Last news in Fakti

7 Август, 2022 16:00 6 227 38

Ердоган се изкачи на върха на световната дипломация

  • реджеп ердоган-
  • владимир путин-
  • турция-
  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • сирия

Същността за политиката му е да не бъде в никакъв случай страна между НАТО и Русия, между Киев и Москва

Ердоган се изкачи на върха на световната дипломация - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Искаше ми се да пиша за тежката икономическа криза в Турция. За главозамайващата 75%-на инфлация. За безжалостната диктатура, практикувана там. За претъпканите затвори с журналисти, кюрди и интелектуалци. Пред последните изяви на Ердоган обаче, вътрешнополитическите проблеми на Турция бледнеят. Президентът на южната ни съседка отвори Босфора за украинските и руски кораби със зърнени храни и спаси милиони африканци от глад. Този успех е лично негов и увенчава продължителната му и упорита политика за сближаване между Украйна и Русия.

Ердоган наложи Турция като неизбежен дипломатически ключ, защото само той се ползва с доверието на двете страни. Президентът на Турция на практика изключи Европейската комисия, кухата Фон дер Лайен и високомерния Макрон, които се оказаха такива каквито в същност са. Хора лишени от смелост, опит и нюх. Съществуващи извън реалността. Неспособни да почувстват психологията на воюващите и да намерят какъвто и да е изход от кризата. „Турската торта“ си има черешка. Ердоган унизи Путин. Руският президент му дойде на крак, не като победител, а като нуждаещ се от помощ човек!

Путин по принуда преглътна факта, че спогодбата от 22 юли за преминаване през Босфора е инициатива на човек доставил дроновете „Байрактар“ на украинската армия, които избиха стотици млади руски войници. Това е същността на политиката на Ердоган. Да не бъде в никакъв случай страна между НАТО и Русия, между Киев и Москва. И да наложи Турция като задължителна регионална сила, без която никакъв конфликт не може да бъде разрешен. Като изтъкне значението на собствената си личност, която в конкретния случай събира може би повече симпатии в някои страни, отколкото Зеленски.

През 2016 година Ердоган закупи 4 руски противосамолетни системи за 2,5 милиарда долара и построи без да търси съгласието на атлантическия съюз, газопровода TurkStream. Говори се, че по този начин си отмъщава на някои „западни приятели“ взели участие в заговора на висшите турски офицери.

Турция порица веднага руската агресия в Украйна и затвори Босфора за руски плавателни съдове, но отказа прилагането на икономически санкции срещу Русия. Руските олигарси са като риби във вода по луксозните хотели в Анталия.

Часове след като бе подписана спогодбата за износ на жито, Джо Байдън поздрави Ердоган за постигнатия успех. От Брюксел ни вест, ни кост! Същия ден Турция оповести, че приема руското условие за плащане в рубли, без да взима под внимание ембаргото, което американци и европейци прилагат.

Във всяко геополитическо споразумение има видима и невидима размяна на интереси. Ще бъде много тъжно, ако в преговорите между Путин и Ердоган „Нагорни Карабах“ е бил пожертван.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ….,,,,,

    38 5 Отговор
    ….тц , Кирчо и Кокорчо са N:1 !!!
  • 2 Умен е Ердо

    24 38 Отговор
    За разлика от Пупин!
  • 3 Путинофил

    15 29 Отговор
    Сега Ердоган трябва да даде Байрактари и на Путин, боклуците да се изтепат взаимно.
  • 4 Говорит Москва

    28 9 Отговор
    Ердоган е приятел на Путин и Ким.

