Last news in Fakti

27 Януари, 2023 07:45 4 732 59

Перодръжките, топени в кръв

  • иван михайлов-
  • вмро-
  • македония

Кръвта, с която пише Каблешков, е на турския „мюдюрин“, дошъл да го арестува, докато перодръжката на Ванче Михайлов е потопена в македонска кръв

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В отделенията пишехме с перодръжки. Всеки си носеше мастилница и пръстите ни бяха винаги изцапани с мастило. По време на диктовка, от бързане или от напрежение ми се е случвало да чупя перото и да получавам мъмрене от класната. Години по-късно научих, че Александър Стамболийски също е чупил перо, когато подписвал „Ньойския договор на 27 ноември 1919 година в парижкото предградие Ньой. Вместо с „мъмрене“ големият български политик плаща с живота си диктовката на Клемансо.

България губи Македония, остава без армия с изключение на 33 000 войника, и е задължена да плаща репарации на съседите си. 200 хиляди българи остават вън от границите на родината.

Държавните институции почти не работят. Страната е обезкървена и затъва в дълбока икономическа криза. Единствените въоръжени сили са четите на ВМОРО, които действат в Пиринска Македония. Там след пораженията, претърпени по време на Илинденското въстание, се отличава войводата Яне Сандански от Кресна. Неговата чета се прославя с първото отвличане на заложник в света. Отвлечена е американската мисионерка мис Стоун. Залогът е платен и с него четниците закупуват пушки. Сандански обаче е личност с характер и не желае да се подчинява на Върховния македоно-одрински комитет. Той е „Цар на Пирин“, със съответното самочувствие и е готов да преговаря за включване на Македония в една балканска федерация.

Разцеплението в идеологиите между ВМОРО и ВМОК е отбелязано с убийството на Борис Сарафов и Иван Гаврилов на 28 ноември 1907 година по заповед на Яне Сандански. Слага се началото на братоубийствената война между македонските фракции, чиято следваща жертва е самият Сандански. Той е осъден на смърт от Тодор Александров и убит от засада през 1915 година в Пирин. След него целият състав на Серския комитет е ликвидиран от Неврокопската революционна чета.

В София и в цялата страна ситуацията далеч не е блестяща.

Общественото мнение под влияние на интелигенцията сочи Стамболийски като главен виновник за настъпилите икономически и социални трудности. На 9 юни 1923 г. е извършен преврат от група офицери, приближени до цар Борис III. Само 5 дни след преврата Александър Стамболийски е заловен и зверски насечен. Говори се, че македонските организации са замесени в убийството поради просръбските изяви на министър-председателя и неговото пренебрежение към македонския проблем. Тези подозрения остават недоказани.

След убийството на Тодор Александров през 1924 година в ЦК на ВМРО постъпва нов член – Иван Михайлов. Едва 28 годишен той ръководи наказателната акция срещу убийците на Александров. Десетина заподозрени македонци са убити. В ЦК на ВМРО Ванче заварва генерал-лейтенант Александър Протогеров от Охрид. Участник в Илинденското въстание и Първата световна война, уважаван от всички, той е комендант на София през 1918 година. За него унгарският дипломат Шандьор Киш пише: „Човек с големи познания, говорещ чужди езици, отлично възпитан, изключително смел, с огромни организационни възможности.“

Качествата които притежава Протогеров обаче не са в негова полза, защото Иван Михайлов не може да се похвали с нито едно от тях. Съперничеството между двамата приключва с убийството на генерала на 7 юли 1928 година, следствие на подозрението, че щом по време на убийството на Тодор Александров, пътуващият с него Протогеров е останал невредим, значи е замесен в похищението.

Обградил се с верни на него хора, Иван Михайлов поема цялото ръководството на организацията. ВМРО се превръща в държава в държавата. В името на борба за свобода на Македония той сее терор в България, който продължава и в странство. Ванче Михайлов обвинява противниците си в предателство и става поръчител на стотици смъртни присъди. По негова заповед Менча Кърничева убива Тодор Паница по време на спектакъл във виенската опера „Бургтеатър“ на 8 май 1925 г. Паница е виновен за убийството на Борис Сарафов, извършено, когато Ванче Михайлов е бил едва 11 годишен. За отмъщението му – давност няма!

Някои историци сравняват Менча с Мара Бунева. Между двете няма нищо общо, освен членството им във ВМРО. Мара Бунева убива сръбския прокурор изтезавал български студенти поради българското им самосъзнание и слага край на живота си. Менча Кърничева изпълнява желанието на годеника, който чрез убийството на българин в чужбина, предупреждава противниците си какво ги чака. Кърничева не се самоубива, а остава с Иван Михайлов до края на живота си.

