Last news in Fakti

5 Юли, 2013 14:56 9 701 9

Цветелина и Бойко превземат БСП - търсят път към Станишев, хвалят Моника

  • цветелина-
  • бойко-
  • станишев-
  • моника
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Поглед.инфо, позовавайки се на „Галерия” пуска един по нетрадиционен, но интересен коментар на събитията в България. Факти.бг го публикува целият текст, позовавайки се на авторите:

Два основни кръга се бият за властта, научи „Галерия“ от отлично информирани източници. Единият бизнес олигархичен клуб е сформиран около банкера Цветан Василев, подставеното му лице Делян Пеевски, части от ДПС и БСП и медии, а другият е около президента Росен Плевнелиев, Цветелина Бориславова и нейния бивш приятел Бойко Борисов. Експремиерът не иска да се връща на бял кон като министър-председател, а само да запази позициите си, както и да даде шанс на подставени лица, които да го представляват в политиката.

Скандалът, който избухна след избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, много ясно открои двете бизнес групировки, които чрез своите политически лобита се бият за властта. И докато позициите на Цветан Василев са по-ясно изразени чрез настоящето правителство, то неговата алтернатива в лицето на кръга около Цветелина Бориславова все още не попада ясно под светлината на прожекторите. В настоящето разследване ще се опитаме да очертаем настоящите играчи в тази борба.

Веднага след парламентарните избори преди месец Цветан Василев е заявил пред ръководствата на ДПС и БСП, че няма да има по-големи претенции за разрастване на бизнес империята си от тук нататък. Той е казал в прав текст пред Лютви Местан и Сергей Станишев, че дори е съгласен държавните пари от неговата банка да бъдат изтеглени.

Номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е възникнара съвсем спонтанно, след като последният е заявил категоричната си воля да се саморазправи веднъж завинаги с Цветан Цветанов и Бойко Борисов, като пресече основния им източник на средства - контрабандата, от която те печелят над 2 млрд. на година. Според нашите източници Сергей Станишев лично се е заел с прокарването на неговата кандидатура, защото е смятал, че по този начин ще разбие веднъж завинаги ГЕРБ и ще ?осигури постигането на две стратегически цели.

Първата е вътрешнополитическа - основната опозиционна партия ще бъде разбита. Втората е чисто управленска – прибирането на огромен паричен ресурс в полза на държавата и пренареждането на сектора за сигурност, който досега е обслужвал само частни икономически кръгове.

Според нашите източници Станишев се е водил до голяма степен от измамната илюзия, че може само чрез лично засегнати от Бойкоборисовото управление кръгове и хора да го победи и въобще не си е дал сметка за обществената реакция след избора на тази одиозна фигура. Той е бил сигурен, че договорката с Цветан Василев е достатъчна гаранция, че няма да се меси в работата на новото правителство, защото и без друго банкерът вече е получил всичко, което е искал от правителството на Бойко Борисов.

Избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС съвпада и със зачестилите оперативни информации, че ГЕРБ и в частност Пашата и Митко Каратиста готвят провокации, за да предизвикат разрушаването на крехкото мнозинство, което избра Пламен Орешарски за премиер. В службите са постъпили информации за готвени организирани провокации. Тези сведения се потвърдиха от нападението над Люба Кулезич, което по случайност съвпадна с първия ден на протеста срещу избирането на Делян Пеевски и поради тази причина се загуби в общия новинарски поток. В редица свои предавания Кулезич твърдеше, че се задава диктатура, а нападението над нея, организирано от криминални структури, подчинени на Цветан Цветанов, е целяло да потвърди нейните думи и да я превърне в новина №1.

Самоубийственото решение на БСП и ДПС да номинира Пеевски за ДАНС до голяма степен заглуши тази инсценировка и свърши по-голяма работа на Бойко Борисов, отколкото всичките му лични планове за връщане във властта.

През социалните мрежи бяха организирани спонтанни протести, които постепенно започнаха да бъдат манипулирани в определана политическа посока. Активна част в тази манипулация изиграха медиите „Дневник“ и „Капитал“, собственост на бизнесмена Иво Прокопиев, който от години живее в Сингапур и се надява чрез революция да му бъдат опростени дълговете към държавни и частни финансови институции в размер на около 350 млн. евро.

Внезапна възможност олигархът в изгнание видя в спонтанните протести срещу назначаването на Пеевски и веднага включи в ход собствените си медии и президента Плевнелиев, с когото са семейни приятели и бизнес партньори от години.

