Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Януари, 2023 19:03 13 408 140

"Планини от трупове има там": украинци от фронта разказват

  • украйна-
  • трупове-
  • русия-
  • война-
  • загинали-
  • руснаци-
  • вагнер-
  • руска армия-
  • украинска армия

Боевете край Бахмут и Соледар стават все по-ожесточени

"Планини от трупове има там": украинци от фронта разказват - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пехотинци и танкисти от украинската армия тренират в степите край Донецк само на няколко километра от фронтовата линия. Студът е пронизващ - термометърът сочи минус 17 градуса по Целзий, духа леден вятър. Само до преди няколко дни танковата бригада е участвала активно в боевете за Бахмут, но са получили няколко дни почивка, преди отново да се върнат на бойното поле.

"Трудно е в бронежилетка, знам, а ръцете и краката замръзват", казва на подчинените си офицер от танковата бригада. "А сега си представете как се чувстват момчетата в замръзналите окопи, където не можеш да си запалиш огън, за да не издадеш позицията си. А и непрекъснато се налага да презареждаш оръжията".

"Нямат ли значение за тях жертвите?"

Не всички военнослужещи разкриват имената си, както и далеч не всички се съгласяват да бъдат снимани. Роднините на някои от хората тук се намират в окупираните територии. Семействата на други изобщо не знаят, че близките им са на фронта. Служещи в тази танкова бригада разказват, че съотношението на силите в района към момента е грубо 10 към 1 - на десет руски войници противостои един украински. В този участък от фронта украинските части се сблъскват с бойци от групата "Вагнер", която попълва редиците си със затворници, изпратени да се бият на фронта.

Олег, един от командирите, казва, че в сраженията за Бахмут и Соледар позициите на воюващите страни са толкова близки, че дори се чуват наставленията на командващите на противниковата страна. Около 40-годишният мъж е видимо уморен, точно както и останалите. А Игор коментира, че "украинските военни се сражават на ръба на човешките възможности", докато огънят и пехотните атаки срещу тях не спират - и денем, и нощем.

Друг военен разказва как руснаците прииждат на вълни в малки групи от по 10-15 човека - непосредствено до украинските позиции в окопите, директно под техния обстрел: "Ние стреляме, те умират. Има планини трупове в полето. След това идва новата група. Те дори не помагат на ранените си, а продължават срещу нас." "И ние губим хора, но техните загуби са многократно по-големи. За никого ли това няма значение", пита риторично един от украинските пехотинци.

Съветската броня не издържа на "съвременни калибри"

Продължаващото украинско контранастъпление и освобождаване на окупираните територии е възможно с повече техника и оръжия, за предпочитане несъветски, споделят командири на танкови бригади пред ДВ. Старите съветски танкове Т-72, които трябва да бъдат ремонтирани, са наредени на открито в средата на полето под дърветата. На земята са поставени сандъци с инструменти и генератори. Наблизо има и камион с кран, който вади двигателя на един от танковете Т-72. Според разказа на инженера от бригадата Андрей въпросният двигател е спрял точно по време на битка, но "механикът по някакво чудо го е запалил отново и екипажът е успял да се спаси".

Старият повреден двигател е заменен с друг, работещ. "Все още имаме резервни части на склад", казва Андрей. "Но някои от тях са в недостиг. След това разглобяваме нашите повредени или пленените руски танкове", обяснява още той. Андрей смята, че украинската армия трябва да се откаже от танковото си наследство от съветско време. Той пояснява, че бронята на тези танкове не може да издържи на "съвременни калибри", за да защити екипажа. Константин, заместник-командир на ремонтното подразделение на бригадата, е на същото мнение. Според него Украйна се нуждае от оръжия и оборудване от чужбина: "Можем да ги победим само с технологии."

В очакване на германските "Леопард"

Командирите на танкови батальони казват пред ДВ, че подчинените им биха предпочели да получат новите западни танкове възможно най-бързо. "'Леопард' е това, от което имаме нужда сега. Те имат високопрецизно насочване, устройства за нощно виждане, работят при всякакви метеорологични условия. А най-важното е, че руснаците се страхуват от тях", казва Константин.

Механикът на танковата бригада Сергей, който е над 50 годишен, заварява радиатор под откритото небе. Той служи в армията от 2014 година. Готов е да поправя и новата западна военна техника, която се надява страната му да получи: "Цялото оборудване е едно и също. Няма голяма разлика в това как работят механизмите и двигателите. Най-важното е, че умея да правя всичко от нищо." Боевете край Бахмут и Соледар стават все по-ожесточени и инженерите на танковия батальон не винаги могат да си позволят да спят. "Тази война е ужасна... Трябва да спечелим, за да останем свободни", казва Игор на сбогуване.

Автор: Александра Индюхова


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 155 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз съм

    259 41 Отговор
    Боже каква простотия !!!

