Last news in Fakti

1 Септември, 2022 10:52 2 505 45

Михаил Горбачов - през разрушението към „свободата“

  • михаил горбачов

Той промени света и отношението към него се превърна в своеобразен филтър за и против демокрацията и свободата

Михаил Горбачов - през разрушението към „свободата“ - 1
Снимкa: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Малко са хората, които знаят истинската фраза на поета и политик Хелон от Спарта „за мъртвите или добро или нищо друго освен истината“. За първия и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов (15 март 1990 - 25 декември 1991) не може да се даде еднозначна оценка. Факт е, че той промени света и отношението към него се превърна в своеобразен филтър за и против демокрацията и свободата. В съвременното размирно време на дезинформация, агресивна риторика и двойствен морал, неговата кончина отново възкреси спомена за размирните времена на промяната в СССР и държавите от социалистическата система, съпроводени с разрушения, икономически катаклизми, социални сътресения и човешки и материални загуби.

Смъртта на всеки държавник е повод за рекапитулация на неговото време. Историята на СССР носи отпечатъка на всеки един негов ръководител. Владимир Ленин създаде държавата, Йосиф Сталин ще бъде запомнен с култа към личността му, ГУЛАГ, но и с победата над хитлерофашизма и превръщането на Съветския съюз в суперсила. Никита Хрушчов развенча култа към Сталин, а Леонид Брежнев ще остане в историята с неуспешната акция в Афганистан. Времето между него и Михаил Горбачов се характеризира с фразата „петилетката на помпозните погребения“.

Управлението на Михаил Горбачов като генерален секретар на ЦК на Политбюро на КПСС (март 1985- март 1990) поставя началото на два процеса. Първият е свързан с разкритията за престъпленията и жертвите в ГУЛАГ, а вторият – с неуспешните като цяло опити на перестройката. Това време ще бъде запомнено и с празните магазини, въпреки богатата реколта, която остана в складовете, създавайки фалшиви условия за икономическа криза. Тогава 1987 г. започна и войната между Азербайджан и Армения.

Перестройката на М. Горбачов вървеше паралелно със засилващите се страхове на американските анализатори за увеличаващата се несигурност на икономическите и борсовите пазари в Западния свят. Борсовият срив на 19 октомври 1987 г. започна с известната фраза „нас само чудо може да ни спаси“. Чудото се появи в лицето на Михаил Горбачов, който на срещата край Малта с американския президент Джордж Буш през 1989 г., подписа смъртната присъда на суперсилата СССР и на държавите от Централна и Източна Европа. Първият етап от Студената война приключи с разрушаването на Източния блок, в който идеологията, индустриализацията и социалната политика определяха облика на социалистическата система.

Краят на биполярния свят, който настъпи с неоспоримото участие на Михаил Горбачов, отвори пътя към прехода, чиито интерпретации са взаимоизключващи се, и който продължава и до днес. Медийният ентусиазъм и задълбочаващите се в своите безумия политики и действия на управляващите елити, не променят горчивата истина, че хората обедняват, обществото се профанизира и маргинализира, здравеопазването се изражда, а държавата като защитник на обществата, все повече губи своята стойност и сила.

Политиките и резултатите от действията на Михаил Горбачов са етап от проекта „Студена война“. Последният съветски лидер олицетворява края на една епоха. Предвид факта, че биполярното противопоставяне определя процесите през втората половина на ХХ век, естествено е рано или късно промените да резонират в идеологическия, политически, икономически и военен опонент в незавършилата Студена война – западния блок и неговата суперсила САЩ. Неоспорим факт е, че действията на Михаил Горбачов отложиха с няколко десетилетия икономическия и политически крах на либерализма. Явно идва времето на промяната в победилия Запад. Може да се окаже, че след време ще се коментира как настоящия американски президент Джо Байдън е довел до края на Съединените американски щати. А какво ще се случи след това предстои да видим.

Смъртта на Михаил Горбачов отвори кутията на Пандора на спомените, но и дава възможност за пореден път да се анализира и моделира светът от известното към предполагаемото.

Истината е нееднозначна, но името на Михаил Горбачов ще остане в историята като съществен сегмент в световните промени в края на ХХ век.