    Коментиран от #10

  • 5 Зърното от царевица

    33 2 Отговор
    Дааа, спасява украйна африка и близкия изток от глад - един кораб в Ливан (там трябва) и два в Англия. Те това е борбата с глада на обединения....
  • 6 от село

    29 4 Отговор
    Ама Ердоган не е бил бос на СИК или ВИС , значи боко е номер !!!
  • 7 Японеца

    28 5 Отговор
    Чеков, ракетите на байрактар са с радиус 8км! Това разстоябие се вижда с просто око! Превъзнасяш Ердоган, а мълчиш за нашите политически мравки!
  • 8 Ялта

    25 11 Отговор
    Интересно ми е в Сочи като делиха България , София на кого се падна?На Путин или на Ердоган?
  • 9 Рушляк

    17 16 Отговор
    Ще бъде пожертвана и Сирия ,то не че и преди това ЕРдо много му пукаше . Влизаше когато си иска .
  • 10 Мдааа

    12 17 Отговор

    До коментар #4 от "Говорит Москва":

    За това беше свалил руския самолет над Сирия/Турция. За поздрав към Путин.
  • 11 Бамбука

    47 5 Отговор
    Ердоган е голям дипломат и политик. Какво е било договорено на срещата няма как да разберем, но разреши казуса с износа на зърно от Украйна и още други неща, за които другите само говорят, а той го прави.
  • 12 Айде

    22 21 Отговор
    Не е баш тъй! Не може това в онова и душата в рая! Ердоган си е диктатор и това го сближава с путин. Затворите му най-вероятно са празни, ако се сещате. Оценката ще му я дадат турците. Скоро.
  • 13 Сатана Z

    26 7 Отговор
    Ердоган не прави нищо даром.Вероятно се цели в Егейско море и Родопите за да разшири Турция.
  • 14 глупаци

    41 5 Отговор
    така е след като ЕС се ръководи от леля Урсула, която не разбира от политика и правилно ръководене на Европа... Макрон пък наистина е високомерен по френски и също не става за политик... бай ЕРДО им скри шапката на всички ... може и Нобелова награда за мир да му дадат...
  • 15 пламен

    6 19 Отговор
    Да печелиш от кръвта на убити деца и жени не е ,, ясно върха на дипломацията,,
  • 16 мдаа бе

    47 7 Отговор
    Глупости на колела,бе г-н Чеков!!! Да се чекнете и тук , и там ....къде ли не сте се чекнали за да опрвдаете нечия олигофрения? Може,би 4 хиляди са ви достатъчи, ама пък има едни малки ,уж незначителни аспекти
    които избягвате селективно! Вътрешнополитическите проблеми на Турция са вследствие на външната политика на Ердоганова Турция! А външната му политика може да се характеризира лаконично /кратко/!:-.. Никому евала!!....Свали ли руски самолет..!? Свали!!...Закупи ли Ц-400 от руснаците ПВО,въпреки забраната на САЩ?...Закупи!! Плащал за газ в рубли!?? ...Ами,да ...плаща...! Ама това не му пречи да не признава окупацията на Крим... Донецк и Луганск! В Сирия бие по кюрдите без да се съобразява с никой....а даже светония износ на зърно от Украйна и Русия трябва да се съобразяват с него!!! Затвори ли проливите, за и откъм Черно море...!?? Затвори ги еднолично!!! Уж дружка на Путин, пък праща ли дронове на Украйна!?? Праща! А турски поток дали знаеш, че е с най-голяма транзитна такса плащана от Газпром на Турция!?А за 75% ната инфлация в турско, ти, не се притеснявай ! Инфлацията е повсеместна, в световен мащаб и никъде не се е разминало,с тази разлика,че турците имат механизми с които да я контролират!!! И накрая да кажа,че ако България имаше такъв политик, щеше преживе паметник насред София да му построи!!! Уви некадърници и крадци само!

    Коментиран от #37

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 хихи

    22 2 Отговор
    А България се очертава от страната на Булката, както през Първата, Втората и Студената войни....
  • 19 Тома

    8 1 Отговор
    Имам чуството че това го е писал карадаева
  • 20 Урюрвкос

    18 11 Отговор
    евала, голям майстор, дори Путин му строи атомна станция безплатно
  • 21 Иванушка  🇷🇺

    26 6 Отговор
    "...и да намерят какъвто и да е изход от кризата..." - хубава статия, браво на Автора.

