Last news in Fakti

16 Декември, 2022 21:00 3 145 42

Култът на българите към аматьори в политиката

  • румен радев-
  • герб-
  • асен василев-
  • николай габровски-
  • кирил петков-
  • популизъм-
  • дб-
  • пп-
  • дпс-
  • бсп-
  • политика

Всяка готвачка може да се научи да управлява държавата

Култът на българите към аматьори в политиката - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Над две трети от хората в България смятат, че е най-добре да бъдем управлявани от експерти. Така зададен, подобен въпрос разбира се е подвеждащ, защото е пределно ясно, че би било добре всеки управляващ да има някакви знания. Работата е там, че за много българи у нас експертът е отрицание на политика и издигането му щяло да ни отърве от безплодните караници в парламента, зад които подозираме борба за кокала.

На първи план, тук виждаме прословутото очакване на нови лица. Политиката по определение е разочарование, може би защото предполага компромиси. Затова сме готови да хвърляме зар отново и отново. А и старите лица все по-бързо ни омръзват, както омръзва прекалено дългият ТВ сериал. Вероятно има и един чисто демократичен елемент в това ни желание – вярваме, че политиката не бива да е професия, трябва да може всеки да заеме празното място на властта, включително и ние. И появата на нови лица подхранва тази вяра.

Култът към новите лица

Все пак, тук трябва да правим разлики. Разбира се никой не се ражда политик. Нови лица са Петков и Василев, които излязоха на терена след успешно участие в служебни правителства. Колкото и да ги наричаха момчета и гастрольори, те извървяха своя път. За разлика от Трифонов или Габровски, които кацнаха там без всякакъв опит. И тъкмо тази политическа девственост беше аргумент, че ще свършат работа.

Ако се замислите, свидетели сме на истински култ към аматьорщината. Заливат ни журналистически анализи, написани в обедната почивка; забавляват ни инфлуенсъри, на които не знаем да се смеем ли или да се подиграваме. Естествено е този култ да се разпространи върху политиката: аматьорът е естествен и спонтанен, без задкулисие. Дето се казва и да обърка работата, ще е от добро сърце.

Но политиците-експерти, които ни се предлагат, не са какви да е – те са изявени в някаква своя сфера. Получава се малко като при интелектуалеца от предишната епоха – написал популярен любовен роман и журналистите почват да го канят да се изказва по международното положение. Любими персонажи в началото на прехода бяха литераторите, които пълнеха първите народни събрания. Нещо литературата ни отмиля, та на сцената излязоха професорите, следвани по петите от генералите и докторите. Все любими на народа експерти.

Защо да не са експерти споменатите Петков и Василев? Ами защото бизнесът, от който разбират, е царство на егоизма, за разлика от знанието, отбраната, здравето. Пък и защото медийните дебати май се насочват от едни определени центрове.

Популизмът в политиката

Въпросът е има ли специфична експертиза в политиката. Или, както в поемата на Маяковски, всяка готвачка ще се научи да управлява държавата. Освен неща като идеология, дар слово и познаване на държавните институции един политик трябва да умее да отиде отвъд частната си сфера и да действа от името на публичния интерес. В чисто технически план, нужно е той/тя да има под ръка мрежа от контакти, на които да може да разчита. А такава се изгражда в хода на политическата работа, на борбите за една или друга кауза.

Представете си, примерно, че някой ме издигне за премиер (и аз съм професор, ново лице, пък и понякога готвя!). И тръгвам да правя кабинет. Ами ще го напълня с експерти от социалните науки и културата, чат-пат някой ТВ-водещ, без нито един енергетик или военен. И ща-неща ще се обърна към онези, които са ме издигнали – моля, препоръчайте ми някого за министър. А самият аз ще си остана една благовидна (експертна?) фасада за едни други, политически неща.

Най-лошото в експертокрацията е връзката ѝ с популизма. Какво означава това едно общество да иска да бъде управлявано от технократи? Значи, че пред него не стоят политически алтернативи, а навсякъде има по едно-единствено правилно решение и трябва само да намерим подходящия човек, който да го осъществи.

Има ли едно-единствено правилно решение?

Политика означава преразпределение на ресурси и баланс на интереси. Едно политическо решение по определение противостои на друго, алтернативно, защитавано от опонента. И след дебати, избори, а може би и протести гражданите застават зад едното или другото. Единствено правилното решение на експерта просто обезсмисля политическия процес, защото технократите „там горе“ уж знаят по-добре от нас, учили са. Дали да взимаме заеми или да следваме строг остеритет? Да влизаме в Шенген или не? Да гласуваме с хартия или машини? Да участваме в санкциите срещу Русия или да клинчим?… Хайде стига сме се карали - да идва експертът и да ни каже как стоят нещата.

