17 Февруари, 2023 13:14 8 968 10

Какво представлява CRT-D устройството, което пази от внезапна смърт? Проф. Светослав Йовев пред ФАКТИ

  • светослав-
  • йовев-
  • кардиолог-
  • сърце-
  • пейсмейкър-
  • внезапна сърдечна смърт

Годишно между 500 и 700 деца се раждат у нас с вродени сърдечни малформации, казва кардиологът

Какво представлява CRT-D устройството, което пази от внезапна смърт? Проф. Светослав Йовев пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много често сърцето само си казва причините за предстоящите усложнения, но хората сме свикнали да не обръщаме внимание на тези подсещания. Сърцето е много търпелив орган, но… Какво е CRT-D устройството… Пред ФАКТИ говори проф. Светослав Йовев, който завежда Отделение по кардиостимулация и електрофизиология в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков”.

- Проф. Йовев, какво представлява CRT-D устройството и при какви случаи се използва?
- Това устройство е най-високият клас пейсмейкър, който включва в себе си ресинхронизираща терапия и кардиовертер дефибрилатор. Този комбиниран електрокaрдиостимулатор се използва при комплексни процедури, при пациенти с тежка форма на сърдечна недостатъчност и висок риск от внезапна сърдечна смърт.

- Колко често се сблъсквате с ненормална анатомия на сърцето, която обуславя поставянето на такова устройство?
- Сравнително не много често, но това устройство дава добри надежди при прилагането на пациентите с вродени сърдечни деформации. Може да има добър ефект при пациенти с доказана и излекувана - частично или напълно, вродена сърдечна малформация. Такива пациенти, слава Богу, много рядко попадат при нас, защото са малък брой от общата популация, като най-често те се контролират и следят от детските кардиолози. Именно детските кардиолози имат пълния обем информация при проследяването на тези пациенти и те именно насочват пациентите към нас. Статистиката показва, че годишно между 500 и 700 деца се раждат у нас с вродени сърдечни малоформации. От тях над 80%, благодарение на съвременната кардиохирургия, достигат до зряла възраст. Именно тези хора, които са достигнали до зряла възраст, стават наши пациенти в един момент.

- А защото тези пациенти, в по-голямата си част, страдат от сърдечна недостатъчност…
- Това зависи вече колко и какъв е проблемът на сърцето от гледна точка на това какъв тип е вродената аномалия. Много често при тези пациенти в периода на тяхното израстване не винаги проблемът може да бъде компенсиран на 100%. В хода на годините може да се отключи и да се развие сърдечна недостатъчност, свързана с или без ритъмно-проводни нарушения. И тогава вече идва нашата намеса – намеса на кардиолозите за възрастни, но действаме заедно с консултации с детските кардиолози, защото, пак ще кажа, те имат много опит и имат много богата информация за характера на тези заболявания.

- Вродените сърдечни малоформации колко голям проблем са в България…
- Споменах, че между 500 и 700 деца годишно се раждат с такива проблеми. Много пъти става така, че сърдечните малоформации не се усещат и улавят веднага при раждането и после много късно се разпознават. Затова е редно всяка една родилка, всяко едно новородено да бъде консултирано с детски кардиолог. Колкото по-рано стане диагностицирането на вродената сърдечна малоформация, толкова по-рано може да си вземат правилните решения. Много от случаите могат да бъдат напълно излекувани, когато малформацията не е тежка и може бързо да бъде коригирана.

- Какъв е шансът родител с вродена сърдечна информация да го предаде на детето…
- Има заболявания - най-честите са дефект на между-предсърдната преграда (ASD), бикуспидна аортна клапа, болест на Мърфан, коит могат да се предават по наследство.

По статистика майката може да прeдаде между 5 и 10% дефект на детето, а бащата около 3%.

