Last news in Fakti

26 Юни, 2022 10:00 4 196 70

Как руският газов шантаж връща Европа към въглищата

  • газпром-
  • европа-
  • въглища-
  • газов шантаж

През този месец специалната икономическа операция навлезе в нова фаза

Как руският газов шантаж връща Европа към въглищата - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След „специалната военна операция“ срещу Украйна, Русия предприема и специална икономическа операция срещу Европейския съюз. Подготовката за нея започна още през лятото и есента на миналата година, когато „Газпром“ държеше почти празни своите газови хранилища в Германия и други европейски държави.

Това коментира във "Фейсбук" Пламен Димитров.

От края на април т.г. пък руснаците спряха доставките първо на България и Полша, а след това – и на Финландия, Нидерландия и Дания. Предлогът бе, че тези страни са отказали да изпълнят ултимативното искане на „Газпром“ да плащат в рубли, макар че в договорите им пише, че трябва да се издължават в долари или евро.

През този месец специалната икономическа операция навлезе в нова фаза.

„Газпром“ започна да притваря кранчето и за клиенти в Германия, Италия, Франция, Словакия, Австрия. Вече няма значение кой се е съгласил да играе кремълската игра на рубли и копейки и кой – не. Доставките по основния маршрут за пренос на руски газ към Европа – тръбопровода „Северен поток-1“ намаляха с повече от 50% (виж графиката в първия коментар под поста). Оправданието за това е, че турбините за компресорна станция на този газопровод са пратени от „Сименс“ за ремонт в Канада и не могат да се върнат обратно в Русия заради санкциите.

Германците обаче се усъмниха в това обяснение, според тях има технически проблем, но не чак толкова сериозен, че да оправдае такова голямо намаление. Освен това, в момента има наличен свободен преносен капацитет за руския газ през Украйна и по тръбопровода Ямал-Европа през Полша и Беларус. „Газпром“ обаче не желае да ползва тези маршрути, чийто капацитет надвишава обема на неговия износ за Европа.

Целта на руснаците е с този шантаж

да принудят ЕС да се откаже от санкциите и ако може да бъде дадена зелена светлина за вече построения и пълен с газ тръбопровод „Северен поток-2“. А ако не – то поне да се предизвика паника на пазара и цените на газовите хъбове да скочат до небесата.

„Газпром“ сега не продава на спот-пазара, но цените по договорите с европейските му клиенти до голяма степен са завързани за хъбовите котировки. Да, запомнете това – цената на руския газ не е нито по-ниска, нито по-висока от тази на хъбовете, тя просто я следва като зависимостта не е съвсем пряка, защото в договорите на „Газпром“ има и нефтен компонент. Но нефтът също поскъпна значително през последните месеци.

Европа няма да се поддаде на шантажа.

„Северен поток-2“ умря преди да се роди и реанимация не е възможна.

Определението за енергийната сигурност казва, че тя предполага непрекъснати доставките на приемлива цена. „Газпром“ удари и по двата компонента от тази дефиниция – нито доставките му са сигурни, нито цената е приемлива.
Но какво да правят страните от Европейския съюз в такъв случай? Възможните пътища за бягство от руския газ бяха очертани още след началото на войната в Украйна – повишаване на енергийната ефективност, замяна на газа при производството на ток с вятърни и слънчеви централи, внедряване на водорода и на различни биогазове.

Или пък търсене на други източници за газови доставки – САЩ, Катар, Каспийския регион, Северна Африка, Израел. Възможно е да бъде преразгледано и решението за спиране на добива от на най-голямото газово находище в ЕС – Грьонинген в Нидерландия.

Какво е общото между всички тези мерки?

Нито една от тях не може да даде резултат в краткосрочен план. Повишаването на енергийната ефективност изисква системни и продължителни мерки и сериозни инвестиции. Вятърни перки и слънчеви панели също се монтират стъпка по стъпка, а и за да бъдат максимално ефикасни са нужни големи батерии, които да съхраняват енергията.

