Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 16:00 1 987 15

Диана Дамянова: Политиците "ще ни оправят". Вервайте!

  • диана дамянова-
  • манол пейков-
  • гражданско общество-
  • солидарност

Защото държавата... тя ще бъде винаги такава

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нищо няма да помръдне в България, докато не се роди истинско гражданско общество.

За това предупреждава във "Фейсбук" Диана Дамянова.

Такова съществува, когато гражданите успяват да се организират без властта, и често въпреки нея, така че да изразяват и защитават своите интереси - групови, социални, кастови, културни, спортни и какви ли не.

В България от няколко месеца съществува една изключително ясна и жизнена клетка на гражданското общество - Manol Peykov. Истинска птичка, която дай боже да направи пролет.

Не институция, а жив човек, който получава доверието на хората за да извършва добрини - за Украйна, за Турция, за Сирия.

Хората, без колебание изпращат в личната му сметка средства и така някак си чувстват, че участват в добрината.

Той, за разлика от държавата, се отчита на хората за всяка похарчена стотинка и им благодари, сякаш подпомагат лично него.

Така функционира гражданското общество.

Хората "възлагат на свои будни" граждани да изразяват и защитават техните интереси и им възлагат да ги представляват пред блатото, наречено държава.

По-късно ,тези граждански активисти често стават и политически активисти и пренасят нуждите на обществото към действията /или бездействията/ на държавата.

Ако в страната имаше поне един граждански активист от висок ранг, който да започне битката срещу разходката на полукриминални типове от бившите органи със "законно притежавано оръжие", онова прекрасно момче щеше да е живо, както и онова , което друг идиот разстреля преди няколко месеца.

Но за да ни пази от такива , държавата е създала "института" на кварталния отговорник.

Много интересен институт!!!

С история още от социалистическото минало, когато кварталният отговорник трябваше да се бори срещу пропадналите типове, говорещи против социализма и комунистическото бъдеще.

Та сега, същият този квартален отговорник, е мястото, където трябва да отидете, ако някой наоколо заплашва или пък наистина ви убие.

И за да се сложи ред в това, трябва някакво ядро на гражданското общество да го задвижи... Защото държавата... тя ще бъде винаги такава. И ще гледа безучастно как бивши или настоящи нейни служители ни разстрелват...

Дали да почакаме Manol Peykov да се заеме и с тази задача, или ще се съберем някак и сами ще се представляваме за да се защитим, или ще се оставим държавата да "ни защитава", когато кварталния отговорник е в настроение.

Дали ще намерим изразители на своите желания и интереси по различни въпроси, така както намерихме Manol Peykov, или ще чакаме онази група хора, наречена политическа класа да ни "оправи".

Простичък избор, който досега глътна близо четиридесет години...

РР. Не познавам лично Манол Пейков, но смятам че е пример за това как трябва да продължим, ако не искаме да останем в предверието на демокрацията.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дамянова, засрами са ма !

    20 4 Отговор
    На кой бандит не беше ПИАР-ка ?
  • 2 чиче

    4 0 Отговор
    милиционер до военния и така до 2060 г. - по прогноза на цру, тогава в бг ще има нормално общество

    Коментиран от #8

  • 3 7777777

    19 4 Отговор
    Като е толкова жизнена клетка,защо не събра нещо и не помогна на хората в Карловско?Стига с тези празни кратуни ,който искат да се харесат някому и да се издигат в очите на слепите...............
  • 4 Българин

    6 1 Отговор
    г-жа НЕГРАМОТНА
  • 5 800 дни

    5 0 Отговор
    Къде , от зад или от пред?
  • 6 ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    Съществото на кирелацията ли? Бухаххах
  • 7 Меркуцио

    10 0 Отговор
    Общество, което в огромната си част е потребителско не може да бъде гражданско, а само грантаджийско! Това е положението! Парите, "прецакай другарчето" и алчността за повече и повече пречат!
  • 8 Тцъ...

