Last news in Fakti

5 Декември, 2022 21:03 4 157 47

Експертно правителство или прикриване на безобразието?

  • герб-
  • правителство-
  • бойко борисов

Така че, ГЕРБ отново избраха да се прикрият зад авторитета на уважаван експерт

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато един световно известен неврохирург приеме поканата да ГЕРБ да бъде номиниран за министър-председател, това наистина изисква размишление. Понеже не предполагам по никакъв начин проф. Николай Габровски да е приел тази „покана“ по причина на някакви зависимости, допускам, че се е подвел по приказките за „национално отговорна позиция“. Само допреди няколко часа от ГЕРБ ни информираха, че най-логично би било кандидат за премиер да е партийният лидер, но допускаха и „компромисна фигура“. Е, намериха такава фигура, но и никой не постави под въпрос заявлението, че в българската политика все пак си имаме „нашия Меси“. Това коментира в блога си Антоний Тодоров.

Можем ли без напрежение да си представим, че ГЕРБ предлага правителство, било то и експертно, и това е най-приемливото, което би трябвало да съответства на изборните резултати от 2 октомври 2022? Защото „така е казал народът“. Но не допускаме ли, че „народът“ може да греши колективно, както всеки от нас може да греши индивидуално? Това с „народа“ е едно удобно извинение или по-скоро една интелектуална капитулация, отказ да наричаш нещата такива, каквито са. Но това е голяма тема.

Какво би било завръщането на ГЕРБ във властта?

Ако живеехме в една скучна демокрация, където партиите се въртят в управлението, така че веднъж едни са на власт, а после в опозиция и обратно, завръщането на ГЕРБ във властта не би било проблем. Но ако не сме забравили, че в продължение на месеци през 2020-2021 г. протестиращи граждани от всички политически разцветки (дясно-център-ляво) искаха оставката на тогавашния премиер от ГЕРБ, както и на главния прокурор. А заедно с това и предсрочни избори. Това не стана, ГЕРБ направиха всичко възможно да забавят развръзката, включително с театралното изпълнение с една нова конституция, чиято новост беше единствено преместването на главата за правата и свободите от първа на последна позиция в текста. Но това, ще кажат, е история.

В последващата история от има-няма 2 години нищо в ГЕРБ не се промени. Лидерът е същият, уставът е същият (едно национално събрание действащо с ръкопляскания и една изпълнителна комисия от 11 души винаги подкрепяща лидера), никаква заявка за някаква промяна. А каква промяна се очакваше? Например, публичен отказ от такива практики като отнемане на бизнеси (някакви там „Осем джуджета“), използване на прокуратурата като политическа бухалка или като чадър (нищо по темата за някакви там 60 млн. подкуп от един преследван от закона бизнесмен), мълчание за откровени безобразия (едно чекмедже, една къща в Барселона), държавно субсидиране на „свои“ фирми чрез инхаус поръчки и други „законни“ методи за отклоняване на публични средства. Списъкът може да и много по-дълъг, напомням само забравените.

Нищо не се промени, а ГЕРБ запазиха своята политическа хегемония. Макар и извън правителството, вече нищо не ги заплашва: нито „комисията Манолова“, нито обещаното от ИТН „изчегъртване“, нито дори повторение на необмисления арест на Бойко Борисов, нито някакво сериозно разследване под надзора на прокуратурата. Техните противници се скараха помежду си: ИТН свали правителството на Кирил Петков, БСП се отвърна от досегашните си партньори в трудната четворна анти-ГЕРБ коалиция, президентът Румен Радев се отказа отново да вдигне юмрук срещу безобразията на ГЕРБ. А и ГЕРБ получиха най-много гласове на едни избори с рекордно ниско участие, с което се обявиха за победители и убедено предложиха нов премиер.

Тогава какво можем да очакваме от едно завръщане на ГЕРБ във властта? Ами вероятно пак от същото, но с повече ентусиазъм, защото опитът да бъде прекратено това не успя. Е, вероятно с повече внимание да не излиза наяве, но дори и това може да бъде пренебрегнато в новите условия. А те упоително обясняват, че едно правителство, управлявало около 6 месеца, е надминало по безобразия едно управление от близо 12 години. Трудно е за вярване, но има хора, които упорито го повтарят.

