Last news in Fakti

25 Януари, 2023 16:00 1 711 35

Ивайло Дичев: Вредната глупост за президентска република

  • ивайло дичев-
  • глупост-
  • вреда-
  • президентска република

Технологията не е патент на сценаристите от ИТН. Важното е да се изкараш защитник на народа срещу "лошите елити". Затова никнат идеи за референдум. Една от друга по-абсурдни и вредни. Като тази за президентска република.

Ивайло Дичев: Вредната глупост за президентска република - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на проф. Ивайло Дичев за "Дойче Веле"

Един от парадоксите ни в България: колкото по-малка е дадена партия, толкова по-радикални промени иска да прави на „системата“. Ще кажете, нормално е, големите следва да са доволни от състоянието на света, малките се борят за място под слънцето. И все пак, погледнете го откъм здравия разум: партия ИТН, която едва ли ще влезе в следващия парламент, се готви да спечели две трети от местата в бъдещо Велико народно събрание и да промени формата на държавно управление.

"Защитниците" на народа

На помощ, разбира се, идва народът, който ще бъде вдигнат на революционен референдум против досадните конституционни разпоредби. И ако работата се провали, както очакват наблюдателите, ползата от такова скъпо проучване на общественото мнение е безспорна: партията ще се е само-изобразила като защитник на народа срещу лошите елити. Пък и ще е отклонила вниманието от нелепото си поведение в предните няколко парламента.

Технологията не е патент на сценаристите. ВМРО, които зачезнаха в прегръдката на Борисов, поне на два пъти заговориха за референдум – веднъж през 2021, пак за Велико народно събрание, а една година по-късно за спиране на Северна Македония по пътя към ЕС. Не забравяме и другия референдум, с който „Възраждане“ опитва да излезе от изолация – уж, за да запази суверенния българския лев. Вредна глупост, но пък медийната полза е ясна: отново и отново дейци на партията обясняват разни неща в сутрешните блокове (кой знае защо никога не ги питат дали смятат да премахнат и валутния борд, но да не издребняваме).

Припомняме си трите точки на Трифонов от 2016, които дадоха старт на партията му – в една от тях се искаше отнемането на субсидиите, обект на справедлив народен гняв. Припомняме съвсем безсмисленото питане на БСП за ядрената енергетика 2013, което впрочем показа отслабващото влияние на тази партия. Не са се сетили НДСВ да се върнат в политиката с референдум за монархията, ще си привлекат много интервюта в доскучалия медиен пейзаж.

(Полу)президентска република в България?

Отвъд предизборния популизъм, нека помислим какви въпроси би решило въвеждането на (полу)президентска система у нас. Първо, изключваме новия тип спин-диктатори, както ги нарекоха, от типа на Путин, Ердоган или Тюркменбаши - там президентството клони към абсолютна власт и надявам се никой не ни го предлага в такъв вид.

В демократичните страни няма как да се управлява без парламент – когато президентът е излъчен от партия с мнозинство в него - цветя и рози; когато се разминат обаче, започват блокажите. Видяхме го в полупрезидентския режим на Франция: Макрон загуби мнозинството и сега отчаяно се опитва да прокара пенсионната си реформа.

Видяхме го и в САЩ, където президентът обикновено губи мнозинството в Конгреса на полусрочните избори - така стана и с Байдън, който ще има много проблеми да прокара щедрите си помощи за бизнеса.

Хайде представете си, че нашият президент имаше правото да разпуска Народното събрание като във Франция, Индия, Румъния или да назначава министър-председател по свое усмотрение. Ами НС и без това се саморазпуска, а какво би решило назначаването на правителство без парламентарна подкрепа не е ясно.

Кога една държава е управляема

Всъщност много по-добра беше предишната идея на г-н Трифонов за мажоритарен вот, който можеше да стабилизира парламентарните мнозинства. Само дето аргументацията му тогава беше съвсем фалшива. Не става дума да се изберат прекрасните „личности“, а да се унищожат малките партии и да се принудят да правят предизборни коалиции, ако искат да влязат в парламента.

