Last news in Fakti

9 Февруари, 2023 19:00 3 556 35

Хората като ресурс

  • емил йотовски-
  • капитализъм-
  • икономика

Все още живеем в симпатичния капитализъм, който не ни задължава да купуваме

Хората като ресурс - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Допускате ли, че ние хората сме ресурс? Потребителски ресурс. Никой не се интересува от нашето настояще, мечти, смисъл. Никой не се интересува от нашето бъдеще. Защото на никой не му пука дали ресурсът му има мечти, смисъл или бъдеще.

Всъщност ние сме също толкова безлични, колкото прасетата в една свинеферма. Те са там, защото са ресурс за месо. Ние сме ресурс за потребление, което обслужва машината и толкова.

Борбата със световния глад няма за цел да успее да ви нахрани, а да ви вземе парите без да се интересува от друго. Как се бори глада в Африка? Стотици НПО ще ви накарат да си мислите, че помагате с дребните си стотинки и капачки, а в това време техните кардинали ще източват златото, диамантите и ценните минерали от същите тези гладни страни, като освен това и ги държат жадни и им вменяват, че ще са живи само ако копаят в мините. ГМO храните не побеждават глада в бедните региони. Те са извинението, което корпорациите използват за да увеличават печалбите си.

Ние сме свръхконсуматори. Дали? Това ни е вменено от маркетинговите решения и ПР акциите. Истината е, че ние консумираме точно толкова, колкото можем. Независимо колко телета биват убивани, за да може нашия фризер да прелива от месо, ние се засищаме от една пържола. Или две. От многото убити телета печелят производителите на месо (ах, как звучи), на фризери и търговците на ток. Така е и с други храни. Свръхконсуматорството ни се вменява всяка секунда по всякакви канали. Защото за тази свръхистерия трябва да има виновни и най-лесния начин е вината да се разпредели между всички. А е и най-безопасно. Прави се всичко възможно за да се стимулира в нас алчността, завистта, суетата или глупостта. Или някаква компилация от гореизброените.

Забелязали ли сте как вие вече нямате право да използвате сламки, но корпорациите имат право да си опаковат какво ли не в тонове пластмаса, за да могат продуктите им да имат по-търговски вид? Забелязали ли сте как компаниите за бутилиране на вода правят бутилките си все по-тънки и ви казват, че така опазват околната среда. Забелязали ли сте, че компаниите за бутилиране на вода не произвеждат вода, а пластмаса? С по-тънките си бутилки те пестят пари и си увеличават печалбата. Нито една корпорация никъде по света няма да направи нищо срещу печалбите си, дори към земята да приближава апокалипсиса. Това е смисълът на корпорациите. Да печелят. А те управляват света. Още ли не сте го забелязали?

Въобразявате ли си, че някакви демократични процеси, като свободен избор на хората влияят на планетарните решения? Мислите ли, че можете да премахнете монопола на банките чрез гласуване? В момента, в който някой тръгне срещу печалбата бива махан, отстраняван или убиван. За справка попитайте Дж. Ф. Кенеди. Той няма да ви отговори.

Все още живеем в симпатичния капитализъм, който не ни задължава да купуваме. Само ни подканя. Подканянето е истерично. Отдавна сме престанали да консумираме продукти, а реклама. Средствата на рекламата започват да се изчерпват. Следват други механизми. Скоро ще го усетим. Но не се притеснявайте. Всичко ще е законно, а думата „противочовешко“ ще бъде патентована от някоя корпорация и забранена за употреба.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 81 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво на автора

    49 6 Отговор
    Ресурс от 1372 година.За знаещите! +
  • 2 Ммм да, ресурс

    53 5 Отговор
    Мммм даа. Събитията в Украйна показват как се разходва човешки ресурс - до тук 400 000 убити и ранени укри и 320 000 безследно изчезнали. Тия последните властта не ги брои за ресурс та да не изплаща обезщетения.

    Коментиран от #21

  • 3 ЕвроАтлантически шарлатанин

    74 7 Отговор
    Социализъм: да нахраним гладния с риба.

    Капитализъм, както ни го описваха - да не храним гладния с риба, а да му дадем въдица.

    Капитализъм при Либерална Демокрация - не даваме въдицата, а я продаваме на кредит, без гладният да разбере, че няма достъп до езерото с рибата, нито има билет за риболов, защото и езерото, и рибата отдавна принадлежат на този, комуто той вече е длъжник за въдицата...

