Last news in Fakti

14 Септември, 2022 12:53 9 299 6

АЕЦ „Козлодуй“... Има ли различна първа страница на договор, който е одобрен от БЕХ?

  • аец козлодуй-
  • договор-
  • кпконпи

Към момента КПКОНПИ е образувала производство

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Продължение…

Първата част можете да видите тук.

Става въпрос за договор между АЕЦ „Козлодуй" и ,,Интерприбосервиз" ООД, който е на стойност над 12 млн. лв. (6.2 млн. евро). При договор № 208000030/02.11.2020 г. на АЕЦ Козлодуй" ЕАД с дъщерното му дружество „Интерприборсервиз" ООД се появява разлика в текста на първа страница между това, което е изпратено и одобрено в Българския енергиен холдинг, и това, което после се дава за подпис.

Първоначално договорът е бил подготвен и съгласуван в съответствие с офертата на „Интерприборсервиз" ООД като в текста на договора на първа страница са били посочени имената на подизпълнителите, които са щели да изпълняват част от специфични дейности, съгласно същата оферта. В този му вид договорът е преминал съгласуване и одобрение в Български Енергиен Холдинг" ЕАД (БЕХ). След като е бил одобрен от Български Енергиен Холдинг" ЕАД, в „Интерприборсервиз" ООД са били получени два екземпляра от този договор за подписване, но от „АЕЦ Козлодуй" ЕАД са поискали да се спре подписването му и да се върнат документите обратно при тях. Два дни след това договорът е бил получен в „Интерприбосервиз" ООД, но с различен текст на първа страница. От договора са били премахнати имената на подизпълнителите, чието участие е декларирано във всички документи към въпросния договор на „Интерприборсервиз" ООД към АЕЦ „Козлодуй" ЕАД.

Дъщерната фирма подписва този договор с различен текст, за да не остават без сервизно обслужване отговорни системи и оборудване, касаещи безопасната работа на атомната електроцентрала. За гореописаното е уведомен Български Енергиен Холдинг" ЕАД.

Междувременно управителят на „Интерприборсервиз" ООД подава сигнали до прокуратурата и завежда дело в Окръжен съд – Враца. Съдът възбранява вписвания по партидата на „Интерприбосервиз" ООД до излизане решение по делото.

Така се стига до ситуация, в която от АЕЦ-а прекъсват договори с „Интерприборсервиз“ ООД. Но в същото време се създава (на 11.03 22 г.) дружество АЕЦ СЕРВИЗ" ЕООД, което е 100% собственост на АЕЦ Козлодуй" ЕАД.

Към момента е в ход процес на напускане на служители на „Интерприборсервиз" ООД.

За голяма част от разказаното по-горе са подавани редица сигнали до главния прокурор на Република България, до КПКОНПИ и други компетентни инстанции. Към момента единствено КПКОНПИ, със свое решение от 16.02.22 г., е образувала производство.

Потърсихме за коментар по темата и бившия шеф на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов.

„Омръзна ми да ги обяснявам тези неща. Лъжи, лъжи, лъжи. Проверете си източниците. На когото трябва съм го обяснявал. Ако трябва пак ще го обяснявам. Аз договорите на „Интерприборсервиз“ ООД не ги сключвам и нямам идея какви договори те с кого сключват“, обясни за ФАКТИ Михов.

PS: ОТ ФАКТИ сме изпратили писма до БЕХ и фирма „Лийд Вижън“ по темата, за да може да се покаже и тяхната гледна точка и чакаме обратна връзка.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОЙ Е КРАДЕЦА СЕГА.

    8 8 Отговор
    кабинета борисов На 16 април 2021 г. XLV НС гласува оставката му със 156 гласа „за“, 75 „против“ и 9 „въздържал се“. ЕХ КИРО ЕХ НИНОВА СЛЕД ВАС ПОТОП В ДЪРЖАВАТА.
  • 2 КАК СЕ КРАДЪТ ПАРИТЕ НИ

    12 5 Отговор
    Така се стига до ситуация, в която от АЕЦ-а прекъсват договори с „Интерприборсервиз“ ООД. Но в същото време се създава (на 11.03 22 г.) дружество АЕЦ СЕРВИЗ" ЕООД, което е 100% собственост на АЕЦ Козлодуй" ЕАД.
    КАНАДСКИТЕ СХЕМИ ЗА ГРАБЕЖ.
  • 3 Беззаконие

    10 1 Отговор
    Трябва да направят проверки и в ЕСО . Големи кражби има и в 90% от случаите ремонтите се извършват от ЕМУ Търговище . Бате Тиквун ни направи роби без право на глас .
  • 4 Объркан

    8 4 Отговор
    Дъщерната фирма на АЕЦ Козлодуй,държи 51% от АЕЦ-а.Останалите 49% на кого са?Приемаме,че са на самият АЕЦ.Излиза,че дъщерната фирма е шеф-дирегента,тя държи 51%?!
  • 5 Летописец

    10 5 Отговор
    Нали помните как бг евроатлантиците подариха Южен поток на турците за да стане Турски поток ? Сега целта на евроатлантиците ни е същата , но в атомната енергетика - да внасят американско ядрено гориво . А ако от него Козлодуй гръмне , да внасят ток от Турция . Пак от руски централи , но в Турция - одобрени от Брюксел .
  • 6 Алфа

    6 1 Отговор
    Явно е, че Лийд Вижън ООД са фирмата касичка на бившите Михов и Николов. Всички факти, които ги изобличават са налице за игрите им в АЕЦа. Ама или са имали здрав чадър от горните им началници в БЕХ и Ме, защото на тях са снасяли, или двамата са били толкова смели в далаверите и са се мислили за велики, че са заблудили горките висши чиновници. Ако се проследят паричните потоци към и от Лийд Вижън ООД няма как да не се разплете играта на М и Н. Сега Темида е на ход и дано Прокуратурата е по смела, да видим дали отново някой ще ги отърве незаменимите директорчетата