28 Януари, 2023 16:00 4 521 23

Паметта, настоящето и бъдещето

  • божидар чеков-
  • македония-
  • памет-
  • бъдеще

Всеки, който говори или пише за Македония, нека степенува важностите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Прадядо ми Стефан и прабаба ми Димана, взели участие в Илинденското въстание са пратени завинаги в Диарбекир. Те не стигат никога там, защото са блъснати в морето, барабар с веригите.

В Егейска Македония са хвърляли българските попове в негасена вар. На говорещите български са пъхали жици с ток в устата.

Във Вардарска Македония са пращали българи по островите и са ги карали да си копят гробовете сами.

Тези неща трябва да се знаят, но не днес и не сега, защото с ужасите не се започва нито добросъседство, нито приобщаване към Европа. Навсякъде където те са ставали, там включително и в пиринска Македония, младите хора емигрират. За тях този край на света е "прокълнат". Обръщат гръб и не искат да чуят за звества, още по-малко за отмъщение.

Другите - обитаващи все още в пределите на Македония, тяхната първа грижа е децата им да имат достойна работа, да живеят в мир, да създават семейства и ако е възможно да не си тръгват.

Вече няма зверства и безчинства. Няма и братски могили. Равновесието обаче е много крехко, защото омразата е, и е била златна мина за повечето некадърни политици на Балканите.

Ето защо, пожелавам на всеки, който говори или пише за Македония, да степенува важностите, започвайки с БЪДЕЩЕТО, след него - НАСТОЯЩЕТО и накрая ПАМЕТТА.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Первазов

    15 28 Отговор
    Евтина долнопробна пропаганда от русофил.

    Коментиран от #22

  • 3 Левски

    31 12 Отговор
    Русия създаде изкуствено държавата Македония за да отслаби България.Се

    Коментиран от #17

  • 4 Зевзек

    14 20 Отговор
    Прадядо ми Стефан и прабаба ми Димана ... защото са блъснати в морето, барабар с веригите.

    Много ми е интересно, кога са родили дядо/баба ти? И как дядо/баба ти е разбрал какво се е случило с прадядо ти Стефан и прабаба ти Димана? Може би дясо ти е бил заедно с тях та кжраба, котато са ги блъснали в морето, но по някаква причина е бил пощаден от злодеите.
  • 5 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    14 7 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    "Не случайно ЦРУ е отделило най-малко пари за контрол на българската си колония, защото знаят че България е самоконтролираща се колониална робска територия и изпращат треторазрядни чиновници за посланници, дори за африканските държави ЦРУ отпуска повече пари за контрол."


    Ха сега вземи замени ЦРУ с КГБ и кажи НОВОПОЛУЧЕНОТО не е ли също вярно. Ха сега кажи, Митрофанова, не е ли по-ниско разрядна от Херо Мустафа.

    Коментиран от #7

  • 6 Просто човек

    12 13 Отговор
    Пак сте дали думата на тази нищоказваща путинска марионетка...

    Коментиран от #9

  • 7 Кретен

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП":

    Бъди , а не мисли
  • 8 Прокопий

    7 5 Отговор
    Доживях и тоя ватник Чеков да напише нещо вярно и смислено!
    Алилуя.
  • 9 Идиот

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Просто човек":

    На Шоро и Родши се обажда
  • 10 Галина Колева,

    16 5 Отговор
    Има безчовечия, за които няма давност. На кораба е имало и други за Диарбекир имало е и оцелели върнали се, които са разказвали. Слушалка съм спомени и те са покъртителни.
  • 11 Мъдро

    4 3 Отговор
    Да, браво на Божидар Чеков! Миналото трябва да се знае, но поведението трябва да се обмисля спрямо бъдещите цели. Има резон. Но някои историци и псевдодипломати ще има да цъклят очички и да напъват гръцмули, само и само да дадат израз на гневните си мании, които ги характеризират като личности с проблеми.

    Коментиран от #13

  • 12 Лъжа амма чак толкова !!!

    7 8 Отговор
    Пъхали житци с ток в устата . Значи турците са били със сто години по напред с електрификацията от всички на планетата земя .

    Коментиран от #14

  • 13 божидар чеков

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мъдро":

    Благодаря!
  • 14 пффф

    9 4 Отговор

    До коментар #12 от "Лъжа амма чак толкова !!!":

    Простотия, кашлица и немотия не могат да се скрият. За теб се отнася.
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 2 Отговор
    Чеков, омразата в Северна Македония към България и Българите е жизнено необходима за тях. При едно стопляне на отношенията с нас, Македония ще бъде ликвидирана от Великите сили пряко, или чрез някои от техните марионетки, Албания, Сърбия или Гърция. България няма да бъде в състояние да я защити. Да си спомним кой евакуира с автобуси обкръжените албански банди в Арачиново, с чие благоволение бе създадена македонската нация и как повече от 50 години Европа безучастно наблюдава гаврата с българщината в Македония, в битка срещу кои армии са загиналите българи от вече заличените военни гробища /с едно две изключения/ в Република Македония. По-добре една мразеща ни Македония отколкото една съсипана и банкрутирала Северна Македония, разпарчатосана със сигурност между Албания, Гърция и Сърбия, безвъзвратно мъртва за БЪЛГАРСКАТА КАУЗА. За мъртвия, надежда вече няма. Не трябва да се позволи унищожението и асимилирането на поредната Българска територия, подобно на Северна Добруджа, Южна Тракия, гръцка Македония, окупираните от Сърбия покрайнини и други дялове вече забравени. Докато я има С. Македония има и надежда ширещата се там българофобия, спекулации, фалшивикации, кражби на история, някога да престанат и правдата за българската същност на тамошното не-мюслиманско и не-куцовлашко население да възтържествува.
    Смятам, че тактиката ни до сега е правилна. Ако имахме подобна и към Северна Добруджа и Южна Тракия, то те нямаше сега да са безвъзвратно загубени за БЪЛГА
  • 16 чичо стамат шумков