    Коментиран от #10

  • 4 един мармот завива глу пости в станиол

    6 44 Отговор
    Попитай ти Дж. Ф. Кенеди
  • 5 Бамбука

    44 0 Отговор
    Напомня ми за вица - Петка се жали на Чапаев:
    - Не ме приеха в университета, Василий Иванич. Скъсаха ме на историята. Попитаха ме кой е Цезар, а аз им казах, че е жребец от пети ескадрон.
    - Моя е вината, Петка. Докато те нямаше, аз го преместих в седми ескадрон.
  • 6 ФактЪ

    39 4 Отговор
    При колонизиране на територия се започва със завладяване на ресурсите ѝ. Естестествено, че човешката сила е ресурс.

    Коментиран от #9, #11

  • 7 Кое е ресурс?

    7 29 Отговор
    Неудоществен предмет, природен продукт! Какво е човекът? Съзидателна сила! Сила е човекът, а не ресурс! Аман от неграмотни икономисти! Или така им изнася, по-вероятно! Омаловажава човешкият фактор, за да го екслоатират, както Виктор Велев и Сие!
  • 8 Симпатяга

    3 34 Отговор
    Хората са ресурс много важен,ти това ако не си разбрал напразно си чел Маркс и Енгелс и ни пробутваш неосоциализъма
    Проблема е че, на запад тези размисли ги използват комунисти левичари еко духачи че и ислямисти
  • 9 При бай Тошо

    37 1 Отговор

    До коментар #6 от "ФактЪ":

    Имаше министерство на минералните, повтарям , на минералните ресурси, на бул Георги Димитров ъгъла с ул. Цар Симеон ! Та дали т. Ж. Е знаел какво е ресурс? Въпреки легендите, колко бил “ прост”! Сегашните са прости…

    Коментиран от #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Знаеш

    5 31 Отговор

    До коментар #6 от "ФактЪ":

    Ли какво значи: ГОРУПСО ? И къде е отивала печалбата? Следкато се ограмотиш , позволявам, да плещиш, за колониализъм ! Защото България , неоспорим факт, бе Колония на ссср!

    Коментиран от #24

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ха ха

    27 1 Отговор
    Социализъм: да нахраним гладния с риба...
    Рибарят: =Б- = а= -л съм го гладния! Да ходи да си лови рибата сам. Аз каквото хванах стига за днес.

    Капитализъм, както ни го описваха - да не храним гладния с риба, а да му дадем въдица.
    Гладният: Какво е това въдица? И как се лови риба?

    Капитализъм при Либерална Демокрация - не даваме въдицата, а я продаваме на кредит, без гладният да разбере, че няма достъп до езерото с рибата, нито има билет за риболов, защото и езерото, и рибата отдавна принадлежат на този, комуто той вече е длъжник за въдицата...
    Собственикът: Наглец! Ще ми лови рибата безплатно. Ами, ходи си направи въдица, намери си езеро и си лови! Аман, от конкуренция!
    ;)
  • 14 Някой

    46 1 Отговор
    Отдавна е установено, че най-лесно се издевателства над хората ако първо ги "обезчовечиш" - т.е. не ги определяш като човешки същества. Затова в маркетинга има - "аудитория", в политиката - "електорат", в интернет "трафик" и т.н.
  • 15 Еми...

    2 32 Отговор

    До коментар #9 от "При бай Тошо":

    Като при бай ти Тошо имало това..онова, бегай при него.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тоя пък....

    3 20 Отговор
    Кой да се интересува за мечтите му и за бъдещето му?...вселенският патриарх ли, или Корнелия Нинова, сигурно иска някой да го милва по главата, да плаче на рамото му, и яйца да му бели.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българин

    32 2 Отговор
    Цяла България е един ресурс, който Западните корпорации си отгледаха, като ликвидираха ЦЯЛАТА икономика на Държавата и ни превърнаха в потребителски роби.
    С идващата рецесия, България е обречена, защото 85% от сегашната икономика е Услуги, а при обедняване на Българина, ще се срине и тази част, и България... България ще се върне в 90-те години на миналия век с всички произтичащи от това негативи, щото позитиви няма да има.
  • 20 Адам Хилтън

    31 0 Отговор
    "Вече я няма така наречената свобода на личността - индивидуалните права се признават само за тези които разполагат с капитал. А всички останали граждани, се считат за сериен човешки материал пригоден само за експлоатация. Принципът на равенство на хората и нациите е потъпкан, заменен от принципа на пълните права на експлоатиращото малцинство и липсата на права на експлоатираното мнозинство." - последна реч на Сталин 1952-ра
  • 21 Баща ти

    5 30 Отговор

    До коментар #2 от "Ммм да, ресурс":

    На мама умника,взел,че броил укрите,а путинските орки не ги брои,защото в училището за деца със специални нужди не ги и изучават до толкова големи стойности!

