Last news in Fakti

18 Юли, 2022 14:36 2 390 31

При правителство с мандата на БСП: ще преговаря ли България отново с “Газпром“

  • корнелия нинова-
  • бсп-
  • пп-
  • румен радев-
  • мандат-
  • демократична българия-
  • избори-
  • газпром-
  • русия-
  • война

ПП и БСП единни за Бойко Рашков

При правителство с мандата на БСП: ще преговаря ли България отново с “Газпром“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Заради семейството на левите българи или поради други споделени ценности, президентът Румен Радев връчва третия мандат на БСП. Изборът не беше изненадващ - направи го на два пъти миналата година въпреки междуличностното напрежение с лидера на социалистите Корнелия Нинова. Но по други важни теми възгледите им съвпадат.

Например държавният глава е също толкова непримирим за доставките на оръжие за Украйна, колкото и вицепремиерката и министър на икономиката Нинова. И двамата смятат, че така България се въвлича пряко във войната и наред с това я удължава. За Радев спирането на руските газови доставки не е освобождаване от тежка зависимост, а “увеличаване на риска във всички измерения”, а според Корнелия Нинова трябва да се възстановят преговорите с “Газпром”, тъй като страната не може да се справи без руски газ. Пресечната им точка е извън България, по́ на изток - нездравословно за държава-членка на ЕС и НАТО. Как БСП ще разположи в тази координатна система реконструкцията на коалицията, зависи от волята на най-голямата политическа сила в 47-ия парламент “Продължаваме промяната” (ПП). Социалистите и “Демократична България” (ДБ) бяха назовани от ПП като единствените политически сили, с които би преговаряла, ако някоя от тях получи третия мандат.

Реконструкция, но каква

Когато Румен Радев връчи третия мандат на БСП след вота през април 2021 г., социалистите бяха трети по изборен резултат. Трети бяха и след изборите през юли, когато отново го получиха, но тогава ИТН и ДБ, както и “Изправи се.БГ! Ние идваме” (ИБГНИ) отказаха да участват в кабинет на Корнелия Нинова. “Продължаваме промяната” още не бяха излезли на политическата сцена - направиха го на последвалите избори през ноември. Днес обаче ДБ и ИТН са готови да пробват отново да бъдат коалиция - с мандат на БСП, въпреки разтрогнатия им след 6 месеца матримониум заради напускането на партията на Слави Трифонов. Аргументите за Коалиция 2.0 са енергийната криза и задаващата се нова Ковид вълна, рецесията на хоризонта, продължаващата война в Украйна, но и средствата, които България очаква по Плана за възстановяване. Макар и поблазнени от идеята да спечелят повече депутати на бързи предсрочни избори, ПП са съгласни да участват в разговорите.

В БСП смятат, че мандатът им се полага, защото с никого от партньорите не са се карали. Това им дава възможност да запазят партийния си отбор, сдобил се с назначения в държавния апарат, в т.ч. и вицепремиерския пост на самата Корнелия Нинова. Тезата на социалистите беше за политически, а не експертен кабинет с третия мандат в името на ясна политическа отговорност.

Програмата на бъдещата коалиция е готова - подготвиха я ПП, ДБ и БСП, когато “Продължаваме промяната” получи първия мандат. След консултациите при президента в петък Корнелия Нинова потвърди, че ако получат мандат, тази програма ще е в основата на предстоящите разговори. “И декларираме, че в демократична държава първата политическа сила трябва да излъчи премиер”, заяви тя. Същото смятат и останалите.

Но в програмата не е разписано онова, което прави отбор от тези селектирани от разнородни партии политици - комуникацията и механизмите на вземане на решения. Тези дефицити провалиха настоящата коалиция.

Дали ИТН ще одобрят програмата зависи под каква форма ще бъдат допуснати отново в управляващия съюз - дали ще запазят “своите” министерства на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, на младежта и спорта и МВнР, или ще бъдат преразпределени. Зависи и от “отцепниците”, с които също ще трябва да се преговаря - един от тях е и министърът на спорта в оставка Радостин Василев. Независимо че всички говорят за принципи и програма, няма съмнение, че най-важно е онова, за което не се говори - съставът на бъдещия кабинет и дали министрите на финансите, на МВР и МВнР ще предложи същата политическа сила, която ще излъчи и премиера.

ПП и БСП единни за Бойко Рашков

От ПП неизменно споменават най-важния за тях приоритет - изборът на настоящия министър на вътрешните работи Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ и приемане на законопроекта за антикорупционната комисия, внесен с подписите на депутатите от “Продължаваме промяната”. И ДБ, и БСП публично подкрепиха кандидатурата на Рашков. ИТН не приемат номинацията му и смятат, че проектът има нужда от сериозен ремонт, след като бъде приет на първо четене. Макар и да не го признават публично, и другите партньори в коалицията имат резерви по законопроекта.

Реформата на КПКОНПИ беше сред най-важните задачи на новата коалиция, записани в раздел “Правосъдие” и през март трябваше да бъде внесен законопроект за противодействие на корупцията. Но такъв се появи чак на 9 юни, когато управляващото мнозинство вече бе малцинство, а след две седмици и кабинетът бе свален с вот на недоверие.

Преговори с всички газови доставчици?

