Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 11:47 4 204 60

По стъпките на Сталин

  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • полша

От ускореното въоръжаване на Полша и нейната "загриженост" към Западна Украйна, може да се предположи всичко. Дори и план за подялба на Украйна, в случай продължителна война с Русия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последното лято поляците откриха нова военна база, близо до село Биедрушко, в западната част на Полша. Нарекоха я "Abrams Tank Training Academy". По повърхност тя съперничи на Париж. Това пространство позволява на школниците да се упражняват в шофиране и стрелба с 28-те американски танка "Abrams", доставени наскоро. Всеки един от тях тежи 60 тона. Други 316 танка ще бъдат доставени постепенно в близко бъдеще. В същото време Полша поръча 1000 южнокорейски танка, половината от които ще бъдат произведени на място.

При зачестилите срещи между президентите Дуда и Зеленски редовно се говори за украинците от полски произход, на които Полша предлага статут на полски граждани. Зеленски, от своя страна, предлага същите права на притежателите на полски паспорти, живеещи в Украйна. В случай, че едните и другите се възползват от приравняването на гражданските им права, всички те стават автоматично европейски граждани.

От ускореното въоръжаване на Полша и нейната "загриженост" към Западна Украйна, може да се предположи всичко. Дори и план за подялба на Украйна, в случай продължителна война с Русия.

От историческа гледна точка, Полша никога не е преглътнала загубата на многовековния полски град Лвов, по решение на Сталин, който мести източната ѝ граница с 300 километра на Запад. Тази тяхна загуба обаче е несравнимо по-малка от териториалните загуби на Унгария и България, защото Сталин им подарява Галиция и Силезия.

Една година след започването на войната, според повечето военни експерти Украйна не може да победи. Тя дори не може да воюва сама без чужда помощ. От друга страна, американският опит от водене на войни на 10 хиляди километра от територията на САЩ никога не са били успешни. Превръщането на полската армия в най-многобройната и най-добре въоръжена в Европа подсказват ясно, че по отношение на войната в Украйна, Вашингтон желае да предаде щафетата на Варшава.

За сега не става ясно за европейците, които все пак са на първа линия - каква е крайната цел на свръх въоръжаването на Полша. Тази цел, отбранителна ли е или е нападателна?


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    56 11 Отговор
    Сталин мести цяла Полша 300 километра на запад за сметка на Германия.
  • 2 Хаха

    42 37 Отговор
    Тоя е натворил перфектната каша от руски пропагандни опорки и собствени халюцинации.

    Коментиран от #17, #37

  • 3 Аман от чековизми

    29 33 Отговор
    ...но гладът какво ли не прави, а и рублите не миришат.
  • 4 Русия е във фактически

    39 41 Отговор
    Фалит. За това доста олигарси паднаха от балконите. Стигнаха до там, да им вземат имането за да субсидират безсмислената путинова война.

    Коментиран от #5, #42

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    48 22 Отговор

    До коментар #4 от "Русия е във фактически":

    Русия външен дълг ПОД 20% БВП -
    във фалит 🤔
    САЩ външен дълг НАД 100% БВП -
    във просперитет 🤔

    Коментиран от #12, #13, #54

  • 6 ТаУмВзе

    38 17 Отговор
    По интересно е, дали пишман писателчето Разбира, какво е надраскало. Ясно е за кинтаж, но все пак.
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 12 Отговор
    След
    Северен/Южен Виетнам,
    Северна/Южна Корея,
    Източна/Западна Германия
    ......... въпрос на една СЕЛФИетка , по новому ❗
  • 8 умен

    25 19 Отговор
    Тази опорка я чух от првърженик на възраждане преди месец. Явно сега е даден сигнала да се изкара по нашите медии.
  • 9 Хехе

    20 12 Отговор
    Чеков,защо не оставиш политиците да решават проблема, а ти да си пишеш книгите?Навъдихте се едни писари, дето никой не ви знае, а тоалетната хартия е по-търсена от книгите ви..

