4 266 66

Искра Михайлова пред ФАКТИ: В този си вид Планът за възстановяване прави повече от 50 000 безработни в енергетиката

 • искра михайлова-
 • възраждане-
 • план-
 • герб-
 • продължаваме промяната-
 • кабинет-
 • мандат

Ако ние получим третия мандат, сме готови с кабинет, казва народният представител от „Възраждане“

Искра Михайлова пред ФАКТИ: В този си вид Планът за възстановяване прави повече от 50 000 безработни в енергетиката - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) се отвори, има текстове, които коментират конкретни години - въглищните централи, емисиите и либерализацията на пазара. В момента е въпрос на 30 секундно гласуване - ще запазим ли въглищните мощности на България, или няма да ги запазим. Пред ФАКТИ по темата говори народният представител от "Възраждане" Искра Михайлова.

- Г-жо Михайлова, „Възраждане“ каза и показа, че няма да подкрепи декларацията за съставяне на кабинет на „Продължаване на промяната“. Така мандатът ще бъде върнат. В този смисъл шансовете за кабинет са…
- Нулеви. Ние още от самото създаване на 48-то Народното събрание подозирахме неговия кратък живот. В този смисъл нищо необичайно не се случва. Единственото нещо, което намираме за проблем, е това забавяне във времето на връчването на мандатите. Ние смятаме, че колкото по-бързо бъде разпуснато това Народно събрание, толкова е по-добре за хората и за България. И това е така, защото като цяло решенията, които се взимат още от самото начало на 48-то Народно събрание, не са добри за страната ни. Да не използвам и по-тежки думи.

- Но тезата срещу това е, че трябва да се приемат много промени в закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост…
- Това е теза, която ние не само че не приемаме, а смятаме, че е изключително вредна. Вредно е това прибързано приемане на промените в тези закони. Напомням нещо, което рядко се коментира, че Планът за възстановяване и устойчивост е във връзка с кризата, създадена от Ковид, и мерките за възстановяване след така наречената пандемия. Важно е да кажем също, че този План за възстановяване и устойчивост от кризата, създадена от Ковид, няма никакво основание да се занимава с нашата енергетика. Оказва се обаче, че 60% от него е свързан с енергийната стратегия на България и не става въпрос за никакво възстановяване или устойчивост, а става въпрос за унищожаване на българската енергетика.

Този План, в този му вид, е вреден за България,

а по-голяма част от народните представители в 48-то Народно събрание казват, че е приоритет бързото приемане на промените в законите, за да може да бъде изпълнен. Наблюдаваме и друго - как с все по-ясно наближаващите избори се засилва предизборното говорене и други политически организации започват да преповтарят тезата на „Възраждане“, че Планът трябва да се предоговори. За жалост при тях наблюдаваме само говорене, защото народните представители от останалите политически сили в симбиоза гласуват закони, които обслужват този План. Това е политическо лицемерие. Ние, от „Възраждане“, сме категорични, че Планът трябва да бъде коригиран и последователно стоим зад тази теза. Наблюдаваме, че все по-често се чуват гласове на експерти, синдикати, организации, които казват, че Планът трябва да изглежда по друг начин. И така затвърждават тезата на „Възраждане“, която ние категорично поддържаме, още от самото написване на Плана.

В Плана за възстановяване и устойчивост има проблем.

В него е записано, че през 2026 година трябва да закрием 40% от въглищните си мощности, а до 2038 година изобщо да ги няма. Става въпрос за минно-енергийния комплекс „Марица-Изток“. Трябва да се знае, че тези дружества в момента генерират огромни печалби за България. И трябва да се знае, че тези печалби на дружествата в момента определено надхвърлят сумите по Плана, които изобщо ще получи страна ни. В студените месеци, повече от 50% от електроенергийния микс се осигурява от тези централи. Я си представете България в какво положение ще изпадне, ако 50% от микса ни просто го подарим или го премахнем. И нека да кажем следното - докато в нашия План се залага елиминиране на въглищните мощности, че в същото време други европейски страни, като Австрия и Германия, отварят своите енергийни централи на въглища.