Ако някои в България се възхищават от нейния „подвиг“, в чужбина отзвукът е съвсем друг. По принцип европейците са лошо разположени към поръчкови убийства на опозиционери от властите на страните, в които са родени. С убийствата на Тодор Паница във Виена, на Петър Чаулев в Милано и на Райко Даскалов в Прага, Ванче Михайлов сее страх всред всички инакомислещи членове на ВМРО. Той затвърдява едноличната си власт, но България нищо не печели от кървавата разправа. Същият лош спомен оставя и убийството на Георги Марков в Лондон. По-близко до нас е отравянето на Сергей Скрипал с „Новичок“. Извода, който европейците си правят от подобни покушения е, че в страните, които пращат убийци в чужбина няма нито демокрация, нито съдебна система.

Войната, избухнала между македонските фракции, движения и личности привлича вниманието на любознателни европейски журналисти. Между тях е най-добрият френски журналист за времето си Алберт Лондон, който публикува във вестниците "Пети журнал" и "Котидиен". Той обикаля, слуша и описва безпощадно балканския „Кьор сокак“. Вероятно се е надявал да срещне един Ванче Михайлов с обаянието на Гоце Делчев или излъчването на Тодор Александров. Вместо това пред него застава човек, който повече прилича на „чиновник, вместо на конник.“ В книгата си „Комитаджии“, Алберт Лондон цитира някои от жертвите на братоубийствената война. Между тях са:

Борис Сарафов, Михаил Даев и Иван Гарванов. Убити на 28 ноември1907 г.

Яне Сандански, убит на 10 април 1915 г.

Тодор Александров, убит на 31 август 1924 г.

Александър Протогеров, убит на 7 юли 1928 г.

Атанас Гоцев е убит заедно с Протогеров.

Багдаров с двама негови съмишленици са убити на 18 септември 1929 г.

Васил Пундев, редактор на в.Македония е убит на 4 март 1930 г.

Михаил Пундев, брат на Васил е убит на 5 септември 1932 г. Синът му Мартин Пундев бяга в САЩ и работи като професор по история в Калифорния.

Наум Томалевски – писател е убит на 3 декември 1930 г.

Никола Бодаков и Спасов Марийочето са убити на 13 януари 1931 г.

Братът на Наум Томалевски – Георги Томалевски остава ценни ръкописи, които потвърждават описанията за терора вилнеещ в България от френския журналист. Те излизат под формата на книга едва през 2019 г. Нейното заглавие: „Чуто, Видяно и Преживяно“.

Няма борба за Свобода без проливане на кръв. Перодръжката на Тодор Каблешков е потопена в кръв. Тази на Иван Михайлов – също. Разликата между тях е съществена. Кръвта, с която пише Каблешков, е на турския „мюдюрин“, дошъл да го арестува, докато перодръжката на Ванче Михайлов е потопена в македонска кръв!

Перодръжките, топени в кръв


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да де

    42 0 Отговор
    България през новата си история винаги е губила заради предатели и некадърни, и наведени политици като днешните.

    Коментиран от #16

  • 3 ХАХАХА

    29 1 Отговор
    С две думи както навсякъде по света много вожд малко индианец.
  • 4 Фридрих

    22 26 Отговор
    "Нека запомним и се съобразяваме и за в бъдеще с факта, че загубата в 1913 и в 1918 година за българщината е по-малка от тая в 1944 година." Голям Българин,голям родолюбец жалко,че сега точно тези гниди от 44та насам не са ни оставили на мира,Ванче се обръща в гроба...

    Коментиран от #5, #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 СПОРЕД МЕН

    26 3 Отговор
    ГЛАВНАТА ПРИЧИНА за кървавия Деветоюнски преврат е, че Александър Стамболийски е подготвял нова Конституция. В член Първи е било написано: "България е трудова република". Промяната на държавното управление и свалянето на монархията кара Борис Трети да даде съгласието си за Деветоюнския преврат.. Разполагам с писмени доказателства от това време.
  • 7 Стефан

    27 12 Отговор
    Вмро по времето на Ванчо Михайлов са банда разбойници и терористи превърнали Югозападна България в поле за терор и наркотрафик, лично големия "герой" Михайлов е карал селяните да му работят ангария като през турско време, всичко това свършва след преврата на 19 май 1934 когато и Михайлов е осъден на смърт от Български съд за многобройните убийства в който е замесен, и сега ние правим паметници кръщаване улици и културни домове на тези доказани убийци 22
  • 8 Историк

    31 6 Отговор

    До коментар #4 от "Фридрих":

    Така ли ти казаха че е от Козяк. Само че 1913 и 1918 губим територии за разлика от 1944. И 1944 нямаше да е толкова зле ако не бяхме станали съюзници на германците.