Мир на праха му и светла му памет!


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🤣🤣🤣

    27 1 Отговор
    Приказки за свобода и демокрация...
  • 2 ТаУмВзе

    24 2 Отговор
    Злеленски ни е малко, та са 1 месец и за Предателя горби ще са Хвалебствия яко! Добре е.
  • 3 Последния Софиянец

    34 2 Отговор
    Разруши половината свят.
  • 4 Перо

    36 2 Отговор
    Кончината на предателя Горби е добър ден за човечеството,което още лиже рани от поражението и води войни!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сталин

    32 2 Отговор
    Да върви в ада този долен предател ,агентура на Ротшилд и глобалния банков кабал
  • 7 Фашизъм

    27 2 Отговор
    Тоя беше една от НАЙ големите краварски подлоги, както беше луканков...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 некомунист и нефашист

    5 23 Отговор
    Господ е белязал този човек!Горбачов,заедно с Рейгън ни подариха свободата!От тук нататък от нас зависи какво бъдеще ни очаква.Ако имаме ум в главите, учим и работим-ще успеем.Стига сме търсили оправдания,гледайки в миналото!

    Коментиран от #11, #40

  • 11 Амебикс

    18 1 Отговор

    До коментар #10 от "некомунист и нефашист":

    Има само илюзия за свобода, казва ти го икономист

    Коментиран от #14

  • 12 Taka така

    21 2 Отговор
    Обикновен продажник нищо особено или различно
  • 13 Харалан Шарлатанов

    17 3 Отговор
    Всичко което се случи след него е заради него. Разтури СССР , две години по късно се яви на избори за президент на Русия. На тези избори той получи доверието на 0.5% от руснаците. В пъти по зле от нашите Цецка и Герджиков. А както знаете , по зле представили се кандидати за президент у нас от последните двама не сме имали в последните 178 години.
    За Горби какво друго, освен - лека му пръс , буца му в г...ъз.
  • 14 не случаен

    5 9 Отговор

    До коментар #11 от "Амебикс":

    Пълно е с "дървени философи-икономисти".И какво като си икономист?...........

    Коментиран от #18

  • 15 Загубихме Студената война и още плащаме

    21 2 Отговор
    Разпада на СССР бе в резултат от намеса на Запада. Горбачов бе главния вербуван от ЦРУ и МИ6, и това самата М.Тачър признава през 1992 на едно изказване в Хюстън.
    „Когато получихме информация за предстоящата смърт на съветския лидер (ставаше дума за Ю. В. Андропов.), помислихме за възможното идване на власт с нашата помощ на човек, благодарение на когото ще можем да реализираме нашето намерения. Това беше оценката на моите експерти (а аз винаги съм формирал много квалифицирана група от експерти по Съветския съюз и при необходимост улеснявах допълнителна емиграция на необходимите специалисти от СССР). Този човек беше М. Горбачов, който беше характеризиран от специалистите като небрежен, внушаващ и много амбициозен човек. Той имаше добри отношения с по-голямата част от Съветския съюз политически елит, и затова идването му на власт с наша помощ беше възможно...“
    Маргарет Тачър
    Анализ на събитията, случили се още по време на посещението на Горбачов в Англия през декември 1984 г., показва, че той е бил очакван там ...
  • 16 Павел пенев

    16 2 Отговор
    Сега става ясно, че обединението на Германия не струва пари и една вила лично на Горбачов в Бавария,защото то обезсмисли живота на милиони руски граждани жертва във войната и реалността от Трета световна. Ерик Хонекер каза точно това на Горбачов, но предателя имаше други указания от МИ-6.
  • 17 Загубихме Студената война и още плащаме