- Именно този дебат предизвика големи скандали в парламента по въпроса какво сме поели като ангажимент?
- Ангажиментите ни са били винаги ясни за хората, които следят темата. Аз съм от Старозагорския регион, който е един от най-засегнатите, ако този План се приложи. Трябва обаче да бъдем много конкретни и да кажем, че това не е регионален, а национален проблем.

- Визирате това, че много хора работят в централите…
- Този План застрашава енергийната независимост на България, което е национален проблем. Да, също изключително много хора са ангажирани в сектора и се препитават чрез труда си там. Ще ви кажа точни числа. Ако тези ангажименти, които последните правителства са поемали, бъдат изпълнени по отношение енергетиката в числа това означава, че през 2026 година ще загубим 12 000 работни места. До 2038 година ще загубим още 15 000 работни места. До тук стават 27 000 работни места. Това са пряко засегнатите, но тези хора имат и семейства, а загубата на работно място се отразява и на покупателната способност семействата им, което засяга всеки бизнес в региона. Така вече засегнатите стават повече от 80 000 човека. Числата, които цитирам, са по официални данни, предоставени ми от синдикатите. Към тях трябва да прибавим още 22 000 работни места, които са свързани със страничните фирми, които обслужват енергийните централи. Разбирате за какви грандиозни числа за България говорим. Става въпрос за повече от 50 000 човека, които ще останат без работа. В този си вид Планът за възстановяване и устойчивост прави повече 50 000 безработни в енергетиката.

Но ние, в България, в момента имаме едно предимство.

И това е, че битовите абонати на електроенергия са на регулиран пазар. Този пазар черпи един огромен процент от микса - говорим за над 40%, а в студените дни и повече от 50%. И благодарение на това абонатите имат възможността все още да потребяват електроенергия, която могат да си позволят. Ако битовите абонати излязат на либерализирания пазар, сметките на домакинствата трябва да са в пъти по-високи. В Плана за възстановяване и устойчивост като втора цел е заложено домакинствата ни да излязат на либерализирания пазар. За да добиете представа какво точно означава това, ще ви напомня, че бизнесът в момента е на либерализирания пазар. Всеки български гражданин знае колко високи са сметките за ток на бизнеса, всеки го усеща по нарастващите цени на всички стоки и услуги. За бизнеса се прилагат огромни компенсации, за да се подпомогне. Те идват от печалбите на същите тези дружества, които в Плана за възстановяване и устойчивост е заложено да унищожим. Сега си представете същото, но с домакинствата. Сметките, които плаща бизнесът, ако сполетят домакинствата, ще има хора, които ще останат без ток в 21-ви век, защото няма да има с какво да си го платят. Сметките на битовите абонати, ако бяха на либерализирания пазар, щяха да са пет пъти по-високи. Сега ще напомня, че България е най-бедната страна в Европейския съюз, в която заплатите са далеч от европейските такива.

- Решението на това е…
- Трябва да предприемем стъпки да бъде създаден нов План за възстановяване и устойчивост. Като цяло в Плана има и добри проекти, но частта „енергетика“ е тотално лобистки написана и обслужва частни интереси.

- По какъв начин можем да го предоговорим…
- Това е абсолютно възможно според регламент 214 на Европейската комисия, който позволява Планът да бъде както променян, така и изцяло написан отново. Дали ще бъде наречено промяна, или нов план е въпрос на тълкуване… Когато имаме ново съдържание в един документ, ясно е, че това е нов план, защото към него има и съпътстващи документи, приложения, определения. Дадени текстове ще отпадат от съдържанието на целия този План в определените конкретни реформи, както са записани в частта за „Декарбонизация“.

