1 Декември, 2022 13:44 4 286 26

Работещи бедни

  • емил йотовски-
  • работещи-
  • бедни

Тук идва закономерно въпросът: Защо трябва да работите?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Работещи бедни е новото устойчиво и политически коректно наименование на робите.

Спокойно! Вие не сте роб. Как, по дяволите, може в двадесет и първи век в Европейския съюз да има роби? Как може да има хора, които да няма какво да ядат? Да ровят в кофите? Да се пребиват в магазините, когато пускат обелки от салами на ниски цени? Та това е Европа, не е екваториална Африка, нали? Тук имаме плодородна земя, вода в изобилие. И въпреки това много от нас няма какво да ядат. Няма с какво да си купят лекарства, когато са болни. Не могат да си платят тока. Нямат пари да си гледат децата.

И това се случва въпреки, че работят. Работят не на едно, а на две, дори на три места. В свободното си време мият стълбищата по кооперациите за някоя стотинка отгоре. Обикновено нелегална стотинка, необложена с данъци. Което автоматично ги прави престъпници, бизнес в сивата икономика. Но това е в реда на нещата. Робите винаги са били престъпници. Това е механизъм за подчиняването им.

Ако се откривате в горното описание и се чудите какво се случва с живота ви, е добре да знаете, че определението за вас е „работещ беден“. Ако ви се е налагало да теглите кредит, за да си платите сметките – „работещ беден“ сте.

За да ви поддържат в подчинение се използва аргументът, че вие получавате никакви пари, защото вършите никаква работа. Дори има поговорка: „Правим се, че работим, а те се правят, че ни плащат.“

Българите толкова вярват в поговорки, че дори ги поставят на над конституционално ниво. Ако искате да манипулирате нещо само измислете поговорка и я пуснете в обръщение. По същество – наистина ли вярвате, че това нищо, което правите за вашите работодатели е наистина нищо? Това, че работите за тях ги изкарва на загуба и само поради някакви незнайни причини още не са фалирали? Ако вярвате във всичко това - определението за вас се разширява. То вече е „глупав, работещ беден“.

Добрата новина е, че дори и глупав вие сте прилежен, добронамерен и не сте крадец. Но както видяхме по-горе, това не значи че не сте престъпник. Така, че виждате, добро или зло в случая са въпрос на тълкование.

Тук идва закономерно въпросът: Защо трябва да работите? Отговорът е прост:

Не трябва.

В общество, в което работата не се цени е абсолютно задължително да не работите. Това е вредно за вас и вашето семейство. Да не говорим, че дава лош пример на останалите и създава някаква фалшива представа за нормалност. Това е причината, огромен процент от младите хора да не работят. Да, те не искат да работят. Не защото са мързеливи или някак поколенчески увредени, а защото работата няма да промени нищо в живота им. Само ще ги направи по-уморени, по-невротизирани и по-отчаяни. Те не искат да влязат в робската схема и се опитват да надцакат системата със своя тарикатлък. И не успяват. За едно поколение успяват да изхарчат всичко спечелено от предците им и дотам.

Но при робите е така.

А сега на работа.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    61 2 Отговор
    Много добро четиво. Поздравления. Друг е въпросът за изчезналите и изчезващи професии и професионалисти заменени от полуграмотни секретарки и мениджъри. Нещата са свързани ;) Иначе, както е казал Конфуций - срамно е да си беден в уредена държава, но е още по срамно да си богат в зле устроена държава.

    Коментиран от #6

  • 2 Няма бира

    16 42 Отговор
    Заведевията пълни. Половината млади семейства имат по 2 коли(вече дори и в малките градове, за София е ясно). Уикенда няма свободни места в хотелите по зимнити курорти. Мисля че половината свят би искал да е такъв роб.

    Коментиран от #12

  • 3 Последния Софиянец

    16 7 Отговор
    В ресторантьорския бизнес работим 30 дни в месеца за да изкараме добри пари.
  • 4 Любопитен

    5 35 Отговор
    Интересно за каква аудитория е предназначено това мнение. Защото със сигурност не е предназначено за нормалните европейци (т.е. и нормалните българи). Та, за кого е предназначено то и по-важното, какво иска да им каже?

