Last news in Fakti

27 Август, 2022 16:47 1 640 25

Нормални хора и грантови идеолози

  • нормални хора-
  • грантови идеолози

Грантовите идеолози могат да твърдят, че втечненият газ, който се превозва с танкери, който идва от другия край на света, който трябва да премине през сложни обработки, за да става за ползване, е по-евтин от тръбния газ, коментира журналистът 

Нормални хора и грантови идеолози - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обществените сгради в Германия тази зима ще бъдат по-хладни, а улиците – по-тъмни. Във Великобритания се очаква рекордна инфлация, породена от нарастващите енергийни сметки. Стотици, а може би и хиляди предприятия в цяла Европа, включително и в България, ще фалират заради непрекъснато хвърчащите нагоре цени на енергоресурсите. Причината за всичко това, разбира се, е икономическата война, която Евросъюзът обяви на Русия с наложените санкции. Ние няма как да знаем какви извънредни страдания причинява на Путин тази война, но виждаме с очите си какво причинява тя на обикновените европейци – фалити, обедняване, невъзможност за посрещането на елементарни, до вчера, разходи.
И на фона на все по-големите трудности, които изпитваме ние, нормалните граждани на Европа, е много показателна реакцията на членовете на евроелита – премиери, президенти, всевъзможни началници в безбройните евроинституции. Да напомня, че именно това са хората, които трябва да работят за това всички ние да живеем добре. А какво става на практика? На практика ние живеем все по-зле, а големите началници ни "успокояват“, казвайки ни: "Търпете и се радвайте. А се радвайте, защото като плащате по-високи сметки, вие всъщност наказвате Путин". Онзи ден очевидно проваленият британски премиер в оставка Борис Джонсън буквално заяви, че високите сметки за енергия са нещо, което домакинствата в Обединеното кралство трябвало да понесат като част от усилията за противопоставяне на Владимир Путин.

Бо Джо, както му казват на Острова, е известен с екстравагантните си изказвания. Това изказване обаче не е екстравагантно. То е нахално и лицемерно. Защото десетките Бо Джота, Борели и Урсули в Лондон, Брюксел и Берлин ни най-малко няма да пострадат от инфлацията и високите сметки. Те ще продължат да карат мощните си лимузини, да се ширят в луксозните си имения, да плащат без проблем астрономическите такси на децата си в реномираните учебни заведения. Ние, нормалните граждани на Европа ще страдаме. Ние ставаме реална жертва на една, отдавна доказала своята несъстоятелност, неолиберална идеология. Това е идеология, която елитите следват от десетилетия, но през последните месеци станаха нейни абсолютни фанатици. Това е идеология, която, приложена на практика, принася в жертва огромното мнозинство обикновени хора, за да задоволи интересите на миниатюрния властови елит.

В тази връзка ще ви припомня един много коментиран през тази седмица в социалните мрежи телевизионен разговор. По Нова телевизия бяха поканени една синдикалистка и един грантов анализатор. Те трябваше да говорят за това дали България да преговаря с "Газпром" за подновяване на доставките по договора, който имаме до края на годината. Синдикалистката говореше с числа и обясняваше до какво води отказът ни от руски газ. Грантовият анализатор не искаше да си губи времето с подобни "дреболии“. Той говореше идеологически. Започна да описва надълго и нашироко някаква цивилизационна война, която сме били водили, и как тя било много по-важна от всичко останало. С едно изречение тезата му може да бъде обобщена така – по-добре да не се къпем, само и само да накажем Путин.

Много показателен беше този разговор за голямото разделение в нашето общество днес. От едната страна са нормалните хора. Тези, които се интересуват от числа, които всеки ден си правят сметките и изпитват реални трудности заради повишените цени на всичко. От другата страна са грантовите идеолози. За тях парите нямат значение. Не защото са толкова извисени духовно, а защото имат достатъчно средства, осигурени от фондации като "Америка за България“. Ето защо грантовите идеолози могат да си измислят всевъзможни тези, които нямат нищо общо с реалността, но пък осигуряват допълнително финансиране от чуждестранните донори. Само такива хора могат да твърдят, че втечненият газ, който се превозва с танкери, който идва от другия край на света, който трябва да премине през сложни обработки, за да става за ползване, е по-евтин от тръбния газ. Нормален човек никога няма да каже подобна глупост. Грантовият идеолог няма проблем с произнасянето ѝ, защото той не се ръководи от фактите, а от една абсурдна идеология.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 46 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И тоя е зодия Близнаци

    19 12 Отговор
    като Тиквата и Чорапа. Направи Брекзит, а сега доведе Англия до катастрофа. Тръмп също е зодия Близнак. Той пък щурмува Капитолия.
    Абе, трагедия са!
  • 2 Фактори на минимална заплата

    5 25 Отговор
    Джудже е имало шизофрения.
  • 3 Фори

    8 40 Отговор
    Волгин да се преименува на Ленин.