    Коментиран от #32

  • 22 Наивник на средна възраст

    36 2 Отговор
    За първи път срещам тук разумно и логично разсъждение.Да,обикновеният човек е смятан от всякакви корпорации,властоимащи като икономически роб,призван единствено да увеличава техния капитал и тяхната власт.За разлика от този в робовладелческия строй,този нов икономически роб сам се грижи за прехраната си и за подслона си.Съвременната форма на робство се отличава с невиждана гъвкавост.Темата е разглеждана в една поредица от филми - "Духът на времето",препоръчвам Ви я.Забавният въпрос е - ще се дигне ли робът, ще се намери ли един нов Спартак.Катаклизмът е неизбежен, кога - това е въпросът.Поздравления за темата,тя е не само за така наречените страни от третия свят.Касае всички нас.

    Коментиран от #25

  • 23 бай Даньо

    17 1 Отговор
    Това са глупости защото са едната страна на монетата. Другата страна е че корпорациите са тия който създават лекарствата, колите и телефоните. Важно е да има баланс. Ако някой иска да види пророк да потърси на туба "Карл Сейгън 2021" . Прогнозите му са смайващи за обудаляването на тълпите, за опасността от "социалните" медии създаващи асоциално поколение като никога преди, за безконтролното богатеенето на богатите, за глобалното затопляне ... и това прогнози направени пред да има масово компютри и интернет ...
  • 24 ЗнаеЩ

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Знаеш":

    ГОРУПСО не означава абсолютно нищо!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 нека ви кажа

    18 4 Отговор
    Винаги съм се удивлявал на езика и преценката на автора. Чест и почитания г-н Йотовски.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Мдаа

    3 16 Отговор
    Другаря путлерас от снимката отново ни обяснява за голямото корпоративно зло, но ако погледнем къде работи жена му, дъщеря му, зет му и т.н. и ще се окаже, че пак имаме "не ме гледайте какво правя, а ме слушайте какво говоря". Добрите стари навици на комунистическата сган - да ви прибутват басни, докато ви пускат по пъразалката, а после си пият уискито и вдигат наздравици "за бъдещето".
  • 29 ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ

    11 4 Отговор
    БРАВО! Такава е истинята, за жалост.
  • 30 Пълен

    3 7 Отговор
    неудачник
  • 31 принца или просяка

    1 5 Отговор
    От дивана е лесно! Автора има огромен комплекс за малоценност, лекувай се човече. Никой не се интересува жт мечтите ти - нормално, сбъдвай си ги сам, живота е в ръцете ти!
  • 32 Укроресурс

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Баща ти":

    Графит в Киев от тия дни: По-добре жена в Афганистан отколкото мъж в Украйна .
  • 33 Тропчо

    2 2 Отговор
    Резервата ще въведе еврото.. Референдумите са безмислени. Територията ще оредее. Така трябва! Скоро европлснктона ще получи от корпоративния фашизъм, каквото заслужава!
  • 34 Емо

    1 3 Отговор
    Браво за публикацията. Нещата са така - хората са ресурс, като месо, извършващо някаква работа, и носещо печалба чрез данъците, които плаща. Като умре човек, пак се печели от погребенията. Виновни са държавите, които събират постоянно данъци и трябва да ги харчат държавните институции и хрантутниците им, за да оправдаят съществуването си. До 1874 г. не е имало постоянни данъци върху доходите и имотите. В САЩ дадънк общо доход е въведен през 1913 г. Още има два щата, които не са ратифицирали това решение, т.е. в тях няма данък върху доходите. Трябва да спрем да плащаме данъци, особено в българия. Тази държава не заслужава и половин ръждива стотинка. Децентрализирано общество, живеещо в малки селски общности, без бюджетни централизирани органи за управление. Без данъци. Без държавни служители и без централна администрация. Без полиция и прокуратура. Всеки да има право да притежава оръжие и да има възможност да защитава живота и имуществото си. Съдиите могат да бъдат уважавани членове на обществото, а не на щат с огромни заплати.
  • 35 Панчо

    0 0 Отговор
    "Монопола на банките"?... Ми как? Без банки ли? Имаше една държава, в която едни революционери бесеха банкерите по стълбовете и изхвърляха парите да ги развява вятъра по улиците. После се сетиха, че не могат да си купят... аналгин, примерно.