    19 1 Отговор
    "Назначаването на Горбачов на поста генерален секретар на ЦК на КПСС всъщност е първата операция за провеждане на съветската контрареволюция. Горбачов просто беше купен: освен събраните и откраднати от администрацията му заеми за 80 милиарда долара, нека си припомним още един анекдотичен случай, когато Кол предложи на СССР 160 милиарда марки за изтеглянето на съветските войски от Германия. Горбачов се съгласи на 16 милиарда... Трудно е да се повярва, че останалите пари, или част не са му изплатени. В допълнение към всичко това му създаде невероятно положителен имидж в западните медии. По време на малтийската среща Горбачов е "представен" с 300 милиона долара, Шеварднадзе - 75 милиона. Безброй университети и фондации дадоха награди, награди, дипломи и почетни степени на Горбачов. Колкото повече Горбачов продаваше страната, толкова повече го хвалеха. Той дори получи Нобелова награда..."
  • 18 Амебикс

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "не случаен":

    Учила съм за цялата тая измамна схема и познавам много добре механизмите, за разлика от някой " философ " , който е учил друго и няма елементарни познания в областта на георолитиката и икономиката. С уважение към хората, които се интересуват от темата и без да са го учили.

    Коментиран от #20

  • 19 Ако това е професор

    3 2 Отговор
    Ще продължаваме по пътя си към упадъка.
  • 20 некомунист и нефашист

    7 4 Отговор

    До коментар #18 от "Амебикс":

    Самочувствието/без покритие/ на икономистите винаги ме забавлява.От вашето учене-недоучене сме последни в Европа.Сегашната илюзия за свобода/според теб/ ни позволява да учим,работим и живеем ,където пожелаем,за разлика от"свободата" преди 1989 г.И поработи в/у правописа малко./с добри чувства/.

    Коментиран от #26

  • 21 безпартиен

    8 3 Отговор
    Това е човекът реализирал на практика мечтата на всеки комунист- ДА СТАНЕ КАПИТАЛИСТ И ДЕЦАТА МУ ДА УЧАТ И ЖИВЕЯТ НА ЗАПАД!!!!!
  • 22 СЗО

    5 1 Отговор
    Както обикновено, "истината" лансирана в публичното пространство няма нищо общо с действителната истина.
  • 23 Перестройка

    3 1 Отговор
    Горбачов е лицето на перестройката.Но промените се зараждат при Юри Андропов.Тази перестройка е някакъв особен тип олигархичен капитализъм по руски модел

    Коментиран от #44

  • 24 Адам Хилтън

    12 2 Отговор
    Каква свобода бе? Още през 1993-та година Елцин щурмува парламента при което загиват 2000 души - такива размирици не е имало от Втората световна дотогава. Също така спира дейността на конституционният съд, отменя конституцията на Русия, забранява дейността на профсъюзите и забранява опозиционните партии! Тоя същият Елцин дето го хвалят че "демократизирал" Русия на Запад. Явно че "демокрация" за Запада си значи погром за Русия чисто и просто. Милиони хора остават безработни, изчезват безплатното здравеопазване и правото на работа - за каква "свобода" можем да говорим така. Популярността на Елцин спада до 8% през 1996-та - толкова зле колкото на сегашният Джорбачов - Байдън в САЩ. Толкова зле било, че трябвало САЩ да нагласят изборите през 1996-та, за да не спечели този път демократично комунистическата партия с мнозинство. Айде сега "демокрация и свобода" станала в Русия - никога не е имало такова нещо след 1991-ва.

    Коментиран от #33

  • 25 Живял тогава, да ви открехна истината

    6 8 Отговор
    СССР беше колабирал икономически и политически много преди Горбачов.
    Политбюро и КГБ просто поставиха една „маша“ / Горбачов/ да свърши „мръсната“ работа наречена перестройка.
    По главното от цялата история е , че България най много пострада. Затворени хиляди предприятия, защото цялата ни икономика работеше за СССР. Резултата го видяхме, виждаме и днес – 3 милиона по малко население, най бедните в ЕС, селата са като бомбардирани от война и т.н.
    Горбачов поиска от Германия 15 милиарда долара за да купи салам, руснаците да не умрат от глад. По късно Шрьодер каза, че Германия е била готова да плати 500 милиарда дойче марки.
    А русофилите не го разбират това и крещят, че демокрацията им донесла бедите. Не могат да правят умствена, причинно-следствена връзка.
    Това се нарича „функционална неграмотност“.

