Last news in Fakti

24 Октомври, 2022 13:00 1 229 18

Калина Андролова: Хаосът – заплаха или защита?!

  • пленарна зала-
  • политика-
  • мерки

Основният, най-силен враг на ПП е собственото им въображение

Калина Андролова: Хаосът – заплаха или защита?! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За българския избирател изглежда неразбираемо защо политическите партии не можеха да се разберат за елементарна процедура, каквато е изборът на председател. Защо за тази позиция се поведе истинска война?! Оттегляха се кандидати, поставяха се условия. Накрая стана ясно, че БСП може да прояви разум и да подкрепи приемливо решение, за да започне парламентът да работи. ПП изглеждаха твърде изненадани, може би, защото допреди това Кирил Петков се занимаваше с "авторитетната“ задача да убеждава някои от партийните групи да гласуват за Кристиан Вигенин, например ДБ и "Възраждане“.


Иначе писъците от тяхна страна за прозрачни разговори и срещу кулоарните договорки са много силни, но както винаги ПП говорят едно, а вършат тъкмо обратното. Те могат да отменят и гравитацията, ако пиарите я запишат като лоша практика на ГЕРБ, нищо, че стъпват по земята. ПП са явление, което можем да наречем „политически камуфлаж“, тоест те са действителност, различна от това, което изглеждат и говорят. Драматичното заблуждаване на електората, което този камуфлаж поражда, може да се избегне най-вече като се знае, че става дума за камуфлаж, за декори.

Много са причините, поради които партиите се запънаха в избора на председател. Най-важната причина е, че председателят може да влияе върху дневния ред. Например, ако председателят на парламента е от група, която иска да се върнат хартиените бюлетини, ще вкара проекта веднага в правната комисия, а ако председателят е от парламентарните групи, които не желаят хартиени бюлетини, може да не го разпределя в комисията и така да го блокира за известно време. Кирил Петков буквално изглеждаше като поразен, че ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход“ се организират заедно в разумна крачка напред.

В същото време Корнелия Нинова преживя поредното унижение от т.нар. "градска десница“, ДБ, според които искането на БСП за връщане на хартиените бюлетини и несъгласието официално държавата ни да изпраща оръжия в Украйна са непреодолима пречка, за да подкрепят Вигенин. Така БСП приключи с десния си период. Корнелия знае, че една бъдеща коалиция между ГЕРБ, ДБ и ПП автоматично изключва БСП от схемата, ако не сега, то напролет. Затова с огромно удоволствие се включи в новия фронт, който при нея има и лична емоция – обща борба срещу Радев.

В момента всички партии в парламента се държат предизборно и демонстрират, че са в споразумение единствено със себе си, което силно ограничава възможностите за сформиране на кабинет. Тази поза ще повлияе зле и на бюджета, защото всяка партия ще раздава пред камерите без оглед на бъдещата задлъжнялост. Електоратът през последните две години беше обучен да хвърля павета, затова сега от ПП не могат да направят никакъв ход към сътрудничество. За да не бъдат обвинени, че се съюзяват с демонизирания враг. Зомбирането на електоралните маси ги прави крехки спрямо водачите, вторачени в действията им. Ядосаните избиратели са по-чувствителни, имат по-големи очаквания и много бързо се разочароват. Това важи особено за новите политически проекти.

Системните партии имат партийни ядра, които са устойчиви при непопулярни решения. Новите партии обаче са лесно чезнещи. Основният, най-силен враг на ПП е собственото им въображение. Те си въобразяват, че ще получат по-голяма подкрепа на следващите избори, но по-вероятно е резултатът на ПП да падне още надолу. Защото успехът в живота не идва по съветите на Тери Пратчет: винаги си избирай по-голям враг, че по-лесно се улучва.

Отрезвяването на ПП минава през отстраняването на Кирил Петков. И през култивирането на разумно диалогично поведение, което допуска управленска конструкция с ГЕРБ. Ако Асен Василев и Лорер искат да задържат формацията си, трябва да започнат да изработват един обновен профил на ПП, който не е разрушително конфликтен, инатлив и инфантилен. Партиен профил, който е ментално пораснал, по-шлифован, по-кооперативен. ПП трябва да се превърне в партия, която може да разговаря и да се съгласява, а не просто да отказва, ако няма възможност да диктува.