Можем да мислим за 30% мажоритарни места, както е в Италия или Испания, 50% както е в Германия; а френските 100% ми се виждат прекалени за нашите условия. Но темата не е справедливост, темата е управляемост. Е да, ама такава идея трудно се продава, нали така? Особено, ако същите тези многобройни и вече все по-малки партии следва да подкрепят подобна промяна.

Аз много пъти казвам, че най-проста и изпълнима е системата на бонуса, където първият получава допълнителни места в парламента, за да състави стабилно правителство; и то - временно, както беше в Гърция. Виждам, че г-н Борисов взе да го говори, вероятно си представя, че неговата партия щеше да има такъв бонус в 48-ото НС. Но пък в 49-ото сигурно това ще е коалицията ПП – ДБ. Така или иначе, това, което казвам, е, че истинска реформа на системата трябва да тръгне от големите играчи.

Другото е Пиар.

На кого приличаме повече – на Австрия или на Франция?

Президентската система е важна, когато става дума за международни отношения и отбрана – в тези сектори държавата трябва да говори в един глас. И като се замислите, именно страни с активна политика в тях имат изявена президентска власт; например във Франция е прието президентът да отговаря за тези сектори, докато правителството – за вътрешната политика. Сигурно ще се учудите, че една скромна страна като Австрия също има полупрезидентски режим.

Да сте запомнили името на президента? Да сте чули някога в Австрия да е разпускан от него парламентът? Е, на кого приличаме повече, на Австрия или на Франция? Колкото и да съжаляват суверенистите, нямаме ресурс за кой знае каква външна и отбранителна политика; един овластен президент най-много беля да направи.

И все пак тази държавна форма има едно безспорно предимство: тя ще направи политиката по-интересна.

Всеки шоумен добре знае, че за да се идентифицира зрителят със ставащото, трябва да му се предложи герой, човешка съдба, персонификация на проблемите. Какво по-интересно в политиката от дуела между двама претенденти за президентския пост!

Текат събития, а образът на лидера е там - припомня, че и ние сме там чрез него, когато връчва купата на футболните шампиони, поднася венец на вечния огън. Кой още се интересува от абстракции като растеж, либерализъм, данъчни закони! Изборът на президент с истинска, а не като сегашната власт, ще политизира обществото и най-вече – ще зададе усещане за ясен финал, където печели този, а не онзи. Както в холивудските филми.

Е да, но май забравяме света, в който живеем. Центрирането на политическите страсти около една персона вече отдавна не върви в посока на възхищението. Всеки персонаж, който се задържи твърде дълго на политическия небосклон, почва да бъде подозиран и осмиван. Защо стана така не знам, може и твърде много да очакваме от хипердемокрацията, в която живеем, може би прекалено прозрачен стана светът. Във всеки случай президентската система наместо да консолидира нацията, днес по-вероятно ще я разедини допълнително - ще ѝ даде още един повод да мрази сама себе си.

Има ли подходящи личности

Плевнелиев, справедливо или не, беше изпратен с презрение и дори собствената му партия не го издигна втори път. Г-н Радев вече е скаран с всички партии почва да се превръща във фокус на нарастваща агресия. Все по-трудно става за партиите да издигат личности с безспорен авторитет – изчакват до последния момент, за да не бъдели атакувани. Станахме свидетели на странното явление „скрити лидери“ – такива, които управляват от сараи, диванчета, джипки, без да смеят да се показват. Помислете, обявяваме президентска република и кого издигаме за президент? Водещата на „Нова“ подхвърли на Тошко Йорданов: Слави? И двамата го приеха като шега.