    Ботев и Левски са се борили за "чиста и свята република" а не за монархия с цар германец който обслужва германските интереси.

    Коментиран от #11, #17

  • 9 Българските турци

    16 7 Отговор
    Македонски комитаджии(ВМРО) начело с Яне Сандански (който е с младотурците и после и народен представител в османския меджлис) през 1909 идват в Цариград и участват в преврата на младотурците когато е детрониран султан Абдул Хамид...Маршируват по улиците на Цариград и след опита да подпалят двореца "Чъраган" се распръскват !...
    В една от предишните предизборни кампании по телевизиите в България питаха кандидат политиците "къде би отишъл ако имаше възможност да се отиде в миналото" и един от тях беше отговорил "в месец юни 1913 година".Няма да питам какво биха направили тогава там, а само ще констатирам какво е било и какво са направили тогава.
    .България не е била на три морета, но Дедеагач и Кавала са били в България.Одрин и Лозенград също.Яне Сандански е бил убедил султана и младотурците в османския меджлис за Балканска федерация, но не успял да убеди Фердинанд в българското народно събрание и той е подпалил със своята грандомания втората Балканска война,а Яне е бил убит от засада някъде в Македония.Ако Яне беше успял да предотврати "Междусъюзническата война"(Втората балканска война) днес Балканите и България щяха да изглеждат съвсем различно ! Не успя защото го сметнаха за туркофил,както преди това русофилите посякоха Стамболов и него го погубиха някои Филофоби из Македонията ! Филофобията на българите продължава упорито да погубва България !!!

    Коментиран от #10, #12, #26

  • 10 Българските турци

    10 8 Отговор

    До коментар #9 от "Българските турци":

    продължение

    Тази статия е показателна за Репутацията на България през миналия век ! Цялото кръвополитие описано в нея ...плюс Стамболов,"Света неделя"и прословутата "българска следа" в една от най популярните покушения на 20 век завинаги са залепени на съвестта на българите и са причина да не се забравя и заличава тази грозна репутация !!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Търновец

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Българските турци":

    Изопачаване на историята, прикриване на геноцид над Християни и масови кланета над Българи край Одрин, в самата България и тогава и сега има външно влияние на конкуриращи се банкови групировки - най-вече банка Ротшилд и банка Хирш, атентата в Света Неделя беше извършен от неХристияни, а има една много вярна поговорка - родината на Турчина е там където коремът е пълен, има и друга - интересът клати феса, а Американците отново спират F 16
  • 13 Любопитен

    4 2 Отговор
    Почти всички факти от тази статия са ми известни и не мога да разбера какво общо има Сталин с цялата тая вакханалия
  • 14 Най-после някой

    12 9 Отговор
    Най-после някой да каже що за кръволок е Ванче Михайлов. Михайловистите са избили безброй повече българи отколкото турци,гърци и сърби взети заедно. На изхода на Петрич за Струмица има местност "Бела Мара" и един стоящ и дасега явор. На тоя явор михайловистите са бесели според тяхното правосъдие независимо от държавното правосъдие. ВанчЕто все се убутва при фашисти и нацисти - ту при усташите,ту при италианските фашисти.При срещата си с Хитлер през август 1943 година, фюрерът изразява мнение, че трябва да се създаде „Велика автономна Македония от Лесковац до Елбасан и Воден, която да има определени автономни права в Българското царство, нещо като Чешкия протекторат в Третия райх. Цар Борис ІІІ изразява съгласие с това и подчертава, че „Ванче Михайлов ще стане мъдър държавник". Непесредствено преди 09.09.1944г. ВанчЕто с немски самолет през София идва на оглед в Македония по желание на нeмците за създаване на прогерманска "Независима република Македония". Ум не ми побира с какво нахалство дебелото мОмче ни подсунва Ванчето като потрЕот ,като той се е един профашистки и пронацистки кръволок.

