Last news in Fakti

18 Януари, 2023 09:16 3 849 63

Явор Божанков пред ФАКТИ: БСП залита в посока на популизма и започва да изглежда като „Възраждане“

  • явор-
  • божанков-
  • бсп-
  • трети мандат-
  • герб-
  • възраждане

Шансовете за кабинет с третия мандат клонят към нула, казва независимият депутат

Явор Божанков пред ФАКТИ: БСП залита в посока на популизма и започва да изглежда като „Възраждане“ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Явор Божанков бе изключен от парламентарната група на БСП, след като се изказа в подкрепа на военна помощ за Украйна. След това той бе и освободен от парламентарните комисии, в които бе член, но заяви, че твърдо стои зад позициите си. Според него политически сили се готвят за нови избори и провеждат кампания дори и в парламента. Какво са шансовете на БСП с третия мандат… Пред ФАКТИ говори Явор Божанков, независим депутат.

- Г-н Божанков, мина ли болката отляво…
- Винаги съм защитавал тезите си по еднакъв начин. И ще продължавам. От парламентарната група на БСП ме изключиха по същите причини, поради които ме и харесваха. Начинът, по който работя.

- Защо не се съобразихте с решението на партията за оръжието на Украйна, а изведнъж решихте да гласувате по съвест?
- Нищо не е станало извънредно и изведнъж, защото аз съм защитавал тази позиция в свои десетки изявления и интервюта, включително преди последните парламентарни избори. Участвал съм и в протести, които бях организирани в София срещу руската агресия и в подкрепа на Украйна. Би трябвало това да не е изненада за никого.

- А може би тогава трябва отдадем тогава този разрив, че е дошъл някакъв момент, че нещо е назрявало, някакво различие с ръководството на партията и това бе моментът да го покажете…
- Да уточним нещо. Никога не съм бил партиен член, бях от гражданската колата. В крайна сметка, ако нямахме различия, щях да бъда партиен член. Но преди въпроса с Украйна, имахме различия и по въпроса с машинния вот. С еврото. Темите са много.

- За хартиената бюлетина и „хартиена коалиция“, която се сформира. Така ли…
- Заявките, че трябва да се даде избор на хората, се изродиха в това, че хартиената бюлетина се умножи по две, а машините се превърнаха в принтер. След това се стигна до преместването ми от член на Правна комисия в Комисията по конституционни въпроси. Така че по ключови въпроси – каквито са изборните машини и подкрепата за Украйна, винаги съм бил на една и съща позиция.

- Имаше ли възможност някак това да бъде изгладено в разговор с хора от ръководството на партията…
- За мен беше и продължава да е изключително притеснителен фактът, дори и след моето изключване от парламентарната група, че една лява партия като БСП, която е призвана да следва европейския път на развитие на България, всъщност залита в посока на популизма и започва да изглежда по-скоро като „Възраждане“. Вече и двете партии имат общи интереси, събират подписи заедно, пускат конституционни жалби. Така че тази посока на развитие за мен е грешна, която БСП са избрали. Тяхна воля, но аз смятам, че генерално левите хора в България не я споделят. Знаете, че и младежкото обединение на БСП застана срещу връщането на хартиената бюлетина. Тоест, ръководството на БСП съвсем не изразява, според мен, по тези ключови теми гласът на лявото пространство. Но така или иначе посоката, която са си избрали, е факт. Дали те са прави? Според мен – не. Това върна БСП обратно в статуквото.

- Въртележката с мандатите стигна до БСП. Какво да очакваме…
- Избори на пролет.

- Казано, кратко, точно и ясно. А шанс за кабинет…
- На фона на заявките от другите парламентарните групи, няма какво да очакваме ново. Възможно е да се направи така нареченото правителство на „хартиената коалиция“, говоря за онова мнозинството, което прие промените в Изборния кодекс.

- Казвате БСП и ГЕРБ да работят заедно…
- Казвам, че има теоретична възможност това мнозинство да направи правителство. Но има едно голямо „но“. Според мен сега Бойко Борисов няма да подкрепи такова правителство, защото виждаме, че той всячески се опитва да излезе от изолация и да получи реабилитация на Запад, в Европа и САЩ. Затова всички атаки на ГЕРБ срещу „Лукойл“ ги виждаме сега, въпреки че именно ГЕРБ десетки години търпяха фирмата да не плаща данъци в България. Също така да не забравяме, че ГЕРБ седи в основата на изграждането на „Турски поток“. Но виждаме, че в момента ГЕРБ, поне декларативно, опитват да излъскат европейския имидж на партията си, който несъмнено пострада много. И причината ГЕРБ да не може да подкрепи мандат на БСП са имено тези политики, при които БСП и „Възраждане“ намират общи интереси. Няма да го направят и „Продължаваме промяната“, и „Демократична България“, защото видяхме какво се случи с този Изборен кодекс – просто няма как те да подкрепят кабинет на БСП. Така че шансовете за кабинет с мандата на БСП, според мен, клонят към нула. Но лошото е, че по-големите и дълбоки проблеми в политическата система остават и за тези избори, и за следващите.

