Last news in Fakti

9 Януари, 2023 13:27 37 117 49

Идва ли сняг и кога? Проф. Георги Рачев пред ФАКТИ

  • георги-
  • рачев-
  • сняг-
  • зима-
  • топло време-
  • испания-
  • русия-
  • вали

Аз в професионалната си кариера не си спомням в планините да е била такава трагедия по отношение на сняг, казва климатологът

Идва ли сняг и кога? Проф. Георги Рачев пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Великобритания и Испания са отчели 2022 година като най-топлата откакто се води статистика. У нас пък се радваме на топло време, но кога ще дойде истинската зима… Пред ФАКТИ говори климатологът проф. Георги Рачев.

- Професор Рачев, лято сред зима ли наблюдаваме…
- В момента не е чак толкова лято, защото сутрешните температури са доста ниски, а на някои места и отрицателни. Да не забравяме, че това е периодът на най-ниското слънце, защото слънцето е под 30 градуса, а продължителността на деня е 9,10 часа. До края на месеца трябва да стане 10,55 часа. Тоест, денят се увеличава с по минута две на ден, но не е лято. По-скоро може да се каже ранна пролет.

- Но сега ставаме свидетели на рекордно високи температури?
- Това е така. Свидетели сме на рекордно високи температури, но и има и нещо друго, което е уникално. Периодът на задържане на тези температури се удължава, а това вече е уникално за последните 20 години. Аз в професионалната си кариера не си спомням в планините да е била такава трагедия по отношение на сняг. Винаги в равнините било е топло, сухо, дъждовно и без сняг, но в планините е имало поне половин метър, метър и повече сняг.

- Тази година на скиорите просто не им върви?
- Меко казано. Това е катастрофално не само за любителите на ските, но и за бизнеса, защото резервациите в зимните курорти са обвързани с наличието на сняг и възможност да се карат ски. А сега виждаме, че има доста откази от резервации и пренасочването им за по-късни дати. Не знам дали трябва да ни успокоява фактът, че не само при нас е така. Така е и в съседна Сърбия, така е в Юлианските Алпи в Словения. Като се започне от Гренобъл във Франция и се стигне до Мюнхен в по-високите части на Германия, близо 30% от курортите са затворени до падането на нов сняг.

- Нека кажем и нещо оптимистично зимно и скиорски насочено. Кога ще дойде истинската зима и ще има сняг ...
- Тази вечер срещу вторник започва един процес на средиземноморски циклон, а ние не сме наблюдавали повече от месец средиземноморски циклон, и в момента се намираме в едно непрекъснато високо атмосферно налягане. Далеч над Северна Европа Атлантикът бушува с много дълбоки и много ярко изразени циклони. И затова в Европа газохранилищата са пълни на 80%-84%, а нашето в Чирен е още по-пълно. И както се изразява един мой приятел - с три кубика дърва съм назад. Много е топло над цяла Европа. Хидрометрологичната станция на Великобритания обяви, че 2022 година е най-топлата година откакто съществуват метеорологични наблюдения. Сега и Испания обяви миналата година като най-топлата откакто се водят метеорологични изследвания.

- Нека кажем кога ще има валежи от сняг. Каква ще е динамиката в температурата и с колко ще се понижат градусите...
- От утре вече ще се усеща сериозно захлаждане и в ниските части максималните температури ще бъдат между 3 и 8 градуса, а минималните във високите котловини полета на Западна България между -1 и 3 градуса. Точно в тези райони се очаква смесен валеж от дъжд и сняг в Предбалкана и високите котловини полета на България. И това ще е така, ако прогнозата се осъществи както я виждаме в този момент. Причина за всичко това е, че студът остана над европейската територия на Русия и в Москва видяхме минимални температури
от минус 24-26 градуса.

Този кучешки студ не можа да стигне до България.

