26 Октомври, 2022 12:19 800 2

Габриел Вълков пред ФАКТИ: Безпринципните коалиции са вредни за България

  • габриел вълков-
  • бсп-
  • младежко обединение

БСП не е в добра кондиция, призна председателят на Младежкото обединение в БСП

Габриел Вълков пред ФАКТИ: Безпринципните коалиции са вредни за България - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Идва тежка зима, Европа е във военна и енергийна криза. Инфлацията в целия Европейски съюз расте. Според Вас ще бъде ли съставено редовно правителство?

В тези тежки времена правителство е необходимо, но в никакъв случай то не трябва да бъде съставено на всяка цена. Безпринципни коалиции създадени въз основа на задкулисни договорки са вредни за България. В случай, че липсва необходимото парламентарно мнозинство за съставяне на редовно правителство, има и други варианти. Ако народните представители са достатъчно национално отговорни, те ще вземат необходимите решения за отпушване на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост и бюджета за 2023 година като надпартийни теми без необходимост от редовен кабинет. След това ще върнат и последния мандат, а президентът Румен Радев ще избере ново служебно правителство, което да продължи своята работа. При новоприет, сериозно обмислен и балансиран бюджет, служебното правителство безпроблемно ще успее да преведе страната ни през кризите.

Как ще коментирате позицията на Вашата партия при избора на председател на Народното събрание? Готови ли сте на известен компромис от ваша страна в името на правителство?

Доста критики чух, че БСП не трябвало да подкрепя г-н Вежди Рашидов за председател на Народното събрание. Имаше и други мнения в полза на това решение. Аз лично го гледам не през емоционална, а през практична гледна точка на политолог. За да заработи това Народно събрание, трябваше да се избере председател. През дните преди избора политическите партии започнаха да изглеждат леко комично пред българското общество. Това е един силно фрагментиран парламент, а БСП е партия с огромен опит. Не бива като политическа сила с авторитет да участваме в бойкота на работата на най-висшия орган в нашата държава по време на кризи. Вежди Рашидов беше сравнително консенсусен вариант за председател като най-възрастния народен представител. Със сигурност имаше и много по-добри кандидати от него, но в случая това беше по-скоро формален избор, за да започне работа парламентът. Това в никакъв случай не трябва да означава някаква форма на коалиция между БСП, ГЕРБ и ДПС. Нашата партия не трябва и няма да влезне в преговори за подобно правителство, защото това е безпринципно. Нека не бъркаме избора на председател на Народното събрание и вадене на парламента от 3-дневно зацикляне с коалиционно правителство и договорки.

Може ли да кажем, че ситуацията е "дежавю" от 2021 и влизаме в нов цикъл от избори?

Надявам се това да не бъде нов цикъл от избори. Според мен правителство няма да има и ще се проведат още едни избори началото на следващата година. За да не превръщаме това в нов цикъл призовавам всички българи да положат усилия, да отидат до урните и да гласуват. Само така можем да поставим край на тази политическа криза.

Предстои приемането на бюджета за 2023 година. Какво трябва да направят избраните народни представители в 48-мия парламент според Вас?

Двете основни и най-важни неща са да се изготви смислен бюджет от експертите, който да осигурява финансова помощ на всеки в задаващата се криза. Необходима е социална сигурност за всеки един българин. Трябва всеки да знае, че ще получи всичко необходимо като антикризисни мерки, за да мине максимално леко през създалата се турбуленция. Второто важно нещо е приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Това ще бъде финансова инжекция за бизнеса, за да може той да запази работещите хора у нас. Друго важно нещо според мен е да работят обединени в името на страната ни и да поставят българския национален интерес на първо място при вземането на всяко едно решение, вместо тяснопартийните си интереси. Ситуацията е такава и хората очакват решения.

Накъде отива БСП в тази ситуация?

БСП не е в най-добрата си кондиция. Много хора се обвиняват един друг, кой е виновен и кой е невинен. Със сигурност всеки един социалист носи след себе си някакви поддръжници и съответно гласоподаватели. Всеки човек е важен, очевидно за всички е, че в партията има известно разцепление. Отговорност на лидера е да я обедини и поведе в правилната посока. Ние в Младежко обединение в БСП доказахме, че това е възможно. Загърбили сме всички различия и като юмрук вървим смело напред и променяме нашата партия, за да може тя да стане модерна и атрактивна за всички млади хора у нас.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    3 1 Отговор
    То партийте са вредни, какво остава за комбините
  • 2 Пич

    3 1 Отговор
    Речник :
    Безпринципна коалиция - няма далавера !
    Принципна коалиция - крадем здраво всички !