    Коментиран от #55

  • 10 чекинята

    11 7 Отговор
    пак неначекната 😁
  • 11 хихи®

    15 1 Отговор
    Тази тяхна загуба обаче е несравнимо по-малка от териториалните загуби на Унгария и България, защото Сталин им подарява Галиция и Силезия.
  • 12 Това съм ти го разяснявал вече

    18 12 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Няма да се повтарям. Помисли само на кой дават банките кредит и на кого го отказват. Също, акции на кого купуваш, и на кого не. В облигации на коя държава влагаш, и на коя не! Знанията ти по икономика и въобще общата ти култура са близки до нула.

    Коментиран от #14, #22

  • 13 Българин

    21 25 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Я обясни защо от хора цял свят искат да емигрират в САЩ, а не в Рассия? 😂

    Коментиран от #21, #23, #24

  • 14 Урок по икономика за разбирачи

    20 3 Отговор

    До коментар #12 от "Това съм ти го разяснявал вече":

    САЩ платиха 853 милиарда долара лихви по дълг от 31 трилиона долара през 2022 г.; Повече от бюджета за отбрана през 2023 г. Ако Фед поддържа лихвените проценти на това ниво (или по-високо), ще получим между 1,2 трилиона и 1,5 трилиона долара лихви, платени по дълга. Правителството на САЩ събира около 4,9 трилиона долара данъци.
    Една четвърт от всички данъци са само върху плащането на ЛИХВИ по дълга😁

    Коментиран от #20

  • 15 Тиква

    4 10 Отговор
    Пак сбъркана статия на Умник някой си! Да напише какво става и с нацизма и неговите тотални производни! След това да направи сравнение ако може да мисли!
  • 16 Иван

    13 19 Отговор
    А, русор0бската опорка, как Полша ще анексира Украйна пак изплува. Вече дори опорките си рециклират, освен 70 годишните танкова :) А това, как Полша купува военна техника от Южна Корея, обаче всъщност САЩ ги въоръжават е някаква висша форма на руска шизофрения. Те щото янките не им пука за печалбите на техните военни заводи и нямат проблем милиардите да отидат в Азия, разбираш ли. Алтруисти големи са техния Military–industrial complex :)
  • 17 Никакви халюцинации

    15 10 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Няма човекът...Постепенно ни подготвят за загубата на Украйна, и подялбата и между Полша и Русия. Затова малко по малко взеха да се появяват такова статии и мнения.

    Коментиран от #34

  • 18 Демократ

    15 17 Отговор
    Този КГБ агент отново за цикли около кремълските опорки.Забравя обаче нещо много важно, че точно Полша си е изпатила най- много от агресията на Русия вкл.и през ВСВ, когато Хитлер и Сталин си я поделят, да не говорим за 20,000 поляци избити в Катин от НКВД по нареждане на Сталин. Този всезнаещ да прочете за историята на Украйна, за Галисия, за гладомора на Сталин 1932 г.с който е искал да унищожи Украйна и последователи му Путин,който иска да довърши неговото дело след 100 г.

    Коментиран от #26

  • 19 ДДРОнег

    12 17 Отговор
    Историческите ФАКТИ са, че преди около 100 години новата полска държава, само на няколко години разбива рузките орди и печели Полската война !!!
    Самият "легендарен" Будьони е разбит :):):)
    Та Полша вече е побеждавала рузката блатна кочина и ака ватниците искат, пак ще си го получат, и от Полша, и от Чехия, Словакия, и разбира се - от България !!!