    Коментиран от #49, #111

  • 2 Хвърляте пушките

    274 58 Отговор
    и проблема се решава, политиците в украйна са проститутки като нашите но още по глупави.
  • 3 Раданч Татлъту

    192 48 Отговор
    Е те укрите вече имат 200 хиляди подземна армия,след 5-6 месеца мое и ние да пратим българе за нуждите на Зеленото!😁😁😁🥳🤡👍

    Коментиран от #72

  • 4 Боян

    209 34 Отговор
    В момента нищо не може да ни подскаже, че изведнъж всичко ще приключи - другата седмица или до края на годината нещата ще приключат, тъй като тук не става дума за война между Украйна и Руската федерация. Ако беше така тя щеше да приключи отдавна.

    Но това е война от една страна между РФ и от друга страна - Сащ и по-голямата част от страните членки на нато .

    Коментиран от #90, #128, #134

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БгТопИдиот

    187 35 Отговор
    Информацията е вярно но в обратен порЯдък.

    Укровермахта губи страшно много укромесо в месомелачката особенно в Соледар (това инфо дори го дават укро медии).

    Коментиран от #107

  • 7 новинар

    172 29 Отговор
    Трябва де се прочете какво пишат бразилските и индийските геополитици, какво коментират китайските експерти и държавното ръководство на Китай, какво говорят иранците.

    Ние имаме грешната представа, че това, което се коментира у нас и се взима като заготовка от Киев и някои глобални медии от типа на CNN, това е основното и най-важното като позиция на Запада. Западът вече отдавна не е хомогенен.
  • 8 Гориил

    162 25 Отговор
    Руските войници не влизат в пряк бой с украинците. Това е фалшификат.
  • 9 Зеленото

    150 22 Отговор
    На топло, а будалите си дават живота!

    Коментиран от #57

  • 10 Матросов

    51 181 Отговор
    Руските фашисти ползват една и съща тактика от второта световна война. Там са си и интелектуално и морално. Не са помръднали и крачка. По скоро да ги връщат в Азия при муджахидините, с които са си братя.

    Коментиран от #14, #21, #22, #24, #31, #77, #95, #116

  • 11 много въпроси има

    132 18 Отговор
    Ние използваме термина колективен запад , а западът отдавна не е колективен . В момента, когато уж целия запад се включи като логистика на Киев в сражението му срещу Москва, Полша постави въпроса за репарации на Германия космическа цифра.

    Такива ходове дали сплотяват европейските държави, правят ги единни и ги карат да мислят в една посока?

    Коментиран от #30, #52

  • 12 Тиква

    139 19 Отговор
    Айдее пак пуснахте Планините на простотията! Спирка нямате Факти бг.
  • 13 ха ха

    93 23 Отговор
    И немчугите пак отказват. Провал в Рамщайн. Немците за пореден път се оказаха каст... ри .. ра.. ни..
  • 14 ай стига бе

    106 24 Отговор

    До коментар #10 от "Матросов":

    То щото украинците и западняците ползвата 100 тактики - за това ядат боя .

    Коментиран от #25

  • 15 мара мазната трътка

    99 21 Отговор
    сега укропско месо в мелачката скоро и полска колкото повече ,толкова повече
  • 16 Русофил

    40 130 Отговор
    Шапки долу пред куража на украинските бойци.

    Коментиран от #19, #20

  • 17 фейки

    105 17 Отговор
    Приказки от 1001 нощ.
  • 18 будна ера

    105 14 Отговор
    Задължително трябва да се откажем да смятаме, че светът ще се върне в своето състояние, което беше преди 3-4 години, когато имахме само един глобален хегемон, който налагаше своите правила, международното право пък беше изпразнено от съдържание през последните години и всеки си го ползваше така, както му беше удобно
  • 19 истината

    124 20 Отговор

    До коментар #16 от "Русофил":

    Това не е кураж брато . Просто нямат избор . Отпред руснаци ,отзад шайка главорези . Умират за едното нищо .

    Коментиран от #33

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гориил

    91 18 Отговор

    До коментар #10 от "Матросов":

    Войната ще бъде дълга и изтощителна за Европа.Бъдете търпеливи и не стенете.Ти го искаше.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 12345

    117 17 Отговор
    Всичко казано в статията е толкова достверно както и статийте дето Соледар е още Украйнски.

    Платена пропаганда, вече само дясно-бесни с мечти за победа на Укро-Вермахта и се връзват.

    Реалностите са други, а именно на Украйна е отредено да бъде пушечното месо за да се отслаби Русия.
  • 24 ТЕСЛАТА

    45 17 Отговор

    До коментар #10 от "Матросов":

    виж сега майнат и на тактиката щом хиляди укри се замразяват всеки ден - след войната братята им ще ги хапват
  • 25 Матросов

    29 84 Отговор

    До коментар #14 от "ай стига бе":

    Е то 3 дневната специална операция затова се проточи година а путя пълни гащите и чака от къде зе му дойде. Ама вие копейките с промитите мозъци тракате по„ руските си компютри и смартфони“ и си вярвате.Ако светът се движеше от хора като путя, сега щеше да копаш каргофи и цмекло, като крепостен селянин.