В началото протестиращите искаха оставката на Пеевски. След като я получиха обаче, те не се спряха и запчочнаха да искат оставката на правителството, въпреки че голяма част от тях имат сериозни възражения срещу такъв развой на събитията. Трезвомислещите от протестиращите знаят, че нови избори без радикална промяна на Изборния кодекс и тотално осветляване на задкулисните играчи не биха довели до същесвена промяна.

Прокопиев и неговите медии обаче започнаха да нагнетяват исканията за оставка на Орешарски веднага, за да се наместят в вакуума на властта и да яхнат справедливите искания на протестиращите.

Източниците на "Галерия" потвърдиха, че в ход е задействан планът за „интелигентния ГЕРБ“, който „Галерия“ описа още преди година. Той включва запазването на Бойко Борисов, който трябва да бъде оттеглен от публичния живот чрез инсталирането на подходящ премиер и парламентарно мнозинство. Те трябва да пазят както неговите икономически интереси, така и интересите на бившата му приятелка Цветелина Бориславова и олигарха Иво Прокопиев, като жертват неприятните и дисредитирани фигури в ГЕРБ, каквито са Цветан Цветанов, Искра Фидосова и техните обръчи от фирми.

Заговори се дори и за Кристалина Георгиева, която би могла да се върне в образа на поредния спасител отвън и е еднакво близка както до кръга „Капитал“ и Бойко Борисов, така и до бившия президент Георги Първанов. Сценарият за следващото развитие на България става прост и ясен - широка парламентарна коалиция между „дясното“, ГЕРБ и социалистите, но без Станишев начело, защото лидерът на ПЕС взе категорична позиция срещу Бойко Борисов.

Днешните протести искат оставката на Станишев, за която се обявяват и Георги Първанов, и Румен Петков. В идеалния си замисъл те ще постигнат едно опитомено от кръга „Капитал“ и Бойко Борисов БСП, с което в бъдеще може да се работи в съгласие и без проблем. Вече се чуват призиви, които уж идват от Европа за съгласие и съвместна работа между двете най-големи групи в парламента по германския модел от времето, когато социалдемократи и християндемократи имаха общо правителство.

Въпреки наивните искания на протестиращите за смяна на системата задкулисните играчи се опитват не да сменят статуквото, а да променят баланса в него и съответно да засилят собственото си влияние върху изпълнителната власт.

По парадокс правителството на Орешарски е най-демократичното от десетилетия насам и първото управление, което веднага се вслушва в исканията на улицата. Под натиска на протеста беше сменен не само Делян Пеевски, но и още няколко фигури на ключови места в енергетиката, Министерствата на вътрешните работи и икономиката. Показателен е и начинът, по който полицията се опитва да запази автентичността на протеста, като своевременно неутрализира платените агитки на ГЕРБ, Яне Янев и „Атака“, които провокират напрежение.

Същевременно вестниците на Иво Прокопиев стават все по-агресивни и вече отброяват оставащите дни на живот на този парламент. Амбицията им е повече от прозрачна. Плевнелиев назначава втори служебен кабинет, който ще отпечата не 350 хил., а ако се наложи 800 хил. бюлетини над допустимото, само и само да се стигне до нужния резултат, така че ГЕРБ и БСП да имат смазващо мнозинство в следващия парламент.

Разбира се, БСП без Станишен начело, защото ще му вземат оставката след провала на сегашното управление. Кукловодите от кръга на Цветелина Бориславова са сигурни, че Плевнелиев ще избере правилните хора за служебен кабинет, както направи и през март, защото президентът е ни по-малко, ни повече зависим от данъчните власти.

Неслучайно кръгът около Цветан Василев повдигна въпроси за неговите офшорни фирми, които дирижираните от Бойко Борисов медии засега заглушават успешно. Според наши източници от данъчните служби обаче, големият проблем на Росен Плевнелиев се крие именно там - в НАП, където е запазена цялата информация за източването на ДДС и криенето на данъци, практикувано от Плевнелиев, докато е бил обикновен бизнесмен. Според отлично осведомени служители на НАП Плевнелиев се страхува ужасно много от една безпристрастна ревизия на неговия бизнес, въпреки че подобно на Цветанов с неговите апартаменти досега той се ползва с протекция от данъчните. Ако те направят истинска проверка, ще установят огромни нарушения и Плевнелиев ще бъде принуден да подаде оставка.

Затова борбата е въпрос на седмици. Кръгът около Цветелина Бориславова и Иво Прокопиев нарочно преувеличава чрез медиите си натиска на улицата, която събира все по-малко протестиращи, за да натисне Орешарски да попаде оставка и да се предизвика парламентарна криза.