    Коментиран от #32, #35

  • 20 Иииииииии

    11 17 Отговор

    До коментар #14 от "Урок по икономика за разбирачи":

    Какъв извода?
    Че могат да си го позволят!
    В момента безработицата е рекордно ниска, а бизнесът отчита огромни печалби. Вдигнаха лихвеният процент с ъс само половината от очакваното. Излизат от рецесията. Китай също. В ЕС ситуацията е подобна, и то през зимата, когато половината от държавите разчитащи на туризма са в застой. Лятото обещава всичко да приключи по-бързо от очакваното. Нещата си влизат в руското и без Русия и суровините и. Негативите си остават само за нея. Изчакай резултатите от второто тримесечие и пак ще си говорим. Всъщност, няма да можем, защото руската Дума, засекрети икономическите отчети. Защо ли?

    Коментиран от #25, #39

  • 21 ДДРОнег

    9 17 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Защото повечето хора по света знаят къде е по-добре !!!
    Само БГ-русУфилите мечтаят за кочината, но никога не са ходили там :):):)
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 6 Отговор

    До коментар #12 от "Това съм ти го разяснявал вече":

    Странно е да ми разясняваш нещо , което самият ти не разбираш ❗❗❗
    Но няма смисъл да споря с радиоточка❗❗❗
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 6 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Защото се надяват , като отидат да станат мЕлЕонери и да не бачкат ❗❗❗
    Защо тичат към Германия професорите с бради ❗❗❗
  • 25 Урок по икономика за разбирачи

    17 8 Отговор

    До коментар #20 от "Иииииииии":

    Какъв извода?
    Че могат да си го позволят!
    ..........
    точно, но до кога?? след като доларът вече няма да бъде основният механизъм за международна търговия и трилионите и трилиони долари, които Фед създаде от нищото през годините, всички те се върнат вече обратно в САЩ по различни пътища и резултатът ще бъде - пук на един голям балон..

    Коментиран от #29, #40

  • 26 Не е лошо

    16 11 Отговор

    До коментар #18 от "Демократ":

    Да си пиеш хапчетата демократе, и не е лошо да си измислиш собствени опорки , а не Атлантически такива ...Украината без СССР щеше да е само Киев...сега всичко ще си дойде на мястото ...
    Полша отдавна иска западната част, която си е и нейна де , а и ще я вземе 100% ...
    Украината повече няма да съществува така както беше , защото сами си го набиха...
    Хамериканците, обичат така да правят демокрация по техен стил по света и после да си бият шута...що народи затриха ЦРУ , що държави баталясаха......но вече няма да е така ...
    И трябва да свикват...

    Коментиран от #56

  • 27 Българин

    5 12 Отговор

    До коментар #23 от "Пловдив 1912":

    Викаш, нищо от това което си го изброил го няма в Матушката ти ли? Провери пак, товарищ! 😂

    Коментиран от #44

  • 28 Жалък прокремълски

    7 14 Отговор
    .нусен поми.р
  • 29 Кесарийски

    6 14 Отговор

    До коментар #25 от "Урок по икономика за разбирачи":

    Аха, явно си учил икономика във ВИФ, ушанке...


    Хаххахахах
  • 30 Американско говедо

    11 2 Отговор
    За какви териториални загуби на България става въпрос?Как ги измисляте тия глупости?
  • 31 ССС

    6 11 Отговор
    И ти си си заслужил всяка една рубла. Сега с чувство за добре свършена работа можеш да отидеш да изпиеш една водка, да земезиш със селйодка или каквото предлага берйозката и да започнеш да представяш следващата опорка, като твое собствено мнение.

    Украйна не можела да победи, а раша може ли? А чеков, раша да не би да е победила?

    И някак между другото, тънко, тънко между капките влиза и опорката на рашките, че Полша иска територии от съвремна Украйна.

    Толкова елементарно и в същото време толкова долно! Обаче характерно за раша, така, че не следва да се учудваме.
  • 32 Винету

    10 7 Отговор

    До коментар #19 от "ДДРОнег":

    Или не си много умен или се правиш на умен.... когато Полша е спечелила война с Русия последната не е имала 6000-7000 ядрени бойни глави.Дано да разбираш какво искам да ти кажа,защото вие фанатизираните русофоби искате да унищожите България като я вкарате във война с най голямата ядрена сила.....и на това му се казва идиотизъм.

