Last news in Fakti

15 Юни, 2022 11:00 2 627 19

Времето на женските права и не само

  • радостин василев-
  • натиск-
  • заплаха

Заплаха, изнудване, тормоз, сплашване...Жената не отстъпва въпреки заплахата

Времето на женските права и не само - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Моралното насилие упражнено от Радостин Василев върху депутатката Христинка Иванова, за да напусне партията "Има Такъв Народ", не може да остане без отговор. За подобно прегрешение, младият красив министър в Западна Европа или в САЩ щеше да се сбогува завинаги с политическата си кариера, по най-бързата процедура.

Това коментира във "Фейсбук" Божидар Чеков.

Изслушването на записа и прочитането му не оставят никакво съмнение за целенасочен морален тормоз и заплаха с физическа разправа. Каква е целта? Или приемаш, или ще ти се случи нещо лошо. “Утре ще дойдат хора при теб, да си подадеш молбата за напускане на Народното събрание и ще видиш, че ще го направиш!“ Казаното от него е готов обвинителен акт.

Заплаха, изнудване, тормоз, сплашване...

Жената не отстъпва въпреки заплахата.

Тя отказва, дори лаконично подхвърли, че е готова да се прибере на село. Освен това Христинка не е продавачка на „Женския пазар“. Тя е депутат. Представител на българския народ. По принцип жените, които казват „не“ в трудни моменти, са най-уважаваните. Изглежда, че в България не е така.

В София гъмжи от фондации, получаващи пари за защита на малцинства. Къде от Европа, къде от Америка, въпреки че почти никой от „етносите“ не се оплаква от насилие. Същото спокойствие цари и в света на българските жени.

Спокойствието е привидно, защото не са голите гърбове на бизнесдамите в скъпите софийски ресторанти, които могат да скрият робския труд на шивачките от Сандански и другаде. Не се говори открито, но се подразбира. Която не е доволна може да слугува в Гърция или да бере ягоди в Италия.

Точно това е болното място на социалния застой на българските жени

и общество като цяло. Няма слугини французойки, нито германки. Защо? Защото са наложили равнопоставеността с мъжете. В парламентите те разполагат с квоти по равно с тях. Този успех се дължи на борбата им, на първо място на която е информацията. Истинската, цялостна и безкомпромисна информация. В България се мълчи. Здраво се мълчи. Държанието на Радостин Василев с колежката му Христинка Иванова ни връща век или два назад. Когато жените са били домакини, майки, труженички по полето и отговорни за домочадието.

Разговорът между министърът и депутатката е обществена тайна. Той се шири по сайтовете като прани чаршафи. Реакция обаче няма. За сметка на това политолозите се превърнаха в адвокати на Радостин и прокурори срещу Христинка. Без да обръщат внимание на фактите, те гледат зад тях и се впускат в тълкувания. Всички техни предположения водят към оневиняване на изменника на партията за сметка на потърпевшата.

„Тя сигурно е била съгласна, но е променила мнението си. Нещо се е случило между вечерята и драматичния разговор. Някой е натиснал Христинка за да се откаже от включване в групата на отцепниците.“ Тези хора не си дават сметка, че съпоставят предположения с факти. Никой няма право да анализира намеренията ѝ. Те могат да бъдат всякакви.

Доказателства няма никакви. Решението на Христинка е важно и съществено.

Телевизионните коментатори подминават с лекота мъжкото ѝ поведение, защото тя заслужава поздравление и би могла да служи за пример. Коментирайки по пристрастен начин, политолозите могат разколебаят други жени, които биха казали „не“ в подобни трудни ситуации. Или това точно е целта?

XXI век ще бъде век на борбата срещу насилието върху жените. Насилието не означава само побой. То може да е морален тормоз, изнудване или заплахи. В Брюксел е седалището на най-голямата в света организация – защитник на жените. Казва се Lobby européen des femmes (LEF). Може би има и представителство в София, защото в нея членуват 2000 организации. Една жалба от страна на българската депутатка, с доказателства за случилото се е достатъчно.