Затова в полетата у нас ще вали сняг и ще се натрупа една снежна покривка, ако натрупа изобщо снежна покривка, защото на някои места няма да е нова, а ще бъде първата снежна покривка, от порядъка на 25-30 см. Говорим за дните сряда и четвъртък. Просто всичко е на кантар. Може и 2-3 сантиметра сняг да има в София.

- А истинско застудяване кога ще има. Може би края на януари…
- Който реши да отговори на този въпрос, ще излъже. Няма как да се каже точна прогноза, но до към 20 януари не се вижда нищо като зимни температури. Това е абсолютна аномалия, защото в части на България виждаме температури между 6 и 8 градуса. Ние сме в ужасно топло време. Казах, че се очаква да стане по-студено, но въпреки това застудяване температурите остават над нормата за януари месец. Знаем, че януари месец в равнинната част на Северна България средногодишната температура е отрицателна - между 0,5 и 1,5 градуса. А онзи ден в София средната денонощна температура бе 7 градуса. Така че до към 20 януари не се вижда нищо зимно от този тип, каквото трябва да бъде за януари. Говоря максималната температури да остане под 0 градуса, да има заледявания, да има силен студен вятър - както си изглежда зимата. Преваляване на сняг ще има на 14 и 15 януари. Старите хора наричаха януари голям сечко, защото това е сърцето на зимата. Но към момента не се вижда температура от порядъка от -5 градуса до към 21 януари. Студът остава над територията на Русия, а над Европа ще се установи януарско време, но с по-високи температури от нормалното. И това ще е така не само над България и Балканския полуостров.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фандупкова

    59 9 Отговор
    Снега пак ни изненада!
  • 2 честен ционист

    54 13 Отговор
    Идва сням, ама в Гърция. На вас, за какво ви е реколти ли чакате? Или пък можете да го изринете като натрупа?
  • 3 Няма такава държава !

    63 11 Отговор
    Всички, нищоправци в кочината са професори и генерали !

    Коментиран от #15

  • 4 ТаУмВзе

    38 6 Отговор
    Мустака резко ни дудне, какво има по сайтове със сателитни снимки. Хранилката и тва е!

    Коментиран от #42

  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 62 Отговор
    Идва сух студ от север!това е нормално за климатичния пояс в ,който сме в момента!Повече от седмица няма да се задържи!да му мислят руските ....,като ги налазят леопард2 над 200 броя към сватово лисичанск...Там земята замръзна......!
  • 6 HAARP в Аляска предрича,

    37 25 Отговор
    че климамът вече няма да е това, което е бил до задействане на климатичното оръжие срещу Човешкия род.

    В Пентагона знаят най-добре какъв ще бъде климатът в САЩ, Европа и по света...

    Георги Рачев напразно се прави на учуден. Но трябва да се прави, защото така е политкоректно - да се навежда на злото, с говеждата надежда, че нещо може да се оправи в кланицата за двукраки говеда.

    Световната война срещу Човешкия род е едва в своето начало. Ще бъде дълга и изтребителна.

    Думата "капитал" води своето начало от латинското "caput", т.е. глава, главен.

    Колкото повече глави добитък е притежавал собственикът, толкова повече капитал е имал.

    Колкото повече глави на двукраките добичета ще притежават бъдещите нови робовладелци, токова по-богати ще бъдат.

    Хората са излишни. Ценни са двукраките добичета.

    Коментиран от #17

  • 7 А НЕ БЕ....

    31 6 Отговор
    ...лед и снег има БЕ...във фризера....ако си платил тока....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Има място за всеки

    41 3 Отговор
    Който иска сняг да заминава за Америка. Там никога не е валяло толкова сняг както сега.

    Коментиран от #38

  • 11 Рослямист

    14 11 Отговор
    В първата ми родина е нормално студено-30° и сняг има от септември!
  • 12 Рачо Георгиев

    25 5 Отговор
    Този никога не познава, прогнозите му са изцяло грешни.
  • 13 Мустаков

    31 6 Отговор
    Мустакатият не е никакъв метеоролог, празно тенеке, дърдорко, говори, колкото да си вземе хонорара и да залъгва населението.