    Коментиран от #75, #79, #102, #117

  • 26 Пако

    65 16 Отговор
    дойче глупости
  • 27 Аноним

    96 13 Отговор
    Артилерия бой избиват урки и тогава влиза пехота лично руснак ми каза че загубите на Украйна в хора е ужасно голяма демег точно обратното на всичко написано по горе
  • 28 Дойче веле

    54 11 Отговор
    🖕🖕🖕🚾🚮
  • 29 Че кой

    70 17 Отговор
    Вярва на укрофашистите и дв лъжците
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Анонимен

    100 18 Отговор

    До коментар #10 от "Матросов":

    Ако Окрайна бяха спазили минските споразумения сега нямаше да има война.Меркел директно го каза че войната е по вина на краварите .Само сметни през последните 40-50 години краварите в колко страни са нахлули заради техните критерии за "демокрация" в кавички
  • 32 Сатана Z

    83 24 Отговор
    Най—накрая Немците започнаха да вдяват,че те ще са следващите.Нацизмът трябва да бъде изкоренен и в Германия

    Wagner Group☠️
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 неизненадан

    23 89 Отговор
    На практика Русия не е създала никакво номо смислено оръжие.
    Единствено е развила пропагандата и психовнушенията, че е с модерна армия.
    В държава съществуваща за да задоволи чудовищното уго на малко диктаторче и група хитреци около него, освен корупиция друго не може да се появи.
    В СССР правеха сериозни военни технологии и ги засекретяваха, а в днес купуват кетайски играчки, като ходещи кучета роботи, скриват ги под камуфлаж, слагат отгоре едно РПГ и ги представят за роботи - войници.
    Единственият постигнат ефект е съжаление към превъзбудените от щастие и много щастливи в невежеството си влюбени в Путин клетници.

    Коментиран от #76, #80, #118

  • 35 Гориил

    78 17 Отговор
    Оръжията на НАТО масово отказват при ниски температури.
  • 36 чегевара

    18 67 Отговор
    Всичко ще бъде Украйна!

    Коментиран от #70

  • 37 пппо

    94 20 Отговор
    Тръгнат ли съвремените оръжия от САЩ, Германия, Англия, Франция към Украйна Путин веднага обявява война на Украйна и това ще бъде кървавия край на Украйна, но щом украинците си избират еврейн за Президент слуга на сатаната родшилд в САЩ .....

    Коментиран от #45, #81

  • 38 Хахах

    80 17 Отговор
    Зелето още не знаят, че Соледар падна миналата седмица.
    Кажете зелеееее! Дойче зелеееее!
  • 39 Сатана Z

    95 14 Отговор
    Ние,Българите,сме подложени на Информационен тероризъм от страна на фашистките медии в България.

    Z
  • 40 Механик

    65 17 Отговор
    Явно на урите им е спукана работата. Дойчевеле ни подгатвя за "прощалните трили" на лебедовото езеро, където един укр-юрдек се мета в смъртна агония, понеже сам си го е натресал това. А ние, зрителЕтЕ, требва да ревем и да си скубИм косите заради мъките на "хайванчето". Сапунен сериал, драги зрители и радио слушатели.
    Путин ще ги трича и може да дойде момент да им дойде акъла (ама се съмнявам).

    Коментиран от #56, #133

  • 41 Раша е на бунището

    21 67 Отговор
    Това ционистко чучело Путин стана за смях на цял свят

    Коментиран от #112

  • 42 Чики-Рики

    54 14 Отговор
    Пълни глупости! Нали никой не вярва на тази статия!
  • 43 Тряскай Путин

    54 17 Отговор
    Наглите укрофашисти

    Коментиран от #48

  • 44 Интелигентнцията

    25 68 Отговор
    Браво на тези мъже! 🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦

    Коментиран от #46

  • 45 Гориил

    68 17 Отговор

    До коментар #37 от "пппо":

    Украинската армия не може да победи в нито една посока. Щастливото време свърши. Русия е разположила хиляди най-нови оръжия.В същото време Зеленски крещи истерично в слушалката и настоява да продължи напред. Но изтощените украински войници са негодни за бой.
  • 46 То дв

    42 11 Отговор

    До коментар #44 от "Интелигентнцията":

    Сами не си вярват че ние ли
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 а ъъъ

    14 18 Отговор

    До коментар #43 от "Тряскай Путин":

    ТРЯСКА С ГОЛГАЗ ПОМУЯ...
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Хахаха

    37 13 Отговор
    По добре четете ,,Приказките на Стария Арбат", отколкото това бездарно ,,творение".
  • 51 уйеее

    18 38 Отговор
    ПОТЛЕРАСТИЯТА СЕ НАХЪСВА ДАВАЙЙЙ ПАНДИЗЧИЙТЕ НЯМАТ СТОЙНОСТ.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Лост

    45 13 Отговор
    Даже били толкова близо, че даже чували и разбирали командите. Руснаците на украинки ли говорят?
  • 54 Павел пенев

    53 10 Отговор
    Колко хубаво звучи от лакеите на DW, но и те знаят че това са техни опашати пропагандни лъжи.
  • 55 Новина

    52 9 Отговор
    Тя е че вече болшинството от българите не се вързват на медийната пропаганда и манипулираните или искрени лъжи поднесени му от нея !
  • 56 Хм Хм

    15 50 Отговор

    До коментар #40 от "Механик":

    "Явно на урите им е спукана работата."
    Тоочно така. Дават жертви 1 към 15. Мисля, че сметката ще излезе. В края на войната Русия ще е с 8-10 милиона население, което е музика за цивилизацията.

