Last news in Fakti

18 Декември, 2022 16:32 13 703 42

Има само едно решение за проблема с изборите в България

  • мажоритарни избори-
  • демокрация-
  • правителства-
  • избирателна система

При мажоритарната система купуването на гласове се обезсмисля

Има само едно решение за проблема с изборите в България - 1
Снимка: БНТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не знам на какво чудо се надяват ПП и ДБ с идеята за правителство на малцинство само от техните партии? Или пък какви са шансовете за сформиране на правителство при третия мандат! 50 на 50 – божа работа. А всъщност за да има правителство трябва първо да има стабилно мнозинство в парламента, което от избори на избори се сформира все по-трудно. И както сме я подкарали ще става все по-невъзможно. Даже и да се сформира някое безпринципно мнозинство, каквото имахме в миналия парламент с мандата на ПП, ще е с цената на излъгани обещания към избирателите и точно безпринципните коалиции са именно генератора на нестабилност и компромиси с предизборни програми и платформи.

Ако отидем на избори през март и се получи състав на парламента - сходен със сегашния, какво е решението? Отново тупкане на топката, отново обвинения от парламентарната трибуна и нощни заседания, отново ялови опити за сформиране на правителство и като логичен резултат – следващи избори през есента. Може би заедно с местните избори. Но може при тези опити за правителство да се роди нещо извънредно, нещо странно, нещо тип орел-рак и щука или още по-весело – някой нов Франкенщайн. Който не се знае какво ще сътвори и колко ще изкара.

А всъщност има лекарство, има рецепта, която не е някаква екзотика или непостижима мечта, а е средство – практикувано в повечето от водещите цивилизовани и демократични страни. И което се одобрява от огромното количество български гласоподаватели. В историята има немалко примери на държави, изпаднали в подобна на нашата криза на разединение и противопоставяне на обществото, на тотално обезверяване и липса на какъвто и било контрол от гражданите върху процесите в държавата.

Следвоенна Франция през 50-те години на миналия век е подобен пример - многогодишна тотална политическа криза и неспособност за съставяне на правителства, избори по няколко в година, Франция почти се разпада. Нацията е разделена, народът е скаран, нелегалната патриотична организация ОАС тероризира населението с бомби и атентати. Тогава генерал Дьо Гол въвежда с референдум чист мажоритарен вот в два тура плюс засилени президентски правомощия и стабилността в управлението на държавата е факт и досега.

Алтернативата на практика е била състояние на хаос и тиха гражданска война, а ефекта от промяната на избирателната система от пропорционална в мажоритарна е обединение и стабилност на Франция. Постигнато от държавник като Дьо Гол, а не от поредния партиен водач. И още един пример, но от нашата недалечна история – през недалечната 1993 г. един от най-големите политолози на света - Морис Дюверже ни каза нещо, което важи точно тук и сега: „Докато използвате пропорционалната избирателна система, у вас винаги ще има риск от политическа нестабилност!

Единствено мажоритарната система, практикувана в страни като Великобритания и Франция например, гарантира трайното установяване на последователни смени на правителства, избрани от гражданите по време на законодателни смени на парламента...“ Неоспорим факт. Паралела между тези страни и такива с пропорционална избирателна система, в които политическите кризи и непрекъснатите смени на правителства са ежедневие е много показателно. Ако депутатите ни вместо да спорят дали да гласуваме с хартия или машина направят тази промяна в избирателната ни система, която между впрочем беше подкрепена от над 2,5 милиона българи на референдума през 2016 г., България няма да е същата.

Ефектът от тази промяна ще се отрази първо на партиите ни. Те ще трябва да се реформират, да се изчистят от всичко случайно попаднало, ще им се наложи да издигат избираеми личности, депутати, които да имат обществено одобрение, ясна биография и мотивация за работа в полза на избирателите си. Ще се получи съвсем естествено обединение между партии със сходни идеологии и програми, от което полза ще имат както партиите, така и избирателите. Ще се промени качеството на парламента, съставен от истински избор на разпознаваеми личности, а не на назначени партийни послушковци. Ще се увеличи процента на гласуващите избиратели, виждащи смисъл да гласуват и избират или НЕ избират съответния кандидат. Защото по пропорционалната избирателна система думата ИЗБОР е изпразнена от съдържание.