    Коментиран от #38

  • 33 Ти си

    9 1 Отговор
    .......В случай, че едните и другите се възползват от приравняването на гражданските им права, всички те стават автоматично европейски граждани.....
    Което автоматично ги прави граждани на страна членка на НАТО и автоматично НАТО взема директно участие във войната......
  • 34 Тоа ли бе?

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "Никакви халюцинации":

    Той не познава географията,ти го слагаш на толко високо.Галиция-това е Лвов и наоколо.Силезия и Померания са на другиа край на Полша.Мноо ги не разбира чекиста работите.Иначе мноо му се иска да бистри политика,вероятно срещу заплашане.За първи път да му прочета блудкавото четиво.И пак не можа да го докара.
  • 35 Гринго

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "ДДРОнег":

    Я да мислиш малко трезво.Ти ли ще вкарваш страната ни във война?Като си ербаб отивай доброволец в Бахмут.България винаги е страдала от малоумни войни.
  • 36 Надушвам

    5 8 Отговор
    ... руЗЗки фашистки драскач.
  • 37 000013

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Опровергай автора на статията с факти и аргументи а не с празни приказки
  • 38 Когато руснаците

    4 4 Отговор

    До коментар #32 от "Винету":

    напуснаха Афганистан, американците също ядрените глави не им помогнаха с нищо. ЯО може само да сплашва, но не и да побеждава на фронта, особено ако го имат и двете страни.
  • 39 Пловдив

    8 5 Отговор

    До коментар #20 от "Иииииииии":

    Ти наистина си хахо , САЩ по зле не са били от мнооого време ! Поне иди да видиш за какво иде реч само в момента ! Скоро няма да могат да печатат долари и хората ще скокнат на системата !

    Коментиран от #41, #57

  • 40 А това за долара кой ти го каза

    5 7 Отговор

    До коментар #25 от "Урок по икономика за разбирачи":

    Ако не е долара, ще е еврото. Стойността идва от производителността на икономиките, а не от политическа пропаганда.
  • 41 в главата ти само бръмбари

    5 2 Отговор

    До коментар #39 от "Пловдив":

    Чети икономически медии, с истински новини и истински цифри, не стой във фейсбук и тикток.

    Коментиран от #45

  • 42 Ти си

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "Русия е във фактически":

    Ти пък , верно ли бе ? Че тя риблата сега е по-добре позиционирана спрямо долара от 2020 когато ги нямаше сегашните "санкции" .....

    Коментиран от #47

  • 43 Чеков

    4 3 Отговор
    от чекиджиев ли идва?
  • 44 Пловдив 1912

    9 5 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Сащ-всяка минута убийство, консумация на наркотици - повече от целия друг свят !
    След като ти харесват е еднополовите бракове и тн...няма лошо , просто "ГОСПОДИНЕ" се различаваме с теб , след като не виждаш как Сащ се навират навсякъде и "сеят демокрация" която да ги обслужва после ! Никъде не е само цветя , но и тия толкова да ги възхваляваш не бива ! Скоро трябвало децата на 16 години да решат какъв пол били и как се определяли те , мъж или жена , ако това не ти идва прекалено ....

    Коментиран от #46

  • 45 Пловдив

    3 3 Отговор

    До коментар #41 от "в главата ти само бръмбари":

    Бях 6 месеца няма какво да чета , положението е почти плачевно , всичко струва двойно и тройно , ипотеки почти няма , строителството почти спря !
  • 46 Глупаци

    6 4 Отговор

    До коментар #44 от "Пловдив 1912":

    Рузия е страната с най много спинозни, или яко се бацкат или се бодват в задната дупка 😁😁😁
  • 47 Щом там си мизерствал

    6 0 Отговор

    До коментар #42 от "Ти си":