Водородът все още е мираж от бъдещето. Вносът на неруски газ в ЕС се увеличава, но засега недостатъчно. Трябва да е ясно, че в света няма някакви големи свободни обеми газ, които да бъдат договорени за незабавна доставка от Европейската комисия в колективна сделка на ЕС, или пък от отделните държави членки на съюза.

Затова и не е голяма вероятността България да сключи дългосрочен договор за американски газ, който да дойде още през следващата зима. Такъв договор е възможен, но за газ, който ще бъде наличен след 2-3 или повече години. До тогава ще чакаме танкер по танкер от спот пазара.

В тази ситуация Европа се обръща към добрите стари въглища – горивото,

чиято смъртна присъда вече бе прочетена от ЕС, но сега ще има отсрочка за изпълнението ѝ. Само отварянето на вече затворени въглищни централи може да доведе до бърза замяна на газа в производството на електроенергия. В България почти нямаме генерация на ток от газ, но картината е съвсем различна в страни енергийни гиганти като Германия и Италия. В Берлин, Рим и Виена вече обмислят законодателни промени, които да върнат въглищата в играта.

Те ще бъдат рентабилни, дори и при сегашната цена на въглеродните емисии от малко над 80 евро за тон (преди година тя беше около 50 евро за тон). Вчера дори научихме куриозната новина, че българските мини „Марица-изток“ са сключили договор за износ на лигнитни въглища – за пръв път в цялата си 70-годишна история. А само преди няколко месеца всички бяхме загрижени за съдбата на миньорите, защото затварянето на въглищните централи в Маришкия басейн изглеждаше неизбежно.

Да не се заблуждаваме обаче,

ЕС ще допусне временно връщане към въглищата,

само докато траят затрудненията с газа. След 3-4 години Европа вероятно ще има удвоен капацитет на терминалите внос на втечнен газ и налични дългосрочни договори за доставката му. Освен това очаквам правителствата в ЕС постепенно да намалят обхвата на мерките, които сега не позволяват високите международни котировки на газа да рефлектират директно върху крайните потребители.

Става дума за субсидирането на цената на газа за гражданите и за индустрията. Когато тези мерки отпаднат, потреблението ще намалее, защото мнозина ще преценят, че вече не им е изгодно да се топлят с парно на газ, а някои предприемачи може просто да спрат неконкурентните си производства. Така потреблението на газ ще бъде намалено от пазарните сили.

В дългосрочен план специалната икономическа операция на Русия ще завърши с поражение за Москва, но и Европа ще понесе жертви. Така е и в истинската война – никой не може да се измъкне невредим.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    127 3 Отговор
    Чеей ве, нали швабите имат високоефективни, евтини и надеждни солари и перки ? Разполагат с технологията на бъдещето 😂 Що пак почнаха да горят кюмур на макс ? 😂 Коя Европа ? Франция изобщо не се е върнала към въглищата, нямат и намерение.

    Коментиран от #5

  • 2 Верно ли

    145 5 Отговор
    Откога въведохме понятието "шантаж" за обикновена търговия? Ааа, и "кражба" за национален ресурс??? Или "свободният пазар" и демокрацията вече са само мираж???
  • 3 Верно ли

    141 2 Отговор
    А какво е да налагаш цена на чужда стока? Кви сте вие, бе!
  • 4 Черен кюмюр

    141 5 Отговор
    Нали щяхте да забраните въглищата ха сега да ви е честито.Слава на Русия.
  • 5 Само напомням

    134 5 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":




    "От края на април т.г. пък руснаците спряха доставките първо на България и Полша, а след това – и на Финландия, Нидерландия и Дания."



    Нашето Хамериканско правителство спря доставките, като отказа да си направи 2ра сметка в рубли като Германия, Италия, Австрия и мн.др.





    😉

    Коментиран от #40

  • 6 Урсула

    104 3 Отговор
    Нема а са къпите нема а са топлите
  • 7 Ехоо..