При нея на нас ни е отнето правото да НЕ изберем поредния корумпиран, некадърен или некомпетентен кандидат, стига да е поставен на избираемо място в поредната партийна листа. От този факт се страхуват много партийните кандидати – че голяма част от досегашните ни депутати ще останат извън парламента, защото няма да бъдат избрани. Ще намалеят рязко недействителните бюлетини, както и смисъла от купен или корпоративен вот. При мажоритарната система купуването на гласове се обезсмисля, защото никой не може да купи 51% от избирателите в даден район. Гласове се купуват при пропорционалната система. При нея с 1000-2000 купени гласа можеш да вкараш депутат в парламента.

При мажоритарната, за да си гарантираш място, трябва да купиш половината от всички гласове в района. При средно 30 хиляди избиратели на район, това означава, че трябва да купиш над 15 хиляди избиратели, което на практика е невъзможно. Излиза, че именно пропорционалната система е изгодна на тези, които са свикнали да купуват гласове. Може би затова партиите не искат тя да бъде сменена.

И накрая ще завърша с това, с което започнах – как да се постигне стабилно мнозинство в парламента? Шансът в парламента да се намери отговорно мнозинство за промяна на избирателната система в мажоритарна е почти нулев, но би могло или част от депутатите да поискат отново референдум по темата /изминали са над 5 години от предишния такъв по същата тема и провеждането ще е съвсем законно/, или президента в съответствие с неговите правомощия да насрочи референдум на следващите избори.

Резултатът няма да е приложим веднага, но при едни хипотетични избори през март, при положителен вот на въпроса от референдума и отново липса на редовно правителство, парламентът ще е длъжен да направи промяната на избирателната система и последващите избори ще направят България съвсем различна страна. Ако не се направи тази закъсняла промяна сега, рискуваме следващите години да влезем в спирала от избори, които все по-малко ще решават проблемите на хората, все повече ще се усеща липса на доверие към институциите в държавата и все по-малко хора ще упражняват правото си на глас.

И дай боже не изпаднем в ситуация сходна с цитираната от президента за хипотетично един гласуващ в избирателна секция – хартиено или машинно и от там разкриване тайната на вота. Но може пък това да се окаже факт и всяка избирателна секция да се бори да получи заветния един избирател. И това да е успех!


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смешки купешки

    48 15 Отговор
    наивни ли сте или се правите на по-тъпи отколкото сте? че нали и сега си купуват преференции нищо че джуркат вота с мадуровките

    Коментиран от #38

  • 2 Последния Софиянец

    63 14 Отговор
    Най много гласове се купуват на кметските избори които са мажоритарни.

    Коментиран от #7, #30

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хаха

    39 8 Отговор
    Направете да се гласува с "Против".Гарантирам голяма избирателна активност.А който оцелее после да прави правителство.Нещо като Вип Брадър в политиката...Политико Брадър.
  • 5 Пълен фейк е

    50 14 Отговор
    статийката! Най много ще се пазарува при мажоритарни избори! Всеки дерибей с мангизи ще се прави на депутат!

    Коментиран от #12

  • 6 Знайко

    35 6 Отговор
    "При мажоритарната система купуването на гласове се обезсмисля."

    Точно така, само че бг депутатите у нас от всички партии не искат да са честни изборите. Единственото което искат е тяхната партия да взема власта и да пълни техните чекмеджета. Няма "леви", няма "десни", няма "либерали", няма "патриоти", няма "русофили"... Всички партии и кандидат депутати ги интересува не народа да живее по-добре, а ги интересува само как да си напълнят чекмеджето.
  • 7 Ей кафеджията

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Снощи ядохме пица в кафеджийницата ти, и отново надърах пейзажа 3 пъти докато си отида! Сапун ли стържеш отгоре вместо кашкавал!

    Коментиран от #13

  • 8 незнайко

    23 6 Отговор
    Партиите само разделят народа !!!!!!

    Коментиран от #17

  • 9 Макс

    24 8 Отговор
    Не правете сравнения между несравними неща . България през 2023 все още не е политически зряла като общество , от Франция през 50-те . Чисто мажоритарен вот е пагубен за българския парламент . Има риск 80 процента да влезнат подставени лица на мафиотски структури и такива на герберските кметове .

