви пари се издържа???
  • 37 Тома

    8 2 Отговор
    Най много са обеднели герб и дпс.Да не е че им спряха кранчетата да крадът а.
  • 38 Айде

    5 1 Отговор
    Стоп на финансирането на партиите от държавата! Крайна мандатност в партиите и във всички държавни власти!
  • 39 ПЕТКО ГОРАНОВ КРАДЕЦА КМЕТ СТУДЕНТСКА

    3 0 Отговор
    ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ БОЙКО!ПО ТВОЕ ВРЕМЕ (ПРЕДИ ГОДИНА САМО!)БЕНЗИНА БЕШЕ ЛЕВ И НЕЩО,ХЛЯБА БЕШЕ ЛЕВЧЕ,ОЛИОТО ЛЕВ И МАЛКО,МЕТАН 1и МАЛКО!!!ДОЙДЕ МАФИЯТА НА ВЛАСТ ОТКРАДНА ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ И СТАНА ТАКА,ЧЕ ЗА 80 лв БОЙКО ОТ МАГАЗИНА ИЗЛИЗАМЕ С ПЪЛНИ ОЧИ И ПРАЗНО ПЛИКЧЕ,ТИЯ ПРОКЛЕТИ АЙДУЦИ НИ СЪСИПАХА!ЧАКАМЕ ТЕ БОЙКО!МНОГО ГОВОРЕХА ПРОТИВ ТЕБ,МИЛИОНИ ЕВРО ХВЪРЛИХА ЗА ФАЛШИВИ САЙТОВЕ, ФАЛШИВИ ПРОФИЛИ,ФАЛШИВИ КОМПРОМАТИ ,ОТ ЗЛОБА И ЗАВИСТ ЩЕ ГРЪМНАТ,УМИРАТ ОТ СОБСТВЕНАТА СИ ОТРОВА,НО В КРАЙНА СМЕТКА ХОРАТА ПЛАЩАТ ЦЕНАТА ,ПРИ ТОВА ПО НЯКОЛКО ПЪТИ НА ДЕН!ТОК,ХРАНИ,ГОРИВА И УСЛУГИ ВСЕКИ ДЕН СА С НОВИ И ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ!В БИБЛИЯТА ПИШЕ-"ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ!ПОЗНАХМЕ ГИ !И ГОРЧИВО СЪЖАЛЯВАМЕ,ЩОТО И ХЛЯБА ГОНИ 3-те ЛЕВА,А ТИЯ СА ПО НАГЛИ И ПО-НАГЛИ С ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН,БОЙКО!
  • 40 Иванов

    0 0 Отговор
    Добре де това са публични официални данни напишете неофициалните им от участия във фирми от соларни паркове перки и тецове пишете кой и кои участват там единия е Доган другия за който се знае е Кадиев назовете и другите направете списък публичен и го покажете по медиите и нека когато излизат да говорят на хората същите да гледат към слънцето с едно око
  • 41 Одит

    1 0 Отговор
    В САЩ няма субсидии от държавата! При нас защо има?
    Слави беше прав но сега подкупите са на власт.