Комбинирайте това с горното. Експертът се оказва специалист в много конкретна област - хирург, историк, шоумен - от която пренася престижа си в политиката. И ние очакваме единствено правилното решение, за да забравим политиката и да си гледаме футболното първенство. Е, разбира се, няма да му повярваме - нито за Ковида, нито за еврото, нито за глобалното затопляне, защото нали сме балканци. Защото обичаме да се разочароваме и да чакаме друг, още по-успял експерт, по-безвъпросен. Забравяйки, че зад експерта винаги стои един невидим политик-популист, който търси да обезсмисли политическия избор и да приспи гражданите.

Автор: Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот

    29 0 Отговор
    Или казано по друг начин:

    Чеками некои да дойде на бел кон да ни Оправи!!
  • 2 Адам Хилтън

    14 17 Отговор
    България точно заради "експерти" е на това дередже - нали от Западничания ни назначиха "експертите" Джефри Сакс и Ричард Ран? Ето резултата от тяхното "разбиране" е налице - и не само в България. Във Чили през 1975-та, и Боливия през 1985-та са правили същите иконимически реформи, и сигурно знаете и тях държави днес на какво положение са?
  • 3 Гост

    15 11 Отговор
    То пък европейците си ги избират едни.....
  • 4 Киро цигането

    18 13 Отговор
    бездарен актьор номер едно
  • 5 Нема ора

    22 12 Отговор
    Комунягите избиха елита 1944г.

    Коментиран от #11, #13

  • 6 Гост

    30 0 Отговор
    В кражбите са само професионалисти
  • 7 Ивайло Дичев

    16 12 Отговор
    Посредствено същество, но пък за кого работи?!
  • 8 Уве Зелер

    9 19 Отговор
    България НИКОГА няма да влезе в Шенген! Над Народното събрание отново ще изгрее ЧЕРВЕНАТА ПЕТОЛЪЧКА! ЧУКОВЕТЕ НА КОМУНИЗМА СА БЛИЗО!
  • 9 747

    32 0 Отговор
    Не е толкова трудно, трябва само да се спазва едно изречение от клетвата на депутатите. "ВЪВ ВСИЧКИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ ДА СЕ ВОДЯ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА". А те се водят от лични, партийни, корпоративни и всякакви други интереси, но не и тези на народа. Все не можем да изберем точните депутати.
  • 10 Айде

    25 0 Отговор
    Трябва да има изисквания за компетентност за заемане на всяка длъжност в държавна власт! Не може който и да е партиен демагог да управлява държавата!
  • 11 "Елит" като сегашния ли?

    14 11 Отговор

    До коментар #5 от "Нема ора":

    Имало е защо и сега има защо, но вече няма мъже с топки!
  • 12 Аналитик плюс

    6 14 Отговор
    "Да участваме в санкциите срещу Русия или да клинчим?" - говорим уж за политици, пък накрая да си дойдем на думата какво ги дразни атлантиците от Зелето. Ще клинчим, разбира се, и това няма нищо общо с българските политици. Това са историческите сантименти на българския народ.
  • 13 Май Нещо Себъркаш

    11 11 Отговор

    До коментар #5 от "Нема ора":

    Просто над 30-години преходна Демо(н)крация прогони всичко свеатно де що можа да избяга
  • 14 фен

    5 13 Отговор
    Да! Нагледахме се на аматьори - Радев, кирчовците, Слави.... Аре баста!
  • 15 САТЪРА НА ХАНА

    9 12 Отговор
    ДРУГО СИ Е ДЯДО ТИ ДАЕ БИЛ НАЦИСТ
    .. КАТО В ПОЛОВИНАТА ГЕРМАНСКИ КАБИНЕТ
    ....
    ПРОФЕСИОНАЛНИ МИЗАНТРОПИ:))
  • 16 щерев

    13 2 Отговор
    Това с ,,експертите,, българи е пълен т...к
    Българинът не става.
    Трябва ни управление назначено от ЕС. Най добре, финландци.
  • 17 пламен

    15 1 Отговор
    Българинът е рядко наивен и глупав човек.
    От избор на избор гласува за цървули, чалгари, толупи, мутри.
    Някакъв си бил ,,професор,,...може, ама е цървул по произход. Ние нямаме политическа класа като Гърция.
    Каквато се е създала е била унищожена.

    Коментиран от #19

  • 18 САТЪРА НА ХАНА

    6 12 Отговор
    ЩО БЕ В РУСИЯ 30 МИЛИОНА ВОЛЖКИ БЪЛГАРИ
    СИ ЖИВЕЯТ ЩАСТЛИВО
    .....
    ГРАД КАЗАН Е ОТ ГОДИНИ В ТОП 5 ПО СТАНДАРТ НА ЖИВОТ В РФ :))
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 DW и Ивайло Дичев!! Демагози!!