    Коментиран от #11

  • 10 Гражданин

    12 16 Отговор
    За 100% мажоритарен вот! Да избираме личности, а не партийни мекерета!
  • 11 Гражданин

    7 10 Отговор

    До коментар #9 от "Макс":

    Не е вярно, риск няма! За всеки у нас се знае кой е и какъв е!
  • 12 Гражданин

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "Пълен фейк е":

    Глупости! Може някой "да се прави", ама няма да го изберат, като го знаят какъв е!
  • 13 СОФИЯ

    5 9 Отговор

    До коментар #7 от "Ей кафеджията":

    СТАМАТЕ такова ВИ е ВЪСПИТАНИЕТО това защото сте имали стомашно растрроиство си е по ВАША вина РАЗБРА ли гербаджийска мутро
  • 14 Матей преображенски

    15 15 Отговор
    В математиката има едно положение,ПРИ ЗАДАДЕНИТЕ УСЛОВИЯ ЗАДАЧАТА НЯМА РЕШЕНИЕ.Значи положението е абсурдно,задръстено и контрапродуктивно за българския народ.нЕСЛУЧАЙНО ПОследният интуитивно бойкотира изборите,усещайки очевидното им безсмислие и легитимация на управляващата ма-фи-я.По всяка вероятност това е път без изход и трябва да се търси друг обходен път.На първо време пълен и организиран бойкот на изборите и започване на масови протестни движения,стачки и всякакви легални форми на съпротива.Демонстрации в подкрепа на Русия,петиции в подкрепа на РФ,ПРИВЛИЧАНЕ НА ЦЪРКВАТА за националната кауза и също в подкрепа на руската справедлива СВО.В крайна сметка трябва да се промени формата на управление в президентска и изцяло в полза на българския народ и отстраняване на западните концесионери и кръ-во-пий-ци.

    Коментиран от #24

  • 15 123

    15 5 Отговор
    Единственото решение е всеки грамотен българин навършил 30 одини да влиза за 6 весеца на ротационен принцип в парламента. Така вероятността в НС да влязат качествени и стойностни хора се увеличава многократно.
  • 16 между_другото

    17 3 Отговор
    Мажоритарниците търсят лесното. Не ги слушайте!
  • 17 ъхъ

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "незнайко":

    А подкрепящите мажоритарния вот само се чудят как да се обединят по интереси. Не вашите, разбира се...
  • 18 баба ЯГА

    18 11 Отговор
    Решението е да обявим ББорисов за НАЦИОНАЛНО БОЖЕСТВО ! Да сложим негов портрет във всяка къща и да му се кланяма поне по 3 пъти на ден. А групата му , наречена още ШАЙКАТА ГЕРБ , да узаконим като негови АПОСТОЛИ и да ги почитаме наравно с него ! Нека градим КУЛТ КЪМ ЛИЧНОСТТА на ПРОСТАКА от Банкя !

    Коментиран от #41

  • 19 Мирослав

    14 2 Отговор
    Точно с тази промяна ще гарантират управлението на мафията завинаги.
  • 20 Мое мнение

    15 6 Отговор
    Решението е забрана на всички партии. Както едно време са направили и България тръгнала мощно напред.

    Коментиран от #42

  • 21 Генчо,Пенчо,Атанас и АЗ

    14 7 Отговор
    Така им се иска на олигархичните-масонски кръгове,обръчи и продажби политици без собствени мнения и действия.Зомбита на някой си.....са вчерашните,днешните и утрешните комсомолци и комунисти.Ако продължаваме да слугуваме на тези Боклуци,ще има още много да страдаме.Пътят е един:Революция по всички фронтове!Въоръжен отпор,а ако трябва и Въоръжен Преврат!!!КАЗАХ......
  • 22 Една

    14 3 Отговор
    Едното решение е гласовете "не подкрепям никого" да се разпределят като реални празни депутатски места. Това е демокрация.
  • 23 Ти да видиш!

    14 3 Отговор
    Тези които искат да са в ръководството на държавата за собствено облагоденстване,ще продадат и душата си,което е им навик и ще искат да се намърдат във властта.Това е вече видяно!Комунягите искат да са вечните фараони в свои пирамиди"държави"Трябва да сте твърде глупави и роболепни,за да неразбирате каква е истината!!!