    Коментиран от #18

  • 5 Бамбука

    3 49 Отговор
    Нещо извратено има в драсканиците на този човек, пардон роб.
  • 6 Любопитен

    1 25 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Кои са "изчезващите професии"? Нека позная: шАфьор, склададжия, политкомисар :)))))

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Госあ

    56 1 Отговор

    До коментар #6 от "Любопитен":

    инженер химик, инженер физик, физиолог, фотограф, фрезист и т.н. Всъщност шофьори колкото искаш и работа за тях. Нали някой трябва да кара боклуците на запада у нас. Иначе да, шофьор определено е професия, за разлика от бизнесмен. Квото и да значи това.
  • 8 Госあ

    31 2 Отговор

    До коментар #6 от "Любопитен":

    И склададжии колкото искаш, бате. И с политкомисари - пълно. От планктона, слугинчетата на запада. Аве ти къде живееш, че си толкова неориентирано ?
  • 9 Яйкс

    3 19 Отговор
    Бай графоман пак не се е удържал.
  • 10 Симо

    51 3 Отговор
    Тъжно, но истинско! Много да ме извиняват защитниците на "новия" строй, на "новото" начало, на "новото" АЗ. Много да ме извиняват, но преди имаше за какво да се учи, работи, спортува, .. Имаше стремежи, мечти, посока! Имаше ценности, имаше човечност! Имаше любов, имаше приятелство, имаше ..... Тъжно, но истинско. Също като новото време.
  • 11 Никой

    36 1 Отговор
    Не можеш да обясниш на глупака ,че е глупав ,защото е глупав.
  • 12 Андо

    32 2 Отговор

    До коментар #2 от "Няма бира":

    Ти си като шизофрениците - те виждат оная част от света, която искат. Еди отрязък. Твърденията ти са напълно неверни. Познавам много хора на ръба на оцеляването и още повече, които се чудят как да си платят сметките за отопление, газ и пр. Които пазаруват само промоции. В Била - Люлин в София - от месеци пред витрината за кашкавали и сирена няма никой, няма никой, запиши си го.

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Българка

    25 4 Отговор

    До коментар #12 от "Андо":

    Има и такива (като този с когото спориш) , ще ти нарисувам един такъв! Родители от провинцията,амбициозни комунисти. Връчено им е Ноу Хау и червени пари и са станали "бизнесмени". Натрупали са пари на гърба на "работещите бедни". Та децата на тия амбициозни комунисти в момента са на 30-40 г , с НУЛЕВ трудов стаж. Не могат и не знаят абсолютно нищо, знаят само да харчат пари. Това е естествения ход на нещата. Тези деца (принцеси и царчета) ще превърнат натрупаното богатство в материал за WC и те така.
    Спора с подобен е безсмислен!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 TV Бобов дол

    35 3 Отговор

    До коментар #4 от "Любопитен":

    Колега , излез навън , на Запад за да видиш че голяма част от нормалните европейци работят само за да си плащат сметките и консумативите и теглят кредити за да могат да си изпратят децата на училище. И излез да видиш че нормалния европеец е с кола над 10 години . Излез да видиш че нормалния европеец живее под наем защотото неможе да си позволи собствен дом а ако се престани да тегли заем за за собствен имот ще го връщат и внуците му .
    Та колега , живота на нормалния европеец въобще не е розов !
  • 19 Гост

    7 2 Отговор
    Ти кръчмарю кога работиш като само драскаш тука по цял ден
  • 20 Това е четиво

    4 16 Отговор
    за коментиращите тук русофили. По цял ден драскат.

    Коментиран от #25

  • 21 Дядо на 68

    31 3 Отговор
    Едно време за комунизма може би са ни лъгали, но всичко, което се казваше за капитализма, се оказа вярно.
  • 22 Перо

    18 3 Отговор
    Работещите на три места бедни, издържат украинци,над които се изливат стотици милиарди долари!

    Коментиран от #23

  • 23 Мая

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    Издържат потомствените чорбаджий от БКП пребоядисани като дъгата - цялото управление на губернията задунайска, той и телефона си работи, може и да не е червен вече а розов...
  • 24 феодал

    1 0 Отговор
    Работете, роби, трудът в вашто хоби!!!
  • 25 До автора

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Това е четиво":

    господин Йотовски,всичко което пишете е поръчково,първо тона което се опитвате да вмените на обикновенният беден българин,прилича на ранният стадии на комунизма,всяване на омраза срещу Украйна, разбира се това е любов към терористите от Русия,да ти припомня всичките тези идеологеми,които прокламира свършиха на бунището на историята,(на крак опарий и презрени),като свалиха робите господарите си след 50год станаха робовладелци,това, което се опитваш са пробуташ,е за наивници,мързеливци и не образовани.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.