    Значи и от тотото да спечелиш, няма да ти помогне. Сега се върна в детската у вас и мама ти готви и ти дава за цигари, нали. Така е най-лесно. От при мама по-хубаво няма.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ИНЖ

    6 5 Отговор
    Много хора се готвеха за втори 09.09, но сега не могат да се скрият!!! Провалът на РФ е виден не само в Украйна - това е следствие. Провалени икономика, наука, образование....
  • 50 Айдее на панета

    4 0 Отговор
    Дойдоха Абрабчета !Кога ще отворят скарата с комин....
  • 51 Матей преображенски

    8 2 Отговор
    Ама май по стъпките на хитлер,а?Тук подготовката върви професионално и в ударни темпове.И ам-бръм-си,и каквито и техники да докарат,американците си вързаха кънките и се опетват всячески а забавят неизбежното си сгромолясване.Путин им го каза,иска нато АУТ от източна Европа,напразно кухото нато се надува като пуяк,балон,въздух под налягане и поляците се упояват с хипнозата за някакво си превъзходство и закрилата на задокеанския голям брат.Те не са им ближни,а леко прикрити и заклети душ-ма-ни,и ще патят не по-различно от украинците ,ако не и по-зле.
  • 52 Аман от "Чекисти"

    3 2 Отговор
    На тях винаги им се привижда това,което са искали,но не са могли да реализират никога!
  • 53 Жреца на Ботунец

    4 3 Отговор
    Божидар Чеков,най-редовен,мазен путлерастки парцал,рубладжия и обикновен доносник отново в действие.Другарят е "много загрижен" за Западна Украйна,която поляците не били "прежалили",но в същото време се прави на улав за руската агресия.Това е типичен комунделски номер,да отклоняват вниманието от престъпленията,които върши Кочината Русия и да се опитват да вменяват вина на друг.Полша се въоръжава не за да напада Украйна,а заради фашисткият кремълски режим.Във Варшава са наясно,че ако Украйна бъде окупирана,следващата цел е Полша.
  • 54 Баро

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Аз искам 1% от 1 000 000
    Па ти си искай 200% от 5 лева
  • 55 Поп Андрей

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хехе":

    "Чеков,защо не оставиш политиците да решават проблема"- Дай един пример чадо божие, където политиците са решили някой проблем. Виж да забъркат някоя каша и да ни вкарат в поредната национална катастрофа или война, примери бол.
  • 56 Демократ

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Не е лошо":

    Кремълските дрънканици важат за неуки хора,които нямат собствена мисъл, а вкарана в едната гънка. За радост българите са мъдри.
  • 57 Иска ви се

    3 3 Отговор

    До коментар #39 от "Пловдив":

    САЩ за ваше нещастие са първа икономическа сила в света и няма признаци на разпадане въпреки Тръмп. Като Русия е велика отивайте там, какво търсите тук, щом за вас България не е важна.
  • 58 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    А с колко километра на запад, същият този Сталин, премества западната граница на Полша ??? Добре е да стъпват и по стъпките на един друг мустакат изрод от него време и да посещават по-често и Освиенцим, и Треблинка !! В далечната вече 1980 - та година," когато крачех по сегашната "ЯН СОБИЕСКИ" към Замъка ВИЛАНОВ, на всяка жилищна сграда имаше въазпоменателна ниша със постоянно горящ малък огън /свещ, кандило/ и / по памят/ смразяващ кръвта надпис : " На това място , на /дата - ден, месец, година/ бяха растреляни от немските фашисти около 100 -200-300 вяршавяни - старци, жени, деца. Бог да ги прости". Спирах и четях .... Поразяваше ме това тяхно "вокоу" / около !!! Ако сегашните полски"демократи" са ги запазили, нека да си ги ПРЕПРОЧЕТАТ !!

    Коментиран от #59

  • 59 след време

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Шаран БГ":

    Скоро и в Украйна ще има такива табелки до взривените сгради и ще пише същото за руските фашисти
  • 60 666

    0 0 Отговор
    руски продажник