Вижте, призивът за радикални реформи е просто извинение да не се правят необходимите реалистични промени. Неслучайно партиите на статуквото искат всеобхватна реформа на съдебната система – те добре знаят, че такава скоро няма да се случи и така ще отлагат до безкрайност малките необходими закони. А мобилизирането на народа за напълно безсмисления референдум на ИТН има подобна задача: да си говорим за „Системата“, а не за възможните стъпки напред.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    11 4 Отговор
    Поредната дичня,лошо нема.Дедо от Унгария плаща и поръчва музиката.😎🔯🕎🔯🥳🤡👍
  • 2 Последния Софиянец

    18 2 Отговор
    ОПГ тата наречени партии се изплашиха и пуснаха тежката артилерия по сайтовете и телевизиите.
  • 3 Бай Канур

    20 6 Отговор
    След като всички корумпета и доказани родоотстъпници пищят срещу президентска република значи е редно да я въведем

    Коментиран от #7

  • 4 Делю Хайдутин

    19 0 Отговор
    Тези партии са с бизнес за милиарди.Много народ се препитава покрай тях.Няма да си идат с добро.
  • 5 има такъв неук

    8 2 Отговор
    слуга на бкп-дс статуквото!
  • 6 Баба Вуна

    9 12 Отговор
    Слави Трифонов е абсолютен тъпак. По тъп и от Толупа. Слави и Кирето са еднакво тъпи

    Коментиран от #28

  • 7 Д-р Гълъбова

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Канур":

    И да турим Толупа президент.
  • 8 12340

    6 2 Отговор
    "..... Помислете, обявяваме президентска република и кого издигаме за президент? Водещата на „Нова“ подхвърли на Тошко Йорданов: Слави? И двамата го приеха като шега....."
    ..... Ми, да!
    Щото издигат Ванката!
  • 9 Никой

    4 16 Отговор
    Активирана е цялата русофилска агентура в България с итерпретации и сюжети на новините у нас и в чужбина. Топката услужливо си подават ВМРО - ИТН - ВМРО-ДПМН за разпалваме на омраза между две съседски държави. България в момента е в състояние на война за запазване на своята държавност ! Който ни баламосва ,че прави нешо заради мира,когато Европа е на прага на война заплашвана непрекъснато от един безмозъчен сатрап и неговите лакеи - то той работи срещу България.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Смешници

    11 9 Отговор
    Абсолютно игнориране на глупостите, с които ни баламосват смешниците на Слави Трифонов! Тези хора се стремят да умаломощят държавата и народа.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Жреца на Ботунец

    7 8 Отговор
    Славчо разбра,че е загубил "народната любов" и сега се опитва да се подмазва на електората.Едва ли чалга пролетариата,който беше основен избирател на ИТН,ще се хване отново на тази въдица.Трифонов е политически тр-уп,който изпълни функцията за която беше активиран от Доган,но в момента играе за Радев и вероятно го финансират от Кремъл.Явно разчита на пРезидента,да го върне в играта.
  • 19 Иванчо+Марйка

    4 2 Отговор
    Тоя е прав. Само че без тая БОНУС система като в Гърция. Това е трагедия.
  • 20 А, не

    16 2 Отговор
    "Експерта" Ивайло Дичев явно е застъпник за добрите според него "елити", както и на демократите и евроатлантическите "ценности". Да обаче аз не съм и никога няма да бъда!!! Не желая този "експерт" да ми казва, че идеите за референдум са абсурдни и вредни. Явно е псевдо демократ а аз съм 100 пъти тогава по- голям демократ от него, щом държа и то много за референдума на възраждане.
    "Експерта" Ивайло Дичев защо не взема да каже и на швейцарците че идеите за референдум са абсурдни и вредни.

    Коментиран от #24

  • 21 Антропологията,

    5 5 Отговор
    Е наука за човека. В какво иска да ни убеди другаря Дичев ? Че той е истината, абсолютната истина, от културна, обработена гледна точка. И видите ли някой иска да разклати стола, на властимащите. Типичка гледна точка на партиен секретар от БКП . Но не казва какво е държавното устройство на най-богатите държави! Не е република!
  • 22 Дежурният грантаджия

    5 3 Отговор
    и лъжец на повикване на мафията на прокопиев и кръга капитал, ивайло дичев, стоящи зад проектите ПП и ДБ го активираха да сее лъжи, манипулации и пропаганда. Президентска република, е недопустимо за мафиите на прокопиев и доган и затова в идните дни и месеци, ще четем всевъзможни подобни платени бози, срещу ИТН, Президент, Слави, само не и смислени доводи За и против Президентска република!
  • 23 Разбрахме вече, че шайката на Славуца

