Last news in Fakti

20 Октомври, 2022 10:17 4 151 38

Доц. Александър Христов пред ФАКТИ: И Чингис хан да дойде в парламента, няма да усмири страстите

  • александър-
  • христов-
  • парламент-
  • депутати-
  • избор

Апатията у хората към политическия живот ще се увеличи, казва той

Доц. Александър Христов пред ФАКТИ: И Чингис хан да дойде в парламента, няма да усмири страстите - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво развитие да очакваме на кризисната ситуация в парламента, породена от факта, че не се избра председател на Народното събрание. Пред ФАКТИ говори доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

- Доц. Христов, на какво ставаме свидетели в парламента?
- Наблюдаваме абсолютно безпрецедентна ситуация. НС започва своята работа с много сложен възел. Вижда се, че един абсолютно стандартен въпрос, какъвто принципно е изборът на председател на парламента, се заплита сложно. Това, от своя страна, е показателно и онагледява големите пропасти, които партиите са изкопали помежду си.

Към момента и не се виждат наченки и намерения за някакво единомислие.

Все пак, в цялата ситуация виждам и нещо положително. Зад тази неотстъпчивост стоят и принципни позиции – добри или лоши, но принципни. И това се наблюдава при всички политически сили. В сегашното патово положение не било по-малко безопасно да се влиза в безпринципни договорки, да се говори за „златен пръст“, „златен крак“…

- Визирате ситуация, при която депутати излизат от зала, за да няма кворум…
- Да, това са парламентарни игри, когато се ползва възможността да има или няма кворум. Проблемът обаче е, че идеологията за партиите е важна до изборите. До деня на вота, до формирането на Народното събрание. След това, за добро или лошо, математиката излиза на преден план. Хората са избрали някакви хора в парламента и след това идва ред на формирането на мнозинство и взимането на решения.

- Късно снощи ПП са оттеглили кандидатурата на Никола Минчев, а ГЕРБ продължават да държат на Росен Желязков… Имаме нова ситуация… Ще видим ли нов кандидат?
- В една такава ситуация не знаем как ще процедират партиите. Дали ще се намери консенсусна фигура? Ще видим. Негласната договорка е, че най-голямата политическа сила излъчва председателя. След като около това не могат да се разберат, разговорите впоследствие ще станат по-трудни. Можем да очакваме развръзка, ако се излъчи възможно най-средно аритметичната политическа фигура от депутатите в момента. Изключвам хората от „Възраждане“ и по-малки политически формации да излъчат такава фигура. Компромисът обаче трябва да дойде отвътре. И Чингис хан да дойде в парламента, няма да усмири страстите.

- На фона на това, което ни демонстрираха депутатите още в първия ден, каква работа на парламента можем да очакваме… Включително чухме и призиви да отиваме на нови избори?
- Такива гласове чуваме още след деня на вота. Още тогава част от говоренето, комуникацията на политическите сили бе все едно започват нова предизборна кампания. Виждайки разпределението на силите в парламента, политическите сили си представиха какво може да се случи.

А общото мнение бе, че този парламент няма да има дълъг живот.

Видяхме го тогава, веднага след вота, виждаме го и сега в началото на живота на новото Народното събрание. Дано все пак да има някакъв път на съглашение. Това ще е полезно за цялото общество, за хората, за бизнеса. Но предвид първия ден, който видяхме, скептицизмът относно живота на този парламент започва да надделява.

- Програмите на партиите са фактор до изборния ден, защото политиците ни казват какво ще направят. А като гледаме какво правят в първия ден на новия парламент, за какво да си мислим. Къде остана държавата, хората…
- Това е голямата дилема. Политиците казват, „.. те са ни избрали с нашите програми и обещания и ние сме длъжни да ги защитим“. Това е измъкване, но до някаква степен е приемливо за хората. Проблемът е, че ще мине някакво време. Сега страстите са нажежени. Но какво ни чака? Ще мине една тежка зима, апатията у хората към политическия живот ще се увеличи и пролетта или края на зимата, когато ще има нови избори, може тази апатия да избие в нещо по-неприятно – ниска избирателна активност или ръст при маргиналните формации.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 4444