    Коментиран от #15, #23

  • 15 божидар чеков

    8 5 Отговор

    До коментар #14 от "Най-после някой":

    Благодаря!
  • 16 Пак съм аз

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Имаш предвид некадърници, като кирО тъпотО и ококоренотО асанчО !!!
  • 17 Ти като

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "Историк":

    историк трябва да знаеш,че в историята няма "ако".Правилно сме се съюзили с германците за да се получи обединението на Б-я,но уви,получи се друго.Поне остана нещо."Ако" се бяхме съюзили с Антантата,Б-я нямаше да я има.

    Коментиран от #19

  • 18 Осата

    1 0 Отговор
    Кой Първи признава 9 юнския преврат
  • 19 Прав си

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "Ти като":

    Б-я щеше да е поделена между Сърбия,Гърция и Румъния.

    Коментиран от #28

  • 20 На нас

    11 1 Отговор
    в България все някой ни е виновен.Ту германците,ту руснаците,ту цар Фердинанд и т.н. Никога не поглеждаме собствените си кирливи ризи.

    Коментиран от #21

  • 21 Болярин

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "На нас":

    Така е, защото българите с твоите мисловни възможности, за съжаление, са в критичен минимум - другото е плевел, който всички БЕЛИ ДЪРЖАВИ заобикалят !!!

    Коментиран от #22

  • 22 Да бе

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Болярин":

    майстори като тебе са на върха.
  • 23 Българин от Кутмичевица

    17 4 Отговор

    До коментар #14 от "Най-после някой":

    Тук всички поради незнание сте се объркали тотално.
    1.)Иван Михайлов Гаврилов е български революционер, деец на българското националноосвободително движение из македонско.
    Служил е в Българската армия по време на Първата световна война.
    И основна цел на Михайлов е да предпази ВМРО от опитите в нея да бъдат внедрени болшевишки агенти и тя да бъде използвана за целите на българското комунистическо движение. Наред с това той се бори срещу югославската и гръцката власт в Македония. Лично организира и ръководи нападения и атентати над полицейски управления, жп линии и товарни влакови композиции. Издава и смъртни присъди не само на гърци и сърби, отговорни за тормоза над българското население, но и над свои сънародници, станали за пари и постове шпиони и предатели на родината и народа си.
    Бори срещу сърбизирането на областта и дискриминирането на хората с българско самосъзнание. Не се спира пред нищо и даже на практика превръща ВМРО в нелегална терористична организация.

    Коментиран от #24, #30

  • 24 Българин от Кутмичевица

    14 4 Отговор

    До коментар #23 от "Българин от Кутмичевица":

    2.)Иван Михайлов и последователите му се борят за автономна Македония, тъй като ясно разбират, че не е възможно територията директно да се присъедини към България.
    Неговите „Спомени“ стават изключителен ценен исторически извор. Въпреки огромния му принос в борбата за правата на изстрадалите си сънародници от Македония с всякакви средства..., в историята остава неговата скромна самооценка: „Аз съм българин от Македония“. и..
    "Становището за независима Македония няма антибългарска насоченост, защото не съществува отделна македонска националност, македонските славяни са българи и част от духовното цяло на българската нация, а македонският народ е географско и политическо понятие. С него се определя населението, което ще обгръща бъдещата македонска държава“.
  • 25 орцето

    4 9 Отговор
    Аз съм от по-младото поколение , родено след 09.09.44 г. Израстнал съм в т.н. Пиринска Македония !!! Още помня какъв страх и ужас се виждаше в очите на по-възрастните хора при споменаването на Ванчо Михайлов !!! На израза : " Ке те изеде месечината " !!! " ке те донесат во чувал " !!! " Дедо Коле леко коле " !!! Какво значи това ???!!! ТЕРОР и нищо друго !!! И какво , намери се един ярменец , който ни убеждаваше , страшилището в Македония и България В.Михайлов е ВЕЛИК патриот !?!?!? При всичкото си уважение към него бих му казал в очите -Осман Топал за теб !!!
    А , иначе , в отговор на пишман ИСТОРИЦИ бих казал , че погрома и гибелта на Европа започва от времето , когато изпаднали германци се маскират във фамилията РОМАНОВИ и подлагат на геноцид цялото славянство и цяла Европа !!! Мислете преди да драскате глупости в сайтовете !!!
  • 26 Емо

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "Българските турци":

    Не изопачавай историята. Втората балканска война е планирана и подготвяна от Гърция и Сърбия. Още през февруари, март и април сключват протоколи за военен съюз и договор за война срещу България. В навечерието на войната са водели български селяни, жени и деца близо до позициите на българските войски и са ги разстрелвали. Фердинанд да, поддал се е на провокациите, но още по-глупаво действа правителството, което спира атаката. Това води до загуба на стратегическата инициатива. Сърби и гърци разстрелват българските офицери, които носят бели флагове и отиват като парламентьори. Справедливия характер на войната се подкрепя от ожесточеността на бойните действия - при Криволак, Калиманското плато - най-мащабното сражение, сръбските и войски са разбити. Гръцката армия стига до Благоевград, но там е напълно обкръжена и панически се спасява с бягство. Основна роля в поражението на България изиграва Румъния, напада в гръб. И още, ген. Фичев извършва предателство, като скрива от преговарящата бълг. делегация в Букурещ доклада за пълния разгром на гръцката армия.