Адвокатите защитници на правата на жените, нямат нищо общо с българските политолози. Те не обръщат внимание на предположения и внушения. Едно тяхно публично осъждане на опита за изнудване извършен от Радостин Василев ще бъде много по-полезен за българските жени от „Истанбулската конвенция“.

Попаднах на призив на Петър Волгин за радикални промени на българските институции. Належащо е да, но на начина на мислене и говорене също е дошло време. И не само със жените.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 333

    8 2 Отговор
    2000 държави??? от други планети ли...?

    Коментиран от #4

  • 2 Димо

    17 22 Отговор
    Гледам я ХРИСТИНКА и се чудя колко прост народ има да гласува за това нещо,което би трябвало да има потенциал да развива законодателството в полза на бизнеса и хората.Видно тя може да развива единствено себе си по посока нищоправене.Да попитам осми клас има ли тази женица?

    Коментиран от #18

  • 3 пенсионер

    12 24 Отговор
    заради една пАтка да не получа пенсия !? идва ми твърде много !

    Коментиран от #17, #19

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пич

    14 9 Отговор
    Само най простите не разбраха , че тази е завъртяла въртележката няколко пъти !!! Толкова за морала на случайниците в политиката !!!
  • 6 Жоро

    9 16 Отговор
    Има тук една квачка без собствен интелект. В единия момент казва "Махам се" следващия "Страх ме е, не се махам", как да реагира човек освен да понатисне малко. Не виждам проблем! Освен - какви малодушни хора работят в Парламента.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 За една селянка случайно попаднала в пар

    12 7 Отговор
    Нещо преигравате от ИТН. Защо се сравнявате със запада и пропускате: КТБ, Борисов къщи кюЛчета разкешване на милиарди Руски поток.Кой.
  • 9 6955

    15 9 Отговор
    Този трябва веднага да бъде изгонен,а не Кирил Петков да му благодари.Позор,медиите го направиха звезда а не депутат с мутренско поведение
    Ако Петков държеше на достойнството си,а не да се е вторачил в себе си,веднага след записа трябваше да се разграничи от този,а той му благодари.Е няма такава държава!
  • 10 Христинка каза, че

    16 3 Отговор
    не иска да си ходи на село! Иска в Парламента!
  • 11 Не е истана

    14 6 Отговор
    Тая как само говори по селски и се чудиш как такива хора стават депутати и ни определят съдбата! Ужас!
  • 12 Aлфа Bълкът

    9 5 Отговор
    "Жената не отстъпва въпреки заплахата" - как да отстъпи като онзи я сплашва по телефона, а мутрите са при нея и ѝ диктуват какво да каже?
    И тя е една жена 🐑.
    Но това изказване ме притеснява повече - "младият красив министър".
    Божката май не е толкова за ДБ, колкото за ДСБ и кака Радка Дълбоката!
  • 13 Точен

    12 0 Отговор
    Насилието, изнудването или което и да е друго престъпление си е такова независимо от пола. Поставянето на жените като привилегировани със специално законодателство и отношение, е вече обратна дискриминация. В Щатите е вече цяла вакханалия по тези теми с техните "me too", "black lives matter", джендърството, 33-те пола и прочие ненормалщини. Интересно е, че жените 100 години се бориха за равни права с мъжете и то най-вече на запад, в България ги имаха още от Търновската конституция. И тази им борба се изроди до невиждани размери именно в този вече тотално пропадащ ЗапАд.
  • 14 кУмУнист

    5 5 Отговор
    Е как да не заплашва ,учил се е от собственика му Гюнай Ганчев.
  • 15 бълг. патриот

    10 4 Отговор
    Едно определение за чорбарят преател Радостин Василев-НИЩОЖЕСТВО
  • 16 Тома

    4 6 Отговор
    Нека ти кажа батко че тази христинка беше се съгласила да напусне инт но мутрите на славуца така е наплашиха че на записа започна да заеква
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "пенсионер":

    кокошка и пенсионер нямат наядане