Last news in Fakti

27 Ноември, 2022 10:00 5 773 77

"Краят на света": какво е трансхуманизъм и защо все повече хора се боят от него?

  • трансхуманизъм-
  • лгбт

Засега темата се спряга най-вече от елитите в тези среди, докато останалите все още се съсредоточават върху други конспирации: например срещу ваксините

"Краят на света": какво е трансхуманизъм и защо все повече хора се боят от него? - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да се намали населението, да се контролират мислите му, да се налагат джендър политики - все повече конспирации около трансхуманизма набират популярност. Какво представлява това движение всъщност?

Идеолози от обкръжението на Владимир Путин използват това понятие, то е популярно и сред противници на ЛГБТ+ общността, както и хора с резерви към модерните технологии, езотерици, религиозни екстремисти, критици на капитализма или на движението за опазване на климата.

Особено в средите, които не вярват, че има пандемия от коронавирус, митът за трансхуманизма като световен заговор в момента набира все по-голяма популярност, защото идеално се вписва в разказа за тъй наречения "голям рестарт" и за "голямата подмяна" на населението.

"Краят на човечеството", предизвикан от "глобалистите"

Да се намали населението, да се контролират мислите му, да се манипулира генният материал, да се налагат джендър политики, в човешките тела да се имплантират технически продукти, а правилата да се налагат от изкуствения интелект, контролиран от елитите, което в крайна сметка води до унищожаването на човешките ценности и норми - това е дистопията, която рисуват привържениците на митовете за трансхуманизма. Главният редактор на дясно-популистката онлайн-телевизия AUF1 (абревиатура на немското "Алтернативна независима телевизия") говори дори да "Края на човечеството", предизвикан от "глобалистите". И изрично посочва израелския автор и историк Ювал Ноа Харари като флагман на този процес.

Понятието "трансхуманизъм" съществува вече от десетилетия, но съдържанието зад тази дума непрекъснато се променя. По принцип трансхуманизмът описва опита да се разширят границите на човешките възможности чрез използване на технологии, тоест - да се поеме контрол над еволюцията. Сред тези процедури са както баналните вече пейсмейкъри, така и изкуственият интелект и генните манипулации. В края на дългия списък откриваме дори процедури, които се приближават до евгениката.

Страхът от "новия човек"

Психологът Себастиан Бартошек вече от години се занимава с теориите на заговора, със съответните митове, включително с темата за трансхуманизма. Той пояснява, че трансхуманизмът всъщност е мисълта за това какво е бъдещето на човешката природа. Пред ARD психологът обяснява: "Тези размишления са многолики и широкомащабни. Но в обществената дискусия, особено в социалните мрежи, от тях оцелява съвсем малко: че трансхуманистите, видите ли, искали да надвият "сегашния човек"."

Според него обаче при повечето трансхуманисти изобщо не става дума за това: "Но въпреки това възникват страхове. Страхове, че ти като човек може да се окажеш малоценен, да те бракуват или да попаднеш под доминацията на някакъв "нов човек"." С други думи, става въпрос за тема, която, от една страна, засяга всички хора, от друга - не може да бъде разбрана от повечето и поражда страхове. "Към това трябва да прибавим и неколцина гръмогласни трансхуманисти, които наистина обслужват клишетата", казва Бартошек.

Политологът Ян Ратие от берлинския Център за мониторинг, анализи и стратегии обръща внимание, че в случая си имаме работа с класическия дуализъм, който е в дъното на всяка конспиративна теория: "Изкуственото срещу естественото, което се разбира като Злото срещу Доброто", казва Ратие. Той добавя, че се използват традиционни образи на врага, които адептите на заговорническите теории съответно модернизират. В резултат от това реално съществуващи конфликти се прекрояват с идеологическата ножица и съответно се инструментализират.

Манипулативото разбиране за "естествено" и "неестествено"

В рамките на този механизъм други обществени конфликти се вписват в по-големия заговорнически разказ. Така мястото си в него намират както социалдарвинисти, така и противници на ЛГБТ+ и привържениците на расистки идеологии. С две думи, те противопоставят модерната "неестествена" медицина срещу "естествения" подбор, "естествената" природна "двуполовост" срещу "неестественото" многообразие, "естествените" етнически граници срещу "неестествената" интеграция и смесване.

"Подобни разкази намират съмишленици и сред противниците на ваксинациите", казва Ратие. В случая става дума както за опасенията им от генетични манипулации и от предполагаемите планове за редуциране на населението чрез ваксини, така и за твърдението, че ваксините съдържали микрочипове. Опростеният разказ за трансхуманизма звучи привлекателно и за редица традиционни религиозни течения, казва политологът. Той добавя, че за някои хора дори абортите вече са "трансхуманизъм".