- От БСП призовават да се направи лидерска среща, на която да се поставят приоритетите на държавата. Смятате ли, че такава среща ще се състои?
- Предвид отношенията между самите лидери дали ще направят такава среща, или няма да направят, няма значение. Според мен те са много далеч от постигане на някакво съгласие. Първо при тях има едно голямо разминаване между декларативните намерения на партиите и реалните им действия. Докато този въпрос не бъде решен, в политическата система няма да се върне нормалността.

- Дайте пример…
- Нали партиите декларираха, че искат съдебна реформа. Такава реформа искат и от Венецианската комисия, искат и от ЕС. Е, влязоха за разглеждане в Правна комисия законодателни предложения и какво стана – те бяха подкрепени от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. Другите партии направиха така, че да не се разгледа законопроектът и да се стигне до гласуване. Докато тези радикални разминавания между реалност и действия на политическите партии стоят, няма да има никакво основание да се направи кабинет, който да се изгради на база устойчиво мнозинство.

- От БСП казаха, след като се разделихте, че Явор Божанков дължи всичко на партията, а пък той какво направи…
- Благодарен съм на колегите за всичко, но смятам, че и аз съм дал много на тях, защото за тези шест години съм влизал в не една и две политически битки. Понасял съм тежки последствия в личен план. Имал съм изключително трудни моменти, но съм ги преживял. Така че да се каже „… ние само му дадохме, а той само взе“ не е коректно. Отношенията ни са двупосочни. Ние сме на двупосочна улица. Аз също съм дал много. Не мисля, най-малкото не е коректно и мъжко, да правя личен коментар за хора, с които съм работил доскоро. В политически план няма да спестя нищо на никого. Ако това е тяхната теза и ги кара да живеят по-добре и в синхрон със себе си, аз нямам какво да добавя по тази тема.

- А занимава ли ви се още с политика?
- В момента нямам отговор на този въпрос. Всичко, което съм правил досега, не е било продиктувано от това да съм задължително в политиката. Ако беше така, за мен щеше да е най-лесно да си трая и щях да си имам отново сигурно място и следващия и в по-следващия парламент. Въпросът е, че идва момент, в който компромис е недопустим. Интересите на държавата са над тези на определена партия. Считам, че съм прав. И за мен това е най-важното. Какво ще е бъдещето ми… Няма как да кажа в момента.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 генчо

    15 50 Отговор
    защо като след като?? възраждане не е ли продукт на БКП както всички останали????
  • 2 нннн

    69 11 Отговор
    Еничар.
  • 3 ПОЛИТ КОРЕКТ

    71 14 Отговор
    яворе, от къде пари за 5 апартамента мойто момче? всички в търново те знаят какво представляваш
  • 4 зеленчук

    15 49 Отговор
    Бесни Страшни хартиени Пенсии започва да изглежда като „Израждане“.
  • 5 црррр

    37 6 Отговор
    от където са парите за 25 апартамента и асансьор с веранда
  • 6 Пион

    66 13 Отговор
    Туй нящо ебезумно цинично. Намерил се този льольо да дава оценка на партията която го легитимира в публичното пространство. Без тази партия, къде щеше да бъдеш бе, драги?
  • 7 ДС активист

    18 31 Отговор
    Като чуя за БСП, ДПС, ГЕРБ и други подобни се сещам само и единствено за КРЕМЪЛ И КГБ.
  • 8 Дааааааа

    66 8 Отговор
    Ако БСП започва да изглежда като „Възраждане“ това е прекрасно. Лошото е че другите партии не стават за нищо.
  • 9 Шумкар

    9 20 Отговор
    ОСЕМДЕСЕТ ГОДИНИ ОКУПАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ.
  • 10 БСП за България и Радев

    28 12 Отговор
    Не давайте трибуна на тая подводница на ГЕРБ. Всеки извадил нож на другарката Нинова го очаква политическа гибел
  • 11 Перо

    52 7 Отговор
    Тоя пубер няма какво да мисли за друга партия, вкл. БСП! Ако има капка морал и срам, да не става за резил на село, по-добре е да напусне парламента и освободи място за следващ депутат заради, чиято партийна принадлежност са гласували хората. После да си подаде молба за приемане в ПП или ДБ! Нужна е поправка в закона и такива елементи да бъдат освобождавани от парламента за да не изкривяват вота на хората за определени политики и партия! В случая населението е гласувало за БСП, а е поличило ПП и ДБ!
  • 12 Божанков