    Изхода от Войната уви вече зависи от самите украинци.
    Ако успеят да махнат Зеления Папагал и Хунтата му, всичко ще се нареди. Ако не, Войната ще продължи до Пълната Капитулация която се очертава след 3-4 месеца.

    За Ердо само Адмирации - направи от Турция почти Велика Сила, само ЯО му липсва и собствени самолети.

    Коментиран от #24, #26

  • 22 АЛООООООО

    13 5 Отговор
    ЕРДОГАН Е ОТГОВОРЕН ЗА НАРОДА СИ ПОЛИТИК БЕЗ ДА Е ОСОБЕННО ДЕМОКРАТИЧЕН И Е УМЕРЕНО КРАДЛИВ ПОДОБНО НА БОРИСОВ И ЗА РАЗЛИКА ОТ НЕКАДЪРНИТЕ КРАДЛИВИ И ПОДЧИНЕНИ НА ВЪНШНИ СИЛИ ХАРВАРДСКИ ПЕ....РАСИ АИДЕ ЖЪЛТОПАВЕТНИЦИ АЙДЕ НА ПРОТЕСТ

    Коментиран от #23

  • 23 Въхххх...

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "АЛООООООО":

    Ама умерено а....

    Коментиран от #34

  • 24 Абе........

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Иванушка  🇷🇺":

    Тази капитулация не беше ли за преди шест месеца?
  • 25 Навалний

    3 0 Отговор
    А стига бе!
  • 26 Сергей

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Иванушка  🇷🇺":

    Я иди да поживееш малко там с 200%. Инфлация?
  • 27 Азиим

    7 4 Отговор
    Дали са спасени от глад милиони африканци е много съмнително, тъй като за сега са само два кораба със зърно, насочени към Англия. Така че авторът е писал както му е изгодно и платено
  • 28 хасан двата у....

    4 9 Отговор
    ДНЕС КАРАБАХ ,УТРЕ БЪЛГАРИЯ......
  • 29 Така е

    15 4 Отговор
    Умен е Ердоган, но за съжаление сред нашите политици няма равен. Сори. Много ми е гадно, че го казвам. Но когато фактите говорят, всички трябва да мълчат.
  • 30 В.В.П.

    4 5 Отговор
    Ердо се е качил на една камара с екскременти.. Висока.Хехе.
  • 31 нормален

    7 6 Отговор
    Поздравления за Ердоган човекът се грижи за просперитета на страната си жалко за нашите политици американски подлоги
  • 32 В.В.П.

    4 2 Отговор
    Това е в книгата на почетния член на ДПС,ахмак Доган..Реално .
  • 33 Аман от чековизми

    6 4 Отговор
    За първи път бях на път да поздравя автора за обективното мнение споделено в публикацията и стигнах до частта с пожертването на планински Карабах. Абе авторе, връщането на Карабах на законните му собственици не е жертва, а тържество на справедливостта.
  • 34 АЛОООО

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Въхххх...":

    НИКОЙ НЕ СТРИЖЕ ОВЦЕТЕ ЗИМАТА
  • 35 Гош

    7 3 Отговор
    Те турците са си подлооги и подлизурки, никога не може да се разчита на тях и ако им се отдаде шанс веднага ще те извозят.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 И като свали руски самолет

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "мдаа бе":

    ...7 месеца след това не си ли би тиквата в паветата на Червения площад и не вика ли ,"Извините " на чист руски език, и не предаде ли на руснаците тези , които убиха пилота ?
    Щото за 7 месеца загубите му насрочена 10 000 000 000 долара....а туристическия сектор беше пред закриване.

    Коментиран от #38

  • 38 Ами не

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "И като свали руски самолет":

    Спомняш ли си Путин как поздрави аскера в Анкара на чист турски с "мерхаба аскер" 😂😂😂