    Коментиран от #22

  • 14 турист

    29 9 Отговор
    Стига сте го давали тоя, досаден е.Да си гледа туристическото бюро, но изглежда няма мющерии там и дири отнякъде да върже бюджета си.Нищо вярно не е казал досега.
  • 15 доц. Залъгалков

    19 4 Отговор

    До коментар #3 от "Няма такава държава !":

    А, бе, какъв професор е тоя ?
  • 16 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 5 Отговор
    ЗИМЕН СЕЗОН е но си съсипахме ПРИРОДАТА
  • 17 Пешо от блока

    12 7 Отговор

    До коментар #6 от "HAARP в Аляска предрича,":

    ...а един мармот завиваше шоколадите със станиол.
  • 18 САТЪРА НА ХАНА

    8 0 Отговор
    ПРОФЕСОРА Е ПРАВ
    ... ИМА ЕДНА МНОГО ХУБАВА ЧЕШКА СТРАНИЦА .
    ....
    КАЗВА СЕ ВЕНТУСКАЙ .... ТАМ ИМА ВСИЧКО
    ЗА ЕНТУСИАСТИТЕ В РЕАЛНО ВРЕМЕ + /ПРОГНОЗА
  • 19 Я съм

    18 1 Отговор
    “продължителността на деня е 9,10 часа. До края на месеца трябва да стане 10,55 часа. Тоест, денят се увеличава с по минута две на ден“
    Еах тоя месец,значи към 57-ми януари?
  • 20 Нека да продължаваме така

    2 3 Отговор
    Въглища до като през януари нестане май.
    Евала.
  • 21 Свои

    18 4 Отговор
    Стига с тия който не позна нито веднаж прогнозата, а пък се пули и се представя за велик синоптик, само, че не е.
  • 22 Знаещ

    18 10 Отговор

    До коментар #13 от "Мустаков":

    Проф. Георги Рачев не е МЕТЕОРОЛОГ, а КЛИМАТОЛОГ!!!!! Ако смяташ, че говори празни приказки, иди ти да правиш климатични модели, да анализираш статистически редици и да правиш прогнози на базата на това. Или да програмираш сценарии за развитие на метеорологичната обстановка! Но само да се критикуве е лесно, нали?!?!?

    Коментиран от #32, #33

  • 23 Борис

    18 1 Отговор
    Това не е нормално, температурни рекорди, безснежие, че то и дори и дъжд скоро не е валял по напоително. Лошо, много лошо за много неща, например реколт да не говорим, че по високите температури са рай за вируси,бактерии, грипове и др. зарази. Нещата отиват от зле към много зле.
  • 24 Анонимен

    9 4 Отговор
    Младите не могат да живнат от него на всякъде все първи
  • 25 БайХъ

    1 2 Отговор
    Супер!
  • 26 Хаха

    20 1 Отговор
    Пратихме го снега на хамериканците в знак на протест за 5 пъти по-скъпата газ.Те да си плащат сметките,ние пари нямаме.Трябва време да си го върнем обратно.От утре ще има.А тях гръм да ги удари!
  • 27 НИМХ при айБАН

    13 4 Отговор
    Дали идва сняг - нямам идея, но виждам, че тук е дошъл поредният глyпaк!
    Всяка махленска врачка познава с много по-голям % вероятност от този "професор"!
  • 28 натрапник

    12 2 Отговор
    Тоя е гола вода, едно и също хговори: може да вали, а може и да не вали. Елементарен старец, но си гони интереса.Натрапва се .
  • 29 Тумбев

    10 1 Отговор
    Стига сте давали този досадник!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 незнаещ

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Знаещ":

    Тогава защо му дават трибуна да дава прогнози за времето, т. е. да се пъчи като метеоролог?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 този мошенник открил марс

    9 1 Отговор
    в Бг от 1990 градуси лятото бяха плюс 42! 2012-48 плюс2020 до плюс 48! алоооооо, какви са тези лъжи?