След нея оставката на Станишев е почти задължителна, а Плевнелиев, Бориславова, Прокопиев и Георги Първанов ще могат да конструират ново и удобно за тях мнозинство. Колеги журналисти от „Дневник“ са споделяли неведнъж, че им е било забранено да пишат срещу Георги Първанов, докато беше президент, а многобройните акции на екологичните организации,свързани с гражданските протести днес, неслучайно нито веднъж не повдигнаха въпроса за огромните замърсявания, предизвикани от „Каолин“, златната кокошка и единственият източник на приходи за Иво Прокопиев.

Кой ще надделее в тази битка предстои да видим, но е сигурно, че софийските протести вече въобще не са спонтанни, а работят изцяло за олигархията, която загуби позиции след последните парламентарни избори.

Ето кои олигарси се борят за власт:

Кръгът „Капитал“

Дирижираният от Иво Прокопиев кръг „Капитал“ съществува от 1993 година. През годините на прехода бизнес империята на Прокопиев преживя няколко разцвета.

При управлението на Иван Костов бизнесменът от Разград придоби голяма част от активите си чрез скандални сделки, осъществени по време на работническо-мениджърската приватизация.

Възходът продължи и при управлението на НДСВ, когато Прокопиев беше близък с икономическия министър Лидия Шулева. Именно от тези години датира обвързването между Прокопиев и Цветелина Бориславова. Двамата имат общи интереси в областта на зелената енергия, като този им бизнес претърпя шеметно развитие по време на тройната коалиция. При управлението тандемът Прокопиев - Бориславова успя да се сдобие с няколко ключови министри, сред които финансовият Симеон Дянков, рег?ионалният Росен Плевнелиев и икономическият Трайчо Трайков. Кръгът излъчи и еврокомисар в лицето на Кристалина Георгиева, която се готви за евентуален премиер при коалиция между ГЕРБ и БСП, ако бъдат предизвикани предсрочни избори.

„Капитал“ разполага с широк кръг от „независими” говорители, институти и неправителствени организации. Основните му лостове за влияние върху общественото мнение са Институтът за пазарна икономика и Центърът за либерални стратегии. Сред „независимите“ говорители на „Капитал“ са политическите анализатори Иван Кръстев, Евгений Дайнов, Даниел Смилов и Огнян Минчев, собственикът на социологическата агенция „Алфа рисърч“ Боряна Димитрова, икономистите Георги Ангелов, Георги Ганев и Красен Станчев. Голяма роля в осъществяването на влиянието на кръга играят притежаваните от Иво Прокопиев медии „Дневник“ и „Капитал“.

Въпреки желанието си до момента кръгът не успя да създаде своя собствена политическа формация. Това е голямата амбиция на Прокопиев и Цветелина Бориславова, които се готвят да формират партия под крилото на близкия до тях Росен Плевнелиев. Работното й име е „Република“ и се очаква да възникне през есента.

Кръгът „Котараците“

Оглавяваният от културиста Александър Сталийски кръг „Котараците“ е персонално подчинен на Бойко Борисов и дясната му ръка Цветан Цветанов.

На пръв поглед „Котараците“ не притежават огромни бизнес компании. Повечето от тях са бивши спортисти и настоящи партньори в играта на карти на лидера на ГЕРБ. Легалният им бизнес включва притежанието на редица ресторанти и дискотеки. Зад това обаче през кръга „Котараците“ минават голяма част от черните капитали на ГЕРБ. С помощта на тези средства бизнес кръгът има силно влияние в най-големите телевизии и упражнява директно влияние върху големите продуцентски компании, сред които „Дрийм Тийм Прадакшънс“ на Евтим Милошев и Любо Нейков и „Ноу Фрийм медия“ на жената на Сталийски – Вили Сечкова. Само тези две компании изработват редица предавания в Би Ти Ви и ТВ7, сред които „Факторът Кошлуков“, „Нека говорят...“ и „Комиците“.

Кръгът „Котараците“ разполага с политически коментатори, сред които са шефката на кабинета на Бойко Борисов и собственик на социологическата агенция „Маркет линкс“ Румяна Бъчварова и собственичката на социологическата агенция MBMD Мирослава Радева. На негово подчинение са общественици като Едвин Сугарев, Евгений Михайлов и Люба Кулезич. „Котараците“ са представени в политиката през партийния апарат на ГЕРБ.

Кръгът КТБ

Възходът на империята, ръководена от собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски, започна още по времето на тройната коалиция.

В периода 2005 – 2009 г. КТБ се превърна от бутикова банка в един от най-сериозните съхранители на парите на държавни предприятия, между които АЕЦ „Козлодуй“, Националната електрическа компания, газовите посредници „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“, мини „Марица изток“, Държавната консолидационна компания, Електроенергийния системен оператор и други.