    Коментиран от #60, #82

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Курд Околянов

    40 9 Отговор
    Тая пропаганда прави лоша услуга на Украйна.
  • 59 НЯКОЙ

    55 15 Отговор
    Дойчесълзлива пропаганда. И лъгане на килограм. Освен български сайтове на американска издръжка има и други източници на информация и там пишат точно обратното на това. Да не говорим че простата логика опровергава такива поръчкови статии пълни със заблуди, а именно , почти една четвърт от Украйна е вече в Руски ръце. Е как става това с планини от руски трупове. Труповете ли отвоюват все нови села и градове и настъпват все по навътре в Украйна?Това което се случва там е трагедия и най гнусно подло престъпление което Западът изавърши и извършва отказвали категорично преговори, обличайки отказа си под някакви витиевати обесения който и дете не могат да излъжат. Гибелта на Украйна обаче се пише на тях , на сметката на така наречения колективен запад и историята ще ни съди , всичките, нас българите също защото и ние съучастваме в този позор.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Бесен- _Язовец

    47 15 Отговор
    Руснаците се били плашили от Леопард хехехехехе соросоидни смешници сега ще пробутват вехтите леопард на Източна Европа. Имали фашистите от Окрайна мн части за Леопард, а за Те 72 нямали хохохо смех
  • 62 Раша извършва геноцид и тероризъм

    11 28 Отговор
    Постоянный представитель России при ООН Василий Небензя: с 17 февраля 2022 года число жертв среди мирного населения ДНР и ЛНР составило 4591 человек, из них 154 — дети
  • 63 АЗ НЕ СЪМ КОМУНИСТ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДА

    11 19 Отговор
    да са живи и здрави майките на руските и украинските -неориентири -те са едно цяло -да прочетат за БЪЛГАРСКОТО ВОЙНИШКО ВЪСТАНИЕ ---
    АКО АЗ БЪДА МОБИЛИЗИРАН ---ЗА ПО НАПРАВО ЩЕ МИНА ПРЕЗ СОФИЯ ---ТАКА КАКТО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯТ УКРАИНЦИТЕ И РУСНАЦИТЕ ---ТЯХНИТЕ ПЪРВИ БИТКИ СА ПРЕЗ МОСКВА И КИЕВ

    Коментиран от #67

  • 64 един от многотo

    35 8 Отговор
    Добрите украинци отиват в рая , а богоизбраните , посочват кои са добрите от топлите бункери! Лошите пък , отдавна са на хотели и хранилка в Европа!
  • 65 АЗ НЕ СЪМ КОМУНИСТ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДА

    22 6 Отговор
    ТЪРСЕТЕ И ЧЕТЕТЕ ИНФОРМАЦИЯ ДА ---ГРУПАТА --БИЛДЕНБЕГР --100 ТЕ КОИТО УПРАВЛЯВАТ СВЕТА ---ТАМ НЯМА РУСНАЦИ И УКРАИНЦИ ---ТАМ СА ПАРИТЕ
  • 66 Съотношението

    28 10 Отговор
    Било 10 към едно в полза на руснаците
    АМИ НЕ Е ВЯРНО
    Истинското съотношение е 1517 към едно в полза на руснаците
    Щом дойче вели ще лъже поне да е на едро какви са тия дребна ви лъжи
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Урааа

    21 4 Отговор
    Ама страхотни новини за развитието на войната. Такива статии вдъхват увереност за положителния изход и са музика в ушите. Като ги чета всеки път си казвам, че при този устем и при това положение войната ще свърши още другата седмица. И така вече става една година. Айде чакаме и утре поне още 2 такива статии, че не можем без такива новини.
  • 69 Мишел

    51 10 Отговор
    В ютюб има клип с финландец и канадец, наемници, върнали се от фронта в Украйна. Ето какво казват, накратко:
    "Отидохме в Украйна, като смятахме, че ще стреляме по тълпи руснаци с автомати, които вървят срещу нас в щикова атака. Вместо това, се озовахме в ада- никакви руснаци с щикове не видяхме, край нас непрекъснато падаха руски снаряди и мини, руски самолети и хеликоптери ни обстрелваха с ракети, а най ужасното бяха обемните взривове на Солцепек. Нямахме артилерийска и въздушна поддръжка, нямаше медицинска помощ за ранените, нямаше боеприпаси, храна, нямаше ги командирите и нямахме връзка с тях. Избягахме нощем, за да не ни застрелят войниците от украинските национални батальони, разположени в тила ни. Но твърде много като нас не можаха да избягат. "

