Last news in Fakti

24 Декември, 2022 10:00 3 162 32

Там, където Коледа е забранена

  • коледа-
  • забрана-
  • празници-
  • бруней-
  • азия-
  • мюсюлмани

Който наруши забраната, се наказва с тежки глоби и затвор

Там, където Коледа е забранена - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Църковната служба тъкмо е приключила. Свещеник Арин Сугит се ръкува и разговаря с хората пред католическата църква в столицата на Бруней. Една от темите: подготовката за Коледните празници. Общината иска да украси църковната сграда. А това не е нещо обичайно в Бруней. През 2014 султанът на Бруней налага забрана за празнуване на Коледа. Всеки, който я наруши, се наказва с тежки глоби и лишаване от свобода. "Но забраната си има своите граници", обяснява свещеник Сугит и запалва свещите на коледния венец в църквата.

В Бруней Коледа не е търговско събитие

Тази коледна забрана не е генерална, обяснява свещеникът. "Можем да празнуваме Коледа, но само на територията на църквата и вкъщи." Затова до олтара има и коледна елха, украсена с червени гирлянди. На обществени места обаче украсата е забранена. В търговските центрове и ресторантите няма коледна украса, а на обществени места не се изпълняват коледни песни. Свещеникът успява да намери нещо положително в това. Поради тази причина Коледа в Бруней не е голямо търговско събитие, както в други страни, а се фокусира изцяло върху вярата и семейството.

Празнични светлини само по време на Рамазан

Британката Сара Бой вече се е примирила с това. "Те казаха, че страната трябва да запази празничните светлини за края на Рамазана", разказва Бой. "За най-големия празник в мюсюлманския календар, а не за Коледа - немюсюлмански празник." Тя празнува Коледа у дома със съпруга си от Мюнхен и двете им деца. "Вкъщи сме украсили всичко, празнуваме Бъдни вечер и Коледа", казва британката.

И за хотелите важи забрана

В международен хотел в столицата на Бруней Бандар Сери Бегаван управителката Мириам Волбер гледа малко притеснено коледната елха във фоайето. "Може и някой от министерството да дойде да ни каже, че не е разрешено", казва Волбер. "Тогава просто ще трябва да я махнем." Хотелите са обществени места. Така че те не попадат в обхвата на изключението. Всъщност малката коледна елха трябва да бъде поставена в ъгъл до басейна, където да не се вижда много добре. Но един от служителите изглежда е разбрал заповедта по различен начин. Волбер иска да изчака и да види какво ще се случи. В момента тя подготвя няколко коледни празненства за чуждестранни гости. "Ние не го наричаме "Коледа". При нас се нарича просто "Празничен сезон"" - така мениджърката обяснява своето заобикаляне на правилата. "Позволено ни е да го наричаме така. А и декорацията ни няма да е много голяма."

В католическата църква се правят по-мащабни планове, разказва свещеник Сугит. На 25 декември той очаква до 2000 души. Те ще празнуват и ще пеят коледни песни. На територията на църквата това е позволено.

Автор: Дженифър Джонстън


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 17 Отговор
    И в България беше забранена по времето на соца‼️

    Коментиран от #10, #24

  • 2 Поне не им

    19 2 Отговор
    отнемат правото да тледат това което искат, в т.ч. и руска телевизия.
  • 3 Бум, бум, бум

    8 6 Отговор
    Два сармата и празненството започва моментално.
  • 4 факти

    17 10 Отговор
    ислямски мурафети и фасони. Нека да разправят после колко им била мирна религията.

    Коментиран от #5, #8

  • 5 Ислям

    8 8 Отговор

    До коментар #4 от "факти":

    Езичниците се разсърдиха! Айде отивай да празнуваш американските празници (украсените с топки елхи) и измисления 25 декември - празника на слънцето. Истината боли!

    Коментиран от #7

  • 6 Ислям

    10 5 Отговор
    Браво на Бруней!!! Вярата не е търговска дейност и кич! Също и показност! А тук в БГ подлъгват гоите с трохи за ден-два в годината, докато в същото време ги мамят и лъжат!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ислям

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "факти":

    Е нали им разрешават да си изповядват религията в църквата. Къв ти е проблема? Таен агент на съвременния Вавилон ли си та си се разпенил толкова. В Исляма разпространението на наркотици се наказва със смърт, докато тук в България във всяко училище е пълно с наркотици! Правдата не ти е позната май!
  • 9 НРБ до 1

    8 3 Отговор
    Точно така, при комунизма също не се празнуваше Рождество Христово, дори бяха работни дни 24, 25 декември. В черквите ходеха бабите, а вярата в Христос беше усмивана и гонена от ДС ! БКП казваше, че това е опиум за народите и християнството, черквите ще изчезнат !!!???? Празнуваше се дядо Мраз и НГ, а сега от новоизлюпени социалисти в черквите по празниците християнски не можеш да се разминеш....лукави лицемери, Господ няма как да изложите !!