    Коментиран от #27, #33, #37

  • 27 Потурчените българи

    12 2 Отговор

    До коментар #26 от "Емо":

    Точно така и да довърша...
    ..България от една страна - Гърция и Сърбия от друга воюват. Когато с.г. румънска войска „атакува“ несъществуващ български противник, завзема северната част на страната и нахлува в Софийското поле. Турция внимателно следи развоя на събитията. Възползва се от отсъствието на българска войска в Тракия и на 30 юни 1913 г. нейната армия преминава установената от Лондонския мирен договор нова граница по линията Мидия-Енос и започва геноцида над тракийските българи от редовната турска армия. Избити са 60 000 мъже,жени и деца. С каквото могат да носят на гръб,пеша, на 150 км. са прогонени над 400 000 души. Повсеместни безчинства и издевателства. Унищожени са църкви и 280 български училища...заличава се всичко българско...

    Коментиран от #31

  • 28 Не си в час

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Прав си":

    Въобще не си в час,особено за Междусъюзническата,както и за Първата световна войни. Хич да не бяхме почвали Междусъюзническата война,сега щеше да имаме широк излаз ва Бяло море, Одрин,Серес,Драма и Кукуш както и половин Македония щяха да са наши защото до юни 1913г бяха наши. Ако Гърция и Сърбия ни бяха нападнали първи днес щеше да сме 200 000 кв.км. В Първата световна война Антантата ни е предлагала цяла Източна Тракия,която за втори път да си завоюваме,Кавала и за съжаление неуточнени отстъпки от Гърция и Сърбия. Дори и като съюзници на Антантата днес щеше да сме над 160 000 кв.км.

    Коментиран от #32

  • 29 Мила родна картинка

    6 2 Отговор
    Едни се молят да правят федерация с Османската империя, други драпат да влязат в " Третия райх " ; патом, красните мандраджии, безаналогавие, изтъркаха дюшемето на Кремъл с теманетата за "16-та республика ". Същите гьонсуратлии и отрочетата им, ударно облизаха мръсотиите, с които половин век обливаха "Гнилия Запад " и бодро забляха в Евроатлантическата кошара.
  • 30 Тоя коляч...НЕ

    5 8 Отговор

    До коментар #23 от "Българин от Кутмичевица":

    Какво национално има във ВанчЕто , като ургулешката се е превърнал в пристрастен политик, и е клал на политическа основа. Превърнал е ВМРО от организация бореща се за национална и социална справедливост по примера на Ботев и Левски, в инструмент за вътрешнополитическа репресия. Вместо да се бори с турци,гърци,сърби ВМРО е изклало хиляди българи и по политически причини, просто зотова,че не са плащали данъък на ВМРО. Всеки който е изтребвал българи по политически причини не заслужава грам уважение - от Стамболов,през Ал.Цанков,Харлаков,Ванче Михайлов,фашагите преди 09.09.1944г. та до комунистите след 1944г.
  • 31 Кремльовский Атлантик

    1 7 Отговор

    До коментар #27 от "Потурчените българи":

    Ала бала портокала! Бинбаши Енвер с 2-3 батальона превзема Одрин, оти българската войска, в мерака си за Величие се трепе със съюзниците си. Победената Османска империя не е предприемала мащабно нападение на този фронт. Това си е дело на авантюристка Енвер. Който, всъщност успява. Етническа чистка провеждат победителите в Балканските войни ; безогледно във" Ванчевистки" стил и размах. Има и други източници за изтребените мюсюлмани. Многократно повече са и са действителни в сравнение с твоите измислици. Да не говорим за милионната маса бежанци заляли Анадола.
  • 32 Бъркаш

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Не си в час":

    с Беломорието.Беше наше до 1919г., отнето ни с Ньойския договор.
  • 33 Е това

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Емо":