- Служебният кабинет или парламентът трябва да е водещ…
- По принцип това е в компетенцията на Министерски съвет и съответно на ресорните министри. Имаше много изявления, но ние, от „Възраждане“, сме единствената политическа организация, която внесе възражение срещу Плана в този му вид още по времето на обсъждането му. Говорим и за част от съпътстващите документи към него, защото от 2019 година се борим срещу така съставения План. Да не забравяме, че за този План отговорност носят много политически сили. Припомням, че ГЕРБ го изготвиха, а „Продължаваме промяната“ и БСП само го довършиха с уж „козметични“ промени. Още тогава ставаше ясно, че по тема „енергетика“ България ще страда. Още тогава от „Възраждане“ много остро се борихме срещу това, което в момента се случва. Абсолютно възможно е да се предоговори всичко и сега е моментът да се направи това.

Дали ще запазим енергийния суверенитет на страната ни е въпрос на 30-секундно гласуване в Пленарна зала на предложението на „Възраждане“ за промени в текстовете.

Предложение, което внесохме на 27 октомври 2022 г. и което е подкрепено от заетите в сектора, от синдикати и организации, преминало е през комисия и очаква гласуване в зала. Всяко внасяне на друго предложение, от друга политическа сила, което ще е със същото съдържание като това на „Възраждане“, ще доведе до излишно забавяне, защото трябва да измине същата процедура, каквато вече е преминало нашето предложение. Виждате, че след провала на втория мандат очевидно отиваме на нови избори и това забавяне ще доведе до момент, в който няма да има парламент, за да се гласува което и да е предложение. Нека политическите партии в парламента спрат с опитите да извличат политически дивиденти на гърба на българския народ. Не е време за игри с българския енергиен суверенитет, а на ясно и категорично решение.

- Кабинет с третия мандат виждате ли го като опция, защото това остава… Лидерът на ГЕРБ Борисов предложи Христо Иванов за премиер и така да се състави кабинет?
- Според мен и това няма да е възможно. Спрягат се няколко мандатоносителя, но каквото и да се направи, президентът няма полезен ход. На когото и да даде мандата, ние смятаме, че няма как да се сглоби нещо, което да може да работи адекватно. В парламента има една такава евроатлантическа симбиоза, която се вижда при различните гласувания. Принципно би било логично на тази база да има възможност за съставяне на правителство с третия мандат, защото повечето политически организации в настоящия парламент имат една и съща посока на мислене. Но това, което виждаме в последните дни, ще използвам старата българска поговорка – някак не могат да се разберат кой да води бащина дружина, не ми дава повод за оптимизъм. Ние, от „Възраждане“, няма как да участваме в това, защото чисто идеологически сме ориентирани само и единствено към защита на българския национален интерес. А такова нещо не можем да кажем за нито една от другите политически организации. Ако ние получим третия мандат, сме готови с кабинет.

- Получава ли се вече една доста прилична симбиоза между работата на парламент и служебен кабинет…
- Бих коментирала това на фона на горещата тема от последните дни, която е точно по Плана за възстановяване и устойчивост. И ще ви кажа какво конкретно се случи. Изборите наближават и всеки започва да говори по свой си различен начин, а този начин е различен, когато някой има спокойствието още известно време да е в управлението. Когато от „Възраждане“ още на 27 октомври 2022 година внесохме тези корекции, за да подкрепим служебното правителство, което казваше, че то нямало моралната отговорност да пипа Плана, защото не е избрано, а е назначавано, ние тогава казахме, че Народното събрание е органът, който е избран и ще направи този жест към служебното правителство. Сега няколко политически организации вече започнаха да говорят, че това трябва да се случи в момента, въпреки че няма такова взето решение. Когато вече се нажежи обстановката и в сряда миналата седмица влезе нашата точка в дневния ред, благодарение на това, че ние я направихме задължителна и вече нямаше накъде да се ходи, чухме най-после и коментар от служебния премиер. Той потвърди, че Планът може да бъде преработван и едва ли не те вече работят по това. Кога излъга!? Когато първо каза, че не могат и нямат моралното право да работят по Плана, или сега, когато стана ясно, че всички български граждани искат това и той изведнъж потвърди, че планът може да бъде преработван.