    Коментиран от #78, #127

  • 70 ЧЕ ГЕ ПЪРЖА

    3 4 Отговор

    До коментар #36 от "чегевара":

    НЕМА ДА СТАНЕ.
  • 71 Мнение

    23 8 Отговор
    Тролска статия за умрели.Мисирки,заслужавате таласъми да ви прати Господ и като почнете да пишете измислици да ви тропат за предупреждение да спрете.
  • 72 0000

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "Раданч Татлъту":

    Марш към турция, турчиноу
  • 73 УКРАЙНА🇺🇦

    11 22 Отговор
    Путлер е мъртъв от два месеца

    Коментиран от #84

  • 74 АБЕ ФАКТИ.........

    18 5 Отговор
    .......ЩО ПРЕПИСВАТЕ .......КЛЮКИ...........?????????
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Смотльо,

    40 11 Отговор

    До коментар #10 от "Матросов":

    И идея нямаш от военно дело най малко от руската армия .Има доста корупция в руската армия каквато е и във всички армии по света,но е много по малка от американската армия .Що се отнася до подготовката в руската армия съм завършил няколко военни академии както в русия така и натовска и мога да ти кажа едно ,руската е на поне 2 нива над натовската поне в Европа .Да не дава Бог да се изправиш срещу руската армия ,тогава ще ти станат доста неща ясни .По храброст не им отстъпваме ( имам предвид поколението моето и назад във времето,сегашното не желая да коментирам защото ще ме изтрият веднага ) но само с това не се получава .Каквато и пропаганда да четеш в този сайт ,Русия е призната в армията от целия свят и е поне с 10-15 години пред Сащ във ядреното оръжие .Проблема е ,че много малко хора виждат ,че тази война скоро ще се превърне в ад за цяла Европа излизайки от Украйна и тогава какво правим??? Задавате ли си този въпрос ??? Май не и вместо журналистите да са тези които да надигнат глас за спиране на войната те са тези които се хранят с лъжлива пропаганда ,това ли е съвестта ви?????

    Коментиран от #96, #121

  • 78 БАЙ КУРТИ

    7 8 Отговор

    До коментар #69 от "Мишел":

    Недей пиши такива коментари . ТРИПОЛОВИТЕ никога няма да ти повярват. Дори и в ТУБАТА да го покажат ще кажат, че не е вярно .А ти гледа ли клипа по нашите ТВ и пресата ,как укрите се заклеха да не мърдат от окопа дори зад него да има не с.ко....о магаре . А фе.рим на такива мъже .не като нашите джендъри.
  • 79 Матрософ

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Матросов":

    Молодец. Продължавай все така.
  • 80 ами

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "неизненадан":

    Какво да кажа-в 5 изречения-5 грешки!И ти се опитваш да даваш наклон на х.@я?Преди да напишеш нещо на компа,напиши го на лист,викни някой по-умен от теб да го провери и тогава се "изливай" тук!Все пак и ние имаме чувства и не искаме да губим време за дешифрираме мислите ти!

    Коментиран от #115

  • 81 Смотльо,

    41 9 Отговор

    До коментар #37 от "пппо":

    Кое е това съвременно оръжие на НАТО ? Защо Сащ не дават своите танкове в Украйна ? Само в Ирак където спечелиха Сащ загубиха около 924 танка информация разследващ журналист ,правителството обявява 118 загуби .В Саудитска Арабия прословути защитни системи се видя колко струват срещу племе което взима автомата и стреля със затворени очи .Най новия им самолет F-35 бе свален в Югославия от наи старата руска система за защита .Хайде не ставай смешен ,ако трябва да ти направя характеристика и на танковете които се изпращат ще се хванеш за главата .Цялата техника която сега гласят да пратят е на над 30 години .И американските и френските танкове са пригодени за африканския климат но на студа едва ли ще издържат ,френския има още една слабост ,в Украйна при -15,-20 танк с гуми как би се чувствал в снега и леда ????? Английските не ни се коментират ,слаба броня ,зареждане ръчно и купища проблеми още .С такава ли техника ще победят Русия ??? Абе как без общи познания се изказвате и пишете глупост след глупост не знам .