    е истината.Дано я вденат които четат.
  • 34 Ха ха ха

    2 0 Отговор
    Тюрлюгювеч от вечната парижка Амбър с претенции за патриотизъм. Ама йок.
  • 35 Алооо

    7 2 Отговор
    Стига сте очерняли Ванче Михайлов,сръбски подлоги...
  • 36 Шкембе Войвода

    5 1 Отговор
    Кръвта с която е писал Ванче Михайлов е била на Македонски Предател....
  • 37 Българските турци

    1 7 Отговор

    До коментар #26 от "Емо":

    и До коментар 27 от "Потурчените българи":

    Българските турци не изопачават история ! Източна тракия е окупирана от България от 26 септември 1912 до 16 юни 1913 г. Когато Империята завладява тия земи те не са били България а са били Византия ! Претенции към земи които са били повече от 5 века Османска територия и само 8 месеца и 16 дена окупирани без да са административно присъединени по официална процедура от България са неоснователни !!! А историите за които твърдите че са издевателства и геноцид са само твърдения които за да са истина се нуждаят от доказателства с артефакти и архивно документиране което е достъпно за всякакви изследователи днес в Турските държавни архиви и никой на никого не пречи за да документира претенциите си !!!

    Коментиран от #38

  • 38 Потурчените българи

    8 0 Отговор

    До коментар #37 от "Българските турци":

    Източно римската империя я няма, нито Османската.
    Одринска и Беломорска Тракия за определени периоди са били в средновековна България, но това не променя етнокултурната природа. Голяма част от тамошното население винаги е било българско до началото на 20 век.
    За геноцида над Тракийските българи, като за начало се запознай с "Разорението на тракийските българи през 1913 г." на Любомир Милетич - има я из нет книжарниците - много тежка книга с документалистика и фотографии.

    За чужд автор виж "Карнегиева анкета" на шотландеца Андрю Карнеги, след Междусъюзническата война: "Тя известява на света за огромния геноцид, извършен над българите през 1913 година. Показателно е нейното заключение, че единствено българската войска не е извършвала жестокости над чуждото население, но почти навсякъде, където е минала гръцка, сръбска и турска войска, българското население е подложено на масово унищожение или прогонване.

    Карнегиева комисия установява, че огромната част от Македония и Беломорска Тракия е била населена с българи и те са били преобладаващ етнос – отчетени са към 1.2 млн. българи, живеещи там преди войните. Анкетата служи за основание в последвалите мирни договори да се присъединят поне част от българските земи, освободени от българската войска през първата Балканска война, към българската територия.
    Карнегиева комисия дава международна легитимност на дълбоките исторически основания на българите спрямо своите земи. За съжаление, голяма част от тях са

    Коментиран от #40

  • 39 Потурчените българи

    8 0 Отговор
    .... За съжаление, голяма част от тях са отнети и са обезбългарени. Колко голямо е значението на този международен документ, може да се види от етническата карта, изготвена в него, с която дори днешните български политици биха могли да защитават своите позиции при продължаващите съседски претенции."
  • 40 Българските турци

    0 10 Отговор

    До коментар #38 от "Потурчените българи":

    Книгите написани и издадени от тоз или от онзи не са юридичски доказателства ! Няма спор че отразяват някакви факти но си остават литература и документалистика за критици, анализатори и коментатори и не са нито отговор нито доказателство на каквито и да са претенции и твърдения.Спорна картография и различни демографски изследвания не отиват по далеч от някаква логия или географска статистика !

    Коментиран от #41

  • 41 Потурчените българи

    7 0 Отговор

    До коментар #40 от "Българските турци":

    Да бе, фотографиите публикувани от свидетелите не са юридически доказателства. Подписването на Ангорския договор, с който Турция практически е признала, да плаща пари, и то колосални пари,че е имало нещо лошо, не е юридическо доказателство.
    Нооо, юридическо доказателство е само и единствено смяната на мюсюлманските имена на потурчените насила българи, нали така.. А, забравих, даже и те не са потурчени насила , а са си турци дето не знаят какви са били прадядовците им...или знаят но не им отърва...