А какво е то експертно правителство?

Мнозина вярват, че проблемът на българската политика е в липсата на експертиза, в това, че правителствата не привличат достатъчно експерти. Може би сме позабравили, че бившият премиер Бойко Борисов намираше министрите си на кръстопътища, някак случайно попаднали му кандидати. Всъщност това видяхме и при опитите на ИТН да ни предложат кабинети: то не бяха световни шампионки по шахмат, позабравени бивши министри или уличени в плагиатство кандидати за вицепремиерски пост. Внимателното наблюдение показва, че действащите правителства имат достатъчно експерти, т.е. хора, които разбират много, за какво става дума. Но ако действат по начин, който ни предизвиква да изпълним улиците с искания за оставки, това не е заради липса на експертиза, а заради това, че решенията са в интерес на някакво малко частно малцинство и против общия интерес. Това, обаче, е политическо решение, а не въпрос на експертиза.

Когато се предлага „експертен“, а не политически кабинет, намерението изглежда друго. В случая ГЕРБ отново търси начин да се прикрие зад авторитета на известна публична личност (както на президентските избори през 2021). Но също и за да излезе от политическата си изолация, резултат от нежеланието на партията да се освободи от наследството на безобразията от собственото си управление. С други думи въпросът не е да се потърси някакъв компромис с другите партии (най-вече ПП и ДБ), защото такъв компромис можеше да направи в рамките на предишния парламент. Това е пореден театър, в който един несвикнал с политическите нрави професионалист ще бъде привидно оставен сам да търси диалог с другите партии, но също и да предложи министри. Как ще стане това?

Изобщо какъв е опитът на този високоранжиран професионалист в политическите преговори или в управлението на публични ресурси и персонал? Стига ли натрупаният в „Пирогов“ управленски опит? Не знам, но си представям истинските затруднения пред такъв професионалист, когато трябва да предлага министри – по-вероятното е, да му бъдат подсказани от ГЕРБ. Както и занапред, ако дори се стигне до правителство с незнайно кои гласове, подсказките от ГЕРБ ще бъдат определящи, а там властовият център е известен.

Но какво в частност е „експертно правителство“? Ако не се има предвид правителство, съставено от „неярки“ партийни фигури, това би било накратко едно политически безцветно правителство, което ще претендира да управлява държавата така, както се управлява корпорация: експертно, технократски, неполитически. Възможно ли е това? Бих дал само два примера за това, как е невъзможно да се представи неполитическо експертно решение. Първият пример е с плоския данък – да остане или да се промени в прогресивно данъчно облагане, какво е в повечето европейски демокрации? Кое би било „експертното“ и неполитическо решение в случая? Или да се узакони или не еднополовият брак? Кое би било тук „експертното“ и неполитическо решение?

Всъщност така може да се продължи по всеки въпрос: „хартия“ или „машини“ на изборите; даряване и продаване на оръжие за Украйна, инвестиция повече в железниците или в магистралите; автомагистрала „Струма“ да минава ли през Кресненското дефиле или не? Швейцарското правило ли за осъвременяване на пенсиите или предложението на ПП за нова формула, която да не ощетява старите пенсии? Очаквам „експертни“ и неполитически предложения по тези теми.

Представяме си, погрешно, че експертните решения са в интерес на всички. Това е невъзможно, всяко решение засяга едни интереси и облагодетелства други. Умението е в баланса на интересите, за да не се предизвикват социални конфликти. Но няма неполитически решения в политиката. Експертиза винаги е нужна, трябва да се познава материята (например в ядрената енергетика), но решението за доставка на обогатен уран за АЕЦ винаги ще има политическо измерение. Заради геополитиката, например.