А ние, от „Възраждане“, говорим за това преработване на Плана месеци наред.

Сега виждаме как и служебният кабинет, и ГЕРБ, и „Продължаваме промяната“ изведнъж започват да си променят позицията. Същите тези партии, които работиха по Плана и с готовност в него предадоха българската енергетика, сега променят мнението си. Нали идват избори, та по стара традиция започват да говорят това, което искат да чуят българските избиратели. И затова аз искам да се обърна към хората, към вашите читатели, за нещо, което аз самата винаги правя - не гледам кой какво ми говори, а кой какво прави.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 36 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Za победа

  60 24 Отговор
  То нали това е целта на този план за възстановяване - да ни възстановят на нивото на развитие от преди 44 година - без енергетика и индустрия, здравеопазване и образование само за богатите, всички ресурси за новият райх...

  Коментиран от #13, #51

 • 2 честен ционист

  27 11 Отговор
  Да бяхте ваксинирали повече навремето. Не сега да се чудите, какво да ги правите безработните.

  Коментиран от #19

 • 3 Алексей Сергеев

  32 61 Отговор
  Искра Рубльова /Копейкина/ е получила заплатата си от руското посолство и сега ЛЪЖЕ.
  Цялата им група е готова да прати България в руската, терористична федерация

  Коментиран от #6, #23, #57

 • 4 Мнение

  27 44 Отговор
  Бюрата по труда ще ги преквалифицира бъдещите безработни! Ще се отворят нови ниши и нови работни места! Светът се развива с всеки един ден, не може да робуваме на старото и страха!

  Коментиран от #8, #17


 • 5 АЛФА КЕНТАВЪР

  41 6 Отговор
  ЗАДКУЛИСИЕТО ОЛИГАРХИЯТА мафията СЪСИПВАТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД
 • 6 Така е!

  25 53 Отговор

  До коментар #3 от "Алексей Сергеев":

  Втзраждане иска да отклони България от цивилизована Европа и да ни върне в лоното на Паша, която всичко цивилизовани страни осъждат за нахлуването ѝ на чужда територия!

  Коментиран от #11

 • 7 Кухоглаво

  20 16 Отговор
  и некомпетентно , злобно и със самочувствие без никакво покритие ! Още малко и кой от къде е ! Край на представлението !
 • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

  1 8 Отговор

  До коментар #4 от "Мнение":

  ДАНО сте ПРАВ
 • 9 Фондация "Костя Копейкин"

  19 13 Отговор
  Искам да го видя този кабинет .
  Хайде бе чорап, дай им мандата и без това се отива на избори, дай им да се развесели народа.
 • 10 Българка

  22 43 Отговор
  Национален проблем са ултрасите от Израждане. Нека говорителката им да обясни откъде вожда й Копейкин има милионите, с които си е закупил къщата-палат. Нека от Израждане да кажат къде отиват парите от членския им внос и допълнителните възнаграждения на путатите им, които Копейкин прибира в джоба си. Нека обясняват какво се случва със субсидията им. Нали щяха да я връщат?!

  Коментиран от #12

 • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 12 Ултрасите сте краварските фашистите

  28 14 Отговор

  До коментар #10 от "Българка":

  Боклук, краварите ви мразят повече от Русия!!!

  Коментиран от #24

 • 13 Да, Клаус шваб това планира

  18 7 Отговор

  До коментар #1 от "Za победа":

  Тъпоглави овцея
 • 14 БгРеалист

  40 4 Отговор
  хаха, кюмюрените трябва да се затворят до 2030, а за това че няма нови АЕЦ реактори е виновен тиквоча, даже плати милиони след арбитражното дело, мутрите с ВЕЦ и ВЕИ са на далавера от боковите игри ,
 • 15 Иван Тушев

  16 23 Отговор
  Как си мислите, че ще получите третия мандат? Радев може да е всякакъв, но не е луд! Вие с вашите изкълчени приоритети сте в изолация.
 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 19 Те от Възраждане

  13 19 Отговор

  До коментар #2 от "честен ционист":

  Се изповаксинираха,и гледам още никой не е дал фира.
 • 20 Как къде?!!