    53 8 Отговор
    е предател ! Какво казва не е важно. Не съм го чел и няма. Предателите никой не ги обича.
  • 13 оня с коня

    41 5 Отговор
    Аз на БСП- Функционери НЕ ЧЕТА Глупостите,още по-малко пък на изгонени от Парл. Група.И все пак изказването на Божанков е полезно за актуализация на Житейския ни опит ,защото СЪС ЗВУК И КАРТИНА демонстрира Поговорката "Храни куче,да те лае"!
  • 14 Петров

    10 26 Отговор
    БСП не изглежда като „Възраждане“ защото "Възраждане" нямат никаква социална политика. 0 .....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Летописец

    39 3 Отговор
    " Христо Иванов: Няма липса на морал в това да дадем оръжие на Украйна ." А днес стана ясно , че пирамидата Нексо е основен спонсор на Ристю и ДеБ-то . Кой ли е спонсор на този защитник на натовската украинска хунта ?
  • 17 Филов

    2 11 Отговор
    Ще гласувам за тази фашага , слава на горяните браттт слънцеее
  • 18 седдер

    35 6 Отговор
    Тоя бок лук го пратиха на обучение в кравария за 1 месец и резултата не закъсня. Върна се завършен предател и манипулатор. Жалък палячо. Пазете си децата от краварската болест.
  • 19 Анонимен

    33 5 Отговор
    Защо се дава думата на пишман политици, на които предателството е в кръвта? Какво добро е направил като депутат? Предаде тези, които са гласували за него! Срам! И вместо да излезе от парламента, дава "умни" интервюта! Журналистите???
  • 20 младеж

    30 3 Отговор
    показва какви са характерите на 80% в днешно време - фалшив морал от кьосета, които с татуси се правят на мъже
  • 21 републикански Москвич

    22 4 Отговор
    ПП и ДБ върете нашуй!

    Луузъри, свалихме ви само за 6 месеца. 😘
  • 22 Анонимен

    22 4 Отговор
    Некачествени политици с нежни имена, като Явор, Елена и подобни не бива да се показват в публичното пространство! Не са добър пример!
  • 23 Наркомандо

    33 5 Отговор
    я колко щастлив става човек като си продаде душата за 12 цента
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Само се чудя

    23 3 Отговор
    Гледам го и се чудя, тоя защо има по-малък мустак от парапета?
  • 26 Явор Слушанков

    25 4 Отговор
    Независимия слуга на Козяк.Ако не беше БСП щеше да гледаш парламента от вън тъпако.На следващите избори ще си аут тъпако!!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Братята Кабабик

    21 4 Отговор
    този е основният конкурент на янки дудъл за приза Предател на 2022
  • 31 Тоя

    21 3 Отговор
    Е пример за лафа :Храни куче да те лае! Ако Корнелийката не го беше набутала в листите въпреки несъгласието на местните структури кой щеше да го знае?!Сега гледа милия да се набута в някоя друга партийка, че за 1000 кинта не му се бачка!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 като дясна партия

    11 1 Отговор
    А вие какво предпочитате, г-н Божанков? Да изглежда като ДБ? БСП от 20 години се държи и действа като дясна партия! Вижте управлението на Станишев! Затова и подкрепата за нея намалява с всеки следващ изборен процес! И хартиената бюлетина няма да промени това, нищо че ще докара някой и друг ромски глас!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 егати

    8 1 Отговор
    @ей здравей.
  • 37 Грант народ затрива

    14 1 Отговор
    Еничар за грантове
  • 38 Ето един

    17 2 Отговор
    Чист,учебникарски пример,защо е наложителна коренна промяна в изборния кодекс.Промяна,която да се случи,само под нашия- на народа натиск.Избран с листа на партия,или коалиция- независимо коя,ако е изключен ,или реши да напусне,за да стане" независим" , да няма такава възможност.Директно вън от Парламента,а местото му да заеме втория в листата след него.Независим ,но ако успее като независим кандидат още при изборите.Иначе,подобни ветропоказатели единствено могат да обърнат с гласа си,жизнено важни решения в НС.Това са копипейст жрици на любовта.Който му плати повече- негова е! Няколко подобни " слънчогледи" могат с едно натискане на бутона в залата,да нанесат непоправими щети на народа.Защото те прекрасно знаят че са " Последен валс,сбогом любима"! Колкото намаже,толкова по добре!
  • 39 яворе

    13 2 Отговор
    яворе дърво зелено а ти на къде залиташ към парите повече си се преорентирал явно
  • 40 Бай Иван