    4 12 Отговор
    Поредната Помия!!
  • 21 Българските турци

    5 10 Отговор
    Просто се обърнете назад и кажете освен Батемберг , Стамболов , Фердинанд, Борис ІІІ и Тато какви блестящи личности е имало на Бъгарската политическа арена които са се запечатали в историческата памет на Българите от Третата Българска Държава?!...С катастрофалните материални и хуманни ресурси след краха през1989 за съжаление преходът все още продължава !...Последната констатация беше че за политици с Харвардски или Оксфордски дипломи и с високо IQ в България е още рано !!!
    За да се задържи на крака и за да си оформи нов свестен капиталистически елит...България все още трябва да разчита на обиграните и твърде опитни вече свои политически тоталитарни чакали...защото за оцеляване в Световната политическа джунгла , положението става все по критично !!!
    За да си независим и за да ти се чува гласа ,за да си стабилна и сериозна държава с респект и авторитет са необходими не само държавници с качества !...Необходимо е да имаш Армия и военна индустрия с висок възпиращ ефект!...Издръжлива и устойчива на всякакви сътресения и кризи икономика !...И най вече сплотен и обединен ... силно мотивиран и със здраво насадени принципи НАРОД !!!...Не искам да използвам изтъркани фрази...но какъвто му е народът такъв му е и ЕЛИТЪТ на всяка НАЦИЯ !!!...
  • 22 Зелен Демократ

    3 10 Отговор
    Какво значи професионален политик? Нищоправец, обслужващ интересите на по-големи изроди Нищоправци!
    Всеки проф. политик, завинаги един от Нас!
  • 23 Зелен Демократ

    5 9 Отговор
    Високо IQ!? Къде ги видя тия политици? То тука в тоя форум има с по-високо такова от на въпросните политици:) Даже и сред списващите журналисти има по-нормали и унни хора от тия паразити!

    Коментиран от #24

  • 24 Зелен Демократ

    0 10 Отговор

    До коментар #23 от "Зелен Демократ":

    До 21 ми беше коментара
  • 25 Бамбука

    3 10 Отговор
    .".И най вече сплотен и обединен ... силно мотивиран и със здраво насадени принципи НАРОД !!" . Сложна задача. За да се постигне това обединение на първо място политиците трябва да се научат да уважават народа, да се научат да говорят истината, колкото и нелицеприята да е тя, да престанат на бъдат лицемери, да се опитват да влязат в обувките на критиците ( включително от народа ) . За да се доближим до тази мечта, на първо място в днешното размирно време политиците, трябва да започнат да се страхуват от народа.

    Коментиран от #27, #28

  • 26 ууу

    3 11 Отговор
    ТОЯ КРЕТЕН ЕДИН БИДОН С КИСЕЛО ЗЕЛЕ НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ , ВИЕ ЩЕ МУ ДАВАТЕ ДА УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!!!!!!!
  • 27 Българските турци

    4 10 Отговор

    До коментар #25 от "Бамбука":

    В Народното събрание депутатите обсъждат в пленарната зала промените в Изборния кодекс.Всички си имат свои преценки и планове кое ще е изгодно за тях!...Това е един от показателите за това че в България се прави политика тотално от горе на долу...Забележете!...Дебати за машини и хартиени бюлетини...после дебати за начина на броене на бюлетините и тъй нататък !...До избирателите още не са слезли а като се има в предвид процента на участие в изборите , до обикновенния българин въобще нямат намерение да слизат !... Това значи че на следващите избори България може да влезе в световната статистика с най нисък процент на участие в избори ! На това турците казват "сами си свирят...сами си играят"! А политика се прави от долу нагоре !...От 20 години опозицията критикува избирателите в Турция че се оставят да бъдат мамени от партията на Ердоган за няколко чувала въглища и 5 - 6 пакета с макарони...и до днес не са успели да разгадаят че това не е подкуп а е ефикасен ключ за вратата към съзнанието на турския избирател...че магията е именно зад тази врата където освен съзнанието седи и достойнството и егото на народа което има нужда да бъде забелязано и оценено !...
    Тия неща не би трябвало да Ви ги пише от време на време тук един посредствен турчин с двойно гражданство като мен,който дори и не живее в България ...а би трябвало вашите журналисти и тежкокалибрени анализатори да разтърсват общесвото ежедневно у Вас !...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бамбука

    8 2 Отговор

    До коментар #28 от "Българските турци":

    Включително и "27". На грешен път сте приятел. Нищо подобно не си мисля, напротив изпитвам уважение към разсъжденията ви. С кой друг можеш да си говориш без преструвки, освен с комшията. Бъди здрав, коментирай, но не с повтаряй.
  • 30 5577