    Коментиран от #42

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 политнекоректен

    3 0 Отговор
    Най-големият грях на Ванчо Михайлов е че до края на живота си остана БЪЛГАРИН и не предаде нито Македония, нито България! Това никога няма да му го простят!
  • 45 реставрация 42

    0 0 Отговор
    Когато човек ви попритисне по сериозно веднага плъзвате темата към общи приказки,демагогия и драматизиране !
    Започвате експлоатация над съкровенни човешки чувства за да осмислите злоупотребата със злъчната пропаганда за насаждане и разпространяване на злобата и омразата на комплексираните си душички !
    А истините са простички и винаги са жестоко убедителни ! Лежат не някъде в дълбините на древната история, а съвсем наяве пред очите ни !...Те са в регистрите на ГРАО ...или в архивите на всяко населено място...в селските и градските гробища ... в архивите на стопанства,предприятия , фондации и тъй нататък и тъй нататък !...Не са трудни за откриване и за доказване...Всяко живо същество или събитие си има своя биосфера и оставя достатъчни физически доказателства за себе си в средата която обитава или произтича ! Понякога са крещящи като "Освиенцим" или "Сребреница"... понякога забулени или заровени в мухъла и здрача на архиви и регистри но винаги достъпни и красноречиво откровенни стига да не се манипулирани и злоупотребявани от такива "spider brains" като вас които правиха оргиите на кристалните нощи и изгаряха човешката съвест и доблест в огъня на сатанинските си огньове !!!
    07:00 28.01.2023
  • 46 реставрация 43

    6 0 Отговор
    Нали това ти приказвам- юридически доказателства има само за вас - потурчените, които "знаят" , че са турци. За всички други-сърби, българи, гърци, арменци, сирийци... юридически доказателства НЯМА.
    Няма помаци -насилствено помохамеданчвани българи (и християни), няма турско нашествие, няма костници на избитите в Батак и Стара Загора. Няма, кръвен данък и данък за търговия с роби, няма геноцид, изселвания, ислямизация. Няма турско робство...НЯМА БЕ, НЯМА И МЯМА..

    Юридически доказателства има само и единствено за смяната на мюсюлманските имена. За смяната на християнските имена в Турция юридически доказателства пак НЯМА, НЯМА И НЯМА..

    Коментиран от #47

  • 47 Българските турци

    0 3 Отговор

    До коментар #46 от "реставрация 43":

    Много просто - Няма защото наистина не е имало ! Много лесно ли е да се затулят толкова изкусно доказателствата за всички ония неща за които твърдиш с настоятелна убедителност и то в условия на примитивна техника и технология на недотам развития световен научен потенциал на тогавашните години ! И османците не са били извънземни за да заличат криминалните следи и доказателства на такива "мащабни престъпления" с такава прецизна съвършенност че да е невъзможно да излязът някой ден наяве ! Едно е вярно !... - С лъжи истините нито се скриват ,нито се разкриват !!!
  • 48 Потурчените българи

    7 0 Отговор
    Даказателства има, но само за ВАС няма.
    Карнегиева комисия е международната комисия за разследването - дала своята оценка. Събраният материал (писмени свидетелства, коментари на съставителите, фотографии, исторически и етнографски карти) е доказателство и признато в цяла Европа. Както и Ангорския договор.
    И доказателства пак НЯМА, НЯМА И НЯМА.. има само възр. процес, нали така?

    Коментиран от #49

  • 49 Българските турци

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "Потурчените българи":

    Това си е вече ваш проблем ... имате си дпс... пазете ги зорко , че те са ви щит и защита на тая тема !!!

    Коментиран от #51

  • 50 Потурчените българи

    0 0 Отговор
    Не можем и не трябва да пазим тези, на които "майката родина"е Турция
  • 51 Българските турци

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Българските турци":

    Защо и с каква изкривена логика смятате една марксистка партия за протурска ! Та те всички в тази партия са бивши комунисти които при евентуална възможност категорично не биха се осмелили да се изселят и да живеят в Турция !?...То всички български партии са си все от бивши отявлени комунисти и комсомолци ... нали ?!...Преди 34 години някой можеше ли да твърди че в България освен комунисти , комсомолци и безпартийни турци да е имало други с по различни идеологични възгледи или легитимация...дори БЗНС беше анулирана !!!...
    Сега си представи че ДПС са с мандат и че "Възраждане " ги подкрепя в ново правителство с премиер Костадин Костадинов !!!...Какво ще стане в България ?!!..."Революция" ли ?!...Или голяма "Гражданска война"ли ще избухне ?!... Или ще стане нещо "Радикално " като изненадващ шахматен политически ход ?!!... Казах само - "представи си " ...
  • 52 Потурчените българи

    0 0 Отговор
    Ехоо, отворете си очите и ушите!
    Никой нищо не смята, нито има изкривена логика - ТЕ сами се определиха и признаха.