  10 17 Отговор

  До коментар #16 от "По правописа се познават":

  Построи си къща човека.
 • 21 На простия българин

  13 22 Отговор
  винаги му се предлагат заплашителни изказвания от политици търсещи "застояване" в "стаята на авантата" - НАРОДНО СЪБРАНИЕ ? Тази е като Д.Атанасова от ГЕРБ, отърква се яко в главатарят си и набира точки ! Тези копейки просто не са нужни на българската политика, а само на малоумниците !

  Коментиран от #55

 • 22 Кой я пита я пита

  13 19 Отговор
  Па тая?
 • 23 Не съдете Копейкина!

  13 20 Отговор

  До коментар #3 от "Алексей Сергеев":

  И тя иска бял хляб да яде.И депутатски пържоли от 3,40.
 • 24 пфуй, не ми я хвалете тази

  19 8 Отговор

  До коментар #12 от "Ултрасите сте краварските фашистите":

  Това на Русия ли е опорка или на Възраждане? Всеки си гледа интереса! Краварите не ни мразят, а си гледат интереса, както и матрьошките си гледат интереса.България трябва да си гледа нейния интерес!
 • 25 Тази на колко години,е,бе

  14 17 Отговор
  Кога ще се научи да говори без да еька и мьека.Идва ми малко циганка.
 • 26 ТРЕНД

  9 14 Отговор
  америка за българия, работи с пари източени от българия, създателите им правят и вторият стълб на пенсиите - тази далавера - пирамиди.. Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ), основан от правителството на САЩ посредством Американската агенция за международно развитие – с цел подпомагане развитието на частния сектор в България. Българо-американският инвестиционен фонд е учреден през 1991 г. от президента на САЩ – Джордж Х. У. Буш и Конгреса на САЩ, по силата на американския Закон за подпомагане на източноевропейските демокрации.
  БАИФ си поставя като основна цел да насърчава предприемачеството, основано на свободни пазарни принципи, посредством дългови и капиталови инвестиции в над 5000 малки и средни предприятия. БАИФ се превръща в крупен инвеститор в недвижими имоти на българска територия, както и в инициатор за развитието на капиталовия пазар в България и създаването на фондова борса, вкл. програма за ипотечно кредитиране, първа емисия ипотечни облигации и за учредяването на първото дружество със специална инвестиционна цел. Като резултат от дейността на фонда е създадена и Българо-американска кредитна банка (БАКБ).

  Българо-американският инвестиционен фонд е сред инициаторите и моторите за формирането на частна пенсионна система в България.

  С цел удовлетворяване на всички и всякакви нужди от външно финансиране на българска територия, и в съзвучие с целите на американското правителство учредило още през 1991 г. специална институция за целта
 • 27 уви ФАКТ

  11 9 Отговор
  Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ), основан от правителството на САЩ посредством Американската агенция за международно развитие – с цел подпомагане развитието на частния сектор в България. Българо-американският инвестиционен фонд е учреден през 1991 г. от президента на САЩ – Джордж Х. У. Буш и Конгреса на САЩ, по силата на американския Закон за подпомагане на източноевропейските демокрации. БАИФ си поставя като основна цел да насърчава предприемачеството, основано на свободни пазарни принципи, посредством дългови и капиталови инвестиции в над 5000 малки и средни предприятия. БАИФ се превръща в крупен инвеститор в недвижими имоти на българска територия, както и в инициатор за развитието на капиталовия пазар в България и създаването на фондова борса, вкл. програма за ипотечно кредитиране, първа емисия ипотечни облигации и за учредяването на първото дружество със специална инвестиционна цел. Като резултат от дейността на фонда е създадена и Българо-американска кредитна банка (БАКБ). Българо-американският инвестиционен фонд е сред инициаторите и моторите за формирането на частна пенсионна система в България. С цел удовлетворяване на всички и всякакви нужди от външно финансиране на българска територия, и в съзвучие с целите на американското правителство учредило още през 1991 г. специална институция за целта, в началото на 2008 г. БАИФ създава Фондация „Америка за България“, като основа за стабилни и дългосрочни американско-български отношения.(амер
 • 28 Бивш член