    Коментиран от #86, #91, #92, #97, #100

  • 82 само да кажа

    13 5 Отговор

    До коментар #56 от "Хм Хм":

    Гледай само да не слушаш музиката на "ВАГНЕР"!!!
  • 83 Орка

    15 4 Отговор
    Глей сига пандизчиите на Пригожин разпундиха елита на ВСУ барабар с коравите наемници на предварително подготвени отбранителни позиции кво ли щъ стани в степта и при обща амнистия
  • 84 еее,най-после

    17 4 Отговор

    До коментар #73 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Тоа Путлер го погребахте,бе-браво!Сега остава да разболеете и ПУТИН и работата ще е вързана в кърпа!!!
    Браво,браво,нещастници!!!
  • 85 Токсик

    32 6 Отговор
    Досега видяхме само планини от трупове на украински нацисти и наемници от други фашистки страни. Руски жертви има, но са десетократно по-малко , докато украинските нацисти се търкалят безразборно по улиците и полетата с хиляди. Защо не покажете протестите на техните жени и роднини в Украйна, които издирват мъжете си от месеци? Путин ви каза, ние още дори не сме започнали, послушайте го, той никога не говори празни приказки!
  • 86 само да кажа

    13 6 Отговор

    До коментар #81 от "Смотльо,":

    С тези два коментара разстреляхте глупаците от упор!Бих искал да Ви дам много голяма оценка,но за съжаление тук мога само единичка да поставя!Адмирации от моя страна!Аз също бях срочнослужещ и знам колко истина има в думите Ви!
  • 87 От чужбина

    23 5 Отговор
    Абе каква е тази статия написана за идийоти!? Отдавна сме чели подобни неща дето винаги на руската или съветска техника се добавя - стара и ръждясала... А всичката западна технике е нова, надеждна и лъскава...
    Аз лично съм свидетел в България - изпратихме танкове Т-34 за нарязване. Тези стари танкове ЗАПАЛИХА до един от раз. Е, как ви се струва, дали много по-новите Т-72 могат или не могат да запалят? Тези танкове са предвидени да работят с различни видове горива. И защо изобщо ми изтъкват, че двигателя угаснал... ами такъв бил механик-водача им. Същото ще се случи и с германския танк. А ако е американски още по-зле, защото ще има нужда от друго гориво, и нали се сещате какво ще стане като объркат горивата.

    Коментиран от #98

  • 88 Проблемът

    8 20 Отговор
    е, че западът се въздържа да даде тежки нападателни оръжия на украинците. Поне 300 танка и още наколкостотин гаубици от точните. За да приключат с руснаците до няколко седмици.

    Коментиран от #126

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Едуард Петров

    20 11 Отговор

    До коментар #4 от "Боян":

    Бояне, имаш право! Всички сме наясно, че САЩ и НАТО воюват срещу РУСИЯ! България не прави изключение, защото е управлявана от проамерикански фашисти! С фашист не можеш да видиш разумен разговор! Защото този е долнопробен фанатик! Тоест УБИЕЦ, ИЗНАСИЛВАЧ, КРАДЕЦ, ЛЪЖЕШ, ДУШМАНИН, ЧОВЕКОНЕНАВИСТЕН ЗЛОДЕЙ! ТАКИВА ОТИВАТ В ОГНЕНАТА ГЕЕНА, КЪМ КОЯТО СА СЕ ЗАПЪТИЛИ, БЕЗ ДОРИ ДА ГО ОСЪЗНАВАТ, ЗАЩОТО НЕ ВЯРВАТ В БОГА! ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ! Когато говоря с Духовно прост за Бога и го подканям, ДА ПОВЯРВА В НЕГО, ЗА ДА СЕ СПАСИ ТОЙ И ДОМЪТ МУ, СЪЩИЯТ МИ КАЗВА, ЧЕ АКО ИМА БОГ, ТОЙ ЩЯЛ ДА ГО ВИДИ! А БОГ Е ДУХ И ИСКА ДА МУ СЛУЖИМ С ДУХ И ИСТИНА! АМИН!

    Коментиран от #93

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Някой си

    5 12 Отговор

    До коментар #90 от "Едуард Петров":

    Браво! Това е най-доброто и точно описание на комунистите.
  • 94 така ли

    3 1 Отговор
    Дуда на пали комина и да ги събира! На работа хаймана ...
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Ха ха ха

    6 19 Отговор

    До коментар #77 от "Смотльо,":

    Хахахаха..яизвади пръстите от контакта бе...6Това да го бе казал редо малко повече от година,някак си да ти повярвам..ама сега ..предизвикваш само смех..Не усещаш ли колко олекваш? От 24.02 2022..май не са мръднали много напред и в ДНР, и В лнр.През това време потъна флагмана на ЧФ, барабар с половината флот..Херсон го върнаха на вторатаседмица, че даже паметниците окрадоха и животните от Зоологическата изядоха..А напливът при Кобзон не спира и не спира. Вчера гледах как се уволниха първите зеки от Вафнер..май че не беха останали и един автобус хора от първите..другите къде са?
  • 97 да ти кажа

    6 14 Отговор

    До коментар #81 от "Смотльо,":

    Такива простотии си написал че...F-35 НЕ Е СВАЛЯН В ЮГОСЛАВИЯ. Свален бе B-2, ..Все пак простено ти е, щото по онова време си бил любвен пламък в очите на някой от бащите ти.За другите глупости дори няма да си хабя копчетата на компа..