    128 3 Отговор
    А тези 300 млрд.€ дето им задигнахте като джебчии на едро,в графа"благотворителност" ли ги слагате? Цялата планета до пингвините в Антарктида ви разбраха що за некадърни папуняци сте,г-да и дами от "цивилизацията",пошли на...
  • 8 Ицо

    127 2 Отговор
    ЕС с тия глупави санкции ще се върне не към въглища а към каменната ера
  • 9 Пич

    85 3 Отговор
    Как - Ами , много яко връща Европа !!! Очаквам цена на пелети , около , и над 1000 лева , зимата , а въглища - 600 , и повече !!! Трябва ни силен лидер , който да съумее да хване " бизнеса " за врата , и да го озапти !!!

    Коментиран от #59

  • 10 Българин 🇧🇬

    114 5 Отговор
    Глупости ! Германия държи въглищни резерви от Стотици Милиарди тонове залежи от въглища ! Очаквал ли е някой Германия да се откаже от въглищата си ❓ Не Русия , а Германия спря газопровода Северен поток 2 . Защо се обвинява Русия за спирането на газа ❓ Германия плати ли си ?

    Коментиран от #38

  • 11 Механик

    132 3 Отговор
    Пак Русия ви виновна, че мисленето не ви се отдава.
    Нали вие НЕ ИСКАТЕ "енергийна зависимост"? Не искате руски газ, ми нямате проблеми, не го визмайте. Ама не изкаравайте Русия виновна, че вие не искате газ.
    Освен това, нали бяхте светлинни години напред в енергетиката? Нали имахте "зелена" енергия, дето дори я наложихте и у нас? НАли тя е евтина и достатъчна, та преминахте на електромобили, забранихте ДВГ и се отказахте газ, атом и въглища?! "Зелени сделки" подписвахте, а се оказа, че сте просто едни мишоци, умрели отглади и лежащи на стара слава.
    РАзграбихте света, похарчихте разграбеното и сега, когато краят ви е близък, си оправдавате алчността и недалновидността с Русия.

    Коментиран от #26

  • 12 Госあ

    90 2 Отговор
    Не знам дали Путин излекува ковида, но със сигурност показа кафявия цвят на “зелената” сделка. Но нямаше нужда да бъде предизвикван и да умират и украинци и руснаци, китайците го казаха още преди няколко години след като се набутаха с двойно повече пори от целия останал свят за перки и солари за да угодят на западняците,че продължават с въглищата докато развият напълно атомната си енергетика и водородна инфраструктура.
  • 13 Тошо

    101 5 Отговор
    НЕ Е ШАНТАЖ ,А ОТГОВОР НА ГЛУПАВИТЕ САНКЦИИ.ГУБЕЩ Е НАЛАГАЩИЯ САНКЦИИ.
  • 14 Ха ха ха газов шантаж

    102 3 Отговор
    Който санкции вади, от санкции умира. Тепърва ще хленчат за ценни материали и суровини.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хроники на шизофренията

    101 3 Отговор
    Не искаме руски газ, но РУСИЯ е виновна че не ни го доставя.
  • 17 дончичо

    55 4 Отговор
    Шашпиии,не в Рубли!!! В Газпромбанк,какво не разбрахте...Ами учете русский,все пак е международно признат език и един от официалните езици в ООН . ..това пък какво беше,а бе вие си знаете
  • 18 А50

    87 3 Отговор
    Че кой шантажираше със СП2, кой спря ЮП, дефакто руснаците спряха да получават парите си за газта от западните банки заради западните санкции. Мислеха че парите са по-големи от хляба и суровините, ами не са и самозабравилите се европеици ще го схванат по трудния начин. А руснаците не са бодали и ще им го върнат
  • 19 666

    7 91 Отговор
    Сега е момента Европа за винаги да се откъсне от руската зависимост. Винаги ще се намери алтернатива. Русия ще остане като прокажена. Никой няма да се докосне до тези фашисти.