  18 17 Отговор
  Бях член 6 месеца на вьзраждане, за сьжаление и те са като всички-гладни за деспотична власт, превьрнали се в секта и се имат за нещо като критерий за патриоти. Самовлюбнния шеф на сектата не допуска инакомислещите хора, само гьзолизци да му хвалят егото, пореден патриотичен провал

  Коментиран от #33, #37, #49

 • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 30 С нетърпение очакваме

  13 16 Отговор
  След "Планът Сидеров","Планът Копейкин"Бухаха

  Коментиран от #60

 • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 32 Миризлив пор

  16 8 Отговор
  На платените жълтопаветници не им пука, просто в София няма енергетика. Плюй народеее!
 • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 34 Стефан Савов

  11 18 Отговор
  Колкото и големи очила да сложи тази жена файда няма след като зад тях е пълно с бръмбари
 • 35 нннн

  16 9 Отговор
  Да, бе! Каква е връзката между възстановяването от Ковид и осакатяването на енергетиката ни? То е като да биеш болния с цел лечение.
 • 36 какво е казало няма значение

  11 17 Отговор
  Това чучело не е ли от израждане ? :)))))

  Коментиран от #48

 • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 39 Геша

  16 9 Отговор
  Всички гласували и подписали този безумен и предателски така наречен план, но план за досъсипване на България и българския народ, трябва да бъдат изритани от топлите местенце в парламента и да носят отговорност.
 • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 46 Абе

  12 8 Отговор
  Докато дойде 2026 година много неща по света ще се променят, например някои от западните държави и съюзи вече няма да ги има така че не се притеснявайте, още в близкото бъдеще светът ще се отърве от много паразити които са свикнали да живуркат охолно на гърба на всички останали. Накратко - евро атлантиците ще глътнат вода (някои от тях буквално), ще стоят гладни на тъмно и студено и ще ядат тупаник от мургавите които сами си поканиха и обслужват така грижовно и търпеливо! А ние ще имаме късмета отново да се присъединим към руската зона на влияние и Русия отново ще ни спасява за пореден път и кой знае може някой ден и при нас нещата да се оправят! БОГ да пази България и достойните българи и да ни помогне да преминем през изпитанията и трудностите и нека ТОЙ да накаже продажните предатели, които за власт и пари предадоха народа и Родината! АМИН.
 • 47 Ти kАжи на Koпейката

  9 12 Отговор
  Да върне първо субсидията,па после си показвай мундзата пред хората.
 • 48 Че едва,ли някой

  7 10 Отговор

  До коментар #36 от "какво е казало няма значение":

  Е прочел кво е казала.
 • 49 Добре,че

  14 4 Отговор

  До коментар #28 от "Бивш член":

  Си разбрал (а) ,че тия са в парламента само за келепира.Нито имат,цели,нито нищо Просто само да напълнят гушите,че не се знае,знае,ли се.Утре са зад борда.
 • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 51 тиква

  8 5 Отговор

  До коментар #1 от "Za победа":

  Това л...о от къде изкочи?
 • 52 Алооу

  9 7 Отговор
  Цел ден,ли ще държите това чучело в сайта?
 • 53 Първосигналните пак на амбразурите