    Коментиран от #35

  • 35 ГГФ

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "този мошенник открил марс":

    Измамник, шмекер
  • 36 Турчин

    5 0 Отговор
    САЩ се "пожертваха" така да се каже заради войната в Украйна. Студените вълни от северния полюс бяха пренасочени към другата част на полукълбото. Системата ХАРП си каза тежката дума. Зима ще има в европейската част на Северното полукълбо към края на Февруари когато наближава пролетта а газовите хранилища в Европа бъдат пълни поне с 80%.
  • 37 Баба мара

    6 1 Отговор
    Абе Рачев абе баба що се не хванете нещо да работите а се занимавате с хвърляне на боб
  • 38 Именно

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Има място за всеки":

    В потвърждение на коментар №6.
  • 39 иван

    1 0 Отговор
    след пир идва глад господ си знае работата
  • 40 запознат

    1 0 Отговор
    Средата на 80те години на миналия век беха тежки мразовити студове с много снег, който се задържаше над месец дори в София!
  • 41 гражданин

    1 0 Отговор
    Най- мразовитите и най-снеговити люти зими, окгато и камък се покуаше от студ си спомням като дете 1982-1987, сетне през 90те пак имаше снег и мраз в определени зими, но не екстремално, а в по-ново време 2001/2002 беше много снежна и студена, както и жестоката зима 2010/2011.
  • 42 Кози

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Мустачко краде графиките от Метеоблу и ни ги преразказва..... Метеоролог се наричам АС
  • 43 Съседа

    4 0 Отговор
    У нас метеоролозите познават толкова колкото и народа позна кой ще управлява България.
    Питайте Хамериканците те знаят всичко, даже и числата от тотото за следващата седмица.
  • 44 русенец

    3 1 Отговор
    този е метеоролог колкото аз съм тръмп
  • 45 БОГ

    3 2 Отговор
    Русия замръзва, а в Европа е топло. Путин газ пикае :))))
  • 46 1234

    2 1 Отговор
    Климатичните оръжия,действат ще направят Европа пустиня
  • 47 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Физиката на атмосферата е сложна наука и тя иска наблюдения преди всичко. Не е разумно хора, които нямат и понятие от работата на Националния ИМХ да бълват глупости Когато някой от критикарите тук изкара едно-две дежурства като наблюдател на Вихрен, Ботев или Мусала, нека тогава да пише.......... Отдавна отмина времето, когато все още можехме да си правим шеги с прогнозите на нашите синоптици.
    Нормално е , една прогноза когато се отдалечава във времето да има грешки. В краткосрочен план вече никой не греши !!
    Освен националните звена за метео-наблюдения, всяко летище, всяко пристанище има свои метеролози, които работят съвестно и отговорно, за да можем ние да работим и пътуваме безопасно. Комунистите победиха природата – ние, демократите, още НЕ сме..............
  • 48 дагаева

    1 0 Отговор
    А как му се щеше да умираме от студ и глад но май който гроб копа накрая сам пада в него..! Хубаво че господ и природата си знаят работата и помагат на доброто най-вече и дано тая проклетия с ненужните и невинни жертви и от двете страни приключи ден по скоро, амин дай боже това да е час по скоро че започва да заприличва на жива касапница от Сталиново време за което копейкините тролчета сякаш не са чували...
  • 49 Славка Пенева

    0 0 Отговор
    Тази година изкарахме късмет.Можеше да е много по-зле положението.Аз и семейството ми като потребители на газ сме доволни.Но също така искаме и да се редуцира цената.Все пак за мен газта е най-добрата алтернатива за отопление и за обслужване на едно домакинство.