Въпросните критици всъщност изобщо не се занимават със същинските идеи на трансхуманизма. Ратие признава обаче, че има основание тези идеи да се поставят под въпрос, защото "прекрачването на границите на човечеството може да доведе както до ликвидиране на неравенствата, така и до тяхното задълбочаване."

Този въпрос ще привлича все повече интерес в идните години

Ратие не може да каже дали митовете около трансхуманизма ще завладеят полето на привърженици на конспиративни теории. Той смята, че засега темата се спряга най-вече от елитите в тези среди, докато останалите все още се съсредоточават върху други конспирации: например срещу ваксините.

На подобно мнение е психологът Бартошек: "Заговорническите теории често пъти преливат една в друга, смесват се и се доразвиват." Той предполага, че в този разказ може да се влеят например небивалиците за отвлечени деца, които разпространяват последователите на QAnon. Преходът е лесен: Отвличат ги, за да правят експерименти с тях. Към обвиненията срещу трансхуманизма могат да се прилепят и антикапиталистически или антисемитски мотиви, като се припомнят теориите за "малобройните елити, които контролират света". Като нищо на дневен ред отново могат да излязат дори летящите чинии, доколкото става дума за нови технологии, смята Бартошек.

Той предупреждава обаче, че дискусиите около трансхуманизма трябва да се вземат насериозно. От една страна, защото технологиите в тази област наистина набират скорост. Но от друга - защото научните среди не информират достатъчно сериозно обществеността, а това само подхранва теориите на заговора. "Въпросът за трансхуманизма във всички случаи ще придобива все по-голяма обществено-политическа значимост през идните години и десетилетия", убеден е Бартошек.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Нормален човек

    118 4 Отговор
    Ненормалното никога няна да стане нормално петата колона пропагандисти на Сорос трябва да го разбере!
  • 3 Близалка

    64 4 Отговор
    Четете изказванията на Ювал Ной Харари приближен на Клаус Шваб и ще разберете за какво иде реч.

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Нормален човек

    59 2 Отговор

    До коментар #3 от "Близалка":

    И го налагат пропагандата чрез метода
    ,, Прозорец на Овертон"

    Коментиран от #64

  • 8 Тракиец🇩🇪🇮🇹🇯🇵🇧🇬🇺🇦🇮🇷

    66 5 Отговор
    Поредната доза еврейска по-мия и отрова върху съзнанието на белия човек. ЦИОНИСТ ЕВРЕИ ВЕЛЕ трябва да бъде забранена със закон и обявена за екстремистка терористична ционистка медия която трябва да бъде преследвана с цялата строгост на закона а всеки поствал гнусотии в ЦИОНИСТ ВЕЛЕ осъден на доживотен затвор. Тази еврейска медия се бори със всички средства срещу НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА срещу Хитлеризма срещу всяка наченка на нормалност и семейни традиционни ценности заклеймявани от таи гнусна медия като —социален дарвинизъм , противници на лгтб антиваксъри прости хора антиглобалисти и т н .. видите ли статия от тази еврейска медия която няма нищо общо с Германия подминавайте и въобще недейте да четете - ГНУСОТИЯТА Е ТОТАЛНА

    Коментиран от #25, #29, #67

  • 9 Европеец

    54 2 Отговор
    Трансуманизма и ЛГБТ са псевдонауки базирани на теориите на компрометирани хора. Това са днешните лисенковци близки до сегашното Политбюро, хора без идентичност и неспособни да получат удовлетворение от живота. Затова рушат и воюват с нормалните хора, каквито те самите са неспособни да бъдат.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Наблюдател

    50 2 Отговор
    Разликата между педофил и обратен п.дал е никаква.
  • 12 коментар по картинката

    51 1 Отговор
    Защо еволюцията преминава от маймуна към бял робот? Какво ще бъде отношението на джендъеите към черните роботи? Предвижда ли се на черни роботи да поставят бези зъби, за да се виждат в тъмното или само жълти жилетки за безопасност е достатъчно?

    Коментиран от #16

  • 13 Психиатъра

    31 2 Отговор

    До коментар #10 от "СОФИЯ":

    Има заведения специализирани за тези хора

    Коментиран от #27, #32

  • 14 БиоДред

    11 34 Отговор
    комунизъм=джендъризъм

    Коментиран от #56

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 АПАРТЕЙД

    48 2 Отговор
    Последиците от редовна консумация ГМО са ЛГБТ
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ерфтгъху

    70 0 Отговор
    Стигнах до "конспирации" и спрях да чета глупостите на вкисналото зеле... Тези неща бяха "конспирации" преди 50г.- сега и слепец вижда БЕЗСПОРНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА, че нещата са реални и се случват под носа ви...