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Българина не е способен на велики дела,защото по природа е мушморок и мишок,страхлив треперещ за мизерния си живот човек,затова няма и нито едно политическо убийство в България,за разлика от повечето държави в Европа............................................................................................................................................................ ........................................................................................................................................................................................... Много грешиш.ЗА 500 ГОДИНИ БЪЛГАРИТЕ СА СЕ ВДИГАЛИ НА БУНТ СРЕЩУ ТУРЦИЯ 40 ПЪТИ.ПЪРВОТО ВЪСТАНИЕ Е ПРЕЗ 1408 ДО 1417..ШИПКА ПРЕВЗЕМАНЕТО НА ОДРИН ЕДВА ЛИ ТЕЗИ ПОДВИЗИ СА ИЗВЪРШЕНИ ОТ,,МУШМОРОЦИ И МИШОЦИ,,.ДРУГ Е ВЪПРОСЪТ ,ЧЕ СМЕ НЯМАЛИ СПОСОБНИ ПОЛИТИЦИ КОИТО ДА ЗАТВЪРДЯТ ТЕЗИ ПОБЕДИ.КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ПРЕСТАНЕМ ДА СЕ САМОСЪЖАЛЯВАМЕ КАТО НАРОД.

    Коментиран от #18

  • 17 Държавата Македония

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Левски":

    Хайде на бързо да минем с фактите по вековете , да видим кой създаде "ДЪРЖАВАТА МАКЕДОНИЯ" . Какво всъщност е Македония ? Македония древна антична гръцка държава . Македония , име на римска провинция. Македония една от трите свещени думи в Българският Национален Идеал " Мизия-Тракия - Македония , изобразен като три сестри , разделени на Берлинският Конгрес , и желаещи отново да се срещнат и прегърнат. Следва войната за разделянето на териториите на османското наследство . Македониите стават 3 . Пиринска Македония , Егейска Македония , и това което сега наричаме - Република Северна Македония , която е в центъра на събитията. , и остава в състава на Югославия . Държавата Македония се ражда 1992 г , след разпада на бивша Югославия , първа призната от нашите новоизлюпени демократи.
  • 18 копи пейст

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "чичо стамат шумков":

    Сазонов доколкото си спомням шикалкавил до последно през 1913 пред българските дипломатически представители за това дали Русия ще спазва договора от 1902, като същевременно дава ясни сигнали на Румъния да ни нападне в гръб. Изобщо на преден план в българската история с черни и кървави цветове излиза на преден план личността на Сазонов, външен министър на Русия от 1910-1916. Трябва да помним това име като архитект на загробването на България във Втората Балканска война и тъмния мозък който организира всичките ни съседи за война срещу нас, следствие на което беше разпокъсано и ограбено българското национално землище!

    Коментиран от #19

  • 19 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "копи пейст":

    И поради каква причина , някой трябва да се произнесе в полза на една държава , срещу интересите на 4 други съседни държави . И интересите на тези други 4 държави се обединят във военен съюз , срещу една. Да ти кажа под секрет ,че на негово място и аз не бих се произнесъл. За такава постъпка трябва да имаш армии , и съюзници които да могат да разгромят на бойното поле , най-малко останалите 4, при това категорично. Разгромиш ли военно останалите 4 държави , то ще им вземеш териториите и ставаш голяма империя.Но това вече в сферата на фантазиите.
  • 20 кочо

    3 2 Отговор
    ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ СА НАЙ-ЖЕСТОКИТЕ НАРОДИ НА ЗЕМЯТА --ТОВА СА БЪЛГАРИТЕ.КОЙ НИ МРАЗЯТ---ТОВА СА ТУРЦИ ГЪРЦИ МАКЕДОНЦИ СЪРБИ И РУМЪНЦИ.НО НИЕ БЪЛГАРИТЕ СЕ МРАЗИМ НАЙ-МНОГО--ЗАТОВА СМЕ НАЙ-ЖЕСТОКИ СЪМ СЕБЕ СИ.ИМЕННО ЗАТОВА ЩЕ ЗАГУБИМ И ЗЕМЯТА СИ.
  • 21 Краси Марков

    0 1 Отговор
    Г-н Чеков е писател, вероятно от Пиринския край. Затова е написал нещо прочувствено. Но не е съвсем вярно.
    Добросъседство се гради не на абстрактна доброта и размисли за бъдещето, а на ясен бизнес разчет. А за да има бизнес трябва да има доверие.
    .
    Няма как да правя добросъседство, бизнес и да имам доверие на хора (от Македония или от Марс), които могат ей така между другото да ме претрепят или да ме арестуват или да ме напсуват. Не става.
    .
    Аз нямам нищо общо със Северна Македония. От Северна България съм. Ние сме такива.
    Не сме "добряци", да ме прощавате.
  • 22 карамфила

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Первазов":

    А ти какъв си?Марсианец или от Луната?
  • 23 калинка

    0 1 Отговор
    Паметта и миналото са онова, на което градим бъдещето. Няма градеж без основи.