Така че, ГЕРБ отново избраха да се прикрият зад авторитета на уважаван експерт. Дано това не ни затвори очите за действителността, а тя е, че ГЕРБ не са се променили. Дотогава (ако изобщо) няма смисъл да си представяме правителство, предложено и подкрепяно от тях. Иначе всичко ще бъде зад една благовидна маска.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Привет из Киева, болгарин

    26 7 Отговор
    Тука казват, че този на снимката и Капейкин будут привлечени към трибунал в Хага!
  • 2 Първи

    17 14 Отговор
    Тюю...кой ще я прочете тоа дълга статия, бе?
  • 3 Бацко

    30 14 Отговор
    Върнаха те на бял кон тия мисероци. А ние пак ще плачем

    Коментиран от #6

  • 4 ПО ДОБРЕ ГЕРБ И ДПС

    15 62 Отговор
    ОТКОЛКОТО ДБ И ПП ДА НИ ПРЕВЪРНАТ ВЪВ ВТОРАТА УКРАЙНА
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Върна го Курнела

    27 5 Отговор

    До коментар #3 от "Бацко":

    Седесарката. Менкат се.

    Коментиран от #47

  • 7 Ха де

    42 6 Отговор
    Меси го нема, не е същото... Сега някакъв параван ще трябва да срича неговите повели жалко за професионалиста-хирург и за нас народонаселението, което ще плаща сметката
  • 8 КОЛЕЛОТО НА ЖИВОТА☝

    25 2 Отговор
    ЗА ТРЕТИЯ МАНДАТ НАЗНАЧЕТЕ ...ОРЛИН ГОРАНОВ......ПОСЛЕДНИЯ ПИЧЕЛИ☝ПОНЕ ЩЕ СЪБЕРЕ СЕДЕМ МИЛИОНА БЪЛГАРИ И...ЩЕ ПОЧЕРПИ.....КАКТО ПРАВЯТ ПОБЕДИТЕЛИТЕ👍
  • 9 Хитрия Мангър

    15 20 Отговор
    Не чета статии на дърти комунисти...
  • 10 Хохо Бохо

    22 4 Отговор
    Аз борисовки не чета.
  • 11 така така

    40 8 Отговор
    Това правителство изобщо няма да е експертно, а ще е правителство на кражбата! От нищо няма да се крият, а ще крадът на светло.. трябва някой да изрита буци по сурата за да пусне мандата и той да продължи.
  • 12 ЩО ЗА ИДЬОТЩИНА

    45 5 Отговор
    НЯКОЙ ВРЪЗВА ЛИ СЕ НА МАЛО.УМИЯТА НА ТУЛУ.ПА..?????2
  • 13 Ами да

    26 5 Отговор
    Правилно, професорът показва, че все още не е преценил какво представляват Борисов и Герб, както и самия себе си!
  • 14 Р.радев

    32 4 Отговор
    Ха ха,простият вариант на Меси ръси мръсни лъжи.
    На този фалшив Меси ли ще повярва народа...срааам
  • 15 Покойната, Директорка на 78 Училище

    36 6 Отговор
    Банкя казваше на всеуслушание на Пазара в Банкя!! Лиляна Рачева:цитат"Не съм допускала, че такъв Лъжец може да се роди в Банкя" "Никога не сме давали никакви златни медали, тоя(Бойко) беше една Хаймана!!

    Коментиран от #31

  • 16 Помак

    32 6 Отговор
    . .. мафията -гроп +дпс опитва реанимация ..ама прес криф накрон !...по скоро затвор
  • 17 Васил

    35 5 Отговор
    Герб са като богомолките след увертюрата оглозгват партньора си.
  • 18 Да де

    42 7 Отговор
    Хората са окрадени от Борисов и шайката му. Габровски ще бъде запомнен, че е част от тази шайка.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Сега хирурга

    16 5 Отговор
    Ако обреже проказата, България ще се прероди.
  • 21 Дааа

    20 6 Отговор
    На българите не им пука, важно е чекмеджето.
  • 22 Трак🇮🇹🇩🇪🇯🇵🇮🇷🇧🇬🇺🇦

    41 11 Отговор
    12 години мор глад геноцид безработица замразени заплати пенсии деградация Ци-ганизация рекет корупция мафия олигархия демографска катастрофа —- 12 години унищожаване на българския генофонд — БАСТА
  • 23 Д-р Ох боли