    Коментиран от #53, #54

  • 53 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Потурчените българи":

    Всичко е демагогия и за заблуда ! Всъщност всички там знаете че те са като "божият бич" за България ...че сте безпомощни и че сте обречени да ги търпите и да ги държите на витрината за да ви смятат в Европа за демократични и най вече за да ви пазят от евентуални претенции за обезщетения на "криви глави" като моята !...С най проста аритметика можеш сам да сметнеш ,че са били на власт в България най дълго сред всички съществуващи партии на "Великия преход" ! Те ли са най кадърните ви политици ?!... Или вие сте най прозорливите и демократични избиратели, че позволявате да управляват и въртят политиката на България бивши мижитурки и двулични доносчици от низшата селкопровинционална номенклатура на дс и вкр ?!...
  • 54 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Потурчените българи":

    Много ми е интересно да ви гледам тук , как си въобразявате ,че сте свръхинтелигентните и най умните хора на балканите ...че всички останали са заблудени шовинисти или са с малоазиатска неграмотност и че са длъжни да се съобразяват с "интелекта и елитизма" ви !!...А има " огледала" в които можете да надникнете и без много оглеждане да разберете, че не сте Рицарят...че не сте дори копиеносецът и че няма никакви "вятърни мелници" ... че с нищо не сте по различни от всички които са около вас !...
  • 55 Потурчените българи

    0 0 Отговор
    твои цитати:
    1, "имате си дпс... пазете ги зорко , че те са ви щит и защита на тая тема "
    после:
    2, " те всички в тази партия са бивши комунисти които при евентуална възможност категорично не биха се осмелили да се изселят и да живеят в Турция" !!!
    3, " те са като "божият бич" за България ...че сте безпомощни и че сте обречени да ги търпите и да ги държите на витрината"
    4, "Много ми е интересно да ви гледам тук , как си въобразявате ,че сте свръхинтелигентните и най умните хора на балканите .
    ,,,,,,,,,,,,,,
    Много объркана и неадекватна мисъл.
    Един съвет - не се мъчи повече.

    Коментиран от #56

  • 56 Българските турци

    0 1 Отговор

    До коментар #55 от "Потурчените българи":

    Как реши че разсъждавам и мисля объркано и неадекватно ? Изразявам се напълно логично и в рамките на възможната толерантност към "иначе мислещи" като теб ! Иначе българският ми може да придобива и цветисти оттенъци ,които такива с изкривено его възприемат съвсем адекватно !
  • 57 Все пак

    0 0 Отговор
    Статията все пак е за ВанчЕ Михайлов , а не е нито за българските турци,нито за турските българи.
  • 58 уви ФАКТ

    1 0 Отговор
    За турците всички християни са роми - гърци до 1835 г. Само 1% до тогава се мислят за българи повлияни от руският препис на Орбини - пайсиевата история и от Юрий Венелин.. Но турците не искат Гърция да ни присъедини и гръцките-ромските училища се закриват, а възрожденците отварят училища. Въпреки това към 1865г. по нашите земи само половината се определят за българи, над които имат власт чорбаджиите помислили се за българи. Гърци-славяно езични от 300 години теза на турците и гърците. Антикомунистите пишат това, че преди 1945 г. не е имало нито един македонец в Пиринска Македония, но 10 г. по късно имало 100 000 македонеца. Антикомунистите пропускат, че Пиринска Македония е автономна област и под влиянието на българите едва от 33 години през 1945 г., пропуснали всички културни и езикови реформи на българите. Почти всички македонци преди 100 години искат да са македонска нация, като единствен път към мир и не претопяване от гърците и сърбите.
  • 59 уви ФАКТ

    1 0 Отговор
    За турците всички християни са роми - гърци до 1835 г. Само 1% до тогава се мислят за българи повлияни от руският препис на Орбини - паисиевата история, и от Юрий Венелин.. Но турците не искат Гърция да ни присъедини и гръцките-ромските училища се закриват, а възрожденците отварят училища. Въпреки това към 1865г. по нашите земи само половината се определят за българи, над които имат власт чорбаджиите помислили се за българи. Гърци-славяно езични от 300 години теза на турците и гърците. Антикомунистите пишат това, че преди 1945 г. не е имало нито един македонец в Пиринска Македония, но 10 г. по късно имало 100 000 македонеца. Антикомунистите пропускат, че Пиринска Македония е автономна област и под влиянието на българите едва от 33 години през 1945 г., пропуснали всички културни и езикови реформи на българите. Почти всички македонци преди 100 години искат да са македонска нация, като единствен път към мир и не претопяване от гърците и сърбите.