    6 2 Отговор
    драпа за власт, но няма да им се отвори парашута. Днеска слушах онова недозрялото пъпешче Балабанов, и то политик го раздава, ама се опетляви като пиле в калчища, когато го попитаха защо сега вземат по 10 лв субсидия, а народа ги вкара в парламента преди, защото казаха, че ще вземат само 1 лев субсидия. Ако тези тарикати отново ги видим в парламента, значи живеем в сбъркана държава, пълна с дебили.
  • 24 А да,

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "А, не":

    а ти подлого, защо не крещя когато без референдум, подобни евроатлантици ни вкараха в най омразните за народа съюзи-ЕС и НАТО? Чак сега ли се осъзнахте?
  • 25 дядото

    3 0 Отговор
    стремежът ви към власт и пари,ви принуждава понякога да говорите глупости.историческа истина е,че всяка държава или общество при различните форми на диктатура е постигала успехи.и във воено и финансово икономически и всяко отношение. и е погребвала тези успехи при демокрации като нашата в българия.
  • 26 Глупаво

    3 0 Отговор
    Е една система която не работи, едно дърво когато е болно и не дава плод, да не се премахне!
  • 27 Тити

    3 3 Отговор
    Няма вече идиоти които даде хванат на простията на Слави.
  • 28 ММаринов

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Баба Вуна":

    Този Слави се оказа най-опасния пропангатор. Народа няма права и Слави също не иска народа да решава.Ако много мислеше за суверена трябваше още първия ден с четворната коалиция да депозират проект за промени на закона за референдумите.
    Нищо фатално не може да направи еднолично президента, ако бъде закрито ВНС и да са създадени Сенат и камара на представителите. Когато и ако президента навири нос - двете камаро за две седмици променят конституцията и го слагат да прави лицеви опори.
    Важно е колкото и да се сгреши -сегашния модел да се ликвидира.
    Ще е по-малкото зло.
  • 29 А сега парламентарната е много полезна!?

    2 2 Отговор
    Вече почти 2г сме в президентска република !
    Дичев лягай си!

    Коментиран от #30, #31

  • 30 хммм

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "А сега парламентарната е много полезна!?":

    Не 2, а 5.
  • 31 Служебно правителство

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "А сега парламентарната е много полезна!?":

    И Президентска държава, са две коренно различни неща!
  • 32 Ъхъ

    5 0 Отговор
    тоз простфесор да каже кога в историята една "демократична" държава е постигнала някакви успехи? Дали Колизеумът щеше да бъде построен, ако Римската империя се е управлявала от куп партийки? И каква отговорност поемат тез партийки за дереджето на народа? Единственото, което правят, е да се оправдават, че щом са избрани, ще ги търпим...напролет пак изберете същите гащници и се чудете защо България си отива...
  • 33 Матей преображенски

    0 3 Отговор
    Защо да е абсурдна идеята,виждате как радев приплъзва прозореца на Овертон,и няма да има никакъв референдум,просто ще го наложат силово,ще поставят народа пред свършен факт.Сега става видно ,че разните протестни партии срещу герб са били творение на радев,ИТН и Продължаваме измяната,изкуственото фаворизиране на Демонизирай България и всички врътки и чалъми около порочните кръгове с безплодни избори.Накрая ще каже:Изборите се изчерпаха като вариант за решаване на политическата криза,остава авторитетната президентска институция.Ще предложи настойчиво изменение на конституцията и превръщането ни в президентска република,а другите институции да имат подчинена нему роля.Ако трябва ще извърти и протестен майдан,и подписка и какво ли не само да осъществи заветната си мечта--да властва над България,да бъде като цар,което желание изглежда се насърчава и подпомата от американската агентура.
  • 34 Шопо

    1 0 Отговор
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 35 паразитолог

    0 0 Отговор
    славуна и паразитите му разбраха че нема да влезнат пак у парламента и са решили да си вземат президенството оти само с една гола телевизия не могат да се изхранват