    13 13 Отговор
    Ще бъде правителство на лечението.Ще излекува болните,които получават халюцинации.Жалко,че няма да го подкрепят...харесва ми много идеята кой да е премиер.Такъв трябва.Някои политици на кристални пици си изпадат в изтерии,а пиарите и троловете им само разпространяват лъжи.
  • 24 Захари

    10 12 Отговор
    Кой шарлатанин я писа тази статия?
  • 25 ИМАМ ПИТАНЕ

    18 8 Отговор
    КАКЪВ ЕКСПЕРТ Е ПРОФ ГАБРОВСКИ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВА , НЕ Е ЛИ И ТОЙ ЕКСПЕРТ КАТО ПОЖАРНИКАРЯ ? ПОКРАЙ БОЙКО НЯМА ЛИ И ТОЙ ДА СТАНЕ КАЛИНКА ? ПРЕДСТОИ ДА ВИДИМ ПАК ЕДИН ПРЕДИЗВЕСТЕН ЦИРК И КРАДЕНЕ НА ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ , ОТ КОИТО 10 ДО НОВА ГОДИНА ........................
  • 26 ПРОСТО СЕ ЧУДЯ

    14 13 Отговор
    ЮМРУКА НИ РАЗДЕЛИ, ДОКАРА НИ ШАРЛАТАНИ ЗА ПРАВИТЕЛСТВО, НАПЪЛНИ НИ С ЕМИГРАНТИ, УБИЙСТВА ПО ПЪТИЩАТА, ДРОГА, ОКРАДОХА НИ И ПРОДЪЛЖАВАТ С 30 ПРОЦЕНТА В МАГАЗИНИТЕ, ИДВА ЗИМА, СТУД, ГЛА, АМА САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ - НИЕ СИ ГИ ИЗБРАХМЕ?
  • 27 ЗНАЧИ ТАКА !

    16 5 Отговор
    ГАБРОВСКИ ТРЯБВА ПЪРВО ДА АРЕСТУВА ТИКВАТА И ДА ГО ИЗПРАВИ ПРЕД ВОЕННО ПОЛЕВИ ТРИБУНАЛ , СЛЕД КОЕТО ДА НАКАЖЕ И ОСТАНАЛИТЕ КРАДЦИ НИЩО ЧЕ СА МНОГО - БЕЗ ТОВА ДЕЙСТВИЕ НЯМА СМИСЪЛ ДА ОСТАВА И ДА НИ ГУБИ ВРЕМЕТО !
  • 28 ВИЖТЕ ЦЕНАТА НА РИБАТА

    13 1 Отговор
    ТОВА Е ИСТИНСКИЯ ПРОЦЕНТ НА ИНФЛАЦИЯТА - 100%
  • 29 Далавера

    20 4 Отговор
    Тиквата си пази откпаднатото и намери поредния "герджиков" за да протака! Вервайте му! Връщането на хартиената бюлетина облагодетелства партиите с най неграмотен електорат!
  • 30 Цуца

    7 3 Отговор
    Не ни е за сефте нищоговоренето и до болка познатата жажда за реванш на българина когато му бръкнат в опразненото чекмедже. Щом някой се опита да извади на бял свят тоталното ограбване и безнаказаност, веднага се появява, за жалост в случая президента ”на всички българи” и си посипва главата с пепел, че е допуснал грешка. Е, както и децата казват, това ”е върха на сладоледа”
  • 31 ТОВА ИЗКАЗВАНЕ Е ЧИСТАТА ИСТИНА

    14 2 Отговор

    До коментар #15 от "Покойната, Директорка на 78 Училище":

    ПОЗНАВАМ ТАЗИ ДИРЕКТОРКА И ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В ТАЗИ САПУНКА . НЯМА ЧОВЕК В БАНКЯ ДА НЕ Я ПОЗНАВА ! ..................... Покойната, Директорка на 78 Училище

    Банкя казваше на всеуслушание на Пазара в Банкя!! Лиляна Рачева:цитат"Не съм допускала, че такъв Лъжец може да се роди в Банкя" "Никога не сме давали никакви златни медали, тоя(Бойко) беше една Хаймана!!
  • 32 Хоко

    6 17 Отговор
    Нека да има правителство но без ПП
  • 33 Емо

    7 2 Отговор
    На Димитър Попов и на Беров и те бяха експертни, те почнаха безобразията и търпението на народа ги узакони.
  • 34 Бай Лисан

    1 5 Отговор
    Да ви е честит новия кандидат премиер Бойколай Борисовски!