    Коментиран от #11

  • 10 Комунизма измислен от евреи

    3 13 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    За тези, които не знаят! След 44та с колективизацията отнеха насилствено собствеността (земите, животните) на хората. След това се построиха инфраструктура, язовири, електроразпределителни мрежи пак от трудолюбивите повечето военни бригади от турци и цигани без никакво заплащане! И за награда насилствено сменяха имената на турците и помаците и им забраняваха да изповядват свободно религията си. Ето как беше хубавия комунизъм в Бг (за малка част е било хубаво, защото са се възползвали от създаденото и то безплатно)

    Коментиран от #16

  • 11 Ислям

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "НРБ до 1":

    На 25 декември няма никакво рождество христово! В Библията няма такова нещо! Това е измама и заблуда. 25 декември е езически празник и ритуал свързан със слънцето! След 25декември дните започнат отново да се удължават! Факт е това. Украсяването на елхи са езически северни празници. Дядо Мраз или Коледа с червеното облекло и бялата брада летящ с шейна който подарява подаръци също е древен езически обичай. По късно дядо Коледа е прибавен в марката кока кола за да се продава успешно. Тези езически ритуали нямат нищо общо с Месията Исус! Четете и мислете логично хора! Не живейте в заблуди на този свят!

    Коментиран от #26, #30

  • 12 Българин

    10 0 Отговор
    DW бързо забравиха, че миналата година в Германия бяха забранени Коледа и Великден за всички, които бяха без бустер и сертификат. И за разлика от Бруней германците дори и в църква не можеха да отидат.
  • 13 На афторката да и кажем

    7 2 Отговор
    следното:
    Брунеи е най-богатата държава в Югоизточна Азия, здравеопазването е без пари и не се плаща данък общ доход.
    Така че афторката да си запази словоизлиянията за нея си.
    Ако и не Аресва, прави и път, в Америка или Великобритания, там мое си кичи елхата колкото си иска.

    Коментиран от #15

  • 14 Британката Сара Бой вече се е примирила

    7 2 Отговор
    с това"

    Ще се примири, я.
    Щото живее в пъти по-добре отколкото би живяла във Великобритания.
    Еле па сега със скъпия ток.
  • 15 Ислям

    4 6 Отговор

    До коментар #13 от "На афторката да и кажем":

    Ашколсун. Така е. В държава където не се краде от народа а всичко е за народа! Държава управлявана с Ислям е Истинска социална държава! Без кражби, без убийства, без наркотици, без проституция, без корупция, без хазарт и без алкохол! Това е мира и спокойствието!
  • 16 Maнaбy Mияcaĸa

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Комунизма измислен от евреи":

    На земята никога не е съществувавал обществен строй "комунизъм". Това е утопична идеология! Общественият строй, който е и още съществува се нарича "социализъм".
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Само трепане БОЙ

    2 3 Отговор
    на Мустафа в дзурлите и го пращам при Мохамед да му спира тока да спре да крещи.
  • 19 Не е възможно да

    2 2 Отговор
    Ми забрани,че зареждам АК-47 и при Мохамед.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ислямът е вреден

    3 3 Отговор
    За човешката цивилизация.България е православна държава.

    Коментиран от #23

  • 22 Съдията Дред

    0 0 Отговор
    В Дубай коледните украси са повече , отколкото в Европа. Алъш веришът върви яко. Апропо, и в много европейски държави почват да заменят Коледа с Празничен сезон, засега само препоръчително.

    Коментиран от #29

  • 23 Ислям

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Ислямът е вреден":

    Затова ли се краде и лъже постоянно в "православна" религиозна България хаха. Затова ли всеки прецаква другия в "православна" религиозна България. Корупция, лъжи, наркотици, проституция, алкохолизъм, хазарт навсякъде ежедневно. Повечето мъже и жени правят секс с доста от противоположния пол преди брака. България е много далече от религията на Бог! Безбожници!

    Коментиран от #31

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Искам да знам

    1 1 Отговор
    ЗАЩО И ТАЗИ ДЪРЖАВА Е ДОСТА ПО НАПРЕД ОТ НАС. А НИЕ ОТ 180 ДЪРЖАВИ СМЕ 181 ПО РАЗВИТИЕ.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Християнство

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ислям":

    Факт - през живота си видях и продължавам да срещам мюсулмани които здраво си похапват свинско месо , пафкат опиати , боцкат се тайно , крадат и измамничат на дребно и на едро , лъжат ако им е угодно , но с усмивка възхваляват бога си ! Много от тях са истински мафиоти и многоженци в зависимост от материалното си положение ! Има и такива на които въобще не им пука за религията и ако не ги познаваш отблизо са неразличими от обикновените хора по света . Има и такива , които съвсем спокойно режат главите на себеподобните си днес в 21 век и се радват хладнокръвно на деянието си или залагат бомби в самолети и на обществени места , с които осакатяват или убиват хора даже от тяхната религия ! Нещо невярно ? Така че не приемам съвети !
  • 31 Съвет

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ислям":

    На който не му харесва християнска България да си ходи в мюсулманският свят и никога повече да не поглежда назад ! И защо не коментираш САЩ или други държави чибук ? Ще ти кажа защо - защото в тези държави такива като теб , които откровенно обиждат или критикуват държавата с радикални възгледи на религиозна основа и подстрекателство към антиконституционни действията гният в затворите дълго и напълно справедливо !
  • 32 Реджеп

    0 0 Отговор
    Няма такъв празник Коледа.