    Коментиран от #22

  • 20 Хаха

    47 2 Отговор
    Извинявайте,но въобще не е нужно да се запознаваш с тези теории,а просто няколко месеца да четеш и гледаш новините.Без да знам какво е казал този Ратие си стигнах след 8 месеца до същия извод.
    Прочетох някакви статии как доказват лабораторния прозизход на ковид и друга как трябвало да се ограничи населението до 2050-та.1+2=2.
    После прочетох как щели да дават оръжия за една война,която е близко,но можело това да доведе до ТСВ и то ядрена.После имаше статия колко милиона ще умрат.След това как имало глобално затопляне понеже сме били 8 милиарда.1+1=2.
    Като добавиш и откачените коментари,в които призовават за ядрени взривове под новините всъвсем спокойно след няколко месеца може да си станеш пациент на Курило.
    Виж,за контролиране на мислите за първи път чета.Това няма как да стане,но си има пропаганда.Това е факт.

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Запознат

    59 0 Отговор

    До коментар #19 от "ерфтгъху":

    Когато не им изнася на соросоите ползват думата конспирация.
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 1 Отговор

    До коментар #18 от "Трансджендър с Женско Самосъзнание":

    Момичето не си сменя ПОЛА в женски ‼️
    Момичето СТАВА жена , без да си сменя пола , обикновено само се изПОЛзва лице от другия ПОЛ ‼️

    Коментиран от #31

  • 24 Чугун е твърдо желязо

    4 18 Отговор

    До коментар #20 от "Хаха":

    Разбираш му..знаеш ли че като бях на 10 години булеварда тука всяка зима беше затворен под 2 метра преспи..и сега от 15 години вали 2 пъти по 2 пръста сняг

    Коментиран от #57

  • 25 Кдн

    1 8 Отговор

    До коментар #8 от "Тракиец🇩🇪🇮🇹🇯🇵🇧🇬🇺🇦🇮🇷":

    Защо се бори срещу Национал социализма и Хитлеризма ?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Чудо голямо !

    25 0 Отговор

    До коментар #5 от "Трансджендър с Женско Самосъзнание":

    Не е нужно да си сменяш пола, щом лапаш рунтави вурстове.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Свободен дух

    18 2 Отговор
    Този план с осъществява от вече пет хиляди години.нашите пет хиляди години са за някой пет минути.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 СОФИЯ

    3 7 Отговор

    До коментар #13 от "Психиатъра":

    МЕЧТАЙ си няма да ВИ излезе НОМЕРЪТ лош лош лош ЧОВЕК си
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 !!!?

    17 11 Отговор
    Трансхуманизъм - Прогрес и Регрес !!!?

  • 35 Конспирация

    2 36 Отговор
    Планетата е аквариум..който е имал аквариум знае че там има баланс..в момента цели хранителни вериги се разрушават климата се затопля защото много бързо се освобождава въглероден диоксид който е бил улавян милиарди години..много чугуни тука не разбират за какви големи числа става въпрос но щом промяната се случва пред очите ви значи че е много бърза и последиците ще са катастрофални..говорим за еволюционни етапи в климата които са ускорени от стотици хиляди години до десетки благодарение на човешката дейност

    Коментиран от #68

  • 36 Мамул

    32 1 Отговор
    Зелето опакова истина в лъжа с лъскави опаковки!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Всички открития, полезни за човечеството

    37 0 Отговор
    са присвоявани от откровени нахалници, които карат обикновените хора да плащат прескъпо за тях. Наскоро Ръсел Бранд разказа много интересна история за инсулина.
    Заслужава си да се гледа и как британски депутати изискват отговори от представители на "Амазон" за условията на труд в техните складове. Дали техническия напредък е направил по-смислен живота на работника или човек е сведен до безгласен придатък на машината в името на печалбата на няколко хитреци.
  • 40 Хари Потен

    38 0 Отговор
    Прозорецът на Овертон се движи. DW могат да ви продадат и канибализма
  • 41 Флатуриращият с вълци

    33 2 Отговор
    Каква е разликата между конспирация и реалност? 6 месеца
  • 42 Христова

    34 0 Отговор
    ДВ започва да излиза от сянката и да си признава, че е част от ком-фашистката пропаганда.
  • 43 ПРОЗОРЕЦ НА ОВЕРТОН

    36 1 Отговор

    До коментар #1 от "Психиатъра":




    Тази "статия" е част от ПРОЗОРЕЦА НА ОВЕРТОН.