    19 5 Отговор
    Тоя кой е и на кого му пука какво казва.
  • 3 Супер

    28 2 Отговор
    Народа докато си брои стотинките, тези са изяли месото и се борят за кокала. При повторни избори едва ли биха изкарали българина от дома му за да гласува
  • 4 123456

    14 2 Отговор
    не разбрах какво лошо има в израза - Отвинтвам манерката на някого - това означава , че ще им да де да пият вода , да се освестят един вид ... , но нека бъде свобода на словото ,
  • 5 Коки

    11 10 Отговор
    Стига бе бате, Чингиз хан бил окраинец, така го пише в учебниците по история на окраината
  • 6 Разполагам

    11 1 Отговор
    С една капка жива вода която ще предложа на желаещите да са живим чингиз хан за да се провери тази прогноза

    Коментиран от #11

  • 7 Козметик

    13 0 Отговор
    Освен да си снимат Толупите, друго нищо не направиха ! СРАМ СРАМ СРАМ !!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 От 1 януари 2023

    6 3 Отговор
    Според думите на Ганев в Референдум, потребителите са задължени според "План Възстановяване" да излязат на Борсата за ток, в превод непосилни цени за всяко българско домакинство. От януари 2024 г. искат да приемем еврото и унищожим един от символите на България, национална парична единица Бълагрски лЪв, следва жестока инфлация, примери: Германия, Италия, Испания, Гърция. проф. Вацев говори, че България е получила 40 милиона долара, за да включи две тактически групи в Украйна, български контингент, малко повече от 2 батальона. Правим поръчка за още ф16. Инфлацията стигна космически върхове, немско масло в една верига поскъпна със СТО Процента за година. Идват безумни сметки за парно, 2019 98 лева мегават крайна цена Топлоенергия, сега за Ноември 166 лева без ДДС и пренос хил. куб. метра. А идват нови данъци на пластмаси, облагане стоки кораби емисии и финансови операции. Имаме дефицит 12 милиарда лева, ако не теглим заеми, няма пенсии, и покриване на стари заеми.

    Коментиран от #14

  • 10 БСП за България и Радев

    11 5 Отговор
    Ама ако другарят Путин дойде, заедно с генерал Армагедон, всички ще са кротки като агънца
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мнение

    14 0 Отговор
    И Господ не може да им помогне.Причината е,че с влизането е било въведено предложение как да робуваме на чужда държава.Затова ли се бореха нашите деди?За да може на откриването на обсъждат чужденци,а не България и проблемите на българите?
    ВИП персоните по хотелите,българите-по караваните.
  • 13 36363773

    14 0 Отговор
    Тоа пък,Чингиз Хан нямаше да си избере такива боили да ръководят делата на държавата.
  • 14 Браво

    5 9 Отговор

    До коментар #9 от "От 1 януари 2023":

    Като гледам ние българите отиваме да работим в тези държави, където е приета паричната единица Евро. Тези държави не са ли имали собствени валути,има ли са разбира се,но само българина не иска еврото, защото му е хубаво да отива да работи на други за евро
  • 15 Анонимен

    5 3 Отговор
    Баста на всички ченгета от Дс. Време е да изтекат в канала. Те са свръх богати, а богатите с честен труд, от родителите ни преди 1944 днес ни доведоха герб до просешка тояга. Крадат ни и всички стари ченгета от дс са защитници на борисов, защото е мек, добряк, като вуйчо си Войнов. Войнов е бил много фобър човек. На майката на бойко брат. Баста Дс доноснижи и разни нагли завистливи хора. Идете навън и когато се върнете след 20 г ела да си поговорим. Там се работи, а не като вас по цял ден да се събирате и да ударите всички ви невинният човек.
  • 16 Даса

    9 7 Отговор
    Да изберат от Възраждане председател и да се приключва
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ТаУмВзе

    15 0 Отговор
    Колонията вече Приключи! Последна национална Катастрофа. Друго няма да е.
  • 19 Стефан Стамболов

    17 0 Отговор
    Апатията я има отдавна, дойде време на катарзиса и бързото пробуждане!
    Скоро цялата политическа пасмина, събрана от кол и въже, начело с Ицето Иванов, ще отидат в историята!
    Съвсем скоро ще разберете какво иска мнозинството от българския народ!
  • 20 Истини