    Коментиран от #37

  • 35 Живко Йорданов

    6 6 Отговор
    Господин професора като политолог, би трябвало да има професионалното усещане, че по-голямата част от българите искат работещ кабинет! Оказва се обаче че такива "професори" като него не могат професионално да усетят мъдростта на българите, които все пак избраха от всички злини - най -малката в лицето на ГЕРБ. Да, не сме доволни от българските политици и от формациите в които те се подвизават, но какво да се прави - с това разполагаме. Но ако трябва да помислим до какви икономически падения ни доведе ПРОМЯНАТА, изглежда че ако "продължим да се променяме" по този начин, до края на тази година ще плачем за ГЕРБ и Б.Б. и ще им се молим да се върнат на власт! Веднага някой ще каже, че съм гербаджия! Не не съм, но и аз като тази част от българския, народ която може да избере от всички злини най-малката - предпочитам ГЕРБ пред авантюристите които управляваха през последните години. Сам Президента, си посипа главата с пепел затова че ги лансира и заяви че са шарлатани! Е, господин професоре, поослушай се, поразмисли и най-добре се довери на мъдростта на своя народ и избери от всички злини най-малката!
  • 36 тома

    10 5 Отговор
    Някой вярва ли че тиквата се е променил и искал в полза на народа да издигне непартиен кандидат.Има само един такъв човек който ще му повярва и това е кмета на Симитли
  • 37 Хохо Бохо

    5 3 Отговор

    До коментар #34 от "Бай Лисан":

    Не пиши глупости!
    "Да ви е честит новия кандидат премиер Бойколай Борисовски!"

    Бойколай Борисовски е лалугер, скри се в дупката.
    Не той е кандидат за премиер, някакакъв нервен хирург, не му запомних името

    Коментиран от #38

  • 38 Бай Лисан ™

    8 4 Отговор

    До коментар #37 от "Хохо Бохо":

    Ми то така си върви - първо пожарникар, сега психар, за ГЕРБ на тъча загряват овчар и подводничар.
  • 39 То бива

    11 4 Отговор
    ненормалщина бива, ама чак такова оливане не е било! Да му се чуди човек на доктора с какво го прилъгаха! Не му ли е ясно че ще бъде употребен и захвърлен?!
  • 40 9689

    8 4 Отговор
    Щом се е хванал с мутрата значи ,че ще е за много пари.
  • 41 Логото

    5 4 Отговор
    на ПП да е ХИПОПОТАМ - до шията затънал в кал,но устата му голяма.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Бацо прецедател

    0 1 Отговор
    Шом Кирю Истината може да е толко тапегйоз да стане премеер шо па един илядо пати по умен да не?
  • 44 ники

    1 0 Отговор
    Този "световно известен неврохирург"? не случайно е приел тази „покана“ и по вероятно по причина на някакви зависимости, както Вие не допускате в статията си.
    Но все пак допуснете г-н Тодоров.
    Политиката на съвремието е предимно един ПИАР, много кофти и с лоши последици е като се пресоли манджата.
  • 45 Тиква и

    1 0 Отговор
    семка габърска .....Лира сто....Пайдос....
  • 46 Сашо Костов

    0 0 Отговор
    ГЕРБ И ДПС СА МАФИЯ ОГРАБИЛА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА С МИЛИАРДИ ДРУГОТО Е ПУНТА МАРА КАКТО ГО Е КАЗАЛ МЪДРЕЦА ОТ БАНКЯ
  • 47 преса

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Върна го Курнела":

    ВЪРНА ГО СЛАВИ ТРИФОНОВПЗА ПРОТОКОЛА