    Коментиран от #63

  • 20 Някой

    71 2 Отговор
    Специално за Германия шантажът е от другото вярно куче - Канада.
  • 21 Госあ

    47 3 Отговор
    Гейзерите трябва да знаят, че понякога потоците се пренасочват необратимо и равновесието се изтегля в една посока. Природа 💁 Като с мъжкия и женски пол при човека, някои низши организми действително са безполови

    Коментиран от #31

  • 22 Автора е

    52 3 Отговор
    Неграмотен сорос
  • 23 начо

    7 45 Отговор
    всяко зло, за добро.
    германия да си ползва атомните централи и да спре руския газ
  • 24 Хахаха

    64 2 Отговор
    Ето още един пример, как изопачава нещата империята на лъжата и подмяната - западните страни. Сами си измислели капани за себе си, ,,наказания" за Русия, проявяват инат за да , уж, на Русия да и е зле, а след това се възмущават, че Русия им отговаря. Според тях Русия няма право да се защитава, а само да се навежда и да им се подчинява. Заради това западно високомерие се случват и днешните събития в Украйна.
  • 25 Ниедни

    50 2 Отговор
    Към дърва и сачки ша са върнете... шамшеле ниедни.
  • 26 Хахаха

    33 4 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Много точен коментар е. Както се казва, няма какво да се добави към него или да се отнеме.
  • 27 az #Контрапропаганда

    66 2 Отговор
    Ама какви въглища????
    Тия се връщат в 18 век! 🤣🤣🤣

    А т.н. "зелената сделка", а екологията, а "глобалното затопляне"???? 🤣🤣🤣

    А "алтернативата на руския газ"???? 🤣🤣🤣

    Почувствахте ли колко са жалки???
  • 28 До коментар

    36 2 Отговор
    дългосрочен план специалната икономическа операция на Русия ще завърши с поражение за Москва,
    Поражението е ясно за кой е. След като ОПЕК отряза САЩ и Европа на тях им остава само война, ама не срещу Русия а може би Иран или Венецуела
  • 29 Мишел

    54 2 Отговор
    Европа се връща към въглищата, защото взе неизпълнимото решение като санкция срещу Русия да диверсифицира доставките на природен газ.
    Реалният резултат от тази санкция е цените на газа в Европа - над 1500 евро на 1000куб.м., което го прави по скъп от въглищата.
    Друг реален резултат е , че зелената идея стана празни приказки..

    Коментиран от #34

  • 30 az #Контрапропаганда

    65 1 Отговор
    Сега разбрахте ли, че просперитета и благополучието на Европа се дължи на евтините съветски/руски енергийни ресурси?

    Без тях Европа е трети свят...
    🤣🤣🤣🤣
  • 31 ЛГБТ

    25 2 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    Кви полове, бре. Нема такова нещо! В кой век живееш! Мъже и жени - това са отживелици от тъмното минало.
  • 32 Грета Тунберг

    34 1 Отговор
    Моя се топли с ток от Теслата в гаража.

    Коментиран от #35

  • 33 нормален

    51 1 Отговор
    Не е шантаж Европа сама си го изпроси
  • 34 Мишел

    33 1 Отговор

    До коментар #29 от "Мишел":

    Третият важен ефект е огромната вероятност от скачване на западноевропейските икономики поради недостиг на евтина енергия. Което е важна цел на САЩ.
  • 35 Госあ

    25 1 Отговор

    До коментар #32 от "Грета Тунберг":

    Хахахаха иновативно ! 😂
  • 36 Ася

    37 1 Отговор
    Пак Русия е виновна ! Санкции стотици ,изсекоха горите , унищожиха боровата гора ,цените на пушещите комини от дърва и въглища е космическа! Студ братя ни чака!
  • 37 Някой си

    44 1 Отговор
    Не зблуждавайте. Този война ще завърши с поражение за малоумните политици. Народите, след като се срещнат със студа и не само се очаква да се събудят и да направят необходимото. На някои светът ще им стане тесен.