    Коментиран от #15

  • 4 Т444444

    2 22 Отговор
    Великобритания има бвп 10000 милиарда долара за 2021.

    Коментиран от #21

  • 5 Гаварит Масква

    5 45 Отговор
    Руснака Волгин направи от БНР - Радио "Гаварит Масква".
  • 6 Град Оряхово

    4 27 Отговор
    Ходил съм да бера ягоди и ни скъсваха от бачкане и се върнах за 3 месеца с 20 000 лева. Догодина отивам пак.
  • 7 Пучо Капучо

    38 2 Отговор
    На западните мисирки тая зима ще им се стори гаче са в Сибир, да благодарят на фон дер Лайн@нен за студуването. А нашто самоковско фандък кат оздрави софийската топлофикация, софиянци ще бъдат на топло...и ще продават имуществото си, за да платят сметките си. Добра зима се очертава, мдаа...
  • 8 Тоя

    25 2 Отговор
    Рошавия бозав турчин на снимката е ненормален грантомотивиран идеолог на дълбоката държава.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Не е нужно да се добавя

    16 2 Отговор
    каквото и да е къл написаното от г-н Волгин
  • 13 Българин

    3 32 Отговор
    Волгин говори за НОРМАЛНОСТ! Но едва ли е нормално държавата да плаща по държавна медия руски агент на влияние на прави руска пропаганда. Все пак Русия ни обяви за ВРАГ и НЕПРИЯТЕЛСКА страна!

    Коментиран от #18

  • 14 Филип

    16 1 Отговор
    ЗНАЧИ ЕДНИТЕ НА ТЪМНО И СТУДЕНО А БАЙДЪНОВИ НА МАЛДИВИ
    ЗНАЧИ ХИТЪР ПЕТЪР ГО ИЗПРИВАРИХА ОТ ВСЯКЪДЕ
  • 15 Хахаха

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Фори":

    А ти си на Иванушка - дурачок.
  • 16 москвичов

    3 22 Отговор
    Този е против грантовите идеолози..и всичко западно европейско, но денонощно бомбандира по европейски радиа и телевизии проруска пропаганда.!Той не е ли руски грантаджия?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хахаха

    27 3 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Русия е враг на теб, явно. За нормалните България Русия е Освободител и вечен приятел.
  • 19 Хахаха

    21 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ха-ха-ха🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾":

    Руската река Волга е нещо, което не може да осмисли твоя мозък, повярвай. Ако я видиш, или да пропътуваш по нея, ще заплачеш от осъзнанието на своята нищожност, като личност, с подобни примитивни представи за Русия. Волгин затова е Волгин, защото мисли масщабно и мощно, а не примитивно и плебейски.
  • 20 Тонката

    14 0 Отговор
    Само да ви кажа, на на подобна(а може и да е насъщата) снимка, Джонстън беше обявен за чремиер-министър на Украйна....От независимата и обективна украинска национална телевизия....🤣
  • 21 Статистик

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Т444444":

    Само че ООН вече използва като база за сравнение не БВП, а PPS (паритетна покупателна способност), който отразява състоянието на икономиката далеч по-реално. И ако видиш класацията по този показател, ще останеш много изненадан! Куриозното е, че в тази класация (от март т.г.) богатата GB е с две места след бедна България!
  • 22 Хахаха

    17 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ха-ха-ха🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾":

    Няма такива фамилии, защото, вероятно, бабите им не разказваха за войника, който е роден на бреговете на Темза, който е загинал за освобождението и. Сигурно им е разказвала за това, че родените на Темза са били против освобождаването на България и тогава са се сражавали на страната на Османската империя среща Русия - освободителка.
  • 23 читател

    4 17 Отговор
    волгин, гнус.
  • 24 Руската

    1 15 Отговор
    Подлога се изсипа отново!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.