    Коментиран от #29

  • 26 Амебикс

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "некомунист и нефашист":

    Аха, за Вас съществуват само две форми: капитализъм и комунизъм?!?! Е за това няма нужда да спорим, защото за мен е безсмислено да си губя времето с хора с ограничени познания от типа: има 2 отбора и те са Левски и цска и ти ако не си от единия, значи си от другия

    Коментиран от #38

  • 27 Мнение

    4 1 Отговор
    Оценките за лидери предали своя народ и съюзниците си трябва да са много по-категорични
  • 28 Путинофил

    1 5 Отговор
    А Путин ще го положат в мавзолея до мумията на Ленин за особени заслуги.
  • 29 Браво, имало и нормални хора,

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Живял тогава, да ви открехна истината":

    търсещи причинно-следствената връзка и опиращи се на фактите, без да влагат емоции. Сега ще те изтрият, както трият и мен, защото оня процент на Иво Христов е "най-мразим да мислим". Ама толкова им е дадено от Господ - само да се мъчат.
  • 30 Демократ

    4 10 Отговор
    Краят на студената война е заслуга на Горбачов и този човек заслужава почит и уважение,че изпълни тази изключително тежка мисия.Промени се развитието на Европа и света. Държавите,насилствено присъединени към СССР, получиха независимост .България поради дълбокото проникване на КГБ - ДС във всички сфери на живота досега не може да постигне свобода и демокрация.Благодарение на Путин-КГБ,Русия продължава да бъде империя на злото.Няма успяла страна,ръководена от тайни служби.България ще се развива нормално ,когато задкулисието от тайните служби бъде премахнато.

    Коментиран от #31, #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Амебикс

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Адам Хилтън":

    Ами именно, дори в заглавието на статията " свобода" е написана в кавички
  • 34 Амебикс

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Демократ":

    Мнението Ви не се базира на реални знания, а предполагам на някакви чувства, породени и контролирани от медийната помия.
  • 35 Матей преображенски

    7 1 Отговор
    Да,прослави се като Херострат,унищожил храма на Артемида в Ефес за да му се запише името в историята.И на Горби се записа,и още дълги години ще го про-кли-нат не само руснаците,ние имаме в пъти по-голямо основание.Да ни набута в девета глуха,да ни срине със земята,и да ни хари-же на западняците като военна плячка,такова не се прощава,во век и веков.Какъв ке-ле-пир,че у мря на 90г,такъв уникален не-год-ник,и се правеше на много заслужил,според западните стандарти,с тъ-па-та си демокрация.Китай също прави реформи ,само че бавно и внимателно,направиха си социален капитализъм,нещо което сме си представяли,но бяхме ловко измамени.Специално за България се отброяват последните години съществувание,ако нещо ради-кал-но не се измени,из основи и да се тръгне по нов път и това може да стане единствено с помощ от Русия.

    Коментиран от #37

  • 36 Матей преображенски

    5 2 Отговор
    Когато умря Брежнев и след него набързо се изредиха К.Черненко и Ю.Андропав--твърдолинейни комунисти и нищо не побутнаха от системата и беше правилно.Предполагам ,че западните служби са им съкратили живота за да застъпи горбито,белязания,тяхното ме-ке-ре,подготвяно от дълги години за да срине цялата социалистическа система,с 500 милиона население и да бъде хвърлена в хаос и кон-вул-сии,както и стана.По друг начин нямаше как,освен чрез това грандиозно пре-да-тел-ство,после и други държавни ръководители се подведоха,а съпротивяващите се бяха унищожени като Н.Чаушеску и Милошевич.