    Коментиран от #43

  • 38 Ицо

    40 2 Отговор

    До коментар #10 от "Българин 🇧🇬":

    Не Германия а краваристан спря Северен поток 2
  • 39 Защо публикувате глупости?

    50 1 Отговор
    "Целта на руснаците е с този шантаж да принудят ЕС да се откаже от санкциите..."

    Абе хора, просто е недопустимо да се пишат такива брутални простотии. Все едно да риташ кучето и да се чудиш защо те хапе?!!?
  • 40 Чорбара

    32 3 Отговор

    До коментар #5 от "Само напомням":

    Трябва да си ТЪП, ама много да не разбереш че няма втора сметка. Внасяш в долари в РОСБАНК ,а тя ги превръща в рубли без никаква такса.

    Коментиран от #68

  • 41 Дядо Петко

    34 1 Отговор
    Пламенчо, как стана експерт бе чадо? С тия разсъждения и оператор на биологични единици не можеш да станеш. / разбирай овчар/
  • 42 иксперт

    36 1 Отговор
    Още не е разбрал, че България сама се отказа от руския газ, а прави анализи?
  • 43 Хахаха

    24 1 Отговор

    До коментар #37 от "Някой си":

    Някои по умни в някои страни вече се самоустранили от управлението, след като са разрушили икономиката и енергетиката на страната си, оставяйки мълчаливото .......да блее и да се оплаква само, и доброволно да върви в кланицата.
  • 44 Ммм...да

    33 1 Отговор
    Нека още се дървят на руснаците и ще се върнат и в каменната ера.Каквото повикало,такова се обадило.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Коко

    20 1 Отговор
    Как АМЕРИКАНСКИЯТ газов шантаж връща Европа към въглищатаКак руският газов шантаж връща Европа към въглищата
  • 47 Лицемерието

    28 1 Отговор
    На европейските лидери и тоталната им зависимост от САЩ са виновни а не Русия и Путин, но на многополовите така им изнася! Така демоса се държи най лесно в тотално подчинение.
  • 48 Амдертлиев

    29 1 Отговор
    Следващата зима европейците ще трябва да наблегнат на различни биогазове,оттам пък ще се увеличи търсенето на бобови култури и оттам цената им,така,че евтин газ скоро няма да има.Спомних си за една народна приказка,за един дето сечал клона на който стоял и му казали,че ще падне,а той не повярвал.
  • 49 Хаха

    19 12 Отговор
    Тъпите изостанали крепостни 150 милиона Ушанки правят рошави гарги почти един милиард евроатлантическо население в най-развитите и "демократични" страни у света...
    хаха, ше се пукна от смех...хаха
  • 50 3.14К

    27 2 Отговор
    Този експерт да си закачи дипломата на пирон във външна селска тоалетна, за да свърши някаква работа. Само човек, на който му пишат къде да мине, какво да каже и кого да поздрави може да се върже на тези безумия и да ги обобщи с думите, че инфлацията и високите цени са "данъка на Путин".
  • 51 123

    28 1 Отговор
    Всеки ден гладните бълват буламачи срещу Русия за да им дадат порция та ЕС налага санкции после реват а народите страдат и плащат цената за това безумие
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Хаха

    25 1 Отговор
    Всичко е следствие от брюкселските регулации в сектор енергетика. Глупостите на европейците нямат край. Също и наивността им.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ЕС е

    23 1 Отговор
    е комично недоразумение, което е на път да се самоунищожи. Колкото по бързо стане това, толкова по добре за народите на континента. Завръщането към националните държави няма алтернатива. ЕС е провал.
  • 56 Павел пенев

    21 1 Отговор
    Няма руски газов шантаж бе мухльо. ЕС наложи газовия шантаж на Русия с цел да продължат газовите доставки по Северен поток-2 но на много по ниска цена,което не бе прието от Русия. Изобщо коментара ти на тази тема е далеч от реалността и много близо до западните идиотски аргументи, но за съжаление у нас няма отговорност към драскачи като тебе.
  • 57 Гост