Истински възход империята преживя при управлението на Бойко Борисов, когато придоби апетитни компании като „Булгартабак“ и БТК. Именно във времената на ГЕРБ тандемът Василев – Пеевски извърши и мощната си медийна инвазия, като придоби над 80% от разпространителските дружества, десетки печатни и електронни издания и няколко телевизии, сред които ефирната ТВ7.

Основните публични говорители на кръга са шефът на ТВ7 Николай Бареков, собственикът на социологическата агенция „Сова Харис“ Васил Тончев и издателят Петьо Блъсков.

През годините кръгът винаги е гравитирал около ДПС. Това беше и причината по време на управлението си бившият премиер Борисов да бъде подозиран за задкулисни договорки с Ахмед Доган.

Борисов готов на всичко, за да оцелее

Досега Сергей Станишев проявява твърдост и няма никакви признаци, че доброволно ще си подаде оставката. Това обезсилва вътрешната му опозиция в лицето на Румен Петков, Георги Кадиев и Георги Първанов. Това ще принуди Борисов да потърси директен контакт с лидера на социалистите, защото онези, които познават добре бившия премиер знаят, че той е готов на всичко, за да оцелее.

Никак не звучи невероятно хипотезата на даден етап Борисов да потърси Станишев и да му предложи някакакъв вид сътрудничество срещу гарантиране на личния си имунитет срещу сериозно съдебно преследване. Борисов дори даде публично знак за това. Преди няколко седмици той направи комплимент на Моника Станишева, като каза, че големите успехи в политиката на нейния съпруг се дължат на самата нея. Няма да е изключено Борисов да потърси път към лидера на БСП чрез неговата нежна половинка, за чиято политическа мощ се разказват легенди. Друг е въпросът дали Моника ще откликне на такава покана и най-вероятно ще откаже. Във всеки случай Борисов е готов да влезе в сделка с всеки, който би му гарантирал оцеляването


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Elena Georgieva

    1 3 Отговор
    абсолютни фантасмагории на господин дачков и желания на трактора
  • 2 Диана Красимирова

    2 1 Отговор
    Кръгът около Прокопиев и Бориславова се активизира. Сигурно вече са решили, че сега е времето да атакуват и да яхнат народните протести, че и партия решили да правят. Срамота. Тези хора са олигарсите, срещу които протестираме!

    Коментиран от #4

  • 3 аноним

    1 0 Отговор
    Толкова е несъстоятелно , сякъш аз съм го писал

    Просто трябва някой да отмени Кризата..и се произвежда новият спасител на населението !

    Българинът е ТЪП и Претенциозен

    Българинът ще "победи" в тези протести (господ знае кого и какво ще спечели) и тогава ща приеме,че кризата си е отишла .защото ТОЙ я е "изгонил"
    ........
    изброените лица може да участват за съспес , за флашмоб..но са само лица

    няма конспирация там,където властва глупостта
  • 4 аноним

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Диана Красимирова":

    RE : Срамота.
    =================

    докато има хора като теб,които говорят за "Срамота"........

    винаги ще Им е лесно
  • 5 Гого

    2 1 Отговор
    Тия се ненаядоха бе! Нищо чудно, че пред Шератон имаше пособи на Икономедия! А Прокопиев си цъка кинти все едно е на казино .... 20 лева 20 лева тук там.
  • 6 galaxy

    0 0 Отговор
    Заради такива пладнешки разбойници описани по горе ,БГ няма да се оправи. Изхода за обикновените хора е Терминал 2. Това са истинските престъпници, които не само се разхождат на свобода, но и управляват, като пият кръвта на народа.
  • 7 трезво мислещ

    1 0 Отговор
    Всички са в кюпа и всички са навързани като свински черва.Истината е само една,че всички ние сме донори и сме оплетени в една интрига която няма разплитане.Рака е обладал цялото тяло и спасение няма, защото маскарите са навсякъде,а ние си ги заслужаваме, защото сме най - продажническата нация на целия свят и ниокга не се обединяваме около общото благо,а се стремим към личностното облагодетелстване.
  • 8 georgi genchev

    0 0 Отговор
    Abe kakvi ti krygove.Shtiaha da vidiat te edni krygove ,ami da biaha givi vasko i goro ilievi.....Kolkoto do toia kuh narod taka mu se pada.....kamynite padat,padat ot nebeto.......
  • 9 Stoyan

    0 0 Отговор
    Пропуснати са редица големи играчи, да не кажа най-големите.
    А на дребни "медийни" звезди е обърнато голямо внимание.
    Връзките между някои хора се измислени и тъпо скалъпени за да се съшие общата лъжа.

    Помислете, дали е сериозен играч, този който има бизнес интереси в Б-я за около 25 млрд. евро за 4г.
    И кой кръг (партии) се явява техен защитник.