    Коментиран от #106

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 да ти кажа

    5 19 Отговор

    До коментар #5 от "мара мазната трътка":

    А от първите зеки останаха нема един автобус...Печатниците в Русия едва смогват бда печатат хартиени етикети -200-...даже в някакъв гараж около Белгород фирма търси подкрепа от администрацията за нов модел труповозка...В самия пък Белгород се провеждат редовно учения по бързо слизне в скривалищата-норматива бил 2,5 мин за живеещите на последния етаж. А магазините с натрупани чували с пясък. Смятай, щом почнаха да катерят и в Москва ЗУта по покривите, какво шубе ги гони алкашите..Явно ВСУготви някаква изненада за Кремълската шайка...

    Коментиран от #120

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Слава на Русия

    24 4 Отговор
    Братушките ще победят и укрофашистите, както победиха и фашистка Германия.

    Тези дни се навършват 80 години от победата на Червената армия в най-голямото сражение в човешката история - битката при Сталинград, и прелома във войната! Слава на героите, смърт на фашизма!
  • 102 Некой си

    10 1 Отговор

    До коментар #25 от "Матросов":

    Друго си е да блъскаш по 9-10 часа на ден в немска фабрика за разфасовки. Ма важно е че като се прибереш и поздрава е за Сульо дет работи в Германия

    Коментиран от #104

  • 103 всъщност

    19 2 Отговор
    Аз това съм забелязал , и извел като алгоритъм. Щом пропагандата започне да говори за "Планини От Руски Трупове" . Значи някакъв съществен украински Укреп-район ще бъде подавен от руската артилерия , и превзет. Просто трябва да можеш да четеш между редовете на пропагандата. Дадоха снимки от Соледар преди войната , сниман от високо- къщи сгради. От последните снимки , няма такова нещо , само дупки от снаряди , като швейцарско сирене И там не може да се скрие никакъв жив организъм , ни котка , ни куче.

    Коментиран от #105

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Любопитен

    3 11 Отговор

    До коментар #103 от "всъщност":

    А какво казва "алгоритъма", който си извел, когато русНАЦИте обявят нова могилизация или "оттегляне на добра воля"?

    Коментиран от #113

  • 106 хахаха

    5 1 Отговор

    До коментар #97 от "да ти кажа":

    отворко, свалени са ти гащите...не е свалян В-2 а Ф-117...много ги разбирате вие нещата тука у факти...:))))))
  • 107 Льотчик на недоставено USA-фърчило

    20 2 Отговор

    До коментар #6 от "БгТопИдиот":

    Даа, МНОГО СМЕШНА ПРИКАЗКА РАЗПРАВЯТ ОТ "ДОЙЧЕ-ЗЕЛЕ" .. 😈😃"Руснаците идвали на малки групи и.. Умирали.. Не ги прибирали-нито ранени, нито убити..." ИСТИНАТА? РУСИТЕ ГИ МАЧКАТ С АРТИЛЕРИЯ, АВИАЦИЯ, РАКЕТИ, РСЗО, ОГНЕХВЪРГАЧКИ, МИНОМЕТИ, ДАЖЕ И СЪС ЗЕНИТНИ С-300 И С-400! ПО ТОЗИ НАЧИН ТЕ ПАЗЯТ ЖИВАТА СИ СИЛА И УКРИТЕ ИМАТ 4 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ЖЕРТВИ!" ПОНЯТНО ДЛЯ ВСЕХ?? "😜🤣

    Коментиран от #108, #109

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Никем непобедимая! .

    17 0 Отговор

    До коментар #107 от "Льотчик на недоставено USA-фърчило":

    Даа, "планините от трупове" вече са ПО-ВИСОКИ ОТ ПЛАНИНИТЕ УРАЛ И КАВКАЗ, /качени една върху друга.. /ОТ ТЯХ НЕ МОГА ДА ВИДЯ ИМА ЛИ СНЯГ НА ЕЛБРУС, ЗА ДА КАРАМ СКИ.. Май," ДОЙЧЕ- зеле" имат стила на мургавите ни съграждани.. 🤣😜
  • 110 DW Кажете Солидар и Бахмут под чий

    13 0 Отговор
    Контрол са, защото не се разбира от това което пишете или е казал някой Анонимен жител някъде??

    Коментиран от #132

  • 111 12345

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "аз съм":

    Окрите защо нямат бойци - отговор - защото здравите окаринци са в България на слънчака с укроккурвитте и дденсат денононщно. А за Окарината се сражават наемници, а всъщност части на ОТАН, прикрити като окаринци.
  • 112 +-+-+-

    10 0 Отговор

    До коментар #41 от "Раша е на бунището":

    Кравара с изцапания пампер и ръкуващ се духове - той сдава багажжа.
  • 113 пояснение

    7 0 Отговор

    До коментар #105 от "Любопитен":

    Знаеш много добре , че основната тежест на битките в момента , не отнасят руските мобилизирани , а военните подразделения на ДНР , и Вагнер частите на Пригожин. Дотолкова доколкото да разузнават на предни линии от къде се стреля по тях , за да насочват артилерията .
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #80 от "ами":