  8 9 Отговор
  Много добре го обяснява Искра Михайлова проблема, но само за тези които искат да го разберат. Няма да коментирам първосигналните с опорките. Това си баба знае, това си баба бае.
  Искам да попитам колко от коментиралите по - горе са чели Плана за възстановяване и устойчивост?
  Ето какви уникални мисли има в него:
  Инвестиция 8: Национална инфраструктура за съхранение на електрическа енергия от
  ВЕИ (RESTORE)
  "въвеждане в експлоатация на национална инфраструктура от
  съоръжения за съхранение на електрическа енергия с общ заряден енергиен капацитет
  от 6000 MWh. Съоръженията (състоящи се от акумулатори)"
  Сега някои да обясни как се съхранява 6 Гига ват часа електроенергия в акумулатори! В момента 1Кило ват час литиева батерия е средно 100$.
  Ето и какви пари се отпускат:
  Общият планиран ресурс е 1 562.8 милиона лева за сметка на Механизма за
  възстановяване и устойчивост с период на изпълнение 2022-2026 г.
  Та така дами и господа. Който разбрал - разбрал.
 • 54 Наблюдател

  7 9 Отговор
  Никоя жертва, за да угоим на евро-атлантическите господари не е прекалено голяма. Все пак от нас все още пият финансова кръв. На украинците им пият реалната.
 • 55 Хахаха

  8 4 Отговор

  До коментар #21 от "На простия българин":

  Евала за коментара!
 • 56 Колко цака на Копейката

  10 5 Отговор
  За избираемо място в листите?!
 • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 58 Не всички знаят

  1 2 Отговор
  Како, кой и кога продаде квотите за вредните емисии, та сега ревете на чужд гроб!?
 • 59 Алибаба

  1 5 Отговор
  Слава на Кюмюра!Хвала на Ковачки....пълна забрана на ВЕИ и задължително всяко домакинство да има нафтова печка,може и две,може и печка чудо,която да гори само брикети от лигнитни въглища,също така забрана на лед осветлението ,само нажежаеми крушки......с ТЕЦ и без ТЕЦ всяка година се топим с 50 000души......евала.....
 • 60 Опознай хората, не папагалствай

  7 5 Отговор

  До коментар #30 от "С нетърпение очакваме":

  Въобще не сравнява пияницата Сидеров с Костадинов. Сидеров не може да стъпи на малкия пръст на Костадинов по умствен багаж. Няма тема по която Костадинов да не е компетентен, да говори адекватно, а не да говори общи неща, в много случаи не компетентно, но със самочувствие както прави Сидеров.

  Коментиран от #64

 • 61 S O S - А В А Р И Я !

  2 0 Отговор
  Нима може да се ЖИВЕЕ във България ?
 • 62 ЗАСРАНЦИ сте всички които днес се

  1 0 Отговор
  Мърлявите Държава и НАРОД !
 • 63 ЗАСРАНЦИ сте всички които днес

  1 0 Отговор
  Мърлявите Държава и НАРОД !
 • 64 Простя Копейкин

  2 3 Отговор

  До коментар #60 от "Опознай хората, не папагалствай":

  :)))) Това говори много за умствения ти багаж. :)))))
 • 65 Васил

  3 3 Отговор
  Само че тези въглищни централи и работниците всяка година се субсидират от джоба на данъкоплатеца около 4 милиарда а после там си раздават заплати като стартовата е 4 бона не мерси да ги закриват.
 • 66 Гочо

  1 0 Отговор
  То и в Софи по министерствата , още пресмятат "на ръка" с калкулатор , за да не се уволняват хората от администрацията. Попълват се ръчно бланки и формуляри, носят се едни папки от много хора с много листи по етажите. Така вече администрацията в София е около 100 000 човека без администрацията в МВР и МНО. 50-60 годишните централи нямат такова автоматизирано управление и затова също като софийската администрация се трупат хора " да се намират на работа" и "да не се уволняват". Така че ако се въведат съвременните начини за работа (което ще стане рано или късно), тези хора ще станат излишни независимо дали се спират "Мариците". Така че не разлайвайте кучетата напразно и предизборно.