  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 СОФИЯ

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Психиатъра":

    ТОВА никога няма да СТАНЕ
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 решение

    28 2 Отговор
    Най-добре е да ритнем ес, докато не е станало задължително. Тези са родено отзад, а не отпред.
  • 49 Господ

    19 3 Отговор
    Аз съм във всеки човек, но все още не съм създал човек - бог. Такъв Нема и Нема и да има.
    А вие, хора, не правете опити да ме заместите, защото не можете. Не надскачайте себе си, смешни сте.
  • 50 Taka така

    33 0 Отговор
    Фойче веле не съм ви чел ,носъм запознат за какво искате да се оправдаете и този път и да поизлъжете хората,така, че черното да стане бяло е няма да може. Първо няма конспирации , а истини. Спомняте ли си, като лъжехте хората, че корона вирусът бил се появил някак си самостоятелно и хоп един прилеп го предал на един китаец. Китаец, защото Китай ви е трън в очите и много ще ви мачка, ама така хубаво, че няма да се усетите, че сте в нокаут. Та да се върнем на короната Сега вече е доказано, че е създаден в лаборатория. Аз ше ви кажа,че зад тези лаборатории стои Сащ, защото само те се занимават с глупости по цял свят Ето миналата седмица в Бостън са създали новият вариант със смъртност 80%. Вие ми кажете , защо в место да се стремим да го пратим в историята и да изчезне, вашите Камератен от фащ създават нови модели!? Защо?Аааа май нещо си говорехме за трансхуманизъм и контрола над населението мдааа.
  • 51 Исторически парк

    22 0 Отговор
    И кво велетата викат това не са идеите и не е вярно, ама дори не казват кое е вярно хах..
  • 52 0000

    27 0 Отговор
    Има психотропни оръжия ,британското ми 5 ,има цял отдел който разработва такива оръжия
  • 53 Ивелин Михайлов

    32 0 Отговор
    Тия вече дори и не се крият....
  • 54 Българин

    36 0 Отговор
    Аз вече всичко, което еврейските медии наричат конспирация го приемам за чиста истина..
  • 55 Студопор

    21 0 Отговор
    Статиите на Дойче Зеле все повече ме връщат във времето на ВСВ, когато се пуска ха пропагандни бюлетини със самолет или когато манипулации те биваха изливани от радиото и вестниците.
    Мерсим ще сме.
  • 56 Студопор

    28 1 Отговор

    До коментар #14 от "БиоДред":

    Джендърите плъзнаха, след като дойде демокрацията.
  • 57 Taka така

    24 0 Отговор

    До коментар #24 от "Чугун е твърдо желязо":

    Така е Чугун, нямаше нато, нямаше ХАРП, нямаше кемитрейлс, а бе много неща нямаше,та и затова климата си беше природен,а днес е режисиран от някои.Да си припомним земетресението в Япония. Точно кога се случи.. Нещо май в този период не бяха послушни много. Но може и да е било случайност. Те цунами са ставали навсякъде по света или май нее точно така?
  • 58 Абе

    29 0 Отговор
    Баш така е.....навлизаме и се опитват да ни вкарат във една ненормална система.Всеки ден ни промиват мозъците как технологията е във помощ на човека.И как аномалните всъщност са нормални.Внувашат на хората,че джендърството всъщност е новата модерна човешка еволюция.
  • 59 Електронен концлагер

    29 0 Отговор
    Трансхуманизъм + социален дарвинизъм + евроатлантизъм - резултатът е съвременен фашизъм! Русия, Индия, Китай, Иран и Турция много скоро ще сложат край още в зародиш на този нов Освиенцим!
  • 60 DW - Пропаганден машинен

    30 1 Отговор
    "Да се намали населението, да се контролират мислите му, да се налагат джендър политики - все повече конспирации около трансхуманизма"
    Щом DW усиленомпише за това и "проповядва" обратното значи не е конспирация, а чиста ИСТИНА! Във времето се доказа, че тази структура DW под прикритието на" медия" има за цел да пуска димни завески, когаго почне да се разкрква някоя истина!
    " Да се намали населението, да се контролират мислите му, да се налагат джендър политики"
    Истина, истина и пак истина, доказателствата са навсякъде около нас!
  • 61 👎👎👎

    19 1 Отговор
    Мъск дано ви купи г а д о в е от DW!
  • 62 Яяььь

    28 0 Отговор
    Всичко скрито става явно. Нама конспиративни теории. Всичко си е написано черно на бяло от идеолозите на новия световен ред и глобалфашистите. Човеците са излишни. Тези, които оцелеят, трябва да бъдат подчинявани, контролирани и послушни биоидиоти...Средствата вече са измислени - страх за животеца и противопоставяне едни групи на други групи - просто и сигурно.
  • 63 Реплика

    18 0 Отговор
    Смисълът на думата конспирация отдавна се изчерпа от пропагандата.DW да пише повече за Съвета за приобщаващ капитализъм и за основателите му.
  • 64 Да, но не върви...