    2 12 Отговор
    От род на ютисти съм и доктори и заставам твърдо към умните млади Асен Василев и сие. Не сме гласували тук и отвън, но сме твърдо аз и сина ни за умните млади хора. Има ги и за възраждане, но това са завършилите в германия и завърнали се в Бг, но майките им, и завършили су право. Но те са по задръстени. Хасково е твърде за ПП интелигенцията, юристи, лекари, погубиха герб децата им от инфаркт рак, лекар известен, нотариус, ченге, са по гробищата, дечицата им на 30,35 не са между живите. Фобре че имст внуци. Се жалват те и не гласуват, но са за предпочитане Младите

    Коментиран от #23

  • 21 Агония на парламента

    3 5 Отговор
    За възраждане си искат Живковото, а са от много богат род. 3 жилища, къща огромна, гаражи, коли пари, но всеки има право на мнение, всеки има право на мнение. Герб работещите старчета изхабени си искат герб, да работят, да крадат. Купуват грозде край ченгето грозде изкарват ракия и от къщи данс тати продава. Всичко е точно при връзкарите и затова не им изнасям, защото съм демократ от 60те. Баста стсри. Не искаме надграждане. Искате да ни крадете от залъка.
  • 22 Пупи

    14 1 Отговор
    Без кьотек май няма да мине този път.
  • 23 Буха ха

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Истини":

    При толкова юТисти и доктори в рода ти, как не се намери един да те научи на четмо и писмо? Ние сме копачи и ратаи, но поне сме грАмотни.
  • 24 Ами да

    12 0 Отговор
    Ала бала! Цялата вина е на несменяемите партийни върхушки, които създадоха не работеща за обществото политическа система! Безмерна алчност, подчиняване на всички държавни власти и равнодушие към България! Това трябва да се промени! Всички вкупом вън от властта!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Докато има Борисов и ГЕРБ щее все така!!

    6 4 Отговор
    Играе се за Кожата на Борисов, няма програми, идеологии, Народ, Държава!! Залога да оцелее Борисов и Гешев!!
  • 27 гост

    8 1 Отговор
    Ако доиде Чингис хан поне ще ги обеси!!!
  • 28 Демократ

    6 1 Отговор
    Когато трябва да внушим някоя простотия прибягваме до аврторитет! Авторитет за българина е я доцент, я генетрал я доктор. Доцент се става с много и влажно почистване на някои части на някой професор. Това не ти дава акъл! Хората не спряха да си стоят вкъщи и да оставят корпоративния чиновнически вот да определя сътбата им! Кой разбрал... разбрал!
  • 29 Дядо Боби

    7 0 Отговор
    Поканете Зеленски той е любимец на Христо Иванов!!!!!!!!!!!!!!!
  • 30 Урюрвкос

    3 1 Отговор
    рисунки на Чингис Хан от 13 век намерени в Китай го показват със славянски тип на лицето докато по новите след 17век с дръпнати очи от монголоиден тип
  • 31 Чингиз

    7 0 Отговор
    Абе аз ако дойда за винаги ще ви оправя ама...
  • 32 Боко в

    1 0 Отговор
    така е за жалост
  • 33 Бай Благой

    6 0 Отговор
    Ако Чингиз Хан е в нашия парламент тези отрепки щяха да копаят въглища в някоя мина...в най-добрия случай..
  • 34 Бай Танас

    3 0 Отговор
    Оставка на всички аматьори !!!

    Коментиран от #38

  • 35 Нямам думи

    1 0 Отговор
    Герберастко доцентче, как мирише в думите му по коя ос се движи, около остта на чекмеджетата. Какво е да си доцент н 850 места зад ганайците? Да, партиите се избират с програми и тук идват принципите да се пазят докрай!
  • 36 ха ха

    1 0 Отговор
    А Зеленски кога ще поканите ?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ГЕРБ=БСП=ДПС

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Бай Танас":

    "Оставка на всички аматьори !!!"

    България се докара до тук, не от аматьорите в Народното събрание. А от професионалните "калинки", търтеи, доносници... окупирали вече 32 години "върховете" на ГЕРБ, ДПС, БСП. Ако е Народното съ рсние имаше преобладаващо аматьори щеше да е по-добре. Щяха да се объркват и да правят нвкоя и друга дръпка в правилна посока. Сега в Народното събрание преобладават професионалисти по съсипване на държавата и те нямат грешни стъпки в тази посока.