Съществен е въпросът: искат ли наистина политическите партии да управляват тази зима?! Възможно е по-опитните партии да се възползват от хаоса, който ПП упорито генерират, натоварвайки Радев да поеме отговорността за държавата. Едновременно с това се повдигат тревожни въпроси, че Радев управлява дълго без реален контрол, в нещо като ситуационна президентска република. Радев използва целия ресурс на изпълнителната власт и е логично да подпомогне конструкцията на някакъв свой бъдещ проект, заготовка ала Стефан Янев, която да го очаква, когато приключи с президентството. Въпреки грешката му, че лансира Асен и Кирил, президентът Радев продължава да има политическа тежест, която на фона на войната в Украйна ще се засилва. Много критики могат да се отправят към Радев, но той е човек със страст към битката, обучаван е да води война.

Последното, което може да се каже за него, е, че ще се сниши и ще избяга. Отстрани се вижда, че системните партии добре разбират изключителната сложност на международната ситуация, затова, ако няма устойчиво, неатакуемо споразумение, могат да предпочитат служебните кабинети на Радев да поставят началото на някои решения, от които страната ни няма да може да избяга. Те са готови дори да пуснат безпроблемно проекта "Стефан Янев“ като някаква квота, признавайки Радев за равностоен играч.

Системните партии отчитат специфичната твърдост на Радев, въпреки че обичат да коментират колко е застрашена парламентарната демокрация. Конфликтността, която ПП лансира в политическата ни система, имаше за цел да се конструират слаби кабинети с лидерство, напътствано отвън, за решаване на непопулярни задачи, срещу които при стабилна система би имало съпротива или поне някакъв мисловен процес.

Хаосът и неразбирателството обаче могат да се окажат и защитна стена срещу вземането на същите тези решения. Външният фактор осъзна това и започна да настоява за хомогенна коалиция. ПП ясно показаха, че нямат никаква представа какво е държава, национална сигурност и изобщо накъде се движи света. Те са камуфлаж, зад който тече процес по разграждане на същността, смисъла и функциите на националното правителство изобщо. Затова някакви механизми за съхранение на държавността започнаха един по един да се включват в отговор на тази безпросветна и безскрупулна интервенция. Независимо, че може да е само, за да се спечели време...


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    6 1 Отговор
    Постове малко,лапачи много.
  • 2 негласуващите са виновни

    5 4 Отговор
    Вигенин беше по-добрият избор, но това няма как да го обясниш на плод-зеленчука!

    Коментиран от #8

  • 3 стига

    11 3 Отговор
    си плула , повече от година открито работиш в полза на задкулисието !
  • 4 дгдх

    10 4 Отговор
    Андролова, в Рубли или в копейки?!

    Коментиран от #15

  • 5 Това

    12 2 Отговор
    и срещу колко ти роди главата през уикенда ? Грозно тенденциозно и незначимо !
  • 6 Сами питам

    8 3 Отговор
    Докога ще ни облъчват е с герберастки-русофулки?
  • 7 Сталин

    7 3 Отговор
    Българина е тъпо парче,ако мисли че като гласува до припадък за хора предварително избрани и одобрени от американското посолство за колониална администрация,ще се намери някой който да работи за интереса на Българите ,или се примерете да ви крадат и грабят до края на дните си,или трябва да се започне въстание, среден път няма
  • 8 демек няма как да го обясниш

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "негласуващите са виновни":

    на жълтопаветния планктон затова нека им е честит мултака но те са доволни че пробутаха мижитурката парапетков поне за заместник
  • 9 12340

    7 2 Отговор
    за ,,герп,, и Бою що не мецнА нещо?
    ...или,дето си вадиш хляба--не си вадиш...
    ..перото?!
  • 10 Русуроб

    8 2 Отговор
    Както винаги, тази е пълен въздух по налягане, някой я е набедил за журналист и капацитет.
  • 11 Пишман журналист

    7 1 Отговор
    Освен, че мрази ПП и че се прави, че не разбира какво е то корупция и задкулисие, нищо не се казва в статията.
  • 12 Другото мнение

    7 2 Отговор
    Нещата са по-прости. Не могат да се разберат заради парите от Европа, въпросът е кой ще бъде в управлението когато дойдат. На нас война не ни е необходима, достатъчно е само някой да обещае 10-20 млрд. и ние сами ще се избием. Редно е тези които са управлявали 12 г. и са довели държавата до последно място във всичко да отстъпят на другите и да им дадат поне един мандат време преди да поискат властта отново, но не го правят, предпочитат да доведат държавата до пълна разруха.
  • 13 УРА,,УРА

    6 0 Отговор
    Няма нужда разни безлични люде да правят разбор.Хората въобще не са глупави и им е ясно, че с това поведение БСП направи свиреп гаф. Следват гаф за бюлетините и за Украйна. С много проценти ще слязат надолу.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "дгдх":

    В кюлчета от тиквата.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българка

    1 0 Отговор
    Боко е кучият син на Кремъл и Андролова го защитава.