    Коментиран от #43

  • 37 Загубихме Студената война и още плащаме

    9 1 Отговор

    До коментар #35 от "Матей преображенски":

    Да допълня...
    На 4 юни 1989 г. Дън Сяопин смаза безжалостно опита за преврат на китайския Горбачов Чжао Цзъян. Между другото, самия Горбачов по нареждане на своите англо-американски куратори беше на посещения в Пекин май 1989 г.за да активира Чжао, по това време генерален секретар на ККП(Китайска комунистическа партия), по-бързо да ликвидира Китай по подобие на СССР . Което показва абсолютната неграмотност на Горби и неговите англо-американски собственици относно Китай. Дън като председател на Висшия военен съвет на ККП и с подкрепата на т.н. "Съвет на ветераните на ККП" свали от власт предателя Чжао, който беше арестуван и поставен под домашен арест до смъртта си, и въведе сборни военни части от 27 армия и 28 армия в Пекин да разгони наетите "протестиращи". Първи избягаха в Хонконг съветниците и заместниците на Чжао, а участието на ЦРУ и МИ 5 в събитията на Тянанмън беше документирано безспорно. Любопитно е, че единствено МОСАД от западните разузнавателни служби, категорично е отказал да участва в тази антикитайска авантюра...
  • 38 некомунист и нефашист

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Амебикс":

    Ама наистина"дървен философ"-ка...Идеше реч за М.Горбачов и свободата,но нейсе...И...правописа...
  • 39 Свобода ли...

    5 1 Отговор
    Май още не сте наясно, че целият свят е впримчен във финансовокредитната доларова система, а от тази диктатура, по-лоша няма!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 "свобода"

    4 1 Отговор
    Заблудени "приятелю"! Относно така наречената свобода - замисли се първо колко стоки си купил на изплащане и колко години още ще връщаш кредити на банките! Или може би сам добиваш електроенергията и водата си. Храната сам ли я произвеждаш, или тичаш да Кауфланд за боклуци? Въпроса ти за ума пък е риторичен.... Доказва го твърдението ти, че Рейгън ти е подарил нещо. Там, откъдето е той, не правят нищо даром и без предварително сметната печалба. От друга страна е радващо, че имаш желание да работиш, но..., ако не работиш за себе си, или други да работят за теб, ще си останеш само с надеждата за успех и много болежки на стари години. Хайде със здраве!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 За Андропов - не

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Матей преображенски":

    По пронцип си прав ,но за Андропов не. Андропов беше западният човек,който набута във властта всички по-късни горбачови и елцински либерастчета. Основата я направи Андропов,защото по произход е евреин и по прякор са му викали Ювелир,щото дядо му някого имал бижутериен магазин. В соцлагера го играеше ястреб за прад хората. Всъщност Андропов е човекът излъгал Брежнев да влезне в Авганистан,както сегашната ФСБ подведе Путин да завзема Киев с преврат и десант.
  • 44 СЗО

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Перестройка":

    Правилно! А Андропов преди това е бил.....шеф на КГБ. Така че цялата перестройка, включително и българския преход са замислени от КГБ, за да могат да продължат да си крадат по нов начин.
  • 45 Направиха същото

    3 0 Отговор
    В Съветска Русия и СССР винаги е имало борба между ленинисто-троцкисти и сталинисти, по открита през 20-те и 30-те години и подмолна при Хрушча,Брежнев и Андропов. Ленинисто-троцкистите са интернационалистите/глобалисти и те се опитаха да изнесат революция в Германия,Финландия,Унгария,Полша. Не им се получи и Сталин се съсредоточи да изгражда държава,а не да изнася революция,при което поразчисти доколкото можа лелинисто-троцкистите. Тия се притаиха,но останаха в управлението на държавата. При Хрушча пак навириха глава,при Брежнев пак си притаиха. Точно Андропов започна системно да прокарва лелинисто-троцкисти по върховете на държавата и той даде старта на плеяда либерастчета,все от ленино-троцкистки фамилии. Резултата се видя при Горби и Елцин - тия интернационалисти ъпгрейтвали се в глобалисти започнаха да деструктурират съветската държава - Андропов подлъга Брежнев да влезе в Афганистан,запачна да планира икиномически региони,като пренебрегна националните съюзни и федерални републики. В резултат веднага започнаха етнически вълнения и войни в Средна Азия, Кавказ и Закавказието. При Горби се добавиха Прибалтика и бандеравците в Западна Украйна,тоест при Елцин вече горяхя доста етнически конфликти. СССР се върна към 1917- 1918г. когато Руската империя се пукаше по шевовете. Навремето точно болшевиките разпаднаха Руската империя и в края на 20-ти век наследниците на лелин-троцкистките болшевики направиха същото.