Last news in Fakti

22 Август, 2013 10:10 2 119 2

Разпиляха енергията на протеста

  • боян атанасов-
  • разпиляха-
  • енергията-
  • протеста
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнението е на Боян Атанасов, лице на Фейсбук групата "100% мажоритарен вот"

Да насочиш огромната енергия на протеста към бюджета на Орешарски, е изключително добър опит за отклоняване на вниманието. Къде отиде искането за смяна на системата? Какво стана с мажоритарния вот, пряката демокрация, съдебната реформа? Забелязвате ли, че от 16-ти август цялата енергия е насочена към коментари по „значими“ проблеми, като рейсовете и какви точно хора дойдоха с тях, колко били образовани, как полицията мери с двоен аршин, Мишо Шамара, Боре Петното и т.н.

Промяна на политическата система, правова държава и независим съд, различна и контролирана от хората власт – това ни е нужно днес, а не просто оставката на една кукла на конци и поднасянето на властта на следващата кохорта престъпници и национални предатели. Олигархията никога не е била по-добре представена в парламента, както сега и това вече и децата, които ходят на протестите го знаят. Това е резултата от пропорционалната система, по която гласуваме вече повече от двадесет години.

Всъщност – много е просто. Реална промяна е невъзможна – при сегашната политическа система. Днес единствено партийните централи могат да определят кандидатите за народни представители. Този монопол на политическия картел е гарантиран при сегашната избирателна система – партийните шефове редят пропорционалните листи и никой извън тях няма шанс да пробие в Народното събрание. Статуквото се самовъзпроизвежда. Гражданите могат да избират единствено тези, които им предлагат партийните върхушки. Тази система позволи на партиите да изградят мощни порочни структури, с които обществото не може да се пребори. Не и ако не е част от политическата мафия. При пропорционалната система пасивното избирателно право в значителна степен е суспендирано от политическите партии – за да се кандидатирам, трябва първо да мина през тяхното одобрение и да намеря място в техните листи. Това обратно се отразява негативно и на активното избирателно право – реалният избор е ограничен единствено до кандидатите на партиите. Тази е истинската причина в последните години българите постоянно да гласуват „с отвращение“ и „за по-малкото зло“ - въпреки многобройните партии, претендиращи да представляват всякакви интереси.
Ако мажоритарната система в два тура бе изгодна за мафията и олигархията, отдавна да е въведена. Противниците на мажоритарния вот за парламент обикновено са противници и на прекия избор на съдии – защото той гарантира независимост на съдебната власт от политическото статукво и съобразяването й с гражданите. Протестирайки днес, трябва да си дадем сметка точно за това - няма значение кой ще смени Орешарски, нито дали някой изобщо ще го смени – ако не съществуват механизмите и гаранциите на правовата държава и най-вече - независимата съдебна система. За мен като гражданин правото да разчитам на независим и безпристрастен съд е най-важното мое право. То е по-важно и от това кой е министър-председател или президент. Защото ако те нарушават закона – съдът трябва да ме защити и от тях. При сегашната система на независещо от хората и контролирано от политическата власт правосъдие това просто няма как да се случи. Затова трябва да избираме своите съдии и прокурори. Сигурността е важна за всеки – затова ние трябва да избираме отговарящите за сигурността в нашето населено място, в нашата община. Гражданите трябва да имат правото и механизмите да се защитават от всякакво обсебване на политическото пространство и правосъдието. Дори да приемем, че исканата от нас промяна на изборните правила крие рискове (които са неизбежни в началото), те със сигурност са по-малки от риска да продължим по досегашния начин.

И днешните протести ще имат смисъл, ако успеем да се обединим по няколко най-важни въпроса за нашето настояще и бъдеще. Промяната на властта и създаването на правосъдие безспорно са важни за всички – независимо от политически пристрастия, възраст, социално положение, материални възможности. Оставка на това правителство, промяна в Изборния кодекс от това Народно събрание и въвеждане на мажоритарни избори в два тура за следващото – това трябва да са ясните цели на днешните ни протести. Впоследствие – въвеждане на преки избори за съдии , прокурори и полицейски началници – чрез необходимите за това конституционни и законови процедури. Проспериращо общество и правова държава са възможни само ако гражданите са активни, мотивирани и отговорни за своите решения. Което няма как да се случи, ако някой продължи да се натрапва за техен настойник при най-важните избори в живота им. "Когато беззаконието се превърне в закон, съпротивата се превръща в задължение" - Т. Джеферсън".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо стефчо

    0 0 Отговор
    ударен коментар! Право в целта!
  • 2 Vladimir Yosifov

    0 0 Отговор
    #НиеПротестиращитеИскаме:
    2013-06-30

    Ние, протестиращите имаме силата да принудим БСП, ДПС и Атака да променят БДЖ, Български пощи, МВР и МО .
    Така ако Кабинетът Орешарски и депутатите на БСП, ДПС и Атака искат да управляват ще трябва да променят сами системата, с която отново ги избра електората им .

    Г-н Атанасов, защо не ни подкрепихте ?
    Сега е късно ...
    ВИЕ сте един от виновните !