Извън преговорите за министерства и кой да ги оглави, едно нещо трябва да стане ясно преди Нинова да занесе папка на президента - ще се подновят ли газовите преговори с Русия. От “Продължаваме промяната” често предупреждаваха, че евентуално служебно правителство на президента Радев може да върне “Газпром” на българския газов пазар, след като премиерът и вицепремиерът Асен Василев заявиха през април, че България няма да преговаря за сключване на нов договор. Но има ли опция да се случи на правителство с мандата на БСП, след като в програмата бе записано, че ще се водят преговори с всички газови доставчици? “Трябва да възобновим разговорите с “Газпром” заради националния интерес и по-добрите цени за гражданите”, каза наскоро министърът на туризма Христо Проданов (БСП). Но сигнали за това идват и от ПП. “Допускаме използване на газ от “Газпром” за в бъдеще, но те са ненадежден партньор”, беше заявил Димитър Гочев, депутат от ПП, пред Нова телевизия.

Предстоят диалози.

Автор Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помак

    9 9 Отговор
    ...преди 89а г. ...имаше ена песен ...пионерии...комсомолци......та и тес двамата на таквиз ми приличат ...

    Коментиран от #16

  • 2 Пич

    26 13 Отговор
    Всяко правителство трябва да преговаря за руски газ ! Все пак , не всички са с интелект на египетски мумии ( на тях първо им вадят мозъка ) !!! Само Кире е фараон същински ( мумифициран ) !!!

    Коментиран от #6, #13, #19

  • 3 Еми да

    25 9 Отговор
    Крайно време е ! Стига сме се правили на по католици от Папата !
  • 4 12340

    15 6 Отговор
    ще преговаря с когото си иска !
    ...Европростака Бою да е взел мандата
    и сега да оди да друса танц със саби в Катар за еФтЯн газ !
    ...ама не му стиска!
  • 5 ТаУмВзе

    15 7 Отговор
    Киренцето изгони 70 Руски дипломати. Ни газ, ни нищо че видиш. И да не е тази палавница корни. Все е тая е. Аз ли изнасях оръжие за окрайна? Са зимата, да няма въпросчета Кво стана!
  • 6 българин

    15 20 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Никакви преговори с ненадежният Газпром!
  • 7 Мирко

    11 6 Отговор
    Трябваше да го даде на Възраждане - нали социолозите казват че те са 3та политическа сила.
  • 8 ИНЖ

    9 12 Отговор
    Ама какъв е смисъла да преговаряш с измамници/разбирай ГАЗПРОМ/!? Веднага си "изгорял"....
  • 9 Не,Дойче,

    4 0 Отговор
    просто трябва да постъпим като вас!
  • 10 ежко

    11 3 Отговор
    Уж "лява" партия, бъкаща от милионери, получава мандат и се опитва на сформира правителство с министри от ултрадесни, лидерски формации като се отказва доброволно от министерски кресла?!?Какво не е наред в картинката?

    Коментиран от #12

  • 11 Бабата и

    11 1 Отговор
    Заполитиците парите за народа трохите Трагикомедията продължава Жестоко ограбен и лъган народ онеразумнии юруде как да се гордее с такива политици За децата ще събираме капачки а за тях кюлчета и пачки Егати скапаната ни държава
  • 12 12340

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "ежко":

    картинката е наред.
    няма я тлъстата свиня Бою.
    това не е хич малко!
  • 13 Иван

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Не те знам пич ли си или друго, ама по коментарите май си другото
  • 14 Фффффф

    7 4 Отговор
    Купувайте рубли, Нинова ще смени еврото с рубли
  • 15 Селянин

    7 4 Отговор
    БеСиеПеТо не преговарят, те само получват заповеди!Понимали!
  • 16 Що прилича,

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Помак":

    Те са си такива
  • 17 Шердан Българов

    9 3 Отговор
    Социалистите-комунисти няма да успеят да постигнат целта си да НАЗНАЧАТ премиер от П.П. ! Все пак Киро е прост Лена е алчна Ачо е измамник но тримата не толкоз прости че да си заложат задниците на абразурата а К. нинова да диктува кражбите и далаверите в бъдещото правителство!
  • 18 От страни

    7 3 Отговор
    Квото и да е правителството на друго место се решава с кого и за какво се преговаря. Ще кажат козяците и новото правителство ще повтори номера на Простото. Не сме субект а сме обект на международна политика.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ана

    6 4 Отговор
    Премахнахте ми коментар 20 ,защо обичате агресорите и ненавиждате Русия! Тази алчност и злоба ще лиши децата ни от нормален живот!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 нормален

    5 4 Отговор
    Предпочитам служебно правителство след това на тези безпринципни мазници от четиристранната коалиция поне за служебното правителство знаем кой носи отговорност Това е президента който има най-висока степен на доверие между всички български политици и уж политици
  • 24 Смех

    4 3 Отговор
    Даде го щото явно е комунист а не президент на всички българи
  • 25 Ванко шемета

    0 0 Отговор
    Ше ги бие на мач, буха-ха-ха-ха 🤣
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ганю

    1 0 Отговор
    абе Бай Тошо беше умен бензина беше 26ст
    ама имаше и немски ,японски,френски и италиански машини
    ще направите ли бензина 26ст ако ще да е и занзибарски това не е важно
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 дано оцелеем

    2 1 Отговор
    Мутра и мутреса ще градят ново правителство на България.
  • 30 дреме им

    1 1 Отговор
    Докато си пишем тук, Нинова прибира комисионните. Интересно колко заделя за Радев.
  • 31 1520

    1 1 Отговор
    ще се оправим когато изгоним краварите и техните слуги