    До 80 ! По въпроса за грешките. В пет изречения имаш повече от 9 грешки. Начинът ти на писане издава, че не си ангажиран с писане служебно, или е на много ниско ниво. Защото не си запознат с фундаментално правило при писането, което сигурно под 2% от хората не го знаят. А който не знае да пише, той много не чете.
  • 116 Защо

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Матросов":

    Ти не си мръднал в развитието си повече от мужиците . Те поне имат гордост и чест както и украинците а ти си един свиркащ п...л.
  • 117 Защо

    10 0 Отговор

    До коментар #25 от "Матросов":

    Е ми то онази на щатите в Афганистан се не проточи 20 години , ,, първата армия ,, не можа да се справи с 90 хиляди аборигена , с оръжие от миналия век , без танкове самолети и артилерия . Напляскаха ги с прости калашници и РПГ та чак висяха по колесниците на самолетите да офейкат .
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Путине

    2 1 Отговор
    не разбра ли че водиш война с краварите, а не с бедните украинци, та избиваш своите и украинските войничета. Краварите обичат войната и смъртта, защото това им носи пари, а ти правиш по-бедна държавата си и украйна.
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Интересно ми е

    0 0 Отговор

    До коментар #121 от "Мл Серж":

    Кажи тогава кой е бил началника на 3-та българска армия по това време , защото аз го познавам , но и ще разбера дали лъжеш.

    Коментиран от #123

  • 123 Мл Серж

    0 1 Отговор

    До коментар #122 от "Интересно ми е":

    Работил съм на вилата на ген. Люцканов. Последните 6 месеца от службата бях в щаба на трета армия в Сливен. Доволен?

    Коментиран от #130

  • 124 Стар кашик

    2 2 Отговор

    До коментар #121 от "Мл Серж":

    F-35 не е участвал във войната в Юославия, не е бил още приет на въоръжение. Участвал е F-117. А аз служих в Трета преди теб, по врмето на ген.майор Стефанов, и то в началото на неговото командване1982-1984година. В Полка на Българо-съветскатадружба -Елхово. И е верно, че руснака не е мръднал на крачка напред от тогава. От личен опит ти казвам..нема по-големи пияндури от техните офицери...за бутилка са готови и оръжието си да ти дадат..

    Коментиран от #136

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Товарищ Олга

    6 7 Отговор

    До коментар #69 от "Мишел":

    Товарищ Мишел, като казаците са така зле организирани, защо над 300 (триста) дни казаците удържат, а?!

    Дано Войната свърши с Капитулацията на Четвъртия Райх и да нямаме възможността повече рашистите и путлеристите да започват новите си войни.

    Смърт на рашизма и Путлеризма!
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 както е ставало

    2 0 Отговор

    До коментар #123 от "Мл Серж":

    Аха , първо си разтоварвал тухли , кереч , и лъскал тоалетната чиния във вилата на ген Люцканов , после за награда - скатавка на топло в щаба, да правиш кафета . Как тогава научи войнските умения . Калашник предполагам си виждал до клетвата? Четвъртък , Петък , Събота , Неделя си бил навън , така награждаваха добрите "езичници" . Пояснение (Езичник- е войнишки жаргон , на войник който се грижи за кефа на командирите открито им се подмазва , сервира им храната , не участва в занятия , доносничи , и клюкари своите набори . Силно недолюбван и мразен. Само се води на хартия , че е карал казарма.
  • 131 Американско говедо

    3 2 Отговор
    Нова порция евтина и обидно безвкусна пропаганда от ДВ.....добър апетит на гладните.
  • 132 Спасение няма

    1 2 Отговор

    До коментар #110 от "DW Кажете Солидар и Бахмут под чий":

    Ама русофилите все още се надяват на Победата на Четвъртия райх!
  • 133 Гадно

    1 2 Отговор

    До коментар #40 от "Механик":

    Много е гадно над 300 дни Рашистите да не могат да пречупят Казаците!
  • 134 Полковник

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Боян":

    Каквото сам си направиш , никой друг не може да ти направи. Когато руснаците получаваха всичко от САЩ и Великобритания по ленд-лиз си траеха. Да си ги чул дя казват, че са победили и заради икономическата и материална помощ ? Не. Победили са сами Германи, и такива неща като сражения в Тихия океан с Японците, в Африка и западна Европа не са съществували. Сами са се справили, ама като трябваше да изложат в музей "реактивна установка известна като Катюша" не намерика такава, която да не е монтирана върху "Студебейкър". Сега отново се бият с "целия свят и нечестивия". Ама май нечестивият е облякъл кафява риза и стои в пещера под Кремъл.
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Ами

    2 0 Отговор

    До коментар #124 от "Стар кашик":

    БИЛ СИ ПЕ" Д, АЛЧЕ.
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 0808

    0 0 Отговор
    .... зеле, зеле Соледар е завзет преди седмица....