    17 1 Отговор
    макар че в договорите им пише, че трябва да се издължават в долари или евро. -- То и в една конституция пишеше, че личната собственост е неприкосновена, ама посегнаха на имуществото на много руснаци, нали? Сега да не реват що нямало газ.
  • 58 Баш майстора

    22 1 Отговор
    Не само на въглища, ами император Путин ще ги върне в каменната ера тея джендърляци скапани. Браво на Путин
  • 59 Нона

    16 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пич":

    Какъвто лидер, са съжаление нямаме в България, нито в Европа!Пардон,само Унгария си има истински лидер!Ще трябва да започваме да учим не само китайски ,но и унгарски. Бъдещето е там!
  • 60 хахаха

    20 1 Отговор
    поредният "експерт"...какъв газов шантаж, бе готин? Да ти налагат санкции от 8 години и ти какво? Да се усмихваш и да казваш, може ли още,че много ме кефят? Каквото повикало, такова се и обадило.
  • 61 Мисля

    15 1 Отговор
    Странни са ЕС,с години хвърляха бомбички по магазинера а сега се сърдят,че не иска да им продава...с усмивка и то.Шантаж било.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Ракета

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "666":

    Само китайци индийци африка азия америка без глупавата европа май ния сме малаумните дето няма да сме зависими от русия а от кои ще сме зависими от сащ смешници
  • 64 Матей преображенски

    6 1 Отговор
    Западна Европа е икономически за-лож-ник на сащ,всички проблеми произхождат от там,както и да го въртят и сучат,все няма да им излиза сметката.Прогнозите за рецесия,а защо не и икономически крах на ес изглеждат все по-вероятни.Русия най-после се реши да използва енергийните си козове и да принуди ЕС да капитулира.Обвиненията за нечестна игра са обичайната запад-няш-ка пропагандна ала-балис-тика.От западна страна нещо честно в тоталната икономическа война имаше ли,щатите как заграбиха стотици милиарди руски авоари и използват нескончаем порой от все по-абсурдни санкции.Русия само леко ги финтира и зареваха кански ,отвориха усти като йерихонски тръби.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Европа

    5 1 Отговор
    ще се върне и в каменната ера, не само във въглищата. Пещерите ще са новите жилища. Европа запада както винаги и това благодарение на боклуците от САЩ.
  • 67 Минувач

    2 1 Отговор
    Според горните разбирания налагане на санкции не е шантаж, а спрения в отговор на това газ е шантаж!
    Това ако не е двоен стандарт в логиката здраве му кажи!
  • 68 Не бе сметките

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "Чорбара":

    са две и са на името на държавата купувач. Парите се внасят на валутната сметка, после банката ти ги пренарутипа в рубли и тогава чрез нареждане от страната купувач отиват за плащане на газа. До тогава парите са собственост на държавата купувач. И да това превалутирането в рубли е безплатно. Това е сигурен начин, че ти ще си получиш газа, а те парите.
  • 69 ФАКТИТЕ

    3 1 Отговор
    са : Русия НЕ Е отказвала доставка на нефт и газ! Шатите и ЕС си го забраниха сами! и... със санкциите "шантажират" Русия - хем да видят как ще се държи в този "стрес тест"! И..Пламенчо не споделям "експертното" ти мнение - плиткоумно е!
  • 70 Олга

    0 0 Отговор
    “Целта на руснаците е с този шантаж да принудят ЕС да се откаже от санкциите .” - авторът.
    Без да забележи собствената си глупост той той се саморазобличава. Честно признава, че именно Русия е подложена на ШАНТАЖ СЪС САНКЦИИТЕ, след което Русия съвсем естествено зашлеви голям шамар на наглия самозабравилия се европейски елит, който седи на “ялова” земя с празни недра и с цялата си наглост иска евтини енергоресурси от Русия, която може (и то вече става) да ги обрече на студ, глад, въшлясолост, безработица и смут.Тоест това,което заслужават в този затворен магазин - Европа.