Last news in Fakti

22 Октомври, 2022 18:28 3 119 19

Борис Рожин: На Тайван е отредена ролята на Украйна

  • борис рожин-
  • китай-
  • тайван-
  • русия

Победата на президента Си е добър сигнал за Русия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на руския военен експерт и блогър Борис РОЖИН

За разлика от прословутия 20-ти конгрес на КПСС, който нанесе чудовищен удар отвътре на световното комунистическо движение и СССР, 20-ият конгрес на Китайската комунистическа партия /ККП/ може да се счита за исторически със знак плюс.

1. Въпреки всички инсинуации и слухове президентът Си Дзинпин не само запази, но и засили властта си. Днес всъщност е началото на неговия трети мандат, отклонение от предишна традиция, която датира от Дън Сяопин. Но тук е важно да се помни, че идолът на председателя Си не е Дън, а Мао (китайският Сталин). По този начин принципът на ротация на политическото ръководство на ККП, който съществува от десетилетия, е поне временно оставен настрана. Китай разчита на доказан кормчия, който да води Китай през бурята на трансформацията на световния ред. Примерно, както Сталин води СССР през бурята на Втората световна война до статута
суперсили.

2. Вътрешнопартийната опозиция на президента Си претърпя тежко поражение, курсът към сближаване със Съединените щати беше отхвърлен от партийното мнозинство, което основателно вярва, че Китай е навлязъл в етапа на борба за бъдещия световен ред и „връщане към 2007" вече няма да работи. Предстои борба със Съединените щати, а онези, които призовават за „преговори“, стават не само ненужни, но и опасни за перспективите на Китай.

3. Обновяването на Централния комитет на ККП и Политбюро не само отразява преразпределението на силите в най-голямата комунистическа партия в света, но и консолидира основните тенденции, одобрени от конгреса - борбата за връщането на Тайван в родното му пристанище, решителното укрепване на въоръжените сили, курсът към многополюсен свят без американска хегемония. Китай ще бъде воден по този път от президента Си и там, в зависимост от успеха на борбата, той ще може или да се кандидатира за 4-ти мандат, или, ако здравето не позволява, да подготви наследници, които няма да допуснат ситуацията да се върне назад.

4. За Русия това означава, че ние няма да бъдем сами в нашата борба за нов световен ред, Студената война на САЩ срещу Китай ще ескалира и успехът на Китай в тази борба ще е толкова важен, колкото нашият успех срещу американската хегемония. Въпреки че КНР и Руската федерация не са съюзници в пълния смисъл на думата, по въпроса за борбата с американската хегемония ние сме в една лодка с Китай. И докато това е така, не може да се говори за никаква изолация на Русия. Следователно победата на президента Си е добър сигнал за Русия, че Китай идва в битката и няма да се отклони от този път, поддавайки се на убеждението на онези, които предложиха „да не усложняваме“.

5. САЩ очевидно са очаквали нещо подобно, така че едва ли ще бъдат доволни от такъв резултат. Залогът върху вътрешните противоречия в ЦК на ККП не се оправда, както и опитите да се принуди Китай да се откаже от курса си на обединение с Тайван чрез заплахи. С оглед на това може да се очаква, че САЩ ще форсират началото на военен конфликт в Тайван и то в момент, когато Китай все още не е напълно готов за него. САЩ са наясно с критичния фактор на ситуацията - декларацията за суверенитет на Тайван. Това неминуемо ще провокира китайски военен отговор. Съответно този механизъм, от гледна точка на САЩ, трябва да бъде задействан, преди Китай да е напълно готов. Победата на Си сериозно повишава възможността за война за Тайван, където на Тайван е отредена ролята на Украйна. Какъвто и да е резултатът от този конфликт, може да се очаква, че икономическото значение на Тайван в дългосрочен план ще спадне рязко.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    14 33 Отговор
    Китай са книжен тигър,страхливи мишоци

    Коментиран от #4

  • 2 Емил

    9 15 Отговор
    Майтап! Класическа рожа!
  • 3 Радон Керанов

    13 35 Отговор
    Безсмислено е да се коментира брътвежа на този екземпляр! Великоруски брътвеж и карикатурни великоруски мучтания!

    Коментиран от #6

  • 4 Мина

    10 25 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Времето в което ги мислихте за васали. Сега Путлер пак ще му целува ръцете на СИ
  • 5 Тоя не е ли мобилизиран?

    4 17 Отговор
    Или него за китайската граница след година-две?
  • 6 Да знаеш

    18 6 Отговор

    До коментар #3 от "Радон Керанов":

    Само по името ти преценявам, че си безсмислен и ненужен!

    Коментиран от #14

  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 22 Отговор
    Китай никога няма да повтори ,руската глупост!
  • 8 Ерата на Китай приключва!

    13 23 Отговор
    САЩ и ЕС се изтеглят от там. Новият играч ще е Индия!
  • 9 Изживяхме 33г. "Преход"

    13 26 Отговор
    Сега ни предстои поне 30 години пренареждане на целият свят!
    И пак "благодарение" на ватниците!
    Както винаги те размътват водата!
  • 10 Нов световен ред

    15 5 Отговор
    За Русия това означава, че ние няма да бъдем сами в нашата борба за нов световен ред абе много го споменават тоз нов св ред. И раша и чайна го говорят и на world government summit 2022 у дубай главната тема е Готови ли сме за новия св ред. Да не стане само тъй че уса чайна и раша Всеки по своемо да ни окауши у общия нов св ред. Да си бетонират власта и да вкарат стадото в кредитната социална система се услажда на всички те управници.
  • 11 морда татарская

    7 15 Отговор
    пак е прекалила с боярьiшника
  • 12 Керът

    4 11 Отговор
    Само дето безаналоговият блогър е типичен Дънинг-Крюгер и доста неща нито разбира, нито тълкува логически, основавайки се на факти, а не на мултики...
  • 13 Диамантената ръка

    6 7 Отговор
    Тоя алкохолик на снимката е поне на бутилка водка...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Да наистина

    7 3 Отговор
    Много си прав, че е ненужен..........а пък анализът, публикуван в статията е много точен и логичен! Китай ще се бори заедно с Русия и още поне няколко държави срещу наглите алчни крави и джеритата дето им пригласят! За съжаление Тайван наистина ще отнесе пердах, но няма да е колкото Украйна.........там просто няма да има кой и как да им налива оръжие и пари, както това правят ЕС и англосаксите в Европа така че патакламата ще приключи доста по-бързо и с един съвсем приличен договор, който на практика ще слее Тайван и Китай!

    Коментиран от #17

  • 16 Четецъ

    2 4 Отговор
    Нов световен ред? Русия да почне да произвежда нещо различно от природни ресурси,и после да си мечтае...

    Коментиран от #18

  • 17 Тайван е един

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Да наистина":

    гол скалист остров с 20мил. население. За какво му е на Китай, население си имат предостатъчно, а единственото ценно което имат са заводите за чипове които ще бъдат лесно изнесени или унищожени.

    Коментиран от #19

  • 18 Имам двама съседи

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Четецъ":

    на село на вилата. Единият има 7 декара място от двете страни на пътя което не поглежда, а другият на 0,5 дка има къща, голям гараж и 12м. място пред гаража за 2 коли. Скараха се защото този с 7дка си спира колата пред гаража на съседа - там било удобно, а пред тях стръмно и неокосено, макар и 120м. Та така, нещо като голяма Русия и малка Япония.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.