    Коментиран от #28

  • 24 Гражданин

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Матей преображенски":

    Лукавия си ти, по писанието!
  • 25 Електорална единица

    12 2 Отговор
    Процента за допускане на ПАРТИЙКИТЕ за вписване в бюлетините да бъде 25%. В противен случай всеки " Умник" допълзял от някъде ще е кандидат за Народна Издръжка. Например.....ПП.
  • 26 Еди

    9 12 Отговор
    Решението е едно:Възраждане взима власта и пълно прочистване на къщичката от евроатлантическата тиня!
  • 27 Това трябва

    9 2 Отговор
    ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ!!!
  • 28 Нужно е

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ти да видиш!":

    За да даваш мнение , трябва да си поне грамотен !
  • 29 Да наистина

    6 6 Отговор
    Единствено при управлението на БКП/ БСП е имало ред, справедливост и напредък в държавата . Всичко друго са измишльотини и шмекерии.
  • 30 ГЕРБ=ДПС =ИТН=Възраждане.

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Те ще доведат до напълно обесмисляне на евроатлантическа България,Русия чрез ДПС и Пеевски с Възраждане и Радев с БСП и Герб, ще ни държът в подчинение.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Анонимен

    1 2 Отговор
    Най добре Президентска република тези Хрантутници вън на картонен кораб и на рибите в морето
  • 33 Другият един

    2 3 Отговор
    Точно мажоритарно то гласуване ще легалезира тези дето копуват изборите и ще им осигури парламентарен имонитет Хайде ето ви рецептата срещу некопуване на избори Задължителни избори Да ви е честита ама ви е страх да я приложите щото Възраждане идва Но то така или иначе ще дойде понеже 30г обещания за демокрация ни дойдоха в повече
  • 34 Бай Гоше

    0 3 Отговор
    То се вижда че няма нужда от партии.Харчат се грешни пари за избори.Да се гласува за президентска република.
  • 35 ДОКО

    1 2 Отговор
    КАКТО ВИ КАЗВАХ БЕЗ ГЕНЕРАЛА ОТ БАНКЯ БОКО ПЪРВИ ВЕЛИКИИ И ПАШАТА БЪДЕЩЕТО НА ДЪРЖАВАТА НЕ Е ВЪЦМОЖНО..ТОВА СА НАЙ ПОДГОТВЕНИТЕ ХОРА НА БЪЛГАРИЯ ГЕНЕРАЛА БЛОКОВ,ПАШАТА И ЦЕЦКА ЦАЧЕВА..САМО ТЕ МОГАТ ДА ИЗМИСЛЯТ НЕЩО КАТО ДАЛАВЕРА В ТЕЗИ ТРУДНИ ВРЕМЕНЦА..
  • 36 ДОКО

    1 2 Отговор
    ИМА САМО ЕДНО РЕШЕНИЕ..ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ..НО ПОПИТАЙТЕ НЯКОЙ РИБАР ОТ ПОМОРИЕ ИЛИ ЦАРЕВО..НЕДЕЙТЕ ПИТА ДАЛАВЕРАДЖИЙСКИТЕ ПИЧОВЕ ОТ МВР ВИФ И ГЕНЕРАЛА ОТ БАНКЯ БОКО ПЪРВИ ВЕЛИКИИ КРАДЛИВИИ И ИСТОРИЧЕСКИ НЕЗАБРАВИМИЙ..АНАА
  • 37 Тон

    4 0 Отговор
    Докато тази неомарксистка либерална измет не изчезне, никой няма да гласува, освен купени те!
  • 38 Време е!!!

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "смешки купешки":

    Кога ще се закриват партиите?
  • 39 МАЛКА пенсИЯ

    1 1 Отговор
    И ОТ КАКЪВ ЗОР,ЩЕ ПОЧИВАТ.ДА НЕ БИ ДА СА СВЪРШИЛИ НЕЩО,КОЙ ЗНАЕ КАКВО?ЧЕ И НОЩНИ,СИГУР,ЩЕ ИМ ПЛАТЯТ.
  • 40 Пешо

    0 2 Отговор
    Решението наистина е едно, никой да не гласува. Аман от тарикатлъци над агнетата.
  • 41 Дракула

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "баба ЯГА":

    Добре си го казала бабо Яге, ама много малко останахме тия с метлите
  • 42 А така!

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Мое мнение":

    Като не ставаме за демокрация - Президентска република. Иди Слави учиндолски и тоя който дърпа конците на Радев да те цунат по г..а.