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "Нормален човек":

    Прозорецът на овертон върви само при промитите мозъци, които вече е ясно, че никога няма да се "събудят"Лошото е , че все още са твърде много.
  • 65 ТаУмВзе

    16 1 Отговор
    Еврейчето Харари от левия бряг си го е написал палаво кво ни чака в трансхуманизма. Генно модифицирана раса, която ще е единствената можеща да общува с компютъра, който ще владее планетката. Родените хора ще са просто роби и с къс живот. Не е бъзик изобще тва. Колкото и налудно да звучи.

    Коментиран от #70

  • 66 12"12

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Психиатъра":

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  • 67 12"12

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Тракиец🇩🇪🇮🇹🇯🇵🇧🇬🇺🇦🇮🇷":

    1000000000000000000+++++++++++++++++++++++++
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Нострадамус от Злокучене

    3 11 Отговор
    Още преди повече от 60 години,един съветски учен,повтарям съветски,формулира накратко еволюционният път-"мъртва природа,жива природа,естествен разум,изкуствен разум.И преди него хората са стигали до тази идея,но за соцлагера,това си беше направо откровение,защото елиминира "светлото бъдеще" и "водещата роля на пратията".Повечето хора и не само тези от по-старото поколение не могат да разберат,че технологичният прогрес не може да бъде спрян.За добро или за лошо,но той променя и съзнанието,разбиранията и мирогледа на поколенията,които идват.Дали ни харесва или не е друг въпрос,но както тези преди нас са искали нещо ново,което да промени света,така и сега е пълно с хора,които имат волята и ресурсите да го направят.Независимо дали бъдещето ще е мрачно,като в някаква антиутопия или напротив ще се възцари "мир и любов",което е съмнително,но в крайна сметка един ден хората ще слязат от сцената,като динозаврите,за да отстъпят място на нещо по-развито и интелигентно.Вероятно ще има период в който Земята ще се напълни с разни киборги,интелигентни животни,някакви невъобразими мелези и приказни герои,но на края изкуственият разум ще вземе връх и ще създаде цивилизация от еволюирали машини.Дали ще има място за човека в този нов свят не е ясно,но като развитието на човешката цивилизация беше причина за изчезването на безброй животински видове,така и развитието на изкуственият разум,може да стане причина за изчезването на хората.Нищо лично,просто еволюция.

    Коментиран от #71

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Просто - матрицата

    11 0 Отговор

    До коментар #69 от "Нострадамус от Злокучене":

    И ще чакаме новия НЕО.

    Коментиран от #73

  • 72 Точен

    13 2 Отговор
    Дойче веле = ционистка пропаганда.
  • 73 Нострадамус от Злокучене

    6 0 Отговор

    До коментар #71 от "Просто - матрицата":

    Независимо от мрачната обстановка в "Матрицата",това е една доста наивна и романтична трактовка на проблема.Ако те са враждебно настроени към хората,няма да ни остават никакъв шанс.
  • 74 Вземат мерки

    12 1 Отговор
    Още поп Малтус е казал,че благата растат в аритметична прогресия,а броят на хората в геометрична. Земятя е относително затворена система и когато хората се размножат като мравките,всичко що става за ядене ще бъде опоскано. Не случайно в Китай,а и в Индия всичко що мърда и расте... се яде. Свръхбогатите не са съгласни с тая опция и ... вземат мерки.
  • 75 четете

    2 0 Отговор
    Робърт Сойър - "Поглед в бъдещето" (Flashforward). Главният герой (нобелов лауреат) в книгата се отказа от такова "безсмъртие".
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Св. Илон Шегобиец

    9 0 Отговор
    "Израелския автор и историк Ювал Ноа Харари като флагман на този процес", всъщност е военен историк, открит гей, официално омъжен за своя партньор. Същият лятото на 2022 обясняваше, че единствената ни полза за технокрацията сега е да сме резервоар за данни (цитирам): „Повечето хора не допринасят с нищо за изкуствения интелект и биоинженерството, освен може би с техните данни и каквото и да правят хората, което е полезно тези технологии все повече ще правят излишни и ще направят възможно замяната на хората.“