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "чиче":

    Нема да има! Нормално общество в демокрацията означва политиците да са звисими от народа, а не обратно. За да съществува обаче народа трябва да е единен, а политиците да се надпреварват кой ще угоди повече на народа за да изкара мандата си докрай. Сега е точно обратното, народа е разединен от политическите партии и служи ддинствено на тях , а те се обединяват помежду си срещу интересите на държавата и народа за защита на личните си интереси. Докато всички не осъзнаят, че не политиците, а ние сме държавата и никой друг няма да следи първо за нашите, а след това за личните си интереси и да изгради държава в наша полза, а не в полза на партиите, няма да има нормално общество. Няма кой друг да контролира политиците освен тези, които ги назначават, а това сме ние. Докато чакаме някой друг да ги контролира и завръща все по зле ще става.
  • 9 ЕвроАтлантически шарлатанин

    10 3 Отговор
    Активист соросоид и неуспял кандидат-депутат на „Да(Й) България“ Манол Пейков си позволи да оплюе Българската православна църква заради Истанбулската перверзия през 2018!

    И това ако е "Истинска птичка, която дай боже да направи пролет" , аз със сигурност съм лебед и ще направя Рай.
  • 10 Бандера

    5 3 Отговор
    Как да има гражданско общество, след като през 1944 г. терористите от БКП, по заповед и с подкрепата на Москва избиха елита на България! След 45 г. съвеЦки комунизъм на територията царува селяндурщина и простотия! ЛУСТРАЦИЯ, ДЕКОМУНИЗАЦИЯ и ДЕРУСИФИКАЦИЯ са пътят към спасението ни! Плюс вяра в Бог.
  • 11 Леля Гошо

    9 2 Отговор
    За съжаление в БГ има силно развито селянско общество.
  • 12 Матей преображенски

    0 2 Отговор
    Това не е гражданско общество,щом безпринципно ще помага наляво и надясно,на укро-нацИ,на вековните ни поробители и дори за сирийците ,които зловещо си изпатиха от инспирираните от фашингтон джихадистки движения..Защото има много потърпевши и изпаднали българи,преди всичко за тях трябва да се помисли.И както и преди съм посочвал,тук не е останала критична маса от нормални хора,благодарение на геополитическите бури ще очакваме в близките няколко години да се завърнат от чужбина,нашите хъшове,апостоли и народни водачи и организирано да извършат нужните революционни промени и справедлив ред.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 аааааа

    1 3 Отговор
    Тая грозомора е бивш пи/со/ар на Простото Киро. Какво повече да се говори - курелационен литмус.
  • 15 Факти

    0 0 Отговор
    Кирчо е млад, простено му е. Но тези, които ни мътеха главите 70 г има още живи и децата им след 1989 се облажиха, като минаха за десни хора, някои си останаха леви. Живи са, някои са на 70,други над 80 г, яки, здрави, работа не видяли, но не трябва хората на дпс да обиждат невинни изстрадали българи или да ги числят всички под общ знаменател, но както и да е, все тая ни е, те се облагодетелстваха, бащите им по живково време, децата им по времето на тройната герб сдс ндсв герб. Дпс е с тях, защото и те дпс са от дДържавна Сигурност, те и децата им. Излишни са коментарите. И кво като им дадоха земи, жилища на ниски цени, те пък децата им на легло болни на някои. Живи и здрави да сте. Какво като мамят и крадат. Всички ще сме заедно в отвъдното. Неориятно е, като гледаме, но нищо, безсилни сме пред тях. Същото си бе при бай Тошо. Най хубавите земи, жилища се раздаваха или даваха е по правилно на тяхните си хора. Същото... Дадоха им субсидии крави 100 на брой, ослабнаха и ги предадоха, но приятел на бащата на методи. А кой умееше на тях не им се даваше. Държавата работи за комунистите на ДС. Много умни лекари, юристи, бяха ударени от тях, партиите, всички. Те са силни на деня, били са в подземният свят, тарикати, бандити, убийци и око не им мигва за народа.