    12 3 Отговор
    Един куп полпулистки партии в парламента и само "Възраждане" говорещи реално и обективно !
  • 41 Ако мислеше

    13 2 Отговор
    За народа и държавата, този трябваше с две ръце да избере Възраждане. Били "популисти"?
    А всичките други пък са фашисти!
    Е кое е по-добре? Независима България от ФАЩ, от разните "съюзи", от Русия и от всички, или да сме роби на ФАЩ и разните тъпанари от ЕС???
    Аз съм ЗА Възраждане и не виждам друга политическа сила в момента, която да е за независимост!!
  • 42 Българин

    17 1 Отговор
    Какво толкова го лансирате това селско момченце?!
    Какво е изучил, какъв опит има и откъде му идва самочувствието, освен от вродената му селяния?!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    БЪДЕТЕ ОТГОВОРНИ ПОЛИТИЦИ
  • 45 пацо

    11 3 Отговор
    Отиде в сащ промиха му мозъчето и сега голем но след изборите няма депутатско кресло
  • 46 Сух

    11 1 Отговор
    Това мекере, не трябва да види повече власт. Нека да работи в сектора на услугите. Сервитьор е подходяща длъжност за него..
  • 47 Демократ

    3 10 Отговор
    Браво,това младо момче показа достойнство ,чест ,смелост и морал, с каквито не може да се похвали нито един от натрапените ни политици. Слава Богу,че има и такива,макар и малобройни, засега един в Парламента.
  • 48 Една краварска марионетка на име Яворчо

    9 2 Отговор
    Разкарай се бре пропаднал предател и марш при краварите за инструктаж и да те нахранят!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Истината

    1 5 Отговор
    Истината не се харесва на путлероробите.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Слава Богу

    2 7 Отговор
    Коментарите доказват,че Божанков казва истината,която злите сили мразят и са с промити мозъци от руската пропаганда,която заслепява и лишава от мисъл. Древната мъдрост "И боговете мълчат, когато фактите говорят" сигурно не я знаят, защото не четат. Голямо браво на смелото младо момче!
  • 54 гордиевски

    2 2 Отговор
    ЕДИН БЕЗ СЪРП И ЧУК В ГЛАВАТА
  • 55 Бесепар(бивш комунист)

    2 5 Отговор
    Ако имаше повече такива млади хора в БСП,нямаше да стане една от последните дупки на кавала
  • 56 Коментар

    5 2 Отговор
    Повръща ми се от тоя.Гнусно същество.Без снимки ако може следващия път.
  • 57 Павел пенев

    5 2 Отговор
    Този смешник и политически експерт да раздава оценки на кака си Корнелия. Тя го набута в това НС но да не прави грешки за следващото.
  • 58 М3 голд

    4 2 Отговор
    Много внимание за депутата с КУПЕНИ гласове. Явно вече е включен в американския проект. Няма да се учудя, ако този и няколко като него се опитат да овладеят партията на дядо Благоев. Още малко остана до следващите избори. Баща му да купи циганските гласове в Търново, Горна Оряховица и околността за кандидата от ПП или независим - неговия син, прокуратурата до си затвори очите и ушите и планът на Козяк е изпълнен.

    Коментиран от #63

  • 59 ляв трол

    1 3 Отговор
    Оппаааа.Спуснаха опорките и левите тролове налазиха
  • 60 сменили са му

    6 0 Отговор
    Мозъка във ФАЩ. Сложили са маймунски и с едно дистанционно се управлява. И като натиснат там, по мобилните мрежи, този тука подскача, като маймунка и реве за тях... Жалка картинка
  • 61 Абе,

    5 0 Отговор
    този за един месец в обора,как успя да си смени пола?!
  • 62 пенко

    1 1 Отговор
    " Я ВОЛ ИЗДЪНКОВ " - АКТИВЕН СЪМ - И ТРЯБВА ДА ВРЪЩАМ ДОЛАРИ -С ДЕЛА --ТОЧНО КАТО ВАСИЛЕВ СЪМ КУПЕН И С КЕФ СЪМ СЕ ПРОДАЛ НА ЦРУ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 63 Демократ

    0 1 Отговор

    До коментар #58 от "М3 голд":

    Май не можеш да четеш ,защото е доказано и публикувано от следящите за честни избори, че на първо място са Герб, на второ ДПС, а Български възход влезе в Парламента с купени от мафиота Ковачки гласове .Май твоето копче е заседнало в мозъка ти по кремълска команда и щом някой каже истината за вероломната агресия на Путин в Украйна, веднага латерната почва да върти едно и също- САЩ, НАТО, СОРОСОИДИ, ПРОКОПИЕВ.