- Как определяте подхода към даден пациент и какво устройство е най-добре да му поставите, за да има най-добър ефект за него…
- В университетска болница „Александър Чирков“ досега имаме шест случая с вродена сърдечна малформация (ВСД) и настъпили ритъмно-проводни нарушения на фона на напредваща сърдечна недостатъчност. За щастие тези случаи са много редки и са за период от 10-15 години. Общо взето, в световната кардиологична общност няма единно решение и препоръки как точно да процедираме при такива пациенти. От ограничения опит ние оставаме с убеждението за добра надежда от прилагането на тези устройства при тези пациенти. Ще дам и например. Трима от пациентите имаха пълен АV-блок – това усложнение е свързано с рязко забавяне на сърдечната честота (пулс), което е следствие на проблем в проводната системата на сърцето и забавено или блокирано провеждане на импулсите в него. При тях задължително трябва да се постави устройство, което да коригира ритъма на сърцето. Тези пациентите имаха и сърдечна недостатъчност и затова избрахме да се имплантират точно този тип устройства. При тях проблемът е в това, че анатомията на всеки човек е много различна и не винаги има подходящ достъп до сърцето. От друга страна, ако има такъв достъп, дали самата анатомия на сърцето вследствие на сърдечната аномалия позволява оптималното пласиране на електродите, ако го сравняваме с една нормална анатомия. И затова ние действаме абсолютно синхронизирано с детските кардиолози и лекарите от образната диагностика, защото те имат много опит. В контекста на това, искам да благодаря на д-р Чилингирова и доц. Грудева за техният професионализъм, всеотдайност и разбиране. При тези пациенти задължително по протокол на клиниката се извършва скенер или ядрено-магнитен резонанс, за да се определи точно анатомичният дефект и стратегията за имплантация на системата за стимулация. По някога в краен случай се стига и до кардиохирургично поставяне на електрода, за да може пациентът да получи възможно най-пълния обем терапия. Нещата са много особени и сложни, когато говорим за доброто на тези пациенти. Решението какво ще се предприеме не трябва да бъде еднолично и смятам, а и съм убеден, че то трябва да бъде мултидисциплинарно. Голям проблем е, че в настоящия момент в България няма единен национален регистър на пациентите с вродени сърдечни малоформации. В един момент ние не знаем тези пациенти къде отиват, кой ги следи, как ги следи, каква е тяхната бройката. Когато тези пациенти станат пълнолетни, къде и при кой вид лекар ще се извършват профилакличните прегледи, при детски кардиолози или при кардиолози за възрастни, кой ще заплати за тези прегледи? И накрая опираме до чист законодателен регламент, с който да бъде реализирано едно по-добро здравословно бъдеще на тези пациенти.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахаха

    7 2 Отговор
    Само ваксината ще ни спаси...
  • 2 Сталин

    22 0 Отговор
    Единственото устройство което пази от внезапна смърт е да не докосваш файзер и модерна ,дори с пръчка
  • 3 др Гей Билтс

    16 0 Отговор
    Единственото, което пази от внезапната смърт е това, да не си се ваксинирал, за каквото и да е било.
  • 4 Край

    4 1 Отговор
    Смъртността при новородените е жестока необходимост. Да се сведе до нула означава да се намножат милиони дефектни гени.

    Коментиран от #6

  • 5 Болница ООД

    7 2 Отговор
    Поредния търговец на смърт!
    За едни пари да налапа колко ли хора е готов да умори?
  • 6 Ами тя цялата медицина е точно това

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Край":

    драги.
    И това е което ни отличава от животните.
    В природата болни, стари, недъгави, с вродени дефекти просто умират.
    Ние като разумни човешки същества се грижим един за друг, в една или друга степен.
    Ако не ти харесва все още има разни племена в джунглите, можеш да отидеш там.
    Но и там имат някакъв знахар.
  • 7 Българин

    4 2 Отговор
    Да не си помислите, че това е от Чернобил, който великия Тошо Живков скри и хората си се разхождаха под радиоактивния дъж?Не!Това е от нишестето в киселото мляко, което са яли жените по време на бременността.
  • 8 Какъв е шансът.........

    1 0 Отговор
    Бе то голям късмет да предадеш на детето си някакво заболяване. Правилната дума е опасност, или вероятност, ама то да даваш уроци на третокласници си е загубена кауза. Така и не научихте значението на "шанс".
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ПРОФЕСОР ЙОВЕВ
    много ПОЛЕЗНО
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    БЛАГОДАРЯ господин КАМЕНОВ