    16 0 Отговор
    Виновни са политиците защото държат 4 процентната бариера. Да я вдигат за да останат 2-3 партии и да си носят отговорността. Толкова е просто. И броя на депутатите трябва да е пропорционален на гласувалите, ако 240 е 100%. Ма няма кой да им го каже, защото не е в тяхна полза.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Матей преображенски

    3 10 Отговор
    Типично по дойчевеленски свободни разсъждения.Въпроса е зададен неправилно,може и трябва ли да управляват случайни хора.разбира се,като бай Тошо,но той лично не е управлявал,системата управляваше.А тя ни беше спусната наготово от Съветския съюз с разчет България да се развива експотенциално и да бъде витрина на соцлагера.После ни превзе сащ и ни срина икономиката,превърна ни в колония,разликата е умопомрачителна.Кой лично управлява не е било и не е от значение,така че дърленето по изборно време е само кой ще грабне кокала.Ако бяхме суверенна държава,най-добре е да има едно лице начело,във всяка уважаваща се държава е така,щом се справя,защо да се сменя на 4г.Например Путин и Си имат шанс да управляват пожизнено.Въпроса е за формата на управление,системата,контрола,за да има стабилност на държавата и непрестанно развитие.Иначе,както виждате в нашия случай,ние сме държава само на хартия,иначе никой не ни зачита за нищо,играят си с нас,скубят ни,вкарват ни във войни.,откъсват ни територии и население.За щатите сме експериментален терен,податлив като пластелин,формоват ни,без майдани и без ексцесии,защо да се хабят милиарди,използват местните ресурси за тази цел.

    Коментиран от #41

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Българските турци

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Деница с дебелата гъ.....ца":

    Включително и "38"
    Параноята е психично състояние което не приютява разумa ! На Балканите гъмжи от паранояци в резултат на пхихичната американска манипулация с която се помпи страх ... Целта е изплашените да се приютят доброволно в НАТО и под американскоевропейска "опека".Пример: гърците ги плашат с турците,Прищина с Белград..Швеция и Финландия с Путин ...и т.н. Принципът и методът на западната колониална система в съвременното си олицетворение е безпрепятствено и почти без да среща никаква съпротива да овладява и колонизира нови територии само с приемане на нови членки в алианса и с методичното им демилитаризиране и създаване на илюзията за охрана и закрила !!!България и всички други от изтока и тия които тепърва се натискат за членство за съжаление съвсем скоро ще проумеят горчивата истина. Няма нито разпад ,нито крах на когото и каквото и да е...има ново преразпределение на света ...и бъдете сигурни, имат шанс да оцелеят само икономически силните и политически независимите ! ! !Никой не може да хвали политици които многократно са прекланяли глави и си вземали шапките и мирно и тихо се оттегляли някъде на уютно за да се появят по късно за да продължават да лъжат народа с демагогия и изкусна еквилибристика...Лъжите и фалшивата демокрация бързо дотягат...затова вече хората предпочитат политици които държат на думата си... нищо че такива са неудобни на някого и се лансират като диктатори или ултрадесни?..За власт като в Унгария и Сърбия бих могъл
  • 41 Българските турци

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Матей преображенски":

    продълженние
    За власт като в Унгария и Сърбия бих могъл да твърдя че е генетично най правилната форма на управление при всички народи на балканите !
  • 42 За протокола

    2 0 Отговор
    Политиката е професия като всяка друга. С тази разлика, че е много по-отговорна. Ако пилот на самолет сбърка, ще убие стотици, но грешките на политиците касаят милиони. Безумие е, че сме превърнали Парламента, правителството и Президентството в места за обучение на начинаещи политици по системата проба-грешка. Проблемите на България в последните 33 години се дължат именно на това, че бяхме управлявани от политици-първолаци, много от които така и не научиха политическото А-Б. Смешно е за една секретарка да се иска опит и умения, а за депутат, министър и дори президент - не! Да не говорим за морала, който е по-важен от всичко друго. В началото на прехода беше нормално да нямаме изградени политици, но днес е непростимо всеки случайник, съгласил се да обслужва безропотно интересите на определена партия, групировка или олигарх, да бъде вкарван да прави и гласува закони или да министерства. Нека всеки поработи на по-ниска обществена или държавна длъжност известно време, нека се покаже и докаже и тогава да се захваща да решава съдбините на държавата и народа.
    И не, професоре, няколко месеца в служебно правителство не са достатъчни за изграждането на един политик. Това е сложна и отговорна професия, овладяването на която отнема години. Отделно, че е нужен и някакъв "санитарен" период за да се види колко струва той като политик и човек, какви са му мотивите да е в политиката и главното - какъв му е морала.